deedee0 04.11.18, 16:36 Nie jestem fanką różnego rodzaju kasz, ale chciałabym ją włączyć częściej do menu. Czy macie jakieś sprawdzone , smaczne, proste przepisy na kaszę jako danie albo dodatek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klamkas Re: przepis na kasze 04.11.18, 17:00 Pospamuję - bardzo lubię mieszanki Melvit. Dodaję do nich przyprawy, warzywa i/lub mięso, albo prażone pestki, do tego trochę oleju/oliwy i jem. Można na ciepło, albo na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: przepis na kasze 04.11.18, 17:07 Ja za kaszami specjalnie nie przepadam, ale ostatnio odkryłam kaszę Bulgur i muszę przyznać, że tak kasza bardzo mi smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: przepis na kasze 04.11.18, 17:14 Ja bulguru nie szanuję, to kasza pszenna i jak mam jeść kaszę, to w ramach urozmaicania diety, a nie zubożania. Pszenicę jem jako chleb Nie przepadam za kaszami, ale do mięska w sosie lubię mieszać jęczmienną i gryczaną. Samej gryczanej nie lubię, a mam wewnetrzne przekonanie, że jest zdrowa, więc tak. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: przepis na kasze 04.11.18, 17:17 Bardzo lubię wszelkie kasze prócz pęczaku. Zazwyczaj podaję je na obiad do mięsa z sosem zamiast ziemniaków, czasami jem z mlekiem na ciepło jako śniadanie. Gryczaną uwielbiam ugotowaną, podaną ze skwarkami i jogurtem naturalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
rafaleczka Re: przepis na kasze 05.11.18, 11:36 o ja też, gryczana z tłuszczykiem ze skwarkami! pycha Odpowiedz Link Zgłoś
crea.tura Re: przepis na kasze 04.11.18, 18:22 Moja ulubiona syta sałatka, stanowiąca samodzielny posiłek (dość pracochłonna): - kasza gryczana ugotowana na sypko - minimalnie krócej niż podano na opakowaniu. Zaraz po ugotowaniu odcedzam i przesypuję do miski żeby odparowała i przestygła. - drobno posiekane: surowe brokuły, oliwki, czerwona papryka, czerwona cebula, ogórek kiszony (wszystko w drobną kosteczkę) - sos z oliwy i łyżki cytryny - posypane dużą ilością natki pietruszki, również drobno zsiekanej i prażonym słonecznikiem. Siekanie tego wszystkiego zajmuje sporą chwilę, ale robię od razu dużą michę i mam z głowy śniadania i przekąskę w pracy na dwa dni. Bardzo zdrowa rzecz - nie można bać się surowych brokułów, są przepyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: przepis na kasze 04.11.18, 21:31 Ja bardzo lubię surowe kalafiory, mają orzechowy posmak. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: przepis na kasze 05.11.18, 09:41 Ale takie całkiem surowe, czy sparzone? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: przepis na kasze 04.11.18, 18:26 Może te polubisz? www.google.com/search?q=trendy+lunch&hl=pl&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwi62saOobveAhVisosKHYtQAycQsAR6BAgFEAE&biw=1366&bih=654 Odpowiedz Link Zgłoś
wilan.an Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:40 Te kasze odkąd odkryłam w sklepie to przepadlam😊 Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:44 To jeszcze zobacz te od Babci Zosi: sklep-sys.pl/pl/c/Dania-z-kaszy/14 Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: przepis na kasze 04.11.18, 18:30 Kasze u mnie to zwykle jako dodatek do mięsa z sosem, np. gulaszu, czy bitek, żeberek. Lubimy gryczaną (prażoną i nie) i jęczmienną. Z pęczakiem gotuję krupnik. Manna tylko na mleku, na słodko, ale rzadko jemy. Modnej jaglanej nie bardzo lubimy, dorzucam do zup jarzynowych jako zagęstnik Tak więc nic odkrywczego. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:28 Jako dodatek najchętniej jemy gryczaną, niezła jest też mamałyga zostawiona do zastygnięcia w keksówce i podana jako plastry z ostrymi w smaku sosami lub grzybami. Jaglana natomiast to najlepszy wypełniacz do kotletów. Kocham kasze oprócz jęczmiennej, jeśli już muszę ją jeść to w postaci pęczaku. Nie jem pszenicy ale jeśli nie masz przeciwwskazań, to naprawdę niezła jest gotowana pszenica zmielona z twarogiem, choć niekoniecznie do obiadu. Podobno stanowiła filar żywienia rzymskich legionów. Odpowiedz Link Zgłoś
seaborgium Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:42 Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem, kasza dowolna z warzywami, kasza jaglana z owocami, naleśniki ze zblendowanej kaszy gryczanej, kasza gryczana z grzybami zawinięta w kapustęa ła gołąbki. Kocham wszystkie kasze, jadam prawie codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
seaborgium Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:44 Kotlety z kaszy jaglanej z ciecierzycą albo cukinią... mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:51 Spróbuj nie cudować tylko zamiast ziemniaków/makaronu/ryżu/klusek ugotować kaszę, tzn. potraktować ją jako to, czym jest, tzn. dodatek skrobiowy. Nie próbuj natomiast zastępować kaszą mięsa albo warzyw. Moja teściowa tak robi, np. pierogi z kaszą w środku, gołąbki z ryżem i kaszą. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: przepis na kasze 05.11.18, 00:19 A dlaczego ma tak nie robić? Pierogi z kaszą gryczaną i serem - moje cudowne wspomnienie z dzieciństwa /młodości.. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: przepis na kasze 05.11.18, 09:44 Nie rozumiem... gołąbki a w środku tylko kasza i ryż? Fuj. I jak to się trzyma kupy? To samo pierogi z kaszą, chyba coś tam jeszcze dodaje, to musi być masa, a nie sama rozsypująca się kasza... Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:55 Do kaczki albo gąski pieczonej bardzo pasuje mi "kaszotto" z cebulką, korzeniem pietruszki i kwaśnym jabłkiem. Z pęczaku. Lubię też bardzo takie "kaszotto" z kaszy jęczmiennej albo jaglanej z równym warzywami korzeniowymi, tylko bez parmezanu. Kasza jaglana na mleku z owocami- klasyk na śniadanie, chociaz rzadko robię, bo nie przepadam za słodkim śniadaniem. Gryczana ze skwarkami i cebulą plus kefir jako samodzielne danie. Lubię też jęczmienną do gołąbków czy innych faszerowanych warzyw. Krupnik wiadomo. Lubię też kaczy bulion z pieczarkami i kaszą. Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: przepis na kasze 05.11.18, 11:56 Jeej ale bym zjadła takie kaszotto, już nawet bez tej gąski. .. szkoda, że jestem chora a ze składników mam tylko jabłko I nawet nie kwaśne 😣 Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:57 I pierogi! z kaszą gryczaną i twarogiem przyprawione świeżą miętą, uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: przepis na kasze 05.11.18, 12:25 De gustibus - dla mnie połączenie ciasta pierogowego z kaszą jest okropne i jakieś takie zapychające. Nie lubię też tych zapiekanych pierogów z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kaszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: przepis na kasze 04.11.18, 23:57 lubie ten przepis: www.kwestiasmaku.com/przepis/kaszotto-z-indykiem-fasolka-i-cukinia mozna zmieniac warzywa, papryka tez tu swietnie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bella_roza Re: przepis na kasze 05.11.18, 10:31 rozgrzewająca jaglanka na ostro (świetna na przeziębienie): do wrzątku dodać kurkumę, imbir, pieprz, sól, pietruszkę i odrobinę oliwy, wsypać kaszę (wody powinno być 2,5x tyle ile kaszy), gotować 15 min i odstawić na 5 min. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: przepis na kasze 05.11.18, 12:39 Śniadanie na słodko: jaglana lub quinoa z prażonym jabłkiem/ karmelizowanymi bananami, cynamon, imbir, jogurt/ mleko kokosowe. Uwielbiam Pierogi z kasza gryczaną, twarogiem i cebula - wczoraj jadłam Kasza gryczana ze smażonymi warzywami korzeniowymi - pycha Tabuleh - ja robię z jaglaną Kasza gryczana zapiekana z twarogiem, cebulą i boczkiem Odpowiedz Link Zgłoś