Dodaj do ulubionych

Zobaczyć Niemen

18.09.18, 20:51

Takie miałam głupkowate marzenie - no bo przecież rzeka jak rzeka - zobaczyć Niemen, natchniona oczywiście E. Orzeszkowa.
Udało sie w tym roku smile
Tydzien temu wlasnie tam byłam, a dzisiaj miałam taki ohydny dzien w pracy, ze nic, tylko sie w tym Niemnie utopić, to postanowiłam powspominać.
Moze kiedyś wrócę...

A wasze glupotkowe marzenie, juz, alebo jeszcze nie spełnione?
Obserwuj wątek
    • mae224 Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:02
      Też widziałam... zupełnie nie spodziewałam się, że jest taki ... jak w opisach. Piękny głęboki kolor wink dużo mam marzeń, tylko odwagi nie mam, żeby realizować.
      • chloe30 Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:09
        Nie wiem gdzie widzialas, jak w Druskiennikach, pięknie tam meandruje.
        Ja odwagę to chyba mam, gorzej z kasa...
        Ale jak juz coś sie uda to sie człowiek cieszy smile
        • mae224 Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 16:04
          okolice miejscowości Preny.
    • lilia.z.doliny Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:09
      tak smile. sa takie rzeki, ktore chce sie zobaczyc albo przeplynac. Niemen jest taki, jaki powinien byc. i pamietam scisk w gardle , kiedy zobaczylam. Moj tata wzruszyl.sie bardzo przy Kamie. A ja zbieram sily na Bajkal teraz
    • morgen_stern Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:12
      Płynęłam Niemnem kajakiem, w deszczu... jakoś nie byłam wtedy szczególnie wzruszona big_grin
      • chloe30 Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:19
        Ja płacze z takich powodów, ze pewnie by mi sie łzy wzruszenia z tym deszczem mieszaływink
        Normalnie aż czasem wstyd, cyk i łzy lecą z całkiem absurdalnych powodów (łzy wzruszenia)
        A mogę spytać gdzie płynęłas?
        • morgen_stern Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:22
          Kilkudniowy spływ Czarna Hańcza - Kanał Augustowski - Niemen. Świetna przygoda smile
          • chloe30 Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:37
            Oh kurczę... my wcześniej na Suwalszczyznie, bo chciałam, zeby mama odwiedziła strony gdzie młodość na kajakach spędziła.
            Na kajaki juz nie ma siły, ale chociaż statkiem chciała prze Augustowski, no to popłynęliśmy - przez trzy jeziora i powrót bo jakaś śluza za Studzieniczna jest od dwóch lat w remoncie. Mama prawie sie popłakała. Kanał był, tylko nie Augustowski.
            Pewnie by sie chętnie z Tobą wybrała big_grin
          • mdro Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:41
            Czynne są śluzy na Białorusi? Ostatnio się zastanawialiśmy, czy coś wyremontowano poza Kurzyńcem.
            • morgen_stern Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 23:18
              Nie wiem, jak teraz, ja płynęłam podczas chwilowej odwilży na linii Warszawa - Mińsk 😉 Chyba z 12 lat temu to było! Spływ oczywiście zorganizowany. Na przystankach białoruskich witały nas zespoły ludowe, słonina i cebula 😀
          • ganesza Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:47
            opowiedz więcej, please. tak sobie można popłynąć za granicę, bo Unia? no opowiadaj, opowiadaj. dużo, szczegółowo i emocjonalnie.
            • ganesza Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:53
              chyba geograficznego babola strzeliłam. tym bardziej opowiadaj.
      • asia_i_p Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 16:16
        Akurat deszcz to jeden ze skuteczniejszych eliminatorów wzruszeń. Zimny mocny wiatr też.
    • aguar Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:13
      Miałam okazję zobaczyć w 2015 jadąc samochodem do Finlandii. Też zrobił na mnie wrażenie. W ogóle jadąc przez Litwę męczyłam męża i syna cytatami z Mickiewicza...Naprawdę zrobiły na mnie niesamowite wrażenie te pagórki leśne, te łąki zielone, szeroko nad błękitnym Niemnem rozciągnione, te pola malowane zbożem rozmaitem, wyzłacane pszenicą, posrebrzane żytem, gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała, gdzie panieńskim rumieńcem dzięcielina pała, a wszystko przepasane jakby wstęgą, miedzą zieloną, na niej zrzadka ciche grusze siedzą.
      • chloe30 Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:16
        No ja Inwokacje recytowałam stojąc po Ostra Brama, ponieważ zawsze zacinam sie na Panno święta i nie pamietam jak dalej, to specjalnie przed wyjazdem kulam na blachę big_grin
        • simply_z Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:20
          Litwa piękna jest ale wyczuwa się niechęć do Polaków. Dziwne to bylo...
          .Samo Wilno niesamowite..takie jakies surrealistyczne. Wróciłabym tam.
          • chloe30 Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:32
            Na Wilno wzięliśmy przewodniczkę i pytaliśmy ja o te niechęć (bo tez tak czuliśmy)
            Ona powiedziała, ze oni ogólnie są zamknięci, tacy bardziej skandynawscy, a w sklepach czy restauracjach to coś a' la peerel smile
            Nie wiem ile w tym prawdy, tylko trzy dni byliśmy.
            Natomiast potem dwa dni w Druskiennikach opanowanych przez Rosjan - no tam było czuć. Normalnie biletów na kolejkę nie mogliśmy kupić, w pensjonacie dostaliśmy inny pokój niż rezerwowalam (prowadzony przez Rosjankę) ogólnie - niefajnie
            • simply_z Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:51
              My też tak mieliśmy..hotel z zawyżoną ceną, dziwne chamskie uwagi w sklepach itd. Co mnie dodatkowo zaskoczyło, Wilno jest potwornie drogie!
              • chloe30 Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 22:07
                Ale z kolei jak trafisz tam na kogoś polskiego pochodzenia to jest tak miło, oni sie naprawdę cieszą, ze nas spotykają - przynajmniej ja tak czułam. Pani w kramiku pod Ostra Brama dała nam fajna zniżkę, Pani na poczcie rozmawiała o wszystkim, doradzała, no ogólnie z sercem na dłoni.
                Przewodniczka tez Polka, super pomocna.
                Ale jak podeszłam zapytać o coś Litwina (po angielsku) to udał, ze nie słyszy/nie widzi.

Nasza przewodniczka mówiła, ze oni międzywojnie uważają za okupacje, no ale to my byśmy Niemców na widłach wynosić musieli
                • simply_z Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 22:19
                  tak, mam znajomych stamtąd i zwiedzanie inaczej wygląda, oni zresztą też nie przepadają za samymi Litwinami, choć mieszkają tam od urodzenia w końcu. Niesamowite jest też jak biegle władają językami. Mój znajomy swobodnie przechodzi z polskiego na litewski i rosyjski.
          • mdro Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:47
            W Wilnie bardziej mnie irytowało raczej instytucjonalne zacieranie śladów Polski, bo tam, gdzie więcej Polaków, to problemów z mówieniem po polsku nie mają wink (np. w kramach pod Ostrą Bramą, a po kościele bazylianów też oprowadzał nas znakomicie po polsku mówiący starszy pan). Ale mam nadzieję, że po prostu muszą do pewnych kwestii dojrzeć - tak jak u nas się odkrywa niemiecki np. Wrocław.
      • katja.katja Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:17
        Popłakałam się.
      • lilia.z.doliny Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 21:45
        jest na litwie j bialorusi cos bardzo znajomego, cos niezrozumiale bliskiego. no i tez teraz jestem.gabczasta indifferent
    • ganesza Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 22:06
      moje głupotkowe marzenie? Nepal. i co ja do tego Nepalu się pchałam to lądowałam zupełnie gdzie indziej. a to w hiszpanii, a to w szkocji, a to w republikach byłych typu kazachstan, czy turkmenistan, a to nad Bajkałem, czy w chinach (choć trochę bliżej). jak odpuściłam, to jeżdżę po Polsce, w przyszłym roku znowu jadę do Nepalu, a gdzie wyląduję? cały sprzęt kupiony na nepal mi się ściorał w gorganach i tunkijskich golcach, przewodniki dawno się zdezakualizowały, a Nepalu jak nie było, tak niema.
      • chloe30 Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 22:11
        No ale co zobaczyłaś to Twoje smile
        Poza tym, umówmy sie - Nepal nie zalicza sie do kategorii głupkowatych marzeń.
        Do wypasionych raczej smile
        • ganesza Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 23:14
          no niby tak, ale to trochę głupio, przez tyle lat jechać, jechać i nic. a tak na marginesie, to mi się jeszcze przypomniał jeden taki w drodze do Nepalu przypadek, jak wylądowałam na kajaku na jużnym bohu w drodze na krym i na porohach kajak nam padł. na krym dotarłam w inny sposób. i może faktycznie dobrze, że tak do tego Nepalu nie mogłam dotrzeć. tam jeszcze dotrę, a na krym teraz?
      • al_sahra Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 05:24
        ganesza napisała:

> moje głupotkowe marzenie? Nepal.

Ja przeczytałam ”Neapol” (zobaczyć Neapol i umrzeć). Dopiero ten sprzęt mnie zastanowił...
    • simply_z Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 22:21
      Moim marzeniem jest Argentyna-Patagonia i Chile..ale nie wiem kiedy uda mi się polecieć...
      • mysiulek08 Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 23:23
        Patagonia jest tez po stronie chilijskiej 😁wilgotno i wietrznie, fakt po drugiej stronie granicy fajniejsi ludzie.
        • simply_z Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 23:24
          Chilijczycy? czy ja wiem...
          • mysiulek08 Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 00:01
            O argentynczykach mowie 😁
            • simply_z Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 00:42
              niektórzy są miliwink
              • mysiulek08 Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 01:56
                My z poludnia Argentyny mamy jak najlepsze 'ludzkie' doswiadczenia smile
      • nolus Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 19:17
        simply_z napisała:

> Moim marzeniem jest Argentyna-Patagonia i Chile..ale nie wiem kiedy uda mi się
        > polecieć...

Ja też marzę o którymś z krajów Ameryki Płd. - najbardziej chodzą mi po głowie Brazylia albo Argentyna, ech smile
    • mysiulek08 Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 23:21
      Nad Niemnem nie bylam i mnie nie ciagnie. Natomiast moja glupotka to Przyladek Horn. Nawet nie wiem po co? Wieje, moczy, lajbami rzuca i tylko woda wkolo. Wyspa trudna do wejscia. Po co mi to? No po co?
      • ganesza Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 23:37
        no jak to po co? jak toi tak życie przeżyć a hornu nie opłynąć.
        • mysiulek08 Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 23:59
          Tym bardziej, ze ma sie ten Horn rzut kamieniem 😁
    • aandzia43 Re: Zobaczyć Niemen 18.09.18, 23:37
      Niemen z Kowna pamiętam. Niechęci do Polaków nie zaznałam.
    • kropkaa Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 00:01
      Dopiero gdy zobaczyłam Niemen zrozumiałam Mickiewicza, Słowackiego i wszystkich, którzy wspominali dzieciństwo na Litwie. Czułam się, jakbym wróciła do domu moja dusza zrobiła się pełna. Niesamowite, że są miejsca tak piękne i tak nasze. Choć oczywiście wiele zakątków świata jest przepięknych, to tylko tam czułam się, jakbym wróciła z podróży i jestem tam, gdzie powinnam być. Nawet teraz myślę, że znowu chcę na Litwę i do Wilna. Miłość sprzedałam mężowi. Również nie spodziewał się, że można być tak zintegrowanym z miejscem, czasem.
      • simply_z Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 00:42
        Zgadzam się, Litwa coś w sobie ma.
        • bi_scotti Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 01:51
          Wiecie, ja mam totalnie inne wspomnienia z Wilna, w ktorym bylam jeszcze za czasow ZSRR. Wtedy nas, Polakow, wszyscy (zarowno lokalni Polacy, jak Rosjanie, jak i Litwini) traktowali czule, nawet tych z nas, ktorzy niczym nie handlowali big_grin Spacerowalam po Na Rossie z Litwinem studiujacym filozofie, Rosjaninem, ktory wlasnie skonczyl sluzbe wojskowa i ewidentnie popadal w alcoholism z predkoscia swiatla, tudziez z dwoma litewskimi Polakami, ktorzy koniecznie chcieli sie ze mna zenic zeby pozyskac mozliwosc legalnego przyjadu do ... PRL. I zadnych (wyraznych!) animozji w tej grupie nie bylo wink Moze powinnam wrocic do Wilna choc wiadomo, jak zaznaczyla Noblistka "nic dwa razy ..." wink
          A w kwestii marzen to ja mam zawsze kompletnie idiotyczne pomysly znalezienia sie tam, gdzie akurat wybierac sie nie nalezy - stupid me suspicious Teraz to bym chciala do Damascus. A wiem, ze no way i obawiam sie, ze moze zycia mi nie starczyc zeby bylo okay tam pojechac ...
          I pojechalabym do Witebska (Chagall, eh ...) ale nie chce wspierac tego zbira Lukashenko wiec tez narazie nie ... Aczkolwiek licze na to, ze Bialorus bedzie wczesniej dla mnie mozliwa niz Syria. Cheers.
    • ykke Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 05:14
      A żeś mnie teraz nakręciła. Kurła! Ja jeszcze nad Biebrzę nie dojechałam , a tu mi Niemen na liście wyskoczyl. Ech... Chyba chwyce za Orzeszkową znowu.
      • chloe30 Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 08:03
        ☺☺ ciesze sie, ze kogos zainspirowalam 😂
    • aguar Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 07:58
      Jeszcze dodam, że jadąc przez Litwę byłam w szoku, że tam NAPRAWDĘ i NADAL tak jest, jak to opisywał Mickiewicz. Bym powiedziała, że jest tam tak jak we wschodniej Polsce, ale bardziejsmile Dużo szczęśliwych krów, mnóstwo bocianów. Nocowaliśmy pod Mariampolem - było wygodnie, sympatycznie i tanio.
      • katja.katja Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 08:01
        A podobno nie lubią Polaków? Na Ukrainie też pełno bocianów, przeżyłam szok. Początkowo liczyłam (akurat miały już okres gniazdowania), potem przestałam liczyć. W jednej miejscowości dosłownie co 3 słup przy drodze z gniazdem bocianim i bocianem w środku.
    • echtom Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 10:54
      Niemen widziałam w 2006 roku w Kownie - w mieście nie robi chyba takiego wrażenia jak w terenie, bo jakoś nie wrył mi się szczególnie w pamięć smile
      Głupotkowe marzenia mam dwa. Pierwsze to zobaczyć miejsce katastrofy litewskich lotników w lesie koło Pszczelnika - to jedno z tych miejsc, gdzie trudno dotrzeć bez samochodu, więc jeszcze mi się nie udało przez 13 lat, odkąd poznałam tę historię. Drugie ma większy rozmach - polecieć do Montrealu, a stamtąd pojechać pociągiem do Rimouski i zwiedzić muzeum statku "Empress of Ireland".
      • bi_scotti Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 13:55
        echtom napisała:

> polecieć do Montrealu, a stamtąd pojecha
        > ć pociągiem do Rimouski i zwiedzić muzeum statku "Empress of Ireland".

Troche dlugo pociagiem ale why not? wink A potem jeszcze pociagnij dalej do Halifax zeby odwiedzic Museum of the Atlantic . Jako nieustajaca milosniczka/czytaczka "HMS Ulysses" by MacLean, zawsze polecam to museum ze wzgledu na historie konwojow w czasi WWII. A jak tam Camino? Przewedrowalas? Cheers.
    • nenia1 Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 15:20
      Już trochę marzeń spełniłam, przejść bagno na Biebrzy, zobaczyć na wolności dropia, maskonura, flamingi i pelikany, popływać po norweskim fiordzie, zobaczyć flamenco w Hiszpanii, posłuchać fado w Portugalii, pogłaskać pingwina, zwiedzić Góry Przeklęte, przejechać przez najdłuższy tunel świata, przejechać najpiękniejszymi drogami Europy (mam za sobą między innymi: Drogę Trolli, Furkapass, Transfogaraska, Grimselpass, Grossglocknerstrasse) wypić Byczą Krew w Egerze i Tokaj w Tokaju smile i trochę innych różnych takich.
      Z marzeń kolejnych to Wyspy Owcze, Svalbard, zorza polarna i pogłaskanie wilka polarnego, ale to raczej odległe sprawy.
      • chloe30 Re: Zobaczyć Niemen 19.09.18, 19:35
        Jechałam Grossglocknerstrasse pare lat temu, pamietam, był 29 maja, a momentami jechaliśmy w tunelach śnieżnych niemalże.Wjezdzajac na Edelweiss spitze leżałam na tylnym siedzeniu, zeby nie widzieć jak sie mijamy z autami z naprzeciwka smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka