Dodaj do ulubionych

'Sila perswazji'...az mnie trzepie...

15.07.18, 01:34
Wlasnie skonczyl sie na TVP Kultura. Film na faktach. Raju...chyba dzis nie usne. Znam eksperyment Milgrama i 'rozumiem' niektore z mechanizmow rzadzacych ludzka psychika ale na Bora Zielonego - w glowie mi sie to nie miesci. Nie chce pisac, ze'glupi Hamerykanie' ale...
Ogladalyscie/slyszalyscie o tym?
Obserwuj wątek
    • anka_z_lasu Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 07:21
      To nie wzięło się od Amerykanów wink Milgram zorganizował swój eksperyment aby zrozumieć, jak zwykli ludzie stawali sie nazistami w Niemczech podczas wojny. Szybko wykazał, że określone zachowanie to nie kwestia właściwości danej grupy narodowościowej ani nawet sytuacji politycznej...
      • chocolatemonster Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 08:14
        A nie. Ja wiem do jakich wnioskow doszedl Milgram ale nie wiem jak bardzo nieogarnietym trzeba byc zeby taka sytuacja jak w filmie (a film bardzo wiernie oddal to,co sie wydarzylo) miala miejsce.
        • olena.s Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 09:58
          Jasne. Hamerykanie glupi. Znaczy - inni mądrzy, tak? Lepsi, tak? Ty byś tak nie zrobiła, tak? Gratulacje: właśnie zaczęłaś się olsniewająco samooszukiwać.:

Pół wieku po Milgramie jego eksperyment powtórzyli psycholodzy społeczni z wrocławskiego wydziału Uniwersytetu SWPS. „Chcieliśmy sprawdzić, jaki poziom posłuszeństwa panuje wśród mieszkańców [współczesnej] Polski” - wyjaśniają z piśmie „Social Psychological and Personality Science”. „Badanie Milgrama nigdy wcześniej nie zostało wykonane w Europie Środkowej. A szczególna historia państw tego regionu czyni pytanie o posłuszeństwo wobec władzy wyjątkowo ciekawym. (...)
          Uczeni zaangażowali do badania 40 kobiet i 40 mężczyzn w wieku od 18 do 69 lat. „Nauczyciele” mieli do wyboru 10 przycisków – każdy kolejny odpowiadał silniejszemu wstrząsowi elektrycznemu, któremu poddawani byli „uczniowie”.

Okazało się, że aż 90 proc. badanych nacisnęło guzik odpowiadający najmocniejszemu kopnięciu prądem! Czy jesteśmy więc bardziej posłuszni niż Amerykanie z badania Milgrama, których 70 proc. zaaplikowało swoim ofiarom najmocniejszy szok elektryczny?

– Nie – tłumaczy dr Tomasz Grzyb. – Milgram wykonał pełną procedurę badawczą, doprowadzając swoich „nauczycieli” aż do 30. przycisku. Myśmy ze względów etycznych dotarli tylko do 10. W oryginalnym eksperymencie Milgrama do tego poziomu wstrząsu elektrycznego doszła podobna liczba badanych. Z innych badań wiadomo też, że ci badani, którzy pójdą dalej niż 10. przycisk, przekraczają punkt bez powrotu i nie cofną się już przed zadawaniem coraz większego bólu na rozkaz."

Jezeli szukasz gdzieś - słabej, bardzo słabej - pociechy, to tu:
          "– Nie udało nam się znaleźć jednego wzorca opisującego ludzi odmawiających wykonania rozkazu – mówi dalej naukowiec. – Są wśród nich inteligenci, np. wykształcone kobiety koło czterdziestki albo działacze „Solidarności” z czasów PRL-u. „Wtedy mnie nie złamali, to i wy mnie nie złamiecie” – powiedział nam jeden z badanych. Ale są wśród nich także tzw. prawilne chłopaki z trójkąta bermudzkiego. Jeden z nich oburzył się na nas: „Co wy, k..., myślicie, że jeśli mam sznyty na twarzy, to muszę od razu walić prądem ludzi?!” – opowiada uczony."
          • chocolatemonster Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 10:11
            Nie, wlasnie nie chce pisac, ze 'Hamerykanie glupi' tylko, jestem w szoku do tej pory. Nie wiem jakbym zrobila bo nigdy sie w takiej sytuacji nie znalazlam i wiem,ze podczas pierwszego eksperymentu Milgrama jeden (JEDEN) czlowiek nie zgodzil sie na jego kontynuowanie (byl to emigrant,hydraulik).
            • olena.s Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 10:18
              Jesteśy tak skonstruowani, że działa na nas autorytet. Kiedy Milgram powtórzyła ten sam eksperyment w mniej imponujących warunkach (nieogolony prowadzący, nie na terenie uczelni) odsetek odmawiających był inny.
              We Wrocławiu nie odmawiali z tego samego powodu: uczelnia, dystyngowany prowadzący. I nie odmawialimimo całego bełkotu o Polakach złotych ptakach, mimo historii różnych lokalnych okupacji i oporów. Bo tacy są LUDZIE.
              • chocolatemonster Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 10:22
                To jest straszne. Najgorsze jest to, ze od dzieci wymaga sie bezwzglednego posluszenstwa a trzeba uczyc niezaleznego myslenia przy jednoczesnym dostosowaniu sie do ogolnie przyjetych norm. Z drugiej strony, wystarczyloby aby manager z McDonalda zadzwonila na policje i poprosila o rozmowe z 'oficerem Smithem'...
                • olena.s Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 10:27
                  Przeczytaj sobie książkę o batalionie emerytowanych policjantów z Hamburga. Christopher Browning, 'Zwykli ludzie: 101. Policyjny Batalion Rezerwy i „ostateczne rozwiązanie” .
          • 123zielona123 Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 10:25
            Wszyscy jesteśmy jak ta żaba w garnku. To się dzieje małymi kroczkami. Wpierw w szkole, potem w pracy. W życiu też.
            Ale nie zgadzam się,ze nie ma wzorca. To po prostu ludzie, którzy mają w d... sztuczne autorytety. i nie boja się ceny konfrontacji.
            • chocolatemonster Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 10:33
              Dlatego wieczne 'ale dlaczego? W jakim celu?' mojej corki moze i jest meczace ale cieszy. Ja tez bylam dzieckiem, ktore wszystko kwestionowalo (co nie oznacza, ze wiem jakbym przeszla przez eksperyment Milgrama bo nie wiem).
              • olena.s Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 11:06
                Między innymi dlatego:
                Badani zostali poinformowani, że eksperyment będzie dotyczyć sprawdzenia ich wzroku, co powinno tym bardziej zmuszać badanych, aby mówili “prawdę”. Pytanie brzmiało:

Który odcinek jest najbardziej najbardziej zbliżony długością do odcinka X?

https://tricksofmind.pl/wp-content/uploads/2016/10/Eksperyment-Ascha-768x630.png

Gdy badani byli proszenie indywidualnie o wskazanie odpowiedzi w 98% odpowiadali poprawnie. Jednak kiedy podstawiono im aktorów, którzy kolejno udzielali tej samej złej odpowiedzi, aż 2/3 badanych zmieniło zdanie i udzieliło ewidentnie złej odpowiedzi. Dlaczego? W wyniku presji grupy. Konformizm, moja droga.
                Eksperyment zaprojektował Solomon Ash, (nb. urodzony w Polsce).
    • olena.s Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 10:07
      A w ogóle pocztaj Aronsona ("Człowiek istota społeczna") lub nowsze ksiażki z zakresu psychologii społecznej. Otrzeźwiejesz.
      • chocolatemonster Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 10:12
        Alez czytalam i dalej to, co wydarzylo sie w tym Mc Donaldzie mnie rozwala psychicznie.
    • tanebo2.0 Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 10:07
      To pikuś w porównaniu z tym co zrobił Zimbardo...
      • fornita111 Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 10:12
        Dzisiaj Zimbardo by za swoj eksperyment sam do wiezienia trafil wink
        • verdana Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 10:23
          Dzisiaj podważa się wiarygodność eksperymentu Zimbardo. A do posłuszeństwa osobom z autorytetem, w sytuacji szkolnej (uniwersytet to taka własnie sytuacja) dzieci sa uczone od dziecka i karane za niepodporządkowanie się. Do tego dochodzi coś, co może w pewnym stopniu usprawiedliwić badanych - niezwykle prestiżowy uniwersytet i poczucie, ze na pewno tam niktomu nie stanie się prawdziwa krzywda, a to wszystko służy nauce i ludziom. W takiej sytuacji w grę może wchodzić nie tylko posłuszeństwo, ale system wartości.
          • fornita111 Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 10:32
            Co nie zmienia faktu, ze jedni uczestnicy eksperymentu sie znecali nad "wiezniami" (do czego nie byli zachecani) a inni- nie. Bardzo latwo jest wszystko usprawiedliwic, az za latwo...
            • verdana Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 12:07
              Nie usprawiedliwić, zrozumieć.
              • fornita111 Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 12:14
                Srednio ci idzie to rozumienie. Bo eksperyment Zimbardo nie sprawdzal posluszenstwa autorytetowi, tylko wplyw, jaki ma na ludzi wladza w polaczeniu z poczuciem bezkarnosci i specyficznymi warunkami. Poza tym sama uzylas slow: "co moze w pewnym stopniu usprawiedliwic badanych"...
                • fornita111 Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 12:22
                  Do najgorszych aktow przemocy dochodzilo w nocy, kiedy badani mysleli, ze nie sa obserwowani przez badaczy. To tyle, jesli chodzi o "poczucie, ze nikomu nie stanie sie prawdziwa krzywda" i chec przysluzenia sie ludzkosci.
                • ichi51e Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 12:29
                  Mi bardziej sie wydaje ze eksperyment pokazal ze ludzie latwo i chetnie wchodza w role. Kazali grac klawisza to grali jak sobie wyobrazali..
                  • fornita111 Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 12:33
                    Jedni grali "zlych straznikow" inni "dobrych" - wiec to wchodzenie w role mialo rozne oblicza. I to bardzo wiele o ludziach mowi- jak niewiele potrzeba, zeby wyzwolic w nich najgorsze instynkty.
      • anorektycznazdzira Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 15:02
        Zimbardo, to przede wszystkim schrzanił i jego "eksperyment" w istocie eksperymentem nie jest i już dawno autorytety w dziedzinie nie cytują ani poważnie się nie powołują na to wydarzenie, jak ona źródło naukowej wiedzy. Powołują się najwyżej, aby pokazać, jak łatwo coś można spierniczyć, a potem zyskać sławę i społeczne uznanie wyników na fali skandalu jaki się wywołało. Te wyniki świetnie wyglądają w gazecianych artykułach i artykulikach, są więc do bólu przytaczane mimo, że się do niczego nie nadają.
    • muchy_w_nosie Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 11:18
      Te zachowania są bardzo groźne we wszystkich sytuacjach, w metrze wybuch pożar, "konduktor poprosił aby pasażerowie czekali w wagonach a sam poszedł sprawdzi i przepadł/zatruł się dymrm, a ludzie jak stalu i nie uciekali, tylko kilka osób sama opuściła wagon i uciekała, ci zdążyli się uratować, reszta ruszyla jak wybuchla już panika i wszyscy rzucili się do ucieczki, niestety dym ich zabił, eksperci mocno się zastanawiali dlaczego tyle osób zginęło w jednym miejscu, czemu czekali, i psychologowie wyjaśnili. A panika tłumu i tratowanie siebie. Masowe zachowania przeważnie są złe.
    • barbra25 Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 11:52
      chocolatemonster napisała:

> Alez czytalam i dalej to, co wydarzylo sie w tym Mc Donaldzie mnie rozwala psychicznie.

Nie obejrzałam filmu, jedynie trajler i skojarzył mi się z "metodą na wnuczka, policjanta" czy jakie tam inne są jeszcze? Czy są jakieś statystyki ile rocznie osób zostaje wrobionych przez telefon?
      • muchy_w_nosie Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 12:04
        A co się stało w mc d..... ?
        • chocolatemonster Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 12:40
          W skrocie: zadzwonil ktos,kto podal sie za policjanta i kazal zatrzymac i przeszkuac jedna z pracownic (mloda dziewczyne), ktora ponoc miala ukrasc jakies pieniadze. Dziewczyna musiala sie rozebrac (na poczatek)... nie umiem wkleic linka -wygugluj 'the compliance'.
          • nenia1 Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 15.07.18, 15:25
            Film całkiem niezły, podobał mi się, ale zwróćmy też uwagę, że w tym filmie nie wszyscy posłusznie wykonywali polecenia, więc to też nie jest wcale tak, że LUDZIE tacy są, ludzie są różni, nawet jeśli spora grupa nie potrafi myśleć samodzielnie i ulega presji autorytetów czy tłumu, zawsze znajdą się również tacy, który potrafią się przeciwstawić, a wtedy reszta, bywa że też trzeźwieje.
            • 1matka-polka Re: 'Sila perswazji'...az mnie trzepie... 16.07.18, 09:40
              Bywa też, że unieszkodliwiają tych trzeźwych. Chyba nawet częściej. Jeden, dwóch, trzech trzeźwych ma bardzo duże szanse na dołączenie do pierwotnych ofiar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka