fil.lo 20.10.18, 23:01 Hej dziewczyny, mam kiszoną kapustę, chciałabym z niej zrobić surówkę. Zawsze robiłam taką z marchewką, jabłkiem i natką pietruszki, ale teraz nie mogę jeść ani marchewki, ani jabłka (alergia). Doradźcie jakieś fajne dodatki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ga-ti Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:05 Cebulka, oliwa (olej) i pieprz, ewentualnie trochę cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
tmk123 Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:07 Cebula, olej, oliwa cukier, buraki,? To jakieś bardzo nietypowe uczulenie, na jabłka i marchew? Dodaj po prostu to co możesz jeść z owoców czy warzyw i zobacz czy będzie smaczne. Bo to co mi przychodzi do głowy to raczej nie dla alergików Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykoty Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:11 Bardzo typowe uczulenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tmk123 Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:16 Na jabłka i marchew? Raczej nie typowe. Najczęściej to truskawki cyteusy i pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykoty Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:18 Bardzo typowe, bo to wynika z reacji krzyżowej na pyłki brzozy, a na to prawie każdy alergik uczulony. Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:22 Tak jest, to alergia krzyżowa a brzozy nienawidzę Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:42 Nie ma w tym nic nietypowego. Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:24 Buraki mogę i lubię Spróbuję, dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykoty Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:17 Pigwa też będzie uczulać, jak jabłka uczulają, prędzej mango można spróbować. Można też dać zwykłą surową kaustę, jak ta kwaszona zbyt kwaśna. Teoretycznie podobnie do marchewki smakuje i wygląda batat, ale gdzieś czytałam, że nie należy jeść surowych batatów, bo coś tam mają nieodpowiedniego, ale nie pamętam co. Może dodać surowe pieczarki? I cebulę, szczypiorek? Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:40 Nie próbowałam z pigwą, może to coś akurat dla mnie? Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
magazynka Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:21 Ja kiedyś zrobiłam surówkę z posiekanej kiszonej kapusty z marynowaną papryką. Jedzący chwalili. Można też spróbować z drobno utartą świeżą. Zawsze inny, nowy smak. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek1 Re: Surówka z kiszonej kapusty 23.10.18, 14:02 Mi się jakoś nie łączy kiszone z marynowanym, ale skoro jedzącym smakowało... Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:27 Dziękuję Wam za wszystkie pomysły i czekam na kolejne, będę wypróbowywała po kolei Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:30 Szczypior z dymki albo i cala dymka. Kiszona biala z odrobina slodkiej czerwonej. Z gruszka konferencja starta na grube wiory (wtedy juz sie nie slodzic !) Odpowiedz Link Zgłoś
myq1 Re: Surówka z kiszonej kapusty 23.10.18, 17:37 Muszę wypróbować z gruszką konferencją. Z jabłkiem, cebulką, porem i marchewką plus czerwona papryka - super! Oleju łyżkę do tego i koperek na koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:35 cebula, kminek, olej (rzepakowy) Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:53 ja to mogę jeść na kilogramy, w sezonie zimowym jestem ciężko uzależniona... Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Surówka z kiszonej kapusty 20.10.18, 23:49 Por, lub szczypior, lub cebula czerwona, plus papryka. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Surówka z kiszonej kapusty 21.10.18, 00:12 Kapusta kiszona plus pomidor. Mozna dodac odrobine cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Surówka z kiszonej kapusty 21.10.18, 00:51 O właśnie, zastanawiałam się nad pomidorem. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Surówka z kiszonej kapusty 23.10.18, 17:22 ja robię samą kiszoną kapustę siekając ją na drobniejsze kawałki i polewam olejem lnianym tłoczonym na zimno zdaje się. tak jest dla mnie przepysznie, olej lniany zaczął znikać znacznie szybciej niż kiedyś(czyli stał długo po wigilii i nikt go do niczego nie uzywał) ale kapusta musi być najlepszej jakości, nie marketowa(czasem kupuję i jest znaczna różnica w smaku) Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Surówka z kiszonej kapusty 23.10.18, 17:44 Kapusta, cebula, koperek, oliwa, sól, pieprz. Albo podgotowana kapusta kiszona ze zwykłą białą i do tego zasmażka na maśle, sól i pieprz. Albo sama kapucha. Odpowiedz Link Zgłoś
elizabeth1972 Re: Surówka z kiszonej kapusty 23.10.18, 21:39 kapusta kiszona + majonez + sól+ pieprz Odpowiedz Link Zgłoś