ichi51e 11.07.18, 11:55 Dremnianymi eko zabawkami? Czy jednak wola swiecace plastiki? Wydaje mi sie ze nie bez powodu zabawki eko sa glownie dla dzieci ktore nie maja nic do gadania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milva24 Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 11:59 Moje bawią się i tym i tym bo mają różne (albo raczej bawiły bo coraz większe). Ale najlepsza zabawka to patyki, piasek, kałuża, liście, jakieś małe pojemniczki i można robić eliksiry Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 12:00 A to zależy. Moje dzieci uwielbiały bawienie się drewnianymi torami i kolejkami. Tylko jak były małe - to to kosztowało koszmarne pieniądze - bo było tylko BRICO. Potem pojawiły się tańsze wersje, Ikei czy Tesco, ale były kompatybilne z tamtymi. Do dziś mam dwa pudła torów i dodatków - czekają na wnuki Podobnie było z kuchenką, jakimś warsztatem samochodowym. Wolałam drewniane - bo właściwie niezniszczalne. Ale nie wszystko było - dla kucyków tylko plastik niestety Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 12:01 Mój drewnianymi klockami się bawił. Jak był młodszy oczywiście, nie teraz. W zasadzie nie robiło mu różnicy, czy eko, czy nie eko. Teściowa kiedyś skądś przywlokła (chyba dostała od jakiejś znajomej po jej wnukach) takie piszcząco-gadające plastikowe ustrojstwo i też się bawił, co nie przeszkadzało mu bawić się w międzyczasie i drewnianymi. A kolejka drewniana na takich drewnianych torach to w ogóle była super zabawka (i do tej pory nie pozwala mi tego wywalić/oddać, bo: a co jak będę miał ochotę się kiedyś pobawić?) Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 12:20 Nie oddawaj - to naprawdę świetne zabawki. Rok temu mój wtedy 16,5 latek i 15 latka wraz z koleżanką wynieśli wszystko na dwór i zbudowali wielkie miasto. Jakieś górki, jeziorko itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 12:07 Bawi. Np bardzo lubił drewnianą, niepomalowaną ciężarówkę, którą ojciec mu kupił na jakimś straganie, dopóki nie pourywał jej kółek Ale fakt, że ma też mnóstwo zabawek komercyjnych, obecnie rządzi plastikowy, tandetny zygzak mcqueen Generalnie moje dziecko nie jest wybredne, ale jest normalnym dzieckiem i wiadomo, że świecące plastiki też chce mieć i nie widzę powodu, żeby mu nie kupić. Uważam, że dzieci zmuszane do bawienia się tylko zabawkami eko, są pozbawione jakiejś części dzieciństwa i odstają od grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 12:23 moje dziecko mialo zabawki i drewniane i plastikowe i traktowalo je na rowni; bylo kilka ulubionych drewnianych zabawek jak i plastikowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 12:26 jeszcze dodam, ze bardzo dlugo ulubiona zabawka byl zestaw klockow drewnianych, z zawieszkami do dzwigu, z elementami domkow - calosc wykonana przez znajomego stolarza i generalnie drewno bylo starannie obrobione ale niektore elementy byly dodatkowo ozdobione np. krzywymi rysunkami okien, ktore to namalowal flamastrami synek stolarza. Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 12:46 Starszak lubił drewniane klocki i miał jeszcze takiego pingwina na kiju co klapał stopami jak się go pchało. Młoda ma jakiś drewniany niby gryzak ale go nie lubi. Woli drewniane łyżki :p Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 12:59 U mnie jeszcze się poniewiera klapiący kaczorek - niestety, na spacer nie wychodzi bo boję się że mnie zamkną - kaczorek z kijkiem w dupce 😉😉 Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 13:51 Z kaczorem to faktycznie trochę strach.. choć i do pingwina można by się przyczepić w dobie władzy kościelnej :p Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 13:32 bawią się Świecącymi plastikami nie da się przecież zrobić tyle hałasu, co drewnianymi. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 13:51 Moja się bawiła. Ale bez szału. Niektóre trafiły w jej gust, inne zupełnie nie, choć mnie zachwyciły... Statystycznie plastik cieszył się większym uznaniem Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 13:52 Ale... teraz gdy już zabawki są praktycznie passe, docenia prostotę i lubi drewno, np. ołówki z surowego drewna podobają jej się bardziej niż pomalowane na pstrokato. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 13:56 Nie bawi się ani tym, ani tym. A ma do wyboru jakies drewniane janody i chinski plastik. 1,5 roku najlepiej lubi zwykle kamienie z zabawek jedynie piłka. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 13:56 No jasne, że się bawi, jaka to różnica dla dziecka, czy toster jest z drewna a nie z plastiku? Pisanie o tym, że takie dzieci mają niewiele do gadania jest słabe i nie wiem po co to robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 14:10 tak, czesto ale plastiki i kreskowkowe postaci tez lubi klocki woli duplo zdecydowanie ale juz kolejka drewniana z ikei jest ulubiona z edukacyjnych - jestesmy fanami melissa and doug drewniane ukladanki, przewlekanki, mozaiki i puzzle Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Czy wasz dzieci bawia sie 11.07.18, 22:16 Nic co eko steko nigdy nie miały, wiec trudno powiedzieć, ale drewnianymi sklepowymi się nie bawią. No może starsza kiedyś kilka razy ikeowska kolejką, ale prawie cały czas leży nieużywana, klocki mogłyby dla nich nie istnieć. Jedyna drewniana zabawka jaka wzbudza jakiekolwiek zainteresowanie to taka tablica na której ustawia się pogodę, dni tygodnia, godzinę, i takie tam pierdoly. Wisi przy ich łóżku, to czasem o to zaczepią. Ulubione zabawki komercyjne młodszej, to barbiówy, a starszej telefon i komputer z jej grami. Za to lubią zabawę w wodzie. Dziś spędziliśmy 3h nad Wisłą na placu zabaw z hydrantem i systemem przepływowym (jakieś rynny i korki), a potem na kopaniu piasku nad brzegiem rzeki. To akurat obie uwielbiają... Odpowiedz Link Zgłoś