Dodaj do ulubionych

Mastektomia potrzebne info

10.09.18, 12:21
Dziewczyny, nie orientujecie się może jak wyglada od strony formalnej oparecja plastyczna (odbudowa piersi) po mastektomii, gdzie to można zrocić itd. Żona mojego znajomego miala raka, ma amputowane piersi chce je odbudować. Znajomy nie jest „internetowy”, jego żona ma jeszcze jakąś depresję, chyba nie ogarnia też wszystkiego, dlatego zwrócił sie do mnie. Mnie sie wydaje, że to jest refundowane ale zupełnie nie wiem, gdzie go skierować i co mu odpisać, a że ematki wiedza wszystko, to moze mnie jakoś pokierujeciesmile w ogole kiedyś widziałam, że nawet na takiej piersi robią tatuaż w kształcie sutków, ale oczywiście ie mam pojęcia gdzie szukać dobrych rozwiazań.
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 12:30
      Amazonki. Z pewnością wiedzą i potrafią pokierować.
    • 45rtg Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 12:31
      saszanasza napisała:

> Dziewczyny, nie orientujecie się może jak wyglada od strony formalnej oparecja
      > plastyczna (odbudowa piersi) po mastektomii, gdzie to można zrocić itd. Żona mo

Jak na mój gust, to się idzie do NFZ i pyta.

> wszystkiego, dlatego zwrócił sie do mnie. Mnie sie wydaje, że to jest refundowa

Raczej jest refundowane, bo znajoma ma zrobione, a chyba nie musiała specjalnie zbierać forsy.

> ne ale zupełnie nie wiem, gdzie go skierować i co mu odpisać, a że ematki wiedz

Niech idzie do NFZ i pyta.

> a wszystko, to moze mnie jakoś pokierujeciesmile w ogole kiedyś widziałam, że naw
      > et na takiej piersi robią tatuaż w kształcie sutków, ale oczywiście ie mam poj

To to jakaś biedawersja jest. Normalnie, trójwymiarowo odtwarzają sutek, acz wspomniana znajoma akurat tego nie robiła, za to wytatuowała sobie jakieś tam ptaszki czy coś.
      • pani_tau Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 13:39
        Ptaszki, co ty powiesz..., Zaintrygował mnie ten pomysł, aż sobie w necie poszukam, żeby zobaczyć jak to wygląda.
        • 45rtg Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 13:45
          pani_tau napisał(a):

> Ptaszki, co ty powiesz..., Zaintrygował mnie ten pomysł, aż sobie w necie poszu
          > kam, żeby zobaczyć jak to wygląda.

No jakieś tam ozdobne. Ptaszki, gałązki, cośtamy. Wiesz, mnie nie pokazywała wink W sensie, chodzi o duży tatuaż na takiej odtworzonej, acz bez sutka, piersi. Jak przykrywanie blizn, tyle że tu blizn jako takich to w zasadzie nie ma. Wygląda jak tatuaż na cycku po prostu smile
      • katja.katja Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 16:04
        Refundują, mam info z drugiej ręki, każdej kobiecie po mastektomii, jedna tylko odmówiła zabiegu - lat 70, powiedziała, że do niczego jej niepotrzebne.
      • jola-kotka Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 17:56
        Na nfz? Jezu kto by tak ryzykowal.
        • konsta-is-me Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 18:05
          Jolka idz sie napic wody i nie troluj...
          • jola-kotka Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 18:51
            Co ma to z trollowaniem wspolnego? Na takie operacje to sie idzie do bardzo dobrego lekarza bo mozna plakac do konca zycia no ale musialabys miec o tym jakies pojecie.
            • agrypina6 Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 19:01
              Jesteś bardzo glupia. No szok. Te kobiety nie powiększają sobie cycków, bo mają taki kaprys, tylko odzyskuja narząd, który straciły na skutek ciężkiej choroby. Lekarze, którzy tym się zajmują, mają duże doświadczenie. Wiele z tych kobiet nie stać na prywatny zabieg. Zamilcz czasami.
            • 45rtg Re: Mastektomia potrzebne info 11.09.18, 08:44
              jola-kotka napisała:

> Co ma to z trollowaniem wspolnego? Na takie operacje to sie idzie do bardzo dob
              > rego lekarza bo mozna plakac do konca zycia no ale musialabys miec o tym jakies
              > pojecie.

P*erdolicie, Hipolicie. Co jak co, ale włożenie poduszki pod skórę to nie jest żadna wielka filozofia wymagająca cyckowego Religi. Oczywiście, że trzeba to wykonać porządnie, jak każdą operację, ale bez histerii.
        • thaures Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 19:53
          jola-kotka napisała:

> Na nfz? Jezu kto by tak ryzykowal.

Ktoś, kto nie ma pieniędzy na operację prywatną. Trudno pojąć? I darowalabys sobie takie teksty.
          • jola-kotka Re: Mastektomia potrzebne info 11.09.18, 09:25
            Ale w poscie startowym nie ma nic o braku kasy takze...
    • madameblanka Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 17:50
      Ja jestem amazonką i z tego co wiem to jest to refundowane. Ja po prostu nie chciałam rekonstrukcji piersi, heh
      Żona kolegi powinna takie rzeczy wiedzieć od jej onkologa, na pierwszej wizycie mówi o tym chirurg.
      • ewa_mama_jasia Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 18:15
        Żona kolegi jest w depresji i nie ogarnia, jak napisała saszanasza. Pewnie mówił, tylko mogło jej to wypaść.
        • 45rtg Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 23:13
          ewa_mama_jasia napisała:

> Żona kolegi jest w depresji i nie ogarnia, jak napisała saszanasza. Pewnie mówi
          > ł, tylko mogło jej to wypaść.
          >
          Nawiasem mówiąc, kolega niech żonę najpierw do psychiatry z tą depresją bierze, rekonstrukcja jej nie ucieknie.
      • 45rtg Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 23:10
        madameblanka napisała:

> Ja jestem amazonką i z tego co wiem to jest to refundowane. Ja po prostu nie ch
        > ciałam rekonstrukcji piersi, heh

O, madameblanka smile To na to byłaś chora? Fajnie, że Ci chyba lepiej.
    • jola-kotka Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 17:55
      Artur Sliwinski Szczecin polecam go calym sercem najlepszy plastyk.
      • beverlyja90210 Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 18:06
        U mnie w rodzinie świeży temat,jest refundowane,moja „chora” ma obie zrekonstruowane na NFZ w szpitalu gdzie leczyła raka jej operacje robili,do Centrum Onkologii w którym się leczyła należy zadzwonić
    • szeera Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 18:35
      Ja wiem, że to temat drażliwy, ale idealnie byłoby gdyby sama pacjentka była w stanie ocenić zalety i ryzyka rekonstrukcji. Podejmowanie takiej decyzji w depresji może nie być dobrym rozwiązaniem.
      • saszanasza Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 23:24
        szeera napisała:

> Ja wiem, że to temat drażliwy, ale idealnie byłoby gdyby sama pacjentka była w
        > stanie ocenić zalety i ryzyka rekonstrukcji. Podejmowanie takiej decyzji w depr
        > esji może nie być dobrym rozwiązaniem.

Ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia kto wyszedł z inicjatywą, nie wnikam, kolega nie mówi, mnie głupio pytać. Poprosił o „wsparcie”. Ja jego żony nie znam, wiec trudno mi sie wypowiadać na temat jej aktualnego stanu psychicznego, ale z tego co mówil kolega, ona „męczy się” bez tych piersi i on uważa, ze taka rekonstrukcja pozytywnie wpłynęłaby na jej zdrowie psychiczne.
        • 45rtg Re: Mastektomia potrzebne info 11.09.18, 08:50
          saszanasza napisała:

> nie mówi, mnie głupio pytać. Poprosił o „wsparcie”. Ja jego żony nie znam, wie
          > c trudno mi sie wypowiadać na temat jej aktualnego stanu psychicznego, ale z te
          > go co mówil kolega, ona „męczy się” bez tych piersi i on uważa, ze taka rekonst
          > rukcja pozytywnie wpłynęłaby na jej zdrowie psychiczne.

Na zdrowie psychiczne to pozytywnie wpływa leczenie zdrowia psychicznego. Kolega dobrze kombinuje, ale nie od tej strony, co trzeba. Są nawet specjaliści właśnie d/s takich ludzi, po leczeniu raka i w trakcie. Kolega niech się najpierw tym zajmie, żeby, brutalnie mówiąc, nie okazało się, że świeże implanty trzeba wyjmować, bo OIDP nie wolno ich zakopywać na cmentarzu.
          • saszanasza Re: Mastektomia potrzebne info 11.09.18, 09:15
            45rtg napisał:

> saszanasza napisała:
            >
            > > nie mówi, mnie głupio pytać. Poprosił o „wsparcie”. Ja jego żony nie zna
            > m, wie
            > > c trudno mi sie wypowiadać na temat jej aktualnego stanu psychicznego, al
            > e z te
            > > go co mówil kolega, ona „męczy się” bez tych piersi i on uważa, ze taka r
            > ekonst
            > > rukcja pozytywnie wpłynęłaby na jej zdrowie psychiczne.
            >
            > Na zdrowie psychiczne to pozytywnie wpływa leczenie zdrowia psychicznego. Koleg
            > a dobrze kombinuje, ale nie od tej strony, co trzeba. Są nawet specjaliści właś
            > nie d/s takich ludzi, po leczeniu raka i w trakcie. Kolega niech się najpierw t
            > ym zajmie, żeby, brutalnie mówiąc, nie okazało się, że świeże implanty trzeba w
            > yjmować, bo OIDP nie wolno ich zakopywać na cmentarzu.

Ale na jest pod opieką specjalistow, więc tu nie da się nic więcej zrobić.
            • 45rtg Re: Mastektomia potrzebne info 11.09.18, 09:38
              saszanasza napisała:

> 45rtg napisał:
              > > a dobrze kombinuje, ale nie od tej strony, co trzeba. Są nawet specjaliśc
              > i właś
              > > nie d/s takich ludzi, po leczeniu raka i w trakcie. Kolega niech się najp
              > ierw t
              > > ym zajmie, żeby, brutalnie mówiąc, nie okazało się, że świeże implanty tr
              > zeba w
              > > yjmować, bo OIDP nie wolno ich zakopywać na cmentarzu.
              >
              >
              > Ale na jest pod opieką specjalistow, więc tu nie da się nic więcej zrobić.

Ale jakich specjalistów? Świadomość efektów psychicznych choroby cały czas jest w Polsce mizerna, szczególnie u lekarzy. Może i sobie jest pod opieką onkologa, ale czy psychiatry i psychologa też?

• agrypina6 Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 19:02
      W Gryficach robią. Znajdź w necie nr i zadzwoń.
    • magazynka Re: Mastektomia potrzebne info 10.09.18, 23:05
      Wiem na 100%.
      Onkolog na prośbę pacjentki wypisuje skierowanie na rekonstrukcję.
      Ona wybiera sobie szpital, w którym to robią (dowolny w Polsce).
      Jedzie tam, rejestruje się i wyznaczają termin badania (ustalają metodę i rozmiar), a potem termin operacji i czeka w kolejce.

Tych szpitali jest już całkiem sporo.

Rekonstrukcja (badania, operacja, kolejne 'dolewki', implant i reszta opieki) jest darmowa na NFZ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka