Dodaj do ulubionych

Zima, góry, dzieci

07.11.18, 13:04
Dziewczęta, poleccie miejsce w gorach do spędzenia ferii zimowych. Skład wyjazdowy - dwoje emerytów i osmiolatka.
Gdzie to będzie to z grubsza obojętne. Żadne z feriowiczow nie jeździ na nartach, ale jakaś 'osla laczka' dla dziecka może być. Plus jakieś inne atrakcje. Plus oczywiście góry po których zima można chodzić (czyli coś bezpiecznego).
Z góry dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • escott Re: Zima, góry, dzieci 07.11.18, 13:12
      A podepnę się z ciekawości. Moze ktoś znałby jakieś niedrogie miejsce na Słowacji? Ja chętnie z oślą łączką. Dla mnie ważny dojazd bez samochodu.
      • escott Re: Zima, góry, dzieci 07.11.18, 13:12
        (Słowacja z uwagi na lepsze szanse na śnieg.)
    • nowi-jka Re: Zima, góry, dzieci 07.11.18, 13:25
      Małe Ciche
      • bialeem Re: Zima, góry, dzieci 07.11.18, 14:03
        Weź nie reklamuj, bo nie będzie gdzie stopy wcisnąćtongue_out
        • heca7 Re: Zima, góry, dzieci 07.11.18, 15:45
          I nie będzie już ani małe ani ciche wink
          • bialeem Re: Zima, góry, dzieci 07.11.18, 16:06
            Już od dawna nie jest. Jeździłam tam do gazdy pod koniec lat 80 i na początku 90 jak myło się w misce i potrzeby załatwiało w wychodku za stodołą. Jak w końcu zrobili w piwnicy prysznice i wcty dla turystów, to było takie wielgaśne WOW. Ostatnio właśnie szukałam czy da się wynająć nocleg w takiej autentycznej chacie z bali ocieplanej mchem i kominkiem. Ciężko...
            • nowi-jka Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 10:07
              nadal jest małe, i wg mnei mocno zasciankowe - nie mozna płacic karta NIGDZIE, sa dwa sklepy spozywcze i dwa miejsca gdzie mozna cos zjesc - poza pensjonatami, nie ma jakiejs fajnej cukierni/kawiarni, ciche nie jest chociaz tak pzono wieczorem jak wszyscy turysci jzu siedza w pensjonatch... przezyłam tam magiczna chwile: snieg leniwie sypiacy, swiateczne siatełka wszedzie, góralskie chatki... gdyby nie reklamy to byłoby cudne miejsce jak z pocztówki, wracamy tam co swieta i co ferie - uwielbiam zimą Małe ciche. Murzasichle tez moze byc.
    • morekac Re: Zima, góry, dzieci 07.11.18, 13:55
      A są zmotoryzowani czy nie bardzo?
      • dziennik-niecodziennik Re: Zima, góry, dzieci 07.11.18, 18:41
        są.
        • morekac Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 10:52
          Szczawnica/Krościenko.
          Można pójść na spacer do Dol Białej Wody lub w kierunku Czerwonego Klasztoru. Wjechać na Palenicę. Wybrać się na Słowację na jakieś baseny termalne. A i wyciągi też są.
          • morekac Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 10:55
            No i oczywiście zamki Czorsztyn Niedzica i jeszcze można zajrzeć do Nowego (skansen) i Starego Sącza.
          • dziennik-niecodziennik Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 11:06
            tez obejrze, dzieki smile
          • niu13 Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 14:13
            O tak! Hotel Nad Przełomem w Sromowcach polecam bardzo- kameralny, pięknie położony, fajny basen.
    • kurt.wallander Re: Zima, góry, dzieci 07.11.18, 14:52
      Może Brenna - Dolina Leśnicy?
      • iga-79 Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 18:19
        Co tam jest w okolicy Jadę ze starszym na turnus rehabilitacyjny, a 7-latka zabieram na odpoczynek i tak czytam i pomysłu nie mam co robić tam w grudniu....
    • heca7 Re: Zima, góry, dzieci 07.11.18, 15:48
      Tatrzańska Łomnica?
    • dziennik-niecodziennik Re: Zima, góry, dzieci 07.11.18, 18:43
      a jakbyscie mogli jeszcze popisac co tam jest ciekawego dla dziecka? przypominam, nie narty!
    • kyrelime Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 10:17
      Jesli inne atrakcje niż narty to może Karpacz? Można wyjechać na jednodniową wycieczkę do Pragi z biurem podróży, jest też wyciąg chyba na Kopę, z którego bezpieczna droga co najmniej do schroniska pod Śnieżką- widoki zimą cudne, a trasa to bardziej spacer niż wspinaczka. Jest też niedaleko park miniatur zdaje się, aquapark w Gołębiewskim.
      Drugie miejsce, gdzie lubię jeździć z dzieckiem to Bukowina- są ośle łączki, można jechac na zorganizowany kulik, termy nie tylko na miejcu. A dla dla zmotoryzowanych można wjechac na Kasprowy i Gubałówkę, co do tras pieszych zimą przyjemna jest dolina strążyńska z widokiem na giewont, w połowie drogi herbata w schronisku, a kończy się małym wodospadem. Przeszłam zimą z dzieckiem w chuście i wyjscie oceniam jako bezpieczne i przyjemne😊
      • kyrelime Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 10:30
        Dodam jeszcze, że w Bukowinie wybieram pensjonaty nie w centrum. Cisza, spokój i przepiękny widok na tatry. W słoneczny dzień można wypić herbatę na balkonie i napawać się widokiem.
        A tak w innym kierunku jest jeszcze Krynica Zdrój. Centrum do spacerowania, pijalnie wód, muzeum zabawek do zwiedzania i również wyciąg na najwyższą w okolicy górę, której nazwy zapomniałam. Na sanki na pewno miejsce się znajdzie. Natomiast ja zimą zdecydowanie wolę klimat Bukowiny, aż się rozmarzyłam😊
        • dzikka Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 10:44
          Tak, Bukowina zdecydowanie lepsza niż Karpacz.
        • dziennik-niecodziennik Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 10:46
          Krynica mi sie podoba smile
        • cauliflowerpl Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 18:31
          Krynica: wyciąg szynowy na Górę Parkową, na górze osla łączka. Wyciąg gondolowy na Jaworzynę, łatwe do chodzenia szlaki, bliżej miasta też można po górkach pochodzić. Jest lodowisko i basen.
          Krynicę kocham miłością wielką, jechałabym wink
          • cauliflowerpl Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 18:33
            A, Pijalnia Główna jest super smile
            pijalniaglowna.pl/dt_gallery/galeria/
            Lubiłam ją już jako dziecko, no ale byłam kochającą rośliny dziewczynką. Ale teraz widzę, że jest bardziej wypasiona.
          • cauliflowerpl Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 18:37
            "...bliżej miasta też można po górkach pochodzić."
            Zresztą co ja piszę - Parkowa jest w samym centrum.
    • dzikka Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 10:42
      Przede wszystkim sprawdź, gdzie jaka jakość powietrza.
      Widziała, propozycje dziewczyn, . Białka jest w miarę ok ale Karpacz już raczej nie.
      • dziennik-niecodziennik Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 10:47
        u nas na codzień jest zielono, wiec jak raz pojada na tydzień to tak od razu nie umrą smile
      • an.16 Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 11:11
        Białka? Ten molochowaty zabłocony parking, nudne zatłoczone trasy? Jak w ogóle można cos takiego polecać. Zdecydowanie ciekawszy, czystszy jest Karpacz czy Szklarska Poręba. Ja kocham Korbielów, ale to narciarska miejscówka.
        • norra.a Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 11:44
          Tylko, że przygotowanie stoku jest tragiczne, woła o pomstę do nieba. Jak na narty w Polsce to zdecydowanie Szczyrk.
          • an.16 Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 14:10
            Nie denerwuj się. Przecież o Korbielowie to tylko wtręt. Ja lubię. A wątek dotyczy miejscowości nie narciarskiej przecież.
            • norra.a Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 14:30
              Owszem denerwuje sie smile maja tak wspaniale mozliwosci, a infrastruktura w oplakanym stanie.
      • kyrelime Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 11:30
        Będąc w Karpaczu kilka lat temu nie zauważyłam smogu, natomiast ja tam mieszkałam praktycznie w lesie, więc pewnie dlatego zapamiętałam wrażenie czystego powietrza. W drodze na Śnieżkę oczywiście też. Mając do wyboru Białkę i Bukowinę polecam zdecydowanie tą drugą i też bliżej lasu niż centrum. Faktem jest, że ilekroć wyjeżdżałam w góry z kaszlem i katarem- górskie powietrze robiło mi zdecydowanie dobrze, podobnie z dziećmi. Ale my w tych górach staramy się maksimum czas spędzać w lesie, górach, miasta raczej unikamy. Co do Krynicy- w zimie nie byłam, więc o powietrzu zimowym nie jestem w stanie sie wypowiedziec.
        • dzidzia_ch Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 12:58
          My na Sylwestra jedziemy do Szczyrku.
          Bardzo lubię tą okolicę.
          W hotelu jest mnóstwo atrakcji dla dzieci ,wiec nudy nue będzie
      • volta2 Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 16:15
        ja zajechałam do szczawnicy rok temu w pierwszy dzień świąt - powietrze czarne, gęste, smoliste. nam nie przeszkadzało bo my od rana do wieczora na powietrzu z dala od miasta, gdzieś na szlaku, no ale...

w krynicy tego efektu nie czułam
    • jkl13 Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 12:58
      Skoro wyjazd nienartowy, to może Zakopane? Ja wiem, że na forum zaproponować Zakopane to niemalże to samo co parawaning nad morzem z Sebusiem i Karyną, ale dla dziadków jadących z wnukiem z pewnością liczy się nie tylko piękno przyrody (zwłaszcza że na nartach nie pojeżdżą), ale i wszelkie możliwe atrakcje pozwalające zagospodarować czas z dzieckiem.
      My byliśmy kilka lat temu z małymi dziećmi i bardzo polecam. Także nie jeździmy na nartach, więc ważne dla nas było to, aby dało się pochodzić po górach (niekoniecznie w rakach i z czekanami). Dzieciakom wykupiliśmy narciarskie przedszkole przy Gubałówce - 3 godz. dziennie z instruktorem, my w tym czasie delektowaliśmy się grzanym winem i książką (podobne oferty widziałam na Nosalu). Baza noclegowa jest ogromna - od luksusowej do ekonomicznej. Doliny są dostępne dla turystów i nie wymagają specjalnego przygotowania fizycznego. Ja uwielbiam Morskie Oko, a wjazd saniami był super atrakcją dla nas wszystkich, do tego spacer zamarzniętym Morskim Okiem i ślizgawka po nim niesamowitą atrakcją dla dzieci. Wjechaliśmy na Kasprowy - widoki boskie. Tydzień zleciał nie wiadomo kiedy a i tak nie wykorzystaliśmy wszystkich zaplanowanych atrakcji.
      • kyrelime Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 13:50
        Jeśli te sanie ciągnięte na Morskie przez konie to dla mnie taka atrakcja odpada. Ale ogólnie rzecz biorąc też nie rozumiem nagonki na Zakopane, chociaż mając wybór (czyli gdy jedziemy samochodem) nieodmiennie wybieram Bukowinę, czyli spokój i piękne widoki.
        • volta2 Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 16:18
          przecież w bukowinie o spokój też nie łatwo, kiedyś to była jako taka wiocha - dziś to ściek tranzytowy dla amatorów bań i nart w białce. sznur aut, jedno za drugim od rana do późnego wieczora. ja lubię ale ostatnio wybrałam kościelisko i jakoś za bukowiną tęsknię(wciąż) mniej.
          • kyrelime Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 17:40
            Przez centrum przejechać bywa ciężko, to fakt. My nocujemy zazwyczaj kilka km od centrum, tak, że wokół lasy i pasące się owieczki. Np. Olczański Wierch. Tam też spacerujemy, przez centrum przejeżdżamy tylko po drodze gdzieś. No i w zimie na stok. Co do Kościeliska- może wypróbuję tej zimy😊 polecasz jakieś konkretne miejsce?
    • ciri_77 Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 13:57
      Istebna będzie ok. Są miejsca do lajtowego jeżdżenia, jest basen, są przyjemne trasy do spacerów. W okolicy trochę atrakcji dla dzieci - koronki w Koniakowie, Wisła itp.
    • ciri_77 Re: Zima, góry, dzieci 08.11.18, 13:57
      Istebna będzie ok. Są miejsca do lajtowego jeżdżenia, jest basen, są przyjemne trasy do spacerów. W okolicy trochę atrakcji dla dzieci - koronki w Koniakowie, Wisła itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka