Dodaj do ulubionych

ciaza i badania

27.06.18, 16:13
Dziewczyny, jestem w kropce. Jakis czas temu pisalam na forum, jestem w ciazy, od poczatku z problemami i ciagle cos bylo nie tak, potem przeziernosc karkowa byla za duza, slabo widoczna kosc nosowa. Jakims cudem ciaza przetrwala i teraz wszystko jest ok., kosc pieknie widac, wszystkie przeplywy, parametry ksiazkowe. Zrobilismy Nifty i jest ok. Mamy ostatni dzwonek na amniopunkcje bo jestem w polowie 16 tygodnia. Nasz glowny lekarz i drugi specjalista od usg nie chca wskazac jasno czy robic czy nie, mowia tylko, ze nie ma wskazan ale ze rowniez Nifty sie myli i tylko amnio da pewnosc. Na piatek mam skierowanie do genetyka do szpitala i jesli on nie zgodzi sie na amnio to zrobia mi ale bede musiala zaplacic. To nie jest wielki problem tylko sie zastanawiam czy juz nie dajemy sie zwariowac, czy w ogole to robic. Ryzyko poronienia jest male ale jest. Z drugiej strony bardzo boimy sie, ze dziecko bedzie chore. Zrobilybyscie amnio na moim miejscu?
Obserwuj wątek
    • ophelia78 Re: ciaza i badania 27.06.18, 16:17
      Zależy co zrobisz z wiedzą, ktora uzyskasz po amnio. Bo jesli wiesz ze urodzisz niezależnie od wyniku, to nie ryzykuj. A jesli bierzesz pod uwage terminacje ciazy przy ew.zlych wynikach to rob jak najbardziej.
    • sfornarina Re: ciaza i badania 27.06.18, 16:23
      Jeśli Nifty wyszło ok i wszystkie inne parametry są, jak piszesz, "książkowe", nie bawiłabym się w amnio. Ani amnio, ani Nifty wszystkich możliwych wad nie wykryją, a najprawdopodobniej wszystko jest dobrze.

Poczekaj jeszcze na usg połówkowe = większe wady fizyczne wtedy widać. No i dobrze lekarze mówią, nie daj się zwariować. Z ogromną większością ciąż w 16 tygodniu wszystko jest idealnie wink
      • allaround Re: ciaza i badania 27.06.18, 16:40
        Biore pod uwage terminacje. Mam metlik w glowie. Juz 2 lekarzy powiedzialo mi, ze mialo przypadek gdy Nifty sie mylilo. Z tego co dzis powiedzial mi lekarz, to amnio wykrywa wiecej wad niz Nifty.
      • alicia033 Re: ciaza i badania 27.06.18, 17:15
        sfornarina napisał(a):

> Poczekaj jeszcze na usg połówkowe = większe wady fizyczne wtedy widać.

amniopunkcja po połówkowym to w Polsce będzie psu na buty, jak ją robić, to teraz.
        Jak wywiad rodzinny macie obciążony (genetyk wyjaśni), to rób, jak nie - ja i tak robiłam, bo nie widzę niczego pozytywnego w mnożeniu cierpienia, gdy można tego uniknąć.
        • isa_bella1 Re: ciaza i badania 27.06.18, 20:17
          Uwielbiam te szlachetne pobudki ematek...tym sposobem trzeba by wymordowac dużą częsć ludzkosci co by nie cierpiała...
          • szmytka1 Re: ciaza i badania 29.06.18, 16:23
            Wiesz, może zamiast wścibiać nosa w cudze pobudki, to zajmij się może pomocą tym cierpiącym co juz są, niewymordowani; a ciężarne niech się same zajmą decyzjami co z ich ciążą.
    • woman_in_love Re: ciaza i badania 27.06.18, 16:57
      No tak, nikt nie chce wskazać bo widzi że się trzęsiesz i nie chce potem marudzenia.
      NIFTY daje jakieś tam niewielkie przekłamania (a skoro tyle badań pokazywało wcześniej że coś nie tak, to duża szansa że właśnie wy będziecie tym wyjątkowym przekłamaniem przy NIFTY - albo i nie), a Amnio ryzykowna. Cóż poradzić, cóż? Sami zdecydujcie.
    • lucyjkama Re: ciaza i badania 27.06.18, 17:00
      Ja miałam robić amnio. Byłam nastawiona, że robię na 100% od chwili gdy dowiedziałam się o ciąży. Już byłam umówiona na termin i miałam załatwione za friko. Jednak jak odebrałam idealne wyniki Pappa (a byłam przekonana, że ze względu na wiek wyjdą słabo -38 lat) to po konsultacji z trzema lekarzami zrezygnowałam z amnio. Robiłaś Pappę? Bo jeśli Pappa i Nifty są ok to ja bym dała spokój a amnio.
    • raczek-nieboraczek Re: ciaza i badania 27.06.18, 17:26
      mama ginekolog ma ciekawy artykuł o amniopunkcji
    • szmytka1 Re: ciaza i badania 27.06.18, 17:33
      Jeśli byłabym zdecydowana, że w przypadku złych wyników usunę, to zrobiłabym to badanie. Ja robiłam tylko badania nieinwazyjne, ale byłam zdecydowana, że jesli wyjdą słabo to nastepnym krokiem bedzie amnio.
    • kitek_maly Re: ciaza i badania 27.06.18, 17:48
      Jaką miałaś przezierność? I w którym tyg. ciąży?
    • spirit_of_africa Re: ciaza i badania 27.06.18, 17:59
      Miałam Nifty w ciąży ale on wykrywa tylko 3 zespoły i nie wykrywa mozaiek. Ja byłam zdecydowana na amnio w przypadku jakichkolwiek wątpliwości ale usg genetyczne w 11tc było idealne, Nifty tez i kolejne usg genetyczne robione z testem Pappa w 14tc tez były idealne wiec odpuściłam amnio. Dlaczego o tym piszę? Bo jakby którekolwiek z tych badań wyszło mi nieprawidłowo to zrobiłabym amnio.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: ciaza i badania 27.06.18, 18:01
      Przeczytaj sobie: mamaginekolog.pl/amniopunkcja/
    • chyba.ze Re: ciaza i badania 27.06.18, 18:15
      Badanie przezierności karkowej oraz kości nosowej wykonuje się w ściśle określonym przedziale czasowym dlatego, że wynik uzyskany potem jest bezwartościowy.
      Jeżeli kości nosowej nie było wtedy, a jest teraz to " teraz" nie ma najmniejszego znaczenia. Dzieci chore posiadają kość nosową tylko nieco później.
      Napisz coś więcej o wcześniejszych wynikach i czasie, w którym badanie było wykonane.
    • zuleyka.z.talgaru Re: ciaza i badania 27.06.18, 18:17
      U nas byla przeziernosc 4,3 1:28 na zd. Zrobiliśmy nifty, wyszło ok, wiec amnio odpuscilam. Dziecko urodzilo sie bez wad genetycznych.
    • kropka_kom Re: ciaza i badania 27.06.18, 18:21
      Nie robiłabym...na ale ja pro life...
    • turzyca Re: ciaza i badania 27.06.18, 18:26
      Harmony. Bez ryzyka i pewność 99,9%.
      • alicia033 Re: ciaza i badania 27.06.18, 18:36
        turzyca napisała:

> Harmony. Bez ryzyka i pewność 99,9%.
        >

to zupełnie jak nifty, który autorka wątku JUŻ zrobiła.
    • pani-noc Re: ciaza i badania 27.06.18, 18:36
      Pytasz obcych bab na forum o takie rzeczy?

Zgadnij kto będzie zajmował się ciężko chorym dzieckiem, które możesz urodzić? My czy Ty?

Dlaczego oczekujesz od nas wpłynięcia na decyzję, która może zaważyć na calym Twoim późniejszym życiu? Rady można dawać różne, to nic nie kosztuje. Konsekwencje poniesiesz tylko Ty.
      • jolie Re: ciaza i badania 27.06.18, 19:47
        Myślę tak samo, dziwi mnie, że ktoś pyta o takie rzeczy obcych kobiet. Jakie znaczenie ma, co anonimowa Jolie zrobiłaby w tej sytuacji?
    • ertyla Re: ciaza i badania 27.06.18, 19:22
      Rób tą amnio, ja bym w tych okolicznościach zrobiła.
    • anagat1 Re: ciaza i badania 27.06.18, 19:31
      Nigdy nie zrobilambym amnio. Nie bo nie.
    • thea19 Re: ciaza i badania 27.06.18, 19:39
      ja robilam amnio po pappa wyszla taka sobie. zrobilam fish z amnio bo szybko jest wynik. na opisie amnio bylo info, ze badanie nie wykrywa mozaiek i nie ma 100% gwarancji urodzenia zdrowego dziecka. ryzyko poronienia jest znikome jesli robisz amnio u lekarza, ktory robi je na codzien.
    • fil.lo Re: ciaza i badania 27.06.18, 20:06
      Zdecydowałabym po rozmowie z genetykiem.
      • thea19 Re: ciaza i badania 27.06.18, 20:27
        jak trafi na prolajfowca i przeciwnika IV zarazem to nic jej sie nie rozjasni.
        • allaround Re: ciaza i badania 27.06.18, 20:34
          Mialam robione usg genetyczne 2 dni za wczesnie i wtedy przeziernosc wyszla 3,2. Kolejne usg 3 dni pozniej wykazalo prawidlowa przeziernosc, chyba 1,7. Kosc nosowa byla 'hipoplastyczna' i lekarz mowil, ze jest ale slabo widoczna. Teraz jestem w 16 tyg. i 2 dni i kosc jest bardzo dobrze widoczna. Test Pappa bez zastrzezen i Nifty bez zastrzezen.
          Ja sklaniam sie ku amnio ale stresuje sie, ze jest ryzyko poronienia.
          • la_mujer75 Re: ciaza i badania 27.06.18, 21:15
            Ryzyko poronienia jest niewielkie.
            I powiem brutalnie- wolałabym poronić zdrowe dziecko, niz urodzić chore. Mówię to- jako matka dwojki dzieci, które mają różne problemy, ale głęboko wierzę, że będą samodzielnymi i dobrze funkcjonującymi jednostkami w przyszlości.
          • thea19 Re: ciaza i badania 27.06.18, 22:25
            dlugotrwaly stres w ciazy jest gorszy niz ewentualne powiklania po amnio. ja po odebraniu wyniku przespalam normalnie pierwszy raz od dawna cala noc i zaczelam jesc jak czlowiek. teraz moj wynik buszuje po chacie, domaga sie atencji i zabrania zamykania drzwi.
        • fil.lo Re: ciaza i badania 27.06.18, 20:52
          Niestety racja. Najlepszy byłby jakiś zaufany/polecony lekarz. Ktoś kompetentny, kto rozjaśniłby w głowie i pomógł zdecydować.
          • thea19 Re: ciaza i badania 27.06.18, 22:17
            tylko widzisz, nie wiesz na kogo trafisz. taka wizyta musi sie odbyc natychmiast, bez czekania. w szpitalach jest roznie mimo ustawowego braku kolejek dla ciezarnych. ja mialam wizyte juz w dniu zapisu i na 4 czy 5 gabinetow trafilam akurat do lekarki, co jest przeciwna wszystkiemu i niby byla mila ale z duza niechecia wystawila kwit na amnio. po wszystkim zapytala sie czy sie ciesze z wyniku (bylo ok). nie, qrfa, nie ciesze sie, zawsze chcialam sobie zrobic skrobanke legalnie a tu nie ma podstaw.
    • la_mujer75 Re: ciaza i badania 27.06.18, 20:33
      Ja bym zrobiła. Wiem, że świadomie nie urodziłabym chorego dziecka.
    • katie3001 Re: ciaza i badania 28.06.18, 09:03
      Rób amnio. Już nie chodzi o wady będące przesłanką do terminacji ale mogą wyjść choroby, które mozna leczyć przed urodzeniem dziecka. Ryzyko jest minimalne bo lekarz nie wkuwa się na slepo tylko pod kontrolą usg.
    • alpepe Re: ciaza i badania 29.06.18, 16:38
      ja bym zrobiła i ewentualnie przerwała ciążę.
      • allaround Re: ciaza i badania 29.06.18, 19:48
        Zrobilam dzis rano. Wszystko poszlo podobno swietnie, choc pol nocy nie spalam i stres byl wielki. Sam zabieg praktycznie bezbolesny. Teraz czekam na wyniki. Dzieki Dziewczyny za wypowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka