Dodaj do ulubionych

Bałtyk i Morze Śródziemne

03.09.18, 20:54
Wracam do tematu, bo w tym roku spędziłam 3 tygodnie w Sopocie i 2 na Cyprze.
Spraw jest prosta: w Bałtyku zanurzylam się RAZ. Na Cyprze kąpalam sie kilka razy codziennie.
jeśli ktoś jedzie nad morze po to, żeby po prostu poplywać czy kąpać sie, nie ma nad czym deliberować.
A sprawa powazna, bo kapiele morskie dla zdrowia nie do przecenienia.
Oczywiscie to co piszę nie dotyczy morsow.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:01
      Cóż, zgadzam się w całej rozciągłości. Nad Bałtykiem to można sobie pooddychać, najlepiej w listopadzie lub marcu.
      • nangaparbat3 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:15
        Marzę o Bałtyku zimą. Od lat.
    • heca7 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:09
      Mam to samo. Dodatkowo jadę te dwa czy trzy dni samochodem na Bałkany- w klimatyzowanym samochodzie. Jest upał, włażę do wody w kółko, potem siedzę w mokrym kostiumie , biorę prysznic, mam mokre włosy. I nie mam ani kropli kataru, głowa mnie nie boli, w kościach mi nie strzyka ( a teoretycznie powinno), nie kicham, nie mam chrypy. Wracam do Polski i po trzech dniach łażę z chrypą, pokasłuję, głowę mogę umyć tylko wieczorem bo jak umyję rano to mnie zatoki bolą albo zaczynam kaszleć. A jak posiedzę w mokrych gaciach po kąpieli w basenie to mam zapalenie pęcherza uncertain Polski klimat zdecydowanie nie służy reumatykom.
      • little_fish Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:21
        Rany boskie - w tym roku też kaszlałaś i miałaś zawalone zatoki po umyciu głowy rano???
        • heca7 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:39
          Tak. Wróciłam i trzeciego dnia chrypa uncertain
          • little_fish Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:44
            O matko i córko. Pozostaje współczuć
      • fragile_f Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 22:17
        A nie jesteś czasem jedną z tych osób, które zimą w mieszkaniu mają 24 stopnie ciepła? Bo to brzmi jak jakiś koszmarny brak zahartowania, ja myje codziennie rano głowę od lat (nawet jak jest -30) i mimo rozwalonych zatok (nie mogę np. biegać bez opaski przy 13-15 stopniach, bo aż mnie w uszach ściska) - nie przeziębiam się. Opcja druga - smog..? Kurcze, przerąbane generalnie.
        • heca7 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 22:25
          Nie. Mieszkam całe życie w domu (domy ogrzewane gazem z sieci) i nigdy zimą tyle nie miałam wink Ale mnie zawsze jest zimno.
          • fragile_f Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 22:57
            Współczuje uncertain moj facet też kiedyś tak chorował - wystarczyło, żeby się spocił pod kurtką jesienią i dwa dni pozniej miał anginę ropną, tak średnio 4-5x do roku. Przeszło mu kompletnie jak odstawil mięso (serio), od 3 lat najciezsze co mu sie przydazyło, to katar przez kilka dni i tyle.
        • little_fish Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 22:26
          Prawda? Ja też z tych, co głowę myją codziennie przez okrągły rok. Zimą oczywiście suszę, ale jakbym miała zawalone zatoki przy30 a nawet 20 stopniach, to przechlapane...
    • lot_w_kosmos Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:11
      A ja spędziłam 2 tygodnie w Turcji i 4 dni nad Bałtykiem.
      I yen cudowny, ogluszajacy szum fal w Bałtyku nie da się porównać z niczym....
      • szarsz Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:12
        Może z cudownym ogłuszającym szumem fal na oceanie?
        • volta2 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 00:32
          no nie wiem, ja nad pacyfikiem na fale nie trafiłam, ani rok ani dwa temu.
          szumiało coś niecoś, ale ani to wysokie nie bylo, ani głośne, takie tam...mam filmiki jakby co na dowód, przy falach bałtyckich(też mam filmiki) to jest popierdółka a nie szum morza.
      • tifa_lockhart Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:24
        Poważnie ogłuszający szum fal na tym płytkim bajorku?
        • nangaparbat3 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 18:56
          To płytkie bajorko naprawdę ma niezłe fale.
      • leni6 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 03:27
        Proponuję wyprawę nad ocean.
        • little_fish Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 06:32
          Fajnie - przy porównaniu Bałtyku i morza Śródziemnego wysyłacie ludzi nad ocean 😀
          • cauliflowerpl Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 08:39
            Ale ocean masz już w północnej Hiszpanii, choć oni na to "morze" mówią wink Więc rzut beretem od Morza Śródziemnego.
            Szumi pięknie. Ale piaseczek nie skrzypi.
          • szarsz Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 12:02
            Całe zachodnie wybrzeże Europy to ocean. Koło Porto jest miejsce z uskokiem dna, fale mają tam regularnie powyżej 20 metrów.
            • little_fish Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 12:04
              Ale TEN wątek porównuję Bałtyk i Śródziemne
              • szarsz Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 12:12
                Ja odpowiadam na 'ogluszajacy szum fal w Bałtyku nie da się porównać z niczym'.
                • klerjeser Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 12:17
                  Ogłuszający szum fal, który po pół godzinie przyprawia o ból głowy i zwykle oznacza niebezpieczne morze big_grin
        • mysiulek08 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 08.09.18, 05:05
          Nie zawsze ocean oznacza wielkie, glosne fale, bywaja miejsca gdzie Pacyfik jest duzo cichszy od Baltyku, fale tez ma mizerne. Oczywiscie wszystko sie zmienia w dni sztormowe i na Przyladku Horn (no ale to inna historia) 😀
    • default Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:26
      Wczoraj wrocilam znad Baltyku. Bylam cztery dni, nie plywalam tylko jednego dnia. Sama bylam zaskoczona jaka przyjemna woda, kostium wzielam w ostatniej chwili i zupelnie bez przekonania - a jednak przydal sie bardzo.
      Bylam tez w maju, na otwartym morzu woda byla lodowata, ale na Helu od strony zatoki - bardzo przyjemna, nie kapalam sie tylko dlatego ze nie mialam w czym wink
      W Srodziemnym oczywiscie woda jest cieplejsza - trudno zeby nie byla smile ale za to wiecej nieprzyjemnych morskich zyjatek.....
    • piataziuta [...] 03.09.18, 21:37
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • heca7 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:41
        Uuuuu kogoś zabolało suspicious I nie pisz mi tu , że tak nie jest. Jako pierwsza i jedyna pojechałaś personalnie po przeciwnikach w tym wątku.
        • piataziuta Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:50
          Nie zabolało, bo Bałtyk nie jest moją własnością.
          Nie przeszkadza mi, że wśród Polaków wielkie "wow" wzbudza tylko to co obce. Wręcz jest mi to na rękę, bo nie znoszę tłumów, a ostatnio wszyscy walą nad polskie morze.
          Ale serio, obiektywnie: porównując plaże bałtyckie ze śródziemnymi - Bałtyk jest przepiękny, a śródziemne tylko BYWA ładne.
          • piataziuta [...] 03.09.18, 22:09
          • same-old_mona Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 08:17
            To ja nie wiem gdzie ty nad tym śródziemnym bywałaś. .. tam gdzie ja byłam było przepięknie. A takich zachodów słońca nie widziałam nad bałtykiem nigdy.
          • nangaparbat3 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 19:15
            Moim zdaniem są inne. Plaże same w sobie - w znaczeniu piasek - nad Baltykiem absolutnie przepiękne, a morze, dzieki falom wlasnie, zachwycające. Ale na przykład kamieniste plazyki w zatoczkach otoczonych gorami, a samo morze spokojne, ale za to naprawde lazurowe - też olsniewają.
            Bałtyk BYWA przepiekny i Śródziemne BYWA przepiekne - zalezy od konkretnego miejsca i aury.
            Ale co do mozliwości zazywania kąpieli morskich - obiektywnie - jest jak jest.
      • simply_z [...] 03.09.18, 21:41
        • piataziuta [...] 03.09.18, 21:52
    • strasznymruk Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:39
      nangaparbat3 napisała:
      w Bałtyku zanurzylam się RAZ. Na Cyprze kąpalam sie kilka razy codziennie.

Im większa ilość kąpieli tym większe ryzyko utonięcia.
      • yuka12 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:53
        Pod prysznicem tez 😁?
        • strasznymruk Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:58
          yuka12 napisała:
          > Pod prysznicem tez 😁?
          >

Pod prysznicem nie. Pod prysznicem można się poślizgnąć i zabić bez utonięcia.
          Ale w wannie można się utopić.
        • heca7 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 22:13
          Czekaj kiedyś trafiłam na program 100 (albo 1000) sposobów na śmierć. I facet się o coś potknął, wpadł twarzą w psią miskę w wodą, stracił przytomność i się w tej misce utopił.
          • strasznymruk Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 22:26
            heca7 napisała:
            > Czekaj kiedyś trafiłam na program 100 (albo 1000) sposobów na śmierć. I facet s
            > ię o coś potknął, wpadł twarzą w psią miskę w wodą, stracił przytomność i się w
            > tej misce utopił.
            >

Przynajmniej się nie wykosztował na wyjazd nad morze czy inną wodę.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 00:22
        strasznymruk napisał:

> nangaparbat3 napisała:
        > w Bałtyku zanurzylam się RAZ. Na Cyprze kąpalam sie kilka razy codziennie.
        >
        > Im większa ilość kąpieli tym większe ryzyko utonięcia.

10 000/10
      • nangaparbat3 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 19:17
        big_grin

Piłeś - nie kąp się.
        To nie personalnie do Ciebie, ale moja polsko-grecka przyjacolka za każdym razem kiedy sie widzimy porusza ten temat.
      • princesswhitewolf Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 22:13
        >Im większa ilość kąpieli tym większe ryzyko utonięcia.

moze oni na plyciznach taplaja sie ha ha
    • julita165 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 21:42
      Co do zasady masz rację ale ten rok uznać należy za wyjątek potwierdzający regułę. Upały były prawdziwie śródziemnomorskie, woda też cieplutka. Po raz pierwszy od dzieciństwa wchodziłam do Bałtyku nie tylko bez boku ale z prawdziwą przyjemnością.
    • koronka2012 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 22:22
      Może przy okazji zwolenniczki rodzimych wakacji doradzą na przyszły rok fajną miejscówkę nad naszym morzem, najlepiej w spokojnym miejscu ale z basenem do dyspozycji.
      Da się w ogóle coś takiego znaleźć poza Juratą czy tego typu miejscami, gdzie można dostać kociokwiku w tłumie?
      • strasznymruk Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 22:28
        koronka2012 napisała:

> Może przy okazji zwolenniczki rodzimych wakacji doradzą na przyszły rok fajną miejscówkę nad naszym morzem

miejscówka «dodatkowy bilet uprawniający do zajęcia określonego miejsca siedzącego w pociągu, autobusie itp.»
        sjp.pwn.pl/szukaj/miejsc%C3%B3wka.html
        • nangaparbat3 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 19:20
          wyznam że nowe znaczene slowa "miejscowka" wywoluje u mnie nerwową wysypke.
    • anilka Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 22:25
      Nie byłam w tym roku nad żadnym morzem i bardzo , bardzo mi brakuje. Tak jakby lato było niepełne. Teraz o wyjeździe nie mam nawet co myśleć i jakoś mi dziwnie, że dopiero za rok.
    • little_fish Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 22:37
      A tak z ciekawości - z jakich powodów owe kąpiele są nie do przecenienia?
      • coannawie Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 08:14
        No właśnie też mnie to zaintrygowało. Klimat nadmorski jest zdrowy. Na przykład dla alergików bardzo wskazany. Ale same kąpiele?
        • nangaparbat3 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 19:30
          W wodzie morskiej masz praktycznie komplet mikroelementow. Woda masuje. W wodzie morskiej latwo sie poruszać, czy to plywać, czy po prostu unosić sie na wodzie - mozesz ćwiczyć albo sie relaksować.
          wrzuć w google "morze zdrowie", otworzy Ci się mnostwo stron.
          Ale ja zawsze intuicyjnie doswiadczalam kąpieli morskich jako czegoś w rodzaju powrotu do źrodel - bardzo fizycznie ale i mistycznie w jakiś sposób. wiem, że to brzmi patetycznie, ale tak jest.
          No i ostatecznie my wszyscy z morza smile
    • bywalec.hoteli Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 22:44
      I Bałtyk jest ponadto niebezpieczniejszy - z uwagi na ryzyko utonięcia. Trzeba uważać. Ale ma swój urok. W tym roku Bałtyk był na tyle ciepły, że kąpałem się kilka razy dziennie.
    • kropkaa Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 22:51
      Kocham Bałtyk za piaszczyste, bezkresne, białe plaże. Morze Śródziemne za lazurową wodę i ciepłe laguny - mam wrażenie, że jestem w spa.
      Do szczęścia potrzebuję i tego, i tego morza.
    • mum2004 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 23:01
      Kiedy byłaś? W sierpniu woda była cieplutka, można było nie wychodzić z morza (fakt, że to lato nad Bałtykiem było wyjątkowe). Niestety w niektórych miejscach czasowo były sinice. Na szczęście nas jakoś to ominęło.
      • nangaparbat3 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 19:31
        Nad Bałtykiem na przełomie czerwca i lipca. Było nienajgorzej, ale też wiało i padalo.
    • kosmos_pierzasty Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 03.09.18, 23:57
      Fakt, ja w Bałtyku też się nie kąpię. Ale ja generalnie za kąpielami nie przepadam. Nie jest to dla mnie priorytet.
    • volta2 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 00:53
      my jednak kochamy bałtyk, za plażę i szum fal. dla mnie woda może być zimna bo i tak nie wchodzę, co najwyżej kostki moczę i to mi w zupełności wystarcza.
      mąż z dzieciakami wchodzi na 10-15 min 2 razy dziennie(przy pogodzie, ale my zwykle mamy pogodę), reszta to budowanie z piasku.
      w tym roku nie byliśmy na rzecz właśnie cieplejszych wód - i okazało się, że to nie to. rybki niekolorowe, woda nie za ciepła, fale ledwo widoczne i ledwo słyszalne. eeeeetam (w/g moich nastolatków, mnie się podobało, ale tylko jak miałam cień)
      wyszło że priorytetm wcale nie jest woda, tylko plaża a tej bałtyk wstydzić się nie musi. no i cywilizacja też go dogoniła i sa już dostępne apartamenty, zamiast byle jakich kwater z łóżkami w każdym rogu pokoju.
    • ala.maciejka Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 02:07
      Wolę nie pływać w Bałtyku niż mdleć od upału na Cyprze.
      Dla mnie wybór prosty i nie jest to Cypr.
      • klerjeser Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 08:25
        A dlaczego masz mdleć?
        • purchawka2017 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 10:47
          Ja też "mdleję". To znaczy jestem osowiała, mętna i cały czas myślę o tym, że jest za gorąco i jakie to okropne. Poza tym ja lubię spacerować plażą - w upale jest to dosć nieprzyjmne, na greckich wyspach z uwagi na linie brzegową kilkukilometrowe spacery są nierealne. Oddalenie się natomiast od morza i zanik bryzy wali mi w czerep upałem .
          Też wybieram Bałtyk. Najlepiej w sierpniu, jak jest już rześko.
          • krejzimama Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 15:26
            Polecam okolice Rethymonu. Nogi ci w dupe wrosną, ale Tsmabike w tą i z powrotem.
      • coannawie Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 12:50
        Też mdleję. Takie nagrzane kamienie, a nawet nagrzany piasek, w klimacie, w którym 30 stopniu w cieniu to dzień jak co dzień, to dla mnie dokładnie żadna przyjemność.

A jeszcze weźmy pod uwagę, że taka linia brzegowa jaką mamy w Polsce nagrzewa się bardzo długo. Nie jest łatwo utrzymać w nocy 30 stopni w sosnowym borze, las się tak nie nagrzeje nawet w upalny dzień. Śródziemnomorskie wybrzeże otaczają kamienne miasteczka i rachityczna roślinność na suchej glebie. Zanim to odda ciepło, znów wstanie upalny dzień.

Jak ktoś nie chce 30 stopni, to w wakacje na południu Europy nie ma czego szukać.

• nangaparbat3 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 19:37
          U nas było do 36 (Wroclaw).
          Trzeba sie chyba powoli do tych 30 przyzwyczajać.
      • nangaparbat3 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 19:35
        nie mdlalam, ale trzeba była wstać bardzo wcześnie, żeby przed 8 rano zająć leżak nad samą wodą. Już parę metrow w gląb plaży rzeczywiście bylo cieżko.
        • little_fish Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 13:52
          Ooooo, to nie dla mnie takie wakacje, zdecydowanie nie
    • spirit_of_africa Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 07:24
      Serio nanga? Byłam w lipcu 10 dni na Thassos i w sierpniu 8dni na Wyspie Sobieszewskiej i różnicę sporą odczulam jesli chodzi o temperatury powietrza w obu miejscach ale różnice temperatury wody ledwie odczułam bo dawno juz tak cieplej wody w Bałtyku nie widziałam. Kąpaliśmy sie kilka razy dziennie a moja roczna córka z wody nie chciała wyjść.
      • klerjeser Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 07:49
        Za Bałtyk dziękuję. Wolę to co poniżej 😊

https://farm2.staticflickr.com/1814/43818731012_1b0a4d3595_z.jpg

https://farm2.staticflickr.com/1819/43868372081_2bd40457f5_z.jpg

https://farm1.staticflickr.com/860/42965143885_e7e87edc78_z.jpg
        • purchawka2017 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 08:21
          https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/39986220_2401039543239363_4099713182166155264_n.jpg?_nc_cat=0&oh=5e82c9a5301b107d34ee838f58254bf3&oe=5C26733D
          A ja wole to.
          Wolę paisek od kamieni i betonu, chłód od upałów.
          Kąpię się do ok. 17 stopni Celcjusza ( w powietrzu) i to mnie hartuje.
          Rzecz gustu.
          • volta2 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 11:43
            o, ja też to wolę
            a jak jeszcze podliczę koszty, to wolę bardzo bardzo

na kamulcach i w cieniu też się da, ale czy to jeszcze jest plażowanie?
          • dzikka Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 12:30
            ja tez wolę. Po prostu kocham nasz Bałtyk niezależnie od pogody. I moim marzenie m jest zamieszkanie w jego pobliżu.

Każde z miejsc ma swój urok, ale prawda taka, ze nigdzie indziej nie mogłam połazić kilometrami po przepięknej plaży , nigdzie tez nie widziałam tak malowniczych nadmorskich ścieżek rowerowych. No kocham to nasze morzesmile
      • nangaparbat3 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 19:38
        Serio. Byłaś na odwrót (ja w czercu/lipcu Sopot, sierpień Cypr), no i miałaś fart.
    • coannawie Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 08:11
      Myślę, że większość ludzi wcale nie jeździe nad morze się kąpać. Fale, prądy, kamieniste dno, sinice czy jeżowce - morze nie jest dobrym miejscem do pływania. Nad morze jeździ się chyba głównie po klimat i widoki (wiadomo, nie dotyczy to surferów i nurków, ale i oni nie jadą się po prostu wymoczyć się w słonym).

Jeżeli ktoś po prostu chce popływać albo posiedzieć w wodzie, jeździ na basen albo nad jeziora. Taniej, bezpieczniej, a przyjemność siedzenia w wodzie ta sama.
      • klerjeser Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 08:24
        Nie, to nie to samo.
        • coannawie Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 09:26
          klerjeser napisał(a):

> Nie, to nie to samo.

To nie to samo, ale ze względu na okoliczności przyrody, nie sam fakt kąpieli. Widoki inne, klimat inny, zapach inny. Ewentualnie dla kogoś atrakcją mogą być fale. Ale dla przeciętnego pływaka fale to raczej dodatkowe zagrożenie.

No, chyba że mówiąc o kąpieli mamy na myśli moczenie nóg do wysokości kolan.
          • nangaparbat3 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 19:41
            Co ja poradzę, że dla mnie kąpiel w morzu, przez co rozumiem przede wszystkim pływanie, jest istotne. W Bałtyku bardzo ograniczone, zgoda.
      • heca7 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 08:31
        No ja jeżdżę właśnie po to aby się kąpać wink Jeżowce nie są mi straszne. Nigdy nie wdepnęłam a tyle razy byłam w Cro. Kamieniste dno to jest to- widzę je, woda jest przejrzysta na wiele metrów. Do tego łatwo się pływa bo jest większe zasolenie. Pod wodą coś się dzieje (o ile nie siedzi się na głównej plaży w środku miasta). w Bałtyku dno praktycznie codziennie się zmienia, jest piach, woda mętna. Nie lubię, nie czuję się bezpiecznie nawet w wodzie do tyłka. Fajnie mi było rok temu w Macedonii- niby jezioro ale kamieniste i przejrzyste.
        W przyszłym roku jedziemy jednak w przeciwnym kierunku i zastanawiam się czy nie będzie mi brakowało właśnie tych kąpieli. Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić, że wejdę do wody gdzieś w okolicy Kristiansund albo Geiranger wink No moooże jak będzie ciepło to pobrodzę w morzu w Połądze. To będą wakacje gdzie na wodę tylko popatrzę wink
        • same-old_mona Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 08:39
          Też jakoś nigdy na jeżowca nie trafiłam, a chłop by się ucieszył, z bułką by zjadł :p ja nie jadam, sumienie mi nie pozwala :p
          • little_fish Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 12:24
            Teściowa trafiła - nie polecam.... Jak z bułką to nie wiem, ale w stopie kiepska sprawa
            • same-old_mona Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 12:33
              No ponoć kiepska, ciężko wyjąć i lubi się paprać. . Szwagierkę trafiła w tym roku meduza, też nic przyjemnego :p
            • klerjeser Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 12:36
              Nad Bałtykiem nie ma takich zagrożeń, w wodzie niewiele co żyje, więc choć mętna, to raczej nic nie grozi, a jak są sinice, to i tak do wody się nie wchodzi big_grin
              • same-old_mona Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 12:58
                To się nazywa myślenie pozytywne 😂
    • an.16 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 09:03
      Pacz pani, to dopiero odkrycie! A ja spędziłam tydzień nad Bałtykiem na przełomie maja i czerwca i codziennie zanurzałam się po szyję. Świetna krioterapia i cudowne uczucie po wyjściuwink Przepiękne piaszczyste plaża, wydmy i las. Byłam też 2 tyg. w Grecji (od lat jeździmy w to samo miejsce z cudownym mikroklimatem) i tam pływałam z maska kilka razy dziennie, leżak stał na kamienistej plaży. Też świetnie, zupełnie inaczej. A na Cypr jeżdżę zimą bo to jedna z najgorętszych wysp greckich, dla mnie zupełnie nie do zniesienia w okresie lipiec -sierpień. Uwielbiam Larnakę z długaśna promenada i słonym jeziorem pełnym flamingów.
    • asia06 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 13:48
      A ja odwrotnie, w Bałtyku kąpię się z przyjemnością, uwielbiam tę zimną wodę. A bardzo nie lubię spędzać lata nad ciepłymi wodami. Na Bałtykiem nawet gorące powietrze udaje mi się znieść dzięki wiatrowi i zimnej wodzie. W cieplejszych klimatach nie daję rady smile
    • piekna_remedios4 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 04.09.18, 21:22
      Bałtyk jest obrzydliwy. Po pierwsze tłumy buroli. Po drugie ohydna mętna śmierdząca zimna woda. Po trzecie nienawidzę piachu. Nie wiem w imię czego należy się Bałtykiem zachwycać skoro prawda jest taka, że to biedne słone zimne jeziorko z sinicami.
    • coannawie Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 13:02
      Robi nam się spór o estetykę. Ze swej natury nierozstrzygalny big_grin

W moich oczach południowe morza są estetycznym nieporozumieniem. Wygląda toto jak makieta albo wygaszacz ekranu. I o ile rozumiem zachwyt egzotyką, to na ile go starczy, na dzień? dwa? Potem już zostaje basen, klimatyzowany pokój lub zwiedzanie w temperaturze, którą uważam za nieludzką (co innego przemęczać się, jeżeli trzeba, a co innego płacić z własnych pieniędzy, żeby w takich warunkach wypoczywać).

Bałtyk i w ogóle północne morza są piękne. Dzikie, zmienne, otoczone przyrodą (no, wiadomo, nie w Gdańsku, ale duża część wybrzeża jest jednak chroniona pasem pachnącego boru sosnowego). Bałtyk ma tę wielką zaletę, że można godzinami iść wzdłuż brzegu po piaszczystej plaży i cywilizację widywać w minimalnych dawkach. A okolice rezerwatu Mierzeja Sarbska to jest coś tak pięknego, że aż dech zapiera. Tłumów tam nie ma, bo najgłośniejszy i najbardziej uciążliwy typ turysty jest odstraszany przez długie dojście do plaży.
      • princesswhitewolf Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 13:13
        >imatyzowany pokój lub zwiedzanie w temperaturze, którą uważam za nieludzką

a jest przymus jechania w srodku lata?

Wrocilam z pd Francji wlasnie. Temp na dworze 25- 26 C w najgoretszym momencie. Woda w morzu ciepla, nagrzala sie przez cale lato. Lubisz jeszcze zimniej to jedz w koncu wrzesnia.
        • coannawie Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 13:43
          princesswhitewolf napisała:

> a jest przymus jechania w srodku lata?

Bywa, jeżeli jeździ się z dziećmi w wieku szkolnym.
          • princesswhitewolf Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 13:45
            ...no toz mowie wrocilismy w poniedzialek. Dzis szkola sie zaczela. Jezdzi sie w koncu sierpnia.
            • princesswhitewolf Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 13:46
              ( mozre wtedy cieple po calym lecie, i gigantyczne brzoskwinie i winogrona zawalaja sklepy)
              • coannawie Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 13:48
                Temperatur w sierpniu też nie nazwałabym sprzyjającymi. W Grecji dzisiaj jest powyżej 30 stopni.
                • princesswhitewolf Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 14:18
                  a masz przymus do jechania do Grecji? Aktualnie w Nicei masz 26 C
                  • coannawie Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 15:27
                    A w ogóle jest jakiś przymus jeżdżenia do miejsc, w których 30 stopni w cieniu pod koniec sierpnia zdarza się stosunkowo często? Moim zdaniem nie ma i z tego właśnie korzystam. Wybieram miejsca, w których 30 stopni zdarza się wyjątkowo i na krótko, a najlepiej wcale.
                    • bywalec.hoteli Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 07.09.18, 23:06
                      Jak ktoś lubi ciepło i słońce, to może mieć taki przymus wewnętrzny smile
      • princesswhitewolf Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 13:14
        >otoczone przyrodą

eee Morze Srodziemne tez od swej strony polnocnej
      • alaveda Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 13:27
        A to zwiedzanie to jakbyś fetysz jest? A jak ktoś chce się po prostu wykończyć w wodzie albo popływać łódką?

Przyroda? Widziałaś kasy sosnowe Pelionu, Taurus albo Chorwacji.

No i kolejny fetysz z tym chodzeniem kilometrami, koniecznie trzeba brnac w piachu i mieć daleko do plaży? W Chorwacji czy Grecji morze udka pi mod tarasem w prywatnej zatoczcr, gościu w nikt nie chodzi, nad Bałtykiem trzeba iść setki metrów z całym majdanem.
        • coannawie Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 13:46
          A czy ktoś napisał, że koniecznie trzeba? Pytanie jest tylko, czy można, jak się chce i czy można znaleźć podobną rozrywkę nad morzami tropikalnymi. Moim zdaniem odpowiedzi na te pytania brzmią, odpowiednio, tak i nie.

To przecież nie jest postępowanie o delegalizację Bałtyku lub Morza Sródziemnego, tylko wymiana opinii, co kto woli.
          • alaveda Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 14:00
            Morze Śródziemne to nie morze tropikalne. A Bałtyk jest brudny.
          • princesswhitewolf Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 14:20
            smile)) wiadomo .

Chodzi o solidna jednak argumentacje. Ja lubie tutejsze zimne morza ( pd UK) ale jezdze tam w Lipcu bo inaczej nie da rady. A to i tak lepsza opcja temperaturowo w zatokach niz Baltyk...
    • zosiaaa_12 Re: Bałtyk i Morze Śródziemne 05.09.18, 13:58
      Ja wolę się kąpać w Śródziemnym smile Pamiętam jak pierwszy raz zanurzyłam się w nim na Capri smile Różnicę zasolenia czuć zdedydowanie wink) Bałtyk jest stosunkowo zimny a ja wolę zdecydowanie cieplejsze klimaty smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka