Dodaj do ulubionych

iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama

08.07.18, 08:06
Czy możecie wytłumaczyć jaka jest róznica, zalety wady , przykładowe modele?
Kończy mi się umowa , muszę zmienić telefon , niestety chyba nie nadązam za techniką , nie umiem rozróznic.
Telefonu używam do rozmów , sms, internetu .
Coraz więcej aplikacji jest na telefon (każdy?).
Korzystam z nawigacji , czasem z jakichś aplikacji "sklepowych".
Wytłumaczycie starszej pani wink o co w tym chodzi?
Obserwuj wątek
    • kotoholiczka Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 08:14
      Skoro już korzystasz z internetu w telefonie, to chyba podstawową cechę znasz- smartfon to połączenie telefonu i komputera. Smartfony to bardzo intuicyjne urządzenia, a w miarę korzystania przekonasz się, co Ci się przyda ( aplikacje z przepisami, mapami, do obróbki zdjęć,obsługi konta bankowego, pogody, muzyki i filmów). Na smartfonie możesz robić to samo, co na komputerze. Modeli są dziesiątki, zależy na co Cię stać. Na pewno dziewczyny podpowiedzą.
    • kotoholiczka Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 08:15
      Wada jest moim zdaniem jedna, ale istotna- to uzależnia.
    • karotka_plus Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 09:11
      Telefon ma mój tata - dzwoni, odczytuje smsy, robi zdjęcia. Bateria trzyma mu ok 1,5 tygodnia.
      Smartphone mam ja. Dzwonię, sporadycznie piszę smsy, częściej je odczytuję. Robię zdjęcia. Łączę się z internetem mobilnym, lub z siecią w domu. Przeglądam fb, pocztę, bank w dowolnym miejscu. Korzystam z nawigacji, mam aplikacje sklepowe np. Rossmann i inne. Baterię ładuję co dzień.
      Innymi słowy telefon to prawie tak jak kiedyś stacjonarny - służy do dzwonienia + smsy i zdjęcia. Natomiast smartfon dzięki dostępowi do internetu spełnia więcej funkcji niż dzwonienie, smsy i zdjęcia.
      Ja mam obecnie Huawei P8 lite. Wcześniej Sony Xperia, wcześniej Samsung, wcześniej sony ericsson, a zaczynałam od kultowej noki 3310 big_grin
      Dla mnie ważne w telefonie jest pamięć, możliwość włożenia karty mikro sd i dobry aparat.-
    • mikams75 Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 10:06
      co do aplikacji - nie wiem, czy apki sa na kazdy telefon, ale zawsze sa na iphona albo na system android instalowany na wielu roznych urzadzeniach. Nie wiem czy sa jeszcze jakies inne systemy, ale jesli zdecydujesz sie na jeden z tych dwoch, to chyba kazda apka bedzie dzialac.
      • ada16 Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 10:25
        z tego wynika ze obecnie uzywam smartfonasmile z androidem( córka tak mi zaleciławink
        a czym sie rózni iphone?, poza ceną wink
        • szmytka1 Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 10:30
          iphon to marka, jak z komputerami z jabłuszkiem
          • barwa_smutku Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 10:43
            Iphony różnią się systemem. Dla mnie osobiście Android instalowany na komórkach innych firm jest mało intuicyjny, często się na niego wkurzałam. Android ma też mnóstwo aplikacji wpisanych na stałe, których nie można usunąć.
            Iphony są pod tym względem przyjaźniejsze. Poza tym iphony są sprzężone z innym sprzętem Apple'a, więc jeśli np. zrobię zdjęcie komórką, od razu mam je na kompie i odwrotnie - jeśli wgram zdjęcia na kompa, widzę je na komórce. Dla mnie to bardzo ważna funkcja ze względów zawodowych.
            • turzyca Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 10:59
              Sprzężenie różnych sprzętów na Androidzie uzyskuje się przez Google, to ze zdjęciami działa identycznie, dokumenty zresztą też.
              Liczba wygranych aplikacji zależy od producenta, u tych z czystym Androidem jest ich znacznie mniej niż w iPhone.
            • alaveda Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 09.07.18, 07:55
              Niesamowite, n a moim koncie Google dzieje się to samo big_grin

barwa_smutku napisał(a):

> Iphony różnią się systemem. Dla mnie osobiście Android instalowany na komórkach
              > innych firm jest mało intuicyjny, często się na niego wkurzałam. Android ma te
              > ż mnóstwo aplikacji wpisanych na stałe, których nie można usunąć.
              > Iphony są pod tym względem przyjaźniejsze. Poza tym iphony są sprzężone z innym
              > sprzętem Apple'a, więc jeśli np. zrobię zdjęcie komórką, od razu mam je na kom
              > pie i odwrotnie - jeśli wgram zdjęcia na kompa, widzę je na komórce. Dla mnie t
              > o bardzo ważna funkcja ze względów zawodowych.
        • turzyca Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 10:31
          Systemem operacyjnym. No i iPhone produkuje tylko firma Apple, a smartfony różne firmy, które instalują na nich któryś z systemów operacyjnych, zazwyczaj Androida, choć może to być też jakiś Linux.
          • ada16 Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 10:36
            A ja myslalam, ze cos jak kolejna lepsza generacja .
            czy iphony sa w podobnych cenach czy jest to zupełnie inna pólka cenowa?
            • turzyca Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 10:55
              Zależy z czym porównujesz... iPhonów jest tylko kilkanaście modeli, a tych z androidem kilkaset jeśli nie kilka tysięcy. Zróżnicowanie cenowe jest więc olbrzymie, możesz mieć i dużo tańszy i dużo droższy telefon. Zaletą jest to, że możesz sobie wybrać, na czym Ci zależy, niektórzy producenci inwestują w super aparaty (np. z trzema obiektywami) albo np. bardzo silny procesor do grania.
          • mikams75 Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 10:55
            albo windows tez byl, choc nie wiem czy jeszcze sa smartfony z windowsem.
            • kotoholiczka Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 13:00
              Są- nokie.
              • mikams75 Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 21:25
                chyba tylko te starsze, teraz nokie maja androida.
          • alaveda Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 09.07.18, 07:56
            Nie ma smartfonów działających pod Linuxem.

turzyca napisała:

> Systemem operacyjnym. No i iPhone produkuje tylko firma Apple, a smartfony różn
            > e firmy, które instalują na nich któryś z systemów operacyjnych, zazwyczaj Andr
            > oida, choć może to być też jakiś Linux.
            >
            • bistian Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 09.07.18, 08:06
              alaveda napisał(a):

> Nie ma smartfonów działających pod Linuxem.

Wikipedia: Android – system operacyjny z jądrem Linux dla urządzeń mobilnych takich jak telefony komórkowe, smartfony, tablety i netbooki

Nie musisz dziękować. smile
              System ma budowę pudełkową, jest jądro i dodatki i potem na nich następne. Ogólnie, mocno skomplikowane. Cały czas jestem w szoku, że Linux doszedł tak daleko w tak szybkim czasie, pamiętam jeszcze dyskusje, że się nie nadaje, że jest za trudny i się nie przyjmie, "nie to, co Windows".
              • alaveda Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 09.07.18, 08:36
                "zazwyczaj Androida, choć może to być też jakiś Linux"

A teraz przemyśl to, nie musisz dziękować big_grin
                • bistian Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 09.07.18, 16:27
                  alaveda napisał(a):

> "zazwyczaj Androida, choć może to być też jakiś Linux"

Android jest Linuxem, mimo wszystko, chociaż jest specjalnie skrojony pod telefon. Dochodzą nakładki, ale na każdy Linux są nakładki i dodatki.

Gdyby było napisane "też jakiś inny Linux", byłoby precyzyjnie. smile
            • turzyca Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 09.07.18, 09:20
              >Nie ma smartfonów działających pod Linuxem.

Osobiście miałam taki w ręku. Niektórzy mają fisia i nie chcą ani Androida ani iOS.

www.notebookcheck.com/Anbox-Ubuntu-Touch-kann-Android-Apps-abspielen.274322.0.html
      • edelstein Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 09.07.18, 10:16
        jest windows
    • taki-sobie-nick Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 08.07.18, 23:24
      Jakie to są aplikacje sklepowe i ile masz lat? (No wiesz, skoro już kokieteryjnie piszesz o starszej pani... smile).
      • kaskaz1 Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 09.07.18, 11:44
        》50 😆
        • taki-sobie-nick Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 09.07.18, 22:16
          kaskaz1 napisała:

> 》50 😆

A co takie śmieszne?
    • mikk25 Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 09.07.18, 11:31
      Kup sobie Xiaomi Redmi bo jest tani i dobry, bez fontanny.
      Polecam jako starsza pani.
      • mirkad Re: iphone, smartfon a telefon= zagubiona emama 10.07.18, 09:53
        popieram - super działa, bez zawieszania; służbowy mam Huawei - żadnej różnicy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka