11.10.18, 08:12
Albo mi sie smaki zmienily albo ostatni rok trafiam na kiepskie herbaty. Kupuje w sklepie z herbatami na wage rozne, czesto smakowe (np biala z jagodami goi, zielona z wisnia itp) i w sumie kazda wydaje mi sie gorzka lub kwasna. Kiedys moglam pic litrami, a teraz mecze jedna filizanke. Nie slodze herbat niczym, nie planuje, wole slabsze niz mocne, ale lagodne w smaku.
Mozecie polecic biala, zielona ktore nie maja goryczy? Bo z czarnych to chyba wszystkie w smaku gorzkie. Planuje zakupic przez internet, zeby nie korzystac z tego sklepu co dotychczas i nie mam pomyslu jakie.
Obserwuj wątek
    • tanebo2.0 Re: Herbaty 11.10.18, 08:15
      A może woda uległa zmianie? A może kamień w czajniku?
      • lianis Re: Herbaty 11.10.18, 08:45
        Kamienia w czajniku brak, uzywam filtrow do wody.
        Czuje, ze rozne mineralne smakuja inaczej, ale kranowka wydaje mi sie ze smakuje tak samo, chociaz oczywiscie mogla sie zmienic.
        • jola-kotka Re: Herbaty 11.10.18, 08:47
          Moze ty masz jakis problem ze zmyslem smaku?
    • jola-kotka Re: Herbaty 11.10.18, 08:21
      Zle przechowywane pewnie sa tam gdzie kupujesz. Pallavi moj maz kupuje przez neta ale jak smakuja to nie wiem nie pije herbat . Kiedys pilam takie co w dzbanku pozniej wygladaly jak kwiatw smaku ok ale ja sie zle czuje po herbatach mam wysuszone gardlo po nich.
      • lianis Re: Herbaty 11.10.18, 08:46
        Moj maz uwielbia bardzo mocne, goryczowate herbaty, wiec nie sugeruje sie jego smakami, bo wg mnie nie da sie ich pic i korzenie zebow sie gna.
        • jola-kotka Re: Herbaty 11.10.18, 08:48
          smile
    • ada.maris Re: Herbaty 11.10.18, 08:33
      Moja ulubiona i jedyna, jaką pijam bez cukru, to oolong milky. Nie można jej parzyć zbyt długo, bo wtedy jest ta gorycz okropna właśnie. Raz kupiłam ją w innym miejscu, niż zwykle i była gorzka i bez smaku swojego zwykłego.
    • lodomeria Re: Herbaty 11.10.18, 09:00
      Może jakichś nowych środków do zabezpieczenia herbaty przed plesnieniem w transporcie zaczęli używać?

Przepłukujesz herbatę wrzątkiem przed zasadniczym zaparzeniem?
    • sfornarina Re: Herbaty 11.10.18, 09:31
      Mnie się smaki zmieniły po ostatniej ciaży. Zielona była dla mnie zawsze gorzka, a od kiedy młody się urodził żadna herbata nie smakuje mi jak zielona 😊
      Może przerzuć się na rooibos? Jest delikatna, naturalnie słodkawa i zdrowa smile
    • alpepe Re: Herbaty 11.10.18, 10:31
      A może skróć czas parzenia?
    • mikams75 Re: Herbaty 11.10.18, 13:39
      zrezygnuj na jakis czas z herbat, jesli to tylko ty czujesz gorycz badz kwas. Po co pic cos, co ci nie smakuje? Po jakims czasie wrocisz i zobaczysz czy chcesz pic.
      Ja pijam rozne, nie jestem szczegolnie wybredna, zielona dlugo parzona faktycznie ma lekka gorycz, ale mnie to smakuje. Czarne herbaty da mnie nie sa gorzkie.
    • kosmos_pierzasty Re: Herbaty 11.10.18, 17:08
      Może zrezygnuj ze smakowych (tu daje się słabsze odmiany, bądź gorsze pędy), a sprawdź jakościowe? Może wypróbuj np. Yunnan White Silk?
      Sama jestem fanką oolongów. Mój ulubiony to Tie Guan Yin, choć wspomniany wyżej Milky też jest fajny - mało wyrafinowany, ale bardzo ok.
      • kosmos_pierzasty Re: Herbaty 11.10.18, 17:12
        A tak ogólnej może patrz, aby kupować pędy szczytowe - oznaczone:
        "FOP – Flowery Orange Pekoe- jest to herbata zrobiona z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka. Są w niej młode, miękkie, delikatne listki i tipsy(szczytowe);
        GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe – jest to herbata ze „złotymi tipsami”, czyli koniuszkami złocistożółtych pączków;
        TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe- jest to herbata zawierająca duże ilości złotych tipsów;
        FTGFOP – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – jest to FOP o bardzo wysokiej jakości;
        SFTGFOP - Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe- najwyższej jakości FOP".
    • daisy Re: Herbaty 11.10.18, 17:15
      Może oolong White Moon od Basilur? Są w Rossmanie.
    • mysiulek08 Re: Herbaty 11.10.18, 18:08
      Sa czarne herbaty bez goryczki, np:
      what-cha.com/china-yunnan-pure-bud-golden-snail-black-tea/
      www.dragonteahouse.biz/dian-hong-pagoda-500g-1-1-lb/
      www.dragonteahouse.biz/top-grade-wild-yunnan-gold-needle-dian-hong-golden-tip-dianhong-black-tea-500g-1-1-lb/
      www.dragonteahouse.biz/premium-organic-high-mountain-golden-buds-dian-hong-yunnan-gold-black-tea-250g/

z bialych najwiekszym faworytem jest:
      what-cha.com/kenya-rhino-premium-white-tea/
      potem:
      what-cha.com/china-yunnan-silver-needle-white-tea/
      bardzo delikatna

zarowno biala jak i zolta tez beda goryczkowe. To, jak pisze kosmos zalezy od zbioru, a takze od czasu, miejsca i dalszej obrobki.
      Herabata jest bardzo wrazliwa, szybko lapie obce zapachy, zle przechowywana wietrzeje. I oczywiscie jakosc jest tez tutaj warunkiem nie do pominiecia. Wszelkie mieszanki owocowe sa robione z z niskiej jakosciowo herbaty.

Ostatnio kupilam kilka herbat z niemiec, tak zlych, nasiaknietych przyprawami dawno nie pilam, wszystkie poszly do kosza.

Polecam :
      www.antykwariat.waw.pl/ksiazka,1005737/marianne_nicolin_herbata_dla_smakoszy,354331.html
      lektura dla poczatkujacych herbaciarzy

• kosmos_pierzasty Re: Herbaty 11.10.18, 18:45
        mysiulek08 napisała:

> Polecam :
        > www.antykwariat.waw.pl/ksiazka,1005737/marianne_nicolin_herbata_dla_smakoszy,354331.html
        > lektura dla poczatkujacych herbaciarzy

A coś nowszego i sympatycznie wydane tu:
        www.czajnikowy.com.pl/sklep-czajnikowy/akcesoria-do-herbaty/ksiazka-czajnikowy-pl-dobra-herbata-autor-rafal-przybylok/
        • mysiulek08 Re: Herbaty 11.10.18, 18:51
          o, super dzieki smile
    • mysiulek08 Re: Herbaty 11.10.18, 18:14
      na szybko z polskiego sklepu:
      www.czasnaherbate.net/yunnan-golden-tips-p-1687.html
      www.czasnaherbate.net/golden-monkey-p-477.html
      www.czasnaherbate.net/darjeeling-first-flush-p-426.html
      www.czasnaherbate.net/white-dragon-p-1089.html
      • kosmos_pierzasty Re: Herbaty 11.10.18, 18:40
        White Dragon znam. Faktyczne godna polecenia smile
    • chlodne_dlonie Re: Herbaty 11.10.18, 18:48
      Z moich ostatnich odkryć mogę polecić: biała z gruszką i płatkami słonecznika oraz zieloną Japan Blend z owocami cytrusowymi i malinami. Obie kupowane w Five o'clock - pyyycha smile
    • mysiulek08 Re: Herbaty 11.10.18, 19:03
      to jeszcze z fiveoclocka
      www.fiveoclock.eu/herbata/products/sikkim-temi-ftgfop-2804.html
      www.fiveoclock.eu/herbata/products/sikkim-temi-ftgfop-2804.html
      www.fiveoclock.eu/herbata/products/dianhong-tea-2800.html
      www.fiveoclock.eu/herbata/products/darjeeling-vintige-musk-singbulli-3770.html
      www.fiveoclock.eu/herbata/products/yunnan-yellow-mao-feng-2625.html
      www.fiveoclock.eu/herbata/products/china-wild-buds-2643.html
      www.fiveoclock.eu/herbata/products/yunnan-yellow-mao-feng-2625.html

wybor jest czysto subiektywny, znam, pijam i moge polecic
    • danaide Re: Herbaty 11.10.18, 22:29
      Z czarnych bez goryczy jest Keemun/Qimen.
      Jak przez Internet - choć nie wiem czy wysyłają do Polski, lubię kupować stacjonarnie, a w polskich sklepach stacjonarnych ceny podbite o 100% - polecam Palais des Thes.
      www.palaisdesthes.com/en/
      • mysiulek08 Re: Herbaty 11.10.18, 23:12
        Keemun jest dosc taninowy, ale to zawsze bedzie osobisty odbior.

Co zas do zakupow herbaty via net, jesli lubisz chinskie, to na nich:
        www.dragonteahouse.biz/
        nigdy sie nie zawiodlam, jestem im wierna od wielu lat.

Teraz czekam za przesylka:
        www.teabox.com/

jak sie sprawdza, dam znac smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka