bergamotka77 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:04 Taki styl pielgrzymów Odpowiedz Link Zgłoś
123pik Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:06 co widzisz dziwnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:09 Co masz na myśli, pisząc "dziwnie"? Z wyjątkiem tej pani z różańcem na pierwszym zdjęciu ja nie widzę nic zaskakującego, czego nie można zobaczyć na przeciętnej polskiej ulicy (może tylko niektóre starsze panie nie zakładają na co dzień takiego obuwia, no ale to też dziwić nie powinno - na pielgrzymce się dużo chodzi ). Odpowiedz Link Zgłoś
piernicola Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:09 Omawianie dziwnego wyglądu innych ludzi jest naszym sportem narodowym Trenuj dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:11 jak się robi dziwne rzeczy, to wypada dziwnie wyglądać Odpowiedz Link Zgłoś
petronella Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 08.09.20, 09:07 O to to. Odpowiedz Link Zgłoś
lopez27.1 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:12 Pewnie dlatego że ma im być wygodnie nie modnie.Idą pieszo po pare godzin i wydaje mi się że większość woli być tak ubrana żeby nic ich nie uwierało i przeszkadzało .Pielgrzymka to nie wybieg to przeżycie duchowe. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:12 oni tak cały czas, ale tu masz ich w skupisku, to bardziej to widać. To są dziwni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:19 Nie wyglądają tak bardzo dziwnie. Dziwniej bedą wygladać po kilku dniach, bo (w przypadku upałow) bedą spoceni, zakurzeni. Albo (gdy będzie padać), bedą ubłoceni, poowijają siebie i instrumenty muzyczne arkuszami folii, ponakładają na glowy torby foliowe . Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:14 Mają jeszcze fajne przeboje 😂😂 m.facebook.com/219041134936500/posts/1032189390288333/ Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda na marszach równości 22.08.18, 13:21 też dziwnie wyglądają Bardzo cię to nurtuje i czujesz przymus podzielenia sie tym ze światem? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: na marszach równości 22.08.18, 13:37 Dodaj może, że to nie są zdjęcia z Polski, bo chyba zapomniałeś Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: na marszach równości 22.08.18, 14:12 Dlaczego piszesz do mnie w męskoosobowej formie? To ty jesteś facetem, nie ja Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: na marszach równości 22.08.18, 14:14 Nie to ty jesteś facetem, nie ja, gratulacje dla konsekwentnie budowanej forumowej legendy morgen_stern napisała: > Dlaczego piszesz do mnie w męskoosobowej formie? To ty jesteś facetem, nie ja : > D > Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: na marszach równości 22.08.18, 14:18 Legendy? a ktoś cie tu zna osobiście, dziewczynko? Jakiś w miarę wiarygodny nick? Bo mnie kilka osób zna osobiście i nie jestem tu całkowicie anonimowa. Na przyszłość - odbijanie piłeczki pingpongowej słabo się sprawdza w odwracaniu uwagi od tego, że od wielu lat siedzisz na kobiecym forum i udajesz kobietę. Być może znacznie bliżej ci do towarzystwa LGBT niż mnie bo widzę tu poważne problemy z identyfikacją z własną płcią. Nie wstydź się, że masz fiutka! Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: na marszach równości 22.08.18, 14:22 Zaorales mnie tą cięta riposta. Jak wiele znaczy dla ciebie forumowe życie towarzyskie prowadzone od tyłu lat? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: na marszach równości 22.08.18, 14:23 I po co robisz z siebie idiotę? Tak słabe masz masz życie towarzyskie w realu? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: na marszach równości 22.08.18, 14:30 Real jak real ale on to robi w godzinach swojej urzędniczej "pracy". Płacimy podatki po to żeby Pan Książe z Rzeszowa mógł sobie trollować w godzinach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: na marszach równości 22.08.18, 14:12 Dla równowagi, za granicą, otumanionej religią ciemnoty też nie brakuje, nie to co radosna postępowa tęcza 😃 No to jazda, można podrwic i poszydzic... Odpowiedz Link Zgłoś
monique_alt Re: na marszach równości 08.09.20, 08:49 Co to jest? Dlaczego oni biegną z tą figurą? To jakiś wyścig??? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: na marszach równości 08.09.20, 10:36 Akurat pielgrzymi na pierwszym zdjęciu wyglądają bardzo fajnie, nie jarmarcznie i infantylnie. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: na marszach równości 08.09.20, 10:32 Tyle że to jest parada, która ma coś zamanifestować i "wykrzyczeć". Stylizacje są więc najczęściej kolorowe, dziwaczne a nawet kontrowersyjne. I to jest akurat normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczorny-motyl Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 14:50 mamolka1 napisała: > Mają jeszcze fajne przeboje 😂😂 > > m.facebook.com/219041134936500/posts/1032189390288333/ > o, ja zatrzymalam sie na etapie "maryjnego" dragostea din tei, tu video nie z pielgrzymki a z reżyserowanego spektaklu www.youtube.com/watch?v=hVr5ZMIfJIs Odpowiedz Link Zgłoś
123pik Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:16 choc przyznam , nie wiedzialam ze wykorzystują dziecięce wózki , nie jestm na bieżąco Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:18 Osobiscie bylam 3 razy na p[ielgrzymce Nikt tu nie wyglada dziwnie, jak sie idzie po 20-40km dziennie to najwazniejsza jest wygoda, i tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:21 Zreszta widze , ze to jakas "specjalna" grupa starszych osob, za mna nikt nie chodzil pchajac przed soba wozek i walizkami, od tego byly samochody, ze soba nosilo sie tylko podreczyny plecak. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczorny-motyl Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 14:41 mama.nygusa napisał(a): > Zreszta widze , ze to jakas "specjalna" grupa starszych osob, za mna nikt nie c > hodzil pchajac przed soba wozek i walizkami, od tego byly samochody, ze soba > nosilo sie tylko podreczyny plecak. > ze sugerujesz ze starsza pani wiezie w tych "podrecznych bambetlach" (wózek spacerówka) np. sprzet medyczny, ktory jest jej potrzebny co postój? zdrowy rozsadek zwykle jednak podpowiada, ze pielgrzym ma ze soba podreczny plecak trekkingowy plus wieksza ilosc bagazu(ciuchy na przebranie na tydzien-dwa-trzy czy ile tam oni idą, konserwy itp) jedzie w jakiejs ciezarowce Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 08.09.20, 00:46 No i tam właśnie JEST bagaż podręczny: dwa małe plecaki i karimata. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 08.09.20, 08:22 taki-sobie-nick napisała: > No i tam właśnie JEST bagaż podręczny: dwa małe plecaki i karimata. To ty wyciągasz wątki sprzed dwóch lat? Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 08.09.20, 09:34 Ty to wyciągnęłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:20 O chciałam o tym napisać. Świetny pomysł. Nie trzeba nieść tobołów na plecach i jest się o co oprzeć. Sama bardzo lubię pchać wózek (no ja pcham z dzieckiem i nie na pielgrzymkach) i jakbym wpadła na pomysł pielgrzymki to wózek wydaje mi się świetnym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 08.09.20, 06:35 Szczególnie wygodnie idzie się przez pola, lasy i inne piaszczyste dróżki 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 14:16 Wóżki służą jednym do wożenia dzieci, a drugim do wożenia bagażu podręcznego. Odpowiedz Link Zgłoś
tsaria Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:22 co jest takiego dziwnego? większość w polsce pań +60 tak się ubiera, po za panią w wielgachnym różańcu nic dziwnego nie widzę. Może tylko w takiej ilości na ulicy pań +60 nie uświadczysz w sportowym obuwiu, ale to akurat nie powinno dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:22 Bo są dziwni? Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 14:11 A znasz ich? Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 23.08.18, 21:43 Zwariowałaś? Trzymam się z daleka od freaków. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:22 Dziwnie? W jakim sensie. Zwykli ludzie jakich na ulicach na co dzień pełno. No dobra nie zauważyłam żadnej wydekoltowanej, wymalowanej z przyklejonymi rzęsami panny a takich po ulicach chadza sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
hopsi-daisy Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:27 A ciebie z Instagrama przywiało że ci ze zdjęć wyglądają dla ciebie dziwnie? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:51 A co w tym dziwnego? Ubrani są tak, jak ubiera się przeciętny Polak w tym wieku. 20 lat temu byłam na pielgrzymce i szłam w getrach i koszulkach za tyłek. Ma być wygodnie i nie ocierać, wszak do przejścia masz kilkaset km w kilkanaście dni. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 13:59 Kilkanaście lat temu, nie wiem jak teraz, moja koleżanka opowiadała, że nie można mieć bluzek na ramiączkach i krótkich spodenek,choć na to drugie ponoć przymykali czasem oko. A moja ciocia zawsze mówi, że najlepsze są spódnice na gumkę, bo można je wydłużyć, albo lekko podciągnąć zależnie od sytuacji.(dla mnie spódnica na gumce powyżej przedszkola to koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 14:37 Taaa, zasłonięte kolana i ramiona. Jaką gehenną była dla mnie ta pielgrzymka, to do dziś pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 18:29 To po coś poszła Albo czemu nie zawróciłaś z drogi? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 23.08.18, 08:10 Bylam wtedy jeszcze w podstawówce i matka mnie zmusiła. Rok pozniej juz sie nie dałam w to wmanewrować. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 24.08.18, 13:24 thank_you napisała: > Taaa, zasłonięte kolana i ramiona. Jaką gehenną była dla mnie ta pielgrzymka, t > o do dziś pamiętam. Ale w czym problem z kolanami i ramionami? Zwłaszcza w upał dobrze się przecież przykryć czymś przed słońcem, a to w końcu sierpień, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
123pik Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 24.08.18, 13:34 z tym ze t nie był wybór a przymus? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 24.08.18, 13:53 123pik napisała: > z tym ze t nie był wybór a przymus? No ale gehenna, że nie można nosić koszulek na ramiączkach? Odpowiedz Link Zgłoś
chyba.ze Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 14:08 Skoro ubiór na pielgrzymce wydaje Ci się dziwny, zobacz feministki na swoich marszach- szczególnie jak krzyczą "Precz z dyktaturą kobiet!" To dopiero jest odlot Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 17:02 zacięłaś się? Potrzebujesz pomocy? Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 14:11 Ale co konkretnie uważasz za dziwne?Strój musi być wygodny, przewiewny, chronić od słońca. Po kilku dniach w plecaku większość rzeczy jest zmięta, nie ma jak prasować- to też warto uwzględnić. Z racji ograniczonej liczby rzeczy, które możesz wziąć (plecaki z ubraniami trzeba potem nosić na nocleg- czasem dość daleko), nie zawsze uda ci się na bieżąco dobrać wzorek koszuli ze wzorkiem spodni. Masz jedna kurtkę i musi Ci pasować do wszystkiego. Buty to chyba oczywista sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
123pik Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 14:22 no dobra ale na pewno w przypadku pani z wyraźną tuszą , spódnica i gołe nogi pod nią to naprawde najlpeszy strój na całodzienne marsze ? tak pytam w kwestii obcierania ud Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 14:38 Może mają pod spodem getry? Odpowiedz Link Zgłoś
123pik Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 14:39 albo spodenki kolarskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 14:51 Wątpię, aby takie panie kupiły spodenki kolarskie - mam na myśli zwykłe legginsy. W samych getrach nie wyjdą, więc narzucają na nie te spódnice. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 23:05 raczej reformy z wiskozy Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 08.09.20, 00:48 Reformy to się zimą nosi, żeby było ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 15:11 Nie, ale to jest pielgrzymka, więc panie się poświęcają. Poza tym niektórzy, zwłaszcza księżą, krzywo patrzą na kobiety w spodniach, więc nawet jakby się krew lała z ran, to babki tych spodni nie założą. Odpowiedz Link Zgłoś
123pik Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 15:21 ooo tak , kobiet w spodniach to dla niektórych wciąż wcielenie szatana pamietam ze w moich czasach szkolnych i studenckich członkinie Oazy poznawało sie po skórzanych krzyżach na rzemyku i długich szerokich spódnicach noszonych codziennie. To jakis przymus był ? Odpowiedz Link Zgłoś
kardla Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 18:24 Tak. Nawet w zimie trzeba było do kościoła w spódnicy przychodzić, inaczej wypraszali. A za* oszukiwanie systemu (czyli zakładanie spodni pod spódnicę), zostałam wyrzucona z oazy. * jeden z 3 powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 19:08 Kardla, to teraz mnie oswiecilo. Wiele lat temu zalecal sie do mnie bardzo religijny chlopak.Nawet wyciagnal mnie na kawe,.pamietam, ze ciagle nie pasowalo mu, ze nosze spodnie. On preferowal spodnice, dlugie spodnice, zeby nie bylo. Myslalam, ze to taki jednostkowy przypadek. A tu po wielu latach dowiaduje sie, ze to system , ktory nakazuje zakladac kobietom dlugie kiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
kardla Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 19:34 To był/jest (?) bardzo ważny punkt w dziedzinie oazowej moralności. Wyjaśniane to było cytatem z biblii Kobieta nie będzie nosiła ubioru mężczyzny ani mężczyzna ubioru kobiety; gdyż każdy, kto tak postępuje, obrzydły jest dla Pana, Boga swego. (5 Mojżeszowa 22, 5) Do tego dochodziło wyjaśnienie "logiczne": kobiety w spodniach powodują nieczyste myśli mężczyzn i zachęcają ich do grzechu. Dodatkowo, jak nam mówiono, obcisłe spodnie mogą obcierać kobiety w nieprzyzwoitym miejscu, prowadząc je do grzechu masturbacji (a jak można wyczytać w czasopiśmie "Miłujcie się", masturbacja leży u źródła większości grzechów na tym świecie). No i po trzecie, spodnie były widocznym przejawem emancypacji kobiet i ogólnej zgniłości cywilizacji śmierci. Nic więc dziwnego że dobry religijny chłopak, któremu się podobałaś chciał cię wybawić od potwornych konsekwencji tego szatańskiego wynalazku jakimi są damskie spodnie Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 19:42 Tja. Ja też odpuściłam sobie oazę jak się okazało, że na letnim wyjeździe, znaczy rekolekcjach jakichś, trzeba będzie się męczyć w spódnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kardla Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 19:51 Ja tam akurat spódnice bardzo lubię. I w zasadzie bez przerwy w nich łażę bo mi tak wygodniej - szczególnie w lato. Ale jak mi ktoś mówi że bóg zagląda mi pod spódnicę żeby sprawdzić czy tam przypadkiem nie ma jakiś spodni, to reaguję agresywnie Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 24.08.18, 18:51 Przypomniał mi dię ksiądz na jednej oazie, który kijem sprawdzał , czy dziewczyna nie oszukuje i nie ma przypadkiem spódnico-spodni (gdzieś kóło przełomu lata 80/90-te), Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 24.08.18, 19:22 Serio? Chodziłam na oazę jako podstawowkowy dzieciak, jakoś 3-5 klasa. Zadnych spodnic nie pamietam; ubieralismy sie normalnie. Pamiętam wycieczki, ogniska, gitary, oazowe Andrzejki z wrozbami i zupełnie normalnych ludzi, żadnych tam religijnie natchnionych. Może dziwnie trafiłam 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
monique_alt Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 08.09.20, 09:21 A to chyba zależy na jakich księży się trafi. Tutaj zdjęcie z rekolekcji: www.diecezja.kielce.pl/rekolekcje-oazowe Są i krótkie spodnie i gołe ramiona. Albo przyszły inne czasy albo księdza mają wyluzowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 23:15 No i ciekawość - dlaczego Jezus, księża i zakonnicy ( generalnie tzw. duchowni ) biegają w sukienkach ???? Odpowiedz Link Zgłoś
kardla Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 23.08.18, 00:07 Bo są wybrańcami bożymi i noszą fizyczne odznaki ich wywyższenia w formie sutanny lub habitu. A co? Odpowiedz Link Zgłoś
123pik Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 23.08.18, 10:08 a wiesz ze oni pod sutannami noszą normalne spodnie a poza tym ja nie łapię tego argumentu o prowokowaniu facetów spodniami, przeciez jesli juz facet mialby na mysli conieco to jednak baba w spódnicy jest , jakby patrząc obiektywnie , latwiej dostępna niz w spodniach Odpowiedz Link Zgłoś
kardla Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 23.08.18, 12:08 Sutanna jest znakiem dla ludzi o wybraniu wybrańca - pod spodem mogą mieć nic lub spodnie - bóg nic nie mówił o ubraniu dla księży. Natomiast wypowiadał się bezpośrednio (w starym testamencie) oraz ustami swoich wybrańców (w nowym i w Tradycji) o ubraniu dla kobiet. Tak więc szach mat feminazistki! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-1500 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 23.08.18, 20:44 A jaki był strój męski Kiedy pisano te słowa? Przecież w tamtych czasach mężczyźni nie nosili typowych spodni. To znaczy że w 21 wieku powinni pomykać w starożytnych szatach😀 Odpowiedz Link Zgłoś
kardla Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 23.08.18, 21:38 Ojtam, ojtam. Ważne jest nie to w czym chodzą mężczyźni, ale to w czym chodzą kobiety! Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 24.08.18, 13:29 mamolka1 napisała: > No i ciekawość - dlaczego Jezus, księża i zakonnicy ( generalnie tzw. duchowni > ) biegają w sukienkach ???? A to podobno mężczyźni mają problemy z nazywaniem strojów... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 24.08.18, 10:57 Moja córka śpiewa w scholi, od lat. Spódnicę zakłada raz we roku, 1 IX. Wszystkie msze w kościele - w spodniach. Nikt jej nigdy złego słowa nie powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
kardla Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 24.08.18, 11:27 Wszystko zależy od danego kościoła - w jednym spodnie są ok, w drugim nie. I chyba trochę się też zmieniło podejście od moich religijnych czasów. Teraz więcej rzeczy przechodzi. Np. znam bardzo religijną dziewczynę, która chodzi w obcisłych sukienkach na ramiączkach do kościoła. Mnie kiedyś na Oazie publicznie pouczyli (z cytatami z biblii o jasnogrzesznicach i lepszości odcięcia ręki która prowadzi do grzechu od płonięcia w piekle) za spodnie kończące się na wysokości kolana (które nosiłam poza kościołem). Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 24.08.18, 16:43 W moich religijnych czasach (lata 80/90) chodziłam do kościoła i na spotkania oazowe, ba grałam też na mszach przy ołtarzu (na gitarze) i śpiewałam psalmy, ubrana dowolnie, w spodnie, spódnice, sukienki itp. Nikt się do tego nie wtrącał. Ale koszulek na ramiączkach, krótkich spodenek, dużych dekoltów, czy jakiś wyjątkowo skąpych miniówek, nie wdziewałam na siebie idąc do kościoła i dziś tego też bym nie zrobiła, podobnie jak bym się tak nie ubrała do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kardla Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 24.08.18, 19:40 Znałam wspólnoty, gdzie gra na gitarze uważana jest za grzech. Gitara wnosi frywolność do kościoła. A kobiety nie były wpuszczane w okolice ołtarza (np. nie mogły robić czytań) z wyjątkiem sprzątania. niedziela.pl/artykul/27973/nd/Kobieta-w-prezbiterium niedziela.pl/artykul/45788/nd/Ministrantki Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 24.08.18, 18:46 Jak nam zrobili pogadankę na temat okazywania braku szacunku spodniami, to się z tego wyspowiadałam😩 Grzesznicą byłam straszną ale się nie nawróciła. Choć workowe spódnice były i moim udziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 08.09.20, 18:23 > Poza tym niektórzy księżą, krzywo >patrzą na kobiety w spodniach >ooo tak , kobiet w spodniach to dla >niektórych wciąż wcielenie szatana W przeciwieństwie do chłopa w sukience, c'nie, proszę księdza...? Odpowiedz Link Zgłoś
evdokia Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 08.09.20, 18:23 Tak mi się skojarzyło: Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 16:53 niektorym sie obcieraja, innym sie nie obcieraja i to niezaleznie od wagi. Poza tym nie wiesz co ma pod spodnica. Odpowiedz Link Zgłoś
strasznymruk Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 14:24 Przecież pisałem, że faceci w krótkich spodenkach wyglądają niepoważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 18:15 Masz rację. Jeszcze w trybie wakacyjno - urlopowo- dzialkowym tak, ale przy poważniejszych okazjach nie bardzo. Zawsze mnie śmieszą oficjalne spotkania harcerskie, gdzie dorośli faceci biegają w krótkich spodniach. Fakt, że mundurowych. Ale a lo poważnie to wygląda.I nie jest to tylko dorosła młodzież, ale poważni wieków faceci, zajmujący ważniejsze stanowiska w strukturze. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 14:49 Dla mnie też wyglądają dziwnie i dziwnie się zachowują. Rozumiem, ze maja potrzebę modlitwy czy śpiewania. Można przecież ubrać się wygodnie, ale nie dziwnie. Można się modlić czy śpiewać nie krzycząc w głośniki. I żeby nie było, ludzie na paradach równości tez dla mnie wyglądają i zachowują się dziwnie. Ale jak lubią, to ich sprawa. Zupełnie nie moje klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 15:06 Na pielgrzymce? Ja takie stroje widuję codziennie (mieszkam na starym osiedlu z mnóstwem emerytowanych włókniarek i imigrantów ze wsi) - ot, połączenie biedy z brakiem gustu, kupujesz na co cię stać, zakładasz z tym co masz w szafie, nie patrzysz czy pasuje. Do tego jeszcze jakieś skrzywione poczucie "elegancji" typu poliestrowa przezroczysta bluzka (byle biała!), pod nią źle dobrany stanik, dołem za luźna spódnica. Takie miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
123pik Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 15:18 w sumie spódnicom sie nie dziwie ,przy pewnej figurze luzna spódnica na gumkę jest jedyna rzeczą do włożenia bez problemu widzialas gdziekolwiek dobrze uszyte spodnie na takie panie ? Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 16:20 Zależy na jakie, znam prawie stukilową 70-latkę, która ma więcej portek niż ja i w każdych wygląda świetnie, czyli gdzieś te spodnie jednak są Myślę, że tu jednak bardziej pokutuje przymus noszenia spódnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 16:59 Przynajmniej kilka kobiet na załączonych zdjęciach jest w spodniach. Więc jaki przymus spódnic? Bardziej uwarunkowania kulturowe, wynikające z wieku. Kiedyś więcej kobiet nosiło spódnice i sukienki bo w spodniach nie wypadało chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 17:19 Teraz to wewnętrzny, chyba że ktoś ma jakiegoś bardziej konserwatywnego proboszcza. Chociaż wydaje mi się, że oficjalnego zakazu noszenia spodni nie było nigdy, ale klimat anty był dość mocno odczuwalny. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 17:34 Ten klimat dotyczy wielu religii, nie tylko katolików. I'm bardziej tradycyjna wspólnota, tym dłuższe spódnice Jak na Grabarce był zlot młodzieży prawosławnej, dziewczyny nosiły długie spódnice i chustki na włosach. Podobnie Żydowki, te nie tylko zasłaniają włosy ale rzecz noszą peruki. Oczywiście też ubierają się w długie spódnice. O muzulmankach nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 24.08.18, 08:44 od miesiaca nie miałam spodni na sobie, za goraco Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 24.08.18, 13:32 ewa_mama_jasia napisała: > Przynajmniej kilka kobiet na załączonych zdjęciach jest w spodniach. Więc jaki > przymus spódnic? Bardziej uwarunkowania kulturowe, wynikające z wieku. Kiedyś w > ięcej kobiet nosiło spódnice i sukienki bo w spodniach nie wypadało chodzić. Hm. A jest jakiś przymus spodni? Bo widzę tu straszny ból, nomen omen, d*py, że na zdjęciach są kobiety w spódnicach. Może ja jestem stara komuna, ale mnie się to wydaje dosyć zwyczajne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 15:53 Sezon pod nazwą "dołożyć katolikom" otwarty. Odpowiedz Link Zgłoś
strasznymruk Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 16:13 ewa_mama_jasia napisała: > Sezon pod nazwą "dołożyć katolikom" otwarty. > Dobrze że nie pedofilom. Bo to byłby atak na Kościół! Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 16:19 Dziwnie ubrani a do tego strasznie hałaśliwi. I podobno bardzo brudzą i zaśmiecają. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 19:12 Brudza. Mam znajomego przez ktorego lake przeszla pielgrzymka. Podobno strasznie nasyfili, kupki porobili, byly porozrzucane jakies resztki jedzenia, plastikowe kubki, butelki... Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 16:43 Nawet gdyby byli ubrani „normalnie” wyglądaliby dziwnie. Grupa przedszkolaków recytujących wierszyki i śpiewających przeróbki hitów pod dyktando kilku facetów w sukienkach, w sumie nawet jakaś wczesna podstawówka ujdzie, ale nie dorośli ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 17:18 Pominawszy styl , zapytam o obuwie - na pierwszym zdjeciu widze trzy kobiety w klapkach. Klapki na takie dlugie chodzenie??? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 17:36 Każdy zakłada takie buty, w jakich mu wygodnie. Zresztą klapki zawsze można zmienić na mocniejsze. Ktoś kiedyś pisał, że cała pielgrzymkę przeszedł w Croksach. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 17:54 Ja widzę dwie - jedną na chodniku, druga to ta w białej marynarce. Obie na pewno nie idą z pielgrzymką, tylko przyszły ją odprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 22.08.18, 17:59 Że jeszcze nikt nie wytknal, że jedna kobieta ma klapki i białe skarpetki Czy to tylko u mężczyzn razi, a u kobiet już nie? Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Dlaczego ludzie dziwnie wyglądają na pielgrzy 08.09.20, 07:03 Zapewne te Kobiety w klapkach witają pielgrzymów, są miejscowe. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Bo mają PRAWO! :-P 23.08.18, 00:31 Większość z nich nie wygląda dziwniej ani gorzej niż inni ludzie na co dzień. Gdybyś tych samych ludzi zobaczyła w parku, nie zwróciłabyś na nich uwagi, no ale pielgrzymów wypada na gazecie CO NAJMNIEJ skrytykować. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Bo mają PRAWO! :-P 23.08.18, 08:13 > Gdybyś tych samych ludzi zobaczyła w parku, nie zwróciłabyś na nich uwagi, no ale > pielgrzymów wypada na gazecie CO NAJMNIEJ skrytykować. a przeciez pielgrzymki/wyprawy - w roznym wykonaniu i w roznych celach - sa obecne we wszystkich niemal kulturach. moze to pozostalosc po czasach sprzed rewolucji rolniczej, gdy ludzie generalnie "duzo chodzili" Odpowiedz Link Zgłoś
wieczorny-motyl Re: Bo mają PRAWO! :-P 23.08.18, 14:10 taki-sobie-nick napisała: > Większość z nich nie wygląda dziwniej ani gorzej niż inni ludzie na co dzień. > > Gdybyś tych samych ludzi zobaczyła w parku, nie zwróciłabyś na nich uwagi, no a > le pielgrzymów wypada na gazecie CO NAJMNIEJ skrytykować. jak zalozysz portki w kwiaty do koszuli w kratke, a do tego frottowe skarpetki do kubotow i wyjdziesz na dwor, gdzies umiera maly jednorozec. w sumie sie tym starszym paniom malo dziwie, bo pewnie wygoda na pierwszym miejscu, nawet jak sie wszystko "żre' kolorystycznie Odpowiedz Link Zgłoś