Dodaj do ulubionych

Psychoterapia za darmo

21.09.18, 12:47
Cześć wszystkim,

Ponieważ zauważyłam, że jesteście rozsądne babki to może podpowiecie gdzie szukać pomocy. Moja koleżanka w skutek przeżyć rodzinnych i pracowych zachorowała na depresję z nerwicą. Spędziła nawet 3 miesiące w szpitalu psychiatrycznym. Leki zostały ustawione, ale przy wypisie poinformowano ja, żeby po wyjściu zapisać się na psychoterapię w ramach NFZ. Zaczęła szukać i ręce opadly. Okres oczekiwania na psychoterapię to rok, dwa. W niektórych zapisów nie ma w tym roku w ogóle. Sprawdzała ceny psychoterapeutow prywatnie, ale to są duże koszty i nie stać jej, aby miesięczne wydać kilka 600 zł na terapię. Może któraś w Was mogłaby poradzić gdzie jeszcze szukać albo wskazać konkretne miejsca gdzie mogłaby zadzwonić i znaleźć pomoc. Była przygotowana na okres oczekiwania miesiąc, dwa, ale za dwa lata... Przecież przez ten czas kogoś może już nie być bo choroba doprowadzi do ostateczności. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • kosmos_pierzasty Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 12:49
      Sprawdźcie okoliczne centra pomocy dla kobiet, rodzin, itp. Fundacje może.
    • mary_lu Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 12:54
      Pytać w mopsie, centrum praw kobiet, fundacjach. Wiele takich organizacji ma poradnictwo psychologiczne i np. 10 godzin terapii na pacjenta, które mogą na decyzję prowadzącego być przedłużane o kolejne 10.

W Gdańsku miasto co jakiś czas organizuje akcje ułatwiania dostępu do poradnictwa psychologicznego i psychiatrycznego, czasem dorzucają pulę godzin terapii albo można uzyskać informacje o dostępności bezpłatnej terapii. Info jest na stronach www i fb. Są poradnie "miejskie".
      • mary_lu Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 12:56
        Jeszcze centrum interwencji kryzysowej, jak nie u nich, to mogą mieć namiary.
        • samawsnach Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 14:02
          Jakie miasto? Najszybciej będzie poprzez mops i - zwłaszcza- ośrodki interwencji kryzysowej.
          • krasnoludekzbajki Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 17:37
            Koleżanka mieszka w Warszawie
            • krasnoludekzbajki Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 17:47
              Dziewczyny a czy któraś z Was korzystala z terapii w takich ośrodkach, że albo zna osoby, które korzystały? Są w stanie pomóc? Ja staram się jakoś pomóc rozmową, ale nie jestem psychologiem.
              • kosmos_pierzasty Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 20:30
                Imo to zawsze zależy, na jakiego psychologa się trafi - czy to za darmo czy za kasę. Tak, za darmo też bywa, że się sprawdza.
              • atnajelo Re: Psychoterapia za darmo 22.09.18, 23:50
                Ja korzystałam z ośrodka interwencji kryzysowej po rozstaniu. Mój stan był na tyle kiepski, ze na 7 spotkaniu przekierowano mnie do psychiatry, rownież w tym ośrodku i przepisano leki.
                Dostałam się rownież na projekt finansowany z Unii europejskiej, który obejmował rok psychoterapii u wybranego przez nich psychologa. W CIK miałam wspaniala panią psychilog, natomiast kobieta do której trafiłam z projektu była... okropna, straszna, nie wiem jak mogę ją jeszcze opisać. Z racji braku możliwości zmiany, zrezygnowałam ponieważ na samą myśl, ze zbliza mi się u niej wizyta, dostawałam mdłości i szlam tam okropnie mocno przestraszona. CIK pomógł mi bardzo uporać się z moją depresją w stanie krytycznym. Potem sytuację w miarę ustabilizowały leki. Na dzień dziejący nie wspomagam się ani psychotetapią ani lekami i jest wporządku.
                • atnajelo Re: Psychoterapia za darmo 22.09.18, 23:51
                  Dodam, ze na psychoterapię grupową w poradni zdrowia psychicznego czekam od 4 lat i sądzę, ze już się poprostu nie doczekam smile
            • samawsnach Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 22:57
              To tam na pewno są ośrodki interwencji kryzysowej/punkty interwencji kryzysowej.
    • takamania Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 19:48
      Niech zadzwoni do NFZ i zapyta o nakrótszy termin do psychologa/psychiatry
    • yennefer.00 Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 20:01
      Czasami na terapie grupowa są krotsze terminy
    • joszka30 Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 20:57
      A może być oddział dzienny? Szpital Bródnowski, Wolski
    • tryggia Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 21:35
      W Warszawie na wydziale Psychologii UG kiedyś funkcjonowała poradnia (za darmo!), w której przyjmowali zdolni studenci pod superwizją kadry. Może nie to samo co Intra czy Laboratorium, ale zawsze coś.
      Sprawdźcie czy są terminy w ośrodku Ogród, pracują tam certyfikowani terapeuci, mają umowę z NFZ.
    • tol8 Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 21:39
      W styczniu zapisałam się do psychiatry. Czekałam na wizytę tydzień. Dał skierowanie na psychoterapię- czekałam dwa tygodnie. Gdzie takie kolejki?
      • taki-sobie-nick Re: Psychoterapia za darmo 21.09.18, 23:08
        tol8 napisała:

> W styczniu zapisałam się do psychiatry. Czekałam na wizytę tydzień.

Gdzie?
        • krasnoludekzbajki Re: Psychoterapia za darmo 22.09.18, 21:42
          Dziewczyny dzięki za informację. tol8 czy piszesz o Warszawie? Jeśli tak to napisz proszę gdzie są takie krótkie terminy. tryggia, koleżanka dzwoniła wcześniej do Ogrodu, dostała informację, że z jej jednostka chorobowa musi dzwonić na Mariańska. A na Marianskiej nie ma zapisów na razie, ale dzięki za podpowiedź z wydzialem psychologii na to nie wpadlysmy.
          • milka_milka Re: Psychoterapia za darmo 22.09.18, 23:36
            Tol8 to troll.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka