Dodaj do ulubionych

Paryż, Londyn, itd

17.08.18, 09:57
Czasami się zastanawiam. Dlaczego ludzie zadają ogólne pytania "co zobaczyć..." przy tak ogromnej dostępnej wiedzy on-line i książkowej. Przecież wiadomo, że 99% odpowiedzi to będzie to samo co w przewodnikach. Chyba wszystkim ulatwiloby sprawę gdyby zainteresowany napisał "chcę iść w Londyne do teatru , będę we wrzesniu , coś możecie polecić?" albo "bardzo chcialabym zobaczyć Giocondę, ale jade w sezonie i boję się, że nie uda mi się wejść"
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 10:01
      Bo są leniwi i ograniczeni.
    • cauliflowerpl Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 10:05
      Bo wtedy trzeba by było szukać, a zapytać jest łatwiej niż poszukać, a nawet - niż pomyśleć.

Kiedyś wyraziłam swoją irytację faktem, że ktoś mi zawraca dudę telefonami o ósmej rano, by zapytać co trzeba wziąć na plażę, i też padło "wystarczy zadzwonić i zapytać". Zawracanie innym gitary jest o wiele prostsze niż inicjatywa własna, plus zawsze można się potem usprawiedliwić "bo mi nie powiedzieli" wink
    • mdro Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 10:18
      Pytanie "co zobaczyć" może nie jest najlepsze, ale nieraz osoba znająca jakieś miejsce może coś ciekawego podpowiedzieć (albo odradzić) w innych kwestiach, np. transportu czy noclegu. A w przypadku miejsc mniej znanych i "co zobaczyć" bywa pomocne (zwłaszcza jeśli pytająca/y nieco przybliży swoje zainteresowania).
    • zeldaf Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 10:21
      Dla uzupełnienia wiedzy zdobytej online/książkowej o osobiste wrażenia i doświadczenia użytkowaniczek ulubionego forum.
      • zeldaf Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 10:22
        *użytkowniczek
      • joa66 Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 10:29
        Dla mnie uzupełnieniem wiedzy "zdobytej" są raczej konkretne pytania (np czy jezeli system on-line pokazuje, że bileów nie ma to czy są jakies szanse, że inaczej da się je zdobyć) . Pytanie ogólne są trudne bo co w zasadzie można odpowiedzieć na pytanie dotyczące miasta, w którym jest tyle rzeczy do zobaczenia, że samych "przewodnikowych" wystarczy na miesiąc albo i rok. Wymienić je wszystkie?
        • zeldaf Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 10:46
          W odpowiedzi na pytania ogólne czasem padają najcenniejsze porady, bo jadąc gdzieś pierwszy raz często nie wiesz, że czegoś nie wiesz wink
    • 1matka-polka Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 10:23
      Bo ludzie nie chca rozwiazywac problemow, chca je tworzyc i omawiac, bo lubia ględzic i mędzic i ebac kotka przy pomocy mlotka.
    • kropkacom Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 10:25
      Chcą pogadać? Sama pewnie popełniłam podobny wpis kiedyś? Od pewnego czasu już nie pytam, bo wpadam aby zobaczyć coś konkretnego i wiem co. Jednak pogadać zawsze miło smile
    • bigzaganiacz Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 10:27
      m.youtube.com/watch?v=e20gQJRSpng
      Tu masz cos na temat twojego panikarskiego wataska kobieta olaboga zatrzymana w dubaju za kieliszek wina uwazajcie nie jedzcie tam strach w oczach panika

Koles mieszkal w dubaju i pracowal w emirates...
    • ewa_mama_jasia Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 10:32
      Bo czasami inni ludzie poradzą coś, o czym nie ma napisane w przewodniku. Na przykład w przewodniku po Berlinie, który kupiłam, nie było rady której udzielono mi na forum odnośnie autobusow oraz Muzeum Pergamonskiego. Tak samo jak wcześniej nie wiedzialam o możliwości zakupu biletów na pociąg ze strony bahn.de z Warszawy do Berlina a nie na odwrót. Nie wszyscy są doświadczonymi podróżnikami i czasami najprostszych rad się nie otrzyma w przewodniku.
      • joa66 Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 10:40
        Ale pytania o autobusy, bilety i bahn.de to są konkretne pytania.
        • volta2 Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 12:18
          ale ona nie pytała o konkretne pytania o bilety tylko o berlin ogólnie, szczegóły wychodzą często w rozmowie - jak to leciało, od kamyczka do rzemyczka, czy jakoś tam odwrotnie...
          • joa66 Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 12:24
            Nie wiem ile wątków ewa stworzyła na ten temst, ale ten, który ja mniej więcej pamiętam był dosyć konkretny (a pamiętam bo sama doświadczyłam problem z biletem na pociąg)
        • werdipurke Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 14:09
          skad mialabym
          wiedziec ze mam pytac o bahn.de skoro nie wiem o jego istnieniu?

tak samo jak szwagier jechal do legolandu w danii i to od nas dowiedzial sie o bezplatnych biletach dla dzieci bo nie jest facebookowy itp a w przewodniku ani na stronie legolandu wyobraz sobie nie napisali ze nie trzeba u nich kupowac biletow ze mozna zdobuc za darmo
          • joa66 Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 16:31
            Wystarczy, że napiszesz , że na stronie pkp nie udaje się kupic powrotnego (bo taki był wtedy problem)
    • ania-z-lasu Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 11:29
      A bo ty zwracasz uwagę na przekaz w pierwszej warstwie, przez co odbierasz pytania dosłownie, po męsku. A takie pytanie znaczy przede wszystkim "jadę do Paryża a wy nie !" big_grin
      Nie wierzę, że ktoś skuteczniej znajdzie odpowiedź na podobne pytanie na forum, niż na profesjonalnych serwisach czy w książkach.
      • werdipurke Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 14:05
        nie wierzysz bo chyba sama nigdy nie korzystalas
        a ja owszem
        przewodniki sa dla mnie bezplciowe,poprawne,i oferują glownie przegląd katedr i starego miasta. a juz na pewno nikt w przewodniku nie odwazy sie napisac ze na cos tam szkoda czasu.
        ja zazwyczaj czytam stare watki o jakichs destynacjach i jesli mam czas to cos obejrze, ewentualnie przeczytam bloga. aleblog to jedno subiektywne zdanie a na ematce masz tych opinii 30 czy 50. to juz inna skala. no i dopytac mozna-a czemu odradzasz? a ile czasu kolejka? a jak kupowaliscie bilety? a gdzie taniej itp
        i to sa konkrety bardzoej wartosciowe niz blog sprzed 3 lat
    • zeldaf Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 11:36
      Moim zdaniem właśnie Twoje szczegółowe pytania są bez sensu, bo od tego są repertuary teatrów, recenzje sztuk, strony zabytków i tripadvisor.

Pytanie ogólne jest po to, żeby nie przegapić czegoś ważnego, co Tobie nie przyszło do głowy.
    • gaskama Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 11:42
      Może pytanie było nie do końca dobrze sformułowane. Ale ja kiedyś na forum zadałam pytanie o określoną część Hiszpanii, i dziewczyna, która tam mieszka poleciła mi zwiedzenie miasteczka, które w przewodnikach nie istnie, albo jest tylko krótko wymieniane a dla mnie okazało się najpiękniejszym miejscem w Hiszpanii. Myślę, że osoby pytające szukają jakiś takich "insiderskich" wskazówek. Ja byłam w Kornwalii w te wakacje, specjalnie jechałam do jakieś dziury polecanej przez wszystkie przewodniki jako cudna. Nie, nie była cudna. Ewidentnie miasteczko musiało wydawać kasę, na marketing w przewodnikach.
      • peonka Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 16:32
        O to to! Mam to samo, naczytam się, napalona jadę, wsiadam z samochodu i....eeee? To to? Tylko tyle..? A w przewodniku ochy i achy. Wiele razy mi się zdarzyło.
    • werdipurke Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 11:42
      bo co innego przewodnik a co innego bezposrednia relacja zwlaszcza od ludzi z ktorymi sie przyjaznimy,ktorzy lubią to co my wiec jak ich zapytam o polecane plaze w rejonie x to wiem ze nie beda minpolecac zatloczonych kurortow z glosną muzą i nacpanymi ludzmi tylko polecą cos co jest ladne,nieskazone,moze platne ale w „naszym” stylu
      • joa66 Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 11:48
        zwlaszcza od ludzi z ktorymi sie przyjaznimy,ktorzy lubią to co my

No właśnie - skąd wiemy, że "ematki" lubią to co my? Prościej byłoby zaznaczyć co lubimy, wtedy faktycznie zgłoszą się te, kóre na dany temat mają coś ciekawego do zarekomendowania.
        • cauliflowerpl Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 11:59
          Dodam tylko, że pytanie o region to nie to samo, co pytanie o wielkie, turystyczne miasto. Te ostatnie opisane są w necie w każdym możliwym języku, na blogach, w Wikipedii, na stronach turystycznych, do tego miliony zdjęć.
          Sama bardzo chętnie polecam coś w moim REGIONIE, bo wiem, że opisany jest tak sobie, głównie po hiszpańsku, zdjęcia na stronie biura turystyki są małe, a opisy tak ogólne, że trzeba dalej szukać i dokopywać się do informacji, która - znów - będzie tylko po hiszpańsku.

Ale jakby ktoś zapytał o to, "co zobaczyć w mieście" to... wymienię dwie rzeczy i odeślę do przewodników, albo i do Wikipedii. Bo mi się nie chce opisywać oczywistych oczywistości.
        • zeldaf Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 12:08
          Ok: Co pokazać w Paryżu 60-latkowi w terminalnej fazie nowotworu, ktory marzy o takim weekendzie, ale nie ma sprecyzowanych oczekiwań - byłoby lepiej?
          Czy bardziej szczegółowo: Dlaczego ze strony rapt zniknęła karta navigo decouverte i czy zwykła tygodniowa navigo jest dostępna dla turystów?
          Czy w moulin rouge warto wziąć opcję z kolacją?
          Najlepsza restauracja ze ślimakami i zabimi udkami na Montmartrze?
          Czepiasz się i tyle Ci powiem wink
          • cauliflowerpl Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 12:19
            Tak, byłoby zdecydowanie lepiej.
            "Gdzie zjeść w Barcelonie" to nie to samo co "gdzie zjeść w Barcelonie? Mój syn ma celiakię, ja bardzo lubię owoce morza, fajnie by było gdyby nie kosztowało to więcej niż X Euro za osobę i z okien byłby widok na port".
            Na pierwsze pytanie chce się odpowiedzieć "w restauracji" wink
            • cauliflowerpl Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 12:19
              Aj, sorry, pytanie było nie do mnie. Tak to jest jak astygmatyk ogląda drzewko bez okularów big_grin
            • werdipurke Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 12:35
              ale jak nie masz nic do powiedzenia czy jak ci sie nie chce to po prostu nie pisz
              tyle
            • peonka Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 16:43
              Ej no nie wiem. Na pytanie "gdzie zjeść w Budapeszcie" pewnie udzieliłabym innej odpowiedzi niż przewodnik... W przewodnikach jest cała masa knajpek, ja mam ulubione i sprawdzone.
              • joa66 Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 16:48
                Ale gdzie zjesc jest pytaniem dosyc konkretnym czyz nie?
        • volta2 Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 12:25
          bo skoro ematki latami siedzą na forumie, to widać się jakoś w masie lubią i odnajdują, stąd spore szanse, że coś ciekawego się wyłoni w wątku.

ja kiedś pomagałam w tematach gruzińskich, odpadłam, gdy spytano jaki prezent dla gospodarza. no w życiu bym nie wpadała na prezentowanie gospodarza, ten dostaje hajs i se prezenty sam kupi.

z ciekawostek, jestem po wakacjach na których interesowało mnie tylko plażowanie, szukając kwater czytałam opinie - i tak, obcokrajowcy opisywali głównie cechy gospodarza, kwatery, ale nic o plaży. polskie opinie zaczynały się najczęściej od opisu jaka plaża, czy daleko i czy zatłoczona. znaczy - polacy jadą nad morze, inni widać traktują je jako dodatek do wyjazdu. więc filtrowałam przez polski język głównie. tak tu sie filtuje przez jematki, ja widzę sens.
        • werdipurke Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 12:33
          aaa nie to ok, jesli ktos pyta na ematce to moze chce poznac po prostu opinie wiekszosci. sprawdza sie pod tym katem ze jadac zwiedzac miasto mozna dokonac selekcji bo w przewodniki wymienione wszystko a ematka jednak napisze-tu nie warto,tam beznadziejnie. opinie ematki bywaja krytyczne i kategoryczne i dlatego ja np skorzystalam z watku o zwiedzaniu jakiegos tam miasta z dziecmi bo sie sprawdzilo
          • joa66 Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 12:44
            Tylka ta opinia większości to zwykle po prostu pierwszy lepszy przewodnik. Ja rozumiem, że zwłaszcza w formie drukowanej informacje mogą byc nieaktualne, analizowanie blogów pod kątem daty wpisów (i naszychz zainteresowan) jest czasochłonne. Ale pytania w stylu "co zoabczyć?" i odpowiedzi "Luwr" albo "British Museum" chyba niewiele komukolwiek dają.
            • werdipurke Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 13:19
              niekoniecznie to tak wyglada w tych watkach

pamietam wiosenny watek o wroclawiu
              watkodajka napisala ze jedzie z dziecmi, niepamietam czy podala wiek,
              wiele bylo wpisow od osob ktore tez byly tez z dziecmi i pisaly co gdzie i ile czasu im zajelo co sie podobalo co jest np alternatywą dla Sky Tower byla wieza na polibudzie
              fajny byl ten watek i gdybym miala kiedys gdzies jechac to na pewno skorzystam z takiego watku albo zaloze sama nowy
              poza opiniami od znajomych oczywiscie z tym zastrzezeniem ze nie bede pytac singli ani bezdzietnych tzn moge zapytac bo uwielbiam ludzi i rizmowy z nimi zwlaszcza o podrozach ale musze sama wiedziec ze ich plan dnia bedzie nie dla nas ze moze byc zbyt intensywny dla rodziny z dziecmi choc roznie to bywa bo my np wiosną tego roku zwiedzalismy Kopenhagę i Oslo o poszło nam bardzo dobrze i bardzo intensywnie bylismy bardzo zaskoczeni
          • volta2 Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 12:49
            z dawniejszych czasów to ja pamiętam że interesujące było to, że jedzie się z dziećmi, więc wątki pod tym kątem były tworzone. zaczynając do miejsc noclegowych przyjaznych dla dzieci, placów zabaw, atrakcji dzieciowych,
            stąd szukanie tu info a nie w przewodniku "dla wszystkich"
    • chloe30 Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 13:23
      Cholera, miałam zakładac rano Wilno w trzy dni, dobrze, że nie założyłam, miałabym teraz d*pę obrobioną.
      Choć mi bardziej o knajpy chodziło, ale to przeca tez w necie znajdę.
      To nie zawracam głowy big_grin big_grin big_grin
      • zeldaf Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 13:32
        Możesz zakładać, ale musisz napisać z kim jedziesz, po co i dlaczego, co będziesz jadła oraz dołączyć CV.
        • werdipurke Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 14:01
          zeldaf napisała:

> Możesz zakładać, ale musisz napisać z kim jedziesz, po co i dlaczego, co będzie
          > sz jadła oraz dołączyć CV.

😂dobre! w punkt!
      • werdipurke Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 13:34
        a ja bylam w Wilnie wielokrotnie wiec chetnie podpowiem smile najlepsze pielmieni jadlam na sniadanie w hotelu na przeciwko Ostrej bramy (po stronie dworca,od bramy lekko w prawo,wejscie do hotelu jest pod drzewami tuz przy budynku jakby w ganku).
        Poza tym polecam knajpę w podwórku, idąc glowną ulica od Ostrej Bramy w dol do katedry to jest po prawej, tuz przed katedrą, jakies 100 metrow,knajpa jest w podworku, regionalna,przepyszne pielmieni i inne specjaly.
        Pamietam tez ze przy ratuszu,ta odchodzaca w bok ulica,pelna ogrodkow piwnych to tam bylo tak raczej turystycznie,nie starali sie tak,raczej srrwowali masówę ale bylo tanie wino oraz mozna bylo sprobowac takich specjalow litewskich jak np smazone swinskie uszy oraz ziemniaki na wszystkie sposoby smile tuz za placem ratusza po lewej na roku jest knajpa ziemniaczana tez pyszne kartacze.

zaraz posorawdzam na googlu i dopisze Ci nazwy :€
        • chloe30 Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 13:39
          Dziękuję smile
          A te uszy świńskie jadł ktoś? Bo czytałam właśnie i zastanawiam się czy się odważyć smile
          • werdipurke Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 14:00
            jadlam
            do piwa lepsze niz chipsy i pod katem zawartosci chrzastki i kolagenu zdrowsze, tyle ze smazone w glebokim tluszczu smile
        • werdipurke Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 13:58
          City Gate Hotel Wilnus-hotel nie za specjalny, chyba 2-3 gwiazdki ale te pielmieni....

Amatinimgu Uzeiga -to ta od kartaczy

Viokeciu Gave-cala ulica to ogrodki i knajpy, 5-10 lat temu byly to knajpy niedoeciowe a teraz widze ze glowie kuchnia miedzynarodowa czyli to co wszedzie-burgery,pizza,sushi... ale wino bylo tanie, po ok 8zl za butelke podane w coolerze smile

niestety nie widze tej regionalnej co byla w podworku... szkoda. ale chyba juz nie istnieje albo ją przeniesli
          • chloe30 Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 14:09
            dzięki smile
            • werdipurke Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 14:18
              jakbys chciala sugestie inne niz restauracyjne to pisz
              • werdipurke Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 16:03
                mam! najlepsza kuchnia litewska-Restoranas Gabi. polecam najbardziej!
    • feliz_madre Re: Paryż, Londyn, itd 17.08.18, 13:41
      Czasami ludzie będąc w podróży trafiają na niezwykłe miejsca, o których nie ma w przewodnikach. Potem chętnie się dzielą swoimi odkryciami. Albo coś jest w przewodniku ale opisane tak, że nie zwrocisz na to uwagi.
      Ja dzięki paru znajomym i kilku wpisach na forum zobaczyłam miejsca, do których sama na 100% bym nie dotarła i o których nikt się nie zająknął w przewodniku lub na stronach typu 15 rzeczy które musisz zobaczyć w....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka