Dodaj do ulubionych

Przepis na sos...

20.07.18, 21:06

a może raczej dip do frytek. Macie jakiś fajny i sprawdzony ? Wiem, że to niby banał, ale jeśli o mnie chodzi, to chyba dość rzadko jem frytki z mrożonek, oblane po prostu ketchupem. Dotychczas robiłam sobie sos z jogurtu naturalnego z dodatkiem łyżeczki albo 2 łyżeczek majonezu, ale tez mi się już trochę znudził - ilez mozna jedno i to samo, ten sam słodki smak. Tzatziki też już mi obrzydło, tzn. obrzydło w zestawie tylko z frytkami.

I co wg Was, jaki sos/dip najlepiej by pasował do frytek ze słodkich ziemniaków? Bo nic mi nie przychodzi do głowy...

Sosy niby są tak łatwe do zrobienia, a mi jakoś niespecjalnie wychodzą, tzn. rzadko mi smakują te zrobione samodzielnie, nie wiem dlaczego.

Nie pogardzę też dobrym sosem pomidorowym do pizzy, gdyby któraś z Was miała przepis na zbyciu wink Tutaj to już w ogóle kiepsko mi idzie. Nie wiem jak oni robią w pizzeriach te dobre sosy (ot, dylematy) - lubię te gęste, zawiesiste...

Nie musicie mi pisać, że nie ma nic prostszego - chyba nie mam wyczucia w tym temacie, to co mi przeszkadza w sosach domowej roboty to zwykle odczucie, że te moje są jakby zbyt sztuczne (w pizzerii jakoś dziwnym trafem tego nie wyczuwam).
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Przepis na sos... 20.07.18, 21:14
      Nie jem frytek z sosami. Ale kiedyś coś mi odbiło i pomieszałam ketchup z majonezem. Bardzo dobre wyszło tongue_out
      Majonez na W i ketchup z biedronki.
      • pade Re: Przepis na sos... 20.07.18, 21:21
        Też taki robię. Pyyycha.
        Albo czosnkowy: jogurt, majonez i czosnek.
        A do pizzy pasatta z ziołami.
        • kota_marcowa Re: Przepis na sos... 20.07.18, 21:36
          Do mixu keczupu z majonezem też możecie dać ząbek czosnku, jest jeszcze lepsze. Aczkolwiek ja takich sosów najczęściej używam do mięs z grilla.

Ja tam frytki lubię najbardziej (i tu ku mojej uciesze połowa ematk zemdleje big_grin ) solidnie zlane magi, czasami jak chce mi się słonego i trochę solą sypnę, ale żelazny punkt, to duża ilość magi smile Do tego może być keczup ale nie musi.
      • nolus Re: Przepis na sos... 20.07.18, 21:30
        andaba napisała:

> Nie jem frytek z sosami. Ale kiedyś coś mi odbiło i pomieszałam ketchup z majon
        > ezem. Bardzo dobre wyszło tongue_out
        > Majonez na W i ketchup z biedronki.

Cholera, a już chciałam napisać, żeby nikt mi tego nie proponował - mój własny z sos z wymieszania majonezu i ketchupu był naprawdę o-k-r-o-p-n-y. Jasne, że jeden sos drugiemu nierówny, bo w zależności od tego czy użyjemy ketchupu Heinz czy Pudliszki oraz majonezu Winiary lub Hellman's, to być może będą wyczuwalne pewne subtelne różnice w smaku, ale ja jednak wolałam dać sobie spokój - dla mnie to połączenie jest zbyt słodkie smile

Za to ketchup z Maca wymiata - ostatnio dzięki niemu pochłonęłam niemałą ilość tostów, nie mając do wyboru nic innego jako dodatku - bo ani pieczarek, ani wędliny...Tostów tylko i wyłącznie z serem nie dam rady pochłonąć, z ketchupem stały się zdecydowanie smaczniejsze oraz bardziej lekkostrawne.
        • nickbezznaczenia Re: Przepis na sos... 20.07.18, 21:35
          To rób nie z ketchupem, ale koncentratem, bądź pomidorami i sama sobie wybierz przyprawy do smaku.
    • cosmetic.wipes Re: Przepis na sos... 20.07.18, 21:25
      Jogurt, czosnek (dużo czosnku), koperek, sól.
      Nie wiem jak frytki, ale krakersy z tym sosem są rewelacyjne.
    • joanna05 Re: Przepis na sos... 20.07.18, 21:34
      Do pizzy - biorę przecier pomidorowy dobrej jakości (ja używam tych z kartonika, nie koncentrat! ale pewnie można ukręcić ze świeżych), nie dodaję wody (wtedy gęsty). Dodaję szczyptę soli, z pół łyżeczki cukru (obowiązkowo, znacznie lepszy smak), sporo suszonej bazylii. I już.
    • 18lipcowa3 Re: Przepis na sos... 20.07.18, 21:41
      czosnkowy albo ziołowy
    • spirit_of_africa Re: Przepis na sos... 20.07.18, 21:44
      Do frytek ze słodkich ziemniaków to moze jakiś sos z chilli. Do frytek zwykłych to ja uwielbiam albo majonez albo sos tartare. Na sos tartare jest masa przepisów ale ten który ja znam to jest ukręcenie z żółtka i oleju majonezu z dodatkiem szczypiorku, bazylii i drobno pokrojonych korniszonów.
      • nickbezznaczenia Re: Przepis na sos... 20.07.18, 21:48
        A po polsku to jest sos tatarski.
        • spirit_of_africa Re: Przepis na sos... 20.07.18, 22:12
          Nie. Dla mnie sos tatarski nie zawiera bazylii ani szczypiorku, za to zawiera grzybki marynowane. Wg mnie belgijski tartare do frytek to nie to samo co przepyszny sosik tatarski do np. pieczonych mięs.
          • nickbezznaczenia Re: Przepis na sos... 20.07.18, 22:14
            Tak. Nawet nazwa oznacza dokładnie to o czy pisałam wyżej.
    • kolibeer2 Re: Przepis na sos... 20.07.18, 21:53
      do pizzy: na łyżce oliwy z 1/2 łyżki masła podsmażam krótko na małym ogniu z 2 duże przeciśnięte ząbki czosnku - ostrożnie, żeby nie spalić - dodaję do tego przecier z kartonika - jakiś wloski albo grecki, przyprawiam solą, oregano w dużej ilości, pieprzem, dodaję tak z łyżeczkę cukru i chwilę gotuję do odparowania - pilnować, bo pryska, a jak mi za mało czosnkowo smakuje to dorzucam przeciśnięty ząbek albo dwa
      frytki jem ortodoksyjnie albo z majonezem albo z czosnkowym domowum na jogurcie (jogurt,majonez czosnek, sól,pieprz)
      ale może tu znajdziesz inspiracje:
      www.fabrykafrytek.pl/menu---sosy.html
      • nickbezznaczenia Re: Przepis na sos... 20.07.18, 21:57
        Robię dokładnie jak ty, ale dlaczego używasz jakiegoś greckiego albo włoskiego przecieru?
        • kolibeer2 Re: Przepis na sos... 20.07.18, 22:08
          bo mam głęboko zakorzenione przekonanie, że południowe pomidory smakują lepiej niż nasze, a z przekonaniem się nie dyskutuje smile
          • nickbezznaczenia Re: Przepis na sos... 20.07.18, 22:09
            I tylko tyle.
    • jola-kotka Re: Przepis na sos... 20.07.18, 22:15
      Jogyrt naturalny koncentrat pomidorowy sos sojowy do warzyw grillowanych super mozna sprawdzic jak do frytek smile
      • kruella83 Re: Przepis na sos... 20.07.18, 22:51
        To może coś w stylu tzatziki ?
    • topinambur1310 Re: Przepis na sos... 20.07.18, 23:04
      Jogurt +tahini+sok z cytryny + sól. Ktoś chyba polecał tu kiedyś na forum. Dla mnie pyszne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka