Dodaj do ulubionych

Wychowawcze kary

08.08.18, 19:16
Siedzę sobie na plaży. Jakieś dziecko coś zmalowalo i ma dostać karę. I zaczyna się "kochana mamusiu, ale ja już nie beeeeeedeeeeeee! Ja nieeeeee chce eeeee karyyyyyy!" Nie, musisz dostać karę, bo zrobiłeś cośtam cośtam. "Proszeeeee nieeeeee, Proszeeeee nieeee". Nie, musisz mieć karę. "Ale jaaaaa nieeee chceeeeeee....." I tak przez pół godziny. Jako wspolplazowicz zdecydowanie wolałabym, żeby rzeczona mama po pierwszym ryku powiedziała "ok, to było ostatnie ostrzeżenie" albo posadzila na karne 5 minut na końcu (wówczas musiałabym znosić histeryczny bek max 5 minut) , a półgodzinne akcje wychowawcze uskuteczniala sobie w domu... Ba, zaczynam myśleć, że nawet klaps na tylek byłby mniej uciążliwy, a równie (nie)skuteczny. Dla mnie, rzecz jasna wink , choć dla dziecka w tym wypadku chyba też. Póki co dziecko cierpi, ale inni plazowicze TEŻ cierpią, a żadne z nas nie sypalo pielachem!
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Wychowawcze kary 08.08.18, 19:22
      Zazdroszczę plaży, współczuję scenek wychowawczych w pobliżu.
    • mamma_2012 Re: Wychowawcze kary 08.08.18, 19:41
      Kiedyś na plaży w Sopocie jakaś dziewczynka wrzuciła mojemu synowi patyk czy jakaś muszelkę do morza. Strzelił focha i się zaczęło. Matka zrobiła jej taką scenę, że ja i potem nawet ten mój wtedy może 4 latek (który po minucie znalazł sobie nowy skarb) nie wiedzieliśmy co robić i jak to zatrzymać.

A teraz mój syn jest z moimi rodzicami i podpadł, więc nałożono karę w postaci braku loda. Rodzice chyba bardziej niż skutecznością, choć fakt, że zadziałała, zachwyceni, że zniósł z taaaką godnością (ja z tych, którzy jak oddają pod opiekę, to godzą się na zasady opiekującego o ile są zgodne z prawem polskim).
    • kk345 Re: Wychowawcze kary 08.08.18, 19:45
      A moze sypnij piachem, będziesz miała przynajmniej poczucie, ze kara była zasłużona?
      • memphis90 Re: Wychowawcze kary 08.08.18, 21:27
        Ooooo, masz rację, że też na to nie wpadłam!
      • memphis90 Re: Wychowawcze kary 08.08.18, 21:27
        Ooooo, masz rację, że też na to nie wpad
    • zlababa35 Re: Wychowawcze kary 08.08.18, 21:37
      Przebiegnij się chociaż ludziom po kocach i nasyp im piachu w oczy big_grin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka