e-ness
16.11.18, 10:09
Jestem raczej bezposrednia, choc w przeszłości było z tym ciężko. Ale Dzieki terapii potrafię wyznaczyć granice i bez wyrzutów sumienia czy rozkminek, w sytuacji która tego mymaga, powiedzieć o swoich odczuciach, potrzebach, czy tez wyrazić opinie.
I tak mi się dumanie zebrało po imprezie urodzinowej
Kilkoro dzieci zdproszonych do solenizanta, wiek 5 lat, czyli wymagający od niektórych rodziców obecności, bo dziecko samo nie zostanie.
Impreza w klubiku. Utarło się ze rodzice solenizanta, rodziców którzy zostają z dziećmi, zapraszają na kawę i tort urodzinowy. W sumie jest to fajna okazja do pogadania tak ba luzie, wiadomo w przedszkolu to tylko w biegu się widzimy( poza kolegami z którymi spotykają się dzieci w domu)
Rodzice solenizanta, witając gości nawet nie pytają czy rodzic zostaje ( nie chodzi nawet o zaproszenie) tylko jakby sugerują, ze dziecko ma zostać same.
Moje nie ma z tym problemu, ja jako introwertyk mecze się na takich imprezach, wiec przyjęłam owe zdanie z ulga.
Ale inny rodzic który zamierzał zostać z dzieckiem widać było ze czuł się zakłopotany
I do rzeczy
Odbierając dziecko, wraz z innymi rodzicami nie zostaliśmy zaproszeni do stolika , chodzi mi o takie luźne
„ o fajnie ze jesteście, chodźcie siadajcie ...”
usiedliśmy i rozmawiamy, ale rodzic jubilata jakiś zmieszany, wcale nie w urodzinowym nastroju,
Domyślam się ze nie chciał zaproponować kawy , bo brak zaproszenia do stolika jakoś to sugeruje,ale dlaczego
na wstępie nie powiedział , Sorki kochani zapraszam na wspólne świętowanie ale kawke musicie kupić sobie sami?
Tu nie chodzi o oczekiwania jakoby ta kawa była w pakiecie, tylko o załatwienie sprawy jak dorośli ludzie, bo jeśli wydłubałsm grosza na spełnienie marzenia dziecka o takiej imprezie, mogę nie mieć kasy na kawusie dla rodziców, i nie czuje się w obowiązku nawet jej zapewnić, jak najbardziej rozumiem tych rodziców
Ale czemu robić dziwne akcje zamiast jasno ustalić zasady?
Ja bym powiedziała wprost , zapraszam na tort , a kawkę prosze sobie kupić przy barku, czy to byłoby cis nietaktownego?