Dodaj do ulubionych

uwaga na booking.com

31.08.18, 01:26
Moze sie komus przyda...
Zarezerwowalam hotel (rezerwacja z bezplatnym odwolaniem 3 dni przed przyjazdem), w opisie na stronie sewisu 'Obiekt XXXX akceptuje wymienione karty. Obiekt ma też prawo tymczasowo zablokować należną kwotę na karcie Gościa przed jego przyjazdem' niemal chwile pozniej dostaje mailowo potwierdzenie z informacja 'Preautoryzacja: w celu sprawdzenia ważności karty kredytowej i zagwarantowania rezerwacji obiekt przed przyjazdem Gościa tymczasowo blokuje określoną kwotę na rachunku jego karty kredytowej' ale kilka linijek nizej w tym samym dokumencie pojawia sie niepokajaca mnie informacja 'Zostaniesz obciążony przedpłatą stanowiącą całkowitą cenę rezerwacji w dowolnym momencie.' Sprawdzam karte - booking pobarl z karty cala oplate za pobyt! Karta w zlotowkach (dolarowej - waluta w jakiem jest oplata za hotel - booking nie zaakceptowal) wiec zostalam ... obciazona ogromna suma za przewalutowanie. Sprawdzam jeszcze raz, obciazono mnie nie tylko za noclegi ale tez podakiem lokalnym mimo ze booking com informuje 'podaki nie sa wliczone'!
Dzwonie na infolinie bookingu (kolejna amerykanska i polska) - rozmawiam z kolejnymi 5 osobami (jedna sie rozlacza bo 'nie bede z pania dalej rozmawial') !
Co slysze w skrócie:
- ja : sa sprzeczne informacje w potwierdzeniu? - booking - no sa, ale nie sa, ale i tak powinnas wiedziec co hotel zrobi!
- ja : hotel pobral podatek, booking: nie wiem dlaczego hotel pobral podatek
- ja : czy hotel pobierze podatek jeszcze raz po przyjezdzie do hotelu, booking : nie wiem, spawdze - i do dzis sprawdzaja...
- ja: jaka sume mi oddacie jesli odwolam rezerwacje, mialo byc bezplatnie - booking: pelna, ale nie wiem czy zmoze jednak bez podatku i obciaza cie za ponowne przewalutowanie ja: wiec jednak nie bezplatnie, booking: bezplatnie
- ja: czy czujecie sie jakos odpowiedzialni za ten balagan? booking: nie czujemy sie, to hotel no ok skoro ci tak zalezy to zwrocimy kilka euro ja: chce cala sume booking: to nie zwrocimy wcale!
-booking: cytuje 'trzeba myslec jak sie rezerwuje' moglas uzyc karty dolarowej, ja: nie moglam!
- booking: trzeba czytac uwazniej informacje - ja: zgadzam sie, Wracam na strone w booking otwieram ja w innej niz zwykle przegladrace, jest maly znak zapytania przy pokoju ktory rezerwowalam tem jest informacja tez mozliwosci pobranie przedply. ja- Ale na dole strony jest o autoryzacji? Booking: ale gdzie indziej jest inaczej powinnas wiedziec,
etc etc etc Motyw glowny tych rozmow 'TO NIE MY, TO HOTEL'
Moze dla kogos to co opisalam bedzie ostrzezeniem. Mnie pozostanie chyba tylko opisanie tych praktyk na roznych forach wink
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 01:29
      Chamy jakieś.
    • riki_i Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 01:37
      Zaraz, zaraz. Jakiej karty użyłaś do rezerwacji? Jeśli klasycznej karty KREDYTOWEJ, a nie debetowej, to przecież tam istotnie występuje preautoryzacja / czasowe zablokowanie kwoty. Blokują Ci tę kwotę, ale potem mogą zdjąć blokadę i oznacza to, że ŻADNEJ OPERACJI NIE BYŁO. W hotelu podczas pobytu rozliczasz się gotówką w dolarach i jest git.

Natomiast jeśli użyłaś karty debetowej, no to Twoja wina i Twój problem.
      • minerallna Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 03:02
        To wcale nie jest takie oczywiste.
        Kupuje np: w Zalando i płace kredytową. Ale nie taka powszechną. I mam przewalutowanie na USD mimo że płacę zł. Tak z automatu, choć doskonale wiem co i jak zaznaczać podczas wszelakich zakupów, gdzie zaznaczyć żeby nie robili przewalutowania.
        W realu jak dostaje terminal podczas płacenia sama wiem co z tym i jaki przycisk nacisnąć na terminalu żeby nie było żadnych przewalutowań.
        Pytanie: kto jest pośrednikiem transakcji? Może tu tkwi problem?
      • 71tosia Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 04:03
        dokladnie tak jak opisujesz dziala autoryzacja tranzakacji karta kredytowa, tylko ze booking nie 'autoryzowal' a 'przedplacil' caly pobyt w hotelu plus podatek, w dolarach obciazajac mnie w zlotowkach, zaplacilam wiec nie takie male koszty przewalutowania. Na stonach bookingu (i potwierdzeniu) jest informacja wprost o 'autoryzacji' i ukryta o mozliwosci pobrania 'przedplaty' karta kredytowa to dwie rozne rzeczy, wzajemnie sie wykluczjace bo hotel nigdy nie robi tych rzeczy rownoczesnie, booking zrobil to co mu bylo wygdniej - przedplate, nie zwazajac na to ze to dla mnie to spore dodatakowe koszty, na pytanie dlaczego - odpowiadaja 'a bo tak, mielismy do tego prawo'.
      • 71tosia Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 04:50
        ps rodzaj karty nie ma znaczenia (uzylam kredytowej), 'autoryzacja' i 'przedplata' - tu jest roznica, Booking zwykle robi jedynie autoryzacje karty ale przy niektorych rezerwacjach moze zrobic 'przedplate' karta 'w dowolnym momencie', co zrobil nie zgadniesz nawet z potwierdzena ktore przysylaja, by sie dowiedziec musisz spawdzic tranzakcje na karcie! Koszty autoryzacji i przedplaty roznia sie przewalutowaniem. Na to uczulam, bo mozna sie niezle przejechac finansowo.
      • sol_13 Re: uwaga na booking.com 05.09.18, 08:04
        Rodzaj karty nie ma znaczenia. Preautoryzacja może być wysłana przez akceptanta na każdy rodzaj karty. To od akceptanta (usługodawcy) zależy czy przesle transakcję do rozliczenia, a tutaj tak się stało. To nie jest tak ze jak karta debetowa to z defaultu są obciążenia 😁
    • minerallna Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 03:09
      W dzisiejszych czasach polecam mieć sensowne karty. Niestety ale takie mamy czasy sad
      • 71tosia Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 03:50
        Gdy widze informacje o 'blokadzie' karty, to sensownosc katy nie ma znaczenia, blokada jest zakladana na pewna sume pieniedzy i nie ma znaczenia czy suma jest w dolarach czy w zlotowkach, zdjecie blokady odblokowuje pelna kwote (bez kosztow przewalutowania), hotel odblokowuje karte w momencie gdy zaplace w hotelu gotowka, karta ktora rezerwowalam hotel czy inna. Tak to dziala przy wiekszosci rezerwacji. Niestety na stronach booking.com obok wprost napisanej infomacji o 'autoryzacji' transakcji karta jest tez ukryta pod znakiem zapytania informacja o mozliwosci przedplaty (a to znaczy ze placac w zlotowkach zaplacisz koszty przewalutowania). W potwierdzeniu podobnie, nie masz wiec pewnosci czy booking 'autoryzuje' czy przedplaci hotel , booking robi to co im jest wygodnie, wprowadzajac klienta w blad i narazajac na spore koszty. Skladania reklamacji - praktycznie niemozliwe, za kazdym razem rozmawiasz z inna osoba ktora oprocz tego ze jak kataryna powtarza 'to nie my to hotel' mowi zupelnie cos innego.
        • dzidzia_ch Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 04:22
          U nas jeszcze lepszy numer zrobili bo przysłali nam informacje ze kasują nam pobyt w hotelu z uwagi na huragan lane - na dwa dni przed wylotem.
          Zadzwoniliśmy na infolinie a miła pani kazała sobie jeszcze raz zarezerowac jak sie nie boimy.
          No i zarezerwowaliśmy i to za 1/3 ceny która mielismy początkowo zapłacić.
          Po przybyciu do hotelu okazało sie ze rownież jest aktualna ta pierwsza rezerwacja,Booking anulował ale zapomniał powiadomić hotel smile.
        • ara.5 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 07:00
          71tosia napisała:

> hotel odblokowuje karte w momencie gdy zaplace w hotelu
          > gotowka, karta ktora rezerwowalam hotel czy inna. Tak to dziala przy wiekszosc
          > i rezerwacji.

Tak być powinno ale ja właśnie się szarpię z hotelem żeby już odblokował mi kartę którą zapłaciłam za hotel przy wymeldowaniu. Mam teraz na karcie pobraną kasę za wyjazd + blokadę w pełnej kwocie.
          Nigdy więcej nie zgodzę się na preautoryzację.
        • araceli Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 08:11
          71tosia napisała:
          > hotel odblokowuje karte w momencie gdy zaplace w hotelu
          > gotowka, karta ktora rezerwowalam hotel czy inna.

Nie koniecznie. Hotel może po prostu obciążyć kartę, którą dokonałaś rezerwacji - po przyjeździe dostajesz rachunek i potwierdzenie.
          • 71tosia Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 08:20
            nie jezeli tylko 'autoryzowalas' karta (np zlotowkowa) wtedy to masz prawo zaplacic jakakolwiek karta ktora rezerwawalas ale tez inna karta (np multiwalutowa) ktora hotel akceptuje lub gotowka, jezeli booking.com zrobil 'przedplate' waluta a karta jest zlotokowa obciazona zostaniesz kosztami przewalutowania, nie mozesz z tym nic zrobic. Tym sie rozni autoryzacja od przedplaty!
            • araceli Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 08:24
              71tosia napisała:
              > nie jezeli tylko 'autoryzowalas' karta (np zlotowkowa) wtedy to masz prawo zapl
              > acic jakakolwiek karta ktora rezerwawalas ale tez inna karta (np multiwalutowa)

Tak byś chciała, żeby było ale tak nie jest.
            • dyzurny_troll_forum Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 11:24
              71tosia napisała:

> nie jezeli tylko 'autoryzowalas' karta (np zlotowkowa) wtedy to masz prawo zapl
              > acic jakakolwiek karta ktora rezerwawalas ale tez inna karta (np multiwalutowa)

Dlaczego sobie nie podpięłaś karty multiwalutowej pod konto na Bookingu w takim razie?
              • 71tosia Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 12:54
                bo jej z jakis powodow nie akceptowali? Z jakich sami nie wiedza (TO NIE MY TO HOTEL).
                • dyzurny_troll_forum Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 13:09
                  71tosia napisała:

> bo jej z jakis powodow nie akceptowali? Z jakich sami nie wiedza (TO NIE MY TO
                  > HOTEL).

(1) I do kogo masz pretensję, że jesteś posiadaczką jakiejś egzotycznej karty?
                  (2) Tak, to hotel pobiera opłatę nie booking. Tak, booking nie musi wiedzieć jakie hotel przyjmuje karty, a jakie nie. I dlaczego akurat tej nie przyjmuje.
                  (3) Tak, zdarza się tak czasami, że karta nie działa. VISA wystawiona przez Bank Millennium nie pozwalała latami zapłacić za doładowanie telefonu na stronie T Mobile. I nikt nie wiedział dlaczego. Wtedy wyjmuj się z portfela drugą kartę. A nie robi się sceny.
        • dyzurny_troll_forum Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 11:21
          71tosia napisała:

>W potwierdzeniu podobnie, nie masz wiec pewnosci czy booki
          > ng 'autoryzuje' czy przedplaci hotel ,

Jedno i drugie robi hotel. Booking nie dotyka się do pieniędzy.
          • ala.maciejka Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 16:03
            Uff, nareszcie ktoś to napisał!
        • ala.maciejka Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 16:01
          Przecież to nie booking pobiera przedpłatę z Twojej karty tylko hotel. I to hotel decyduje czy zrobi tylko blokadę czy pobierze przedpłatę. Nie booking.
      • majarzeszow Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 06:15
        Dokladnie, minerallna, sensowne karty. Polecam Revoluta, korzystalam z bookingu w sierpniu 3 razy w 3 roznych miejscach i wszystko bylo OK. I tez nie w PLN, a w EUR. I zadnego przewalutowania czy dziwnych blokad nie bylo. Wiem jednak (robilam sonde wsrod znajomych), ze nie wiedza jeszcze co to jest. I bulą smile
        • 71tosia Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 06:51
          revoluta to karta prepaidowa, dziala jak debetowa multiwalutowa (ktora mam). Nie zrobia na niej blokady czy przedplaty? Oczywiscie ze zrobia bo musza! Hotel/booking.com, musi zagrarantowac sobie jakos platnosc. Roznica z karta zlotowkowa jest taka ze podobnie jak przy karcie debetowej wielowalutowej nie bedziesz placic spreadu etc, niestety karty debetowej multiwalutowej ktora mam booking.com w tej tranzakcji nie akceptowal. Wiec w przeciwienstwie do twoich znajomych i ciebie wiem o czym pisze wink
    • pani-noc Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 07:58
      Dzięki za ostrzeżenie. Niestety złodziei i cwaniaków nie brakuje. Wczoraj czytałam komentarze klientów o Allegro Smart i bardzo dobre się cieszę, że nie dałam się skusić reklamom. Wydajac pieniądze w necie, czy podając swój nr karty trzeba być bardzo ostrożnym.
      • araceli Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 08:07
        pani-noc napisał(a):
        > Dzięki za ostrzeżenie. Niestety złodziei i cwaniaków nie brakuje. Wczoraj czyta
        > łam komentarze klientów o Allegro Smart i bardzo dobre się cieszę, że nie dałam
        > się skusić reklamom.

Akurat komentarze w necie na temat tej usługi są tak bezsensowne, że szkoda gadać big_grin
      • hummorek Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 09:41
        Co nie tak jest ze Smart Allegro? Jeszcze nie kupiłam, ale wydaje się ok (regulamin).
    • kosmos_pierzasty Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 09:47
      Przyznam, że zawsze wybieram obiekty, które nie wymagają podania danych karty - tak na wszelki wypadek. Teraz widzę, że dobrze robię. Zachowanie skandaliczne.
    • alicia033 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 09:48
      Zarezerwowalam hotel (rezerwacja z bezplatnym odwolaniem 3 dni przed przyjazdem), w opisie na stronie sewisu 'Obiekt XXXX akceptuje wymienione karty. Obiekt ma też prawo tymczasowo zablokować należną kwotę na karcie Gościa przed jego przyjazdem' niemal chwile pozniej dostaje mailowo potwierdzenie z informacja 'Preautoryzacja: w celu sprawdzenia ważności karty kredytowej i zagwarantowania rezerwacji obiekt przed przyjazdem Gościa tymczasowo blokuje określoną kwotę na rachunku jego karty kredytowej' ale kilka linijek nizej w tym samym dokumencie pojawia sie niepokajaca mnie informacja 'Zostaniesz obciążony przedpłatą stanowiącą całkowitą cenę rezerwacji w dowolnym momencie.'

czyli: wszystko było opisane na stronie, tylko ty najpierw coś robisz, a potem (może) pomyślisz, co to znaczy.
      • 71tosia Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 10:11
        'wszytko' a nawet wiecej niz powinno wink. Jeszcze raz wiec napisze, jezeli na stronie masz informacje przy rezerwacji o 'autoryzacji' i 'przedplacie' to oczekujesz wyboru bo to dwie rozne rzeczy ? Jezeli w potwierdzeniu ktore dostajesz masz infomacje o autoryzacji i przedplacie to nie wiesz co w koncu booking zrobil, bo to dwie rozne rzeczy. Wyboru nie masz booking za ciebie decyduje i nawet cie o tym nie informuje.
        • ala.maciejka Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 16:09
          Booking nic nie zrobił.
          Przedpłatę pobrał hotel.
          A informacje o tym miałaś tylko nie doczytałaś.
    • jowita771 Moje przeboje z booking.com 31.08.18, 10:31
      Już raz pisałam o tym - w tym roku zarezerwowaliśmy sobie nocleg w Chorwacji, zaliczka wpłacona, a booking nam wysyła maila, że jakaś pomyłka ze strony właściciela obiektu i prosi o odwołanie, nie poniesiemy kosztów ponieważ nie wpłaciliśmy zaliczki. Wymiana maili, znaleźli nam nowe miejsce, zaakceptowaliśmy, tam było bez zaliczki. Wisiały mi obie rezerwacje jeszcze dwa czy trzy tygodnie, booking tylko posyłał maile, że mam dwie i żeby jedną odwołać, poniosę tylko koszt zaliczki. W końcu odwołali mi bezkosztowo, zaliczkę zwrócili po kilku moich telefonach. Poniosłam koszt przewalutowania oczywiście.
      Niedawno zrobiłam rezerwację w Chorwacji na przyszły rok, wpłaciłam zaliczkę i zaraz dostaję kilka maili od właściciela, że on nie ma miejsc, że w ogóle u niego nie ma takich cen, facet wściekły. Booking do mnie dzwonił i pisał maila, że cena w obiekcie jest jednak inna i albo akceptuję albo anulowanie rezerwacji. Oczywiście poniosę koszt przewalutowania.
      Booking twierdzi, że błędy są po stronie właścicieli, ale to bujda, pracuję w hotelu i też mamy umowę z bookingiem. Raz zwiększyli nam liczbę dostępnych pokoi i twierdzili, że to my sobie zwiększyliśmy, a ostatnio przyjechał facet z wydrukowaną rezerwacją, w której miał napisane, że pewną usługę ma gratis. Nigdy nie było tego gratis i pojawiało się na stronie booking.com tylko w tym kraju, z którego był ten gość. Ze dwa dni temu zgłosiłam, że gość nie dojechał, żeby nie pobierali prowizji, oni twierdzą, że rozmawiali z gościem i dojechał i że prowizję pobiorą.
      Tam jest jeden burdel.
      • jowita771 Re: Moje przeboje z booking.com 05.09.18, 07:14
        Dwa dni temu zadzwoniła do mnie pani z bookingu, nie doszłyśmy do porozumienia, a wczoraj ta sama pani wysłała mi maila, że zgodnie z ustaleniami przez telefon odwołują moją rezerwację i proponują obiekt o podobnym standardzie. Standard może podobny, ale odległość do morza kilka km. Nic takiego z panią nie ustaliłam przez telefon. Na tym kończę swoja przygodę z bookingiem, może sobie wyszukam jakieś oferty, bo jest duży wybów, ale rezerwować będę bezpośrednio.
    • volta2 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 10:51
      jeśli ci nie odpowiada to co się dzieje, to po prostu odwołaj rezerwację, wtedy zdejmą ci wszystkie blokady i po balu, o co w ogóle się pieklisz?

z jakichś powodów, jak mniemam nie po stronie bookingu, nie dało się zaakceptować twojej karty dolarowej(wyjaśniałaś w banku dlaczego?) to skoro podałaś dane również ze złotówkowej (sama podałaś, booking ich chyba nie wziął z kosmosu?) to pobrali ze złotówkowej.

czyli odwołaj bezpłatnie, wyprostuj kwestię dolarową z bankiem i zarezerwuj jeszcze raz to samo. albo coś innego.

ja miałam dwa razy problem z kartą eurową, raz coś zarezerwowałam, ale okazało się że nie ma na koncie wystarczającej kwoty w euro, więc dostałam sporo maili by to wyprostować(przy wciąż ważnej rezerwacji) , raz sama się pomyliłam zaznacząjąc kartę eurową i zapłaciłam z przewalutowaniem za pobyt w szczawnicy. było to trochę więcej ale nie znowuż aż tyle by epistoły pisać. to nie booking winien, że źle zaznaczyłam kartę.
      • 71tosia Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 11:19
        jezcze raz napisze epistle sorry - nie da sie odwolac bezplatnie bo to nie autoryzacja tylko przedplata! Gdyby to byla autoryzacja rodzaj katy nie ma znaczenia - odblokowuje te sama kwota ktora zablokowali. Przy przedplacie obciazana jestem przewalutowaniem i to dwa razy ze zlowowek na dolary i z dolarow ktore oddaja na zlotowki (w sumie kilkaset zlotych). Nikt tez nie umie tez powiedziec w bookingu czy zwroca mi pieniadze z podatkiem czy bez (nie powinni mi go pobrac ('TO NIE MY TO HOTEL' w hotelu 'TO NIE MY TO BOOKING') ale w operacji nie jest wyszczegolniony, wg hotelu powinnam go zaplacic w gotowce na miejscu). Nie wiem dlaczego niektore karty sa akceptowane a niektore nie, booking.com tez nie wie ('TO NIE MY TO HOTEL').
        • volta2 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 11:31
          jeśli masz w warunkach rezerwacji odwołanie bezpłatne to mimo pobrań, blokad itp, odwołają ci rezerwację bezpłatnie. spróbuj to się dowiesz. będzie to o wiele szybszy i skuteczniejszy sposób niż próby wyjaśnień.

no chyba że masz już mniej niż 3 dni do odwołania, ale zrozumiałam że tak nie jest?

mnie kiedyś odwołała właścicielka rezerwację zrobioną na bookingu z pełną płatnością w momencie rezerwowania i kwota została zwrócona, było to na słowacji więc na 100% w euro, na pewno nic nam z konta nie zginęło, wszystko co miało wrócić to wróciło(nie pamiętam czy robilam eurową czy złotówkową bo to parę lat temu już było)
          • 71tosia Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 12:41
            bo mialas nie 'przedplate' ale 'autoryzacje' dlatego ci zwrocono pelna sume. Jezeli booking zrobil przedpalte to potraca ci i to calkiem sporo, slowo 'bezplatnie' na bookingu oznacza w tym wypadku ze potraca ci przewalutowanie i to daw razy.
            ps dzwonie do nich i pisze od wielu dni, i co i nic!
            • volta2 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 13:01
              zwrócono mi wszystko dlatego, że odwołanie było bezpłatne, czego nie rozumiesz?
            • berber_rock Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 13:33
              Ale to nie jest wina bookingu, ze masz karte w jakiejs egzotycznej walucie.

Booking nigdy nie twierdzil ze ponosi koszty forexu.
    • morgen_stern Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 11:26
      Im więcej czytam o bookingu, tym bardziej się cieszę, że do tej pory tylko przeglądam tam hotele czy pensjonaty, a rezerwuję i płacę już bezpośrednio... ostatnio byłam na agro i właścicielka tez narzekała, że nie może się z nimi dogadać i wciąż pokazują ilość wolnych pokoi, która nie zgadza się ze stanem faktycznym, a odkręcenie tego u nich trwa wieki.
      • dyzurny_troll_forum Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 11:31
        morgen_stern napisała:

> Im więcej czytam o bookingu, tym bardziej się cieszę, że do tej pory tylko prze
        > glądam tam hotele czy pensjonaty, a rezerwuję i płacę już bezpośrednio...

Mam 74 rezerwacje na bookingu. W przypadku 3 była sytuacja kryzysowa z powodu zachowania obiektu, 2 razy booking rozwiązał problem znakomicie na korzyść klienta, raz zrezygnowałem z rozwiązywania problemu przez booking i rozwiązałem go sam.
      • volta2 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 11:34
        dziwne, nam się zdarzylo że na bookingu było taniej niż bezpośrednio, jak mąż do nich dzwonił i o tym informował, że jest taniej to w recepcji powiedzieli, żeby w takim razie rezerwował przez booking, bo u nich bezpośrednio taniej nie będzie.
        • morgen_stern Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 11:37
          No to pewnie zależy od obiektu i jakichś umów z danym obiektem.
          • volta2 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 12:02
            też fakt, w każdym razie jeszcze mi się nie zdarzyło, by gospodarz od którego odjeżdżam nie polecał się bezpośrednio, booking no, booking no (w tym roku teżsmile) ale to gospodarz, w w/w sytuacji sprawa dotyczyła hotelu i pracowników.

a znacznie taniej niż bez bookingu też mam parę miejscówek - z lubością sobie sprawdzam ceny z sieci a potem to porównuję do swoich 550 euro z korespondencji bezpośredniejsmile

czyli trzeba i tak i tak pilnować swoich interesów.
        • dyzurny_troll_forum Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 11:41
          volta2 napisała:

> dziwne, nam się zdarzylo że na bookingu było taniej niż bezpośrednio, jak mąż d
          > o nich dzwonił i o tym informował, że jest taniej to w recepcji powiedzieli, że
          > by w takim razie rezerwował przez booking, bo u nich bezpośrednio taniej nie bę
          > dzie.

Powiedziałbym, że bardzo powszechne zjawisko, zwłaszcza gdy się kupuje pokój w ostatniej chwili.
      • heca7 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 13:42
        Mam 26 rezerwacji na bookingu a będzie do końca roku ponad 30 w związku z przyszłymi wakacjami. I nigdy nie miałam z nim najmniejszego problemu. Raz w tym roku z właścicielem kwatery co booking po naszej skardze sam rozwiązał. Wszystko zgodne z opisem, nigdy nam się nie trafił inny pokój lub brak miejsca z powodu bałaganu. Nigdy nie było zastrzeżeń do naszych kart ani ściągniętej nadprogramowo kasy. Wbrew pozorom nie każdy obiekt ma możliwość rezerwacji przez własną stronę. Wiele miejsc , które oglądałam kiedy klikało się ikonkę rezerwuj automatycznie odsyłało do strony bookingu. I tyle.
      • nenia1 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 14:14
        morgen_stern napisała:

> Im więcej czytam o bookingu, tym bardziej się cieszę, że do tej pory tylko prze
        > glądam tam hotele czy pensjonaty, a rezerwuję i płacę już bezpośrednio

Tylko, że to często działa tak, ludzie piszą wtedy gdy coś jest nie tak, jak jest dobrze to mało kto pisze, bo kto założy wątek - zarezerwowałam hotel przez booking i wszystko gra?

My mamy za sobą 71 rezerwacji, zawsze wszystko było w porządku, tylko na Korsyce, gdzie rezerwowaliśmy rok do przodu, były problemy. Niby z ceną, właściciel nam odwołał rezerwację i sprawa skończyła się tak, że booking nam dopłaca do różnicy między kolejną rezerwacją a poprzednią, więc jak dla mnie są bardzo fair.
      • szeera Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 16:43
        "Im więcej czytam o bookingu, tym bardziej się cieszę, że do tej pory tylko przeglądam tam hotele czy pensjonaty, a rezerwuję i płacę już bezpośrednio..."

Z mojego doświadczenia z pośrednikami od noclegów raczej nie ma problemów i raczej wszyscy funkcjonują równie dobrze. Zasadą jest raczej, że w razie konfliktu booking bierze stronę klienta, a nie hotelu. Te problemy które mają ludzie w Polsce wynikają najczęściej z tego, że systememy są domyślnie pod USA - czyli wszyscy płacą kartami kredytowymi w tej samej walucie która jest pobierana przez hotel.
        • dyzurny_troll_forum Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 16:57
          szeera napisała:

> "Im więcej czytam o bookingu, tym bardziej się cieszę, że do tej pory tylko prz
          > eglądam tam hotele czy pensjonaty, a rezerwuję i płacę już bezpośrednio..."
          >
          > Z mojego doświadczenia z pośrednikami od noclegów raczej nie ma problemów i rac
          > zej wszyscy funkcjonują równie dobrze. Zasadą jest raczej, że w razie konfliktu
          > booking bierze stronę klienta, a nie hotelu. Te problemy które mają ludzie w P
          > olsce wynikają najczęściej z tego, że systememy są domyślnie pod USA - czyli ws
          > zyscy płacą kartami kredytowymi w tej samej walucie która jest pobierana przez
          > hotel.

Znaczy chcesz powiedzieć, że są zorientowani na rynek USA? Bo jako taka firma jest europejska - mały, chlubny wyjątek w oceanie amerykańskości:

Founded 1996 Enschede, Netherlands
          Headquarters Amsterdam, Netherlands

znaczy tak, wiem, że właścicielem są zasadniczo Amerykanie (jak wszystkiego)
      • biala_ladecka Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 17:49
        W 99,99% przypadków booking pokazuje wszystko dobrze, tylko właściciele obiektów nie ogarniają ustawień.
    • dyzurny_troll_forum Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 12:00
      71tosia napisała:

> Sprawdzam karte - booking po
      > barl z karty cala oplate za pobyt! Karta w zlotowkach (dolarowej - waluta w jak
      > iem jest oplata za hotel - booking nie zaakceptowal)

Naprawdę całe to zamieszanie, i cały ten dym, i to dzwonienie tylko dlatego, że zapłaciłaś za zamówioną usługę? Może trochę wcześniej niż zwyczajnie się to dzieje, ale jedynie zapłaciłaś za usługę! Nie dziw się więc, że ludzie na info nie do końca potrafią ogarnąć Twój problem.

BTW, ile poszło PLNów na telefony?

> wiec zostalam ... obciazon a ogromna suma za przewalutowanie.

Serio to jest taki problem? I taka ogromna suma? Może sobie daruj podróżowanie?
      • volta2 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 12:05
        jeśli ma odwolanie bezpłatne to za nic jeszcze nie zapłaciła, nie wierzę w tosmile

i też mnie frapuje ta ogromna kwota za przewalutowanie, ja teraz przy 3000 tysiącach umoczyłam 2 stówki, czy to jest ogromna kwota czy raczej wacikowe w budżecie wyjazdu?
        • dyzurny_troll_forum Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 12:11
          volta2 napisała:

> jeśli ma odwolanie bezpłatne to za nic jeszcze nie zapłaciła, nie wierzę w tosmile

to akurat jest możliwe, czasem biorą od razu niezależnie od typu rezerwacji, potem zwracają (tak traci się parę groszy na wymianie w obie strony, ale czasem się również zyskuje).

Czasem nie biorą, mimo, że powinni, bo nie dostali czytelnego numeru karty z bookingu. Możliwości jest bardzo wiele.

> i też mnie frapuje ta ogromna kwota za przewalutowanie, ja teraz przy 3000 tysi
          > ącach umoczyłam 2 stówki,

Od przewalutowanie 3 000 000 to 2 stówki są skromną opłatą. (nie mogłem się powstrzymać)
          • agamamaoli Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 12:50
            Głównie korzystam z bookingu i nigdy nie miałam problemu. Teraz rezerwowalam Florencje w marcu i na bookingu było taniej niż na stronie hotelu.
          • volta2 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 13:06
            potem zwracają

no więc właśnie o tym piszę, coś tam jej weszli na kartę, zablokowali, ale jak odwoła a ponoć ma bezpłatne do 3 dni to jej oddadzą, ja nie widzę problemu, może tylko taki, że dziś ta oferta jest droższa, no ale wtedy szuka się tańszej po prostu.

ja w ogóle uważam, że 2 stówki to jest skromną opłatą w wydatkach wakacyjnych dla kilkuosobowej rodziny, więc już tych milionów się mógłbyś nie czepiać?
      • 71tosia Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 12:50
        no skoro lubisz nie wiedziec jak i za co placisz, a kilkaset zlotych to mala suma to rzeczywiscie trudno bedzie ci cos wytlumaczyc. Telefony do Polski ze Stanow - polecam vibera = godzinami za grosze wink
        • dyzurny_troll_forum Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 13:00
          71tosia napisała:

> no skoro lubisz nie wiedziec jak

Zapłaciłaś kartą, którą sama podałaś do płacenia. Skąd hotel ma wiedzieć, że to jest karta NIE do płacenia?

> i za co placisz,

Nie wiesz co kupiłaś? Ktoś kupił za Ciebie?

> a kilkaset zlotych to mala suma

Koszty przewalutowania to ZAWSZE jest mała suma, w stosunku do sumy przewalutowywanej. Zwykle w okolicach 2%.

> to rzeczywiscie trudno bedzie ci cos wytlumaczyc.

Widać, że nie tylko mnie. Personel Bookingu na dwóch kontynentach tez nie może zakumać o co Ci chodzi - chociaż ten polski przy odrobinie dobtych chęci powinien dać radę ogarnąć

> Telefony do Polski ze Stanow - polecam vibera = godzinami za grosze wink

Wiem jak się dzwoni po świecie za grosze, ale nie oczekiwałem takiej wiedzy u kogoś kto nie ogarnia płacenia za zamówioną usługę.
    • janja11 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 13:05
      Od nas pobrano tylko zaliczkę ( warunki płatności : 'Zostaniesz obciążony przedpłatą stanowiącą całkowitą cenę rezerwacji w dowolnym momencie.').
      Byłam pewna, że pobiorą całą kwotę przed przyjazdem.
      Na miejscu rezydent poinformował nas, że nie pobrali pełnej kwoty, bo nie wolno im tego zrobić. Nie sprawdziłam o co konkretnie chodzi ( może to indywidualne polityka firmy), ale faktycznie rachunek obciążono tylko kwotą zaliczki, a resztę wpłaciłam dopiero po przyjeździe.
    • szeera Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 14:27
      Rozumiem, że boli Cię ta prowizja za przewalutowanie?

Trudno to zwalać na booking, bo z tego co piszesz informacja była. Na przyszłość używaj jednak kart dolarowych, albo takich bez opłat za przewalutowanie. Jak karta nie przechodzi, czasem pomaga telefon do banku i wtedy transakcja się udaje.

A i raczej nie wyporzyczaj nigdy samochodu, bo wtedy dopiero przekonasz się co to jest niepełna informacja i dziwne obciążenia.
    • bigzaganiacz Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 14:35
      pytanie za 100 cebulionow
      czemu placilas w dolarch skoro karte masz z pln
      walute mozna sobie wybrac
      • dyzurny_troll_forum Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 14:43
        bigzaganiacz napisał(a):

> pytanie za 100 cebulionow
        > czemu placilas w dolarch skoro karte masz z pln
        > walute mozna sobie wybrac

to jest pytanie za -1000 cebulionów
        Walutę możesz sobie wybrać na stronie booking, żeby Ci się oferta przeliczyła w celach orientacyjnych - nie każdy śledzi na bieżąco kurs tajlandzkiego bata.

Natomiast hotel zwykle pobiera w walucie lokalnej kraju na terytorium którego się znajduje. Wyjątkiem są kraje lekko kosmiczne, takie jak Egipt czy Turcja gdzie hotel może Cię obciążyć w walucie bardzo dowolnej (lokalna, Euro, USD...) - czasami taka informacja jest na bookingu czasami jej niema.
        • bigzaganiacz Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 17:37
          byc moze masz racje
          chociaz ostatnio w polsce zamowilem przez booking wybralem euro i zaplacilem w euro , co hotelarz dostal nie wiem i malo mnie to interesuje
    • tol8 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 18:42
      Po ostatnich przebojach wybieram tylko te obiekty, które rezerwują bez karty. Ogranicza to wybór, lecz mam dowolność rezygnacji do ostatniej chwili.
      • ala.maciejka Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 18:59
        I nie musisz blokować karty i oszukiwać?
      • heca7 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 19:01
        Tak pamiętamy, że zastrzeglas kartę aby booking nie mógł pobrać należnej mu uczciwie prowizji tongue_out
        • ala.maciejka Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 19:07
          Nawet nie prowizji tylko opłaty za nocleg, który jej się odwidział kilka godzin wcześniej.
          • heca7 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 19:16
            I jeszcze tym się publicznie bez żenady pochwaliła uncertain
    • rejczel02 Re: uwaga na booking.com 31.08.18, 19:19
      Ja akurat mam same dobre doświadczenia z tym portalem. Nawet jeśli były jakiś niejasności, to zawsze rozwiązywane na moją korzyść. Raz przez moją pomyłkę mieliśmy w hotelu podwójną rezerwację. Przesuwałam o jeden dzień i myślałam, że anulowałam poprzednią, ale tak się nie stało. BByliśmy w jakiejś azjatyckiej głuszy, gdzie były problemy z internetem. Myślałam, że anulowałam, przerwało połączenie i nie anulowałam. W hotelu chcieli pobrać pieniądze za obie rezerwacje, bo takie rzeczywiście były. Po telefonie do portalu sprawa została załatwiona na naszą korzyść. Na pewno będę uważać i dokładnie czytać warunki, ale ja osobiście nie mam do nich zastrzeżeń, a rezerwuję bardzo dużo.
    • nchyb Re: uwaga na booking.com 12.09.18, 10:32
      Odpowiedziałam Ci na USA, odpowiem i tu:

>> Sprawdzam jeszcze raz, obciazono mnie nie tylko za noclegi ale tez podatkiem lokalnym mimo ze booking com informuje >>'podatki lokalne nie sa wliczone'!

Jednym zdaniem - chyba nie rozumiesz słowa pisanego i nie znasz zasad podawania cen w USA.
      A przed wyjazdem do jakiegoś kraju warto je poznać, dla własnego dobra. I dobra własnego portfela smile

W USA ceny podawane są NETTO, czyli odwrotnie niż w PL, po prostu bez podatku.
      Ale płacąc, zawsze płacisz z podatkiem, w sklepach, hotelach, restauracjach - cena netto i do zapłacenia +/- 10% więcej już z podatkiem /w zależności od stanu/.

Zdanie na stronie bookingu - "booking com informuje 'podatki lokalne nie sa wliczone" oznacza, że przy podanej cenie, tradycyjnie jak to w USA, podana jest cena netto i należy pamiętać, że podatek przy przy płatności będzie doliczony dodatkowo, skoro teraz jest nie wliczony.

I jeszcze jedna uwaga - na przyszłość wybieraj hotele na bookingu /zasady dot. płatności hoteli różnią się, booking nie ma z tym nic wspólnego/ nie tylko z odwołaniem rezerwacji, ale i z BRAKIEM PRZEDPŁATY. To bywa zawsze trochę droższe, ale ustrzeże Cię przed podobnymi problemami na przyszłość.
      Przy okazji - podobnie działają portale typu hotels.com, agoda itp. Zasady płatności, autoryzacji kart, przedpłat itp podają hotele, a portale tylko prezentują je - i Twoją rolą jest wybrać ten, który Ci pasuje i na który Cię stać...

Przy okazji - z doświadczenia - hotele w USA w których nocowałam, rezerwując za pośrednictwem bookingu czy hotels - z reguły nie chcą potem gotówki, lub innej karty, tylko tę kartę, która gwarantowała rezerwację.

Podsumowując, żalisz się, że Cię oszukano, a po protu nie doczytałaś, nie zrozumiałaś.
      Na przyszłość już będziesz wiedzieć. Ale to nie booking tu czemukolwiek zawinił.

I na zakończenie, pamiętaj, w tym USA jak robisz zakupy to zawsze w pamięci około 10% do ceny doliczaj. Jak będzie np. na etykiecie, czy metce dwa dolary, to nie zapłacisz dwóch, tylko troszkę więcej. Zapamiętaj to, to nie będziesz pisać, że Cię oszukują...
      • anorektycznazdzira Re: uwaga na booking.com 06.02.19, 14:20
        100/100,
        a jeszcze w USA jest normalne, że chcą koniecznie tę kartę, która była podana do rezerwacji i chcą ją w plastiku, dostać do ręki- to oznacza, że wirtualne karty się nie nadają. Jak ktoś ma choćby jasnozielone pojęcie, to nigdy nie będzie zabezpieczał rezerwacji inną kartą, niż zamierza płacić i to jeszcze kartą złotową z niekorzystnym przewalutowaniem.
        No i ta awantura, że było napisane "podatki nie są wliczone", czego autorka kompletnie nie zrozumiała big_grin

Post na wysokim C, jeśli zadzwoniła w tym samym stanie emocjonalnym, to nie dziwię się odpowiedziom, które następnie cytuje, łącznie z poradą, że należy myśleć tongue_out
    • mukabuka Re: uwaga na booking.com 06.02.19, 13:38
      Droga 71tosia !Jestem tzw. partnerem booking'a (oni tak ładnie określają ludzi, którzy umieścili na ich stronie swój obiekt). Mam ja już za sobą ogromnie trudne i potwornie stresujące przejścia! booking to OSZUŚCI i CHAMY jakich mało!!! Dołączam się do Twojego ostrzeżenia! Jeśli macie (Państwo, to czytający) możliwość rezerwacji bezpośredniej hotelu, domku, czy też (jak w moim przypadku) pokoju w małym pensjonacie, to to róbcie bez zastanowienia!!! booking nie dość, że obciąża pieniężnie Was, to i jeszcze nas wysokimi prowizjami (13% od kwoty, którą nam płacicie!) za to,że chcecie u nas wynająć! To nie my pobieramy pieniądze z Waszej karty JAKA BY ONA NIE BYŁA - debetowa, kredytowa whatever! booking od razu zabiera Wam kasę, a my ją dostajemy dopiero po miesiącu od dnia Waszego wyjazdu od nas!!! A do tej pory obracają Waszymi pieniędzmi! Kontakt z nimi, w razie kłopotów, graniczy z cudem! Odsyłają Cię "od sasa do lasa" i nikt nie bierze za nic odpowiedzialności!!! Mają dla nas,"partnerów", tzw. aplikację mobilną PULSE, aby "ułatwić" nam pracę z rezerwacjami w w naszym obiekcie... To ułatwienie mogą sobie o kant d..y potłuc!!! Wyobraźcie sobie mojego (przepraszam za słowo!) wk...a, kiedy to dzwoni do mnie Pani (spoza booking) i dokonuje u mnie rezerwacji telefonicznej od dnia tego-do tego. Lecę, wpisuję tą rezerwację do swojego zeszytu, potem szybko do aplikacji pulse, żeby nikt nie zdążył zarezerwować tego samego terminu przez neta w bookingu i co?!?!?!... za kilka dni dostaje info z pulse, że "w dniu dzisiejszym" Pan "taki i taki" zarezerwował ten sam pokój i w tym samym terminie, co wcześniej tamta Pani!!!!! Dzwonię więc do booking i po kilkukrotnym odsyłaniu mnie do innych "odpowiedzialnych"osób zostałąm poinformowana, że to moja wina (a nie pi.......j ich aplikacji!!!) i, tak jak Pani tutaj opisuje, powinnam przecież wiedzieć, że w takiej sytuacji to ja muszę dokonać przeniesienia gościa do innego obiektu i opłacić mu tam pobyt jeśli będzie różnica w cenie pomiędzy moim a tamtym obiektem!!!!!!!!!!!!! Kiedy kazałam im puknąć się w głowę, i kazałam im to zrobić, bo to nie moja wina,że ich aplikacja nie działa prawidłowo,to co się okazało - po miesiącu od dnia, w którym nastąpiłby wyjazd tego Pana ode mnie, dostałam fakturę od booking opiewającą na 1400zł, a kwota ta była różnicą w cenie pobytu tego Pana w innym obiekcie, który wynajął mu booking!!!!!!!! To oznacza, że za pośrednictwem oszustów z bookinga stałam się sponsorem cudzych wakacji, a booking dostał za to jeszcze prowizję od obiektu, w którym wynajął gościowi pokój...!!!!!!!!!! Na pewno możecie się (Państwo to czytający) tylko domyśleć, jakaż długa była moja droga w walce z bookingiem i na pewno domyślacie się, czym się dla mnie skończyła...Właśnie w dniu dzisiejszym musiałam dokonać wpłaty na konto bookinga ale też w dniu dzisiejszym rozwiązuję z nimi współpracę... i błagam Was, Drodzy Forumowicze i inni korzystający w usług bookinga - NIGDY NIE MIEJCIE PRETENSJI DO ZARZĄDZAJĄCYCH OBIEKTEM!!! Winnym wszystkich tych (mało powiedziane) zawirowań jest OSZUST BOOKING!!! I jeszcze raz APEL - jeśli tylko macie możliwość rezerwacji bezpośredniej, a nie przez booking, to to róbcie!!! Z takimi oszustami tylko tak się wygra, usuwając ich z rynku!!! Za ewentualne błędy w pisowni przepraszam, ale jestem ultra zdenerwowana!!! Pozdrawiam.
      • hanusinamama Re: uwaga na booking.com 06.02.19, 13:57
        Mam znajomego nad morzem, jak mi opisywał akrobacje z bookin.com to nie chciałam wierzyć. Pojawiajace sie miejsca ( w sensie pokoje) ktorych nie ma. Albo jakies oferty z obnizka ktorej nie ma...a potem własciciel swieci oczami i to on jest stratny...od tamtej pory jak sie da szykam bezposrednio.
        • heca7 Re: uwaga na booking.com 06.02.19, 14:15
          Jako klient nie miałam ani razu problemów z bookingiem. Nigdzie też mnie nie przenoszono po dokonaniu rezerwacji. A rezerwowalam kilkadziesiąt razy. Więc raczej nie zamierzam nic zmieniać.
        • anorektycznazdzira Re: uwaga na booking.com 06.02.19, 14:26
          Akrobacje nad morzem to ja zaliczyłam jak usiłowałam zarezerwować kwaterę "prywatnie"
          to, co wyrabiał i do niczego się nie poczuwał właściciel to by cały ten wątek zajęło
          a z bookingiem nigdy nie miałam problemu przy kilkudziesięciu rezerwacjach na przestrzeni jakichś 8 lat
      • dyzurny_troll_forum Re: uwaga na booking.com 07.02.19, 09:41
        mukabuka napisał(a):

> to i jeszcze nas wysokimi prowizjami (13% od kwoty, któ
        > rą nam płacicie!) za to,że chcecie u nas wynająć!

Miałaś stosunkowo niską prowizję. Są tacy co płacą nawet 25%....

> I jeszcze raz APEL - jeśli tylko macie możliwość rezerwacji bezpośredniej, a
        > nie przez booking, to to róbcie!!!

Dziękuje, ale jednak NIE. Nawet jeżeli przez booking będzie trochę drożej!
    • anorektycznazdzira Re: uwaga na booking.com 06.02.19, 14:10
      Jeżdżę do USA, rezerwuję tylko przez booking - nigdy nie miałam problemu,
      ale też nie używam nieadekwatnych kart do zabezpieczania rezerwacji oraz rozumiem co to znaczy "podatki nie są wliczone"...
      • jowita771 Re: uwaga na booking.com 06.02.19, 14:32
        Ja też używam właściwych kart, a booking mnie wykiwał dwa razy na trzy rezerwacje.
    • barattolina Re: uwaga na booking.com 07.02.19, 10:09
      Booking nie przeprowadza autoryzacji czy przedpłaty. Robi to hotel.
      Każdy hotel ma swoje zasady rezerwacji, które są opisane na stronie Bookingu.
      Nawet jak przejrzysz rachunek z karty to dowiesz się kto zajął pieniądze i nie będzie to B.
      Reszta tego co opisujesz jest konsekwencją powyższego.

Robiłam milion transakcji na Bookingu w różnych krajach i nigdy nie miałam większych problemów.
      Raz tylko Hotel twierdził ze nie ma takiej rezerwacji (via Booking), ale to był po porostu przekręt żeby pobrać kasę bez prowizji dla Bookingu.
      • ankar_a Re: uwaga na booking.com 07.02.19, 14:09
        Rezerwuję przez booking.com od lat. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się aby cokolwiek było nie tak, choć ja akurat cenię sobie wygodę i płacę PayPalem. Żadne koszty przewalutowania nie wchodzą w grę, bo konwerter walutowy PayPala raczej nie oszukuje, a przy tym dochodzi mi Program Ochrony Kupujących z racji płacenia PayPalem.
        • szpulakasia1 Re: uwaga na booking.com 07.02.19, 20:24
          Tez rezerwuję od wielu lat prawie wszystkie moje wyjazdy i odpukać jest rzetelnie ,są bardzo pomocni,raz miałam sytuację ze zarezerowalm domek w którym nie można było być z psem i booking sam wszystko załatwił tak i zmienił rezerwację że moglismy psa wziąć ( w tym samym obiekcie ale inny domek),ja akurat mam bardzo pozytywne doswiadczenia a pokoje zazwyczaj dostajemy jedne z najlepszych a czasami lepsze od tych rezerowanych ,no i nie jest tak że przez hotel byłoby taniej ,teraz akurat jedziemy na 5 dni w góry i przez booking o wiele taniej niż na stronie hotelu za to samo,tak więc ja bardzo polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka