30.09.18, 10:26
A na Kamerdynerze była któraś? Całkiem niezłe kino, z rozmachem, przejmujące i wreszcie polski kostiumowy film, który nie zajeżdża paździerzem. I też jest Gajos smile
Dużo ciekawej historii Kaszubów, o której mało się mówi i ja też przyznam się, niewiele wiem. A są podobni do Ślązaków - przez Polaków uznawani za Niemców, przez Niemców za Polaków. A są tylko Kaszubami / Ślązakami smile po raz kolejny przekonuję się, że przynależność narodowa to tylko polityka, ludzie po prostu są skądś i tyle, nie ma sensu takich grup wtłaczać na siłę w jakieś ramy, choć w czasach nadętej narodomanii i wycierania sobie ust polskością na wszystkie sposoby to chyba niepopularna opinia.
Obserwuj wątek
    • gulcia77 Re: Kler srer 30.09.18, 10:32
      Idę na "Kamerdynera" w środę. Czytałam dużo pochlebnych opinii, a temat mnie bardzo interesuje. Sama urodziłam się, wychowałam i żyję na Górnym Śląsku - temat bardzo mi bliski.
      • morgen_stern Re: Kler srer 30.09.18, 10:37
        To napisz potem, jak ci się podobał! Btw za tydzień jadę odwiedzić moje strony z mężem, pokażę mu, gdzie mnie tak wychowano big_grin mam zamiar zahaczyć o Giszowiec, Nikiszowiec i zjedziemy sobie w dół w kopalni smile nie mogę się doczekać.
        • gulcia77 Re: Kler srer 30.09.18, 10:48
          A skąd jesteś?
          • morgen_stern Re: Kler srer 30.09.18, 10:50
            Napisałam na priv smile
        • amoreska Re: Kler srer 30.09.18, 10:51
          A do Muzeum Śląskiego się wybieracie?
          • morgen_stern Re: Kler srer 30.09.18, 10:54
            Jak zdążymy, to tak, będziemy tylko dwa dni.
            • sumire Re: Kler srer 30.09.18, 10:59
              Koniecznie. Jest zachwycające.
            • vitreous Re: Kler srer 30.09.18, 14:21
              Jest niesamowicie. Naprawdę polecam byście tam zajrzeli!
        • sky.dancer Morgen! 30.09.18, 11:51
          morgen_stern napisała:

> To napisz potem, jak ci się podobał! Btw za tydzień jadę odwiedzić moje strony
          > z mężem, pokażę mu, gdzie mnie tak wychowano big_grin mam zamiar zahaczyć o Giszowiec
          > , Nikiszowiec i zjedziemy sobie w dół w kopalni smile nie mogę się doczekać.

Za tydzień w Katowicach jest maraton. W niedzielę będą spore utrudnienia, miedzy innymi na Nikiszowcu (bo tamtędy prowadzi trasa biegu). Sprawdź dokładnie, żeby nie stać niepotrzebnie w korkach.
          >
          • morgen_stern Re: Morgen! 30.09.18, 11:53
            W tygodniu będziemy, nie w weekend. To może nie utkniemy 😉
            • mamolka1 Re: Morgen! 30.09.18, 12:06
              We wtorek idę i chyba bardziej się na ten film napalam niż na Kler.
              Ja też z Górnego Śląska ☺️
              • ponis1990 Re: Morgen! 01.10.18, 10:25
                To zapraszam do Muzeum Powstań Śląskich z mojego miasta smile smile
    • 1matka-polka Re: Kler srer 30.09.18, 10:52
      Znowu masz problem z tozsamoscia narodową? Tym razem film ma byc pretekstem do antypolskich wynurzen?
      • morgen_stern Re: Kler srer 30.09.18, 11:03
        Ni mam zadnego problemu z tożsamością narodową, to uciążliwi "obrońcy polskości" mają, głównie z cudzą.
      • wispar1 Re: Kler srer 30.09.18, 12:11
        Też to zauważyłaś?
        • 1matka-polka Re: Kler srer 30.09.18, 12:17
          Juz jakis czas temu...
      • sumire Re: Kler srer 30.09.18, 12:22
        Matek polek, czy uważanie się za Ślązaka lub Kaszuba jest antypolskie?
        • 1matka-polka [...] 30.09.18, 12:29
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • sumire Re: Kler srer 30.09.18, 12:33
            Nie, tylko pytam. Jako Ślązaczka jestem ciekawa.
            • 1matka-polka Re: Kler srer 30.09.18, 12:39
              Nie wierze w twoja ciekawoscwink
              • sumire Re: Kler srer 30.09.18, 12:42
                Nie no, walisz o antypolskości, to uzasadnij swoją wypowiedź. Nie bądź tchórzem.
                • 1matka-polka Re: Kler srer 30.09.18, 12:46
                  Jak zwykle nie zrozumialas i cos sobie dospiewalas. Jestes tak bardzo zaslepiona lewacką ideologią, ze nie widze sensu, zeby z toba rozmawiac.
                  • sumire Re: Kler srer 30.09.18, 12:58
                    Zaczęłaś o antypolskości. Wyjaśnij zatem, co antypolskiego mamy w tym wątku, bo inaczej uznam, że jak zwykle próbujesz zrobić shitstorm, po czym zabawnie się irytujesz, gdy ktoś zaczyna cisnąć.
                    Miłej niedzieli, matekpolek.
                    • 1matka-polka Re: Kler srer 30.09.18, 13:03
                      Nie mam zamiaru nic ci wyjasniac, uwazam, ze nie warto, bo jestes zwyklym trollem.
                      • gulcia77 Re: Kler srer 30.09.18, 13:12
                        Aha, sumire jest trollem. To może mnie wyjaśnisz, o co Ci chodzi? Chyba, ze ja też jestem trollem?
                        • 1matka-polka Re: Kler srer 30.09.18, 13:16
                          Ciebie jakos szczegolnie nie kojarzę. I nie rozumiem, dlaczego uwazasz, ze skoro uwazam sumire za trolla, to ciebie tez powinnam?
                          • kotomama [...] 30.09.18, 13:26
                            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                            • 1matka-polka Re: Kler srer 30.09.18, 13:28
                              O element antypolski sie pojawił.
                              • 1matka-polka Re: Kler srer 30.09.18, 13:30
                                A przy okazji, siedzicie w jednym biurze, czy zwolujecie sie przez jakis komunikator?
                              • kotomama Re: Kler srer 30.09.18, 13:30
                                Jeśli ty jesteś elementem polskim to prawdą jest, że polskość jest jednostką chorobową.
                                • fornita111 Re: Kler srer 30.09.18, 14:15
                                  kotomama napisał(a):

> Jeśli ty jesteś elementem polskim to prawdą jest, że polskość jest jednostką ch
                                  > orobową.
                                  Ano to ma nawet swoja nazwe: Tempus Polska big_grin
                                • snakelilith Re: Kler srer 30.09.18, 17:24
                                  Dobre. Chyba wezmę do sygnaturki. smile
                            • 1matka-polka Re: Kler srer 30.09.18, 13:32
                              A za chwile bedzie placz, ze was kasujo😂
                          • gulcia77 Re: Kler srer 30.09.18, 13:34
                            No to odpowiesz, czy nie?
                            • 1matka-polka Re: Kler srer 30.09.18, 13:35
                              Ty odpowiedz, czemu sądzisz, ze ciebie tez mozna uznac za trolla?
                              • gulcia77 Re: Kler srer 30.09.18, 13:52
                                Czyli rozmowa głupiego z marchewką big_grin
      • rosapulchra-0 Re: Kler srer 30.09.18, 12:31
        Matko polko, czy ty przypadkiem nie masz jakiejś fobii na punkcie mogen?
        • 1matka-polka Re: Kler srer 30.09.18, 12:39
          Fobie? Ale wymyslilas...
        • szmytka1 Re: Kler srer 05.10.18, 12:27
          ma fobie na pukcie każdego, kto jej kiedykolwiek dos..ł na forum big_grin to albo trole albo psychofani hłe hłe
    • cosmetic.wipes Re: Kler srer 30.09.18, 11:12
      Rozumiem, że chciałaś zachęcić do oglądania innego filmu, ale tytuł wątku jest z doopy.
      • morgen_stern Re: Kler srer 30.09.18, 11:17
        O rany, przecież to żart taki - w sensie, że dużo się teraz mówi o Klerze, a jest jeszcze inny fajny film polski do obejrzenia i też z Gajosem.
        • wispar1 Re: Kler srer 30.09.18, 11:37
          A taki żarcik morgen srer
          morgen srer zawsze ma ren poziom żartów poziomu srer
    • ewa_mama_jasia Re: Kler srer 30.09.18, 11:15
      Pójdę pewnie w przyszłym tygodniu. Informacje o filmie zaciekawiły mnie. Tylko zastanawiam się, czy przedtem nie przeczytac książki. Już sobie sciagnelam.
    • chocolate-cakes Re: Kler srer 30.09.18, 11:29
      Była moja córka ze szkołą i film bardzo jej się podobał. Ja też idę ale dopiero za miesiąc.
    • kropka_kom Re: Kler srer 30.09.18, 13:20
      Ale Ślązacy to baardzo chcą być uważani za Niemców, tyle że nie wszystkich Niemcy chcą smile...
      • sumire Re: Kler srer 30.09.18, 13:32
        Wcale nie chcą.
        • ponis1990 Re: Kler srer 01.10.18, 10:27
          Na pewno nie chcą... żadnym Niemcem nie jestem ...
      • gulcia77 Re: Kler srer 30.09.18, 13:34
        Wystarczy, że będą uważani za Ślązaków.
      • snakelilith Re: Kler srer 30.09.18, 17:35
        Skąd wzięłaś te farmazony? Na Śląsku istnieje mniejszość narodowa i jeżeli ktoś czuje się Niemcem, koniecznie chce to zaznaczyć i potrafi to udowodnić, to Niemcy nie pożałują mu paszportu, znam takich ludzi na Śląsku. Istnieją też jednak tacy i tych jest najwięcej, którzy po prostu czują się w pierwszej linii Ślązakami i przynależność paszportową, czyli aktualny stan granicy mają w rzyci. Chociaż jak przystało na pragmatycznych Ślązaków wolą, by nikt tych granic lepiej się nie czepiał, bo z konfiktów narodowych dla Ślązaków nigdy nie wychodziło nic dobrego.
      • yuka12 Re: Kler srer 02.10.18, 00:31
        I udowodnili to podczas Powstań Śląskich 🤔? Radzę poczytać historię, zwłaszcza jak rodowici mieszkańcy Śląska byli traktowani przez polską administrację po II WŚ.
        Kolejna osoba nie potrafiąca odróżnić pochodzenia, poczucia przynależności etniczej czy nawet narodowej (tzw. małe ojczyzny) od przynależności ogolnonarodowej/ państwowej.
    • daisy Re: Kler srer 30.09.18, 13:59
      Dzięki za rekomendację, szukałam wyważonej opinii, niestety zwiastun strasznie zniechęcający.

A swoją drogą wątek mógłby mieć tytuł na przykład: "KAMERDYNER" TEŻ DOBRY, byłoby milej. wink
      • morgen_stern Re: Kler srer 30.09.18, 14:38
        No niestety, opcji edycja tu nie ma. Nie do końca rozumiem, o co ten cały szum o tytuł wątku, ale ok, przyjmuję do wiadomości 😉 na forum mięso lata, więc ten srer wydaje mi się dość lajtowy.
        • cosmetic.wipes Re: Kler srer 30.09.18, 15:04
          Chodzi o to, że zachwalanie jednego filmu poprzez deprecjonowanie innego jest słabe.
          • morgen_stern Re: Kler srer 30.09.18, 15:06
            Ale ja byłam na Klerze i uważam film za rewelacyjny, wypowiedziałam się też w watku o nim. Robisz z igły widły.
            • cosmetic.wipes Re: Kler srer 30.09.18, 15:14
              morgen_stern napisała:

> Ale ja byłam na Klerze i uważam film za rewelacyjny,

Tym bardziej nie rozumiem pomysłu na tytuł wątku.
              • morgen_stern Re: Kler srer 30.09.18, 15:22
                No doprawdy nie musisz. Napisałam, że żartobliwe, bo teraz wszyscy tylko o Klerze, śmiać się nie ma obowiązku, ale czepianie się uwazam za grubą przesadę.
    • ida_listopadowa Re: Kler srer 30.09.18, 15:15
      Kler jest bez watpienia dobrym filmem (widzialam na festiwalu, ale Zimna Wojna zdeklasowala wszystkich i slusznie dostala nagrode). Jestem z Gdyni i temat Kamerdynera jest mi bliski, zwlaszcza, ze jeszcze do niedawna (poczatek lat 90) Kaszubi byli sekowani i wysmiewani, a historia Antoniego Abrahama niemal zapomniana. Dzisiaj zaczyna sie robic podobnie. Likwidacja filologii kaszubskiej, zniecjecanie do uczenia sie jezyka, sprowadzanie kultury Kaszubow do jakis wyszywanek i zamykanie zyjacej spokecznosci w jakims skansenie... weaca stare.
      • leanne_paul_piper Re: Kler srer 30.09.18, 17:42
        > Kler jest bez watpienia dobrym filmem (widzialam na festiwalu, ale Zimna Wojna
        > zdeklasowala wszystkich i slusznie dostala nagrode).

Oj, a ja przysypiałam na Zimnej wojnie.
        Widziałam ją w ramach maratonu kina polskiego, gdzie pokazano 4 bardzo dobre filmy (Kler, Zimna wojna, Najlepszy oraz Cicha noc) i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że Zimna wojna była w tym zestawieniu najsłabsza.
        Oczywiście doceniam klimat, promocję polskiej kultury i doskonale rozumiem, dlaczego wystawiono akurat ją do Oskara, ale imho to nie jest arcydzieło.
        • daisy Re: Kler srer 30.09.18, 17:44
          Jakie tam arcydzieło. Wojna szmojna, żeby utrzymać się w poetyce. wink
    • taniarada Nuda i prostactwo 30.09.18, 17:48
      A autor filmu zadeklarowany ateista.Amen.m.niezalezna.pl/238425-vloger-ateista-o-filmie-kler-nuda-prostactwo-wizualnie-paskudne-a-widownia-jak-ku-klux-klan
      • tinywee Re: Nuda i prostactwo 30.09.18, 17:54
        Byłam na obu i chyba bym nie powiedziała, że są z jednej półki. Chociaż zdecydowanie warto zobaczyć.

Koleżanka z kolei twierdzi, że sam koniec, offowy, to lipa. Ale ja historii Kaszub nie znam, więc tylko powtarzam.
        • morgen_stern Re: Nuda i prostactwo 30.09.18, 17:57
          Ale w jakim sensie lipa?
          • tinywee Re: Nuda i prostactwo 30.09.18, 21:28
            Ale w jakim sensie lipa?

Że Kaszuby to jednak niekoniecznie zawsze chciały do Polski.
      • morgen_stern Re: Nuda i prostactwo 30.09.18, 17:56
        Filmu? Czy tej, pożal się boże, recenzji? Coś ci się, biedulku, pozajączkowało.
        I znowu amenujesz pod byle bzdetami, boga w sercu nie masz! Ładnie to tak?
    • dziennik-niecodziennik Re: Kler srer 30.09.18, 23:23
      Nie, bo u nas jeszcze nie grają. Ale pójdę.
    • potworia Re: Kler srer 01.10.18, 10:13
      Byłam, ale nie podzielam zachwytu. Schemat goni schemat, dłużyna dlużyznę, scenariusz dziurawy, a tytułowy Fabiański drewniany. Ambicje reżysera są widocznie zawrotne, ale żeby być Viscontim, to trzeba być Viscontim. Bajon zawodzi nawet jako rzemiecha.
      Gajos swoim kaszubskim i niewątpliwym talentem filmu nie uratował, choć miał konkretne wsparcie Woronowicza, który jakimś cudem tchnął życie w kliszę krewkiego barona, macającego pokojówki.
      Chwała za podjęcie tematu - trochę na wyrost, bo film jest raczej o hrabiostwie von Kraussach, dla których Kaszubi stanowią wdzięczne i sympatyczne tło, z wybijającą się jedną jedyną postacią Gajosa. Więcej tam łzawej historyjki o miłości plebejusza i panienki, niż wielowymiarowego portretu jakiejś społeczności czy epoki.
      Piękne światło, pieszczące starannie odtworzone wnętrza, tylko podbija muzealny efekt.
      Ja na nie.
      • nolus Re: Kler srer 01.10.18, 21:32
        potworia napisał(a):

> Byłam, ale nie podzielam zachwytu. Schemat goni schemat, dłużyna dlużyznę, scen
        > ariusz dziurawy, a tytułowy Fabiański drewniany.

Ja do Fabijańskiego (Fabijański ! smile) raczej nic osobistego nie mam, ale na Boga...dlaczego on musi grać w każdej większej polskiej produkcji ? Sorry, ale nie pasuje do każdej roli, którą przyszło mu zagrać - spokojnie mogły one trafić do paru innych aktorów, którzy lepiej do nich pasowali.Podobno gość pochodzi z ustawionej rodziny, która ma jakieś powiązania ze światkiem filmowym - takie ploty słyszałam, ale czy to prawda...Na pewno byłoby to dobre wytłumaczenie faktu,dlaczego tego bufonowatego typa ładują do każdego, bardziej promowanego polskiego filmu. Męczy mnie już jego twarz.
        • potworia Re: Kler srer 02.10.18, 01:06
          Przepraszam pana F., nie za opinie, bo tej nie zmieniam, ale za przekręcenie nazwiska. Nie miałam pojęcia, że taka z niego gwiazda, kojarzył mi się raczej z reklamą telefonii komórkowej.
    • araceli Re: Kler srer 05.10.18, 09:35
      Byłam - rzeczywiście dobry film. Tylko nie bardzo o Kaszubach...

Ktoś napisał, że film schematyczny - faktycznie - do bólu schematyczny. Tylko, że to jest w nim najbardziej uderzające. Ta sama historia opowiadana może być wielokrotnie na przestrzeni dziejów w setkach miejsc na ziemi - tylko kraje/narodowości się zmieniają. Ludzka natura jest chyba po prostu uniwersalnie podła uncertain Sto lat minęło a my co? Dalej szukamy "żydokomunomasonerii" i "ukrytych opcji niemieckich" uncertain

All of this has happened before, and it will all happen again...
    • joanna266 Re: Kler srer 05.10.18, 11:29
      Film faktycznie piękny.Pìękny wizualnie,aktorsko(poza strasznym Fabijańskim),kostiumowo,muzycznie( min:piękna piosenka Korteza).Film zapada w pamięć zdecydowanie.Jednak ogladajac go mialam wrażenie ze zastał mocno pocięty na montażu.Uczucie glownych bohaterów pokazane w sposob mało wiarygodny.Ogolnie emocje oraz relacje między bohaterami ukazane są w sposób ktorego ja nie kupuje.Prawdziwe emocje o jakie chodzi mi w kinie były
      np w filmie "Światło między oceanami"O takie cos mi chodzi i takie coś gdyby tu było a mogło to film bylby absolutnie genialny.Szkoda.
    • gulcia77 Re: Kler srer 05.10.18, 12:13
      Miałam opisać wrażenia, po wizycie w kinie. I jednak jestem zawiedziona. Ja wiem, że w kraju w którym mity narodowe się konserwuje, zamiast dekonstruować (żeby nie było, to nie tylko polska specjalność), ciągle "ludzie pogranicza" to całkowota terra incognita. Gdzieś Bajon próbował dotknąć istoty sprawy, ale dlaczego koniecznie trzeba wtłaczać w kalki "Polaka" i "Niemca", to nie rozumiem. Kaszubi, Ślązacy, Łemkowie itd. mają skomplikowaną historię i to nie jest żadne odkrycie. Tylko jakoś trudno przechodzi to twórcom przez kamerę.
      Jeśli ktoś się wybiera na "Kamerdynera", jak na romans - niech sobie od razu odpuści.
    • volta2 Re: Kler srer 09.10.18, 17:46
      poszłam i dołączam do grona rozczarowanych, kompletnie nic w tym filmie nie ma, bo rozumiem, że jak kto chce ładne widoczki pooglądać to nie musi ich widzieć w kinie.
      aktorzy grali jak zawsze - kto dobrze, to dobrze, kto słabiej to też nie zaskoczył
      zaskoczył brak historii - nic o kaszubach nie wiedziałam i jak nie wiedziałam tak się nie dowiedziałam, ani historii kaszubów ani historii miłosnej. przedwiośnie przy tym to arcydzieło mimo iż tytułowy bohater też podobno nie zachwycał. ale był i gadał, tutejszego nie ma a jak jest to nic do powiedzenia nikomu też nie ma.

paździerzem nie zajeżdża - morgen, trzeba było napisać, że to jedyna zaleta tego filmu, i jak zwykle - wystarczy obejrzeć zajawkę by uznać, że w filmie niczego wiecej już nie będzie. nie byłam jedyną osobą która w trakcie seansu patrzyła na zegarek w komórce i nie po to, by sprawdzić ile trwały reklamy. od dawna nie zastanawiałam się czy by przypadkiem nie opuścić seansu przed końcem a ba kamerdynerze się to wydarzyło.
    • lilicziczi Re: Kler srer 14.10.18, 20:55
      Film na pewno warto zobaczyć ale... dwójka młodych aktorów (Fabijański i Żydek, ale zwłaszczaj Fabijański) zagrali IMO fatalnie sad. Scenografia, zdjęcia, muzyka przepiękne, fabuła taka sobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka