Dodaj do ulubionych

Zarobki młodzieży

15.07.18, 21:35
Z różnych wątków wiadomo, że dzieci ematek zarabiają w wakacje, ba nawet w niedziele w roku szkolnym. W związku z tym mam pytanie. Czy pilnujecie, aby nie zarobiły więcej niż 3089, aby nie stracić ulgi prorodzinnej, czy pracują na czarno, czy tez wam wszystko jedno czy stracicie ulgę czy nie. Moja zaczyna jutro pracę, nie wiem jak długo popracuje: cały sierpień, wrzesień czy jeszcze dłużej. Wątpię, aby zarobiła duża kwotę, ale jeżeli zarobi 3100, a ja stracę 2700 odliczenia, to doliczając dojazd do pracy wyjdzie na zero.
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick OT 15.07.18, 21:37
      W jakim zawodzie?
      • rosapulchra-0 Re: OT 15.07.18, 21:43
        A jakie to ma znaczenie?
      • gosia.w40 Re: OT 15.07.18, 21:46
        Jako sprzedawca pamiątek, praca legalna dla studenta. Nie wiem na ile jej się to spodoba, jak długo popracuje i ile zarobi. 3089 to kwota za rok nie za miesiąc, więc pracując dwa miesiące raczej zarobi więcej.
        • taki-sobie-nick Re: OT 15.07.18, 21:47
          gosia.w40 napisała:

> Jako sprzedawca pamiątek, praca legalna dla studenta. Nie wiem na ile jej się t
          > o spodoba, jak długo popracuje i ile zarobi. 3089 to kwota za rok

A, bo byłam ciekawa, co to za robota dla młodzieży z takim wynagrodzeniem. Stawiałam albo na kelnerkę, albo na wybitną specjalistyczną wiedzę dziecia w jakiejś dziedzinie.
        • mamtrzykoty Re: OT 16.07.18, 07:31
          A córka o tym wie?
          I o tym, że będzie się musiała sama rozliczać z urzędem skarbowym?
          Zamierza pracować przez cały czas studiów czy tylko te dwa miesiące, bo jeśli dwa miesiące i przekroczy limit, to się zupełnie nie opłaca.
          • gosia.w40 Re: OT 16.07.18, 08:29
            To to ja wiem i ona też wie. Jak długo popracuje, to się okaże. Interesują mnie wypowiedzi matek dzieci, które pracowały w czasie wakacji, jak podchodziły do tej sprawy. Mam znajomych, mających starsze dzieci niż moje, którzy na takiej pracy wychodzili niemal na zero.
            • zlababa35 Re: OT 16.07.18, 15:31
              A jak miesiąc by popracowała po prostu? Bo faktycznie szkoda ulgi...
    • ewa_mama_jasia Re: Zarobki młodzieży 15.07.18, 21:58
      Mówisz o utracie ulgi podatkowej na dziecko? Masz taką dużą? Ja mam tylko 1112 czy coś koło tego. Gdyby syn kiedyś pracował w wakacje i zarobił 3 tys. i więcej, to będę 2 tys. na plus, bo nie będę musiała młodego finansować smile
      • gosia.w40 Re: Zarobki młodzieży 15.07.18, 22:16
        na czwarte dziecko wynosi 2700, gdy pierwsze zacznie zarabiać wg prawa przestaje być dzieckiem, drugie awansuje na pierwsze, trzecie na drugie, czwarte na trzecie i ulga za czwarte pójdzie się bujać. Gdyby córka przez kilka miesięcy zarobiła powiedzmy 8000 tysięcy, ulgę przeboleję, ale jak zrobi 3100 to doliczając dojazdy do pracy będzie na minusie.
        • ewa_mama_jasia Re: Zarobki młodzieży 15.07.18, 23:59
          Przy kilkorgu faktycznie inaczej się liczy, musiałoby dwoje dzieci iść do pracy, żeby Ci wyszło na plus. Przy jednym jest ok.
        • little_fish Re: Zarobki młodzieży 16.07.18, 17:16
          A na trzecie ile ta ulga?
    • kai_30 Re: Zarobki młodzieży 16.07.18, 15:53
      Najstarszy poszedł do pracy po maturze i ulgę na trzecie dziecko w kolejnym roku straciliśmy. No ale u niego to nie była kwestia miesiąca czy dwóch, bo pracuje od tamtej pory ciągle. Wcześniej pracował w wakacje, ale w UK, z polskim US się nie rozliczał. Teraz do pracy wakacyjnej poszedł średni, siedemnastolatek. Powiedzmy tak... ulgi nie stracimy, choćby zarobił kokosy wink
    • viridiana73 Re: Zarobki młodzieży 16.07.18, 16:00
      Jeśli to umowa zlecenie, to czasem można dogadać się z pracodawcą, żeby wystawił kilka umów, każda na mniej niż 200 zł. Taka umowa nie jest uwzględniana w rocznym zeznaniu.
      O ile prawo nie zmieniło się przez ostatnie 2 lata.
    • tol8 Re: Zarobki młodzieży 16.07.18, 16:37
      Ze statystowania mają max 1000zł rocznie. PITy są na mnie, nie wnikam czemu. Z dodatkowych prac starszego nie ma żadnych konsekwencji- nie ma w większości umów, lub są śmiesznie niskie na papierze.
      U nas ulga idzie za troje dzieci, więc to ponad 5000zł rocznie.
    • mildenhurst Re: Zarobki młodzieży 16.07.18, 17:07
      I zaczynamy kombinować.
      • gosia.w40 Re: Zarobki młodzieży 16.07.18, 22:22
        Przepisy są tak idiotyczne, że inaczej się nie da, skoro ja utrzymuję dziecko przez 12 miesięcy, to dlaczego mam tracić ulgę, wyżyj prze rok za 3000 zł. Zarobki dziecka powodują utratę ulgi, ale już stypendium wielokrotnie wyższe - nie. Jest to zaje.... motywacja do pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka