grrru Re: Porzadek w domu 06.12.18, 23:45 Pani sprzątająca nie odgraci za Ciebie, anie nie przeje zapasów. Najpierw pozbądź się nadmiaru, potem skorzystaj z takiej usługi. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Porzadek w domu 07.12.18, 10:37 był tu ostatnio wątek dziewczyny, która chciała zakładać firmę sprzątającą - może odszukaj i się z nią skontaktuj. ciąża plus przeprowadzka plus święta (plus goście) to za dużo na Ciebie, najwyraźniej. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Porzadek w domu 07.12.18, 10:53 Myślę, że potrzebujecie zorganizować porządną akcję wyrzucania rzeczy. Faktycznie jak jest nadmiar gratów, zapasów etc to ciężko utrzymać porządek. Najlepiej taką akcję zaplanować metodycznie, na kilka dni (pewnie z tydzień), i po kolei robić pomieszczenia, sortować, wyrzucać/oddawać rzeczy niepotrzebne, planować wykorzystanie tych które są do zużycia. Jedzenie i kosmetyki wymagają inwentaryzacji i systematycznego zużycia, zanim kupi się nowe. Zwłaszcza jedzenie, bo w nim lubią zaląc się mole. Po co komu 7 olejów? Ja mam dwa, oliwę z oliwek i olej słonecznikowy. Ziarna i inne superfoodsy kupione w nadziei, że zaczniesz żyć eko, wymieszaj z muesli i konsekwentnie zjedz na śniadania. Nie kupuj nowych, póki nie zużyjesz. Kosmetyków też nie trzeba aż tyle, wystarczy jedno z każdego rodzaju na raz - jeden szampon, jedna odżywka, jedno mydło do ciała. Rzeczy plastyczne potrafią też kryć niezłe śmieci, jak się zrobi solidne przetrzepanie to albo się znajdzie np. zagubione kredki, albo odkryje stos pomazanych, niepotrzebnych kartek. Jak już zrobi się taką akcję, i rzeczy będzie mniej, to wtedy można rozważyć, czy nie potrzeba nowych szafek, półek, etc - najlepiej żeby jak najwięcej rzeczy było w zamkniętych szafkach, drobiazgi w szufladach. A jak będzie lepiej zorganizowana przestrzeń, poszukaj pani (albo pana, nie bądźmy seksistkami) do sprzątania. Jesteś w ciąży, będziesz mieć niemowlaka. Przyda ci się pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Porzadek w domu 07.12.18, 11:19 Dobra, laski - mniej się odzywam bo naprawdę sprzątam Zaczynając od wywalania (aczkolwiek część rzeczy będzie musiała poczekać na męża i jego czas wolny, który pewnie dopiero pomiędzy świętami i Sylwestrem nastanie - ja nie mogę aż tyle czekać z porządkiem bo urodzę albo krew mnie zaleje od codzienności bajzlu), przez wywalanie aż do układania(ło matko!). Nie idzie mi jakoś turbo szybko (ciąża ;/) - ale do przodu Prasowanie na razie odpuszczam (przynajmniej swoich rzeczy - chodzę w dziesięciu ciążowych ciuchach na krzyż, prasują się na wypukłościach ), córki ubrania poprasuję w wolnej chwili, na razie wszystko schowałam posegregowane do szafy (a te, co nie noszę - wywaliłam!!! DUMA!) Trzymajcie kciuki za mój zapał, żeby nie spłonął jak pochodnia Ja rzeczywiście mam jakiś problem z wywalaniem rzeczy, głupio mi wywalić np. sweter, który kupiłam rok temu i poplamiłam wybielaczem, jakoś mi się to z tymi górami śmieci kojarzy ;/ Ja ogólnie lubię przerabiać różne rzeczy, gorzej, jak nie mam weny, wtedy wszystko leży ;/ I jak napisała gama2003 - robi mi to dobrze chyba na głowę, jakoś sama się czuję bardziej naprostowana. I słucham zajebistej muzyki do sprzątania (ale większość wolnej, żeby jednak nie urodzić za szybko) - www.youtube.com/watch?v=Nf-9jLF6mIk&list=PL1-mybNUnP3MwDNFyuNjJ7P3wmSmV-jLX www.youtube.com/watch?v=FcdOLKx2XG Kto jest odważny i ma silne serce żeby zobaczyć foto przed i po jak skończę ten pokój? Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Porzadek w domu 07.12.18, 11:24 Dawaj foto! I nie prasuj dziecku ubrań, po co, przecież toto i tak zaraz się wytarza po podłodze w tym ubraniu... w ogóle nie prasuj, suche chowaj do szafy i prasuj przed założeniem tylko to, co tego naprawdę wymaga! Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Porzadek w domu 07.12.18, 11:26 Kibicuje twojemu zapalowi I chetnie zobacze foto, starczy mi odwagi ! Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Porzadek w domu 07.12.18, 11:27 Ja! A można bedzie wytknać co jeszcze do poprawki? Nie ze złośliwości, tylko jako inny punkt widzenia. Dopuszczam sytuacje, że mnie spławisz na drzewo za dobre rady Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Porzadek w domu 07.12.18, 12:16 Ja! kocham oglądanie chałupek innych. Obiecuję solidne pochwały i motywacje do dalszej pracy. Tylko co kwadransik przysiadaj na zydelku, pomyśl o ciąży i oceń siły. Jak zapał opadnie, to opadnie, nie przejmuj się. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Porzadek w domu 07.12.18, 12:37 dobra, ale wyślę wam na gazetowego maila, bo tak publicznie to się jednak wstydzę :p Szczególnie, że mieszkanie wynajmowane, więc na urządzenie mam taki sobie wpływ i żadnych salonów tu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Porzadek w domu 07.12.18, 12:43 Ojjj znam ten problem z wynajmowanym. Bałagan generował się częściowo z powodu braku dostosowanego do naszych potrzeb miejsca do przechowywania... Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Porzadek w domu 07.12.18, 13:03 No właśnie ten pokój, który uporządkowałam służy nam TYLKO do tego, żeby trzymać tam rzeczy + jak ktoś przyjedzie to może tam noc przespać - niestety cudów się z niego przez kilka godzin nie zrobi, no ale przynajmniej włosy na głowie nie stają dęba jak się wchodzi. Nasze całe życie toczy się na dole, gdzie mamy tylko kuchnię z jadalnią, łazienkę i coś, co jest naszą sypialnią, pokojem kotów i miejscem do pracy - dramat ;/ Nie mamy garażu, w piwnicy są rzeczy właścicieli i to, co udało nam się dopchnąć (czyli rower męża i córki, bo w wózkowni się też nie mieszczą), w dodatku to mieszkanie projektował ktoś, kto nie przewidział, że ludzie mają przedmioty - notoryczny brak szaf i regałów (tymczasowo kupowaliśmy najtańsze z ikei żeby nie żyć na kartonach), kuchnia zaprojektowana tak, że już przynajmniej wiem, jakich błędów nie popełnić robiąc swoją (np. muszę mieć teraz kosz na śmieci wolnostojący, pod zlewem mam obrotowy kosz na garnki, w którym nie mieszczą się garnki i nie chce się obracać bo jest syfon od zlewu a kosz ma takie odstępy, że wszystkie pokrywki mniejsze niż największe wypadają na dół) Życie Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Porzadek w domu 07.12.18, 13:13 Na kosz na śmieci najlepsza jest szuflada. koniec z nurkowaniem z głową w szafce śmieciowej żeby dotrzeć do upchniętej w kącie butelki, koniec z wysypywaniem się rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Porzadek w domu 07.12.18, 13:25 Życie. Książe Małżonek zaprojektował nasze mieszkanie, i przepchnał takie pomysły, że znajomi patrza i mówia "że Ty go kochasz, wiedzieliśmy, ale że aż tak?!?" Opis twoich zmagań mnie troche podbudował i dziś obrazek powiesiłam, a teraz ide z wielkim pudłem szukać co wywalić Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Porzadek w domu 07.12.18, 13:47 Poszło! Wysłałam na gazetowe jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Porzadek w domu 07.12.18, 14:10 Widziałam fotki. Pięknie! Kupę roboty odwaliłaś. Skoro to pokój służący do przechowywania gratów, to nie musi być w nim idealnego porządku. Ważne żeby było wiadomo co tam jest i żeby móc się do tego dostać. Na przyszłość nie zostawiaj tam ciuchów na wieczne leżenie w stercie, tylko chowaj od razu do szafy. Większosć ubrań nie potrzebuje prasowania jeśli się je równo wiesza i nie wiruje na max obrotach (a już na pewno nie dziecięce ubrania!) a tę mniejszość można machnąć żelazkiem tuż przed założeniem, a nie na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: Porzadek w domu 07.12.18, 13:30 >Kto jest odważny i ma silne serce żeby zobaczyć foto przed i po jak skończę ten pokój? tongue_out wrzucaj i pomału do przodu pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Porzadek w domu 07.12.18, 13:55 Mnie w ujarzmieniu, ogarnieciu i posegregowaniu rzeczy zapasowych i sezonowych (ciuchow, poscieli) pomogly wielkie przezroczyste pudła z Ikei z przykrywka, mozna powkladac na pawlacze i do szaf jedno na drugie, bez opisywania widac, co w srodku, a i przy przeprowadzce sie sprawdzaja. W mniejszych podobnych pudełkach oraz otwartych "koszykach" mam poskladane dodatki (czapki, rekawiczki, paski, szaliki, apaszki) i zapasowe kosmetyki, dzieki temu moge wykorzystac przestrzen na polkach i w szufladach na maksa. Odpowiedz Link Zgłoś