Dodaj do ulubionych

M. Obama ma dzieci z in vitro

11.11.18, 12:19
Przyznaję, że jestem zaskoczona. Nie mam nic przeciwko in vitro, a wręcz jestem zwolennikiem tej metody - pod warunkiem, że przyszli rodzice się znają (są parą), ale to wyznanie mnie zaskoczyło. Może dlatego, że dopiero teraz to ujawniła.

www.tvn24.pl/michelle-obama-moje-corki-zostaly-poczete-metoda-in-vitro,882695,s.html
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:26
      Teraz jest moda na publiczne wyznania znanych osób. Im bardziej intymne tym więcej rozgłosu przynoszą.
      • panna.anna4 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:45
        Takie samo intymne wyznanie jak masz w sygnaturce.

Bardzo dobrze że o tym się mówi, normalna sprawa.
        • ewa_mama_jasia Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:02
          Nie jest normalna, bo naszpikowana emocjami, kłopotami zdrowotnymi, bólem fizycznym i psychicznym. Normalna rzeczą to jest płacenie podatków i przestrzeganie prawa. To, jakie ktoś ma kłopoty zdrowotne ma sens omawiać w miejscu i czasie do tego przeznaczonym.
          Moja sygnatura jest dla wygody, kiedy w jakiejś dyskusji piszę o dziecku, nie muszę podawać ile ma lat. Data urodzenia jest faktem, gdybym opisała co się wiązało z faktem zajścia w ciążę, przebiegiem ciąży, porodem - to by było publiczne odsłania ie intymnych rzeczy.
          • cosmetic.wipes Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:07
            Czy ty w ogóle ogarniasz w jakim kontekście padło to wyznanie?
            Czy o chorobach nowotworowych/śmierci bliskich/przemocy domowej/gwaltach też nie należy mówić?
          • araceli Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:08
            ewa_mama_jasia napisała:
            > Nie jest normalna, bo naszpikowana emocjami, kłopotami zdrowotnymi, bólem fizyc
            > znym i psychicznym.

Emocje, kłopoty zdrowotne są NORMALNE.
          • 35wcieniu Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:08
            Godzina urodzenia tez dla ulatwienia?
            • cosmetic.wipes Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:16
              Może sobie zapisała, bo ja alzheimer dogania, a przecież nie będzie się zwierzać ze swoich kłopotów ze zdrowiem 😀
              • ewa_mama_jasia Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:22
                Na przykład.
          • boo-boo Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:08
            "To, jakie ktoś ma kłopoty zdrowotne ma sens omawiać w miejscu i czasie do tego przeznaczonym. "
            Ona ze szczegółami swoich problemów zdrowotnych nie opowiedziała więc nie widzę w tym nic wielkiego, że w kilku zdaniach opowiedziała swoje problemy pobieżnie.
            I dobrze, że znani opowiadają o takich i podobnych sprawach- może dzięki ich wyznaniom inni niezbyt pewni siebie i tego jakie decyzje podjąć w końcu będą mogli się zdecydować.

Równie dobrze mogłaś napisać, że kobiety z akcji "metooo" czy jak to tam szło powinny cicho siedzieć i nic publicznie nie mówić- bo przecież do takich zwierzeń są odpowiednie miejsca.
          • berber_rock Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:11
            ewa_mama_jasia napisała:

> Nie jest normalna, bo naszpikowana emocjami, kłopotami zdrowotnymi, bólem fizyc
            > znym i psychicznym.

Nie jest normalna jedynie w jakims dziwnym kraju nad Wisłą. Na swiecie jak najbardziej normalna i zdarzalo mi sie slyszec tego typu wyznania przy okazji wyjscia na kawe. Przy czym zupelnie nie bylo to traktowane w kategorii wyznania, a jedynie faktu.
            No i emocje tak. Ale bol fizyczny??? Na ktorym niby etapie tego procesu???
            • asmarabis Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:17
              To prawda, mi ze dwie osoby podczas takiego "wyjscia na kawe" powiedzialy ni stad ni zowad ze dokonaly aborcji, myslalam ze padne na miejscu trupem ale to chyba normalne na zachodzie
              • berber_rock Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:30
                asmarabis napisała:

> To prawda, mi ze dwie osoby podczas takiego "wyjscia na kawe" powiedzialy ni st
                > ad ni zowad ze dokonaly aborcji, myslalam ze padne na miejscu trupem ale to chy
                > ba normalne na zachodzie
                >
                Tak, normalne. Nikt tutaj nie sprowadza na swiat dzieci, ktorych egzystencja moglaby byc jedynie cierpieniem. Przerwanie takiej ciazy przed 12 tc jest dosyc powszechne.
                • asmarabis Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:36
                  Powszechne ok, ale opowiadanie o tym osobie z ktora sie pierwszy raz w zyciu gada ) jest troche szokujace dla mnie
                • rosapulchra-0 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 19:42
                  Z tym "nikt" to bym nie przesadzała, niemniej osoby, które dokonały aborcji na pewno nie są stygmatyzowane z tego powodu.
              • anilka Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 14:02
                Wobec tego niezwłocznie powinnaś wrócić, tu by cię to nie spotkało
              • katja.katja Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:14
                A czy wypada mówić o właśnie odbytej kolonoskopii? Albo, że właśnie stosuję czopki?
            • ewa_mama_jasia Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:30
              Nieprzyjemne procedury, badania, zastrzyki z hormonów. Na takim etapie. Zastrzegam, że sama się nie podawałam, wiem tyle ile wyczytałam.
              • berber_rock Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:15
                ewa_mama_jasia napisała:

> Nieprzyjemne procedury, badania, zastrzyki z hormonów. Na takim etapie. Zastrze
                > gam, że sama się nie podawałam, wiem tyle ile wyczytałam.

Aha. Czyli tak sobie teoretyzujesz. No wiec ja sie poddawalam. Trzykrotnie. Stad smiem twierdzic ze troche lepiej wiem o czym mowie.
                >
                • katja.katja Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:20
                  I co? Nie miałaś badań, procedur ani zastrzyków?
                  • berber_rock Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:58
                    katja.katja napisała:

> I co? Nie miałaś badań, procedur ani zastrzyków?
                    Mialam, ale zeby od razu bolesne?
                    Zastrzyki robi sie samemu.
                    • katja.katja Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 18:35
                      I te zastrzyki są bezbolesne? Cuda smile
                      • berber_rock Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 19:13
                        katja.katja napisała:

> I te zastrzyki są bezbolesne? Cuda smile
                        Jak umiesz robic - tak. Mniej wiecej tak samo jak ukaszenie komara. To zastrzyki podskorne a nie domiesniowe.
                        >
                • asmarabis Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:44
                  Teraz wszyscy bedą sie zwierzać?
                  Z tęgich kojarzę to Berber rodziła jak młoda dziewczynka wiec jakie in vitro ?
                  Gdzie in vitro robią dzieciom ?
                  Litości bo juz sie nie da tego czytac
                  • berber_rock Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 18:00
                    asmarabis napisała:

> Teraz wszyscy bedą sie zwierzać?
                    > Z tęgich kojarzę to Berber rodziła jak młoda dziewczynka wiec jakie in vitro ?
                    > Gdzie in vitro robią dzieciom ?
                    > Litości bo juz sie nie da tego czytac

Tak wiem. Trzymasz gdzis moja biografie na polce.
                    BTW dziekuje za komplement (to w kwestii dziewczynki).
                    • asmarabis Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 18:14
                      Sama gdzies pisałaś ze nie byłaś gotowa na macierzyństwo z pierwszym dzieckiem i wcześnie rodzilad
                      To wydaj te biografie w której zdradzisz kulisy tego in vitro dla dziewczynek na pewno bedzie rozchwytywani
                      • katja.katja Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 18:37
                        Poważnie? A to forumowa kłamczuszka smile
                        Ale in vitro obecnie w modzie, więc w sumie się nie dziwię, że chciała być modna smile
                        Kobiecina, która wcześnie "wpadła" z pierwszym dzieckiem udaje, że miała in vitro, dobre ....
                        • berber_rock Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 19:16
                          katja.katja napisała:

> Poważnie? A to forumowa kłamczuszka smile
                          > Ale in vitro obecnie w modzie,

Aha. I to z powodu mody lasku wtwalaja 4 tys. Eur na pijedyncza procedure. Dobre.
                          A klinika tez pewnie faszeruje hormonami bo tak jest modnie.
                          Ciele.
                          • rosapulchra-0 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 19:46
                            Berber, nie trać czasu na te trolle.
                          • katja.katja Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 12.11.18, 07:53
                            Klinice to się opłaca.
                • ewa_mama_jasia Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 18:15
                  Z pewnością wiesz lepiej, jako że ja znam to tylko z relacji innych. Jeśli twierdzisz, że to jest ot tak, nic szczególnego, na niewiele poważniejszy poziomie zaangażowania niz naturalny sposób zapłodnienia, to nie pozostaje mi nic innego niż założyć, że wiesz lepiej. Wobec tego publicznie stwierdzam, że relacje kobiet, które poddawaly się tej procedurze, które czytałam, pewnie mijały się z prawdą.
                  • grrru Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 19:44
                    A nie możesz przyjąć, że każda kobieta odbiera to inaczej i nie ma tu żadnej prawdy?
                    • ewa_mama_jasia Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 21:12
                      Mogę. Do tej pory moja wiedza opierała się na kilku zaledwie relacjach na temat in vitro, dwóch osobiście opowiedzianych I kilku przeczytanych. Były spójne co do problemów, emocji, uciążliwości. Ale skoro berber_rock twierdzi, że to nie tak i że się nie znam, pozostaje mi uwierzyć w jej słowa.
          • panna.anna4 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:12
            ewa_mama_jasia napisała:

> znym i psychicznym. Normalna rzeczą to jest płacenie podatków i przestrzeganie
            > prawa. To, jakie ktoś ma kłopoty zdrowotne ma sens omawiać w miejscu i czasie d
            > o tego przeznaczonym.

No na przykład w autobiografii smile

> Moja sygnatura jest dla wygody, kiedy w jakiejś dyskusji piszę o dziecku, nie m
            > uszę podawać ile ma lat. Data urodzenia jest faktem, gdybym opisała co się wiąz
            > ało z faktem zajścia w ciążę, przebiegiem ciąży, porodem - to by było publiczne
            > odsłania ie intymnych rzeczy.
            >

Z jakiegoś powodu uznałaś że chcesz się podzielić datą a nawet godziną porodu (btw, siłami natury czy cc?). Tak jak Obama napisała że ma dzieci z IV. Ale jej nie wolno, bo IV nie jest "normalne" wedlug ciebie.
            • ewa_mama_jasia Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:26
              Gdzie napisałam, że nie wolno? Gdzie napisałam, że IV nie jest normalne? Albo podaj link, albo przyznaj, że się zagalopowalas. Jedyne, co napisałam, że to sprawy intymne i że częste jest dziś mówienie przez osoby znane o sprawach osobistych. Nie mówię, że to zle, stwierdziłam fakt.
              • panna.anna4 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:28
                ewa_mama_jasia napisała:

> Gdzie napisałam, że nie wolno? Gdzie napisałam, że IV nie jest normalne? Albo p
                > odaj link, albo przyznaj, że się zagalopowalas. Jedyne, co napisałam, że to spr
                > awy intymne i że częste jest dziś mówienie przez osoby znane o sprawach osobist
                > ych. Nie mówię, że to zle, stwierdziłam fakt.
                >

Napisałam że in vitro to normalna sprawa, na co ty odrzekłaś: nie, nie normalna.
                Przyznasz się teraz że się zagalopowałaś?
                • ewa_mama_jasia Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:35
                  Napisałam wyżej. Nie jest normalna w sensie takim jak wyrwanie zęba. Najpierw trzeba mocno chcieć, potem poświęcić sporo czasu, wysiłku a i pieniędzy żeby procedura odniosła skutek. Wymaga dużo większego zaangażowania niż normalne zajście w ciążę. Normalna jako medycznie uznana, stosowana, tak.
                  • panna.anna4 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:41
                    Żachnęłaś się o tę nienormalne IV i chciałaś żebym coś odszczekała, a ja tylko zacytowałam twój post w którym nazywasz IV nienormalną sytuacją. Tyle.
              • rosapulchra-0 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 19:48
                Napisałaś w taki sposób, jakby to wyznanie było co najmniej nie na miejscu.
          • panna.anna4 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:18
            ewa_mama_jasia napisała:

> znym i psychicznym.

Hehe, teraz dopiero widzę że opisujesz poród. I wspominasz tę nienormalną, naszpikowaną emocjami i bólem sytuację w każdej dyskusji, na każdy temat. Nie widzisz jaka to hipokryzja?
            • ewa_mama_jasia Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:29
              Jeśli wiesz coś na tema tIV to z pewnością wiesz, że to nie jest ot taka sobie procedura. Po pierwsze wiąże się najczęściej z problemami w zajścia lub donoszeniu zwykłej ciąży, po drugie kosztuje kobietę sporo bólu i wysiłku (nieprzyjemne procedury), strach czy się udało, co będzie. O tym piszę.
              • panna.anna4 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:35
                Nie wiem na szczęście i ty też nie wiesz, więc powstrzymaj się od ocen.
                Wyobrażam sobie że poza nieprzyjemnosciami musi to być spełnienie marzeń i duża dawka pozytywnych emocji. Dokładnie takich jakimi świecisz w sygnaturce krytykując kobietę która opisała je w swojej autobiografii.
                • ewa_mama_jasia Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:38
                  Najpierw proszę o przeczytanie moich postów a potem o pokazanie, gdzie krytykuje postępowanie Obamy. Proszę o link. Albo o przeprosiny.
                  • panna.anna4 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:44
                    Bardzo proszę: twój pierwszy post w tym wątku jest krytyką, bo przypisujesz jej niskie intencje, szukanie rozgłosu.

Po raz drugi prosisz mnie o odszczekanie i znowu będziesz się tłumaczyć że nie miałaś na myśli tego co napisałaś. Oczywiście przyznanie się do zagalopowania się w TWOIM przypadku nie wchodzi w grę, prawda?

Kończę bo to nie ma sensu.
                    • ewa_mama_jasia Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:58
                      Masz rację. Nie ma sensu.
              • vodyanoi Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 14:16
                Dawno temu ojciec mojej koleżanki wstydził się iść ze swoją ciężarną żoną do kościoła. Wiesz dlaczego? Bo wszyscy wiedzieli, że jego żona miała stosunek seksualny big_grin
                A ty swoją sygnaturką robisz to samo. Nie wstyd ci?
              • berber_rock Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:16
                ewa_mama_jasia napisała:

Juz ci cos pisalam o tym bolu i wysilku - z autopsji.
          • memphis90 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:21
            Tja, i całe forum aż dyszy z zainteresowania o której godzinie urodziłas dziecko uncertain
            • ewa_mama_jasia Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 18:10
              Mam taką sygnaturke od zawsze. Nie będę zmieniała tylko dlatego, że komuś się nie podoba. Tak samo jak nie będę zmieniała nicka, choć to teraz modne.
      • araceli Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:06
        ewa_mama_jasia napisała:
        > Teraz jest moda na publiczne wyznania znanych osób. Im bardziej intymne tym wię
        > cej rozgłosu przynoszą.

Napisała obnosząca się ze swoja religią katolka z datami narodzin dzieci w sygnaturce big_grin
        • memphis90 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:22
          Alez doczytaj - to dla nas, to wszystko dla nas!
      • woman_in_love to nie moda ale obowiązek, jako przeciwwaga 11.11.18, 14:17
        dla konserwatywno-religijnego poj...ania i wynaturzeń różnych prawackich inceli.
      • livia.kalina Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 14:46
        Specjalnie sobie zrobili dzieci z bruzdami na czołach, żeby było modnie po latach to wyznać. Toś ich zdemaskowała.
    • bovirag Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:29
      Tak samo "szokujace" jakby powiedziała, że zostały poczęte naturalnie.
      • annajustyna Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:31
        Ale w swietle tego, ze miala dopiero 34 lata i tylko jedno poronienie, to w zasadzie dowod jak silna jest presja klinik, lekarzy etc, by stosowac te metode nie jako metode ostatniej szansy, ale "bo nie zaszkodzi".
        • maaria33 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:34
          fajnie, że masz wgląd do jej karty zdrowia.
          • annajustyna Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:33
            Nie mam I nie chce mieć. Odniosła się do danych.
            • maaria33 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:47
              Obrzydliwa jesteś
              • katja.katja Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:00
                Nie jest obrzydliwa tylko logiczna. Tylko jedno poronienie to mało, zwłaszcza, że nawet u młodych osób co czwarta ciąża tak się kończy.
              • rosapulchra-0 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 19:54
                Raczej ty jesteś obrzydliwa.
        • 35wcieniu Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:37
          Aha, bo akurat wiesz jak to było i jakie były powody, nie mówiąc o stanie zdrowia itd. Skończ trollować.
          • panna.anna4 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:53
            Obama powinna upublicznić historię swojego leczenia, żeby można było stwierdzić czy naprawdę mogła z tego IV skorzystać. A potem z pokorą wysłuchiwać opinii ludzi którzy zrobiliby to inaczej (=lepiej).
            • annajustyna Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:32
              Ona powołała się tylko na wiek i traumę jednego poronienia. Ze jest silna presja, by nie zwlekać z in vitro, wiadomo nie od dziś. Ujawniła intymne fakty z jej życia, stąd komentarze. Nie wiem co chciała faktycznie tym osiągnąć. Akurat o poronienia h mówi się otwarcie od lat.
              • asmarabis Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:34
                Chciala osiagnac dobra sprzedaz ksiazki i nie miala nic innego za pazucha
                • al_sahra Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:17
                  asmarabis napisała:

> Chciala osiagnac dobra sprzedaz ksiazki i nie miala nic innego za pazucha

Wiadomo, że trollujesz, ale pomyśl czasem zanim coś napiszesz.

Akurat Michelle Obama nie musi na siłę zdobywać popularności. Na jej publiczne wystąpienia ludzie walą drzwiami i oknami i płacą tysiące dolarów za przywilej posłuchania jej.
                  • asmarabis Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:46
                    Urwałaś sie z choinki?
                    Przeciez każdy kto wydaje biografie chce jak najwiecej sprzedać
                    A co niby robiła Wałęsowa i tuskowa?
                    Wywlekały brudy aż miło, nawet nie wiadomo co jest prawda a co nie
                    • al_sahra Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:09
                      Odniosłam się do Twojego głupiego zdania ”Chciala osiagnac dobra sprzedaz ksiazki i nie miala nic innego za pazucha”, trollu.
              • panna.anna4 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:37
                annajustyna napisała:

> Ona powołała się tylko na wiek i traumę jednego poronienia.

I już jej zarzucają że zbyt intymnie.

Ze jest silna presj
                > a, by nie zwlekać z in vitro, wiadomo nie od dziś. Ujawniła intymne fakty z jej
                > życia, stąd komentarze. Nie wiem co chciała faktycznie tym osiągnąć. Akurat o
                > poronienia h mówi się otwarcie od lat.

A ja nie wiem co chcecie osiągnąć tym dziwowaniem się i krytyką. Jestem w szoku ze IV to takie tabu.
              • kalina_lin Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 14:13
                Zwlekanie z ivf kończy się tym, że już nie ma sensu go robić. Po 40 skuteczność jest na poziomie kilku procent. Większość par myśli że ma jeszcze czas, dobrze że lekarze wyprowadzają ich z błędu.
          • annajustyna Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:33
            Akurat na poziomie przedszkola.
            • annajustyna Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:34
              Argument, autokorekta wrr...
        • obrus_w_paski Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:05
          Może przez to poronienie straciła jajowody

annajustyna napisała:

> Ale w swietle tego, ze miala dopiero 34 lata i tylko jedno poronienie, to w zas
          > adzie dowod jak silna jest presja klinik, lekarzy etc, by stosowac te metode ni
          > e jako metode ostatniej szansy, ale "bo nie zaszkodzi".
          • annajustyna Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:35
            Może. Ale tego nie powiedziała. Np że ciąża naturalna była niemożliwa (bez podawania szczegółów).
            • panna.anna4 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:48
              annajustyna napisała:

> Może. Ale tego nie powiedziała. Np że ciąża naturalna była niemożliwa (bez poda
              > wania szczegółów).

Jak to bez szczegółów? A jak wtedy ocenisz czy in vitro było słuszną decyzją w jej przypadku? Znowu będziesz musiała sobie coś założyć, bez sensu.
              My chcemy prawdy!!
            • morekac Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 14:22
              annajustyna napisała:

> Np że ciąża naturalna była niemożliwa (bez poda
              > wania szczegółów).

No pewnie nie była. Nikt sobie nie robi kosztownej i obciażającej procedury, jeśli ten sam efekt można mieć prościej i taniej.
        • kalina_lin Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 14:10
          "Ale w swietle tego, ze miala dopiero 34 lata "

Średnia wieku kobiet w polskich klinikach ivf to 32-34 lata. To mit, że ivf robią karierowiczki po 40.
          • annajustyna Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 15:56
            Kobiety w wieku 32-34 często jeszcze nie starają się nawet o dziecko.
            • cosmetic.wipes Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:31
              Podaj jaka była średnia wieku urodzenia pierwszego dziecka w USA 20 lat temu.
              • majenkir Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:20
                cosmetic.wipes napisała:
                > Podaj jaka była średnia wieku urodzenia pierwszego dziecka w USA 20 lat temu.

Srednia to nie wiem, ale ja urodzilam w wieku lat 28 i tu wsrod innych matek bylam najmlodsza smile.
                • cosmetic.wipes Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:24
                  Wiesz, że dowody anegdotyczne są trochę slabe?
              • al_sahra Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:35
                cosmetic.wipes napisała:

> Podaj jaka była średnia wieku urodzenia pierwszego dziecka w USA 20 lat temu.

Wg CDC, 24-25 lat

www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db21.pdf
                • cosmetic.wipes Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:44
                  Dzięki
                  Czyli annajustyna pierdzieli farmazony.
                  • annajustyna Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 21:02
                    Tak, amerykańskie prawniczki dwadzieścia lat temu rodziły dzieci w wieku 20-24 lat 😂😂😂
              • annajustyna Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 20:03
                Pani Obama jest prawnicza, nie przeciętna Amerykanka, więc średnia nie ma tu nic do rzeczy.
                • annajustyna Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 20:04
                  Prawniczka
            • kalina_lin Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:37
              Tja. Sama podchodziłam mając 34 lata po 6 latach staran. W poczekalni zawsze tłumy, większosc koło trzydziestki była. Zresztą nawet dofinansowanie było tylko poniżej 40 lat.
              • kalina_lin Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:43
                Zresztą są opracowania: mediana wieku pacjentek -32 lata
                www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.researchgate.net/profile/Robert_Milewski2/publication/256607128_Analysis_of_the_demographic_profile_of_patients_treated_for_infertility_using_assisted_reproductive_techniques_in_2005-2010/links/004635350620ce7548000000/Analysis-of-the-demographic-profile-of-patients-treated-for-infertility-using-assisted-reproductive-techniques-in-2005-2010.pdf&ved=2ahUKEwjMrt2w1szeAhUB1iwKHf8CBBwQFjAFegQIBhAB&usg=AOvVaw2Fs_dyFmgujcxhJGet9Ray
                • annajustyna Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 20:04
                  Prawniczki zazwyczaj zaczynają starania najwcześniej po trzydziestce.
                  • kalina_lin Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 21:37
                    To tym bardziej jak są problemy, to trzeba się streszczać z IVF, bo kilka lat później już będzie pozamiatane. Leczenie niepłodności jest czasochłonne, a każdy rok zwłoki w wieku 35+ znacznie obniża szanse powodzenia jeśli chce się użyć własnych komórek jajowych.
      • asia-loi Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:34
        bovirag napisała:

> Tak samo "szokujace" jakby powiedziała, że zostały poczęte naturalnie.

To poczęcie dzieci w taki sposób, jak wymyśliła to natura jest szokujące? Przyznaję, że nie wiedziałam. Moim zdaniem in vitro, to jest metoda naszych czasów, a nie natury.
        • 35wcieniu Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:38
          No właśnie NIE jest szokujące, tak jak i nie jest szokujące że ktoś ma dzieci z in-vitro. Co za różnica dla przeciętnego człowieka jak zostały poczęte dzieci osoby, której nawet nigdy większość z nas nie zobaczy na oczy.
          • asia-loi Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:43
            35wcieniu napisał(a):

> No właśnie NIE jest szokujące, tak jak i nie jest szokujące że ktoś ma dzieci z
            > in-vitro.

Ja w poście startowym nie napisałam, że jestem zszokowana tylko, że jestem zdziwiona.
            • 35wcieniu Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:45
              A ja się odniosłam do kolejnej wypowiedzi, anie do postu startowego. Patrz: drzewko.
    • kropkacom Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:45
      Czemu jesteś zaskoczona? Moim zdaniem nie musiała nigdy nic ujawniać.
    • cosmetic.wipes Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:53
      O rany, rany! Sztuczne dziecka z bruzdami. Toż to dzieło szatana.
      • asia-loi Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 12:57
        cosmetic.wipes napisała:

> O rany, rany! Sztuczne dziecka z bruzdami. Toż to dzieło szatana.

>

Nie mam nic przeciwko in vitro, tylko jestem zaskoczona, że tak późno to ujawniła.
        Mogła przecież w ogóle nie ujawniać.
        • cosmetic.wipes Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:01
          Mogła nie ujawniać, mogła ujawnić dekadę temu, a mogła i teraz. W ogóle nie rozumiem co cię tak dziwi, żeby aż wątek o zdziwieniu zakładać.
          • 35wcieniu Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:04
            Tez nie lapie tego watku big_grin
        • clara.veritas Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:02
          Mogła nie ujawniać w ogóle, mogła ujawnić wcześniej - a mogła właśnie teraz, bo jest to równie dobry moment, a z jej punktu widzenia zapewne z jakiejś przyczyny wręcz najwłaściwszy.

Równie dobrze ktoś mógłby stwierdzić, że mogłaś tego wątku nie zakładać - no i co w związku z tym?
        • myq1 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:05
          Szanuję jej decyzję, córki Obamów są najlepszą ilustracją słuszności metody in vitro.
        • obrus_w_paski Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:06
          Ale z tego co rozumiem to informacja została zawarte w napisanej przez nią biografii, a nie podczas np wywiadu o tym ze Obama wielkim prezydentem był.

asia-loi napisała:

> cosmetic.wipes napisała:
          >
          > > O rany, rany! Sztuczne dziecka z bruzdami. Toż to dzieło szatana.

> >
          >
          > Nie mam nic przeciwko in vitro, tylko jestem zaskoczona, że tak późno to ujawni
          > ła.
          > Mogła przecież w ogóle nie ujawniać.
          >
          >
        • rosapulchra-0 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 19:58
          asia-loi napisała:

> Nie mam nic przeciwko in vitro, tylko jestem zaskoczona, że tak późno to ujawni
          > ła.
          > Mogła przecież w ogóle nie ujawniać.
          >
          >
          No szkoda, żebyś jeszcze coś przeciwko miała uncertain
          Kiedy miała ujawnić? Zaraz po urodzeniu dzieci?
          • asia-loi Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 20:19
            rosapulchra-0 napisała:

> No szkoda, żebyś jeszcze coś przeciwko miała uncertain

Wiesz rosa, nie byłabyś sobą jakbyś się nie przyczepiła. suspicious
            • rosapulchra-0 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 21:07
              Mam alergię na to powiedzenie.
    • asmarabis Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:15
      Tez jestem w szoku.
      Ale moze ktos wie bo w USA mozna wybierac chyba plec zarodka.
      Dlaczego Obama wybral dwie dziewczynki zamiast choc jednego syna, nie pojmuje?????
      troszke to marnowanie genow potencjalnych przywodcow politycznych
      • cosmetic.wipes [...] 11.11.18, 13:19
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • woman_in_love Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:42
          Dobre big_grin.
          • lily_evans11 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 19:30
            Niestety nie widziałam sad.
            • livia.kalina Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 12.11.18, 14:47
              Ja tez żałuję, bo jak spod reki cosmetic to pewnie fajnesmile
      • leann32 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:24
        In vitro z wyborem płci to zupelnie inna procedura, ktora wymaga wczesniejszego pobrania materialu do badan i dokladnego przebadania zarodka. Dopiero po badaniu (ktore ma na celu glownie wykrycie ewentualnych wad generycznych i chorob) przy okazji mozna poznac plec dziecka i jesli akurat trafi sie zarodek ktory ma pozadana plec i jest zdrowy mozna go zainmplementowac.
        Pomijajac koszty - moze po prostu nie robili sobie az tak zaawansowanego pakietu badan albo po prostu im na tym nie zalezalo.
        • asmarabis Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:33
          No ale to dziwne ze ma sie takie mozliwosci i nie korzysta z nich...szok
          • skat_0 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:07
            Może wtedy jeszcze nie było takiej możliwości? Te córki przecież dorosłe już są
          • memphis90 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:25
            Może nie każdy ma parcie na penisa?
          • grrru Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:09
            Może skorzystali i mają dokładnie tak, jak chcieli - dwie córki.
            • asmarabis Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:49
              Akurat uwierzę ze barack chciał stadko córek Hahahahaha
              • grrru Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 18:34
                A kogo obchodzi, w co wierzysz?
      • ida_listopadowa Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 15:58
        asmarabis napisała:

> Dlaczego Obama wybral dwie dziewczynki zamiast choc jednego syna, nie pojmuje??
        > ???
        > troszke to marnowanie genow potencjalnych przywodcow politycznych
        >

Ja ci wytlumacze. Bo caly cywilizowany swiat nie widzi roznicy miedzy dxieckiem-dziewczynka i dzieckiem-chlopcem. To tylko twoje myslenie ze sredniowiecza twierdzi, ze chlopiec to "lepsze"
        Dodam, ze zyjemy nie w XIV wieku a w XXI i kobiety ORAZ mężczyźni mogą być tym czym chcą, rolnikiem, pianistą albo przywódcą.
        • asmarabis Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:44
          szczególnie czarne dziewczynki maja z górki w polityce i świat leży u ich stop wink
          • grrru Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:10
            W sumie to dziwne, ze w ogóle zdecydowali się na czarne dzieci.
            • majenkir Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:23
              big_grinbig_grinbig_grin
            • lily_evans11 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 19:31
              Prychłam big_grin
      • obrus_w_paski Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:23
        W Polsce tez nożna- płacisz za pgd i odpowiednio interpretujesz wyniki (lekarz ci powie które są bez wad genetycznych ale nie powie nic o płci, chociaż wszystko jest w raporcie )

asmarabis napisała:

> Tez jestem w szoku.
        > Ale moze ktos wie bo w USA mozna wybierac chyba plec zarodka.
        > Dlaczego Obama wybral dwie dziewczynki zamiast choc jednego syna, nie pojmuje??
        > ???
        > troszke to marnowanie genow potencjalnych przywodcow politycznych
        >
        • asmarabis Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 17:47
          A dzieki
          Nie wiedziałam tego
        • fawiarina Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 12.11.18, 07:10
          W Polsce nie można bez powodu zdecydować się na implantację określonej płci zarodka. Musi być ku temu wskazanie medyczne.
    • heca7 Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 13:28
      Ja kompletnie nie rozumiem użycia słowa "ujawniła" w kontekście urodzenia dzieci z in vitro.
    • spirit_of_africa Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 15:09
      Asia-loi ujawniła teraz bo teraz napisała swoją autobiografie i ta informacja padła w wywiadzie ta autobiografie promującym. Wcześniej zdaje się nie było specjalnie ku temu okazji
      • asia-loi Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 20:22
        spirit_of_africa napisała:

> Asia-loi ujawniła teraz bo teraz napisała swoją autobiografie ...

Dokładnie. Dzisiaj o tym przeczytam, i dzisiaj o tym założyłam wątek.
    • katja.katja Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:11
      A kogo to obchodzi?
      • asia-loi Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 16:44
        katja.katja napisała:

> A kogo to obchodzi?
        >

Gazeciarz, nie obchodzi Cię to, a piszesz w tym wątku. wink
    • thaures Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 18:01
      Asia, sorry poza tematem- jak się potoczyła sprawa z Twoją pracą? Odeszłaś z tamtej? Założyłaś jakaś sprawę?
      • asia-loi Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 18:26
        thaures napisała:

> Asia, sorry poza tematem- jak się potoczyła sprawa z Twoją pracą? Odeszłaś z tamtej? Założyłaś jakaś sprawę?

Poukładało się. Dalej jestem w tej samej firmie, mam tego samego szefa, ale jestem teraz na innej ulicy w innym budynku z innymi ludźmi. I teraz jest dobrze. Teraz chodzę z przyjemnością do pracy. Nawet mój szef odnosi się do mnie lepiej. Oby tak było jeszcze 5 lat, a później emerytura.
        • thaures Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 20:20
          Ok, dzięki. Myślałam często o tym co przeżyłaś
    • grrru Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 20:05
      Troje to gromadka? big_grin
      • asmarabis Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 12.11.18, 09:58
        Ty i Berber musicie dyskutowac same ze soba bo moje posty zostaly usuniete
    • princesswhitewolf Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 20:18
      nie mam pojecia co takiego w tym zaskakujacego
      • asia-loi Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 20:21
        princesswhitewolf napisała:

> nie mam pojecia co takiego w tym zaskakujacego

No ja np. nie wiedziałam że Obamowie mają dzieci z in vitro, a Wy wiedziałyście?
        • bi_scotti Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 11.11.18, 21:42
          asia-loi napisała:

> No ja np. nie wiedziałam że Obamowie mają dzieci z in vitro, a Wy wiedziałyście
          > ?

And? Przezywasz PTSD z tego powodu czy jakis extra enlightenment? Miliony ludzi chodzi po swiecie urodziwszy sie dzieki IVF, wsrod nich rowniez dwie urocze panny Obama. Nie masz innego wyjscia - musisz sie z tym pogodzic, eh!
          BTW, w faktycznie intersujacej biografii MO udalo Ci sie wydlubac tylko ten jeden detail z jej zycia? Jakos glupio, nie sadzisz? Troche wstyd. Life.
          • asia-loi Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 12.11.18, 09:51
            bi_scotti napisała:

> And? Przezywasz

Nie przeżywam, po prostu podzieliłam się z Wami tym co przeczytałam.

Nie masz innego wyjscia - musisz sie z tym pogodzic, eh!

Al ja nie mam nic przeciwko ludziom urodzonym z in vitro.

> BTW, w faktycznie intersujacej biografii MO udalo Ci sie wydlubac tylko ten jeden detail z jej zycia? Jakos glupio, nie sadzisz? Troche wstyd. Life.

Nie czytałam jej biografii, ani innych jej książek. Przeczytałam tylko ten mały artykulik, który zalinkowałam.
    • fawiarina Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 12.11.18, 07:12
      Ujawniła wtedy, kiedy chciała. Trudno, żeby o tym mówiła przy każdej możliwej okazji. I trudno też, żeby o tym na siłę milczała.
      • asia-loi Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 12.11.18, 09:56
        fawiarina napisała:

> Ujawniła wtedy, kiedy chciała. Trudno, żeby o tym mówiła przy każdej możliwej okazji. I trudno też, żeby o tym na siłę milczała.

Nie ma dla mnie znaczenia kiedy to ujawniła jak też, że ujawniła. Ja przeczytałam się o tym wczoraj i wczoraj też założyłam o tym wątek. Jeżeli wszyscy wiedzieliście o tym już, to po co dyskutujecie w tym wątku ciągle mi przysrywając. Trzeba było napisać, że było już na ematce, i w wielu mediach, że temat znany i już obgadany.
    • olena.s Re: M. Obama ma dzieci z in vitro 12.11.18, 13:52
      Nie widzę powodu do zdumienia ani tym, że ktoś dzieli się swoimi prywatnymi informacjami, ani tym, na jakim etapie życia to robi.
      A Michelle będzie moim zdaniem startować w wyborach - książka jest dobrym początkiem kampanii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka