Dodaj do ulubionych

Chybiona podstawa programowa – list RPD

30.11.18, 17:10
Jeszcze jeden odcinek w serialu o podstawie programowej wg której od 1 września 2017 uczą się starsze klasy szkoły podstawowej. Głos zabrał odchodzący już ze stanowiska Rzecznik Praw Dziecka, Marek Michalak. W środę przesłał swoje stanowczo sformułowane wystąpienie generalne Annie Zalewskiej.

Stwierdza, że przeładowana podstawa programowa to jedna z głównych przyczyn złej sytuacji w szkołach podstawowych. Swój wywód popiera badaniami porównawczymi prof. Krzysztofa Konarzewskiego, który zestawił podstawę z lat 2008-2017 z tą obecną biorąc pod uwagę 4-letni wycinek czasu nauki i dwa przedmioty – biologię i historię. Konkluzje nie są wesołe - wymagania są zbliżone, ale czasu na realizacje mniej. Na domiar złego podstawę realizują teraz uczniowie rok lub dwa lata młodsi i jeszcze na dodatek z krótszym bo tylko rocznym "wprowadzeniem" do przedmiotu - poprzednie było 3-letnie. Na dodatek podwyższone wymagania dotyczą nie tylko biologii i historii, ale większości przedmiotów. Efekty zna niemal każdy rodzić siódmoklasisty lub ósmoklasisty - nadmiar nauki przerzuconej na dom, 35-40 godzinne plany lekcji, apatia i zniechęcenie.

niedlachaosuwszkole.pl/index.php/196-podstawa-programowa-rpd-bije-na-alarm
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 17:16
      I Rzecznik ogarnął to jak odchodzi, na tyle wcześnie żeby było że coś na odchodne zrobił, ale na tyle późno żeby mógł powiedzieć że nie zdążył zrobić więcej. Super wymyślił.
      • jan.nowak.7 Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 17:32
        To akurat wyjątkowo niesprawiedliwy osąd. RPD boksuje się z MEN od samego początku - jego pierwsze wystąpienie generalne w sprawie zagrożeń związanych z reformą ma datę 28 XI 2016. Potem były kolejne - dotyczące sytuacji w siódmych klasach i prac domowych, a także drugorocznych w reformie. Na wszystkie MEN odpowiadał w lekko lekceważącym tonie. Teraz sytuacja jest już trochę inna, bo widać dużą aktywność stowarzyszeń rodzicielskich walczących z potopem prac domowych. A Anna Zalewska jest czulsza na krytykę w przededniu wiosennego odlotu do Brukseli.
        • 35wcieniu Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 21:11
          To w sumie jaka jest funkcja Rzecznika, który sobie pisze pisma i nikt tego nawet nie traktuje poważnie?
          • zofijkamyjka Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 21:22
            35wcieniu napisał(a):

> To w sumie jaka jest funkcja Rzecznika, który sobie pisze pisma i nikt tego naw
            > et nie traktuje poważnie?

w normalnym kraju, z RPD, RPU liczą sie instytucje, ale nie w Polsce...
    • lauren6 Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 17:17
      Zaraz przeczytasz, że zdolne dzieci ematek bez problemu mają czerwony pasek w 7 klasie, więc rzecznik się czepia najlepszej minister edukacji.
      • lily_evans11 Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 21:41
        Tak, i że większość czasu po południu spędzają nad smartfonu, a nie nad lekcjami big_grin.
        BTW, moje dziecko od 4 klasy ma te 34-35 godzin, codziennie że wszystkiego coś zadane, częste kartkówki i sprawdziany, i to jest sporo roboty. Więcej musi żyć szkołą niż dorosły pracą.
        • kitka20061 Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 22:38
          lily_evans11 napisała:
          BTW, moje dziecko od 4 klasy ma te 34-35 godzin, codziennie że wszystkiego coś
          > zadane, częste kartkówki i sprawdziany, i to jest sporo roboty. Więcej musi żyć
          > szkołą niż dorosły pracą.

Dokładnie. Moje dziecko jest w 7 klasie. Ma 38 godz. tygodniowo (z religią, bo oczywiście jest w środku planu). wraca ze szkoły i uczy się kolejne 4-5 godz., a czasem więcej. Każdy weekend w książkach. Prawie w każdym tygodniu po 3 sprawdziany, do 5 kartkówek, odpytywanie, prace pisemne.
          Dorosły człowiek wychodzi z pracy i ma czas dla siebie i dla rodziny, dziecko ma prace w szkole i przynosi pracę do domu. Musiało zrezygnować ze wszystkich zajęć dodatkowych (oprócz języka 2 x w tygodniu), bo nie ma na nie ani czasu ani siły.
    • asfiksja Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 21:04
      Miałam nawet założyć wątek o podstawie programowej. W przypadku moich synów problem przeładowania nie jest problemem samym w sobie, bo akurat mają dobrą pamięć i się wszystkiego nauczą. Ale z tego wynika coś dużo gorszego - pędzenie z materiałem, zero czasu na zgłębianie ciekawych tematów, rozwijanie zainteresowań, dyskusję, NUDA. Jeśli PIS chciał kształcić światłych humanistów (nacisk na język polski i historię) to gratulacje, bo właśnie kształci pokolenie dzieci nienawidzących tych bezsensownych przedmiotów.
      Natomiast nie wieszałabym psów na Zalewskiej (choć ta jej przyklejona ekspozycja stomatologiczno-protetyczna może wnerwiać). Ona tylko wykonuje rozkazy posła Kaczyńskiego, ma być jak w PRL-u.
      • zofijkamyjka Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 21:24
        asfiksja napisał:

> ma być jak w PRL-u.

ja chodziłam do szkoły w PRL i jeśli chodzi o edukacje było lepiej
        • asfiksja Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 21:46
          Nie było, idealizujesz lata młodości. Teraz wracamy do szkoły 8-klasowej i przeładowanej podstawy, a wylatują te nowomodne i podejrzane elementy, jak praca w grupach, dyskusje, prezentacje, nie mówiąc już o zadaniach twórczych, po prostu nie ma na to czasu.
          Średnie i starsze pokolenia zawsze narzekają na dzisiejszą młodzież, ostatnio modne było narzekanie na absolwentów gimnazjów, że umieją tylko "pokolorować drwala", że na studiach coraz słabsi studenci itd. A to ostatnie to akurat nieprawda, na wartościowych kierunkach studenci są - moim zdaniem - lepsi niż my byliśmy (bo my nie mieliśmy takich narzędzi).
          • zofijkamyjka Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 22:03
            asfiksja napisał:

> Nie było, idealizujesz lata młodości.

nic nie idealizuję. Edukacja w PRL była akurat na sensownym poziomie. W końcu ktos wychował pokolenie solidarności.
            • joxanna1 Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 23:05
              Nie była. Jak byłam w podstawówce (lata 80) mówiło się jaka beznadziejna, oderwana od realiów jest szkoła. Uczenie na pamięć, teoretyczne. Lektury - gnioty. Istniała jakas legenda o tym jak to dzieci emigranckie ze szkol PRL jak trafiają do szkół hamerykanskich i jakimi to są orlami. Ale jak się dopytalo to okazywało się że znamy na pamięć wzory i umialy podstawiac jakieś wartości, ale żeby z tego zrobić użytek to już nie.

I przeciazone tornistry, ważenie tornistrow pamiętam. Min Zalewska też sobie przypomniała.
      • mamablue Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 23:10
        asfiksja napisał:
        > Natomiast nie wieszałabym psów na Zalewskiej (choć ta jej przyklejona ekspozycj
        > a stomatologiczno-protetyczna może wnerwiać). Ona tylko wykonuje rozkazy posła
        > Kaczyńskiego, ma być jak w PRL-u.

Człowiek przyzwoity ręki w g.. nie wkłada, więc nie ma co bronić.
        Ale wtręt o ekspozycji stomatologiczno - protetycznej świetny! big_grin
    • jan.nowak.7 Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 30.11.18, 23:07
      Z podstawą (i nauką) jest tak, że to wygląda różnie – wiele zależy od dziecka. Jedne tak mają, że są nadobowiązkowe i uczą się zbyt dużo, a innym wiele rzeczy łatwo przychodzi, a do tego nie przejmują się stopniami. Rodzice tego drugiego typu wciąż nie wiedzą o problemie. Ale problem jest i zgłaszają go przede wszystkim nauczyciele, którzy nie wyrabiają się z materiałem. To znaczy, jak nauczyciel nic a nic nie choruje i ma klasę o niezłym wyrównanym poziomie, albo uczy w szkole niepublicznej małą grupkę, to jest OK. Tyle tylko, że po reformie w szkole publicznej coraz rzadziej tak to wygląda. Przeciętna klasa jest liczna, zróżnicowana co do możliwości gnania do przodu z materiałem, a straconych lekcji jest bez liku.
    • bazia8 Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 01.12.18, 12:29
      Ja mojej siódmoklasistce odpuściłam, może popełniam błąd. Jej zadaniem jest nauka języków i przyzwoite oceny z przedmiotów ścisłych. Co do wiedzy - nie mam złudzeń. Mamy na szczęście dodatkowe lekcje z matematyki, tam wychodzi poza podstawę. Język polski ma być zaliczony - czwórka to super, ale trójka też może byc, jedyny warunek: czytanie książek. Przykro mi, że szkola nie będzie tak fajna, jak mogła być. Pamiętam euforię w roku 89 - tworzenie autorskich klas i programów. Co teraz z tego zostalo?
      • jan.nowak.7 Re: Chybiona podstawa programowa – list RPD 01.12.18, 14:35
        Jestem za takim podejściem - należy mimo nawału materiału ze wszystkiego kłaść nacisk na mocne strony i zainteresowania dziecka, a resztę rzeczy zaliczać.

W dziedzinie autorskich klas i programów bardzo dobre były wbrew pozorom nie tak dawne lata 2006-2016. Moje najmłodsze dziecko w końcówce tego okresu chodziło do gimnazjum i na prawdę to wszystko w oczach szło do przodu. Syn miał znakomite warunki do rozwoju zainteresowań w swoim warszawskim gimnazjum, świetnych nauczycieli, wyjazdy na warsztaty naukowe, ciekawe projekty, wymiany międzynarodowe. Miał też dużo kontaktów z kolegami rozsianymi po Polsce, też o ścisłych zainteresowaniach i podobnie działające klasy były w bardzo wielu miejscach – nie tylko w Szczecinie, Gdyni, Toruniu, czy Wrocławiu, ale też w Pionkach, Bielsku Białej, Końskich, Zakopanem. To wszystko zostało zniszczone w ostatnich 2 latach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka