maurra 16.08.18, 10:33 Mamy trzy pełne dni w Londku na zwiedzanie. Termin - wrzesień, więc dni jeszcze dość długie. Chcemy jak najwięcej połazić, zobaczyć, wyjazd raczej budżetowy. Wszelkie rady mile widziane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
araceli Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 10:34 maurra napisała: > Wszelkie rady mile widziane Użyć wyszukiwarki, było milion razy. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 10:40 Zależy co was interesuje. Punkty żelazne - muzeum nauki, muzeum historii naturalnej, British Museum - wszystkie względnie blisko siebie. Tate Modern, o ile ktoś lubi sztukę nowoczesną - ja nie więc omijałem szerokim łukiem. Tak naprawdę Londyn jest tak wielki i ma tyle ciekawych miejsc, że jak nie powiesz co Was może zainteresować to ciężko będzie wskazać kierunek. Polecam dobry przewodnik Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 18:12 No British Museum to Bloomsbury a Nat Hist Museum i Science Museum to Kensington. ...nie tak blisko Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 10:44 Samo British Museum może połknąć jeden dzień, a i tak nie zobaczysz wszystkiego. Co was interesuje? Na czymś wam szczególnie zależy? Londyn to kolos, w trzy dni i tak zobaczysz kawałeczek, więc trudno o ogólne rady Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 10:47 Ja w dwa lata nie zobaczyłam wszystkiego co bym chciała :p Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 12:01 Jak budżetowy, to zostają darmowe atrakcje, chodzenie na piechotę. Niestety Londyn jest koszmarnie drogi Poczytaj o komunikacji, jeśli będzieci korzystali kupic karty oyster Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 13:57 oyster nie koniecznie ma sens na 3 dni, zwykla karta zblizeniowa wystarczy, sprawdz tylko jak wygladaja oplaty od transakcji walutowych. karta bez takich oplat bedzie najlepsza (pre-pay mastercard) Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 14:03 Oyster na trzy dni nie ma sensu bo nie ma w ogóle travelcard na trzy dni z tego co pamiętałem, a co widzę też na stronach tfl. Minimalny travelcard jest na 7 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 14:14 travelcard to przezytek, poza nielicznymi wyjatkami kiedy mieszkasz w dalekiej strefie albo codziennie korzystasz z pociagow nie wchodzacych pod tfl pay as you go automatycznie nalicza wg odpowiedniej taryfy wg limitow. Odpowiedz Link Zgłoś
ingaki Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 14:04 Dokładnie A jak oyster card chcecie to teraz na stacjach metra można je zdeponować w maszynie i oddają te 5 funtów ile kosztowała i tyle ile na niej jest załadowane. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 18:13 Koszmarne drogi? Po Danii wraz z Irlandia 2 miejsce w Europie pod wzgledem najmniejszej ilosci wypadkow smiertelnych. W ogole wszelakich wypadkow Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 19:35 Napisala Londyn jest koszmarnie drogi, a nie Londyn jest koszmarne drogi, to nawet nie jest poprawne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn w 3 dni 17.08.18, 00:22 Ahahahha sorry za nieporozumienie Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 12:20 Jeżeli bez dzieci, to po prostu łażenie , pod kątem Waszych zainteresowań. Jeżeli z dziecmi to troche gorzej, bo dzieci zwykle chca zobaczyć cos konkretnego i "angielskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 15:42 wyjazd z dwójką nastolatków 13 i 11 ale "łażących" i przyzwyczajonych do tego. Myślałam o travelcard na 1 dzień, ale jak rozumiem takiej nie ma? Oyster wygląda trochę skomplikowanie, są dzięki niej jakieś oszczędności na transporcie, zniżki dla dzieciaków? Nocleg w Whitechapel, to chyba nie bardzo daleko od ścislego centrum jak patrzę na mapę, więc myślałam żeby miasto pieszo zwiedzać. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 16:09 Ok, ale to w dalszym ciągu nie odpowiada na pytanie "co" Bo do połażenia ot tak parę punktów sie znajdzie; do połażenia i pooglądania np. kolekcji sztuki czy militariów też - tylko zanim zaczniemy pomagać musimy wiedzieć CO Was będzie interesować Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 16:42 Ja - architektura, sztuka. Wszystko co wiekowe, zabytkowe, stare. Na pewno British Museum. Starsza chce po prostu zobaczyć miasto i jego różnorodność , lubi usiąść gdzieś i patrzeć,słuchać, obserwować, jest na etapie fascynacji klimatami azjatyckimi. Myślałam o Hyde Parku, Camden, Chinatown? Młodsza generalnie nie lubi muzeów, choć jeżeli muzeum techniki jest interaktywne to raczej będzie na tak. Jest na granicy dziecięctwa i nastoletniości, to co dla dzieci, jeszcze ją cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 17:04 Może Victoria&Albert museum of Childhood? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 17:42 Daj mi swoją starszą to z nią pojadę A serio - może iść na nabożeństwo do kościoła anglikanskiego, na tradycyjna herbatę ze sconsami (pełna tzw "herbata" może byc droga) , na wystawę poza wiekszymi ośrodkami muzealnymi np Brunei Gallery, może faktycznie Chinatown, Covent Garden. Tylko co z resztą rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 18:52 Jeśli chodzi o "słucham, patrzę, obserwuję" to fajnym pomysłem będzie Greenwich. Obserwatorium, muzeum morskie i bardzo fajny park z ogromną ilością trawnika i zieleni. Można tam dopłynąć z centrum czymś w rodzaju tramwaju wodnego, podziwiając po drodze Tower Bridge i - według mnie fantastyczne - przeszklone budowle Canary Wharf. Dla mnie samo Canary Wharf było warte pół dnia łażenia i podziwiania architektury ale to już kwestia gustu. Muzeum Techniki jest częściowo interaktywne, w każdym razie generalnie muzea brytyjskie są dużo lepiej dostosowane do potrzeb odwiedzających je dzieci niż polskie. Hyde Park jest w pobliżu więc można połączyć dwa muzea z wizytą w parku. W centrum fajnym miejscem jest St. james Park, pozwalający przy okazji obejrzeć Pałac Buckingham. Spacer południowym brzegiem Tamizy od Tower Bridge do London Bridge i budynków Parlamentu. Jeżeli dziewczyny miały okazję usłyszeć o Sherlocku Holmesie, to na Baker Street jest sympatyczne, malutkie muzeum jemu poświęcone. Bardzo fajnym miejscem do zwiedzenia jest Tower of London - niestety po pierwsze drogie jak czort; po drugie - żeby w pełni je docenić trzeba dobrze znać angielski bo fantastycznie oprowadzają przewodnicy-strażnicy. Warta zobaczenia jest Katedra Św. Pawła, niestety wejście jest płatne. Idąc od Tamizy można się przejść od strony Tate mostem milenijnym a następnie idąc dalej w kierunku Barbicanu dojść do Muzeum Londynu - także według mnie w miarę sympatycznego. Mój konik to militaria, więc starannie unikałem wspominania o nim Ale można też zobaczyć zmianę gwardii pieszej przed Pałacem Buckingham (trzeba sprawdzić kalendarz, bo daty są zmienne) oraz zmianę gwardii konnej przy muzeum kawalerii (w tygodniu 10; niedziele 11). To tak na początek Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 16:51 Oyster jest bardzo nieskomplikowana - bierzesz na dworcu kartę za 5 funtów, nabijasz na nią określoną sumę i potem po prostu machasz nią w metrze/autobusach. Gdy wyjeżdżasz, możesz oddać i wtedy zwracają depozyt oraz pozostałą sumę, albo zachować, jeśli planujesz powrót - nie przedawnia się. Pojedyncze bilety są drogie, więc zawsze będziesz trochę do przodu. Londyn fajnie się zwiedza pieszo przy dobrej pogodzie. Natomiast to duże miasto, więc nie wszędzie zajdziesz. Jeśli na przykład myślisz o Kew Gardens, to już nie da rady Z nastolatkami polecam Museum of London i Science Museum, i Natural History - tak w ciemno. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 17:38 Jest travelcard na 1 dzień - papierowa karta, którą wkłada się do czytnika na bramkach. A jeśli jednak oyster, to tak powyżej - 5 funtów na deposit, który potem jest zwracany. No i jest dzienny cap (po kilku przejazdach dziennie już powyżej capu nie płacisz za przejazd. My w lipcu byliśmy pełne 7 dni i zwiedziliśmy naprawdę dużo, również płatne. Bezpłatnie to oczywiście samo chodzenie po Londynie, zmiana warty pod Pałacem Buckingham, parki (Hyde Park, Regents Park, Kensington Gardens), British Museum, Natural History Museum, Science Museum. Można też zajechać na Kings Cross Station i wejść do sklepu Patform 9 3/4 (dla fanów serii o Harrym Potterze). Jeśli pojedziecie do Greenwich, to Maritime Museum jest darmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lilicziczi Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 18:47 Victoria&Albert Museum będzie ciekawe dla nastolatek. Londyn ma wiele pięknych parków. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 19:01 Muzea są za darmo, płatne atrakcje typowo dla turystów (typu akwarium, horror house, LE są tańsze przez internet i w pakietach), ale to sobie spokojnie można odpuścić. Spacery po parkach są bardzo miłe, masz młodsze nastolatki, więc może chciałyby zaliczyć sklep M&M. Londyn jest takim miastem, które pewnie i Ty i dzieci zobaczysz jeszcze nie raz nie ma co się spinać za mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 19:23 M&M rozczarował mnie bardzo. Spodziewałam się cukierków o różnych smakach (m.in. mięta w czekoladzie, precelkowe, peanut butter) a były tylko czekoladowe i orzeszkowe w różnych kolorach. Ponieważ mam córkę, która wie wszystko o syntetycznych barwnikach, wyszłyśmy ze sklepu z cukierkami w kolorze najbezpieczniejszym czyli białym. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 19:52 A moja córka od wielu lat zalicza ten sklep, najpierw z ciekawości, potem z sentymentu, a jest w Londynie kilka razy w roku, a cukiereczki i gadżety przywozi często, jak nie dla niej, to koleżanek czy brata Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 20:09 Jedna karta zbliżeniowa-jedna osoba, a was będzie co najmniej 3? Dziecko 11 ma za darmo komunikacje (do 12 rż) a oyster doładowujesz sobie ile chcesz. Nawet na 1 dzień się opłaca. Potem oddajesz i oddają ci kase. Mając oyster masz najtanszy transport, potem żbliżeniowa, potem zwykłe bilety, które są nawet 2 razy droższe niż oyster Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 21:18 jeśli doładuję za powiedzmy 15 funtów to na ile przejazdów wystarczy? Albo na ile godzin przemieszczania się po mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 21:32 Tam to inaczej działa niestety www.podrozepoeuropie.pl/ceny-w-londynie/ Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 21:49 Dzieciom poniżej 15 lat przysługuje ulga albo i darmowe przejazdy (w zależności od wieku - wszystkim albo tylko autobusami, a reszta z ulgą). Doczytaj sobie tutaj tfl.gov.uk/travel-information/visiting-london/visitor-oyster-card i kup karty Visitor/Young Visitor. Warto także dlatego, że dają dodatkowe zniżki na niektóre atrakcje i np. restauracje. Co do zwiedzania pieszo, zwróć uwagę, że to jest naprawdę duże miasto i centrum też jest spore, braknie wam czasu na konkretne rzeczy, jak będziecie się poruszać głównie pieszo. Warto jeździć autobusami - zainstaluj sobie na telefonie aplikację CityMapper, znacznie ułatwi poruszanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
luvyana Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 17:13 Kupcie przejażdżkę piętrowym czerwonym autobusem. W niektórych opcjach w cenie jest też rejs Tamizą. fajna sprawa. Takie kompaktowe obejrzenie głównych "atrakcji" z pocztówek. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 18:15 To prawda. Dobra rada. Nazywa sie to Sighseeing Bus a dwie gl firmy to Hop onHop off a druga to City Tours Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 18:38 Jeszcze ciekawsze są podróże autobusem, zwykłym, w okolice poza trasami turystów. Uskuteczniam w różnych miastach, ale w Londynie z racji na autobusy ma to dodatkowy urok. Odpowiedz Link Zgłoś
eukaliptusy Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 18:41 Jesli to wyjazd budżetowy, to po prostu wsiądźcie do zwykłego piętrowego autobusu na tej samej trasie Odpowiedz Link Zgłoś
luvyana Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 20:05 W tych wycieczkowych są słuchawki i słuchasz sobie po polsku o mijanych oboektach Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 19:37 We wrześniu możecie zwiedzić Buckingham Palace (bilety trzeba kupić już teraz). Jak lubicie Harrego Pottera to warto skoczyć do Warner Bros Studio. Bilety zamawiasz wcześniej, polska taksówka (rezerwacja kilka dni wcześniej) zawiezie i przywiezie Was za ok 60-70 funtów. Mojej nastolatce bardzo podobały się Muzeum Historii Naturalnej, China Town, zakupy na Oxford Street, Hyde Park, Science Museum. British Museum - tak sobie. Chodziłyśmy w większości pieszo, mieszkałyśmy blisko Oxford Street. Atrakcją była jazda londyńską taksówką z lotniska (drogo- na lotnisko jechałyśmy już polską za połowę tej ceny, ale warto) i przejażdżka piętrowym autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 20:00 A lubią Pottera? Jak tak, to zaszalej i jedźcie do studia Warner Bros, to jest pod Londynem, ale w pół godziny busem wygodnie dowożą. Jest doskonałe: interaktywne, pełne ciekawostek z planu, można sobie m.in. polatać na miotle (lub autem Weasley'ów) i jeszcze fotę sobie strzelić pamiątkową (to już dodatkowo płatne). Ja byłam bez dzieci, a świetnie się bawiłam No ale kocham te książki. Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 20:16 to miał być wyjazd budżetowy, zatem studio WB, wliczając dojazdy, wstępy, ewentualne pamiątki to koszt ok 800/3 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 20:19 No wiem Ale za to wrażenia niezapomniane, serio niewiele miejsc tam podobało mi się bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 20:24 „Budżetowy” dla każdego oznacza coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 20:40 dzięki za wszystkie podpowiedzi, lista rzeczy wartych zobaczenia dzięki wam rośnie, nie mogę się doczekać Budżetowy dla nas oznacza tani nocleg, tani dolot, tanie (w miarę) żarcie i opcje pieszego przemieszczania się, byleby dużo zobaczyć, w tym również miejsca biletowane Zamiast London Eye można podobno Londyn obejrzeć za free z jakiegoś wieżowca - ktoś wie, jak on się zwie? I druga rzecz - czy długie są kolejki do British Museum i Muzeum Historii Naturalnej? Trzeba rano wystartować? Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 20:46 SkyGarden to wieżowiec, z kt moża free spojrzeć na Londyn. skygarden.london/booking Kiedy będziecie? Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 20:49 Do muzeów docierałyśmy między 11 a 12tą. Kolejki są ale wszystko odbywa się bardzo sprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Londyn w 3 dni 17.08.18, 07:27 London Eye to strata czasu i pieniedzy, moim zdaniem. Ja do polecenia mam Westminster Abbey i Tower, ale obie wymagaja czasu i bilet wstepu niestety nie jest tani. Fajne tez jest muzeum na London Bridge. Po zgielku miasta odswiezajaco bedzie Greenwich. Jezeli chodzi o muzea, to ja bym polecala doczytac i isc zobaczyc jakiej konkretne ekspozycje, a nie cale, bo tylko sie umeczycie, a natlok wrazen i tak spowoduje, ze niewiele zapamietacie. W Britiush Museum warto na przyklad obejrzec zabytki starozytnosci. Muzeum Historii Naturalnej napewno jest warte zwiedzenia i na nie poswiecilabym caly dzien jednak, a i tak bedzie za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 20:10 www.fly4free.pl/forum/weekend-w-londynie-dla-dzieci,1228,124657 Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Londyn w 3 dni 16.08.18, 21:42 osobiscie moge w nieskonczonosc chlonac camden. tam sie dzieje wiecej i bardziej niz na soho . moze podskoczcie do harrodsa? dzial wyposazenia lazienek.zawsze robi na mnie wrazenie. rekreacyjnie przejezdzam / przechodze przez tower bridge kiedy nad tamiza zapalaja sie swiatla. moze, jesli ktores jest zapalonym kibicem pilkarskim, podjedzcie na stadion? wembley, arsenal, chelsea - troche tego jest. ja lubie londyn za niespodzianki. Schowalismy sie kiedys przed deszczem w pubie. A tam klimat niezwykly, urok taki jakis... okazalo sie ze to ulubiony pub dickensa. czesto tu pisywal i uwiecznil to niejsce w jednym z opowiadan. z ciekawostek.podlondynskich - dom, gdzie mozna sie spotkac z papuga churchilla. ptaszydlo wciaz zyje (chyba ze sie cos zmienilo?) i podobno zdarza mu sie od czasu do czasu glosno wyrazic swoj stosunek.do hitlera ( uczestniczyla w wojennych spotkaniach przywodcow(. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn w 3 dni 17.08.18, 10:44 Potwierdzam. Charlie zyje, ma stokilkanascie lat i mieszka w Reigate. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Londyn w 3 dni 17.08.18, 12:58 o! bylas u niej moze? z tego.co wiem.to mozna sie umowic na pogawedke Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn w 3 dni 17.08.18, 14:49 tak-pare lat temu. za duzo ludzi sie tloczylo tam by pogadac tete a tete Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Londyn w 3 dni 17.08.18, 00:07 Kiedy lecisz? Będę tam pod koniec sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Londyn w 3 dni 17.08.18, 00:08 O matko doczytałam teraz ze wrzesien. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: Londyn w 3 dni 17.08.18, 09:04 Ja byłam z dziećmi 10 i 8 lat ale 5 dni. Jeśli macie 3 dni to wybrałabym jedno muzeum,polecam muzeum techniki. Fajnie jest się tez przejechać autobusem bez dachu bo daje taki ogólny ogląd miasta. Moje dzieci były zachwycone zmiana warty pod pałacem,sklepem mms i rejestrem statkiem po Tamizie. A i muzeum figur woskowych sprawiło ogromnà frajdę Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Londyn w 3 dni 17.08.18, 09:09 Muzeum figur jest może i fajne - ale mnie odstraszyła cena nieco (wejście dla dorosłego z dwójką dzieci to koszt 66-95 funtów, zależnie od sposobu kupowania biletów; do Tower zapłacisz ok 45 funtów) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn w 3 dni 17.08.18, 10:03 sa metody by wejsc tam za 5-6 funtow ale trzeba byc na miejscu by to zorganizowac Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Londyn w 3 dni 17.08.18, 12:49 jakieś szczegóły? jak to zorganizować? Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Londyn w 3 dni 17.08.18, 11:17 Dziekuje za ten watek i wyczerpujace informacje. My jedziemy do Londynu za kilka dni z trojka dzieci (9,8 i 4 lata). Na pewno zwiedzimy Natural History, bylismy tam prawie 4 lata temu ostatnio, bylo super, ale ten tlok.. muzeum techniki, zmiane warty i Greenwich. Mamy 3 dni, mysle ze wystarczy z moja mlodzieza😉 Odpowiedz Link Zgłoś