12.11.18, 10:12
Pieczecie piernik i pierniczki na swieta? Jaki lubicie najbardziej?
Obserwuj wątek
    • yuka12 Re: Piernik 12.11.18, 12:47
      Piekę od ponad 10 lat, hitem domowym jest piernik staropolski (po kilku początkowych wpadkach typu dodanie miodu spadziowego 😁). Piernik staropolski i pierniczki z tego ciasta są co roku, a pozostałe się zmieniają. Dzieci do tego stopnia uwielbiają pierniki, że nasz każdy pobyt w Polsce oznacza ich zakup, bo serca piernikowe w czekoladzie z nadzieniem należą do najukochańszych przysmaków (obok ptasiego mleczka, polskich pączków, drożdżówek i mlecznych rogali).
    • heca7 Re: Piernik 12.11.18, 13:31
      Piekę pierniki i pierniczki w przepisu Silje. Miałam właśnie dziś zrobić ciasto aby poleżało ale odkryłam , że nie kupiłam przyprawy do piernika i robota musi poczekać do jutra smile
      • qwirkle Re: Piernik 12.11.18, 14:10
        heca7 napisała:

ale odkryłam , że nie kupiłam przyprawy do piernika i robota musi poczekać do jutra smile

Możesz umieszać, jeśli tylko masz pojedyncze przyprawy... Ja biorę po 1 łyżeczce, mieszam i mam swoją:
        Pieprz
        Imbir
        Cymamon
        Anyż - gwiazdki lub biedrzeniec
        Kardamon
        • qwirkle Re: Piernik 12.11.18, 17:51
          Zapomniałam o zielu angielskim i goździkach wink
          Generalnie, nie zawsze mam anyż czy Imbir mielony, więc np cynamon jest dominujący
    • mid.week Re: Piernik 12.11.18, 14:17
      Piekę marchewkowy. Szast-prast i jest. To całe czekanie miesiącami na dojrzewające ciasto mnie zniechęca.
      • berdebul Re: Piernik 12.11.18, 15:51
        Mogłabyś podać przepis?
        • mid.week Re: Piernik 12.11.18, 16:22
          Zwykłe ciasto marchewkowe. Są przepisy bardziej tradycyjne (z biała mąka) i fitnesowe (np.z platkami owsianymi) jak kto woli. Wypróbowałam różne, każde wychodzi. Do wersji piernikowej daje więcej przypraw korzennych i bakalii.
      • eliszka25 Re: Piernik 12.11.18, 16:41
        A ja lubię piernik właśnie za to, że robi się go etapami. Najpierw trochę zabawy z ciastem, a potem zapominam o nim na co najmniej miesiąc. Jak już jest czas piec ciasta na święta, to wyciągam gotowe ciasto, wałkuję i już.
    • eliszka25 Re: Piernik 12.11.18, 16:43
      Od lat piekę piernik staropolski. Co roku dzieci już na długo przed robieniem ciasta upewniają się, czy aby nie zapomniałam. Nasze ciasto wczoraj powędrowało do piwnicy. Co roku piernik jedzie z nami do Polski na święta smile
    • chocolatemonster Re: Piernik 12.11.18, 18:17
      Moja tesciowa bedzie piekla piernik toskanski z przepisu E.Wachowicz. Juz nie moge sie doczekac.
    • maniaczytania Re: Piernik 12.11.18, 18:41
      ja od jakiegoś czasu nie miałam za dużo czasu, więc robiłam tylko muffinki piernikowe. Ale w tym roku cały weekend przed Wigilią, którą też mam wolną, więc może zrobię - poczytam chętnie ten wątek, może się zainspiruję smile
      • yuka12 Re: Piernik 12.11.18, 20:42
        Właśnie za to lubię przepisy na pierniki na miodzie, bo piecze się je na tydzień przed świętami i chowa zostawiając mnóstwo czasu na inne potrawy/ wypieki.
    • ga-ti Re: Piernik 12.11.18, 20:47
      Piernik piekę, ale nie prawdziwy wink zwykle z kakaem i przyprawą do pierników, z dżemem i część cukru zastępuje miodem. Najfajniejszy przepis znalazłam na torebeczce z przyprawą do pierników. Mam przepis na piernik, który sobie leży po upieczeniu, ale zwykle zapominam wcześniej upiec.
      Szukam przepisu na pierniczki, bo ten, który mam jest pyszny, ale ciasto jest rzadkie/klejące i dzieci nie mogą wałkować i wycinać ciasteczek, bo się im paprze. Po dodaniu więcej mąki jest nie tak, twarde wychodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka