Dodaj do ulubionych

Zęby mleczne vs stałe

20.07.18, 20:41
W jakim wieku dzieciaki mają jeszcze mleczne zęby?
Dziś syn lat 11 był z ojcem swoim a moim mężem u dentysty.
I po powrocie i zdaniu mi relacji mówią że ma jeszcze ileś tam stałych zębów.
Wiedza medyczna i stomatologiczna jest mi obca.
Ktoś może mi przystępnie powiedzieć kiedy koniec mleczakow. Czy powinnam się kiedyś martwić jak nie zaczną wpadać bo nie robią miejsca stałym.
Lajkonik że mnie w tej kwestii
Tfu laik wink
Z góry dzięki

Możecie mi dla porównania napisać jak to jest było u Waszych.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Zęby mleczne vs stałe 20.07.18, 21:15
      Spokojnie, zęby mleczne wypadną kiedy przyjdzie na to czas.A u każdego to się dzieje kiedy indziej, tak samo jak pojawianie się pierwszych. Od dawna się nie przyspiesza i nie usuwa mleczaków. U mojego starszego syna stałe zęby potrafiły same obrócić się o 90 stopni, bo wychodziły mu krzywo. Ma idealną paszczę.
      • yuka12 Re: Zęby mleczne vs stałe 20.07.18, 22:59
        I dlatego u mojego syna (12 l) zeby mleczne i stale koegzystuja ramie w ramie i jakos te pierwsze nie planuja wyleciec. Jedyna metoda pozbycia sie to wyrwanie. Wlasnie czekamy na wizyte u dentysty. Wczesniej twierdzil jak ty. Widok podwojnego uzebienia powinien wplynac na zmiane zdania sad. Byc moze syn ma to po nas, bo moj ostatni mleczak usunieto w gabinecie, jak mialam 16 lat, aby dac miejsce stalemu zebowi, u meza bylo podobnie.
        • muchy_w_nosie Re: Zęby mleczne vs stałe 20.07.18, 23:10
          Oszalałaś! Przecież skazałaś dziecko na aparat do 18 roku życia i obecny dziwny wygląd, kompleksy itp. Zmień dentysre, ortodonte czy jak zwał.
          • yuka12 Re: Zęby mleczne vs stałe 22.07.18, 14:41
            Zmieniam. Odwiedzimy dentyste w Polsce. Ortodonte juz zaliczylismy (rowniez w Polsce), w kolejce sa testy na alergie syna i dokladne badania na tarczyce moje. Niestety w PL jestesmy tylko raz w roku.
    • chersona Re: Zęby mleczne vs stałe 20.07.18, 21:15
      Nic się nie martw. Mojemu synowi ostatnie mleczaki wypadły pod koniec 13 r. ż jeśli nie w 14. Całkiem niedawno trzonowce mu się wybiły. Jeśli się stresujesz, to możesz zrobić dziecku rtg pantomograficzne, na którym zawiązki zębów stałych powinny być widoczne.
    • mae224 Re: Zęby mleczne vs stałe 20.07.18, 21:19
      13 lat i jeszcze mleczaków parę.
    • jola-kotka Re: Zęby mleczne vs stałe 20.07.18, 21:21
      Jak w wieku 11 lat juz mu zostalo tylko iles tam stalych zebow to slabiutko smile
      • sandrasj Re: Zęby mleczne vs stałe 20.07.18, 21:28
        Miałam mleczaki w wieku 16 lat, to były kły, stałe zaczęły wychodzić na podniebieniu. Wyrwano mi mleczaki (miały potężne korzenie) i aparatem przez 3 lata wciągano mi stałe zęby na właściwe miejsce. Ból, dyskomfort... teraz mam hollywódzki uśmiech ale jak ktoś pisze że "mleczaki wypadną kiedy przyjdzie na to czas" to nie... to nie jest prawda i moja ortodontka miała wiele takich przypadków, choć mój był ekstremalny. To należy kontrolować, w końcu chodzi się z dzieckiem do dentysty.
        • inka40plus Re: Zęby mleczne vs stałe 20.07.18, 21:48
          Dlatego co pół roku chodzimy na kontrolę
        • yuka12 Re: Zęby mleczne vs stałe 22.07.18, 14:46
          Dwa mleczaki u syna usunieto po naszych niemal awanturach, ale teraz przelozono juz 3 wizyte dzieci u naszego dentysty, szybciej wiec chyba zalatwimy to prywatnie w Polsce. Zwlaszcza ze lokalni dentysci forsuja idee naturalnego wypadania mlecznych zebow wbrew nawet naocznym dowodom sad.
      • inka40plus Re: Zęby mleczne vs stałe 20.07.18, 21:47
        Hihihi wink
    • 18lipcowa3 Re: Zęby mleczne vs stałe 20.07.18, 21:37
      Mojej starszej wypadły wszystkie jedynki i dwójki na w przeciągu 2 lat czyli od wieku 7 do 8,5 i teraz nic sie nie dzieje.
      Młodsza za to ma 5,5 i juz nie ma dwóch dolnych a dwie górne wypadną lada dzień.
    • andaba Re: Zęby mleczne vs stałe 20.07.18, 21:52
      Moja ma prawie 11 i jeszcze sporo mlecznych zębów.
      • astomi25 Re: Zęby mleczne vs stałe 20.07.18, 22:03
        Moja corka skonczy za 3 miesiace 10 lat i stracila dopiero 4 zeby mleczne- wszystkie jedynki
    • aerra Re: Zęby mleczne vs stałe 20.07.18, 22:47
      Ale to zależy które te mleczaki jeszcze ma... 4- i 5-tki, to normalne, trzonowce wychodzą później. Jak ma mleczne 1-nki to bym się nieco martwiła chyba.
    • karotka_plus Re: Zęby mleczne vs stałe 22.07.18, 14:58
      Mój ma 9 lat. Aktualnie rusza mu się ostatni mleczak więc pewnie na dniach mu wypadnie. Nie wyszły mu jeszcze wszystkie stałe bo ma za wąską szczękę. Nosi aparat ortodontyczny. Kontrole u dentysty co 3 miesiące.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka