Dodaj do ulubionych

suszone grzyby

31.08.18, 22:04
Macie jakieś fajne przepisy?

Ja używam do farszu do pierogów, czy innych naleśników, pojedyncze sztuki lądują w sosie, ale chciałabym jakieś sprawdzone przepisy na potrawy bazujące na suszonych grzybach właśnie. Mam spore ilości prawdziwków i podgrzybków.
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: suszone grzyby 31.08.18, 22:08
      Polecam taką zupę:
      www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/grzyby/grzybowa_z_warzywami/przepis.html
      • zasiedziala Re: suszone grzyby 31.08.18, 22:16
        O matko, ale bym jadła! Uwielbiam grzyby, suszone czy nie - obojętnie.
    • tt-tka Re: suszone grzyby 31.08.18, 22:32
      Tradycyjna grzybowa.
      Czesc ugotowanych grzybow z zupy zanurzyc w nalesnikowym ciescie i fru na patelnie !
      Mniejsze grzybki, ugotowane, zemlec lub zmiksowac i zrobic paste do kanapek, Zapieczona z jajkiem i tarta bulka pasta grzybowa staje sie pasztetem smile
      • kota_marcowa Re: suszone grzyby 31.08.18, 22:33
        Możesz napisać jak zrobić pastę?
        • tt-tka Re: suszone grzyby 31.08.18, 22:39
          Ugotowane grzyby sciera sie, miele lub miksuje i wlasciwie masz paste smile
          Do zageszczenia, jesli trzeba zagescic, mozna uzyc panierki, bulki tartej, ugotowanych na twardo jajek, mieska, cebulki przesmazonej lub surowej i czego tylko dusza zapragnie.
          • tt-tka Re: suszone grzyby 01.09.18, 13:33
            tt-tka napisała:

> Ugotowane grzyby sciera sie, miele lub miksuje i wlasciwie masz paste smile

Zapomnialam dodac, ze trzeba je odsaczyc !
            Ja po prostu wrzucam w sokowirowke, a potem chwile ucieram recznie (drewniana lyzka w glinianym garnku !) dodajac tyle tego wycisnietego soku, ile potrzeba.
            Ale jak kto woli miksowac, to potem trzeba zagescic, bo wyjdzie mus, a nie pasta smile
    • ganesza Re: suszone grzyby 31.08.18, 22:35
      panierowane kapelusze prawdziwków.
    • sasha_m Re: suszone grzyby 31.08.18, 22:58
      Ja robię kapustę z grzybami. Kiszona kapusta, starta marchewka, suszone grzyby i dużo suszonych śliwek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Na koniec oliwa. Im dłużej stoi, tym jest lepsza. Nadmiar mrożę.
    • katja.katja Re: suszone grzyby 01.09.18, 10:58
      Pod kapustę na święta.
      • kota_marcowa Re: suszone grzyby 01.09.18, 11:17
        Nie taką ilość tongue_out
    • szarsz Re: suszone grzyby 01.09.18, 13:49
      Uwielbiam lazanki z kapustą i grzybami. Mieszam kapustę kiszoną i słodką w proporcjach zależnych od kwaśności kapusty, najczęściej 1 cześć kiszonej na dwie części słodkiej. I tak:

10 dag suszonych grzybów zalewasz wrzątkiem i odstawiasz na godzinę- dwie, może być dłużej. Potem gotujesz do miękkości. W połowie gotowania dorzucasz 1 kg pokrojonej świeżej kapusty.
      0.5 kg kapusty kiszonej kroisz i gotujesz do miękkości z odrobiną wody.
      Do tego dodajesz 1 - 2 duszone cebule (masło albo gęsi smalec), łączysz wszystko razem i mielisz w maszynce do mięsa. Czasem nie mielę jak mi się nie chce, ale farsz lepszy jest zmielony.

Taka ilość farszu wystarcza na paczkę 250 g makaronu lazankowego. Tajny składnik przepisu to zapieczenie łazanek po wymieszaniu przez pół godziny w 200 stopniach. Nie mam pojęcia, jaka tam się dzieje magia, ale zupełnie inaczej smakują.

Identycznym farszem można też nadziać pierogi.
      • tt-tka Re: suszone grzyby 01.09.18, 13:57
        tez robie lazanki, ale inaczej smile
        lekko podgtowany (musi byc jeszcze twardy) makarono przekladam warstwami -kiszona kapusta ( surowa, odsaczona), zmieszana z drobno skrojonymi grzybkami tez lekko podgotowanymi i z surowa cebula, lazanki, kapusza, lazanki, kapusta...lazanki.
        A kolega, przypomnialo mi sie, suszone grzyby mieli na drobno takie suche, na proszek doslownie i sypie tego proszku do wszystkiego - zup, sosow, niektorych jarzyn, kasz. Tez dobre.
        • szarsz Re: suszone grzyby 01.09.18, 14:01
          I ta kapusta mięknie?
          • tt-tka Re: suszone grzyby 01.09.18, 14:07
            szarsz napisała:

> I ta kapusta mięknie?

Nie, skad, i wlasnie o to chodzi, lubimy taka chrupiaca smile
    • heca7 Re: suszone grzyby 01.09.18, 14:00
      U mnie suszone idą też do uszek wigilijnych. Tylko suszone zagotowane grzyby i duża ilość smazonej cebulki. Wszystko zmielone w maszynce posolone i popieprzone. Robię takich uszek kilkaset i mroze. Zamrazam też pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos z grzybami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka