Dodaj do ulubionych

Ciekawe czarne herbaty, gdzie?

27.08.18, 07:02
Zawiedlismy sie sromotnie na naszym ulubionym herbacianym sklepie w UK i szukam miejsca gdzie mozna kupic ciekawe czarne! (zadne smakowe, zielone itp) herbaty. Nie chinskie i nie indyjskie (na te mamy dobre adresy). Szczegolnie usilnie szukamy dobrego, aromatycznego earlgreya.
Oczywiscie online i z wysylka na caly swiat.

ps
Adagio jest przereklamowane
Obserwuj wątek
    • marianna1960 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 07:27
      Ahmad Tea English No.1 nie ma lepszej
      kawa365.pl/p/1531/1287/ahmad-english-tea-no-1-100g-herbata-lisciasta-herbata.html
      • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 07:35
        Uwierz, są, o całe lata świetlne.
        • wifimitnie Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 07:40
          W PL bardzo dobrym sklepem z herbatą jest Five O' Clock i Little India.
          • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 07:46
            Sklepy w Pl mnie nie interesują niestety
            • wifimitnie Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 13:47
              Ale one mają wersje internetowe!
              • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 16:52
                Z dostawa tylko w Polsce smile a to opcja nie dla mnie.
                • wifimitnie Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 21:49
                  Szkoda, nie wiedziałam
        • lilicziczi Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 10:40
          Jasne, że są, ale trzeba przyznać, że Ahmad jest nr 1 w kategorii herbat "hipermarketowych".
          • volta2 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 11:47
            ahmada też lubi mój mąż(on jest herbaciarzem u nas w domu, więc na niego się zdaję w kwestii poleceń), pamiętam jak w szkocji w hostelu nas grupka golfistów złapała w kuchni pytając skąd mamy ahmada bo oni szukają po sklepach i nie mogą dostać. no my mieliśmy przywiezionego z polski, herbatę zawsze mamy spakowaną na wyjazd, to towar pierwszej potrzeby.
          • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 16:21
            Pewnie tak, tylko ze nie pijamy w domu supermarketowych, ot taki bzik
            • volta2 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 17:26
              ale masz świadomość, że te herbaty są w większości krajów supermarketowe, tylko nie do dostania akurat w "twoich" sieciach?

sprawdziłam sobie swojego azercaya, w polsce to nie jest towar supermarketowy, w europie też nie(zawsze na niego poluję, nigdzie nie widziałam do tej pory poza gruzją), na amazonie kosztuje 100 gram 8-15 $ w zależności od rodzaju opakowania, tymczasem w całym azerbejdżanie jest wszędzie po dolarzesmile i jak najbardziej w supermarketach też.

z plantacji herbat w supermarketach nie mają (w aze w każdym razie) , no ale one nie są w ogóle paczkowane, leżą sobie w workach na bazarach i kosztują miliony.

także nie bzikuj za bardzo bo będzie śmiesznie.
              • lilicziczi Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 17:36
                Trochę offtop, ale warto Twoim zdaniem pojechać do Azerbejdżanu? Mam w planach Gruzję i Armenię i tak rozmyślam nad Azerbejdżanem (wiem, że trudno wjechać z Armenii do Azerbejdżanu z powodów politycznych).
                • volta2 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 20:58
                  to zupełnie co innego niż gruzja i armenia, bo islam w rozkwicie od tysiąca lat, albo i więcej, ale nie jestem obiektywna niestety, mam stosunek zbyt emocjonalny by wypowiadać się obiektywnie. ja bym pojechała zamiast do armenii - sama nie byłam bo mogłabym wizy do aze na kolejny rok nie dostać, ale z tego co czytałam to gruzja i armenia bardziej do siebie są bliźniacze a aze to właśnie ten styk kultur i religii.
                  • lilicziczi Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 23:42
                    Dzięki za odpowiedź. Ja bym chciała odwiedzić wszystkie te trzy kraje, ale nie wiem, czy się uda za jednym zamachem właśnie przez te problemy polityczne na linii Azerbejdżan - Armenia. W przeciwnym wypadku trzeba będzie wyrobić nowy paszport po wizycie w Armenii albo w Azerbejdżanie wink.
                    • volta2 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 29.08.18, 11:54
                      jeśli musisz wybierać, wybierz gruzja-aze. ale uczciwie piszę w armenii nie byłam, z tego co widziałam przy planowaniu nie ma tam szczególnie czegoś innego niż w gruzji.
                      z tym że trzeba pilnii przysiąść nad przepisami, czy przypadkiem wiza do aze nie jest wizą pojedynczego wejścia i wyjścia, tak się nacieli nasi znajomi gdy przyjechali nas odwiedzić. liczyli że przylecą do baku, potem w pociąg do gruzji i wrócą na lotnisko do baku na odlot. okazało się, że mogą na wizie turystycznej tylko raz przekroczyć granicę, i w efekcie całe 10 dni męczyli się w azerbejdżanie. teraz ponoć się zmienia na kraj turismfriednly, to może tego problemu już nie ma, nie wiem, nie byłam tam już 5 lat, mam nieaktualne dane pewnie...ale czujność musi być większa, niż przecietnie przy planowaniu zakupu biletów.
                      • katia.seitz Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 29.08.18, 12:50
                        Mi się Armenia podobała o lata świetlne bardziej niż Gruzja. To zupełnie wyjątkowy kraj, o czym świadczy chociażby istnienie odrębnego stylu ormiańskiego w budownictwie sakralnym. Najstarszy kraj chrzescijanski, przepiękne zabytki, kamienne krzyże - chaczkary i znacznie mniej turystów niż w Gruzji. Polecam gorąco.
                        • lilicziczi Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 30.08.18, 12:02
                          Tak, słyszałam o tym, dlatego chętnie zwiedziłabym też Armenię smile.
                      • lilicziczi Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 30.08.18, 12:01
                        Dzięki za przydatne informacje smile
              • al_sahra Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 19:05
                volta2 napisała:

> z plantacji herbat w supermarketach nie mają (w aze w każdym razie) , no ale on
                > e nie są w ogóle paczkowane, leżą sobie w workach na bazarach i kosztują milion
                > y.

Herbaty z najlepszych indywidualnych plantacji nie leżą w workach na bazarach, tylko są sprzedawane na skrzynie, na giełdach, np. w Londynie, kupowane przez dystrybutorów, paczkowane i trafiają m. in. do dobrych sklepów (tradycyjnych i na sieci), a stamtąd do indywidualnych konsumentów. Jeśli komuś zależy na dobrej herbacie, to kupuje w ten sposób, a nie w supermarkecie.
                • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 19:29
                  Dokladnie o to chodzi. Dragon ma super herbaty ale czasami chce sie cos innego niz chinskie czy indyjskie
                • volta2 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 20:53
                  ależ ja nie piszą o najlepszych indywidualnych plantacjach, tylko o plantacjach w aze, herbaty stamtąd trafiają na bazar do stolycy i są dość albo bardzo drogie. dla mnie zdecydowanie niewarte swojej ceny. czasem ktoś mi podrzuci w ramach podarunku, ekskluzywnego a jakże! ale wytarcza mi zwykły towar z marketu.
                  • al_sahra Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 20:59
                    Skoro nie znasz się i nie zależy Ci na dobrej herbacie, to po co się wypowiadasz w tym wątku? Co chcesz przekazać, bo nie bardzo rozumiem?
                    • volta2 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 29.08.18, 00:54
                      w tym wątku było pytanie o ciekawe herbaty a nie o exclusive level sky - gdyby o to pytać, zapewniam, bym się nie odezwała

natomiast mojemu mężu na herbacie dobrej zależy, on od 18 rż robił sobie herbatkę w ruskim samowarze więc mamy taką w domu, owszem z supermaretu, tyle że nie z polskiego. nie po to na plantacje herbaty jeździliśmy, żeby się nie znać, tzn. ja nie wyczuwam wielkiej różnicy ale już mąż tak. dlatego pozwoliłam sobie polecić taką plebejską herbatę dla znawców.

• mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 29.08.18, 01:36
                        Moze byc i plebejska byle byla dla mnie dostepna 😁 a herbate z azerbejdzanu trudno jest kupic online. Udalo sie dwa-trzy razy i bardzo nam smakowala. I taka zaliczam do " ciekawych", bo chinskie czy indyjskie to zawsze sa pewniaki. Kenijskie sa ok, glebokie, aromatyczne, wietnamskie i australijskie "surowe'. Z niecierpliwoscia czekamy na rwandyjska, dwa rodzaje kupilam na ebayu. A wracajac do plebejskich, raz zdradzilismy Dragona, kupilam jakiegos yunanna na ebay, herbata okazala sie calkiem ok za nieduze pieniadze, a przyszla zapakowana luzem w reklamowke jakiegos chinskiego marketu😃
                        • volta2 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 29.08.18, 12:36
                          bardzo dziwne że jeszcze wczoraj miałaś poguglać nt azerbejdżańskiej herbaty a dziś ją już nawet kiedyś kupiłaś i ci nawet smakowała. może jeszcze cenę pamiętasz?

bajkopisarka?
                          • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 29.08.18, 16:03
                            Czytasz ze zrozumieniem czy tylko wybiorczo co Ci wygodnie? W sklepie, w ktorym kupowalam inne herbaty, byla tez z azerbejdzanu, ceny nie pamietam (5 funtow za 100g?), teraz juz tam nie kupuje, szukam (a wlasciwie szukalam bo juz znalazlam) opcji dla tego sklepu, gdzie moge kupic inne niz chinskie i indyjskie. Poguglac nie o herbacie, bo te znam, tylko szukac miejsca, gdzie KUPIC. Teraz zrozumialas?

Zreszta komu ja sie tlumacze...
                            • volta2 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 29.08.18, 16:11
                              oj, brniesz
                              gdyby tak było pytałabyś o dobre sklepy z dostawą na koniec świata, a ty tymczasem pytasz o ciekawe herbaty...
              • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 19:27
                Nie, nie sa supermarketowe, to sa herbaty z plantacji i tak kosztuja.

www.dragonteahouse.biz/premium-golden-snail-100g-3-5-oz/
                www.dragonteahouse.biz/nonpareil-golden-needle-dian-hong-500g-1-1-lb/

a marketowe np indyjskie to takie:
                www.ebay.com/itm/Taj-Mahal-Rich-Flavourful-Tea-Granulated-Black-Loose-Leaf-By-Brooke-Bond-GR/263872368349?var=563253861935

Pozwol, ze bede sobie bzikowac ile chce smile A Tobie radze sprobowac raz dobrej herbaty a nie z marketu smile
                • volta2 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 20:50
                  ale wyobrażasz sobie, że każda, nawet supermarketowa herbata bierze się z plantacji?czy uważasz, że panie zbierają już paczkowane do koszy?
                  • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 21:10
                    Bierze sie z plantacji, tylko tak jak z winami, to co w marketowych torebkach lub pudelkach to takie wino na skorkach a nie pelnych owocach. Poczytaj o procesie tworzenia herbaty, sporo sie dowiesz.

chocby : lubimyczytac.pl/ksiazka/158567/herbata-dla-smakoszy

Mozesz mi wierzyc lub nie, roznica pomiedzy np assamem dilmaha z polki marketu a assamem z ceryfikatami z dobrego sklepu herbacianego jest ogromna, Cos jak wino varietal a gran reserva. Niby to samo pole z winoroslami a jednak inaczej smakuje.
                    • taki-sobie-nick Mysiulek, a ile w Polsce 28.08.18, 21:41
                      kosztują naprawdę dobre herbaty?

Ja rozumiem, że dobrze wam się powodzi, ale jeśli życzysz sobie czegoś za 100 zł za 100 g, w przeliczeniu, to może idź na jakieś inne forum...
                      • mysiulek08 Re: Mysiulek, a ile w Polsce 28.08.18, 21:53
                        Nie wiem ile kosztuja, ale ematka ma duzy zakres terytorialny wiec zapytalam, moze ktos cos. W zamian dostalam wyklad jakie to pyszne sa herbaty z marketu, coz pyszne nie sa jesli ma sie skale porownawcza.

Nawet jak nam sie dobrze nie powodzilo to herbate za 100zl za 100g tez kupowalismy, inne priorytety. Pewnie tez i na ematce sie znajda takie co kupia te wysoka herbaciana polke, tak ze tego.

ps
                        a Ty tez przeciez ciagle szukasz jakis swietych graali i ciagle Ci cos nie pasuje tongue_out (chyba, ze nicka pomylilam smile)
                      • al_sahra Re: Mysiulek, a ile w Polsce 28.08.18, 23:05
                        taki-sobie-nick napisała:

> kosztują naprawdę dobre herbaty?

Herbata jest jak wino. Można mieć szczęście i trafić na coś, co nam pasuje za niewielkie pieniądze, ale jest jakieś minimum, poniżej którego trudno o dobrą jakość. I oczywiście prawdopodobieństwo znalezienia czegoś atrakcyjnego rośnie wraz z sumą, którą jesteśmy w stanie wydać.

Na rynku amerykańskim to minimum to dla mnie jakieś $7-8 za 100 g Yunnan i $12-14 za 100 g Darjeeling. A w górę - the sky is the limit. Mój ukochany Darjeeling kosztuje teraz ponad $50 za paczkę, która ma nawet mniej, bo 80 g (a to wcale nie jest najdroższa herbata, jaką piłam). Ale to się przekłada na jakieś $1.50 za filiżankę, a są ludzie, którzy codziennie wydają dużo więcej na kubek byle jakiej kawy w Starbucks, także w Polsce.
                        • mysiulek08 Re: Mysiulek, a ile w Polsce 28.08.18, 23:55
                          Ujelas lepiej sedno niz ja smile

Darjeelingi lubie ale moja miloscia sa Yunanny, w tych Dragon jest niezrownany. Probowalas tych:

what-cha.com/india-darjeeling-autumn-flush-gopaldhara-red-thunder-gold-black-tea/
                          what-cha.com/india-darjeeling-2nd-flush-gopaldhara-china-muscatel-gold-black-tea/
                          sa swietne i majatku nie kosztuja.

What Cha ma tez bardzo interesujaca biala kenijska:
                          what-cha.com/kenya-rhino-premium-white-tea/

Nie twierdze, ze tania herbata bedzie zla, bo i yunnan za 15 USD za 200g jest dobry, tylko jednak firmy nastawione na masowa sprzedaz (Tetley, Dilmah, Unilever z Liptonem) nie pojda w tipsy.
    • al_sahra Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 09:54
      mysiulek08 napisała:

> Nie chinskie i nie indyjskie (na te mamy dobre adresy).

Trochę niejasno napisałaś. Czy chodzi Ci o to, że nie interesują Cię herbaty wysyłane bezpośrednio z Indii i Chin, czy wykluczasz jakiekolwiek pochodzące z indyjskich albo chińskich plantacji? Bo jeśli to drugie, to odpadają najlepsze (moim zdaniem) herbaty na rynku: wszelkie Darjeelingi, Nilgiri, Keemuny i Yunnany. To co zostaje? Cejlon, Nepal, Afryka, Oolong z Tajwanu? O to Ci chodzi? Bo np. Earl Grey też jest robiony głównie z chińskich i indyjskich herbat (ja osobiście uważam, że Earl Grey to jest tzw. obraza boska, ale rozumiem, że gusta są różne wink).

Niezależnie od powyższego, te firmy mogę polecić:

www.uptontea.com (nie jestem pewna, jak z wysyłką poza USA)

palaisdesthes.com
      www.mariagefreres.com (mają fatalny website i niezbyt duży wybór, ale herbaty dobre)
      • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 17:01
        No, tak poszlam 'skrotem myslowym' smile Mniej wiecej o to chodzi. Swietne, glownie Yunnany kupuje w Dragon Tea House od wielu, wielu lat, wszelkie darjeelingi czy assamy w What-Cha i tam tez mieli reszte swiata, Afryka, Nepal, Wietnam, Kolumbia, Azerbejdzan, Australia i to byl dobry uklad. Ale ostatnio przesylki wedrowaly nawet i pol! roku i za zadne pieniadze nie chca wysylac rejestrowanych. I o ile indyjskie w miare latwo kupic, tak z reszta swiata jest klopot, glownie z powodu malego wyboru. Poogladam sobie polecone przez Ciebie.
        Dragon ma kiepskiego earlgreya robionego na keemun a u nas popoludniowa herbatka to musi earlgrey smile
        • joa66 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 21:55
          Rwanda. 100% lub mieszanka np z kenijską
          • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 22:09
            A gdzie kupie?
            • joa66 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 22:17
              np amazon uk

p.s. moim zdaniem są najbardziej "herbaciane"

• mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 22:23
                Znalazlam, niestety do mnie nie wysylaja sad ale dzieki za cynk, bede szukac dostepnego zrodla
    • ardzuna Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 10:42
      Dilmah Elegant Earl Grey Exceptional próbowałaś?
      • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 16:53
        Dilmah? Ardzuna, zlituj sie, nie o taka jakosc mi chodzi tongue_out
        • ardzuna Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 29.08.18, 11:44
          Jest ogromna różnica między tą serią Dilmaha i całą resztą Dilmaha której nie pijam. Ta akurat jest moim zdaniem najlepsza z tych które można kupić w supermarkecie. Ale nie będę twierdzić że jest porównywalna z herbatami których nie próbowałam. Niemniej jednak ty też jej nie próbowałaś wiec nie przesadzaj z tymi eksklamacjami tongue_out A ja lituję się, teraz jak już wyjaśniłaś dokładnie o co ci chodzi.
    • volta2 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 14:28
      earlgrey intensive to ostatnia miłość mojego małżonka

ja piję czarną z azerbejdżanu od 10 już niemal lat(za chwilę stuknie) dogma cay. czasem podobną w smaku ale prosto z plantacji mi ktoś przywozi, tu internetem nie idzie. mąż też do tej pory pił głównie tę i intensive earlgrey tetleya jest najbardziej zbliżona w smaku.

czyli spełnia wymagania, nie jest z chin ani indii, jest czarna niearomatyzowana, i jest zbliżona do earlgreya. on line i na cały świat? to już musisz wygooglać sama. mnei dowożą znajomi.
      • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 17:03
        To guglam i cos pewnie znajde, pytalam bo moze ktos ma juz doswiadczenie z tym czy innym sklepem.
      • bib24 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 22:18
        też ją piję, jest fantastyczna.
    • katja.katja Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 16:54
      Po co Ci ciekawe herbaty? Nie masz z kim realnie porozmawiać?
    • leanne_paul_piper Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 18:36
      Najlepsze czarne herbaty jakie piłam, to kenijskie Ketepa i Kericho. Nie wiem, gdzie można je kupić online, ale na pewno gdzieś są, w ostateczności polecam wybrać się po nie osobiściewink.
      Ja tylko dziękuję sobie za przezorność, że poprzywoziłam mnóstwo kaw i herbat przy okazji pobytu. Zresztą, ostatnio mój bagaż ważył 26 kg, na szczęście przeszedł bez komentarza.
      • princesswhitewolf Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 22:17
        Tak. Zgadzam sie w zupelnosci. Kenyan teas rulez i powala indyjskie glebia.
        Moja ulubiona Kwazulu pochodzila z kenijskiej nintingate estate.
    • princesswhitewolf Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 22:15
      Ja zamawiam w Betty's of Harrogate
      • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 22:29
        Maly wybor i nie ma Chile na liscie wysylkowej. Ale maja herbate z Rwandy to dopytam czy nie zrobia wyjatku.

Szukam alternatywy dla tego sklepu:
        what-cha.com/categories/black-tea.html
        • princesswhitewolf Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 27.08.18, 23:00
          Bo to sa herbaty Taylors tylko. Alw nigdzie indziwj tych nie kupisz . Oni celuja w Afrykanskich a i te Indyjskiensa niezlw
          • mysiulek08 Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 06:21
            Z zakupem indyjskich (i chinskich) problemu nie mam, Betty's do mnie nie wysle, trudno. Zawzielam sie i przeczesalam ebay, znalazlam sprzedawce w Niemczech z duzym wyborem, zamowilam na probe kilka 100g opakowan, jesli sie sprawdzi to super. Herbate z Rwandy tez znalazlam na ebayu
          • al_sahra Re: Ciekawe czarne herbaty, gdzie? 28.08.18, 19:02
            princesswhitewolf napisała:

> Bo to sa herbaty Taylors tylko. Alw nigdzie indziwj tych nie kupisz . Oni celuj
            > a w Afrykanskich a i te Indyjskiensa niezlw

Taylors są w bardzo wielu sklepach w USA, a także na Amazonie. Mają znakomity stosunek ceny do jakości, ale nie nazwałabym ich ciekawymi - to takie raczej podstawowe mieszanki. No i tak jak Mysiulek zauważyła, bardzo skromny wybór.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka