Dodaj do ulubionych

Niemcy miejscówka

06.08.18, 09:24
chcemy sobie zrobić przerwę w podróży ale kompletnie nie znam tych rejonów-Lubeka, Hamburg, Schwerin, Kilonia niekonicznie miasta, może być coś nad jeziorem w tych okolicach. Gdzie warto się zatrzymać na jedną dobę żeby w okolicy było jakieś warte coś obejrzenia lub przyjemne wypoczynkowo miejsce? Doradzicie coś?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Niemcy miejscówka 06.08.18, 10:20
      Moim zdaniem warto się zatrzymać w Lubece, w samym mieście, tak żeby można bylo dużo chodzić na piechotę. Bardzo fajne miasto. Konkretnej miejcówki (hotelu) nie podam Ci teraz bo nie pamiętam. Może wieczorem - sprawdzę czy "inni" pamiętają.
      • slonko1335 Re: Niemcy miejscówka 06.08.18, 10:30
        Jak będę mieć chcoiażby fajne miejsce to już noclegu poszukam, po prostu nie byłam pewna gdzie go szukać na tej trasie.....oczywiście jak ktoś ma konkretny namiar na hotel to też chętnie skorzystam.
    • snakelilith Re: Niemcy miejscówka 06.08.18, 12:02
      Hamburg oczywiście. Starówka robi wrażenie. Hamburg leży nad Elbą, wrażenie jednak jakby leżało nad morzem. Z tych wszystkich miast należałoby u mnie na samej górze listy. Lubeka jest też ładnym zabytkowym miastem, stolica niemieckiego marcepana. Do odpoczynku dobrze nadaje się Kilonia. Nad samym Bałtykiem, miasto portowe, muzeum żeglugi do zwiedzenia (Schifffahrtsmuseum), albo zabtykowe statki w porcie (Germaniahafen). Insteresującą ciekawostą geograficzną jest Nord-Ostsee-Kanal, czyli kanał łączący Morze Północne z Bałtykiem. Szwerina nie znam, miasto byłego NRD, ale wiem, że mają tam piękny zamek Schweriner Schloss, z otaczającym ogrodem, który był miejscem wystawy ogrodniczej Bundesgartenschau 2009, więc musi być wyjątkowo ciekawy i całość jest kandydatem do Listy światowego dziedzictwa UNESCO. Niewątpliwie warte zobaczenia. Szerin posiada też jeziora, która należą do terenu miasta, więc nocleg w mieście może łączyć atrakcje zabytków i natury.
      Co do noclegów nie polecę, ale sieciówki hotelowe takie jak Motel One i NH Hotels są w wielu miastach i mają przystępne ceny.
      • kura17 Re: Niemcy miejscówka 06.08.18, 15:47
        > Hamburg oczywiście. Starówka robi wrażenie. Hamburg leży nad Elbą, wrażenie jednak jakby
        > leżało nad morzem. Z tych wszystkich miast należałoby u mnie na samej górze listy.

to przyjedz do mnie w odwiedziny smile
        • snakelilith Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 15:16
          W Hamburgu będę przejazdem we wrześniu. Ale tylko bardzo krótkim przejazdem, bo mam kawał drogi jeszcze na północ w kierunku Skagen. Ale nigdy nic nie wiadomo, jak zablokują Elbtunnel na amen, to się może zgłoszę. wink Kiedyś stałam tam w korku sześć (!!!) godzin.
          • kura17 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 18:32
            caly hamburg jest teraz koszmarnie zakorkowany, bo wszedzie "roboty drogowe", masakra!
            jesli chcesz, napisz na gazetowy, to sie wymienimy numerami telefonow w razie "sytuacji awaryjnej" smile
            rozumiem, ze wyjazd do Twojej ulubionej danii? bylismy tak kiedys nad morzem we wrzesniu wlasnie, pieknie bylo...
            • snakelilith Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 19:18
              Ja jestem w Danii co najmniej raz w roku, czasem nawet dwa razy. I dziękuję za zaproszenie, ale nawet w sytuacji awaryjnej będziemy chcieli wyjechać jak najszybciej z miasta, by mieć z głowy najbardziej stresującą część podróży. Od Flensburga odżywam. Tym razem jedziemy też w okolice Skagen, co oznacza, że postaramy się być w Hamburgu najpóźniej w południe, lepiej byłoby nawet wcześniej. Ale dziękuję za ostrzeżenie drogowe, weźmiemy pod uwagę i wyjedziemy z domu bladym świtem. Hamburg może następnym razem. smile
    • vitreous Re: Niemcy miejscówka 06.08.18, 12:49
      Ja polecam właśnie Schwerin. Piękny zamek, miasteczko urocze, nieduże, katedra i kościół, jezioro. Spokojnie i sielsko.
    • clk Re: Niemcy miejscówka 06.08.18, 12:54
      Hamburg. Uwielbiam, moglabym sie tam przeprowadzic
    • panpaniscus Re: Niemcy miejscówka 06.08.18, 14:33
      To duży obszar no i zależy co lubisz... W Kilonii świetny skansen jeśli lubisz- ogromny, na cały dzień, rozmaite demonstracje. Pogapić się na statki płynące kanałem.
      Trochę na południe od Kilonii: Ploen, tyle jezior że na mapie wygląda jak wyspa. Do zwiedzania pałac (właściwie ciekawa to jest rokokowa niezależna część). Łódka, kajak czy co wolisz; przyjemny jest targ w sezonie. Miasteczko turystyczne więc sprawdź co się dzieje, hotele + prywatne kwatery.
      Lubeka b. ładna i warta zobaczenia.
      • kotekfelek Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 05:59
        Ten skansen to dla porzadku nie w Kilonii tylko w Molfsee, inaczej ciezko bedzie znalezc. A sama Kilonia swietna do zwiedzania, tyle tylko ze strasznie rozkopana smile nazywamy nasze miasto wiecznym placem budowy smile Slonko, kiedy masz zamiar jechac? Jesli chcesz, opisze Ci, co ciekawego u nas jest. Z centrum na plaze stateczkiem mozna sobie w cenie biletu na autobus poplynac, zjesc miejscowy specjal (bulke ze sledziemwink), oganiac sie od mew, ogladac statki wyplywajace z Kanalu Kilonskiego na Baltyk...
        • slonko1335 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 06:46
          18 sierpnia sobota. Od niedzieli jesteśmy w Danii.
          • annajustyna Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 07:07
            A gdzie w Danii? Mieszkałam kiedyś w Aabenraa. Polecam w Niemczech też Flensburg. A w ogóle to myślałam, że rezerwacji miejsca w niemieckim pociągu będzie...
            • slonko1335 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 07:28
              W billund. Do lalandii i legolandu się wybieramy.
              • kai_30 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 16:13
                Haha, to będziemy w identycznym terminie smile Z tym, że my wyjeżdżamy też w sobotę, ale jedziemy do samej Danii, pierwszy nocleg w okolicach Romo.
                • annajustyna Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 17:33
                  Romo jest super
                • slonko1335 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 17:35
                  Legoland mamy zaplanowany na poniedziałek i wtorek, od niedzieli jesteśmy w lalandii.
                  • kai_30 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 18:49
                    Dokładnie identycznie, jak my smile Mieszkamy w Lalandii od niedzieli do środy, Legoland w poniedziałek, we wtorek zoo safari w Givskud (uznaliśmy, że jeden dzień na Legoland nam starczy), w środę wyjeżdżamy na północ (Lokken, Skagen itp), a w piątek przenosimy się do Kopenhagi. Do domu wracamy we wtorek albo środę.
                    • slonko1335 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 20:52
                      o no to jak zobaczysz Polaków z dwójką dzieci-diabelskim chłopcem i straszą spokojną dziewczynką to będziemy to mysmile
                      • kai_30 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 21:24
                        Hehe, my z jednym ponadnormatywnie grzecznym wink
                      • kotekfelek Re: Niemcy miejscówka 08.08.18, 07:32
                        Mam wrazenie ze dzisiaj co druga rodzina byla z Polski : D
          • kotekfelek Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 15:08
            Jestem dzis w Legolandzie. Napisze po 20:00.
            • slonko1335 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 15:21
              super-ciągle szukam kuponu na bezpłatny wstęp dla dwunastolatki, dla młodszego mam ale jest do 11 lat więc starsza mi się nie łapie... ...więc skorzystam z podpowiedzi gdzie go znaleźć konkretnie bo dotychczas mi się nie udało.
              • snakelilith Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 19:30
                Gdybyś przejeżdżała przez Niemcy, to sprawdź mrożonki Iglo. Kupony są zwykle na pałeczkach rybnych i filetach z ryby pod nazwą Schlemmerfilet (w kartonowych opakowaniach). Teraz supermarket Rewe ma nawet Schlemmerfilet w promocji za 1,99euro, nie wiem tylko, czy zawierają kupony. Ponieważ sama miałam takie kupony, to wiem, że były dla osoby dorosłej (powyżej 12 lat), znaczy jednak osoba płaci, druga wchodzi za darmo.
    • astrum-on-line Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 12:26
      Najwięcej do zwiedzania jest w Hamburgu. Do obejrzenia jest tam dużo, nawet bardzo dużo smile
      Staraj się nie jechać w stronę morza w sobotę przed południem, bo pół Niemiec jedzie wtedy na weekend nad morze i korki są koszmarne. Ostatnio dobrze ze trzy godziny przepychaliśmy się przez Hamburg w stronę Lubeki.
      • slonko1335 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 15:23
        cholerka chyba wyjdzie, że nie da się bo będziemy raczej jechac w stronę morza i w sobotę przed południem, lepiej dołem? www.google.pl/maps/dir/Szczecin/Legoland+Billund,+Nordmarksvej+9,+7190+Billund,+Dania/@53.973609,10.9771186,9.5z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x47aa093800d3a759:0xa95adc4e5f8ac4f3!2m2!1d14.5528116!2d53.4285438!1m5!1m1!1s0x464b717428bfa99b:0xfba38e2c20ba313a!2m2!1d9.1268046!2d55.7355109!3e0
        • kotekfelek Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 22:41
          Jesli mozesz, jedz noca. Okolo 5 godzin ze Szczecina do Kilonii, zajezdzacie wtedy na przyklad na 7 i spicie kilka godzin. Zwiedzacie Kilonie i okolice do nocy, rano okolo 7 pobudka i wyjazd do Billund (dzis jechalismy 3 godziny). Jedziecie A20, omijacie Lubeke i nawet nie zblizacie sie do Hamburga. Schwerin w ogole zostawiacie na inny raz, bo to za daleko od Billund. W Kilonii polecam Aquarium z fokami, Schifffahrtsmuseum po tej samej stronie miasta (co ma niebagatelne znaczenie jesli chodzi o korki), Ogrod Botaniczny, Mediendom, kurs statkiem z miasta do Laboe i z powrotem. Skansen tez jest swietny ale jest okolo 20 km za miastem i potrzeba kilku godzin zeby go obejrzec.
          Co do kuponow, zobacze w czwartek na zakupach. Polecam wziac kilka butelek z piciem, w przyszlym tygodniu zapowiadaja ponad 35 stopni. My wypilismy dzis juz chyba ze 20 litrow. Za chwile wysle ci linki do statku do Laboe i do Mediendom.
          • slonko1335 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 23:37
            Thx jutro rozejrze się za czymś w Kolonii. Na airbn fajny nocleg znalazłam w trappenkamp ale nie zdążyliśmy go zarezerwować. Niepotrzebnie czekałam aż mąż wróci z roboty.
          • kotekfelek Re: Niemcy miejscówka 08.08.18, 07:30
            www.sfk-kiel.de/de/faehrlinien/foerde/ rozklad jazdy statku.
            • kotekfelek Re: Niemcy miejscówka 08.08.18, 07:40
              www.wasgehtinkiel.de/location.php?id=38 tu sa terminy w Mediendom. W Laboe jest tez U-Boot z 2 wojny swiatowe do zwiedzania, wieza widokowa na pomniku upamietniajacym poleglych marynarzy, plaza. No i mamy Kalifornie i Brazylie wink tak sie nazywaja plazesmile w okolicach Laboe. W miescie tez pelno muzeow. Normalnie mialabym ochote Was spotkac i oprowadzic big_grin tak lubie to miasto.
    • strasznymruk Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 12:36
      miejscówka «dodatkowy bilet uprawniający do zajęcia określonego miejsca siedzącego w pociągu, autobusie itp.»
      sjp.pwn.pl/szukaj/miejsc%C3%B3wka.html
      • slonko1335 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 14:48
        miejscówka: " potocznie: miejsce nadające się do wykonania jakichś czynności;"
        sjp.pl/miejsc%C3%B3wka
        • strasznymruk Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 19:49
          slonko1335 napisała:

> miejscówka: " potocznie: miejsce nadające się do wykonania jakichś czynności;"
          > sjp.pl/miejsc%C3%B3wka
          >

To nie jest poważne źródło wiedzy.
          • slonko1335 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 20:54
            czyli punkt drugi w tymże źródle wiedzy, który wcześniej cytowałeś to bzdura?
            • strasznymruk Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 22:24
              slonko1335 napisała:
              > czyli punkt drugi w tymże źródle wiedzy, który wcześniej cytowałeś to bzdura?
              >

Chodzi ci o słowo "miejscówkowy"?
              https://mm.pwn.pl/doro/396/043/04360/043605-00.png
              sjp.pwn.pl/doroszewski/miejscowkowy;5451130.html
              • slonko1335 Re: Niemcy miejscówka 07.08.18, 23:12
                Nie chodzi mi o miejscowke w "niepoważnym źródle wiedzy"
        • annajustyna Re: Niemcy miejscówka 08.08.18, 08:21
          Widac jakis regionalizm...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka