Dodaj do ulubionych

Brytyjskie programy tv- styl

17.11.18, 18:00
Zdarza Wam się czasem oglądać jakieś brytyjskie programy, np. związane z gotowaniem (jak np. nasi "Ugotowani") czy inne lifestylowe? Też macie wrażenie, że są dość specyficzne pod względem szeroko rozumianego klimatu? Trochę ciężko mi to wytłumaczyć, ale nawet jak są nowe, to wszystko w nich wygląda jak sprzed co najmniej kilkunastu lat- wnętrza, styl ludzi itd. Jakoś tak przaśnie i depresyjnie zarazem. Tak się chciałam podzielić wrazeniembig_grin
Obserwuj wątek
    • ykke Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 18:13
      Tak, też mam takie wrażenie. Oglądam akurat masochistycznie programy wnętrzarskie i uważam, że mają koszmarny styl. Amerykańskie nie lepiej.
      • al_sahra Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 21:55
        ykke napisała:

> Tak, też mam takie wrażenie. Oglądam akurat masochistycznie programy wnętrzarsk
        > ie i uważam, że mają koszmarny styl. Amerykańskie nie lepiej.

A możesz napisać konkretniej? Ja z okazji urządzania nowego domu i przeprowadzki oglądałam ostatnio trochę amerykańskich programów na HGTV. W większości dominuje styl, który nazwałabym ”modern farmhouse”: jasne wnętrza, w kuchni połączenie tradycyjnych białych szafek że stalą, gdzieniegdzie jakaś drewniana belka, trochę starych wiejskich mebli albo 1-2 antyki na nowoczesnym tle. Dla mnie to ciągle zbyt rustykalne, ale odniosłam wrażenie, że taki styl jest również bardzo popularny w PL (a przynajmniej w polskich magazynach wnętrzarskich).
        • ykke Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 08:15
          al_sahra napisał(a):

> ykke napisała:
          >
          > > Tak, też mam takie wrażenie. Oglądam akurat masochistycznie programy wnęt
          > rzarsk
          > > ie i uważam, że mają koszmarny styl. Amerykańskie nie lepiej.
          >
          > A możesz napisać konkretniej? Ja z okazji urządzania nowego domu i przeprowadzk
          > i oglądałam ostatnio trochę amerykańskich programów na HGTV. W większości domin
          > uje styl, który nazwałabym ”modern farmhouse”: jasne wnętrza, w kuchni połączen
          > ie tradycyjnych białych szafek że stalą, gdzieniegdzie jakaś drewniana belka, t
          > rochę starych wiejskich mebli albo 1-2 antyki na nowoczesnym tle. Dla mnie to c
          > iągle zbyt rustykalne, ale odniosłam wrażenie, że taki styl jest również bardzo
          > popularny w PL (a przynajmniej w polskich magazynach wnętrzarskich).

Ogólny trend jaki panuje w Anglii i US to jakaś taka ciężkośc, nadmiar detali. Ciemne kolory i (podłogi niemal zawsze na mahoń), sztukateria często i gęsto. Wnęki z półkami , meble frezowane. Wykładziny i dywany we wzory. Sztuczne tkaniny z połyskiem.
          Oczywiście, że niektóre programy ogląda się przyjemniej, bo prezentują inny styl. Ja odniosłam się do zaobserwowanej większości.
          Polskie metamorfozy to trzy nieba wyżej. Lubię.
          • al_sahra Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 10:44
            ykke napisała:

> Ogólny trend jaki panuje w Anglii i US to jakaś taka ciężkośc, nadmiar detali.
            > Ciemne kolory i (podłogi niemal zawsze na mahoń), sztukateria często i gęsto.
            > Wnęki z półkami , meble frezowane. Wykładziny i dywany we wzory. Sztuczne tka
            > niny z połyskiem.

Dlatego pytałam o konkrety (np. o jaki program Ci chodzi), bo to, co opisujesz, zdarza mi się widzieć w prawdziwych domach, zwłaszcza u starszych osób, ale nie w programach ani magazynach wmętrzarskich. Polskich programów tv nie znam, ale np. trendy w polskich magazynach wnętrzarskich wydają mi się podobne do amerykańskich. Ze zdziwieniem też dowiedziałam się, że wnętrza z filmu ”Something’s gotta give” (moim zdaniem przeładowane) bardzo się podobały w Polsce, nawet chyba na tym forum się nimi zachwycano.
            • maaria33 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 11:38
              Nie kojarzę w tej chwili żadnego programu wnętrzarskiego, ale pamiętam program o kupowaniu domów w UK. I pamiętam, że jedyne wnętrza, które mi się podobały były zawsze wnetrzami domów męskich singli odrzucanymi przez kupujacych jako zimne big_grin. Za to zachwycali się wnetrzami z wykładzianmi, tapetami, ołtarzykami na kominkach i milionem durnostajek, bo były cieple i czuli się jak "w domu".
            • ykke Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 12:06
              al_sahra napisał(a):

> ykke napisała:
              >
              > > Ogólny trend jaki panuje w Anglii i US to jakaś taka ciężkośc, nadmiar d
              > etali.
              > > Ciemne kolory i (podłogi niemal zawsze na mahoń), sztukateria często i
              > gęsto.
              > > Wnęki z półkami , meble frezowane. Wykładziny i dywany we wzory. Sztucz
              > ne tka
              > > niny z połyskiem.
              >
              > Dlatego pytałam o konkrety (np. o jaki program Ci chodzi), bo to, co opisujesz,
              > zdarza mi się widzieć w prawdziwych domach, zwłaszcza u starszych osób, ale ni
              > e w programach ani magazynach wmętrzarskich. Polskich programów tv nie znam, al
              > e np. trendy w polskich magazynach wnętrzarskich wydają mi się podobne do amery
              > kańskich. Ze zdziwieniem też dowiedziałam się, że wnętrza z filmu ”Something’s
              > gotta give” (moim zdaniem przeładowane) bardzo się podobały w Polsce, nawet chy
              > ba na tym forum się nimi zachwycano.
              Aj tam. Nie pamiętam tytułów.
              • al_sahra Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 15:18
                ykke napisała:

> Aj tam. Nie pamiętam tytułów.

Tośmy sobie pogadały smile.
      • al_sahra Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 22:18
        To mniej więcej miałam na myśli:

https://na.rdcpix.com/560058031/a3ec2c72e2853ceb7ee095e121209d20w-c0xd-w685_h860_q80.jpg

https://www.designmom.com/wp-content/uploads/2012/01/joanna-front-door.jpg

https://www.cheatsheet.com/wp-content/uploads/2017/07/Suspended-shelves-in-a-home-on-HGTVs-Fixer-Upper-640x480.jpeg

https://i.pinimg.com/originals/af/fa/eb/affaebeb4bcfa0de8628b1d72428eebe.jpg

https://www.greenpartycy.com/wp-content/uploads/2018/08/13-brilliant-kitchen-lighting-ideas-photos-architectural-digest-top-simplistic-6.jpg

https://2.bp.blogspot.com/-r-Ue5kKST0Q/WVQJY4VX4gI/AAAAAAAAdBg/bYhnkJ4TGYYxv_XiR_BFoqRViYdOfNtwgCEwYBhgL/s640/BP_HFXUP407H_master-bath_AFTER_256275_933982.1479793.jpg
        • 35wcieniu Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 22:45
          Fajnie, moje klimaty.
          • princesswhitewolf Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 00:00
            pelno tu domow tak wygladajacych. Brytyjczycy nie uzywaja kolorowych kafelkow jak w Polsce. Nie znajdziesz tu zbyt wielkiego wyboru kafelek w sloneczka jabluszka i kwiotki jak w Polsce

Tu sprzedaje sie bez, szarosci, piaskowiec, marmur itd.Klasyka.
            Tak tez sie klasa srednia ubiera. Nosza sie konserwatywnie ale wysokiej jakosci
        • ykke Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 08:16
          al_sahra napisał(a):

> To mniej więcej miałam na myśli:
          >
          > https://na.rdcpix.com/560058031/a3ec2c72e2853ceb7ee095e121209d20w-c0xd-w68
> 5_h860_q80.jpg
          >
          > https://www.designmom.com/wp-content/uploads/2012/01/joanna-front-door.jpg
>
          >
          > https://www.cheatsheet.com/wp-content/uploads/2017/07/Suspended-shelves-in
> -a-home-on-HGTVs-Fixer-Upper-640x480.jpeg
          >
          > https://i.pinimg.com/originals/af/fa/eb/affaebeb4bcfa0de8628b1d72428eebe.j
> pg
          >
          > https://www.greenpartycy.com/wp-content/uploads/2018/08/13-brilliant-kitche
> n-lighting-ideas-photos-architectural-digest-top-simplistic-6.jpg
          >
          > https://2.bp.blogspot.com/-r-Ue5kKST0Q/WVQJY4VX4gI/AAAAAAAAdBg/bYhnkJ4TGYY
> xv_XiR_BFoqRViYdOfNtwgCEwYBhgL/s640/BP_HFXUP407H_master-bath_AFTER_256275_93398
> 2.1479793.jpg
          To właśnie te nielicznie spotykane klimaty. Te są ok. Choć łazienki zawsze do bani.
        • panna.w.paski Re: Brytyjskie programy tv- styl 19.11.18, 10:48
          Al sahra, czy możesz powiedzieć jaki to styl?
          • al_sahra Re: Brytyjskie programy tv- styl 19.11.18, 16:46
            panna.w.paski napisała:

> Al sahra, czy możesz powiedzieć jaki to styl?

Tak jak napisałam, to się często określa jako ”modern farmhouse”, czyli połączenie nowoczesnych sprzętów z elementami rustykalnymi. Te zdjęcia są akurat z programów ”Fixer-Upper” i ”Property Brothers” i pokazują w moim odczuciu najlepszą wersję tego stylu. W mniej atrakcyjnej (moim zdaniem) wersji to się często przewija się przez różne magazyny o wnętrzach i oferty sklepów.

Tu masz katalog jednej z najpopularniejszych sieci z meblami, elementy tego stylu znajdziesz tam pod hasłem Farmhouse Industrial, a także Coastal (ma nawiązywać do domku letniego nad morzem).

www.potterybarn.com/shop/new/farmhouse-industrial-style/

Jak dla mnie za mało nowoczesne, za ciężkie, za dużo ozdóbek, kocyków, dywaników i poduszek smile. Plusem jest jakość wykonania (trwałość mebli to jakieś 100x w porównaniu z Ikeą).
            • panna.w.paski Re: Brytyjskie programy tv- styl 19.11.18, 21:51
              Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź 🙂
      • princesswhitewolf Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 23:57
        bylam w wielu przecietnych polskich domach i uwazam ze nie sa lepsze. Wszystkie te meble z brw itd bleee. Kazda chalupa z Leroy Merlin

• yuka12 Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 18:38
      Przeciętny brytyjski dom nie jest hiper super extra wyposażony, bo po 1 takie meble czy wyposażenie dość dużo kosztuje i po 2 materiały to pestka w porównaniu do wynagrodzenia fachowców. Ja wiem, że w Londynie czy innym Manczesterze mozna znaleźć ekipę pana Tadka za pół darmo, ale poza dużymi miastami taka ekipa się ceni. Także dlatego że swoją pracę potwierdza uprawnieniami zawodowymi, odpowiednimi zezwoleniami i certyfikatami na wykonaną pracę i podłączone urządzenia oraz roczną gwarancją na wykonaną robotę. Oczywiście fuszerzy zdarzają się, ale najczęściej tam gdzie jest bardzo szybko, zwykle tanio i nikt nic nie sprawdza.
      Dlatego wszelkie remonty są na Wyspach skarbonką- niektórzy oszczędzają przez kilka lat np. na zmianę kuchni. Poza tym w mentalności lokalsów leży myślenie, że jeżeli coś funkcjonuje w miarę sprawnie i nie sprawia większych problemów, to po co to zmieniać? Stąd podwójne krany nawet w nowo wyremontowanych lub w ogóle nowych domach (widziałam kilka takich przypadków), nieśmiertelna magnolia czy kilka lat temu ryż na ścianach i wykładzina różnego rodzaju na podłogach.
      • ykke Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 18:55
        No ale mowimy o programach tv. Tam chyba jest jakis sponsoring, a i tak potem wnętrza są jakieś takie właśnie depresyjne.
        • yennefer.00 Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 19:18
          Tak, w jakimś programie widziałam wnetrza zupełnie nowe i aż nie chciało się na to patrzec- zimno i przygnebiajaco. Ale jest też coś w sposobie kręcenia tych programów- może światło? Po przelaczeniu z takiego BBC lifestyle na jakiś program na tvnie jest wrażenie pewnej świeżości. Chociaż u nas Polsat ma jakąś taką przygnebiajaco-przaśną otoczkę swoich
          • 35wcieniu Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 19:40
            TVN to przede wszystkim robi jakieś dziwne rozświetlenia przy pokazywaniu wnętrz "po". Nie tylko w stricte wnętrzarskich programach, nawet w "Kuchennych rewolucjach". Przed: zwykłe foto. Po: zwykłe foto plus mega rozświetlenie. Czasami zmiana jest kosmetyczna a na zdjęciach wrażenie że to inne wnętrze big_grin
    • heca7 Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 19:36
      Też mam takie wrażenie smile Gdybym się wprowadziła do takiego domu natychmiast zmieniłabym sposób w jaki otwierają się drzwi do dużego pokoju. Na filmach są zwykle w rogu salonu i otwierają się nie na ścianę tylko na pokój- czyli nie widzisz kto wchodzi a wchodzący ma ścianę przed nosem, fuj. Do tego dziwaczne okna z lufcikiem z doopy wziętym. Oraz po dwa krany w jednej umywalce.
      A w amerykańskich wszędzie obrzydliwa wykładzina podłogowa. Ostatnio pokazywali w jakimś programie łazienkę gdzie wykładziną obłożona była także wanna big_grin Pominę milczeniem jakoś wykładziny przy klozecie... Dodatkowo w każdym programie o urządzaniu wnętrz jest bohaterka, która dostaje okulary ochronne , młot do ręki i wali w starą umywalkę albo jakąś ścianę przy aplauzie towarzyszy. Po tym oświadcza, że było to oczyszczające zajęcie i zawsze chciała to zrobić wink
      • yuka12 Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 20:25
        Sams widziałam 5 lat temu dom do wynajęcia z wykładziną podłogową w łazience i podwójnymi kranami. Mąż za to widział inny dom wyposażony hiper ekstra z nowymi europejskimi kurkami. Wnętrza bywają tutaj różne, jednak przywiązanie Brytyjczyków do tradycji jest przydłowiowe stąd sporo wnętrzarskich metamorfozm (np. po przeprowadzce). Poza tym generalnie wiele programów czy filmów BBC i in. brytyjskich stacji ma maniere lekko przyciemnionego, bardziej miękkiego oświetlenia, co przy częstej brytyjskiej pogodzie (chmury, mgła, deszcz) może wyglądać ponuro czy staroświecko.
      • al_sahra Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 22:25
        > A w amerykańskich wszędzie obrzydliwa wykładzina podłogowa. Ostatnio pokazywali
        > w jakimś programie łazienkę gdzie wykładziną obłożona była także wanna big_grin

Ale to chyba jest wersja ”przed”? Każdy program o renowacji, jaki oglądałam, zaczyna się od entuzjastycznego zrywania wykładziny. Potem zresztą kładą na jedno kopyto - obecnie modne są deski szerokie na 5-6 cali, najlepiej w szarym albo mahoniowym odcieniu. Albo nawet płytki ceramiczne udające szare drewno (!).
        • heca7 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 00:00
          Przed , przed ale i tak się zastanawiam kto na to wpadł wink
          Jak ktoś obejrzy parę odcinków zaczyna wyłapywać schematy.
          W łazience klada szesciokatne płytki.
          A na ścianach zawsze znajdzie się miejsce na " stare deski z rozebranej stodoły " wink
          • al_sahra Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 03:33
            heca7 napisała:

> Przed , przed ale i tak się zastanawiam kto na to wpadł wink

Bo do programu dobierają jak najpaskudniejsze wyjściowe wnętrze, żeby potem był bardziej spektakularny efekt smile.

Te wykładziny są okropne, ale na szczęście to już należy do przeszłości. W nowo budowanych domach w umiarkowanym klimacie od jakichś trzydziestu lat standardem są parkiety, zwykle wąska klepka z jasnego dębu. Jeśli dom w wyższym standardzie, to jakieś egzotyczne drewno. A ostatnio modne są właśnie te szersze szare deski. Na Południu oczywiście kamienne albo ceramiczne kafle (zwłaszcza na płd-wschodzie, gdzie jest duża wilgotność i drewno nie jest praktyczne).
      • princesswhitewolf Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 00:04
        >Gdybym się wprowadziła do takiego domu natychmiast zmieniłabym sposób w jaki otwierają się drzwi do dużego pokoju. Na filmach są zwykle w rogu salonu i otwierają się nie na ścianę tylko na pokój- czyli nie widzisz kto wchodzi a wchodzący ma ścianę przed nosem, fuj

mam w domu 7 pokoi. Dom w stylu wiktorianskim wiec na pewno nie jest to nowoczesny styl. W kazdym domu drzwi sa w rogu i sa otwierane tak ze po otwarciu sa wzdluz sciany ok 3 cm od sciany. Nie wiem kto by sie tam zmiescil za tymi drzwiami by nie widzial. Jak pomysle o kolezankach i ich domach to tez kazda jedna ma drzwi z brzegu jakiejs sciany i otwieraja sie drzwi do srodka i otwarte drzwi stoja wzdluz sciany wrecz na niej lezac w odl 3 cm

To o czym mowisz to jakas rzadkosc
        • heca7 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 00:11
          A ja to ciągle widuję w programach. Być może dlatego, że mnie to razi zwracam uwagę?
          • princesswhitewolf Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 00:46
            ja stawiam na to jednak ze to cos nietypowego bo naprawde myslac o chalupach nikt tak nie ma.
            • zurekgirl Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 10:21
              Ja tak mam w centrum Londynu, w mieszkaniu budowanym przez gmine w latach piecdziesiatych. Teraz wiekszosc mieszkan wkupiona i prywatna, ale nikt ustawienia drzwi nie zmienia. Mam tak doslownie we wszystkich pomieszczeniach, drzwi sa na szczescie w rogu, ale otwieraja sie wlasnie na pokoj a nie na sciane. Przyzwyczailam sie, urzadzilam tak, ze zupelnie mi to nie przeszkadza. Mialam dwa krany w kuchni, wymienilam szybko. Wszelkie remonty zrobilam po angielsku, czyli klasycznie, bialo-drewniano, klasyczy kominek. Jest mi z tym cudownie, bo zeby odswiezyc mieszkanie, zmieniam kolor poduszek czy dokupuje lampke albo wazon. W polskich wnetrzach szokuje mnie glownie wybor ostrych kolorow kafli lub podlog.
              • rosapulchra-0 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 14:44
                Ja też tak mam z drzwiami w moim domu, również budowany w latach 50-tych zeszłego wieku. Drzwi do łazienki otwierają się do wewnątrz i nie do końca, bo umywalka je blokuje. Wszystkie drzwi są do przestawienia, za to nie mam kominka w salonie smile
    • sineado Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 20:39
      O co chodzi z tymi dwoma kranami?
      • 35wcieniu Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 20:58
        No mają dwa w Anglii.
        • princesswhitewolf Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 23:54
          pacz...nigdzie w chalupie nie mam 2 kranow tylko mixers. W sklepach tez jest 80 mixerow i 2 opcje 2 kranow...
      • ichi51e Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 21:39
        Chodzi o to ze maja dwa bo powinnas 1. Zatkac umywalke kurkiem 2. Nalqc wode 3. Umyc lapki w bajorku.
        • ichi51e Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 21:39
          Nie kurkiem a korkiem...
      • yuka12 Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 22:29
        Pozostałość starego systemu. Kiedyś zimna woda była dostarczana przez wodociągi, a do ciepłej podgrzewanej w domu służyły cysterny na strychu. Stąd dwa krany- do zimnej wody nadającej się do picia i do ciepłej, niekoniecznie czystej.
    • ichi51e Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 21:32
      Mi sie podobal taki w ktorym kilka osob zapraszalo sie do domu a potem punktowali wystroj jedzenie etc. Dzialo sie suspicious
      • niu13 Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 22:24
        Klimat wnętrz specyficzny bardzo. Czasem oglądam Ucieczkę na wieś i widzę wnętrza w stylu nie do podrobienia- nie ma tego na kontynencie
        • princesswhitewolf Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 00:05
          jak nie, we Francji, w Hiszpanii? cala Bretania ma pelno chalupek w podobnym stylu. Uwielbiam angielskie cottages.
          • niu13 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 11:27
            Hmmm we Francji i Hiszpanii jak masz 600 letni dom, to robi się go albo antykami, albo ultranowocześnie. Anglicy w takie historyczne mury ( nie pałace ofc) wstawiają sofy w irysy, ciężkie drewniane komody, zasłony z sukna i kładą wykładziny na paresetletnie deski lub kamienie i- o dziwo- to wszystko ma przytulny, fajny look.
        • lot_w_kosmos Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 06:18
          Ucieczkę na wieś też oglądam. Urzeka mnie wieś brytyjska, widoki, połacie...
      • magazynka Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 01:38
        To program 'Zapraszam do stołu - wielka porcja'.
        Też oglądam czasem na BBC Life (długi jest, bo 5 osób się wykazuje lub 3 małżeństwa), ale nałogowo od lat - "Escape to the Country".
        Tam jest całość - elewacja, wnętrza, ogród i budynki gospodarcze, garaże, pokoje dla turystów. Dodatkowo pokazują lokalne ciekawostki i trochę historii.
        Bardzo lubię. Ten akurat 'chodzi' na DOMO+, ale to angielski program.
    • mary_lu Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 22:54
      Uwielbiam te ich rupiecie. Nic mnie tak nie przygnębia, jak wnętrza urządzane co kilka lat od zera w Bodziach, Agatach i BRW. Całe życie nie mieć jednego porządnego mebla, ponadczasowego, z jakiegoś prawdziwego materiału, który zawsze pasuje i nie chcemy się go pozbyć? Dla mnie dziwne i zaprzeczające prawdziwemu "domowemu" stylowi.
      • yuka12 Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 23:24
        My niedawni chcieliśmy wyrzycić jedna starą szafkę. Nie pasuje do wnętrz, tanio i nieciekawie wygląda. Ale jak zobaczyłam, że wyprodukowani ją w 1936, że szuflady są całe drewniane i porządne, jakoś szkoda mi się zrobiło. Prawdopodobnie po prostu przemaluję, bo szkoda pozbyć się tak solidnego mebla 😄
      • hosta_73 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 08:21
        Za cenę jednego "porządnego mebla" niektórzy urządzają ze dwa pokoje 😊
      • czarniejszaalineczka Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 15:21
        dlatego ja sie moich starych prl-owskich nie zamierzam nigdy pozbywac smile
      • magazynka Re: Brytyjskie programy tv- styl 19.11.18, 22:17
        Absolutnie zgadzam się. Mam meble tylko z prawdziwego drewna, a nie z płyty.
        Nie znoszę stylu industrialnego czy minimalizmu. Zimne i bezosobowe, ale jak kto lubi. Ja - nie.
    • hanusinamama Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 23:08
      Ja lubie brytyjskie probgramy...nie są tak sztuczne jak te z USA. Podobnie seriale kryminalne GB. Albo te na domo+. Jakos juz nie ejstem w stanie spokojnie ogladac amerykanskich produkcji....a co najlepsze nasze polskie małpują zachowaniem te USA.
      • yuka12 Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 23:30
        Mnie się podoba w serialach brytyjskich, że aktorzy są dość zwyczajni. Niektórzy nie za urodziwi, nie wszyscy przystojni i szczupli, czasem z nieidealnym uzębieniem i nienowoczesną i nieperfekcyjną fryzurą. Jak w zwyczajnym życiu. Gliniarze popijają piwo pubie lub wódkę w domu, ubrania mają z tanich sklepów i zwyczajne domy. Widać że kokosów nie zarabiają smile, ale i nie biedują.
        • kurt.wallander Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 18:59
          yuka12 napisała:

> Mnie się podoba w serialach brytyjskich, że aktorzy są dość zwyczajni. Niektórz
          > y nie za urodziwi, nie wszyscy przystojni i szczupli, czasem z nieidealnym uzęb
          > ieniem i nienowoczesną i nieperfekcyjną fryzurą. Jak w zwyczajnym życiu.

Tez to lubię. Na BBC First jest sporo fajnych seriali.
          Podobnie w serialach szwedzkich. Różnicę szczegolnie widac, jak się obejrzy np. szwedzki oryginał i amerykańską wersję danego serialu, jak np. Most nad Sundem i The Bridge.
    • chatgris01 Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 23:24
      Nie, za to angielskim wnetrzom przygladam sie zawsze z zainteresowaniem w "Morderstwach w Midsomer", ale tam maja raczej ladne... (to ponoc autentyczne domy, wynajmowane od mieszkancow na potrzeby serialu).
      • yuka12 Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 23:41
        Pooglądaj jeszcze Verę, jak gdzieś znajdziesz.
        • chatgris01 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 09:08
          Dzieki, poszukam smile
    • princesswhitewolf Re: Brytyjskie programy tv- styl 17.11.18, 23:52
      Brytyjczycy to tradycjonalisci, oraz nie ma takiego wyglodnienia tu nowosci jak np w Polsce. Ludzie dosc olewaja to co maja w domu i nie rozumieja dlaczego ja ciagle cos remontuje i juz wymienilam kafelki i wszystko w lazience ktora robilam ostatnio 5 lat temu.

Depresyjnie? nie. depresyjnie to jest znacznie bardziej w Polsce
      • yuka12 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 00:44
        Czy ja wiem Princess? W Polsce w ostatnich latach bardzo się zmieniło, nastąpił niesamowity skok. Nawet na Pomorzu Zachodnim, do niedawna w ogonie zmian, widać nowe inwestycje, nowe drogi, więcej życia. Nie wspominając o infrastrukturze telekomunikacyjnej np. internecie. Jeszcze 2 lata temu w naszym polskim mieszkaniu szybkość łączy była tak słaba, że trzeba było wychodzić na balkon, żeby poserwować (o ile nie miało się kablówki). Dzisiaj jest 4G bez łaski. W moim rodzinnym mieście jest kilka wypożyczalni rowerów, wszędzie w parkach otwierają siłownie i drogi rowerowe. Cóż przydałyby się takie inwestycje w moim hrabstwie zamiast nowej siedziby councilu i 2 juz w tym roku podwyżki council tax.
        • princesswhitewolf Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 00:59
          to oczywiste ze Polska sie zmienila ....ale zaraz...depresyjnosc interpretujesz przez kwestie finansowe? Bo ja nie. Do glowy by mi nie przyszlo, aby zrobic miedzy tym znak rownosci.

Zobacz chocby obok watek o swiatecznych sweterkach. Prawie kazda jedna wykrzywia twarz i mowi jaki to kicz i nigdy by nie wlozyly. A Brytyjczycy wiedza ze to kicz ale wkladaja wlasnie bo nie sa depresyjni i potrafia sie bawic.
          W Polsce nadal jest porownywanie i jakies kompleksy ciagle ludzie maja. Bywam na netmums i paru grupach angielskich i takich cyrkow jak tu nie widuje.
          • 35wcieniu Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 01:31
            Mnie by nie przyszlo do glowy interpreowac inaczej niz przez kwestie finansowe. W watku o sweterkach tez. Wiecej kasy= kup sobie, smieszna rzecz, mila. Mniej kasy= nie oplaca sie bo zalozysz raz w roku, nie ma sensu wydawac pieniedzy bo niepraktyczne itd. Oczywiscie nie jest to regula ani jedyny czynnik ale dla mnie dosc oczywisty.
          • kandyzowana3x Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 01:57
            Znani mi Brytyjczycy wkladaja te sweterki tylko w dzien swiatecznego sweterka ( 14 xii), ewentualnie w domu wsrod rodziny w swiateczny poranek. Na prawde nie znam nikogo, kto paraduje w nich ot tak bez okaxji. Co wiecej to co w pl uchodzi za sweater o wzorze skandynawskim I noszone na codzien, Tu moze byc nazwane xmas jumper I automatycznie "noszalne" 2x w roku smile
          • miss_fahrenheit Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 02:41
            Niechęć do kiczu to depresyjność?
          • heca7 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 08:40
            Co ma depresja do świątecznego swetra?! Mnie po prostu się taki sweter nie podoba co nie znaczy, że chodzę ubrana buro i smutno oraz bardzo zachowawczo. Co innego swetry zimowe, z wzorami typu śnieżne gwiazdki. Te noszę najczęściej w mrozy i na wyjazdach na narty. Poza tym wolę pójść do wytwórni bombek i nakupić co roku pięknych ręcznie malowanych cudeniek( w tym roku lajkoniki, torty weselne, puszki z kawiorem, truskawki w czekoladzie, lampki nocne itd). Inna osoba pewnie popukałaby się w głowę - po co co roku coś dokupować? I to jeszcze za tyle kasy?
          • yuka12 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 13:13
            Ja np. może i bym kupiła taki sweter, ale dla mnie większość jest tak kiczowata i tandetna, że za każdym razem mówię sobie "nieee" i odkładam. Poza tym dla mnie dobra zabawa nie oznacza ubierania się na rozkaz w to samo z nakazem cieszenia się z tego, bez względu na realną atmosferę w pracy i relacje między ludźmi. Taka świąteczna szczęśliwość na pokaz. Brrr. Tak, jestem więc polskim ponurakiem 😄.
            Co do wnętrza domów w Polsce- wiele osób fajnie organizuje dostępną przestrzeń bez przeładowywania jej ozdobami. Wydaje mi się, że na Kontynencie łatwiej wyposażyć dom w miarę ładnie i niedrogo, jest dużo większy wybór, nawet w Polsce.
            Może tylko ze starszymi meblami i antykami jest gorzej.
        • princesswhitewolf Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 01:00
          >Cóż przydałyby się takie inwestycje w moim hrabstwie zamiast nowej siedziby councilu i 2 juz w tym roku podwyżki council tax.

w Polsce nie ma podwyzek ha ha?
          • yuka12 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 13:33
            Są. Ja piszę o lokalnym hrabstwie i braku większych inwestycji w lokalną infrastrukturę od dobrych kilku lat. Coś tam się oczywiście dzieje typu wypasione ozdoby bożonarodzeniowe na każdej lampie w centrum mojego miasteczka zamiast kilku skromnych świateł tam i ówdzie. W tym czasie w moim rodzinnym mieście zainstalowano 2-3 siłownie w parkach, zrobiono kilka dróg rowerowych, nie mówiąc o nowych drogach i chodnikach. A miasto jest ogólnie biednawe, bez zakładów przemysłowych i innych centr biznesowych.
            Widzisz Princess, jak ja przyjeżdzam do Polski to tam często mieszkam przez 2 tygodnie- robię zakupy w zwykłych osiedlowych sklepach, odwiedzam znajomych i rodzinę o różnych dochodach w różnych mieszkaniach czy domach i w różnej sytuacji materialno-życiowej w dodatku w różnych częściach Polski- od Polski A do C. Nie piszę więc, że super się tam wszystkim żyje, bo trawa jest mniej lub bardziej zielona wszędzie. Ale nie mogę nie widzieć zmian w Polsce w ciągu ostatnich 12 lat- zdecydowanie większych niż widzę w UK, bo i Polska miała sporo zaległości. Więc teraz je nadrabia, a UK wygląda, jakby osiadło na laurach, bo niektóre- konieczne- zmiany postępują znacznie wolniej. Np. w kwestii telefonii komórkowej czy internetu. Ale chyba po prostu łatwiej zbudować coś od nowa i od razu nowocześnie niż mozolnie poprawiać istniejącą strukturę.
            Podobnie jest chyba w kwestii wnętrz.
            • chatgris01 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 13:41
              Zgadzam sie z Toba yuka12, mam podobne obserwacje. Moje rodzinne miasteczko w Polsce przez ostatnie kilkanascie lat wrecz rozkwitlo, za to francuskie miasteczko, w ktorym zamieszkalam ponad 20 lat temu wyraznie podupadlo, niestety. I nawet nie chodzi o brak nowych inwestycji (bo troche jest), ale o brak utrzymania (nawierzchnia ulic, fasady budynkow), ma to zwiazek z drastycznym obcieciem dotacji przez budzet panstwowy, i choc lokalne podatki wzrosly, to nie widac tego na ulicach.
              • yuka12 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 14:33
                Tak jak u mnie w Półn. Walii. A szkoda bo jest tu bardzo ładnie. Dodatkowo wiele inwestycji lokalnych zostało współzfinansowanych z funduszy europejskich (np. Wsparcia dla malych regionów). Czy podobne pieniądze zainwestuje Cardiff i Westminster? Skąd? Dodatkowo lokalny biznes jest dość, hm, umiarkowany, podstawa to turystyka i hodowla. Trochę jeszcze produkcja spożywcza. A w przyszłym roku Brexit.
    • lot_w_kosmos Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 06:15
      Ja oglądam program wnetrzarski tych braci bliźniaków, ale to chyba ze Stanów jest.
      Podoba mi się, ale zupełnie nie akceptuję ich stylu wykańczania wnętrz. To takie lata 90_te....
      • al_sahra Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 15:15
        lot_w_kosmos napisała:

> Ja oglądam program wnetrzarski tych braci bliźniaków, ale to chyba ze Stanów je
        > st.
        > Podoba mi się, ale zupełnie nie akceptuję ich stylu wykańczania wnętrz. To taki
        > e lata 90_te....

”Property Brothers”. To Kanadyjczycy, a program kręcony w USA i Kanadzie. Oni są bardzo sympatyczni i miło się to ogląda, chociaż każdy odcinek według tej samej formuły. A styl rzeczywiście mają dość tradycyjny, taki właśnie trochę unowocześniony country. Nie wiem, czy nazwałabym go na lata 90, bo ogólnie ten trend zaczął się wcześniej i trwa nadal. A w latach 90. w kuchniach królowały blaty z granitu w ciapki, to dopiero był koszmar. Teraz przynajmniej dominuje kwarc robiony na biały marmur (u braci też).

Ale potrafią też bardziej nowocześnie. W wersji programu ”Brother vs. Brother” jeden zaprojektował bardziej tradycyjną kuchnię:

https://na.rdcpix.com/766235402/3ae206f97b6e7c6e59424003a92200fcw-c0xd-w685_h860_q80.jpg

a drugi nowoczesną:

https://na.rdcpix.com/1250903728/e60a752b1675c497540d03528e36ff99w-c0xd-w685_h860_q80.jpg

Podejrzewam jednak, że większość Amerykanów wolałaby tę pierwszą.
        • miss_fahrenheit Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 15:20
          Ten drugi styl całkiem przyjemny dla oka.
          • al_sahra Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 15:35
            miss_fahrenheit napisała:

> Ten drugi styl całkiem przyjemny dla oka.

Nam też się bardziej podoba i w tym stylu zrobiliśmy kuchnię, ale wymagało to pewnego wysiłku, bo rynek nastawiony jest na ten pierwszy styl i tu jest daleko większy wybór różnych elementów, np. armatury, oświetlenia itd.
      • magazynka Re: Brytyjskie programy tv- styl 19.11.18, 22:26
        Ja tych braci - bliźniaków nie lubię, bo drażni mnie ich 'gwiazdorstwo' i lans. I te błyskawiczne fachowe ekipy remontowe. Zobaczcie na ich ceny.
        To są stare programy - zobaczcie na datę powstania.
        Amerykańskie czy angielskie wzorce niekoniecznie sprawdzą się w Polsce, chyba, że dopiero projektujecie swój dom.
        Macie w mieszkaniu - domku oddzielną pralnię, spiżarnię i schowki?
        • al_sahra Re: Brytyjskie programy tv- styl 19.11.18, 23:27
          magazynka napisał(a):

> I te błyskawiczne fachowe ekipy remontowe. Zobaczcie na ich ceny.

Ceny to mniej więcej 50% tego co w rzeczywistości, a terminy 10% smile. Zwykle samo załatwienie pozwolenia z ratusza trwa dłużej niż u nich cała renowacja (wiem coś o tym z pierwszej ręki).

> To są stare programy - zobaczcie na datę powstania.

Na HGTV idą i dawniejsze i aktualne (chyba że w PL jest inny rozkład programów).
          • magazynka Re: Brytyjskie programy tv- styl 20.11.18, 03:33
            Na BBC Lifestyle i HGTV zwykle z 2013 roku - podają datę.
            Pewnie nie stać naszych na nowsze produkcje, bo jeszcze zbyt drogie.

Tak czy inaczej - można zobaczyć, co nam się podoba i jak żyją, ale jeśli ktoś goni za najnowszymi trendami, to te programy nie pomogą mu. Prędzej najnowsze magazyny (papierowe lub aktualne sieciowe), ale po co? Za rok będą nowe trendy.

Lepiej chyba znaleźć styl, który nam odpowiada i podoba się, a nie gonić za najnowszym, bo nigdy ich nie dogonimy - po remoncie będzie modny już inny.
            Myślę, że te programy (dużo ich jest i zagranicznych i polskich) są dla tych, którzy chcą zmienić styl, odświeżyć, ale sami jeszcze nie mają własnych koncepcji i szukają natchnienia.
            Nie pomogą miłośnikom retro, antyków czy lat '69-70, bo w sumie są na jedno kopyto, ale parę szczegółów może zainspirować.
            I pozostaje jeszcze kwestia pieniędzy. Remonty i inspiracje nie są tanie.
            Shabby chic to prawie darmocha z mnóstwem pracy, ale trwałość dyskusyjna (może ktoś lubić) i taka trochę dla studentów lub ludzi zaczynających wspólne mieszkanie bez trwałości.
    • afro.ninja Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 07:40
      Na netflixie jest program najlepszy projektant, produkcja UK. OMG. Masakra i wnętrza przed i wnętrza po. Stare domy, bardzo wpływają na właścicieli, mają kiepski wystrój. Przede wszystkim w malutkim salonie muszą być dwie ogromne sofy i wykładziny na podłogach. Nie rozumiem idei wykładziny, przecież to bardzo szybko się brudzi. Jedna projektantka chciał przy zalewie przykleić tapetę. Właśnie, wszędzie tapety w tym Brytyjczycy nie różnią się wiele od Rosjan. Ale brytyjskie programy i seriale obyczajowe, uwielbiam! Brytyjczycy występujący w tych programach są przede wszystkim naturalni, przyjemnie się ich ogląda, jeszcze przyjemniej słucha, zwłaszcza prowadzących.
    • maaria33 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 09:15
      Brytyjczycy nie są mistrzami wnętrzarstwa. A rozkład domów ...cóż efekt uboczny tego, że historia była stosunkowo łaskawa i domy przetrwały. Z zewnątrz - często przepiękne. Wewnątrz ... bywa różnie, delikatnie mówiąc.
      • roks30 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 10:01
        Co to za kuchenki z wielkimi kołami otwieralnymi na plycie .To sa kuchenki na prąd ? Jak się na na nich gotuje?
        • 35wcieniu Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 11:37
          Nie wiem o ktorych mowisz ale z opisu sadzac chodzi ci o kuchenki na gaz
        • heca7 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 13:07
          Toż to słynna kuchnia Aga smile
          sprzedajemy.pl/kuchnia-piec-aga-retro-lepsza-niz-smeg-konstancin-jeziorna-2-a1d299-nr55531286
          • dolores12 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 14:00
            Mnie w angielskich mieszkaniach przytłaczają niskie sufity. Nie wiem, czy nadal tam tak się buduje, nie byłam już 18 lat. W połączeniu z małą ilością światła dziennego sprawia to ponure wrażenie.
            • heca7 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 14:12
              O tak. Czasem w tych programach mężczyźni wyciągają rękę i tak jak stoją dotykają sufitu. Nie mają przy tym dwóch metrów wink Dodatkowo czemu w tych domach tak mało łazienek?! Zwykle jedna na piętrze i brak wc na parterze ( w Polsce różnie też z tym bywa ale jak się da to choć klozet z umywalką jest na dole) .
              A w amerykańskich starszych domach baranek na suficie wink
              • jak_matrioszka Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 15:10
                Sufit na wyciagniecie reki to mój koszmar i specyfika norweskich domów tongue_out Dobrze, że dziecko nie siega, bo by wymacany był i do mycia co tydzień wink
                • chatgris01 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 15:16
                  Nie lubie niskich sufitow, ale w zimnym klimacie maja swoj sens, cieplo ucieka do gory, wiec niskie pomieszczenia sa latwiejsze i ekonomiczniejsze do ogrzania.
                  • jak_matrioszka Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 16:10
                    Wiem, ale wcale mi to na uczucia estetyczne nie pomaga tongue_out Jak ktoś ma 150cm wzrostu, to mu do sufitu daleko, a ja naprawde moge sufit malować bez drabiny zwykłym pedzlem, a muche reka ubić (jak trafie) wink
                    Praktyczne to jest, ale wizualnie tesknie za min. 2,5m.
                  • heca7 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 16:38
                    Przypomina mi się chyba wspomnienie Marion Donhoff o krewnym ze Sztynortu (o ile się nie mylę). Zimą w swoim apartamencie w pałacu kazał zbudować rusztowanie a na nim postawić fotel oraz inne meble. A to po to aby nie marznąć przy podłodze bo ciepło zbierało się przy suficie 3,5 (albo więcej) metra wyżej wink
                    • chatgris01 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 16:48
                      Powinien sobie zrobic antresole big_grin

Ha, przypomnialo mi sie mieszkanie sluzbowe rodziny kolezanki z podstawowki, w 2 pokojach dawnego palacu zamienionego w muzeum, mialo ponad 5 metrow od podlogi do sufitu big_grin
                      Na szczescie bylo juz CO i grzali mocno, kaloryfery prawie parzyly, wiec mieli cieplo i przy podlodze.
                • al_sahra Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 15:26
                  jak_matrioszka napisała:

> Sufit na wyciagniecie reki to mój koszmar i specyfika norweskich domów tongue_out

W amerykańskich McMansions z kolei oznaką statusu są tzw. cathedral ceiling, czyli sufit na wysokości dwóch pięter. Bardzo to efektowne dopóki nie trzeba np. naprawić wentylatora albo umyć okien. Miiałam w jednym domu takie okno, do którego nie dało się sięgnąć nawet z najwyższej drabiny, bo trzeba byłoby ją ustawić na schodach.
    • chatgris01 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 14:04
      A w ogole pomysl, ze moglabym ogladac brytyjskie programy o gotowaniu, wprawil mnie w wielka ucieche big_grin
      Wybaczcie.
      Wyglada, ze sfrancuzialam tongue_out
      • heca7 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 14:28
        Chyba nie sądzisz, że my w Polsce siedzimy i skrupulatnie spisujemy przepisy na suflety z tych programów? suspicious tym bardziej, że w co drugim ktoś robi przegrzebki. Ogląda się je dla całej otoczki- ci ludzie się kłócą, obrażają, dziwnie ubierają, dziwnie oceniają, wybrzydzają nad talerzem itd.
        • chatgris01 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 14:52
          Nie, nie podejrzewam tego big_grin
          Tylko mnie to rozsmieszylo, bo Francuzi podchodza do angielskiego gotowania z autentyczna zgroza, tego sie nawet nie da opisac, to trzeba zobaczyc big_grin
        • joanna_poz Re: Brytyjskie programy tv- styl 19.11.18, 10:31
          co tam przegrzebkismile
          jedli tez wiewiórki, które gospodyni kolacji sama rano upolowałasmile

• hosta_73 Re: Brytyjskie programy tv- styl 19.11.18, 17:09
            Pamiętam, brrr 😐
            Był tez odcinek, w ktorym jedli grasicę, jakos mnie obrzydziło choc juz za bardzo nie pamiętam co to jest 😁
            • magazynka Re: Brytyjskie programy tv- styl 19.11.18, 22:46
              Czy w ogóle w Polsce można gdzieś kupić grasicę? Podobno pyszna jest, ale nigdzie nie spotkałam, podobnie jak tej zwierzęcej siatki - wyściółki żołądka (zapomniałam nazwy).
      • maaria33 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 15:41
        Dlaczego ?smile W tych programach bywa mnóstwo Azji, ale już adaptowanej dla nas. Programów typowo kulinarnych nie oglądam od lat, ale z brytyjskich stron kulinarnych korzystam często i lubię smile
    • skat_0 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 14:26
      Grand design bardzo lubię. Oprócz tego taki, co na pchle targi, czy tam inne lokalne festyny ludzie przynoszą pamiątki rodzinne i antykwariusze eksperci oceniają wartość, były min. kalesony królowej Wiktorii, czy obrazy, porcelana, szkło.
      No i nie wiem czy to mozna zaliczyc pod lifestylowy program , ale "nagie randki", to tu dopiero szok kulturowy i opad szczęki zaliczylam 😉
      • heca7 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 14:29
        Fajny jest ten program z Anglikiem co ma antykwariat i jeździ z pracownikiem po całej WB i nie tylko smile
    • mae224 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 16:44
      Czasami rzucam okiem, wnętrza mało mnie interesują, za to lubię angielskie domy z zewnątrz, te wiejskie (chyba jest coś o ucieczce na wieś), wtopione w krajobraz, zielone łąki, duże stare ogrody z zielonym trawnikiem, kamienne mostki ...
      amerykańskie zupełnie nie... jakoś wszystkie mają zmurszałe ściany i podłogi i bardzo długie tradycje ... trzydziestoletnie sad
      • heca7 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 16:57
        Te amerykańskie do złudzenia przypominają znane mi z okolicy świdermajery czyli popularnie drewniaki wink
      • maaria33 Re: Brytyjskie programy tv- styl 18.11.18, 16:59
        Ucieczka na wieś ma te same klimaty estetyczne jakie mają współczesne ekranizacje Agaty Christie smile Sprawiaja wrażenie jakby to robił ten sam operator.
        • minniemouse Re: Brytyjskie programy tv- styl 20.11.18, 02:52
          nie ma gorszych designerow niz tych dwoch z UK Colin i Justin. typowe brytyjskie bezguscie, co za koszmar.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka