Dodaj do ulubionych

4000 z MOPS

24.07.18, 22:53
W wątku o emeryturze dla matek wielodzietnych ktos napisal, że z mopsu mozna dostac co miesiąc 4000 zł.
Czy ktos może rozłożyć to na jakies składowe? Przeciez zasiłek dla bezrobotnych to chyba niecałe 1000, na dziecko jest ok. 100, cos pewnie dochodzi na ogrzewanie (ale chyba tylko zimą?), jakim cudem wychodzi 4000?
A zasiłek dla bezrobotnych przysługuje przez pół roku i trzeba stawiac się co miesiąc i jakąś ofertę pracy w końcu przyjąć.
Więc jak można systemowo pobierać od państwa parę tysięcy? Przecież to się kupy nie trzyma, to więcej niz średnia krajowa.
Obserwuj wątek
    • beverlyja90210 Re: 4000 z MOPS 24.07.18, 22:55
      Może chodzi o wielodzietnych?
    • spanish_fly Re: 4000 z MOPS 24.07.18, 22:56
      To jakaś bzdura pewnie, ta forumka (troll?) lubi napuszczać ludzi na osoby pobierające zasiłki.
      • heca7 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 09:15
        Dokładnie to Toll wink ta od kwaterunku, papieru toaletowego wynoszonego z firmy i sklepów kupowanych za zasiłki z Mopsu i 500+. Jak któraś nową to łyka te rewelacje jak młody pelikan.
        • tol8 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 16:50
          O, wielodzietna Heca, amatorka 500+ się odezwała.
      • blimsien Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 01:06
        Tolka sama wielokrotnie pisala o tym jak mąż czy ona dorobi na czarno a bezwstydnie latają po celówki i inne cuda na kiju. O ile jest prawdziwa.
        www.faktykaliskie.pl/wiadomosci/tyle-mozna-wyciagnac-z-zasilkowprawie-jak-na-etacie,3589.html
        Tutaj przykład (sprzed 500+ i sprzed kilku lat), rodzina z 3 dzieci, pracuje ojciec (oficjalnie minimalna pensja). Teraz spokojnie mieliby ponad 3 000 plus caritas czy inne banki żywności. Jakby zsumowac to może z pomoca niepieniezna wyjsć do 4 000 nawet na prowincji.

• black-cat Re: 4000 z MOPS 24.07.18, 22:56
      Też chętnie się dowiem. A później rozwiodę się z chłopem, zamknę działalność, zacznę zarabiać na czarno i pójdę po 4 tys do MOPS.
      • zlababa35 Re: 4000 z MOPS 24.07.18, 22:59
        Może jak masz z sześcioro, siedmioro dzieci? wink
        • agnes_topesto Re: 4000 z MOPS 24.07.18, 23:06
          a nawet niechby miala i dziesiecioro, to niech sie teraz tyle osob utrzyma z tych 4 tysiecy.
      • beverlyja90210 Re: 4000 z MOPS 24.07.18, 22:59
        No ja tez mam podobne plany i jeszce jednego dzidziusia sobie urodzę od razu emerytura zapewniona smile 4tysie droga nie chodzi po co mam pracowac?
    • tol8 Re: 4000 z MOPS 24.07.18, 23:16
      Ja napisałam, daleka znajoma bierze. Nawet ciut więcej.
      4 dzieci:
      4x alimenty z FA 2000zł
      4x500+ 2000zł
      Rodzinne na czwórkę 700zł
      Dodatek mieszkaniowy 300zł

Sorry za pomyłkę.
      Jej facet pracuje na czarno, zarabia niecałe 3000zł. Ona dorabia w weekendy w barach, jako kelnerka. Wyciąga koło 1000zł.
      Przy pracy na czarno spokojnie można tyle wyciągnąć od mopsu. Za czwórkę dzieci jeszcze emeryturę dostanie smile
      • milva24 Re: 4000 z MOPS 24.07.18, 23:24
        Osiem tysięcy na sześć osób? Bieda pani, bieda. A przed 500+ było tylko sześć tysięcy. I jeszcze w dwupokojowym mieszkanku musieli się w 6 osób gnieździć...
      • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 09:08
        Facet nie jest ojcem dzieci?
        A ojcowie siedzą za alimenty?
        Tylko pozazdrościć i jej i dzieciom.
        Tol8 jesteś strasznym szkodnikiem. Przez ciebie i twoje pierdoły szerzysz niechęć do wszystkich osob, które w nieprzyjaznych okolicznościach znalazły się w trudnej sytuacji. Twoje posty pełne dumy z tego, że to jest biznes życia, osoby w prawdziwej potrzebie mogą być potraktowane z buta, bo ktoś je zakwalifikuje do "grona twoich znajomych".
        Ja i większość myślących nie wierzymy w twoje "ach jak mi dobrze", niestety na tym forum i w realu, sporo jest osób bez refleksji i zdolności poznawczych.
        Pie.... się czule.
        • koralik37 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 09:37
          Ale niestety takie sytuacje i podejście jak u "znajomych" tol nie jest wyjątkiem. Koleżanka pracuje w banku, ludzie przychodzą z różnymi sprawami - konto, pożyczka, kredyt i inne i mówiła, że jest grupa "samotnych" matek, które na trójkę/czwórkę dzieci od państwa i czasem od ojca/ojców dzieci "wyciągają"pomiędzy 4 a 5 k co miesiąc. I nie jest to żaden szał finansowy oczywiście, ale często ponoć panie są roszczeniowe oraz wprost się śmieją, że one pracować nie zamierzają, bo po co. I nie - nie pada tu - dla dobra dzieci zostanę w domu, tylko pada - po co mam na etacie tyrać za 2,5 k, jeśli dwa razy tyle mogę dostać za nicnierobienie. W pracy mam też przykład ludzi z 5 dzieci - pracuje tylko on, i ok, kiedyś jak dzieci były małe, to oczywiście, ale teraz najmłodsze ma 5 lat, najstarsze 20. Kobieta ma 45 i w życiu nie pracowała i teraz ma fobię i do pracy pójść się boi/nie chce. A wszystkie dodatki, zapomogi etc będą się powoli kończyć, bo dzieci coraz starsze, a on z 3 K pensji nie da rady ich bez tych dodatków utrzymać, więc niestety pomoc państwa ma też drugie dno - może krzywdę zrobić kobiecie wyrzucając ją na wiele lat z rynku pracy.
          • milva24 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 09:48
            jest grupa "samotnych" matek, które na trójkę
            > /czwórkę dzieci od państwa i czasem od ojca/ojców dzieci "wyciągają"pomiędzy 4
            > a 5 k co miesiąc.

Co do państwa ok, ale co Cię bulwersuje w "wyciąganiu" pieniędzy od ojców dzieci? Co w tym dziwnego, że ojciec łoży na dzieci?
            • cosmetic.wipes Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 09:56
              FA to nie ojciec tylko podatnicy.
              • milva24 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 10:23
                Napisała od państwa i czasem od ojca/ojców dzieci.
                • hanusinamama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:41
                  Bo ja znam taka jedna co od ojca dzieci dostaje 1000, i z FA dostaje bo ojciec na czarno pracuje. Pani ma 14letniego syna i do pracy isc nie moze bo..."mam małe dziecko no jak do pracy?".
            • koralik37 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 10:05
              nic zupełnie wink bardziej chodziło mi o pokazanie pewnej postawy tych kobiet - kasa jest - pracować nie warto. Niemniej na ogół większość faktycznie dostaje pieniądze z FA.
              • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 11:38
                Jak państwo nie potrafi wyegzekwować od ojców łożenia na dzieci to płaci. Co za problem wprowadzić rozwiązania poprawiające ściągalność?
                • iwles Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 12:18

a jaki masz pomysł, żeby ściągalność zwiększyć ?

• jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 12:40
                    Przede wszystkim skoncentrowane uderzenie w szarą strefę. Po pierwsze wprowadzenie niezapowiedzianych kontroli i bezwzględnego obowiązku posiadania z każdym pracownikiem umowy na piśmie przed dopuszczeniem go na stanowisko pracy. Jeśli kontrola wykaże brak umowy to za pierwszym razem mandat 10 tysięcy, w przypadku recydywy zamknięcie firmy i roczny zakaz prowadzenia działalności. Rozejdzie się po kraju informacja o paru bankructwach to od razu zaczną dbać o umowy.
                    Po drugie dopuszczenie możliwości prowokacji. Chodzi o to, żeby Janusz biznesu się bał, że jak przychodzi facet i mówi, że może by coś pod stołem, bo go była dręczy alimentami to może być podstawiony. I to samo w przypadku każdego "a może bez fakturki taniej".
                    Państwo niby coraz bardziej zamordystyczne i policyjne, przyłożyć demonstrantom potrafią, a tego nie mogą?
                    Przydałaby się też możliwość sprzedania długu alimentacyjnego firmie windykacyjnej - potrafią być skuteczni.
                    • iwles Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 12:47

zatrudni się za najniższą krajową, wtedy ma na życie akurat kwotę nieściągalną przez komornika (musi zostać "na życie" zdaje się, że ok. 1500 zł, nie może zostać mniej, więc komornik pokiwa palcem w bucie, a nie "ściągnie alimenty").

• iwoniaw Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 14:41
                        No ale jemgluten ma rację - "za najniższą krajową" to się może ktoś zatrudniać, jeśli pod stołem dostanie drugie tyle, gdyby to ukrócono (choćby tymi prowokacjami i karami), to kto byłby na taką pracę chętny z dotychczasowych kombinatorów?
                        • iwles Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 15:04
                          Ale to nie jest w gestii FA tylko PIPu, ktory przeciez juz teraz ma dokladnie takie mozliwosci.
                          A gdyby kontroli mialy podlegac tylko firmy, w ktorych zatrudniony jest nieplacacy alimenciarz, to doszloby do absurdu, ze pracodawca bedzie zatrudnial tylko tych w zalegalizowanych zwiazkach malzenskich 😉
                          • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 15:26
                            PiP się musi zapowiadać, więc wartość takiej kontroli jest zerowa. Kontrola przy niepłacącym alimenciarzu nie będzie problemem, o ile nie będzie kombinowania.
                          • babcia.stefa Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 15:42
                            Nie ma. Kary nakładane przez PiP są śmieszne, bodajże do 5000, najczęściej koło 1000. A powinny być takie, żeby każdy janusz biznesu na myśl o kontroli z PiP moczył się w nocy.
                          • alin9 Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 17:48
                            Tez uważam jak jemgluten.Skoro pracodawcy wolą kobiety z odchowanymi dziećmi od takich w wieku rozrodczym to dlaczego maja nie woleć panów bez zobowiązań finansowych.Taki sam absurd.Tylko,że męski to nie może?
                      • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 14:55
                        Dlatego piszę o prowokacjach i karach. Poza tym ZUS potrafi zakwestionować za wysoką pensję czy podwyżkę kobiety w ciąży to może się zaintetresować, dlaczego np. inżynier z uprawnieniami ma najniższą krajową.
                        • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 15:15
                          jemgluten napisał(a):

> ZUS potrafi zakwestionować za w
                          > ysoką pensję czy podwyżkę kobiety w ciąży to może się zaintetresować, dlaczego
                          > np. inżynier z uprawnieniami ma najniższą krajową.

AMEN SIOSTRO
                          • iwoniaw Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 15:34
                            o toto! Jemgluten słusznie pisze - niby takie państwo hiperkontrolujące, ale jak się tak przyjrzeć, to ma wybitnie skrzywione w konkretnym kierunku te kontrole.
                      • kalsomis Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 22:54
                        Akurat w przypadku alimentów nie ma znaczenia czy to najniższa krajowa czy nie. Potrąca się 2/3 kwoty netto czyli w przypadku płacy minimalnej z 1530 zł nett potrącane jest na poczet alimentów 918 zł a pracownikowi wypłacane 612 zł.
          • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 11:16
            Ale nie widzisz że to jest typowe racjonalizowanie swojej życiowej porażki/ nieudolności?

Sposób w jaki o tym mówi...
          • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 11:27
            Skandal, żeby ojciec pieniądze na dzieci dawał. Normalnie z gardła mu wyciągają.
        • dzikka Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 14:32
          wkurzona-namama, ja miałam okazje widzieć wczoraj tego typu rodzinkę, babcia, która za kołnierz nie wylewała z 3 maluchów, darła się, że "matka siedzi w mopsie i coś kur.....a załatwia, będę z wami musiała siedzieć do 17" a potem do chyba 4 letniej dziewczynki "nie drzyj się, bo zaraz jak mama kolejne urodzi to zobaczysz jaki wpier.... będziesz dostawała", na upomnienie ze strony jednego z pasażerów (rzecz w mpk) dopiero ukazała w pełni zasób słownictwa.
          Masakra, żal dzieci, z domu niczego dobrego nie wyniosą....
          • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 15:19
            Dzikka, no a ta mama zapewne z rożowymi paznokciami i bluzce z dekoltem do pępka, udaje gwiazdę w swoim gettcie typu poznański Dębiec, śmiejąc się w twarz uczciwie PRACUJĄCYM PEŁNYM RODZINOM.
            W ten sposób chwilowo czuje się lepiej, niż wynika to z jej sytuacji życiowej, racjonalizuje sobie swoje położenie traktując te normalne, pracujące rodziny jako FRAJERÓW.

Szkoda tylko dzieci. Bo w takiej atmosferze daleko nie zajadą. Najwyżej do najbliższego MOPS....
            • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 16:05
              wkurzo-namama napisał(a):

>
              > Szkoda tylko dzieci. Bo w takiej atmosferze daleko nie zajadą. Najwyżej do najb
              > liższego MOPS....

wiem, że to głupio cytować samą siebie, ale chciałabym coś dodać.

i potem te dzieci, wychowane przez rodziców zasiłkowców, co to im się wszystko należy, wchodzą w dorosłość z postawą dokładnie taką samą, tylko już nie "zracjonalizowaną", tylko wyuczoną i wpojoną.

i stąd ryzyko, że w kolejnym pokoleniu wychowanemu przez pis, pojawi się nie pęd ku nauce, ku karierze, tylko wróci "czy się stoi, czy się leży"
              oraz wroga postawa wobec tych, którym się CHCE coś robić samemu.

myślicie, że wrogość wobec prywatnej inicjatywy w czasach prl wzięła się tak sama z siebie? nie. ona się wzięła z długiej indoktrynacji dokładnie w ten sam deseń, co teraz. Wy ludu biedny i uciśniony... wasza bieda nie jest spowodowana waszą nieudolnością, waszym lenistwem, waszą GŁUPOTĄ. nie, za waszą niedolę i biedę odpowiadają ci źli, niedobrzy prywaciarze, co wam sprzedają za grubą kasę czekoladę z okienkiem!
              skąd mieli kasę na sprowadzenie jej do kraju?!
              UKRADLI!
              bo przecież nie mogli jak wy, dostać jej od ojców, bo jak by dostali, to by kupili nowe meble do salonu. a nie, że by nie kupili, mieli stare, a ze te pieniądze by kupili tanie czekolady i sprzedali by wam drożej.

nie, oni te pieniądze ukradli.

• jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 16:14
                Tak, bieda człowieka w PRL brała się z nieudolności, lenistwa i głupoty. Co to za bzdury?
                • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 16:23
                  takie same, jak te, ze dobrobyt brał się z kradzieży i przestępstw.
                  • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 16:52
                    To po co te bzdury powtarzasz? Wydajesz się mądra babka,. a tu przywaliłaś kosmiczną głupotę
                    • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:01
                      "potem te dzieci, wychowane przez rodziców zasiłkowców, co to im się wszystko należy, wchodzą w dorosłość z postawą dokładnie taką samą, tylko już nie "zracjonalizowaną", tylko wyuczoną i wpojoną.

i stąd ryzyko, że w kolejnym pokoleniu wychowanemu przez pis, pojawi się nie pęd ku nauce, ku karierze, tylko wróci "czy się stoi, czy się leży"
                      oraz wroga postawa wobec tych, którym się CHCE coś robić samemu"

co w tym głupiego? przecież to bardzo oczywisty mechanizm. resztę wytłumaczyłam w poście poniżej.
                      • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:12
                        Głupie jest założenie, że w PRLu o którym piszesz bieda brała się z lenistwa i głupoty. Zresztą teraz też może mieć inne przyczyny. Poza tym nie wiem czemu zasiłki widzisz tylko teraz, są od dawna
                        • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:40
                          jemgluten, ale to jest mechanizm myślenia tych "leniwych".
                          zakładam, że twoja mama, nie uważa że każdy prywaciarz był złodziejem....
                • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 16:32
                  jemgluten, zrozum:
                  są dwa rodzaje ludzi.
                  i teraz wyobraź sobie, że dwóch ludzi o tych samym hmmmm... możliwościach, statusie itp.
                  dostają spadek w jakiejś kwocie. (zresztą świetnie to zjawisko jest widoczne na śląsku, gdzie górnicy upadających kopalń dostawali wysokie odprawy, w założeniu na "ułożenie sobie życia zawodowego"

Część osób oczywiście zainwestuje, rozkręci biznes, kupi nieruchomość, kupi coś taniej, sprzeda drożej - po prostu pomnoży kapitał.
                  Druga część (moi rodzice tacy byli) ZA TE SAME PIENIĄDZE zrobi remont, kupi nowsze auto, telewizor, pojedzie na wakacje.

Pierwsza część będzie pomnażać kapitał dalej.
                  Drugiej czesci kapitał w końcu się skończy i będzie wspominać dobre czasy, narzekać na ceny, z zazdrością patrzeć na tych co mają lepiej, deprecjonować osiągnięcia innych przez opowieści typu "my mieliśmy piękne mahoniowe meble, a oni żarli w kuchni w 8 osób w kawalerce (gdzie obecnie każde z tych ośmiu osób ma swoje własne domy)", aż w końcu pojawi się amnezja, że i oni i tamci zaczynali z podobnym kapitałem i zacznie się.... tak, bo oni ukradli i dlatego dziś mają.
                  • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 16:59
                    Sprytnie pomijasz tych, co nic nie dostali. Jasne, każdy jest kowalem swojego losu. Tylko jeden rodzi się w zamożnej kowalskiej rodzinie i na start dostaje kuźnię, inny nie dostaje nic, a jeszcze inny rodzi się bez ręki.
                    Np. taka moja babcia. Co to musiało być za leniwe, głupie i nieudolne babsko, skoro w PRL-u nie dorobiła się majątku. To drobiazg, że jak po podstawówce chciała iść do szkoły dalej to ją nazwali pasożytem i wysłali do pracy, chociaż kochała książki i marzyła o byciu nauczycielką. Drobiazg, że w czasach pracy dla każdego sąd uwierzył, że zdrowy chłop może mieć pól etaty tylko i od tego zasądził alimenty. Co tam, że łączyła etat ze zleceniami a po nocach szyła dla dzieci, leń i głupol, bo nie była prywaciarzem.
                    • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:05
                      jemgluten, wyjątki zawsze potwierdzają regułę. podobnie jest ze słynnym doktorem, który całe życie twierdził, że pierwszy milion dostał od ojca, kiedy tajemnicą poliszynela jest skąd miał pieniądze i on i jego ojciec.

ale mechanizm w większości jest dokładnie ten sam. ci którzy potencjał wykorzystali, tych których tego nie zrobili mają za głupoli, ci którzy potencjał przejedli, tych którzy tego nie zrobili mają za złodziei.

mit powielany jest w kolejnych pokoleniach i tak to się kręci.
                      • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:16
                        Z uporem maniaka widzisz tylko dwie grupy: ci co wykorzystali potencjał i ci co go zmarnowali. A jest masa ludzi, którzy tego potencjału nie mieli. I to nie są wyjątki. Ja np. przyznaję, że jestem uprzywilejowana, bo mam tzw. kapitał kulturowy, który pozwoli mi dać sobie radę. Ale mam diametralnie inną sytuację niż ktoś, kto na starcie dostał mieszkanie, samochód i kasę na konto. I twierdzenie, że jestem leniwą idiotką bo mam mniej niż taka osoba po prostu mnie obraża.
                        • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:38
                          jemgluten, jesteś niesprawiedliwa.
                          przecież w moich postach podkreślam, że taka tol8 krzywdzi ludzi, którzy chcą coś osiągnąć sami, nie są leniami, mają potencjał, ale chwilowo czy też dłużej coś stoi na przeszkodzie w pomnażaniu kapitału, czy życiu na luzie.
                          i że ci ludzie są spychani na margines, bo z jednej strony masz takie tol8, które bezczelnie, bezwstydnie wystawiają łapy po wszytko, co się da, a z drugiej strony masz ludzi, którzy są typowymi korwinistami czyli "trzeba wszystko samemu i liczę się tylko ja" albo ludzi, którzy dość mają takich tol8 i wszystkich potrzebujących postrzegają przez jej pryzmat.
                          zauważ, że mimo że temat tak naprawdę mnie nie dotyczy, to wypowiadam się tonem krytykującym postawę tol8 i tym samym żyjących z zapomóg i robiących z tego styl życia, a jednoczesnie zwracam uwagę na to, jaką krzywdę takie osoby robią osobom naprawdę pomocy potrzebującym. pomocy, dzięki której będą mogły wskoczyc wyżej.

i nie podważam zasadności pomocy społecznej jako takiej, tylko krytykuję obecny stan rzeczy, w którym rodzina pracujących, zarabiających średnią krajową ludzi z jednym dzieckiem, mających kredyt na mieszkanie, nagle staje w obliczu sytuacji, że jedno z rodziców traci pracę i okazuje się, że nie należy im się ani 500+, ani żadna zapomoga z urzędu, bo przecież pensja jednego z rodziców to wg ustawy ZA DUŻO, żeby ubiegać się o cokolwiek z MOPS, a kredyt nie wlicza się do kosztów, jeśli chodzi o zapomogi (wiem, bo przerobilam temat osobiście moje drogie 8 lat temu, po wylewie męża).
                          W momencie, w którym taka rodzina, będąca w chwilowym kryzysie finansowym nie ma możliwości pożyczenia pieniędzy, bardzo łatwo traci płynność finansową i trafia do przegródki "ubóstwo".
                          Wtedy taaaak... należy jej się.
                          tylko, że z ubóstwa trudno wyjść. znacznie łatwiej jest wyjść z chwilowego braku płynności finansowej. niestety MOPS nie przewiduje żadnego wsparcia dla CHWILOWEGO kryzysu. są tylko zapomogi dla tych, co już tak żyją od dłuższego czasu.

Ps. Ja ani mój mąż nie dostaliśmy niczego od rodziców. Ba. mój mąż dostał od swojego ojca długi, z których musiał sie tlumaczyć dość długo po śmierci tatusia alimenciarza zresztą.
                          kapitał kulturowy ja sobie kupiłam można powiedzieć sama, bo sama płaciłam za swoje studia i utrzymanie na nich.
                          ale nie powiem o nikim, kto dostał od rodziców mieszkanie i nie musiał kombinować z kredytem, że jest złodziejem, bo miał łatwiej na starcie.
                          • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:43
                            Odnosiłam się do tego "na się wzięła z długiej indoktrynacji dokładnie w ten sam deseń, co teraz. Wy ludu biedny i uciśniony... wasza bieda nie jest spowodowana waszą nieudolnością, waszym lenistwem, waszą GŁUPOTĄ". Nazwałaś indoktrynacją twierdzenie, że przyczyną biedy nie jest lenistwo, głupota i nieudolność. To nie jest indoktrynacja. W wielu przypadkach po prostu te przyczyny są inne.
                            I nie tylko chodzi o to, żeby nie nazywać złodziejem tego co dostał lepszy start. Chodzi o to, żeby nie nazywać leniwym nieudacznikiem tego, co mial gorszy start i osiągnął mniej.
                            • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 18:18
                              o, nie do końca tak to napisałam. chodziło mi o indoktrynację międzypokoleniową, jeśli tak to można nazwać. po prostu, w kolejnych pokoleniach już nie bardzo się pamięta. i stąd takie, a nie inne "prawdy" są przekazywane pokoleniom kolejnym.
                              czyli w tych, którzy z nie swojej winy, mimo najszczerszych chęci nie osiągnęli nic, a wręcz popadli w ubóstwo, kiełkuje złość, a potem zawiść, a potem te dwa uczucia przesłaniają im prawdę i pojawia się pomysł, że każdy kto ma, to złodziej.
                              tak samo w tych, których rodzice i dziadkowie się wzbogacili powoli zapominają, że bez mieszkania na start, nie byliby w tym miejscu, w którym są i byliby takimi samymi "looserami", za jakich uważają swoich kolegów z roku, patrząc na nich z góry, bo jak tak można nie lecieć co roku na lanzarotte, kiedy się ciężko pracuje w korpo.

bardzo trudno jest jemgluten, zachować obiektywizm.
                • anorektycznazdzira Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 09:41
                  A nie? Nie było w prl nieudolności, lenistwa i głupoty? Pamiętam ten okres i pamiętam DOSKONALE wszechobecne, porażające, dramatyczne MARNOTRAWSTWO. Materiałów, czasu, czyjegoś wysiłku. Pogardę dla tych co "chyba chcą się wykazać".
                  Marnotrawstwo wszystkiego, nieszanowanie niczego. Wszystko jest wspólne czyli niczyje.
                  Praca- czy się stoi czy się leży, jak robotnik- się należy. Żadnego powiązania W GŁOWACH pomiędzy tym, ze coś robię lub nie a tym, że będę w konsekwencji coś miał albo nie.
                  • barbra25 Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 16:50
                    anorektycznazdzira napisała:

> A nie? Nie było w prl nieudolności, lenistwa i głupoty? Pamiętam ten okres i pamiętam DOSKONALE wszechobecne, porażające, dramatyczne MARNOTRAWSTWO. Materiałów, czasu, czyjegoś wysiłku. Pogardę dla tych co "chyba chcą się wykazać".

Poczytaj opinie pracowników na forach z opiniami o pracodawcach. Znajdziesz tam jad wypluwany współpracowników "tych właśnie co chcą się wykazać" jakgdyby prl nadal triumfował tyle, że przeniósł się do internetu. Ilu jest tzw."pupilków szefa" i lizusów - bo tak właśnie postrzegani są ambitni, zdolni pracownicy. Ludzie stają się sobie wrogami i korposzczurami.

> Marnotrawstwo wszystkiego, nieszanowanie niczego. Wszystko jest wspólne czyli niczyje.
                    > Praca- czy się stoi czy się leży, jak robotnik- się należy. Żadnego powiązania W GŁOWACH pomiędzy tym, że coś robię lub nie a tym, że będę w konsekwencji coś miał albo nie.

Po drugiej stronie skrajność: praca na akord, po 10 h dziennie, mobbing i nastawienie wyłącznie na zysk bez możliwości delegowania zadań większej ilości pracowników - bo to generuje koszty. Efekt? Przeciążeni pracą ludzie a w sądach pracy terminy spraw bardzo odległe. Spróbuj dodzwonić się do inspekcji pracy...graniczy z cudem. To o czymś świadczy.

> wkurzo-namama napisał(a):

> "potem te dzieci, wychowane przez rodziców zasiłkowców, co to im się wszystko
                    > należy, wchodzą w dorosłość z postawą dokładnie taką samą, tylko już nie "zracjonalizowaną", tylko wyuczoną i wpojoną.
                    >
                    > i stąd ryzyko, że w kolejnym pokoleniu wychowanemu przez pis, pojawi się nie pęd ku nauce, ku karierze, tylko wróci "czy się stoi, czy się leży" oraz wroga postawa wobec tych, którym się CHCE coś robić samemu"

Wroga postawa wobec współpracowników jest i tak czy komu się chce czy nie chce robić. Myślę że niskie płace i fatalne traktowanie ludzi w miejscu pracy jest przesłanką wielu kobiet wybierających życie na zasiłkach.
        • tol8 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 16:53
          Facet jest ojcem. Beztrosko rośnie mu dług w FA, dlatego pracuje tylko na czarno. Oni nie rozumieją, że ten dług trzeba będzie spłacić. Raczej trzymają się opcji, by do emerytury robić na czarno.
          Czarno zrobi się, gdy zachoruje i nie dostanie renty. Emerytury raczej też nie.
          Co roku są zgłaszani do Szlachetnej Paczki, tak przy okazji. Szkoła ich zgłasza, jako rodzinę wielodzietną smile smile smile
          Oczywiście są usuwani z systemu od razu, takich rodzin Szlachetna Paczka nie wspiera.
          • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:00
            My jesteśmy wielodzietni i pracujący. mamy szansę na paczkę? smile
          • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:00
            tol8 napisała:

. Oni nie rozumieją, że ten dług trzeba będzie spłacić. Raczej trzymają się op
            > cji, by do emerytury robić na czarno.
            > Czarno zrobi się, gdy zachoruje i nie dostanie renty. Emerytury raczej też nie.

tol8, a ty rozumiesz?
            co napiszesz tu na forum za 20 lat?
            tym bardziej, że zapowiada sie, że mimo że "jedynie słuszna partia rządząca" tylko chwilowo wydaje się być partią typowo socjalistyczną i jak tylko będzie mogła, to zakręci kurek.

jakieś przemyślenia? refleksje? może czas zniknąć z forum?
          • blimsien Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 01:22
            Można być max 3 razy beneficjentem, niektórych od razu uwalaja przy 1szej probie. Jeżeli wyjdzie na jaw ze żyją z kombinowania.
        • hanusinamama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:39
          Tylko ze wiekszosc z nas zna takie osoby. Sorry ale u mnie w przedszkolu na 28 dzieci 14 ma "smaotne matki". Zadna nie jest wdową i po 3 latach wiemy wszyscy ze tatusiowie mieszkaja z tymi dziecmi. Ale te Pani mimo braku pracy (kilka z nich)maja pierwszenstwo w przedszkolu. Znajoma matka samotnie wychowująca, wdowa!!! nie podała ze ejst smaotna matką bo jej wstyd do panstwa wyciagac reke.
          • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:44
            wiecie i poza gadaniem nic nie robicie. Dlatego jest jak jest, bo tzw. porządni obywatele nie reagują na wyłudzenia.
      • lelija05 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 09:22
        No ale alimenty z FA to nie jest darowizna?
        • iwoniaw Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 14:44
          Dokładnie, nie rozumiem najeżdżania na "biorące" pieniądze z FA - to państwu łatwiej jest wyasygnować te pieniądze (i tak tylko dla tych, które są w najgorszej sytuacji finansowej, nie dla wszystkich, które mają zasądzone nieściągalne alimenty) niż wyegzekwować wyroki własnych sądów. Bez wątpienia to powinno się zmienić, natomiast gdzie tu "wina" osób, którym zasądzono legalnie, że ojciec dzieci ma płacić na ich utrzymanie?
      • blimsien Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 01:09
        tol8 napisała:

> Ja napisałam, daleka znajoma bierze. Nawet ciut więcej.
        > 4 dzieci:
        > 4x alimenty z FA 2000zł
        > 4x500+ 2000zł
        > Rodzinne na czwórkę 700zł
        > Dodatek mieszkaniowy 300zł
        >
        > Sorry za pomyłkę.
        > Jej facet pracuje na czarno, zarabia niecałe 3000zł. Ona dorabia w weekendy w b
        > arach, jako kelnerka. Wyciąga koło 1000zł.
        > Przy pracy na czarno spokojnie można tyle wyciągnąć od mopsu. Za czwórkę dzieci
        > jeszcze emeryturę dostanie smile
        >
        Samotna matka z partnerem? Pozbywa się go z domu na te wywiady środowiskowe? W grupach pomocowych na fejsach nie brak lzawych historii, gdzie nie ubezpieczony gach "robiący na budowie" staje się niepełnosprawny i ma okrągłe zero czegokolwiek poza ew 300-400 zasiłku stałego.
        • jemgluten Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 21:41
          Jak partner nie jest ojcem żadnego dziecka to nie ma to znaczenia
    • mamolka1 Re: 4000 z MOPS 24.07.18, 23:16
      Mam znajomą - na etacie tylko mąż..
      Mają piątkę dzieci od 12 lat do 3 miesięcy.
      Na każde 500+, rodzinne + dodatki za wielodzietność, jedno z dzieci ma autyzm - tu wchodzą dodatki na małą i pielęgnacyjne dla matki, na najmłodsze ten 1000 kosiniakowego czy jak to się tam zwie... Na pewno dodatki celowe.. nie liczyłam ile tego w sumie dostają bo to nie moja sprawa ale 4000 spokojnie przekraczają.
      Nie zazdroszczę bo nie ma czego - wg. mnie dziewczyna upupiona na maxa nawet bez niepełnosprawności dziecka ( to niepełnosprawne to drugie dziecko ) .... Ale każdemu jego życie
      • blimsien Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 01:13
        Mam znajomą co ma szóstkę, dzieci (odpukac) zdrowe. Praktycznie co rok prorok, ona od 10 lat w domu, tzn od obrony studiów w ogóle ani dnia nie przepracowała. W szlachetnej paczce można być max 3 razy w zyciu beneficjnetem, oni byli już dwa razy.
    • andaba Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 09:25
      Przed 500+ w Krakowie wprowadzono wyprawki w wypadku, gdy w domu było trzech uczniów (chyba, szczegółów nie pamiętam, było również chyba 150 zł na łebka). Pieniądze te załatwiało sie w MOPS-ie.
      Przy okazji zostałam wysłana do pracownika socjalnego, który i wyliczył ile mogłabym dostać, gdybym sie do nich zgłosiła. 4 tysiące to nie było, ale na pewno ze 2,5 by sie zebrało (zasiłek na wszystkich członków rodziny , zasiłek na opał, stypendia socjalne, opłata za opiekę nad babcią). Gdyby dzieci było więcej o kilka sztuk, to i kwota byłaby wyższa.

Nawet mnie nie oburza to, ze zasiłki są takie wysokie, ale oburza mnie to, jak niskie są wypłaty. Nie powinno tak być, żeby zasiłki były równe wynagrodzeniu na etacie.
      1200 zł dostałabym bez problemu samego zasiłku - tyle samo dostanę za stanie przez miesiąc za ladą.

Dodam, że w powyższych wyliczeniach nie ma mowy o zasiłku dla bezrobotnych.
      • milva24 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 09:53
        Ja pamiętam jak zbulwersowana byłam w szkole średniej gdy mi wychowawczyni zaproponowała, żebym o jednorazowy zasiłek socjalny składała wniosek. Do tej pory pamiętam jak się wstydziłam.
    • karotka_plus Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 10:19
      Sorry ale w**rwia mnie takie coś. Swego czasu byłam sama z dzieckiem, miałam pracę, straciłam ją, dostałam się na staż. Zarabiałam około 900 zł. W MOPSIE byłam nie raz. Należało mi się NIC. Byłam za bogata. Bo oprócz 900 ze stażu miałam alimenty ale tylko na papierze bo były na dziecko nie płacił. Ale w dochód się wliczało. Dziś mam pracę, męża, dwie wypłaty, alimenty dalej na papierze. Z FA nic się nie należy, z MOPSU też. Wstaję o 4 rano by na 6 być w pracy, wracam do domu ok 15:30 lub wychodzę o 12:30 i wracam o 23 do domu. Pracuję fizycznie mimo wyższego wykształcenia. Wypłata jednego z nas ledwo starcza na podstawowe opłaty. Druga idzie na tzw życie - jedzenie, chemia, odzież, szczególnie dziecko które rośnie w zastraszającym tempie - na początku roku syn nosił ciuchy na rozmiar 140 cm, teraz kupuję mu na wyprzedażach na 158. Nosi na 152 ale są na styk.
      Moje i wasze podatki, czasem naprawdę ciężko i uczciwie zarobione pieniądze idą na utrzymanie takich "biedaków", "samotnie" matki bez pracy, z zasądzonymi alimentami i wszelkimi dodatkami z MOPSU pracujące na czarno. Bo im się należy...
      • wkurzo-namama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 11:53
        Dokładnie. Znam osobiście coś w rodzaju tol8 i znam ludzi, którzy mimo że powinni dostać pomoc, to na tą pomoc się nie łapią. System jest do du.y.
      • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 12:00
        No dobra, a dlaczego państwo nie robi za wiele, żeby te zasądzone alimenty wyegzekwować? Dlaczego nie zlikwiduje przepisu, że inspekcja pracy musi się zapowiadać - to by pozwoliło wyeliminować zatrudnianie na czarno. Można też wprowadzić przepis, że za zatrudnienie pracownika bez umowy tracisz prawo do prowadzenia firmy przez rok - od razu by się kombinatorom odechciało.
      • inna_nowa_ja Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 12:10
        Karotka, gdybys chciała jakieś ciuchy dla syna daj znać, mój właśnie wyrósł i trochę na 164 sie nazbierało, więc odezwij się
        • inna_nowa_ja Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 12:11
          pisz na inna_nowa_ja@gazeta.pl
    • kruella83 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 11:32
      Baju baju , nie wiem kto ci takich głupot naopowiadał ale to schorzenie nazywa się zespół delbucka , osoby takie nałogowo kłamią . No chyba, że to jakiś uchodźca z bliskiego wschodu który mieszka w Niemczech 😀
      • yuka12 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 12:00
        Tez tak myslalam, dopoki na spotkalam taka osobe w realu. Ale zeby miec te wszystkie dodatki i pomoce, trzeba wiedziec, za jakie sznurki pociagnac, jakie zaswiadczenia dostarczyc i czego nie robic. Wiec bywa, ze osoby na tzw. zakrecie ktore rzeczywiscie w danym momencie potrzebuja wsparcia do czasu znalezienia kolejnej pracy czy chocby pozbierania sie po zyciowym dramacie, nie dostaja nic, bo sa nie dosc sprytne i doinformowane. I wlasnie taka patologia systemu pomocy spolecznej oburza, przynajmniej mnie, najbardziej.
    • miniulowa Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 12:34
      Przy trójce dzieci:
      Zasiłek rodzinny - 124,00 x 3 = 372,00
      Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka - 386,00
      Dodatek z tytułu wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej - 195,00
      FA - 500,00 x 3 = 1500,00
      500+ - 500,00 x 3 = 1500,00
      Razem 3953,00
      Plus Bank Żywności
      Plus dofinansowanie obiadów dla dzieci
      Plus dofinansowanie do wyprawki (było zanim wszedł Dobry Start)
      Plus dopłaty do wypoczynku wakacyjnego.
      To nie są jakieś kokosy, ale zarobienie takich pieniędzy jest dość problematyczne, a tu są bez wychodzenia z domu.
      • miniulowa Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 12:39
        Aha, dopłata do czynszu
      • andaba Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 12:47
        Dodatek na dziecko w rodzinie wielodzietnej dotyczy tylko trzeciego dziecka i jest to 95, nie 195.
        • kruella83 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 12:59
          Dodatek do samotnego wychowywania dziecka ? Pierwsze słyszę , moja koleżanka wychowuje samotnie dziecko a nic takiego nie pobiera , tylko rodzinne bierze
          • andaba Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 13:21
            Bo zapewne dziecko ma ojca, od którego zostały zasądzone alimenty.
          • hanusinamama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:31
            To jej powiedz ze jest pierdoła jak widac. Znam 3 matki "samotne" mieszkajace z chłopem (ocen dzieci lub jednego z dzieci) dostajace dodatek do samotnego wychowwania.
            • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:33
              Dlaczego nie zgłosisz wyłudzenia, jeśli o nim wiesz?
              • hanusinamama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:36
                Bo jak pisałam juz wczesniej gwn-o to daje. Kolezanka zgłosiła. Sasiadka dostawała na samotna matke a mieszkała z ojcem dzeci. Przylazły Panie z kontroli, po kontroli tamta jak dostaje dodatek to dostaje a kolezance "ktoś" zrobił kupa na wycieraczce...
                • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:45
                  Jasne, niedasizm w pełnej krasie. A może gdybyś zgłosiła to w tym przypadku kontrola by coś dała? A może gdyby poza Tobą zgłosił ktoś jeszcze to byłoby jeszcze lepiej? Jasne, lepiej nic nie robić. U nas też rzekomo nic się nie dało zrobić z hałaśliwymi sąsiadami. No nie da się, takie jest życie. I jakoś się dało, wystarczyło trochę determinacji i konsekwencji.
                • ala.maciejka Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:56
                  Nie masz pojęcia o czym piszesz.
                  Jak dzieci mają żyjącego ojca wpisanego w papiery to nie można dostawać tego dodatku, gdziekolwiek by ten ojciec nie mieszkał.
            • ala.maciejka Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:55
              Ale nie rozumiesz, że aby dostać ten dodatek trzeba być wdową bez renty na dzieci lub mieć w papierach dziecka ojca nieznanego?
              I nie ma znaczenia z kim się mieszka.
      • ala.maciejka Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 13:36
        Nie można pobierać jednocześnie alimentów i dodatku za samotne rodzicielstwo - to się należy, gdy matka jest wdową a dzieci nie mają renty lub gdy ojciec nieznany.
        I rzadko w Polsce zdarza się by ojciec trójki dzieci miał przyznane 1500 zł alimentów, niestety.
        • miniulowa Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 18:31
          "I rzadko w Polsce zdarza się by ojciec trójki dzieci miał przyznane 1500 zł alimentów, niestety."

Oj błagam. Osobiście znam parę, która "ustaliła sobie" 800 zł na dziecko l, czyli razy 3, a facet w pierdlu siedział, więc chyba oczywiste, że nie zarabiał grosza 🙄
          • ala.maciejka Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 18:38
            Rozumiem, że znasz osobiście, co nie zmienia faktu, że jest to rzadkie.
            Sytuacja opisana przez tol8 jest wymyślona, jak większość wpisów tego trolla.
            • miniulowa Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 22:05
              Nie wiem czy jest rzadkie. Wydaje mi się, że zdarza się, niestety, częściej niż chcemy. Jest całkiem spora grupa, która specjalizuje się w wyciąganiu pieniędzy z systemu, który jest totalnie idiotycznie skonstruowany i nie wspiera osób w przejściowych kłopotach, ale systemowo bezradnym.
              • ala.maciejka Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 00:01
                A tu się zgadzam całkowicie, system skonstruowany jest fatalnie, a człowiek, który normalnie pracuje, gdy mu się noga powinie, to nie ma jak szukać pomocy.
      • beneficia Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:41
        >ale zarobienie takich pieniędzy jest dość problematyczne, a tu są bez wychodzenia z domu<
        I właśnie o to chodzi. Ten system to jakas porażka. Za każdym razem kiedy słyszę takie historie czuję się jak dojony frajer.
    • barbra25 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 16:45
      Dlaczego więc zazdoszcząc tym, którzy żyją z tych 4 tysięcy zł nie bierzecie się za robienie kolejnych dzieci aby mieć tyle ile potrzeba do otrzymania tych 4 tysięcy?
      • hanusinamama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:34
        Bo pracujcy tyle nie dostanie. Mam kolezanke z 4 dzieci. Oboje pracują . Ona na 3/4 etatu on na cały. Oprocz karty duzej rodziny i 500+ (ktore dostaje kazdy >1 dziecka) nie mają nic. Nobo zarabiają na włąsne dzieci...
      • beneficia Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:36
        Nikomu nie zazdroszczę. Po prostu zastanawia mnie, jakim cudem znaczna część pracowników dostaje najniższą wypłatę i zadnych dodatkow a niepracujacy dostają dwa razy tyle. Za nic.
      • ala.maciejka Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:58
        Przecież to nie jest zazdrość tylko świadomość z czyich podatków te 4 tysiące się biorą....
      • miniulowa Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 07:09
        Nikomu nie zazdroszczę, wqrwia mnie system promujący cwaniactwo i kombinatorstwo zamiast uczciwej pracy.
    • alba27 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:08
      Koło mnie mieszka babka z 5 dzieci. Nie pracuje, ma alimenty z funduszu i 500+ na piątkę. Nie znam się do końca ale chyba jakieś rodzinne jej przysługuje i kosiniakowe chyba. Mieszka z ojcem ostatniego dziecka, ale jest to ściśle tajne. Wiem, ze nie płaci czynszu a jak gmina chciała ją eksmitowac do innego mieszkania to się nie zgodziła a podobno taka zgoda jest potrzebna, tak przynajmniej twierdziła na zebraniu Pani z gminy. Dzieciaki grzecznie mówią " dzień dobry" ale babki nie trawię, bo ostatnią ciążę ciągle z papierosem ja widywalam. Ja myślę, ze Pani docelowo ma więcej niż te 4tysie.
      • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:18
        Dlaczego nie poinformujesz o wyłudzeniu, jeśli o nim wiesz? Wszyscy tacy oburzeni, ale żeby z wyłudzaczami walczyć to już nie.
        • hanusinamama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:33
          MOja znajoma poinformowała o wyludzeniu "na samotna matke". przyszły Panie jakies tam, nic nie ustaliły ale za to znjaoma rano znalazła kupę ludzką na wycieraczce...to nie powinno byc na zasadzie donosu. Tak jak w kilku krajach. jestes samotna i pobierasz z tego powodu dodatek to niestety ale kontrola moze ci zapukać do drzwi o 3 rano, jak znajdą Pana albo slady Pana to koniec z dodatkiem
          • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:35
            Nie "pana" tylko "ojca jednego z dzieci". Zrozum, że nie da się skontrolować każdego samotnego rodzica, dlatego osoby wiedzące o wyłudzeniach powinny informować odpowiednie instytucje. Ale lepiej narzekać a nic nie robić. A kupę można odnieść właścicielowi, dodając mocz.
            • hanusinamama Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:43
              Pewnie. Juz widze jak lecisz i mowisz ze jest taka sprawa skoro wiesz jak wyglada "kontrola" i ze nic nie daje. Znajoma pracuje w urzedzie gminy, sama mowiła ze oni nie maja tak naprawde narzedzi zeby uciac te dodatki. Nawet jezeli wiedzą ze matka mieszka z ojcem to i tak nic zrobić nie mogą...
              • jemgluten Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 17:47
                Owszem, gdybym o czymś takim wiedziała to poinformowałabym. Jedna kontrola nic nie da, ale może kolejna da, jak znowu zgłoszę. Najlepiej gadać z góry, że nic się nie da. I to nieprawda, że nie mają narzędzi. Mają. A jak kontrole nieskuteczne to można zwierzchników poinformować.
                • miniulowa Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 07:34
                  "I to nieprawda, że nie mają narzędzi."

Narzędzia mają tylko nie zawsze im się chce. Dodatkowo, urzędnicy często dla świętego spokoju, żeby im baba z gromadą dzieci ryja nie darła, dają madkom co sobie zażyczą. Ponadto urzędnicy, a konkretnie urzędniczki, chętnie łykają wszelką ściemę o "ciężkim losie samotnej madki", nie wiem czy z głupoty, czy z niechęci do myślenia. i pracy.
                  Zgłaszanie do urzędów guzik daje najczęściej. Trzeba po prostu zgłosić na policję podejrzenie naruszenia art. 286 kk. Wtedy wkracza prokurator i sprawa badana jest nie przez urzędników wydających decyzje, ale przez organy niezależne. I urzędnicy też mogą dostać po łapach za niedopełnienie obowiązków, czy wręcz świadome naruszenie przepisów. Myślę, że po kilku takich akcjach, kiedy wyłudzacze dostaliby wyroki, a urzędnicy straciliby pracę za zaniedbania, skończyłoby się bezmyślne rozdawnictwo bez dogłębnego zbadania sprawy.
                  • iwoniaw Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 09:27
                    urzędnicy często dla św
                    > iętego spokoju, żeby im baba z gromadą dzieci ryja nie darła, dają madkom co so
                    > bie zażyczą. Ponadto urzędnicy, a konkretnie urzędniczki, chętnie łykają wszelk
                    > ą ściemę o "ciężkim losie samotnej madki", nie wiem czy z głupoty, czy z niechę
                    > ci do myślenia. i pracy.

No może już bez przesady - urzędnicy może i bywają mało pomocni i olewający (stąd opowieści o tym, jak to "nic się nie należy" komuś, kto nie jest zasiłkową wygą), ale żeby "dla świętego spokoju" naruszali przepisy, to nie sądzę. Każda wydana decyzja opiera się na konkretnych paragrafach, a że prawo jest jakie jest, to już urzędników na pierwszej linii kontaktów z "madkami" ani wina, ani zasługa.
                    • miniulowa Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 17:43
                      "ale żeby "dla świętego spokoju" naruszali przepisy, to nie sądzę"

A ja sądzę i nawet wiem o dwóch takich sprawach.
                      Chodzi o meldunek bez prawa do lokalu oraz decyzje o wypłatcie świadczeń pomimo posiadania dokumentów świadczących o tym, że świadczenia się nie należą.
                      Urzędniczka powiedziała mi prosto w oczy, że wydała decyzję, ponieważ pani madka ciągle przychodziła z dziećmi i robiła awantury. No to w końcu jej podpisała papiery, bo miała dość.
                      Serio. Też byłam w szoku, bo nie wyobrażałam sobie, że można takie rzeczy robić.
                      Kolejna sprawa - dokumenty, które miały być wydane w ciągu 30 dni, zostały wydane po 195 dniach. Bo przyszła madka i poprosiła panią urzędniczkę o przysługę, w imię solidarności kobiecej i pomocy samotnej mamie.
                      • danaide Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 19:03
                        Co Ty masz z tą madką?
                        • iwoniaw Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 21:29
                          Co Ty masz z tą madką?

Przyszłaś wczoraj do internetów?
              • ala.maciejka Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 18:01
                Bredzisz. Jak dziecko ma ojca to matka nie może dostawać tego dodatku. Nie ma takiej opcji.
                On przysługuje tylko dzieciom, które NIE mają ojca. Wcale. I to też nie wszystkim.
                • kruella83 Re: 4000 z MOPS 25.07.18, 23:02
                  Znam dwa przypadki gdzie trzeba było oddawać pieniądze do mopsu bo właśnie wyszły jakieś matactwa , w jednym nieświadomie ale w drugim znajoma musiała odrabiać kasę pracami społecznymi bo oczywiście nie miała jak oddać więc to nie jest tak że każdy ciągnie ile wlezie z mopsu , oni dojdą do tego w swoim czasie
    • milamala Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 00:58
      Kiedys mozna bylo i jak podejrzewam pewnie niewiele sie zmienilo. Menelska rodzina jest w stanie takie pieniadze z zasilku stalego wyciagnac. Nie wspomne o zasilkach celowych. To byla rodzinka wielkodzietna, pani rodzila i rodzila, a nastarszy dziubdzius juz siedzial w kiciu. Pan robiacy te dzieci nie pracowal, proba znalezienia pracy zakonczyla sie fiaskiem, bo pan po dwoch tygodniach przyniosl pracodawcy zwolnienie lekarskie. Nikt w tej rodzinie nie pracowal. Jedyny dorosly syn siedzial w wiezieniu.
    • lena.113 Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 18:26
      hm ,znajoma prowadzi biznes, pracownica jej zwolniłą się, stanowisko niskie,bez kwalifikacji,pomoc kuchenna,zarabiała 3 tys zł netto (duże miasto),nie opłacało jej się pracować ponieważ na 2 ( słownie:dwójkę dzieci w wieku 13 i 14 lat) otrzymuje łącznie 2800 zł
      tez się dziwiłam,ale podobno 1000 zł to fundusz alimentacyjny ( po 500 zł na dziecko),1000 zł z 500 +,260 zł zasiłek rodzinny,cos ok 400 zł dodatek mieszkaniowy,jakieś stypendia szkolne, dodatki na rozpoczęcie roku szkolnego i darmowe obiady w szkołąch…

pracując nadal wszystko by utraciłą poza jednym 500 +,więc przeliczyła to i niecały rok po wprowadzeniu 500 + poprosiła o zwolnienie z pracy ( zasiłęk dla bezrobotnych tez jakiś czas zapewne pobierała...)
      domyślam się ,ze kazde kolejne dziecko dla samotnej matki to dodatkowe 1000 zł plus plus zasiłek rodzinny,jest jeszcze dodatek na kazde 3 i kolejne dziecko 100 zł …

co byscie wybrały prace za 3000 zł netto ( trzeba dojechać np. bilet 150 zł) ,czy zasiłki 2800 zł?i np. praca na czarno?dorywcza…

niestety to dlatego trudno znaleźć pracowników na najniżej płatne stanowiska ( tutaj nie byłą to płaca minimalne...),każdy umie liczyć lub po czasie przeliczy
      • ala.maciejka Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 18:38
        A po dorośnięciu dzieci pani z czego będzie żyć?
        • blimsien Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 18:42
          jak znam zycie to nie bedzie calej kasy z "ewentualnej" dorywczej roboty na czarno odkladac na emeryture.
          • lena.113 Re: 4000 z MOPS 26.07.18, 19:10
            A i ż drugiej strony znam też nauczycielkę ż 2 letnia córka,samotna matka,źle wybrała ojca dziecka
            Alimentów nie dostaje,ż funduszu też nie bo za bogatą 2000 zł zarabia ok
            500 plus to samo zabogata
            Zasiłek rodzinny -nie przysługuje
            Dorabia w soboty 12h w sklepie ,by kredyt na malutkie mieszkanie ,opłaty i żłobek opłacić...
            Ehh nie ma sprawiedliwości

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka