Dodaj do ulubionych

imie dla dziewczynki

20.11.18, 20:54
Lada chwila[u] urodze druga coreczke, mamy wielki dylemat z imieniem. Ja zawsze chcialam corke Emilie, a maz marzy o Martusi. Kazde z nas jest gotowe na ustepstwosmile. Nie wiem jednak czy to dobry pomysl by nadac imie, ktore drugiej stronie niezbyt sie podoba (mezowi Emilka nie podoba sie, dla mnie Martusia jest sliczne, ale Marta dosc nudne).
Jeszcze ewentualnie rozwazamy Weronike i Magdalene i mamy juz corke Natalie.
Jakies za i przeciw imionom Emilia i Marta? Widzicie jakies problematyczne zdrobnienia, zle skojarzeniasmile? Jak wybraliscie imiona Waszych dzieci gdy Wasi partnerzy mieli inny gustsmile?
Obserwuj wątek
    • ira_08 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 20:58
      Marta mi się kojarzy z Kaczyńską, Emilia piękne smile Trochę staroświeckie, ale nie w tej grupie co Józefa czy Stanisława, wypowiadalne w całej Europie. Emilia i Natalia ładnie razem brzmią. Weronika i Magdalena też ładne.
    • bei Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:00
      Oba imiona ładne. Nie widzę nic przeciw. Może dajcie oba? A Kompromis to wybranie trzeciego, które oboje polubicie😊
    • arabelax Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:00
      Emilia takie zbyt poważne, Emilka takie se, dziwne. Z Noce i Dnie mi się kojarzy.
      Marta fajne.
      Magda zbyt pospolite.
      Weronika, Warka, nie

zostaje Marta smile
      • arabelax Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:01
        *Werka
    • kouda Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:03
      Pozwoliłabym mężowi wybrać imię smile
      w zasadzie wszystkie zaproponowane są ok
      ładne, kobiece, nieudziwnione, pasujące w kazdym wieku, niepretensjonalne
    • stephanie.plum Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:05
      Emilia "pasuje" do Natalii.
      wiem, że to nie najważniejsze, ale razem ładnie będą brzmiały. Poza tym można różnie ją zdrabniać, np. Emi, Mila...

Marta fajnie mi się kojarzy (lubię tę babkę z Ewangelii), ale imię takie twarde jest, prawda? Plus, że dziś niebanalne (mało jest małych Mart).

a tak w ogóle, to gratulacje i powodzenia!!!
      • karme-lowa Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 16:24
        Oj, w mojej miejscowości, Marta to teraz bardzo popularne imię.
        Marta=Narta. Zawsze tak mi się kojarzyło.
        Emilia, Magdalena, Weronika - super imiona ( z przewagą na Magdalena).
    • janja11 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:05
      Emilka mi się podoba i kojarzy mi się z fajną znajomą dziewczynką.
    • szmytka1 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:05
      Za - pasuje mi zestaw Emilia i Natalia. Emilia ładne. Ty rodzisz, twój wysiłek, daj jak Tobie się podoba. Ja nie nazwałam dziecka jak sobie wymarzyłam a teraz czasem żałuję.
      • heca7 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:58
        Miałam w dzieciństwie za sąsiadki dwie siostry Emilię i Natalię smile
    • jolie Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:08
      Od razu widzę minus w przypadku Emilii - bardzo, bardzo popularne obecnie. Wolałabym Martę.
    • allaround Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:12
      No wlasnie Marta tez mi dosc twardo brzmi, Martunia i Martusia slicznie ale to raczej tylko my bedziemy tak mowili. No ja od miesiaca leze na patologii ciazy i maz super ogarnia wszystko -dom, prace, psa, corke i codzienne odwiedziny w szpitalu, dlatego z jednej strony chcialabym by mial swoja wymarzona Martusie, ale ja zawsze chcialam Emilkesmile. Juz przy pierwszej corce chcialam Emilie ale Natalia nam obojgu sie podobala.
    • zosia_1 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:12
      Wybrałam drugie imię dla dziecka, pierwsze imię wybrał mąż, choć w przypadku pierwszego dziecka do dziś uważam , że jest średnio ładne ( imię, nie dziecko), ale zdrabniam je po swojemu i opowiadam historię dzieciom jak im tata te imiona wybrał.
      • zosia_1 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:15
        Historia wyboru imion romantyczna przy pierwszym dziecku, przy drugim ważna, bo tata dla dziecka bardzo ważny i niech mają i się cieszą. Ja się cieszę, że mam ich wszystkich 😀 zdrowych
    • martaesz Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:16
      A może zamiast Emili Kamila, moim zdaniem ładniejsze.
      Marta 😁ładniejsze Martyna.
      • raczek47 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:22
        Emilia jest piękna. 😊
        Moja córka ma tak na drugie.
        W pełnym brzmieniu jest to imię szlachetne i dystyngowane,zdrobniale-Mila,Milka-pięknie i ciepło.
        Tak, że ja wybrałabym Emilię.
        • allaround Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:25
          A ile Twoja corka ma lat? Uzywacie czesto pelnej formy Emilia? Bo sie troche obawiam, czy Emilia nie jest za powazne. Emilka dla dziewczynki super, a dla nastolatki Emilia chyba za powaznie.
          • raczek47 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:49
            Może być Mila,Milka,Milusia.
            Emilia jest szlachetna,dystyngowana,łagodna☺
            Taka prawdziwa dama.
            Piękne imię.

A pamiętacie serię L.M.Montgomery o Emilce☺
          • tairo Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:37
            Nastolatką będzie tylko kilka lat, a dorosła większość życia, pamiętaj o tym.
      • czarne-jagody Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:24
        Tylko nie Marta, nie znalam zadnej szczesliwej Marty, bardzo trefne imie.
        • iza232 Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 19:16
          czarne-jagody napisała:

> Tylko nie Marta, nie znalam zadnej szczesliwej Marty, bardzo trefne imie.

Faktycznie bardzo poważny argument. Wprost nie do pobicia.
    • woman_in_love Martusia Kaczyńska, a Emilia to jakaś borderline 20.11.18, 21:21
      A tak w ogóle, uczciwy jest tylko jeden kompromis: skoro dziecko ma nosić nazwisko ojca, to imię wybierasz tylko i wyłącznie ty.
      Chyba, że on wybiera imię, a ty dajesz nazwisko hue hue.
      • allaround Re: Martusia Kaczyńska, a Emilia to jakaś borderl 20.11.18, 21:23
        Dobresmile).
    • florianne Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:23
      Moze Martyna? Też można zdrabniac do Martuni, a jest oryginalniejsza. W moim odczuciu Weronika i Magdalena są jeszcze pospolitsze niż Marta. Nie nadalabym imienia, które nie podoba się ojcu dziecka. Szukajcie dalej.
      • taki-sobie-nick Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:29
        florianne napisała:

> Moze Martyna?

Martyna jest brzydkie.
      • turzyca Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 23:08
        Martyna jest nadawana częściej niż Marta. O dobre 30% częściej.
        • taki-sobie-nick Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 23:13
          turzyca napisała:

> Martyna jest nadawana częściej niż Marta. O dobre 30% częściej.
          >
          To może świadczyć o popularności jednej pani, a nie o pięknie lub brzydocie imienia.
        • florianne Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 08:22
          Wśród całej populacji Marta jest na 37 miejscu, a Martyna poza pierwszą setką.
          • lacunalegis Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 08:48
            florianne napisała:

> Wśród całej populacji Marta jest na 37 miejscu, a Martyna poza pierwszą setką.

Niby tak, ale córka autorki wątku w szkole czy na podwórku spotka swoich rówieśników, a nie całą populację.

Przy czym zaznaczam, że nie podzielam przekonania, że popularne imię to problemy w życiu. Nie sądzę, żeby Anny miały w życiu gorzej niż Klementyny. Więc jeżeli dla kogoś popularność imienia to zaleta albo czynnik w ogóle bez znaczenia, to też OK.
      • turzyca Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 23:08
        Martyna jest nadawana częściej niż Marta. O dobre 30% częściej.
    • andaba Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:27
      Obydwa ładne. Wybrałabym Martę, bo mniej popularna (choć skoro macie Natalię, to o ile nie ma ona 40 lat, raczej popularność imienia wam nie przeszkadza).
      • aguar Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:31
        Emilka, owszem, jest popularna, ale nie tak do us..ania, jak Julia, Zuzia, Maja, Zosia...
        • hosta_73 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:00
          Na razie 😊
          • ichi51e Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:13
            Wiktoria Emilia i Antonina (na 2017)
    • aguar Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:29
      Emilka mi się bardzo podoba. W podobnym stylu mi się wydają: Amelia, Aurelia, Milena, Malena, Idalia, Kornelia i wspomniana Kamila.
      • stephanie.plum Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:28
        Idalia jest piękne!!!
      • 45rtg Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:58
        aguar napisała:

> Emilka mi się bardzo podoba. W podobnym stylu mi się wydają: Amelia, Aurelia, M
        > ilena, Malena, Idalia, Kornelia i wspomniana Kamila.

Idalia? Straszne. Z tego wszystkiego Milena mogłaby być.
    • klaramara33 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:32
      Marta grzechu warta. Emilia niezbyt. Już wolę Emilian dla chłopaka.
    • mrs.solis Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 21:42
      Emilka mi sie podoba Marta nie. U naz z wyborem imienia nie bylo problemu , bo wybralam Weronike i mezowi sie bardzo podobalo. Ciagle mozecie wybrac inne imie , takie , ktore obojgu wam spasuje.
    • aaa-aaa-pl Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:02
      Mam w rodzinie Emilię.Świetne imię - zdrabniamy : Emi, Emka.
    • ichi51e Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:10
      Marta mniej oklepane. Emilek jak mrowkow. Wszystkie ladne.
      A Natalia m jakies zdanie?
      • allaround Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:36
        Natalia ma 2 latka dopiero ale zdanie swoje ma - Milenkasmile.
        • taki-sobie-nick Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 23:13
          allaround napisała:

> Natalia ma 2 latka dopiero ale zdanie swoje ma - Milenkasmile.

Nie popieram Natalii. tongue_out
        • bi_scotti Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 12:57
          allaround napisała:

> Natalia ma 2 latka dopiero ale zdanie swoje ma - Milenkasmile.

No i cool. Milena z tego calego zestawu chyba najlepsza. Emilia jest fatalna - kojarzy mi sie, podobnie jak Luiza, z flegma i toptalnym brakiem temperamentu. Sorry! Wlasciwie wszystkie Emki/Mile, ktore znam sa albo lekko otyle, albo przetluszczaja im sie wlosy. Marta to piekne imie ale smutne. Ktos juz to wyzej napisal. Wszystkie znane mi Marty sa melancholijne, czasem depresyjne, zycie ich nie glaszcze po glowie. Plus Marty, ze zdecydownie mniej popular niz Emilia. Swoja droga, Emilia i tak lepsza niz Amelia, Julia czy Kamila. Jak juz musi byc takie troche "bleee" imie to sluchajcie Natalii - Milena powinna Was pogodzic - ma elementy i Emilii, i Marty tongue_out
          A na powaznie: poczekajcie az sie dziewczynka urodzi. Popatrzycie na nia i bedziecie wiedziec kto ona jest. Bo moze jest np. Urszula albo Hanka, albo Xenia wink Dopoki jej w oczy nie spojrzycie, nie bedziecie znac prawdy smile
          Latwego porodu i zdrowego baby zycze! Cheers.
          • szmytka1 Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 13:31
            sciema,po urodzeniu młodszego wcale nie było widać, kto on jest; aż nadszedł czas ustawowo określony, kiedy trzeba zarejestrować dziecko w usc i imie wybrał starszy syn.
    • hosta_73 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:14
      Wybrałabym Martę, nie tak oklepana jak Emilia i ładnie brzmi czy to zdrobniale czy tez nie. Poza tym mam Marte w rodzinie, jest to przesympatyczna, bardzo inteligentna nastolatka. Mówimy do niej Marta lub Martusia (Marta wcale nie brzmi twardo czy oschle). No i nie jest tak oklepane jak Emilia!
      Emilia dla mnie odpada ( ale ja nie lubię takich imion jak Emilia, Amelia, Natalia, Paulina).

Ale przede wszystkim imię ma sie podobać wam obojgu (no chyba, ze jedno machnie ręka i np Marta bedzie na drugie). Szukajcie dalej 😊
      • allaround Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:37
        Ale drugiego imienia i tak sie nie uzywa. Maz mowi, ze na drugie to moze miec nawet Genowefatongue_outP.
        • hosta_73 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 23:12
          No i w sumie ma rację wink
          Wyżej piszesz, ze starsza siostra ma swój typ, Milenę. Bierzecie pod uwagę? Mnie się podoba smile można skracać do Leny.

Bardzo fajnie wspominam okres ciąży i wybór imienia, zazdroszczę i życzę powodzenia!
          • hosta_73 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 23:13
            A Alicja?
        • turzyca Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 23:16
          Amator!
          Oczywiście że się używa. Jako ostrzeżenia drugiego stopnia. Przy umiejętnym stosowaniu "Wisławo Genowefo" zastępuje i podnoszenie głosu i ględzenie. Drugie imię jest zapowiedzią poważnych kłopotów i nakazem natychmiastowego ogarnięcia. "Wisławo Genowefo Krasińska" to już mogiła.
          • ajaksiowa Re: imie dla dziewczynki 21.11.18, 06:39
            Raczej zapomniane Hania,zupełnie zapomniane Miros£awa,Mirunia,Mira...😊
    • viridiana73 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:16
      Imię Marta jest piękne... jakbym głaskała czerwony aksamit.
      Emilia kojarzy mi się z matroną.
      My z mężem też nie mogliśmy się dogadać w analogicznej sytuacji, każdy miał swój typ; w końcu wybraliśmy dziecku zupełnie inne imię, tak żeby nikt nie czuł się poszkodowany.
    • nena20 Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:50
      Z tych dwóch Emilia. Ja też stoję przed wyborem, na razie w głowie mi siedzi Łucja albo Zoja.
      • muchy_w_nosie Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:59
        Łucja.
    • lacunalegis Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:55
      Oba imiona są bardzo dobre, bezpretensjonalne i neutralne. Trudno mi sobie wyobrazić, żeby mogły być przykre czy ośmieszające.

Trochę zależy od Waszego stosunku do zdrobnień imion dorosłych kobiet. Jeżeli, na przykład, jesteś jedną z tych Katarzyn, które ciągle czują się traktowane nieprofesjonalnie przez ni to familiarne, ni to protekcjonalne "pani Kasiu" - lepsza jest Marta. Imienia "Marta" obcy ludzie nie będą zdrabniać. A jeżeli odwrotnie, lubisz zdrobniałe formy, bo wydają Ci się cieplejsze - to Emilia. Emilia jest Milą, Emilką lub Emilą nawet jeżeli ma siedemdziesiąt lat, metr dziewięćdziesiąt wzrostu i metr w obwodzie bicepsa.
    • 45rtg Re: imie dla dziewczynki 20.11.18, 22:57
      allaround napisała:

> Lada chwila[u] urodze druga coreczke, mamy wielki dylemat z imieniem. Ja zawsze
      > chcialam corke Emilie, a maz marzy o Martusi. Kazde z nas jest gotowe na ustep

Emilia to się kojarzy z komiksem "Emilia, Tank i Profesor" i "Emilia, wy*eb mu!".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka