Dodaj do ulubionych

Do rowerzystek :)

08.07.18, 12:51
Czy przed i po jeździe rozgrzewacie sie/rozciągacie? Jak przy np. przy bieganiu?
Ja nigdy tego nie robiłam, ale zauważyłam, że po jeździe schodzę "sztywna" i trochę obolała i nic z tym nie robię, a może powinnam? Oczywiście to jest jazda raczej rekreacyjna, ale jednak.
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: Do rowerzystek :) 08.07.18, 12:58
      Nie rozciągam się. Ale ja jestem rekreacyjną rowerzystka, moje max to ok. 50 kilometrów, a i tak potem potrzebuje z dzień, dwa przerwy.
    • piernicola Re: Do rowerzystek :) 08.07.18, 13:00
      Bzdurą jest, moim zdaniem, rozgrzewka przed jazdą rowerem. Właśnie rower jest dobrą rozgrzewką przed ćwiczeniami siłowymi i obciążającymi kolana. No chyba że ktoś zaczyna od sprintu, to tak, powinien na początku jechać wolniej. Natomiast rozciągania po wysiłku nigdy za wiele, uważam.
      • princesswhitewolf Re: Do rowerzystek :) 08.07.18, 13:05
        >Właśnie rower jest dobrą rozgrzewką przed ćwiczeniami siłowymi i obciążającymi kolana.

to prawda
    • princesswhitewolf Re: Do rowerzystek :) 08.07.18, 13:04
      >e po jeździe schodzę "sztywna" i trochę obolała i nic z tym nie robię,

A ty na tym rowerze na jakims torze wyscigowym jezdzisz z predkoscia prawie jak samochody aby mowic o koniecznosci rozgrzewki?
      Ja przy normalnej ulicznej jezdzie nawet spocona nie jestem bo to przeciez nie jest nadzwyczajne tempo.

....to nie od tego ta sztywnosc tylko od braku systematycznego cwiczenia.

Rozgrzewka, taaak, jak najbardziej ale tylko jesli bedzie to bardzo szybka jazda bo przy zwyklej jezdzie na rowerze to rozgrzewka na tyle ci potrzebna co przed spacerem pieszo

• snakelilith Re: Do rowerzystek :) 08.07.18, 13:12
      Ja jeżdżę na stacjonarnym ergometrze i traktują to jako trening. Wybieram więc dosyć spore obciążenia (jazda pod górkę). Nie rozgrzewam się przed, zaczynam tylko wolniej, a po jeździe wykonuję jeszcze inne ćwiczenia (górna partia mięśniowa) i na koniec porządnie się rozciągam (klasycznie i joga), co jest dla mnie bardzo ważnym elementem treningu, bo z wiekiem spada elastyczność taknek i stawów i chcę temu zapobiegać dopóki się da.
    • snakelilith Re: Do rowerzystek :) 08.07.18, 13:16
      Dodam jeszcze, że jak dużo jeździsz na rowerze i się nie rozciągasz, to możesz (choć nie musisz) mieć problemy z budowaniem się sporej łydki i/albo przykurczaniem mięśni np. miednicy, wtedy może boleć gdzieś w okolicach bioder, czy dolnego odcinka kręgosłupa.
    • cauliflowerpl Re: Do rowerzystek :) 08.07.18, 13:23
      Zawsze.
      Ale ja zwykle sobie daje w palnik wink
      Raz w tygodniu robie tez sesje rozciagania, po minimum minucie na miesien, w basenie z cieplawa woda. I potem bicze wodne i sauna. Wychodze jak nowo narodzona.

Przed jazda nalezy sie rozgrzewac jesli zalezy Ci, by od poczatku jechac szybko, to ma sens ma zawodach, zwlaszcza na krotkich trasach, ale przy jezdzie treningowej czy rekreacyjnej rozgrzewasz sie jadąc.
      • cauliflowerpl Re: Do rowerzystek :) 08.07.18, 13:25
        Czyli:
        Zawsze - po.
        Przed - tylko przed rajdem czy zawodami.
      • princesswhitewolf Re: Do rowerzystek :) 08.07.18, 13:32
        no ale trzeba zadac pytanie czy to jazda z planem "dawania sobie w palnik"- wtedy absolutnie taaak, rozciagamy sie

czy tez

pytajaca jedzie do kiosku po gazete tempem uliczno slimaczym...
        • jematkajakichmalo Re: Do rowerzystek :) 08.07.18, 13:46
          Żadnych palników, tak zaawansowana jeszcze nie jestem wink ale jazda do kiosku to to też nie jest.
          Zazwyczaj wracam spocona , bo w mojej okolicy w każdą stronę jest pod górę... Może właśnie powinnam porozciagac się po powrocie.
          • snakelilith Re: Do rowerzystek :) 08.07.18, 13:55
            Nawet gdyby nie było to konieczne, to rozciąganie dobrze ci zrobi, bo to także forma treningu, tylko z nieco innym celem. A najlepiej rozciągać się właśnie, gdy mięśnie są rozgrzane, więc możesz wykorzystać do tego jazdę na rowerze.
    • ania-z-lasu Re: Do rowerzystek :) 08.07.18, 15:23
      Ja zawsze po jeździe na rowerze rozciągam plecy, zwłaszcza górną partię, bo mam prawdopodobnie problem z kręgami i jeśli tego nie zrobię, to na drugi dzień ból murowany. Rozciągam się na piłce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka