Dodaj do ulubionych

Polećcie proszę

03.11.18, 15:23
jakąś fajną książkę kucharską dla starszych dzieci. Taką wiecie, z dokładnymi opisami, fajnymi obrazkami, nie bardzo trudnymi potrawami. Dziecko lat 10 raczej rozpoczynające przygodę z gotowaniem.

Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • lot_w_kosmos Re: Polećcie proszę 03.11.18, 15:27
      W Empiku jest pełno.
      Ja kupiłam mojej 10 latce tę Anny Starmach.
    • kouda Re: Polećcie proszę 03.11.18, 15:50
      moja pierwsza to chyba byla ta - cudowna wink
      www.google.pl/search?q=kuchnia+pe%C5%82na+cud%C3%B3w&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjHoZWevLjeAhUBEywKHYTZCIsQ_AUIDigB&biw=1600&bih=758
      • nisar Re: Polećcie proszę 03.11.18, 16:35
        Ale te przepisy są faktycznie "wykonalne" dla dziecka bez doświadczenia?
        • kochamruskieileniwe Re: Polećcie proszę 03.11.18, 17:50
          Jeśli chodzi o linkowaną wyżej książkę to -tak - oczywście. To są przepisy w zasadzie bez gotowania. Takie bardziej z gotowych spraw. Typu pieski z parówek, myszy z twarogu.
          Estetyka jast taka typowa dla lat 70-tych. Była jeszcze druga część - okładka w czerwoną kratkę Kuchnia z niespodzianką.
          Też mam do tych ksiązek sentyment smile

Ale dla chcącej gotować i piec młodej osoby osoby - to chyba coś innego...
          Może "Pyszności Kulinarne" A Starmach lub "Dzieci gotują. Wielka księga przepisów" A Górskiej? Lub "Dzieci gotują. Kurs gotowania dla dzieci" K. Zioła-Zemczak?

To wszystko zależy od dziecka - czy już cokolwiek wie o gotowaniu, czy całkiem "zielona"? Czy jeszcze etap Barbie (Jest książka Barbie gotuje), czy już uważająca, że Barbie to dla maluchów smile
          • kosmos_pierzasty Re: Polećcie proszę 03.11.18, 22:10
            Moja właśnie tę bardzo lubi: "Dzieci gotują. Wielka księga przepisów" A Górskiej
        • mid.week Re: Polećcie proszę 03.11.18, 21:52
          Też ją miałam! Robiłam chyba wszystko, pamiętam krokodyla z ogórka, zaserwowałam go rodzinie na wielkanoc (zajączki z jajka wydały mi się zbyt dosłowne) big_grin
          • czarniejszaalineczka Re: Polećcie proszę 03.11.18, 22:00
            ja uwielbialam myszki z sera big_grin
            • kouda Re: Polećcie proszę 04.11.18, 08:24
              czarniejszaalineczka napisała:

> ja uwielbialam myszki z sera big_grin

Ja tez wink
              I oczywiście nie sa to wyrafinowane przepisy, ale na pewno do zrobienia samodzielnie przez dziecko i dosłownie - zabawa w gotowanie. Ja ja uwielbiałam 😉
              No i nie trzeba kupować, skany sa w sieci. Moj dziesięciolatek tez się para gotowaniem, ale on częściej w necie wynajduje inspiracje, albo ja go uczę krok po kroku
        • tairo Re: Polećcie proszę 03.11.18, 22:26
          To są przepisy raczej na poziomie dziecka 5-8 lat.
      • maaria33 Re: Polećcie proszę 03.11.18, 17:47
        Pies z parówki? smile
      • czarniejszaalineczka Re: Polećcie proszę 03.11.18, 19:47
        miałam taką big_grin
      • chocolate-cakes Re: Polećcie proszę 03.11.18, 22:14
        Mam jeszcze ją gdzieś w domu 😆
    • kropkaa Re: Polećcie proszę 03.11.18, 21:58
      "Gotowi, by gotować" Agnieszki Kręglickiej.
      • raczek47 Re: Polećcie proszę 03.11.18, 22:06
        G.Kasdepke-"Słodki rok Kuby i Buby" i jeszcze jedną książkę miał z przepisami dla dzieci,nie pamiętam tytułu.
      • ailia Re: Polećcie proszę 03.11.18, 22:17
        kropkaa napisała:

> "Gotowi, by gotować" Agnieszki Kręglickiej.

świetna! Ciekawe teksty pomiędzy przepisami, pomysłowe fotografie, no i autorka klasa sama w sobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka