Dodaj do ulubionych

przepis na kasze

04.11.18, 16:36
Nie jestem fanką różnego rodzaju kasz, ale chciałabym ją włączyć częściej do menu. Czy macie jakieś sprawdzone , smaczne, proste przepisy na kaszę jako danie albo dodatek?
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: przepis na kasze 04.11.18, 17:00
      Pospamuję - bardzo lubię mieszanki Melvit. Dodaję do nich przyprawy, warzywa i/lub mięso, albo prażone pestki, do tego trochę oleju/oliwy i jem. Można na ciepło, albo na zimno.
    • asia-loi Re: przepis na kasze 04.11.18, 17:07
      Ja za kaszami specjalnie nie przepadam, ale ostatnio odkryłam kaszę Bulgur i muszę przyznać, że tak kasza bardzo mi smakuje.

https://dodomku.pl/images/products_new/400x400/00049739.jpg?id=1483489838
      • mika_p Re: przepis na kasze 04.11.18, 17:14
        Ja bulguru nie szanuję, to kasza pszenna i jak mam jeść kaszę, to w ramach urozmaicania diety, a nie zubożania. Pszenicę jem jako chleb smile
        Nie przepadam za kaszami, ale do mięska w sosie lubię mieszać jęczmienną i gryczaną. Samej gryczanej nie lubię, a mam wewnetrzne przekonanie, że jest zdrowa, więc tak.
    • aqua48 Re: przepis na kasze 04.11.18, 17:17
      Bardzo lubię wszelkie kasze prócz pęczaku. Zazwyczaj podaję je na obiad do mięsa z sosem zamiast ziemniaków, czasami jem z mlekiem na ciepło jako śniadanie. Gryczaną uwielbiam ugotowaną, podaną ze skwarkami i jogurtem naturalnym.
      • rafaleczka Re: przepis na kasze 05.11.18, 11:36
        o ja też, gryczana z tłuszczykiem ze skwarkami! pycha
    • crea.tura Re: przepis na kasze 04.11.18, 18:22
      Moja ulubiona syta sałatka, stanowiąca samodzielny posiłek (dość pracochłonna):
      - kasza gryczana ugotowana na sypko - minimalnie krócej niż podano na opakowaniu. Zaraz po ugotowaniu odcedzam i przesypuję do miski żeby odparowała i przestygła.
      - drobno posiekane: surowe brokuły, oliwki, czerwona papryka, czerwona cebula, ogórek kiszony (wszystko w drobną kosteczkę)
      - sos z oliwy i łyżki cytryny
      - posypane dużą ilością natki pietruszki, również drobno zsiekanej i prażonym słonecznikiem.

Siekanie tego wszystkiego zajmuje sporą chwilę, ale robię od razu dużą michę i mam z głowy śniadania i przekąskę w pracy na dwa dni. Bardzo zdrowa rzecz - nie można bać się surowych brokułów, są przepyszne!

• bei Re: przepis na kasze 04.11.18, 21:31
        Ja bardzo lubię surowe kalafiory, mają orzechowy posmak.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: przepis na kasze 05.11.18, 09:41
        Ale takie całkiem surowe, czy sparzone?
    • anika772 Re: przepis na kasze 04.11.18, 18:26
      Może te polubisz?
      www.google.com/search?q=trendy+lunch&hl=pl&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwi62saOobveAhVisosKHYtQAycQsAR6BAgFEAE&biw=1366&bih=654
      • wilan.an Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:40
        Te kasze odkąd odkryłam w sklepie to przepadlam😊
        • anika772 Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:44
          To jeszcze zobacz te od Babci Zosi:
          sklep-sys.pl/pl/c/Dania-z-kaszy/14
          • wilan.an Re: przepis na kasze 05.11.18, 00:05
            To jest EXTRA! Dziękuję
    • ga-ti Re: przepis na kasze 04.11.18, 18:30
      Kasze u mnie to zwykle jako dodatek do mięsa z sosem, np. gulaszu, czy bitek, żeberek. Lubimy gryczaną (prażoną i nie) i jęczmienną. Z pęczakiem gotuję krupnik. Manna tylko na mleku, na słodko, ale rzadko jemy. Modnej jaglanej nie bardzo lubimy, dorzucam do zup jarzynowych jako zagęstnik wink
      Tak więc nic odkrywczego.
    • lellapolella Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:28
      Jako dodatek najchętniej jemy gryczaną, niezła jest też mamałyga zostawiona do zastygnięcia w keksówce i podana jako plastry z ostrymi w smaku sosami lub grzybami. Jaglana natomiast to najlepszy wypełniacz do kotletów. Kocham kasze oprócz jęczmiennej, jeśli już muszę ją jeść to w postaci pęczaku. Nie jem pszenicy ale jeśli nie masz przeciwwskazań, to naprawdę niezła jest gotowana pszenica zmielona z twarogiem, choć niekoniecznie do obiadu. Podobno stanowiła filar żywienia rzymskich legionów.
    • seaborgium Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:42
      Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem, kasza dowolna z warzywami, kasza jaglana z owocami, naleśniki ze zblendowanej kaszy gryczanej, kasza gryczana z grzybami zawinięta w kapustęa ła gołąbki. Kocham wszystkie kasze, jadam prawie codziennie
      • seaborgium Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:44
        Kotlety z kaszy jaglanej z ciecierzycą albo cukinią... mniam.
    • asfiksja Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:51
      Spróbuj nie cudować tylko zamiast ziemniaków/makaronu/ryżu/klusek ugotować kaszę, tzn. potraktować ją jako to, czym jest, tzn. dodatek skrobiowy.
      Nie próbuj natomiast zastępować kaszą mięsa albo warzyw. Moja teściowa tak robi, np. pierogi z kaszą w środku, gołąbki z ryżem i kaszą.
      • peonka Re: przepis na kasze 05.11.18, 00:19
        A dlaczego ma tak nie robić? Pierogi z kaszą gryczaną i serem - moje cudowne wspomnienie z dzieciństwa /młodości..
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: przepis na kasze 05.11.18, 09:44
        Nie rozumiem... gołąbki a w środku tylko kasza i ryż? Fuj. I jak to się trzyma kupy? To samo pierogi z kaszą, chyba coś tam jeszcze dodaje, to musi być masa, a nie sama rozsypująca się kasza...
    • triismegistos Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:55
      Do kaczki albo gąski pieczonej bardzo pasuje mi "kaszotto" z cebulką, korzeniem pietruszki i kwaśnym jabłkiem. Z pęczaku. Lubię też bardzo takie "kaszotto" z kaszy jęczmiennej albo jaglanej z równym warzywami korzeniowymi, tylko bez parmezanu. Kasza jaglana na mleku z owocami- klasyk na śniadanie, chociaz rzadko robię, bo nie przepadam za słodkim śniadaniem. Gryczana ze skwarkami i cebulą plus kefir jako samodzielne danie. Lubię też jęczmienną do gołąbków czy innych faszerowanych warzyw. Krupnik wiadomo. Lubię też kaczy bulion z pieczarkami i kaszą.
      • same-old_mona Re: przepis na kasze 05.11.18, 11:56
        Jeej ale bym zjadła takie kaszotto, już nawet bez tej gąski. .. szkoda, że jestem chora a ze składników mam tylko jabłko I nawet nie kwaśne 😣
    • triismegistos Re: przepis na kasze 04.11.18, 19:57
      I pierogi! z kaszą gryczaną i twarogiem przyprawione świeżą miętą, uwielbiam.
      • jolie Re: przepis na kasze 05.11.18, 12:25
        De gustibus - dla mnie połączenie ciasta pierogowego z kaszą jest okropne i jakieś takie zapychające. Nie lubię też tych zapiekanych pierogów z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kaszy.
    • mikams75 Re: przepis na kasze 04.11.18, 23:57
      lubie ten przepis:
      www.kwestiasmaku.com/przepis/kaszotto-z-indykiem-fasolka-i-cukinia
      mozna zmieniac warzywa, papryka tez tu swietnie pasuje.
    • marianna1960 Re: przepis na kasze 05.11.18, 07:13
      Tylko nie z woreczka
    • lalkaika Re: przepis na kasze 05.11.18, 10:25
      pyszny jagienik!!
    • bella_roza Re: przepis na kasze 05.11.18, 10:31
      rozgrzewająca jaglanka na ostro (świetna na przeziębienie): do wrzątku dodać kurkumę, imbir, pieprz, sól, pietruszkę i odrobinę oliwy, wsypać kaszę (wody powinno być 2,5x tyle ile kaszy), gotować 15 min i odstawić na 5 min.
    • aga_sama Re: przepis na kasze 05.11.18, 12:39
      Śniadanie na słodko: jaglana lub quinoa z prażonym jabłkiem/ karmelizowanymi bananami, cynamon, imbir, jogurt/ mleko kokosowe. Uwielbiam
      Pierogi z kasza gryczaną, twarogiem i cebula - wczoraj jadłam
      Kasza gryczana ze smażonymi warzywami korzeniowymi - pycha
      Tabuleh - ja robię z jaglaną
      Kasza gryczana zapiekana z twarogiem, cebulą i boczkiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka