Dodaj do ulubionych

Czego się bardziej boicie? śmierci czy starości?

28.10.18, 14:02
Kilka dni temu zmarla znajoma , lat 45. Nagle, po prostu zasłabła i już się nie obudziła. Jakis niezdiagnozowany wczesniej problem medyczny.
45 lat to o wiele za wczesnie.
Ale realnie, chyba tak bym wolała, niż dożyć setki i być przez 25 ostatnich lat upierdliwym bezradnym brzydko pachnącym problemem otoczenia.
Obserwuj wątek
    • mrs.solis Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 14:18
      Nie musisz dozywac setki zeby skonczyc w pieluchach robiac pod siebie. W sumie jakbym miala do wyboru czy zyc krocej i miec szybka latwa smierc czy dluzej i byc potem od kogos zaleznym , albo skonczyc z Alzhaimerem ty wybralabym opcjie pierwsza.
      • aqua48 Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 14:25
        Jak mam wybór to chciałabym mieć lepsze zęby..
      • asia-loi Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 14:36
        mrs.solis napisała:

... W sumie jakbym miala do wyboru czy zyc krocej i miec szybka latwa smierc czy dluzej i byc potem od kogos zaleznym , albo skonczyc z Alzhaimerem ty wybralabym opcjie pierwsza.
        >

Ja też. Moim zdaniem z bardzo długiego życia nic dobrego nie wynika, ani dla osoby żyjącej ani dla rodziny. Jeszcze jak ktoś jest sprawny, kumaty to jeszcze ok, ale jak wymaga opieki innych to jest tylko bardzo dużym obciążeniem dla innych, a sam z życia nie ma nic.
    • asiairma Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 14:27
      starości własnej, śmierci bliskich
    • joanna05 Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 14:41
      W tej chwili - niczego, jedno i drugie mnie czeka. Nie ma sensu się bać, trzeba się pogodzić. No i nie wolałabym umrzeć nagle w wieku 45 lat, w wieku 80 lat - już prędzej.
      Mam babcię, 98 lat ostatnio skończyła. Nie pachnie brzydko, wypraszam sobie w imieniu babci. Upierdliwa pewnie bywa, bezradna czasem też. Umysł ma jednak w pełni sprawny, można z nią o wszystkim pogadać. Nie życzę jej szybkiej śmierci i mam nadzieję, że Tobie też nikt nie będzie życzył, jak się zestarzejesz.
    • aguar Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 16:19
      Uwielbiam takie pytania: wybór między dżumą a cholerąsmile 45 lat skończyłam kilka dni temu, jeszcze mam po co żyć, dziecko jeszcze w podstawówce, potrzebuje mnie. Chciałabym mieć prawo do eutanazji, kiedy będę potrzebowała.
    • lot_w_kosmos Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 16:20
      Śmierci.
      Chce żyć długo.
      A na pewno zdążyć odchowac dzieci..
    • kkalipso Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 16:31
      45 l. to zdecydowanie za młodo. Nie chciałabym tak nagle odejść zostawić dzieci i rodzinę. Nie każdy stary człowiek umiera w cierpieniu więc wybieram starość z nadzieją że jeśli będzie okropnie to będę miała wybór- eutanazja.
    • katja.katja Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 16:35
      Bana.
    • kosmos_pierzasty Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 16:40
      Przedwczesnej śmierci.
      Starość mnie nie przeraża. Może będzie łaskawa - mam w rodzinie sporo takich przykładów.
    • liliawodna222 Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 16:40
      Człowiek boi się wszystkiego - i starości, i choroby, zniedołężnienia i w końcu śmierci. To zrozumiałe.
      Ale staram się tak nie myśleć. Zakładam, ze będę żyła dłuuuugo (czyt. do setki smile ) i szczęśliwie, w pełni zdrowa smile Co mi da zamartwianie się już teraz?
    • pani_tau Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 17:03
      Boję się starości niedołężnej, zależności od innych. Śmierci się nie boję, ale umierania bardzo, bo jest czego się bać.
      Na eutanazję w Polsce nie ma co liczyć, na tę w Szwajcarii trzeba mieć sporo kasy i wstrzelić się w moment. Cienko to wszystko widzę.
      • bi_scotti Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 17:18
        Staram sie byc przygotowana/ready na kazda okolicznosc choc, oczywiscie, jak wiekszosc ludzi, "planuje" zyc forever i na dodatek in perfect health wink Cheers.
      • katja.katja Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 17:19
        Ile kosztuje w Szwajcarii? Już ze wszystkimi formalnościami?
      • mrs.solis Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 00:04
        Kurde sprawdzilam koszty i estymuja je na 10 tys. $ Nie wiem skad ta cena. No ale miesieczny koszt utrzymania starszej osoby w domu starcow to 6 tys. miesiecznie. Chyba przyjdzie mi sie bratac z narkomanami jak przyjdzie na to czas.
        • katja.katja Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 07:44
          To nie jest znowu jakaś kwota zaparowa, około 40 000 zł. Przeciętny Polak wg statystyk ma około 30 000 zł. Tylko jakie mają wymogi "poza ceną"?
          • katja.katja Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 07:46
            Na pewno nie 6000 zł, chyba że jakiś super ekskluzywny ośrodek. Niedawno rozpoznowałam temat, najdroższy w moim województwie to około 4500 zł i to dla osób w stanie leżącym, z różnymi rurkami itp.
            Średnia prywatnego około 3000-3500 zł. Przy czym średnia emerytura 2500 zł, zatem rodzina wystarczy, że dołożyła plus/minus po 500 zł.
            • wispar1 Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 09:35
              Na tę średnią emeryturę to się liczy 1 generał i 30 zwykłych ludzi z emeryturą 1500zł.
              • katja.katja Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 20:31
                Niech będzie nawet 1500 zł. Zatem biorąc pod uwagę przeciętny prywatny ośrodek za 3000 zł (w tym ośrodku można czekać aż zwolni się miejsce w państwowym co trwa średnio około 1 roku) rodzina dokłada drugie 1500 zł. Jest to pokolenie, które miało zwykle co najmniej dwoje dzieci zatem koszt dzieli się na dwa (lub więcej jeżeli dzieci jest więcej).
                750 zł miesięcznie.
    • lauren6 Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 17:19
      Starości.
    • maadzik3 Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 18:38
      zdecydowanie starości
    • katja.katja Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 19:15
      Moim zdaniem 45 lat jak nie ma się dzieci do odchowania to w sam raz. Człowiek już się nażył, przeżył całą młodość, nie zdążył na szczęście dożyć czasu prawdziwej głębokiej starości i niedołężności , chorób. Cudowna śmierć.
      • tmk123 Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 19:57
        Mam 55, oczywiście mam rózne problemy życiowe, ale dziecko odchowane 23 lata. Ale mam jeszcze parę rzeczy, które sprawiaja MI przyjemność. Trochę ksiązek do przeczyania, kilka rzeczy w hobby, które chę osiagnąć.
        • echtom Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 31.10.18, 10:40
          I spory kawałek świata do zobaczenia i pokazania wnukom.
      • asia.sthm Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 19:58
        katja.katja napisała:

> Moim zdaniem 45 lat jak nie ma się dzieci do odchowania to w sam raz. Człowiek
        > już się nażył, przeżył całą młodość, nie zdążył na szczęście dożyć czasu prawdz
        > iwej głębokiej starości i niedołężności , chorób. Cudowna śmierć.

Wydrukuj sobie do w duzym formacie i przyczep przy lozku zebys mogla codziennie na nowo rozkoszowac sie swoja mądroscią.
        Coz za umysl przebogaty, coz za elokwencja! Jestem pelna podziwu dla twojego intelektu w samym kwiecie twojego wieku. Cud miod!
    • czekoladazkremem Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 19:42
      Ja z ogromnym bólem patrzę na starzenie się osób z mojej rodziny. To straszne i okrutne, niesprawiedliwe.
      • bi_scotti Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 19:59
        czekoladazkremem napisała:

> (...) starzenie się (...). To straszne i okrutne, niesprawiedliwe.

Pośród nas żyją ci, co przeżyli
        Choć przeżyć przecież nie mieli prawa
        I jeszcze cieszą się z każdej chwili
        Którą ich los im zostawia

Żyją wyrokom wieku na przekór
        Wieku, co siejąc śmierć - sam umiera
        Rano po mleko drepczą do sklepu
        I sadzą dęby na skwerach

Prawem kaduka, w drodze wyjątku
        Niepowtarzalni, jak starodruki
        Żyją co dzień, dzień w dzień - od początku
        I troszczą się o prawnuki

Przegapił Hitler, pogardził Stalin
        Nie dały rady - zawał, prostata.
        Czytają, czego nie przeczytali
        I wciąż ciekawi są świata

Nie pysznią się - bliźniacy stulecia
        Że ich nie dorzucono do stosu
        Ich życie ma się powtórzyć w dzieciach
        - Jesteśmy częścią kosmosu!

Częścią kosmosu - popiół we włosach
        Popiół tych wszystkich, co nie przeżyli
        Nieusuwalna pamięć, jak osad
        Spalonej kolekcji motyli

Czasem się z losem godzi czas
        Mleko i motyl, dąb w rozkwicie
        Ci, co przeżyli - żyją wśród nas
        Tak obrażonych na życie

by JK in 1997
        • wapaha Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 21:21
          Bi scotti- piękne ! dziękuję !
        • szeptucha.z.malucha Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 30.10.18, 07:56
          Kto jest JK? Hę?
    • andaba Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 21:06
      Starości, chorób, niepełnosprawności, bólu, uciążliwości dla innych.
      Umierać mogę nawet dzisiaj.
    • jeziorowa Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 21:23
      Na obecnym etapie życia bardziej boję się śmierci, bo mam dzieci, którym jeszcze daleko do dorosłości.
    • blokersowa Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 21:24
      45 lat i juz final? No nie. Nawet wiedzac ze moze byc słabo później. W tym roku dobilam do tego wieku, dopiero teraz czuje sie dojrzałą osobą, bardziej świadoma niz 20 lat temu i teraz mialabym powiedziec sobie pas.... Nie mam nikogo do dochowania i odchowania, wiec teoretycznie moznaby sie zwijac. Ale tyle pięknych miejsc do zobaczenia. Tyle mozna jeszcze doswiadczyc, smiac sie, smakowac. Jeszcze mam jakies plany i chętki. Jednak boję sie historii mojej babci i demencji, latami postepujacej degradacji osobowości, bezsilności i zależności. To bylby koszmar. Ale pamietam jej oczy w ostatnim dniu zycia, spojrzala na mnie i usmiechnela sie juz nie wiedzac napewno kim jestem ani kim ona jest. Oczy byly intensywnie niebieskie i miały kosmiczna głębie. Ta wieczność była radosna i łagodna.
      • mrs.solis Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 00:11
        No ja widzialam swoja babcie na dwa lata przed jej smiercia i byla bezmyslnie patrzacym przed siebie warzywem. To bylo straszne.
        • katja.katja Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 07:42
          Ja widziałam na chwilę przed stanem nieprzytomnym z którego nie wyszła. Były wyblakłe, ktoś inny stwierdził, że jakby czymś pokryte.
          Nic nie mówiła, z wysiłkiem ewentualnie mocno pojedyncze słowa, wszyscy pragnęli jej śmierci (do forumowych mend- nie, nie chodziło o spadek),
          • wispar1 Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 09:37
            pewnie zaćmę miała.
    • manala Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 21:49
      Boję się starości. Co tydzień jeżdżę do domu seniora. Naoglądałam się...Pokazuję dzieciom babcię na zdjęciach. Jak córka była mała...babcia zadbana, uśmiechnięta, radosna...10 lat później, pieluchy, ledwo chodzi. Jeszcze nas poznaje. Miesiąc temu upadła i złamała kość w stawie barkowym. zagipsowana. Teraz potrzebuje już pomocy praktycznie we wszystkim. Sprawność już pewnie nie wróci. Mam nadzieję, że przynajmnej nie będzie odczuwała bólu. I mam nadzieję, że nie będzie latami leżeć i umierać...
      • nolus Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 22:05
        Starości,bo śmierć jest krótsza.
      • katja.katja Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 07:40
        Współczuję, również życzę Twojej krewnej szybkiej śmierci w takiej sytuacji.
        Ja do dzisiaj budzę się zlana zimny potem w nocy, że krewny nadal żyje sad
    • nangaparbat3 Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 22:17
      Właśnie dzisiaj moja matka, 88, nie pachnie brzydko i nie jest bezradna ani niedołężna ani upierdliwa, wyznała: bardzo źle znoszę widok objawów starzenia się u osób, które są ode mnie młodsze (odwiedziłyśmy jej bratanka 40 plus).
    • mid.week Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 22:20
      O ja bym tak chciała. 45 mi wystarczy 🙂
      • jeziorowa Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 22:28
        Tak myślisz, bo masz teraz 20 i uważasz, że 45 to już ho, ho, ho....tyyyle człowiek się nażył, prawda?
        • mid.week Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 22:36
          Minełam już 40 tke 🙂
        • katja.katja Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 07:38
          No nażył, ja mam trochę mniej, ale też jestem zmęczony i chętnie poszłabym bezboleśnie na jakiś miły wieczny odpoczynek.
    • stephanie.plum Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 22:34
      śmierci jestem nawet ciekawa.

jak to będzie, co to będzie - ten ostateczny moment, ta strzelista chwila. tylko ból i szarpanina, czy jakieś nowe doświadczenie...? może - ekscytujące?
      ostatecznie, wierzę, że to będzie coś więcej, niż tylko osunięcie się w niebyt.

byłam przy śmierci dwóch osób, z czego jedna zmarła, gdy trzymałam ją w ramionach.

i wiem, że śmierć to jest walka - ciało, nawet pozbawione przytomności, do ostatka walczy z Nieuniknionym.
      a co jest dalej...?

starość, to zupełnie inna bajka.
      przeraża mnie słabość, bezradność, zależność. rezygnacja ze wszystkiego po kolei, aż zostanie naga fizjolofia, ciało gotowe wrócić do ziemi.
      opiekuję się dziadkami, którzy dobiegają setki.mimo, iż są w dobrym zdrowiu, trzeba pomagać - myć, przebierać. leczyć. pitrasić, prać, sprzątać.
      ci dziadkowie są mi potrzebni, i opieka nad nimi też, w jakiś sposób. boję się chwili, kiedy odejdą.
      ale czy ta starość jest potrzebna im? nie umiem powiedzieć. chcę wierzyć, że pozytywy wciąż przeważają...
      • katja.katja Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 07:37
        U mnie osoba z mojej rodziny nie chciała walczyć już na 2 miesiące przed śmiercią. Nie chciała jeść ani pić. Ostatnie 2 dni nieprzytomne chwała Bogu, nie cierpiała ona ani inni.
        Ja po tamtej stronie chciałabym obserwować miny dusz katolików (muzułmanów etc.) gdy dowiadują, że to w co wierzyli całe życie to zwykły fake big_grin i nie potrzebnie tyle się umartwiali za życia smile
        • stephanie.plum Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 08:56
          "miny dusz" - piękne!

może tak właśnie będzie, że wszyscy zrobimy zdumione miny.
          :~O
        • echtom Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 31.10.18, 10:50
          > i nie potrzebnie tyle się umartwiali za życia smile

To słabe "umartwiać się" tylko w oczekiwaniu na nagrodę lub ze strachu przed karą. Człowiek powinien żyć tu i teraz i mieć wewnętrzne przekonanie, że wybrał dobry model życia - niezależnie od tego, w co wierzy.
    • anahera Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 28.10.18, 23:51
      Przedwczesnej smierci, poki mnie bliscy potrzebuja. Niestety znam sporo osob ktore zmarly nagle w wieku 35ciu, 39ciu, 40-tu, 49ciu, widzialam rozpacz wielu dzieci i malzonkow, nie chce tego dla swoich.

Starosci balabym sie takiej naprawde niedoleznej, natomiast eutanazja nie lezy w sferze moich przekonan. Z racji zawodu zloty strzal moglabym sobie sama zafundowac w kazdej chwili, mam nadzieje ze nigdy nie przezyje pokusy.
      • mrs.solis Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 00:17
        Jestes farmaceutka? POwiedz mi na przyszlosc co moge wziasci zeby zasnac i sie nie obudzic, bo na Szwajcarie moze mnie jednak nie bedzie stac.
          • katja.katja Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 07:34
            Cudowny? Tragiczny. Stosunkowo mało stara inteligenta kobieta powoli przemienia się w gąbkę za życia.
          • anahera Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 31.10.18, 07:33
            Filmu nie widzialam, czytalam ksiazke.
        • anahera Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 31.10.18, 07:32
          Nie, za 2 lata bede weterynarzem.
        • sylwiastka Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 31.10.18, 07:47
          Ze stosunkowo latwo dostepnych lekow przedawkowana insulina, takze w przypadku braku cukrzycy.
          • katja.katja Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 31.10.18, 08:27
            A jak szybko się po niej schodzi? I czy boli?
          • majenkir Re: 01.11.18, 15:17
            sylwiastka napisała:
            > Ze stosunkowo latwo dostepnych lekow przedawkowana insulina

Przeciez insulina jest na recepte...
    • kitka20061 Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 00:09
      Boję się chorób, bycia ciężarem dla siebie i innych.
    • dzikka Re: Czego się bardziej boicie? śmierci czy staroś 29.10.18, 10:04
      w tej chwili śmierci i ciężkiej choroby. I nawet nie ze względu na siebie ale ze względu na bliskich. Chciałabym odchować dziecko.
      Za jakieś 20 lat (jak szczęśliwie dożyję) może zacznę bać się starości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka