Dodaj do ulubionych

Nie-Seba i Nie-Karyna

13.09.18, 21:24
Jak rozumiem, w imionach - symbolach mamy pokoleniowo:
Janusz i Grażyna
Seba i Karyna
Brajanek i Dżesiczka

To jest plebs i patologia. A jest jakaś symboliczno - imiennicza reprezentacja drugiej strony społeczeństwa?
Obserwuj wątek
    • lady-z-gaga Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 21:32
      Tak. Ostatnio mijana mama zwrociła się do synka (ok 3-4 latka) "Bronek" smile Przyzwyczaiłam się już do Stasiów, Jasiów i Józków, ale Bronek troszkę mnie zaskoczył smile
      • lot_w_kosmos Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 21:48
        Wnuki mojej sąsiadki to Tadzio i Kazio.
        • hosta_73 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 22:02
          Ja bym do kompletu proponowała Benusia 😊
          • little_fish Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 08:54
            Wczoraj mijałam matkę, która do synka zwróciła się Marianek.
          • kornelia_sowa Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 12:47
            Do ktorego kompletu? Bo mam wątpliwości smile
    • wlazkotnaplot Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 21:39
      O tak myślałam też o tym.
      Hmmm Paweł i Kasia
      Potem Kuba i Ola
      teraz
      Jaś, Franek i Zosia, Marysia,
      O ile rodzice Seba i Karyna są autentyczni, to tacy Paweł i Kasia.....hmmmm...mają banany przed obraniem, zajadają się chipsami z jarmurzu i popijają wodą niegazowaną na butelce której jest nalepka z matką tulącą dziecko smile))).
      • joxanna1 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 08:39
        Ale w zasadzie dlaczego mycie bananów, jedzenie chipsów z jarmużu jest nieautentyczne?
        Nie można dbać o higienę? Nie można po prostu lubić nowych smaków?

Jakoś nigdy nie mogłam zrozumieć, że autentyczny jest tylko grill, paradowanie z gołym bebechem na działce i bekanie do telewizora. A wszystko inne jest "nieautentyczne".
        • morgen_stern Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 08:44
          Słuszna uwaga.
        • lady-z-gaga Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:28
          "Nieautentyczne" to jest po prostu inne określenie na '"nie mieści mi się w głowie" lub "nie wyobrażam sobie" wink
          • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:42
            "Nieautentyczne" to jest po prostu inne określenie na '"nie mieści mi się w głowie"

Chyba tak jest big_grin To ten typ komentarza, co uważanie np. ludzi mających w domu więcej niż jedną półkę z książkami za "pozerów" i "silących się na intelektualistów", no bo przecież kto normalny na serio tyle w życiu przeczytał, nieprawdaż big_grin A w tym wątku sugerowanie, że jeśli ktoś nazwał dzieci Franciszek i Konstancja, to nie dlatego, że mu się po prostu takie imiona podobają, tylko dlatego, że "udaje lepszego niż jest". No więc zapewne mycie owoców czy wyrzucanie papierków do śmietnika oraz niespluwanie na ziemię też może być w pewnych kręgach uznane za nieautentyczne, pozerskie zachowanie, bo wszak "wiadomo", że nikt normalny z własnej woli tego nie czyni wink
            • chocolatemonster Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:07
              Tym samym jest sugerowanie, ze rodzice, ktorzy nazwali dziewczynke Nikola sa patologia a pani z tipsami nie czytala nigdy zadnej ksiazki.
              • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:34
                To prawda, dlatego normalny człowiek się jednak hamuje i nie ryczy ze śmiechu, gdy słyszy czyjeś imię (nawet jeśli uważa je za dziwaczne), nie wyraża głośno zdumienia, że pani prezes-specjalista ma imię, które on kojarzył tylko z córkami pijanej patologii i tak dalej - tylko godzi się z faktem, że musi sobie wygodny stereotyp nieco odsunąć, bo może i dotąd się jako narzędzie oceniania rzeczywistości dość sprawdzał, ale jak widać nie jest taki uniwersalny, jakby się chciało. ("chciało" piszę w tym sensie, że samo występowanie stereotypów jest nie tylko normalnym, ale i pomocnym w życiu przystosowaniem ewolucyjnym; byle nie przekroczyć tej cienkiej linii, za którą już wyrządzamy szkody a to komuś, a to sobie, bo nie potrafimy zauważyć, że któryś konkretny stereotyp już jest bardziej szkodliwy niż pomocny i się zużył, więc należałoby go porzucić).
      • memphis90 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 07:41
        Jeśli Paweł i Kasia to Janusz z Grażyną, to mają pewnie 50- 60. Gdzie tu jarmuz? Jarmuz jest dla Kuby i Oli.

Ale żadne z tych imion nie pasuje mi do pretendujących do klasy wyższej.
      • ponis1990 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 09:00
        Taaa. mam Pawła, właśnie wcina kanapkę z wędliną i popija tymbarkiem smile Lat ale 9
    • zasiedziala Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 21:42
      Jedyne co mi przychodzi do głowy, to "imię rodowe" nadawane pierwszemu synowi z pokolenia na pokolenie. Siłą rzeczy są to imiona staropolskie lub klasyczne, bo tradycja trwa już co najmniej parę pokoleń. Według mnie dość upierdliwe w dorosłym życiu. A już jak rodzic i dziecko wykonują ten sam zawód i dziecko dodaje sobie <oficjalnie bądź nie, nigdy nie wnikałam> "jr", to brzmi z lekka pretensjonalnie, ale co kto lubi.
      • niu13 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 21:51
        Nie ma takich uniwersalizmów na plus, one działają tylko prześmiewczo. Swoją drogą Janusza nie rozumiem, bo to fajne imię, dla mnie neutralne. Mój ojciec miał przyjaciela Janusza, b sympatycznego faceta. Zresztą Grażyny też są spoko, poza tym to zacne imię, wymyślone przez wieszcza. Skąd to się wzięło? Dla mnie " Grażynami" są Bożenki i panie Krysie.
        • grrru Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 21:56
          nie na plus tylko prześmiewczo. Powiedzmy imiona lemingów, młodych wykształconych, hipsterów itp.
          • lily_evans11 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 22:15
            Hipsterzy teraz dopiero nadają swoim dzieciom imiona, a ich rodzice nie mieli pewnie zbyt wyszukanej wyobraźni smile. Jak ktoś się sili na lepszosc, to teraz ma Stasia, Tadzia, Franka i Zosie.
            • gaskama Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 08:55
              A jak się nie sili na lepszość? To jakie imiona nadaje?
            • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:25
              Jak ktoś się sili na lepszosc, to teraz ma
              > Stasia, Tadzia, Franka i Zosie.

Serio? Jak ktoś nazwał dziecko Zosia albo Tadzio, to się "sili na lepszość"? To jak miał nazwać, żeby się nie silić? big_grin
              • nangaparbat3 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 08:35
                Właśnie o to chodzi, że w Polsce się nie da. Albo jest się plebsem, albo się sili na lepszość. Właściwie to jest przerażające i przygnębiające, do dna.
                • olena.s Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 11:46
                  Da się. Anna i Marek są moim zdaniem absolutnie przezroczyste, nie pokazują niczego.
                  Natomiast byłam kiedyś światkiem, jakprzez sklep pruł wkurzony facet, a z nim zmartwiona kobietka nawołująca "Gajuszu (albo Kasjuszu?), poczekaj!". Okropnie byłabym ciekawa, jak doszło do nadania mu takiego imienia, i jaka była jego rodzina.
                  • grrru Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 12:03
                    Dla mnie Anna nie różni się niczym od Zofii czy Marii - taka sama klasyka.
                  • panirogalik Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 12:25
                    Rodzice artyści (lub powiązani, aspirujący do takiego środowiska, np.: nauczycielka plastyki, muzyki). Miałam takich w swoim otoczeniu gdy byłam dzieckiem, imiona nadawali przedziwaczne. Przepraszam, wyjątkowe, niepowtarzalne...
                  • maniaczytania Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 15:02
                    olena.s napisała:

> Natomiast byłam kiedyś światkiem

Ładnie Ci wyszła ta literówka wink
        • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 23:25
          Dla mnie " Grażynami" są Bożenki i panie Krysie.

A Krystyna to takie ładne imię!
          Bożenki znam dwie, obie fajne, Grażynę - choć to niby takie popularne imię - jedną i to z dychę młodszą niż stereotypowa (tzn. obecnie ma z 40 lat).

Przy czym Karyna kojarzy mi się z utlenioną blacharą żyjącą z wyłudzanych nienależnych zasiłków z MOPS, a te "Grażynki" to dla mnie raczej typ "pani Jola z dziekanatu", więc wydźwięk pejoratywny ma tu zupełnie, ale to zupełnie inny odcień.
          • niu13 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 07:23
            o,o! Jeszcze Jola, no tak.
            I to prawda że hipsterka się sili na Franki, Kazie i Józie, wyrazem klasy zaś jest umiar.
            • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 07:39
              niu13 napisała:

> wyrazem klasy zaś j
              > est umiar.

Święta racja. Ja zauważyłam coś innego, mianowicie to, że ci uważających się za "lepszych" nadają dzieciom podwójne imiona. U córki w klasie jest chłopak o podwójnym imieniu, do dziś nie wiadomo jak się do niego zwracać. Mamy w szkole też skrajny przypadek gdzie biedak ma 3 imiona... Na rozpoczęciu roku był wyczytywany to wszyscy parskneli śmiechem...
              • thea19 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 08:01
                a jakie to trzy imiona? to w Pl jest? tu mozna miec tylko dwa, no chyba ze pierwsze podwojne typu jan maria i do tego drugie
                • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 08:15
                  Nie w Pl, dyrektor na rozpoczeciu przeczytal (przykladowo, bo nie pamietam prawdziwych imion) Nikolas Benjamin Alexander Müller, to kazdy myslal, ze moze trojaczki na scene wyskocza, a tu prosze smile Zeby to jeszcze jakies krotkie imiona byly typu Tim, Ben, ale nie...
                  • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:24
                    No proszę Cię - to by dopiero zabrzmiało. Lepszy Nikolas Benijamin Alexander niż jakiś Tim Ben Nick. Toż to by miało melodię jak jakieś azjatyckie nazwisko typu Czang Kaj Szek czy inny Ho Hi Min...
                    • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:26
                      Ale Tim Ben Nick przynajmnioej krotkie jak takiego trzeba zawolac, bo dodam, ze i dziecko i rodzice zycza sobie, zeby sie tak ZAWSZE do nie go zwracac, a nie np. zeby sobie jedno wybral, zeby wszystkim bylo latwiej. Ale fakt, brzmi dziwnie wink
                      • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:28
                        dodam, ze
                        > i dziecko i rodzice zycza sobie, zeby sie tak ZAWSZE do nie go zwracac, a nie
                        > np. zeby sobie jedno wybral, zeby wszystkim bylo latwiej.

Ignacy Grzegorz Stryba? big_grin
                      • memphis90 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 07:47
                        Ale to, że dziecko (!) życzy sobie, żeby używać 3pelnych imion to wymyśliłaś tak? Dopiero co pisałaś, że dyrektor na apelu wyczytał, nawet nie pamiętasz dokładnie jakie imiona, czyli nie znasz tych ludzi...
              • hopsi-daisy Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:16
                jematkajakichmalo napisała:

acać. Mamy w szkole te
                > ż skrajny przypadek gdzie biedak ma 3 imiona... Na rozpoczęciu roku był wyczyty
                > wany to wszyscy parskneli śmiechem...
                >
                Klasa sama w sobie!
                • edelstein Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:46
                  No coz jesli dorosli ludzie parskaja smiechem gdy male dziecko zostaje wyczytane to swiadczy o ich glupocie, zerze taktu i nieobyciu.
                  • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:49
                    O jej, no przykro mi, ze wyszla smieszna sytuacja, ze dyrektor sam czekal, bo myslal, ze na srodek wyjda 3 soby i czekal... i czekal i nic, a po chwili okazalo sie, ze to jeden chlopiec...
                    Ale widze, ze nie wszyscy zrozumieli przekaz big_grin
                    • edelstein Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:54
                      Macie dyrektora,ktory urwal sie swiezo z buszu i jest obcokrajowcem? bo 3imiona w Niemczech nie sa jakims wyjatkiem tylko wielu ludzi je posiada.
                    • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:05
                      dyrektor sam czekal, bo m
                      > yslal, ze na srodek wyjda 3 soby i czekal... i czekal i nic, a po chwili okazal
                      > o sie, ze to jeden chlopiec...
                      > Ale widze, ze nie wszyscy zrozumieli przekaz big_grin

No zaiste, że nie zrozumieli - ciężko raczej wpaść na to, że dyrektor szkoły, a więc zapewne dorosły człowiek teoretycznie bez deficytów intelektualnych, nie ogarnia, ilu ma uczniów, jak się nazywają i nie ma nawet przygotowanej listy, która by mu pozwoliła ogarnąć, co się dzieje w trakcie imprezy, w której bierze czynny udział. To naprawdę niewiarygodne i mogło zmylić czytelników.
                      • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:09
                        No wyobraz sobie, ze nie musi w pierwszy dzien szkoly, jak po raz pierwszy w zyciu widzi ponad nowych uczniow... A moze powinien nakazac przy skladaniu papierow dolaczenie zdjec i cwiczyc cale 2 mce wakacji kto jest kto i ile ma imion?
                        • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:12
                          Mialo byc ponad 100 nowych uczniow
                        • edelstein Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:17
                          Dorosly czlowiek wychowany w Niemczech nie powinien miec zadnych problemow z potrojnym imieniem,a nawet jesli jest obcokrajowcem to piastujac stanowisko dyrektora powinien miec wiedze i obycie.
                        • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:23
                          A moze powinien nakazac przy skladaniu papier
                          > ow dolaczenie zdjec i cwiczyc cale 2 mce wakacji

Myślę, że przeciętnie inteligentnemu dorosłemu człowiekowi wystarczy spokojnie lista uczniów i bez trudu orientuje się, że Hans Dietrich Mueller to jedno dziecko, a Hans Mueller i Dietrich Mueller to już dwójka. No bez przesady, czytanie listy obecności to nie jest rocket science.
                          • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:28
                            Ah, to mysle, ze mila przed oczami te reklame z zoltym autem i chcial sobie zazartowac, ah taki to cham i prostak ten dyrektor wink
                          • edelstein Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:29
                            Lista jest ukladana imiona plus nazwisko, a obok nr., wiec jesli mial ponumerowane do 100 to oczekiwanie trojaczkow swuadczy o jakims deficycie.Wiekszosc znanych mi dzieci ma podwojne imie,tak wiec spodziewal sie ataku blizniakow?😈
                            • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:35
                              Nie mial listy od 1 do 100, tylko dzieci wyczytywane byly klasami, a w klasach dwojkami i trojkami w zaleznosci czy w klasie byla parzysta czy nieparzysta liczba uczniow. Ale dla twojej spokojnosci ten dyrektor jak juz pislam to taki tam sobie cham big_grin
                              ciekawe tylko jak mu sie udalo w ciagu kilku lat jak przejal ten urzad z mocno sredniej szkoly zrobic najlepsze gomnazjum w miescie.
                              • edelstein Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 11:33
                                Tak,tak,tak go tlumacz, biedaczek nie wie ilu ma uczniow w danej klasie😂
                  • chocolatemonster Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:08
                    Dokladnie Edel.
              • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:21
                Święta racja. Ja zauważyłam coś innego, mianowicie to, że ci uważających się za
                > "lepszych" nadają dzieciom podwójne imiona.

To teraz zabiłaś mi ćwieka i nie wiem, czy "aspiruję" i "uważam się za lepszą" czy nie - z jednej strony nadałam dziecku "tradycyjne" imię, z drugiej jednak strony jest to jedyne (!) dziecko w klasie (na 25 osób), które nie ma drugiego imienia i na świadectwie ma wpisane tylko to jedno. Poproszę o diagnozę wink
                • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:24
                  No jak ma tylko jedno imie, to bron Boze nie jestes lepsza wink
                  • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:27
                    Ulżyło mi, aczkolwiek Lily wyżej twierdzi, że rodzice tacy jak ja się "silą na lepszość", więc tak do końca uspokojona nie jestem, w końcu brak drugiego imienia to się tak na co dzień w oczy nie rzuca, żeby wszyscy z marszu uznali, że ja jednak skromnie i z umiarem big_grin
                    • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:33
                      Nie wiem czy w Polsce bylo:

www.youtube.com/watch?v=59KSJCTl5OI
                      • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:55
                        Chyba nie było, dobre wink
                        U nas reklamodawcy udają, że uważają swojego odbiorcę za tatusia "arystokraty" od tenisa (mimo że takich ludzi prawie nie ma i zalinkowana reklama to nie wiem, czy miałaby szanse być zrozumiana przez szeroki krąg odbiorców; w PL nazywanie dziecka kilkoma imionami to jednak raczej rzadkość, nawet tu podające przykłady emamy są "zagraniczne"). Ten mający czeredę dzieciaków grających plebejsko w piłkę to na ematce byłby hejtowany jako patologia i nie jeździłby Dacią nówką, bo ta w PL jest reklamowana nie jako użyteczny sprzęt dla rodziny, tylko jako podnoszący prestiż gadżet (jak wszystkie samochody, których reklamy widziałam).
                        • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:14
                          No wlasnie o to mi chodzi... Ten chlopiec z 3 imionami u nas to lwasnie takie klimaty, jak ten pan w zoltym aucie wink
                          • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:19
                            W Polsce nie spotkałam się z takimi klimatami, natomiast spotkałam się z panem w Dacii, któremu wydaje się, że jest panem w żółtym aucie - i jest z tego dumny - oraz zdaje mu się, że jest lepszym sortem. Robić sobie jaja z pana w żółtym aucie? Nie-wia-ry-god-ne! wink
                  • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:29
                    Moze to przypadek, ale akurat rodzice jednego i drugie uwazaja sie za wyzsza klase i z byle plebsem to oni sie nie zadaja! O cos takiego mi chodzi. W sumie to biedne takie dzieci.
              • edelstein Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:43
                W mojej rodzinie od zawsze funkcjonuja podwojne imiona,nie znam nikogo kto ma jedno.Bylo dla mnie oczywistym,ze moj syn tez bedzie mial dwa.Najczesciej drugie jest jakos powiazane rodzinnie, drugie imie mojego syna wybrala jego prababcia.
                • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:46
                  Ale uzywasz obydwoch jak go wolasz? Albo nauczyciel i dzieci w szkole tez sie tak do niego zwracaja?
                  Ja tez mam dwa imiona, ale tylko "oficjalnie" w dokumentach, a tak to nawet nikt o tym nie wie.
                  • edelstein Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:56
                    W zaleznosci od sytuacji uzywam albo obu albo jednego.Moja babcia, a prababcia syna wolala drugim.
                • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:00
                  W mojej rodzinie od zawsze funkcjonuja podwojne imiona

No więc właśnie, różne są zwyczaje. Są wręcz całe regiony, w których dzieci "obowiązkowo" mają drugie imię po dziadkach (a np. w takiej Grecji to pierwsze imię nadaje się po dziadku/babci i odchodzenie od tej tradycji jest postrzegane jako "nowomodne wymysły" - o, na tamtejszym odpowiedniku emamy w sumie mogłaby być jatka na 1000 postów "teściowa się obraziła, bo nie chcę nazwać córki jej imieniem i uważa, że to wstyd wśród sąsiadów" big_grin), inni mają tradycyjne imiona w rodzinie i nadają je w kolejnych pokoleniach - w życiu by mi nie przyszło do głowy, że wybierając imię dziecku ktoś chce pognębić otoczenie wynosząc się nad nie wink

Najczesciej drugie
                  > jest jakos powiazane rodzinnie, drugie imie mojego syna wybrala jego prababcia

Fajnie.
                  • edelstein Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:09
                    Jak sie okazuje cos calkowicie normalnego jest dla niektorych aspirowaniem.Znam rodzine gdzie wszystkie dzieci maja imiona 3literowe.W rodzinie exa 4literowe, a w mojej rodzinie z kolei imiona dlugie😎
                    • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:17
                      No jak napisałam wyżej - ja też udaję lepszą niż jestem i aspiruję, gdyż dzieci mają imiona "tradycyjne". big_grin No wszak niemożliwe, żeby to był automatyczny wybór i rzeczywisty gust rodziców nie udających nikogo, to jasne jak słońce big_grin
                      • edelstein Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:21
                        Moj ma imie , ktore w Polsce ogolnie nie wystepuje i bedac w Pl slyszalam komentarz "jak polskiemu dziecku mozna nadac takie imie", jak wiadomo do Polski nie przyjezdzaja cudzoziemcy a Polki wychodza za maz wylacznie za Polakow😈
                        • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:27
                          bedac w Pl slyszalam komentarz "jak polskiemu dziecku mozna nadac takie imie"

Lubię takie osoby podpuszczać i pokazywać im czarno na białym, że one/ich ukochana wnusia/rodzony syn ma imię wywodzące się wprost z kultury, której nie poważają (a ludzie z takimi tekstami to ZAWSZE się czują lepsze, a to od Żyda, a to od Niemca, a to od "ruskiego", a to od Araba, a to od wszystkich razem). Mina bezcenna wink
                          • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:31
                            Oj tez tak mam... a u mnie pikanterii dodaje fakt, ze corka to nie bladolica blondynka o niebieskich oczach wink
                          • edelstein Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:32
                            Ja tez, akurat trafilam na mecz reprezentacji Niemiec bedac w Pl, przysiadlam sie do Niemcow i razem ogladalismy. Obok siedzialy dwie panie 50plus i komentowaly niewybrednie mnie i innych."patrz jak ta niemra przezywa"i takie tam😂na koniec meczu ladnie po polsku poprosilam o rachunek.Miny bezcenne😂
                      • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:22
                        A gdzie napisalam, ze ktos jest lepszy nadajac tradycyjne imie? Poza tym co znaczy tradycyjne w szkole niemieckiej, szwedzkiej, angielskiej?? Caly czas pisalam (chyba juz ze 4 x i wiecej powtarzac nie bede, bo widze, ze nie ma sensu), ze chodzi o taka sytuacje jak w zalaczonej reklamie.
                        • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:24
                          Ty nigdzie, odniosłam się do wątku ogólnie.
                • muchy_w_nosie Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 11:35
                  Zjadło mi posta:
                  Co innrgo posiadać w akcie 2 imiona co innego używać dwuch imiom. Przykład: na studiach siostra miała dwóch kolegów którzy na listach obecnosci mieli wpisane 2 imiona i tak się do nich eszyscy zwracali, cała reszta też dwu imienna w 90% ale tylko w urzędowych dokumentach czy wnioskach wypełnia się drugie. Siostra do kolegw mówiła: Damianie-Macieju albo Remigiuszu-Amadeuszu.
                  • muchy_w_nosie Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 11:36
                    Dwóch
                  • chocolatemonster Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 15:38
                    Jak mnie moja corka wkurza bardzo to zimnym tonem mowie 'Laura Zofia ....' i wie, ze zarty sie skonczyly.
                    • szarsz Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 06:30
                      U mnie w domu drugie imię funkcjonowało tak samo smile
            • grrru Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 08:48
              Tak z ciekawości - jakie imię symbolizuje umiar?
              • ira_08 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:21
                Podpinam się pod pytania. I co jest złego i dziwnego w dwóch imionach? W moim pokoleniu rzadkością jest pojedyncze. Sama mam dwa, w tym pierwsze z dzisiejszego punktu widzenia hipsterskie 😉 Niehipstersko powinnam być Ania albo Kasia jak chyba połowa dziewczyn z mojego rocznika.
                • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:26
                  Czy wszyscy zwracaja sie do Ciebie Katarzyno Anno chodz na obiad, Katarzyno Anno idz prosze kup... Katarzyno Anno, a co sadzisz o... No wiesz, jakos nie spotkalam sie z tym w rodzinie, wsrod znajomych, w szkole itp.
                  • bi_scotti Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 00:49
                    Kurcze, mam kolezanki Marie-Pierre i Sherry-Lynn, do obu mowie dokladnie tymi dwoma imionami, no problem smile Przyjaciel jest Jean-Paul ale preferuje byc nazywany JP, wiec tez i tak sie do niego zwracamy, natomiast jego brat Jean-Marc lubi "po calosci" wink Znamy tez Betty Lou i jej siostre Wendy Lou, obie lubia byc nazywane tak wlasnie. W czym problem z tymi dwoma imionami, troche nacji tak ma - to nie jest jakos specjalnie trudne do opanowania big_grin Cheers.
                    • memphis90 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 07:57
                      Bis otti, a czy w USA wszystkie te Betty Lou nie są szykanowane jako plebejskie, na równi z naszymi Karynami? Tak mi się kojarzy z filmów (choćby Miss Agent) - Gracie Lou Freebush miała pochodzic z jakiejś zapadlej dziury w rolniczym stanie... W ogóle USA ma stany "lepsze" i "gorsze" , przynajmniej to jest zauważalne dla osób z zewnątrz...
                      • bi_scotti Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 11:37
                        memphis90 napisała:

> Bis otti, a czy w USA wszystkie te Betty Lou nie są szykanowane jako plebejskie
                        > , na równi z naszymi Karynami?

Nie mam pojecia jak by mialy Betty Lou and Wendy Lou u sasiadow; u nas nie sa w zaden sposob szykanowane ani nie byly jako dzieci/mlode osoby. Obie pochodza z Montrealu (teraz mieszkaja w innych czesciach kraju) i ci, ktorzy cos wiedza o Anglo w Montrealu to sie zorientuja, ze owe siostry nie sa z ubogiej rodziny wink Syn Betty Lou nazwal swoja malutka coreczke (teraz ma cos kolo 3 lat) Lucy Lou a ten syn to calkiem wyksztalcony i "swiatowy" jako i jego zona big_grin
                        W kazdym kraju, stanie/prowincji, miescie sa rejony "lepsze" (zamozniejsze) i "gorsze" (ubozsze), to oczywiste. Jak sie to ma do nadawania okreslonych imion i na dodatek wysmiewania z nich nie jest juz dla mnie osobiscie az tak oczywiste wink Szczegolnie tu, gdzie mieszkam, gdzie diversity wymusza totalny spokoj w poznawaniu imion, o ktorych czlowiek nigdy wczesniej nie slyszal lub ktore czasem sie kojarza jakos tam ale przeciez jak w kazdej sprawie gdy nie wiadomo jak sie zachowac slyszac, ze np. rodzice nazwali syna Turbo (authentic!), to na wszelki wypadek nalezy zachowac sie przyzwoicie smile Cheers.
                • agnieszka_kak Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 18:14
                  Nie chodzi o dwa imiona, z których używa się jednego, a o imię podwójne. To popularne we Francji, np. Jean-Pean, Jean-Christophe albo Anne-Valerie. Do ludzi z takimi imionami nie zwraca się używając tylko pierwszego, jak "Jean", to niegrzeczne. Istnieją za to formy skrócone-JC, JP albo Ave.
          • alpepe Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 07:37
            U mnie na studiach była pani z dziekanatu, Grażyna, postrach młodych studentów, ale generalnie do rany przyłóż.
    • lot_w_kosmos Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 21:47
      Czy wy naprawdę nie macie najmniejszych skrupułów nasmiewac się z tych imion?
      Moja przyjaciółka to Grażyna.
      Przykro mi za każdym razem, gdy słyszę Grażyna biznesu.
      Karina chodziła ze mną do podstawówki, rocznik 1976.
      Fajna była.

Przecież powielanie durnych tekstów może być przykre, raniące.
      Serio macie to w 4 literach?
      • grrru Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 21:52
        Wątek służy ponaśmiewaniu się z drugiej strony. A moja ukochana ciocia była Grażynka.
      • zasiedziala Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 22:00
        Znam Grażynę, Janusza i kilku Sebastianów i wszyscy się z tych wymysłów śmieją, ale fakt, że to pokolenie 18+. Większy problem to może stanowić dla dzieci. Ale zjawisko też nie jest jakieś nowe, w moim pokoleniu dużo emocji budziły Angeliki / Andżeliki, ale wszystkie, które znałam były ze swoich imion dumne wink
        • nolus Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 22:28
          zasiedziala napisała:

> Znam Grażynę, Janusza i kilku Sebastianów i wszyscy się z tych wymysłów śmieją,
          > ale fakt, że to pokolenie 18+. Większy problem to może stanowić dla dzieci. Al
          > e zjawisko też nie jest jakieś nowe, w moim pokoleniu dużo emocji budziły Angel
          > iki / Andżeliki, ale wszystkie, które znałam były ze swoich imion dumne wink
          >
          Tak, Angele i Angeliki smile Ja najlepsze doświadczenia w tym temacie zdobyłam pracując trochę czasu w agencji zatrudnienia - cv miałam na kopy i te,które przychodziły z małych miejscowości albo wiosek zawsze porażały fantazją...fantazją w dobrze imion np. I tak były Angel,Angeliki, a zdarzały się nawet Angeliny (kosms) tongue_out Imiona to jedno,ale czasem ich pisownia zaskakiwała również (i wołała o pomstę do nieba) - trafiła mi się nawet jakaś biedna Dajana Nowak - matko jedyna, która niestety nie miała uroku księżnej, tylko dziewczyny pracującej w sklepie mięsnym, z kręconą grzywką opadającą na oczy smile Zazwyczaj te fantazyjne imiona miały dziewczęta.
          • mama-ola Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:07
            > cv miałam na kopy i te,które przychodziły z małych miejscowości albo wiosek zawsze porażały fantazją...

To przypomniało, jak rodziłam syna w szpitalu, w którym rodzą też kobiety z okolicznych wsi. Lekarka spytała mnie, jakie imię wybrałam dla synka, i po usłyszeniu skomentowała: wreszcie normalne imię.
      • jematkajakichmalo Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:09
        Niby tak, ale... skoro mozna nazwac psa czy inne zwierze ludzkim imieniem...
        • simply_z Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 21:11
          co w tym złego ?big_grin
    • stephanie.plum Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 21:53
      Marek i Irena
      Tomek i Magda
      Franek i Antosia, / Staś i Zosia / Ignacy, Konstanty... Jadwiga, Janina...
    • kota_marcowa Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 23:03
      Ostatnio na placu zabaw była matka i 2 synków na oko 3-4 lata, Edward i Henryk wink Mi się skojarzyło z Gierkiem smile
      Znam osobiście jedną Dżesikę (dokładnie tak pisaną) piastuje bardzo poważne, kierownicze stanowisko, ale łatwo jej nie było i nie jest, bo często ludzie na równie poważnych stanowiskach, jak przy pierwszym spotkaniu widzą to imię, nie potrafią zapanować nad miną.
      • zosia_1 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 08:44
        dorośli ludzie na poważnych stanowiskach nie potrafią zapanować nad miną , bo słyszą imię Dżesika, którego sobie sama nie wybrała?? .Doprawdy, zadziwiający są ludzie!!
        • leyre2 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:11
          I ktore jej najwyrazniej nie przeszkadza bo juz by me zmienila.
      • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:32
        Ostatnio na placu zabaw była matka i 2 synków na oko 3-4 lata, Edward i Henryk
        > wink Mi się skojarzyło z Gierkiem smile

No mnie się kojarzy z Szekspirowskimi tragediami, zwłaszcza w zestawieniu z Henrykiem. Mogliby jeszcze mieć siostry Marię i Elżbietę, opcjonalnie Katarzynę, pasowałoby.
        • jolie Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:40
          Edward i Henryk - ładnie! Ale Henryk jest teraz popularny i modny (przynajmniej w Krakowie), tak samo Kazimierz.
          • pani_tau Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:32
            Edek, Heniek, Tadek, Staszek, Franek..., wszystkie imiona kojarzą mi się z PGRem i to takim naprawdę pgrowskim PGRem.
            Zadziwia mnie popularność imienia Jasiek zważywszy na dowcipy z głupim Jasiem w roli głównej. Nie wspomnę już o ogłupiaczu podawanym przed operacjami chirurgicznymi.
        • chatgris01 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:41
          I brata Ryszarda big_grin
          • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:05
            Widzę, że rozumiesz big_grin
    • kota_marcowa Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 13.09.18, 23:06
      A i córka znajomej nazwała synka Kazimierz.

A jak bym miała typować antyBrajanka to nominuję:
      Franciszek.
      Franków jak psów.
      • kosmos_pierzasty Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 07:44
        Takie tradycyjne imiona są imo ładne, ale faktycznie - ostatnio ich zbyt wiele. Choć to chyba w niczym nie przeszkadza.
    • dziennik-niecodziennik Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 07:09
      Dla mnie takimi "szlachetnymi" imionami, którym nijak nie można "mordy" dorobić, sa Anna i Adam.
      Ale ogolnie nie lubie tego wysmiewania imion.
      • hosta_73 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 07:54
        Albo Adam i Ewa 😊
    • naggina Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 07:30
      ja tylki napiszę- nienawidze tych tadziów marys jasiów i kaziów sad starsznie współczuję helenkom sad
      osobiście nadałam dzieciom imiona międzynarodowe. prawie jak nikola big_grin
      • lily_evans11 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 07:47
        A ja lubię takie zwykłe, jak z moich czasów smile. Anie, Ewy, Moniki, Magdy, Kaśki, Sylwie...
        • aguar Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 08:36
          Ja też.
          • quilte Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 15:48
            I ja. Jestem chyba ze szczytu "pokolenia Agnieszek i Kaś" - mimo tego nigdy nie miałam więcej niż dwóch Kaś ani Agnieszek w klasie.
            • little_fish Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 09:13
              Ja miałam 4 Agnieszki w klasie 😊
              • kota_marcowa Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 11:47
                Ja mam w pracy 6 Ań smile
              • kornelia_sowa Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 12:51
                Ja 5 Grześków

Z kolei ja byłam jedna jedyna. Nie Kornelia smile

Swoim dzieciom nadałam imiona popularne w rankingach- rzekomo nawet bardzo popularne.
                Córa jest jedyną dziewczynką o tym imieniu w pkolu.

Syn ma aż jednego imiennika w klasie.
        • chatgris01 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 08:52
          O, mam dwa z wyzej wymienionych big_grin
        • grrru Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 08:57
          Jako posiadaczka takiego popularnego imienia z lat 80. szczerze nie znoszę, bo pamiętam, że wtedy klasa czy dowolna grupa dziewczynek to było po kilka Agnieszek, Ań, Magd i Mart, do tego jakieś Ole i Kasie i w zasadzie wszystko. I bądź teraz jedną Magda z 5 np. smile
          • lily_evans11 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:03
            No tak, ale Teraz daj córce na imię Kasia, czy Monika, to będzie raczej jedna taka w klasie. U mnie akurat było duże zróżnicowanie, powtarzaly się tylko 2 Karoliny i 2 Magdy. A tak, to była Agnieszka, Natalia, Dorota, Ania, Beata, Gosia, Kamila, Marta, Grażyna, Monika i pewnie jeszcze ktoś niepowtarzajacy się, bo dziewuch było 14. A te dzisiejsze krótkie imiona to takie bez finezji są....
            • lily_evans11 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:04
              A nie, udało mi się cały skład wymienić po latach smile.
            • grrru Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:34
              Ja mam wrażenie, że około 10 imion wyczerpywało w latach 80. z 70 procent każdej klasy i grupy dziewczynek. W sumei dzisiaj też; Lena, Hela, Maja, Julia, Zuzia i już połowa grupy załatwiona smile
              • chatgris01 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:42
                Jeszcze byla Dominika.
              • mama-ola Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:09
                > Lena, Hela, Maja, Julia, Zuzia i już połowa grupy załatwiona smile

I jeszcze Oliwka. Po dwie w klasie u każdego z moich synów plus na podwórku też ze dwie.
                • wilowka Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 08:57
                  I Antosia oraz Pola
              • jolie Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:27
                Jeszcze Amelka.
              • martishia7 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 21:04
                Do tego Natalka i Oliwka.
          • leyre2 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:22
            grrru napisała:

> Jako posiadaczka takiego popularnego imienia z lat 80. szczerze nie znoszę, bo
            > pamiętam, że wtedy klasa czy dowolna grupa dziewczynek to było po kilka Agniesz
            > ek, Ań, Magd i Mart, do tego jakieś Ole i Kasie i w zasadzie wszystko. I bądź t
            > eraz jedną Magda z 5 np. smile
            >

Nadal tak jest. Anna czy Angnieszka to ma wiekszosc na imie, gdy poznaje Polke w wieku 30 lat plus to albo Ania, Agnieszksza. A gdy poznaje ich corki to Julka albo Natalka
            • grrru Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:41
              Bo to przekleństwo się potem ciągnie do końca życia w tej grupie wiekowej
            • andaba Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:45
              Jak chodziłam w podstawówce do syna najmłodszego na wywiadówki, to na liście obecności rodziców były same Anny i Agnieszki, plus jedna Paulina (wyraźnie młodsza) i jedna Teresa (wyraźnie starsza. Pozostałe - połowa lat siedemdziesiątych i dwa imiona smile
          • martishia7 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 21:07
            Przez moją klasę w LO przewinęło się łącznie 6 Ań, z czego na raz było zawsze 5 - jedna wyleciała, jedna doszła w jej miejsce.
        • jolie Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:28
          Ja mam jedno z tych zwykłych uroczych imion. Dziękuję bardzo.
          • lily_evans11 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 15:46
            Nie Angelina? big_grin
    • handzia.kaziukowa Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 07:41
      Nie ma takich imion.
      Te Tadeusze i Marysie to są dla mnie Brajany i Karyny a rebours, i te i te są nadawane przez rodziców aspirujących do klasy wyższej od tej, w której aktualnie się znajdują.
      • grrru Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:01
        Jakie imię powinnam nadać przyszłej córce (córka się zapowiada), żeby było stosowne do mojej klasy społecznej? smile Mam wykształcenie wyższe, mieszkam na blokowisku z czasów PRL, nie mam bidetu i nie jestem wąską specjalistką
        • leyre2 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:27
          Julia bedzie Julka, Natalia bedzie Natalka, Aniela znana jako Nela, zeby bylo bardziej posh to moze Helena znana jako Lena moze Hela lub Maria znana jako Marysia. A jesli chcesz byc posh i do tego patriotka to Bronislawa znana jako Bronia i inne Kazimiery jest tego sporo
          • grrru Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:42
            Obawiam się, że to będzie aspiracyjne smile
            • mikk25 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:39
              Pierwsze litery już masz w nicku, idź tak dalej smile
              • grrru Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 14:16
                Grzmisława smile
                • kornelia_sowa Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 12:52
                  Grażynka. Bądź ponad to
                  • grrru Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 14:50
                    Jak przekonam partnera do mojej wizji (a on na razie alternatywy nie zgłasza" to będzie Róża. Starsze rodzeństwo forsuje Melanię, ale jakoś to do mnie nie przemawia.
        • handzia.kaziukowa Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:43
          Jakie Ci się podoba.
        • kota_marcowa Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 14:23
          Ja nadałam imię neutralne, większość tutaj napisałaby, że nudne i pospolite smile Drugiemu niezależnie od płci nadam równie nudne imię smile
          * czyli typu: Kuba, Piotruś, Ania, Kasia

Żeby było śmieszniej mój syn z takim pospolitym imieniem jest jedyny w grupie. Są Albert, Maks, Miłosz, ze 2 Franków, Julie, Wiktoria itp.

Trudno będzie szarakiem wink
          • chocolatemonster Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 15:02
            Etam. Kazdy ma inny gust. Moja corka na drugie ma Zofia po mojej przybranej babci, ktora jest cudowna, wspaniala kobieta.
          • grrru Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 15:40
            Pospolitość zależy od pokolenia i trendów przecież. Mała Ania jest dziś niepospolita, w latach 80. było ich zatrzęsienie. Za to Julia była jedna chyba na całą szkołę i każdy ją kojarzył. A teraz? Julek pełno, szczególnie w wieku późna podstawówka - gimnazjum - liceum, bo Julki i Zuzie były trochę przed Leną i Mają.
        • lily_evans11 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 15:47
          Zbigniewa big_grin. To będzie niezapomniane!!!
          • wilowka Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 08:59
            Wczoraj spotkałam 2,5 letniego Zbyszka smile
        • ewa_mama_jasia Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 18:53
          Ale pracujesz w mediach, media to IV władza, pełnią rolę edukacyjną w spoleczenstwie, tak że wiesz..... Jak nic powinna być Deotyma, Barbara albo Izabella. smile Jak byłam w ciąży wszyscy mnie pytali jak dam dziecku na imię. Miałam tak dość tego pytania (bo mi wtedy było wszystko jedno) że wymyśliłam Atanazy Ewaryst. Od razu dano mi spokoj smile
      • edelstein Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:50
        U nas imie Tadeusz jest imieniem,ktore bylo w rodzinie nadawane, wiec jesli ktorys z chlopcow dostanie takowe to ze wzgledu na pradziadkow.Nasmiewanie sie z imion i proba ich zaszufladkowania, bo komus sie cos wydaje jest zwyczajnie zalosne.
        • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:13
          Tadeusz jest obecnie dość popularnym w PL imieniem, podejrzewam że właśnie na fali mody "imię po (pra)dziadku". Te 40-30-20 lat temu prawie nie nadawane, za to 60 lat temu - jak najbardziej. I wraca.
          • edelstein Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:22
            Akurat u nas nikt jeszcze tego Tadeusza ponownie nie nadal,ale jesli nada to ue wzgledu na pradziadkow.
      • nangaparbat3 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 08:39
        Jakie imię proponujesz nadać dziecku przez rodziców nieaspirujących?
        • bi_scotti Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 11:55
          nangaparbat3 napisała:

> Jakie imię proponujesz nadać dziecku przez rodziców nieaspirujących?

Seifeld ma odpowiedz na kazde pytanie: www.youtube.com/watch?v=NRUdaWZ4FN0

big_grin Cheers.
    • thea19 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 08:07
      teraz widze urodzaj Mikolajow
    • milva24 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 08:42
      Chyba tak jak tu już napisano: Franki, Antki, Zosie, Hanie.
    • conena Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:01
      Seniorzy: Anna i Krzysztof
      Środek: Katarzyna i Mikołaj
      Juniorzy: Konstancja i Ignacy

fajny wątek big_grin
      • chatgris01 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:03
        conena napisała:

> Juniorzy: Konstancja i Ignacy
        >
        I chyba tez Matylda?

A Amelia w jakiej kategorii?
        • conena Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:27
          Matylda to raczej blogerskie? bardziej pasuje Anastazja.

Amelia to para do Maksymiliana.
      • grrru Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:13
        Ignacy to nic, wczoraj spotkałam na placu zabaw małą Ignasię - to chyba od Ignacji smile
        • chatgris01 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:18
          Ja znam jedna Tadeuszę.
          Ale ze starszego pokolenia (60+).
        • viridiana73 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 05:18
          Ignania?
          W "Moralności pani Dulskiej" pada chyba takie imię, Hesia mówi, że Ignania nauczyła ją cake - walka.
      • kornelia_sowa Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 12:53
        Zawsze mnie interesowało- jak się zdrabnia Konstancję?
        Kostusia?
        • chatgris01 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 13:14
          Kostusia to i tak pikus, zetknelam sie ze zdrobnieniem Kostka (a przeciez w pelnym brzmieniu Konstancja to piekne imie).
        • olena.s Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 13:19
          Kocia. Nastka.
    • piataziuta Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:54
      przecież Karina to ładne imię sad
      • handzia.kaziukowa Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:00
        Mnie też się podoba wink Strasznie zohydzone.
        • leyre2 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:06
          handzia.kaziukowa napisał(a):

> Mnie też się podoba wink Strasznie zohydzone.

Przez idiotow.
          Znam Karine, fajna kobieta, dobrze wyksztalcona
          • mum2004 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 14:17
            Karina, Halina, Sebastian to bardzo ładne imiona. Zdecydowanie bardziej podobają mi się niż oklepane Franki, Staśki i Tadki. A już przypisywanie tych imion do klas jest wogóle absurdalne. Pan Tadek - to dozorca w moim byłym bloku, mały Franek - syn babki z mięsnego. Naprawdę kogoś nieźle poniosło.
    • piataziuta Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 09:57
      Antosie Jasie Zosie Maje i Franie będą wiochą za 10 lat

a Ann jest do wyrzygania
    • chocolatemonster Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:05
      Dla mnie wysmiewanie imion jest okropne i zle swiadczy o wysmiewajacym. Ja sama imie mam nietypowe (choc nie tak niespotykane jak 40 lat temu) i w dziecinstwie ciagle musialam powtarzac bo za pierwszym razem slyszalam 'jaaaak?'. Zamtkanie ludzi w szufladkach jest glupie.
      • piataziuta Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:18
        Jak masz na imię?? suspicious

Mając lat kilka, bawiąc się na podwórku, podeszłam do dziewczynki celem nawiązania znajomości.
        "Jak masz na imię?" - zapytałam.
        "Honorata."
        Nie byłam na to gotowa i nie zostałyśmy koleżankami.
        Do dziś nie wiem dlaczego.
        • chocolatemonster Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:32
          Zdecydowanie bardziej 'egzotyczne' niz Honorata, wiekszosc irlandczykow pisze je z dodatkowa litera( ktorej nie ma), imie typu 'Malina, Jagoda, Roza', moze byc polskie i niepolskie (w zaleznosci od zapisu) i 40 lat temu, gdy sie urodzilam wysmiano moich rodzicow w urzedzie mowiac, ze 'nie ma takiego miasta Londyn'😁.
          • chocolatemonster Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 10:34
            Kiedys podbiegla do mnie przepiekna, ruda psina (chyba seter irlandzki czy cos w tym stylu) i pani zawolala '......!!!' -moje imie😁
            • piataziuta Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 11:20
              Hortensja?
              • chocolatemonster Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 14:02
                Nie ale tez ladnie😁
                • lily_evans11 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 16:17
                  Hyacinta? wink
                  • kota_marcowa Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 18:18
                    Bucket big_grin
                    O matko, to imię już do końca życia będzie mi się kojarzyć z Bukietową smile
                    • piataziuta Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 19:02
                      Wiadro?
                      Jest takie imię?
                      To już wolałabym mieć na imię Spacja.

Może Jaśmina?
                      Ale psu dawać na imię Jaśmina? uncertain
                      • kota_marcowa Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 11:49
                        O Hiacyncie Bukietowej nie słyszałaś? Gdzieś ty się chowała big_grin
                    • iwoniaw Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 19:20
                      Bucket big_grin

Bouquet! <piorunujący wzrok Hiacynty>

O matko, to imię już do końca życia będzie mi się kojarzyć z Bukietową

big_grin
          • vasaria Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 07:48
            Ja wiem. Margaret wink.
        • lily_evans11 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 15:49
          Mnie dziewczynka w przedszkolu nie polubiła, bo powiedziałam jej, że dziadek miał na imię Tosiek. Stwierdziła, że kłamię. A ja biedna nie wiedziałam, że to był po prostu Antoni wink.
          • piataziuta Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 16:39
            czasy przedszkolne, to jednak trudne czasy
    • muchy_w_nosie Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 11:41
      Ale popularność imion znika bardzo szybko. Ja mam na imię Beata rocznik '78 w mojej podstawowce byly tylko 2 Beaty, w średnoej tylko ja - na całą szkołę. Na studiach mialam jedną imienniczkę na roku. Wśrod ludzi z branży w wieku 30-50 lat (znam okolo 300 osob) i beaty nie ma.
      A ponoć dekadę czy dwie to byly same beaty.
      • muchy_w_nosie Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 11:42
        Dekadę wcześniej.
        • quilte Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 15:57
          Bruno jest hipsterski.
      • szarsz Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 06:39
        Ja znam dwie Beaty, obie są 40+.
    • agnieszka_kak Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 18:41
      Hmm, dla mnie symbolem pewnej klasy obecnie jest nadawanie imion w ich pelnym, "historycznym" brzmieniu. Czyli np. Aleksandra, a nie Ola, Tola albo Sasza, Franciszek, a nie Franek (i mowie to oficjalnym imieniu, w dokumentach, zaakceptowanym przez urzednika, a nie o zdrobnieniach). Jesli juz musi byc ten Brian czy Jessica to Brian, a nie Brajan.
      • simply_z Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 14.09.18, 21:14
        Jakiej znowu klasy? raczej mało kto daje dziecku zdrobniałe imię typu Franek czy Tola.
        • vasaria Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 07:50
          Tak ? A to byś się zdziwiła ! Ola, Franek, Magda, Kuba i Bartek - to imiona w pełnym brzmieniu. Osobiście na własne oczy widziałam (używam w pracy bazy pesel wink ).
    • liliawodna222 Re: Nie-Seba i Nie-Karyna 15.09.18, 11:52
      A mnie się o wiele bardziej podoba Janusz niż baaardzo popularny Jan. A co do zdrobnienia - nie lubię zdrobnienia Jaś - dla mnie "istnieje" tylko Janek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka