Dodaj do ulubionych

Wigilia w szkole

13.12.18, 19:54
Mama Kubusia( a także Zuzi), kobieta która nie pracuje, oświadczyła dziś ( mojej koleżance, wychowawcy klasy 1), że Kuba pojawi się na "dyżurze wigilijnym".Ona nie pracuje- ale( jak stwierdziła) chce mieć czas dla siebie( ma umówionego fryzjera).Babcia Kubusia przyjedzie- ale przecież musi zająć się Zuzią.
I tak mi żal tego Kubusia.
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 19:59
      Pisanie jak Ci szkoda dziecka nic nie zmieni, może warto z nią porozmawiać, nie pouczać, ale powiedzieć jaki to dla Ciebie fajny czas, że spędzasz go z dzieckiem, macie chwile dla siebie, tak o sobie nie o niej.
    • betty_bum Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:02
      Kiedy jest ten dyżur wigilijny? Wigilia jest w poniedziałek i jest wolne.
      • slonko1335 Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:07
        serio w Wigilię jest wolne?
      • aaa-aaa-pl Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:08
        Poniedziałek nie jest dniem wolnym od pracy.
        • stasi1 Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 09:34
          Ale chyba w szkołach to tak?
      • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:08
        Zdaje się, że w niektórych szkołach podstawowych w wigilię można przyprowadzić dziecko do szkoły na 7.00 i zostawić do 17.00.
      • leni6 Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:10
        Jakie wolne ?
        • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:13
          Może ktoś ma na myśli to, że zawsze, też za naszych czasów, szkoła była zamknięta w wigilię. Były to ferie z okazji Bożego Narodzenia.
          • osia83 Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:14
            Przerwa świąteczna tyczy dzieci, nie nauczycieli.
            • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:17
              No ja pracuję w szkole od 25 lat i jestem nauczycielem. Mam przerwę. To jest mój urlop. Nie mogę go wziąć 8 stycznia ani 7 października tylko właśnie między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem. Liceum, może to ma znaczenie.
              • osia83 Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:24
                Większość z tego pracowałaś w szkole niepublicznej więc na innych zasadach a teraz pracujesz w szkole artystycznej, więc nie podlegasz pod MEN. Więc dyskusja Cię nie dotyczy.
                • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:33
                  Być może. Ale też żadna z moich koleżanek pracujących w publicznym liceum nie pracuje i nigdy nie pracowała w wigilię.

Nowy nick? 😉
                  • osia83 Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:39
                    Bo nie ma potrzeby opieki nad licealistami.
                    • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:27
                      Nie ma, to prawda.
                  • rosa-fira Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 08:58
                    W szkołach podstawowych nauczyciele mają dyżury w wigilię.
              • aaa-aaa-pl Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:33
                Nauczyciel ( szkoła) ma urlop( zgodnie z art.64KN) w czasie trwania ferii zimowych i letnich
                • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:37
                  Też mi się tak wydawało. Faktycznie pracowałam bardzo długo w szkole niepublicznej ale ta szkoła była na prawach szkoły publicznej. Może były trochę inne zasady, nie wiem. W szkole publicznej ( liceum) pracuję dopiero drugi rok plus dwa lata kiedyś, na początku kariery. To było zwykle publiczne liceum. Zawsze w tym okresie miałam urlop. Moje koleżanki ze szkoły publicznej, liceum, też.
                • osia83 Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:40
                  tak, ale to nie są ferie zimowe tylko przerwa świąteczna.
                • rosa-fira Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 08:59
                  Niekoniecznie. W wielu szkołach są dyżury.
          • amast Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:30
            > Może ktoś ma na myśli to, że zawsze, też za naszych czasów, szkoła była zamknięta w wigilię.

Nie była. Jak byłam mała to zdarzało mi się spędzać poranek wigilijny w szkole, razem z mamą, która była nauczycielką i miała akurat wyznaczony przez dyrekcję dyżur. Byłyśmy w szkole od rana do 15, a potem od razu jechałyśmy do dziadków na wieczerzę. Zdarzały się takie lata, kiedy przychodziły inne dzieci, zdarzały się takie, kiedy byłam tylko ja + moja mama i jeszcze jedna nauczycielka. Było to +/- 40 lat temu.
            • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:38
              Wierzę Ci oczywiście.
              Pewnie tak było skoro tak mówisz.
              Moja mama też była nauczycielką, w szkole podstawowej. Nie pracowała w wigilię.
              • amast Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 22:17
                No i to jest nawet zabawne, jak wielu ludzi, w tym jak wielu nauczycieli, nie zdaje sobie sprawy, jaki jest stan prawny. Kilka lat temu, po tym słynnym liście Kluzik-Rostkowskiej i fali oburzenia wśród nauczycieli moja matka stwierdziła tylko "przecież zawsze tak było, tylko nikomu się nie chce przychodzić jak nie musi, to się rodzicom wmawia co innego". Bo i rzeczywiście panuje powszechne przekonanie, że nauczyciel ma obowiązek pracować tylko tyle, ile godzin w grafiku, no i może czasami na jakąś radę albo zebranie przyjść. A już pracować w dni wolne od zajęć dydaktycznych? Niepojęte.
                • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 23:42
                  Być może jest taki stan prawny. Faktycznie bardzo długo pracowałam w szkole niepublicznej, gdzie były trochę inne przepisy.
        • betty_bum Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:18
          Ferie świąteczne w szkołach są od 23, tak jest wszędzie napisane i chyba było tak od zawsze, ze w Wigilię nie ma lekcji.

• slonko1335 Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:25
            lekcji nie ma ale jest dyżur opiekuńczy i przecież o dyżurze pisze autorka wątku a nie o lekcjach
      • osia83 Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:14
        Nie jest wolne.
        Jest przerwa świąteczna co znaczy, że uczniowie nie muszą iść do szkoły. Ale to nie jest wolne dla nauczycieli i dyrektor może zdecydować o zajęciach opiekuńczych jeśli jest taka potrzeba.
        • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:19
          Może i tak. U mnie nie ma potrzeby.
          • aankaa Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 22:25
            licealiści sami o siebie zadbają jak matula śledzie kroi wink
        • betty_bum Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:41
          No i oczywiście tylko bezrobotna matka z niej korzysta grzecznie tłumacząc się nauczycielce dlaczego😂
          • tsaria [...] 16.12.18, 09:12
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • little_fish Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 09:49
              W myśl przepisów niekoniecznie.
              • tsaria Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 10:03
                Dyrektor wyznaczył dyżur, w myśl przepisów mógł to zrobić i zrobił, więc tak jest od tego, aby się dzieckiem zająć i nikt nikomu nie musi się tłumaczyć, a już na pewno nie matka dziecka.
                • tsaria Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 10:11
                  Mojego syna szkola zawsze ma dyżur, ba ma nawet w ferie dyżur, to duża szkoła i potrzeby opiekuńcze są duże, nauczycielom korona z głowy nie spadnie jak raz na ruski rok przyjdą w te dni do pracy. W ogóle nie rozumiem tego użalania się, że muszą przyjść do pracy. No muszą, jak miliony Polaków, z tym że nauczycielom ten ewentualny dyżur wyskoczy raz na kilka lat, bo w każdej szkole nauczycieli jest dużo. O dyżurze w ferie nie decydował nawet dyrektor, tylko rodzice wystosowali pismo do organu prowadzącego, bo dyrektor jakoś tak był niechętny. Organ prowadzący nakazał wprowadzić dyżur świąteczny to i wprowadził. Tak samo było np z godzinami otwarcia świetlicy, to organ prowadzący po uprzednim piśmie rodziców zadecydował.
                  • little_fish Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 10:14
                    A gdzie tutaj się ktoś użala, że do pracy musi iść? To twoja interpretacja. Autorka napisała, że jej żal Kubusia, to nie ona będzie się nim opiekować, nie wiemy nawet czy w ogóle w ten dzień idzie do pracy i co za tym idzie, ma się nad czym użalać.
                    • tsaria Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 10:19
                      a niby dlaczego żal Kubusia? coś z tą nauczycielką nie tak, ze nie potrafi zająć się w wigilijny poranek dzieckiem?
                      • little_fish Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 10:22
                        A tego nie wiem, to trzeba autorkę spytać. Może być tak, że Kubuś skacze pod sufit z radości, że zamiast kręcić się po domu będzie mógł się wyszaleć z kolegami. A może też być tak, że dzieci tego dnia mało, nie ma ulubionych kumpli a on chętnie byłby w domu z mamą i babcią
    • kropkacom Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:19
      Długo nad tym myślałaś?

PS. Kolejny kandydat do wątku roku? big_grin
    • mama-ola Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:28
      Od czasu Kluzik-Rostkowskiej w wolne dni musi działać świetlica. Można dzieci przyprowadzić w Wigilię i inne dni pracujące. Ja akurat nigdy nie przeprowadzam, bo moje dzieci nie chcą. Bardzo współczuję tym dzieciom, które muszą. I to z powodu fryzjera mamusi, smutne po prostu sad
      Koleżanka nauczycielka mi mówiła, że kiedyś była tylko ona i jedno dziecko. Nudzili się oboje, bo co robić tyle godzin, w dodatku ciągnęło ja do domu. W końcu zaproponowała dziecku, że je weźmie do siebie. Matka odebrała je od tej nauczycielki dopiero pod wieczór. Współczuję takim dzieciom, takim rodzinom sad
      • osia83 Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:32
        Nauczycielka złamała prawo i miałaby niezłe kłopoty gdyby dziecku u niej w domu coś się stało.
      • berdebul Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:54
        To wyobraź sobie, że poza fryzjerem są inne sytuacje np. samotny rodzic pracująca na zmiany, czy mający pod opieką swoich rodziców do których trzeba dojechać i zmienic pieluchy. uncertain Jakoś szczerze wątpię, że ludzie masowo podrzucają dzieci w wigilię i inne święta bo mają rozrywki typu paznokcie i fryzjer.
        • angazetka Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:59
          Poza tym Wigilia jest świętem od popołudnia. To, że w ciągu dnia się pracuje, to jakby żadne wielkie halo.
        • rosa-fira Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 09:05
          Oj, mogłabyś się zdziwić. W szkole mojej córki w wigilię i inne dni wolne od lekcji, w świetlicy spędzały czas właśnie dzieci niepracujących mam. I nie zajmowały się one w tym czasie chorymi rodzicami.
          • katja.katja Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 13:19
            To nie Twój interes.
            Osoba niepracująca zawodowo nie jest niczyim niewolnikiem i nie ma obowiązku zaiwaniać 24/24 przy "chorym członku rodziny", sprzątaniu czy wolontaryjnym pilnowaniu cudzych dzieciaków na wycieczce, ma prawo do własnego odpoczynku, fryzjera, a nawet ... kosmetyczki i SPA i nie jest to niczyj interes.
            Ja szybko ustawiałam straniżczki cudzego czasu, o dziwo zawsze to były inne kobieciny, facetów waliło to czy obca mu baba (nie będąca własną żoną) pracuje czy nie pracuje i co wtedy robi.
            • nickbezznaczenia Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 21:12
              Albo posiedzieć na forum.

I nie wypisuj bzdur jak toto kogoś ustawiałoś, bo śmiech wzbudzasz.
        • paniusia.aniusia Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 12:52
          Zdziwilabys się .
    • betty_bum Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 20:45
      Jeszcze się zapytam, kogo koleżance bardziej jest żal? Kubusia czy wolnego dnia?
      • little_fish Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:02
        Koleżanka się na temat żalu nie wypowiadała, tylko autorka wątku, a ona z Kubusiem dyżurować nie będzie
    • kouda Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:15
      Nauczycieli jest w szkole całkiem sporo, dyżurów nie tak wiele, często nie wypadają. Nic się pani nie stanie, a skoro rodzice maja potrzebę dzieci zaopiekować, to należy zaopiekowac, na tym miedzy innymi polega ta praca
      • nickbezznaczenia Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:17
        A ja zawsze myślałam, że wyedukować.
        • kouda Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:21
          Szkoła pełni dykcje opiekuńczo-wychowawcza, przerwa jest wolna od zajęć dydaktycznych, ale nie opiekuńczych. Osobiście nie korzystam, ale rozumiem potrzebę. I nie paniom rozliczać, czy to fryzjer czy ważny bilans, to jej praca
          • kouda Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:22
            Funkcje, nie dykcje, autokorekta wink
          • nickbezznaczenia Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:23
            Nie, no jasne. Rodzica pójdą na wódkę, a nauczyciele mają 'zaopiekować'.
            • kouda Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:27
              W określonych godzinach jaj najbardziej, a jak starzy narąbani, go tym bardziej
              • nickbezznaczenia Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:29
                Zawsze się cieszyłam,że moi rodzice nie mieli takich pomysłów, gdy miałam wolne w szkole.
                • kouda Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:35
                  Zdarzyło mi się dyżurować / było mało dzieci, spędzaliśmy czas na szkolnej sali zabaw, oglądaliśmy świąteczne filmy, robiliśmy prace plastyczne, ja brałam swoje dziecko, bo tez wolałam mieć je ze sobą niż innej pani w kością gardle stawiać , i całkiem fajnie się bawiliśmy, do mam pretensji nie miałam 😉
                  • nickbezznaczenia Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:38
                    No i fajnie, ale ja jednak wolałam być w domu w tym czasie, albo spędzać czas z koleżankami.
                    Nauczycieli mi wystarczało w normalne dni.
                    • kouda Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:47
                      Nie przesadzajmy, normalny nauczyciel bez focha zorganizuje dzieciom miły czas, skoro rodzice sa zajęci. Masa ludzi pracuje w wigilię. Zawsze uważałam, ze placówki powinny wyjść na przeciw potrzebom rodziców - do której ten dyżur, ze tak rozpacza?
                      • nickbezznaczenia Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:49
                        Dlaczego mnie o to pytasz?
                        Ja tylko wyrażam swoją opinię na temat przebywania dzieci w szkole gdy jest wolne.
          • filga Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 16:38
            A nieprawda! To jest przerwa świąteczna dla uczniów! I szkoła (choć nauczyciele pracują) nie ma obowiązku pełnić dyżuru!
            • kouda Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 16:46
              wg przepisow ma organizowac zajecia opiekuncze w stosunku do istniejacych potrzeb
              • filga Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 17:21
                W dni wolne od zajęć dydaktycznych. A to jest przerwa świąteczna. Idąc Twoim tokiem rozumowania szkoła winna organizować zajęcia opiekuńcze w ferie i wakacje. Kluzik nadinterpretowala prawo i zagrała populistycznie.
                • aerra Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 17:28
                  I serio nie słyszałaś o dyżurach w ferie? W wakacje to nie wiem, przynajmniej w szkołach publicznych, bo w prywatnych w wakacje również są dyżury i jest to raczej norma, niż rzadkość.
                  • tsaria Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:54
                    U syna w szkole państwoej sa dyżury też w ferie, ile dzieci jest? nie mam pojęcia, ale świetlica jest czynna.
                  • filga Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:41
                    Słyszałam. Oczywiście, że słyszałam. Szkoły zostały zmuszone, ale nie jest to zgodne z prawem.
        • kornelia_sowa Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:37
          Dobrze, nicku-bezznaczenia, "wyedukowac". Zatem niech maja zaplacone za tylko te dni, w ktorych edukują plus 26 dni urlopu.
          I ani godziny wiecej.

Bedzie cacy?
          • nickbezznaczenia Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:39
            Zapytaj nauczycieli i tych, którzy im płacą.
            • kornelia_sowa Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:53
              Płaca im podatnicy, czyli m.in ja.
              Tak, IMO , bedzie bardzo cacy.

Choc dla niektorych nauczycieli (wiekszosci) nie za bardzo. Teraz edukuja srednio 9 mcy , otrzymuja 13 pensji i jeszcze jest źle bo AZ do 21.12 trzeba pracowac. No i ci bezczelni rodzice dzieci nie chca zabierac do domow w normalnie dla wiekszosci ludzi pracujacy dzien.

Na dyżurze jest srednio jedna-dwie nauczycielki. W szkole jest ich co najmniej kilkunascie. To jak czesto taki dyzur wypada?

Pytanie retoryczne.
              Tej grupie zawodowej jest zawsze wszystko źle.

• aankaa Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 22:37
                zaraz zostaniesz zasypana ilością godzin przygotowania lekcji, sprawdzania klasówek, wyjazdów na wycieczki i zielone szkoły big_grin

w wielu wątkach pojawia się określenie "wieczerza"
                czyżby ematka siadała do niej w porze obiadowej ?
                • amast Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 22:43
                  Według "tradycji moich dziadków" do wieczerzy się siada po pierwszej gwiazdce, w grudniu to jest jak najbardziej pora obiadowa wink
                  • aerra Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 17:25
                    A jak pochmurno jest?
                • kub-ma Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:46
                  aankaa napisała:

> zaraz zostaniesz zasypana ilością godzin przygotowania lekcji, sprawdzania klas
                  > ówek, wyjazdów na wycieczki i zielone szkoły big_grin

Tak Cię śmieszy moja praca?
                  No rzeczywiście 120-150 sprawdzianów w tym samym czasie jest mega śmieszne.
                  A kilkudniowa praca 24 h na dobę jeszcze bardziej.
              • kub-ma Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:43
                Chętnie pouczę w tym czasie (przerwa świąteczna) matematyki bo nie wyrabiam się z programem. Na opiekunkę 7-latków się nie nadaję, a do szkoły poszłam pracować jako nauczycielka matematyki.
              • kub-ma Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:50
                Jako przedstawicielka tej grupy zawodowej potwierdzam, ze zawsze jest mi wszystko źle.
                Szczególnie, gdy po 13 godzinach pracy wychodzę z planem w głowie: przygotować dzieci na następny dzień w szkole, ogarnąć siebie i pospać max 5 godzin, żeby zdążyć na następny dzień na 7:30 do pracy.
                No rzeczywiście, w głowie mi się poprzewracało.
                • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:53
                  Musisz wziąć poprawkę. To jest forum ematka smile
                  Mnie to naprawdę bawi smile
        • rozwiane_marzenie Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 16:52
          Tak było za "dawnych czasów", a teraz to brzmi niczym jak bajka. Obecnie mamy większość roszczeniowych rodziców, którzy uważają, że szkoła ma wychować im dziecko, a nie wyedukować. W zeszłym tygodniu byłam na zebraniu u syna i byłam świadkiem jak jedna matka przyprowadziła do świetlicy (godzina 18) dzieci, bo sama szła na zebranie, jednocześnie twierdząc "no przecież dzieci samych z ojcem nie zostawię, lepiej tu się nimi zajmą". Mowę mi odebrało, nie powiedziałam Pani nic, bo byłabym niemiła.
          • aerra Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 17:30
            Gorzej jak jest dwójka dzieci w szkole, w różnych klasach, zebrania w tym samym czasie, i na jednym ojciec, a na drugim matka. A dzieci mają w aucie czekać? Czy same w domu? Np. 6 i 7 latek?
            • rozwiane_marzenie Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 18:17
              Akurat nie o takiej sytuacji pisałam. Ale wiem, że da się pogodzić dwa czasem trzy zebrania w jednej szkole. Rodzice od lat tak robili i nadal robią, nie musi iść i mama i tata. Po prostu uprzedza się wychowawcę pierwszego zebrania, żeby ten omówi najpierw wszystkie kwestie ważniejsze dla wszystkich uczniów, potem idzie się dalej. Tak zawsze robią rodzice w klasie mojego dziecka.
              A ja oczywiście napisałabym prościej: jak na zebranie chce iść i mama i tata to niech zorganizują sobie opiekę do dzieci.
              Dziwne, nasi rodzice też chodzili na zebrania, dzieci często wystawały w tym czasie po szkołą albo były choćby same w domu. No ale teraz przecież trzeba sobie stwarzać problemy i obarczać nimi innych...
              • aerra Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 19:01
                U nas w szkole świetlica jest czynna do 19 normalnie, więc w czym problem, że o 18 ktoś dzieci przywiezie?
                Osobiście w takiej sytuacji zwyczajnie bym jedno zebranie olała (albo i oba, skoro już i tak będę musiała się indywidualnie umówić...), skoro szkoła nie jest w stanie grafiku zebrań tak ułożyć, żeby trzeba było opiekę do dziecka załatwiać (u nas zebrania są rozłożone na 3-4 dni, nie wszyscy jednego, to raz, dwa jak wyżej wspomniałam, świetlica do 19 i tez nie ma problemu - jakoś się da).
              • memphis90 Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 09:07
                Dziwne, ja pamiętam, jak za "naszych czasów" niektórzy brali dzieci na zebrania. Nigdy żadne dzieci NIE wystawaly pod szkołą. Natomiast to jest bolączka i pycha dzisiejszej szkoły "niech sobie rodzice zorganizują" uncertain
          • grrru Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 14:34
            Świetlica była czynna? Jeśli tak to w czym problem? Człowiek ma prawo korzystać z usług, które są oferowane. Jak jest sklep otwarty do 20 to normalne, że o 19 przychodzę na zakupy. Dlaczego ze świetlicą ma być inaczej?
    • kouda Re: Wigilia w szkole 13.12.18, 21:16
      I skoro już mysi zająć się Kubusiem, niech zrobi to tak, żebyśmy nie musieli go żałować
    • bo_gna Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 10:18
      To się zgadza, często dzieci niepracujących rodziców są najczęściej widywane w szkołach, bo rodzicom nie chce się nimi zajmować.
    • janja11 Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 11:05
      Ja tam trochę rozumiem Kubusia, który ma wybór:
      1. posiedzieć w domu z babcią i młodszą siostrą
      2. pobawić się z kolegami na świetlicy

Gdybym była Kubusiem, też prawdopodobnie wybrałabym tą drugą opcję...
      • little_fish Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 11:07
        Pod warunkiem, że w świetlicy będą jacyś koledzy....
        • fomica Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 11:26
          Byliby, gdyby nie panie nauczycielki kręcące nosem i robiące wszystko by zniechęcić do dyżurów, oraz oburzone osoby postronne, które z jakiegoś powodu współczują cudzym dzieciom że chodzą do szkoły. Tak sie jakoś utarło że dyżur w szkole to taaakie złooo... I kolejni rodzice poddają się tej presji.
          • janja11 Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 11:42
            fomica napisał:

> Tak sie jakoś utarło że dyżur w szkole
            > to taaakie złooo... I kolejni rodzice poddają się tej presji.

Dokładnie. Wigilia to zwykły dzień pracy. Nie kojerzę, aby jakakolwiek inna profesja, oprócz nauczyciel właśnie, domagała się wolnego z urzędu w tym dniu.
            • martialis Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 12:02
              Pracuje chociażby fryzjerka, do której chce iść mama Kubusia.
          • rosa-fira Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 13:43
            Oczywiście marzeniem każdego dziecka jest siedzieć w szkole, gdy większość jego kolegów ma wolne.
            • janja11 Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 13:53
              No tak. Co to za atrakcja bawić się z kolegami na świetlicy, jak można w domu pograć na kompie, albo pooglądać Kevina...
          • rozwiane_marzenie Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 16:55
            Szkoła to nie przedszkole. Szkoła ma uczyć, a nie zapewnić rodzicom opiekę nad dzieckiem.
            • fomica Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 17:08
              Oo, serio? To po wymyślono takie np. świetlice? Przecież to już poza godzinami lekcji.
            • grrru Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 14:35
              To po co jest świetlica, jeśli nie po to, żeby z niej korzystać?
        • mikams75 Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 12:05
          moje dziecko w wieku przedszkolnym bylo na takim "dyzurze", przy czym u nas to nie byl zaden dyrzur tylko normalny dzien otwarcia placowki i dzieci bylo bardzo duzo. Ja mialam tego dnia owszem wolne - ogarnelam ostatnie zakupy, sporo zrobilam w kuchni i w domu, odebralam dziecko wybawione, usmiechniete, z kilkoma rekodzielami. I uwazam to za lepsze rozwiazanie niz latanie po zakupy z marudzacym dzieckiem, gotowanie z maluchem platajacym sie pod nogami, pewnie po krotkim czasie ja bym byla rozdrazniona "pomoca" dziecka, dziecko wkurzone itp. jak to bywa jak sie czlowiek spieszy i ma duzo do zrobienia.
          (uprzedze nagonke - jak to nie wigilia to mam mniej do zrobienia i mi sie tak nie spieszy, wiec dziecko moze pomagac ile chce, ale w ten jeden dzien, kiedy musze sie sprezyc z robota, wole sama).
          • mikams75 Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 12:12
            *dyzur
            • little_fish Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 12:39
              Znaczy ty nie pracowałaś, a nauczycielka po powrocie z pracy ma ogarnąć zakupy i gotowanie z własnym dzieckiem plączącym się pod nogami. 😀
              • martialis Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 12:42
                Czyli urlop można mieć tylko wtedy, gdy wolne mają nauczyciele?
                • little_fish Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 13:43
                  Nie, urlop można wziąć kiedy się chce. Po prostu spodobała mi się zmiana argumentacji - od hasła "przecież wszyscy pracują w wigilię tylko nauczyciele by chcieli wolne" do "przecież mam prawo przygotować wigilię bez dziecka plączącego się pod nogami"
                  • martialis Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 13:48
                    Ma prawo, ponieważ ma wolne.
                    • little_fish Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 14:11
                      Ale ja nie twierdzę, że nie ma. Oczywiście, że ma.
                  • mikams75 Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 15:59
                    ja akurat nie uzywalam tej argumentacji, ja mialam wolne, bo ktos inny za mnie pracowal, w innym roku to ja za kogos. Nauczyciele tez nie sa wszyscy w miejscu pracy.
                    Poza tym ja nie wymagam od mojego pracodawcy wolnych dwoch miesiecy letnich, a nauczyciele owszem maja dlugie wakacje.
                    • little_fish Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 16:06
                      Mają, a nie wymagają, taka specyfika zawodu. I koronny argument w dyskusjach okołonauczycielskich 😉
                      • mikams75 Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 16:13
                        ok, wiec nauczyciele maja pewne przywileje jak i obowiazki; podobnie w innych zawodach. Ja mialam przywilej wolnego dnia w wigilie, w innych zawodach nie maja tego przywileju, ale to nauczyciele potrafia podnosic krzyk, ze biedne dzieci ktos chce przyprowadzic na dyzur i przez to nie beda miec wolnego. Jakos sprzedawcy, lekarze, urzednicy itp. nie postuluja, zeby ludzie nie kupowali, nie chorowali itd. tylko normalnie przychodza do pracy.
                        • little_fish Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 16:44
                          Osoba, która założyła wątek chyba nie jest nauczycielem...
                          • aaa-aaa-pl Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 17:22
                            Jestem - od 20 lat.
                            • little_fish Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 17:28
                              A to sorry. Niemniej w tym wątku to nie ty masz się rzeczony Kubusiem zająć i wyrażasz żal z tego powodu.
              • fomica Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 12:56
                Eee, że tak powiem - a co mnie to?... Każdy sobie radzi tak jak musi, banalna prawda, każda praca ma jakieś wady i zalety. Dla mnie wigilia to dzień roboczy, zwykle puszczają nas wcześniej, czyli o 15 smile Jak moge to biore tego dnia urlop, gdybym nie mogła, bo coś wypadło, to bym nie wzięła. Powinnam miec pretensje do klientów że ośmielają się mieć jakieś sprawy w ten wielki szczególny dzień i przez tych buraków nie zdąże ulepić 50 uszek własnymi ręcami tylko muszę kupić? big_grin big_grin
              • katja.katja Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 13:14
                Tak samo jak pani ze sklepu.
                Heh, kiedyś w wigilię stałam w kolejce po mięso i wędliny i jeden facet zapytał ekspedientki do której dziś pracują "Do 13.00", "A to jeszcze godzinka i sobie potem pani w końcu odpocznie". Gdyby wzrok miał zabijać pan byłby trupem. Bo oczywiście kobieta w wigilię (nawet nie pracując zawodowo) odpoczywa.
              • mikams75 Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 15:57
                nauczycielka mogla sobie przygotowania inaczej rozplanowac, jakbym nie miala tego dnia wolnego, to bym tez musiala sie inaczej ogarnac. Nie wiem czemu kazdy mialby miec wolne wtedy, kiedy ja akurat mam wolne. Sprzedawczyni w sklepie tez siedziala, zebym moga zrobic zakupy.
                • little_fish Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 16:08
                  I zapewne sobie inaczej rozplanowała. Przecież nie lepiła uszek na tym dyżurze
                  • mikams75 Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 16:15
                    no to w czym problem, jak ktos oddaje dziecko do placowki, zeby w spokoju przygotowac wigilie a nauczycielka nie ma takiej opcji?
                    • little_fish Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 16:47
                      W niczym. Przecież ja nie pisałam o żadnym problemie, tylko o tym jak ewoluują argumenty. Od niemal dramatycznego " go ja mam zrobić z dzieckiem, wszyscy w wigilię pracują przecież" do tego, że wygodniej jest wigilię bez dziecka przygotować.
                    • ichi51e Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 09:08
                      Gorzej - matka niepracujaca niepracowala rowniez w tygodniu uprzedzajacym swieta! I w nastepnym tez nie bedzie! A nauczyciel ciagle w pracy jakie to niesprawieliwe...
    • 45rtg Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 12:32
      aaa-aaa-pl napisał:

> Mama Kubusia( a także Zuzi), kobieta która nie pracuje, oświadczyła dziś ( moj
      > ej koleżance, wychowawcy klasy 1), że Kuba pojawi się na "dyżurze wigilijnym".O

> I tak mi żal tego Kubusia.

Znaczy się - żal Ci, że dziecko będzie musiało przebywać z Twoją koleżanką.
    • katja.katja Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 12:40
      Mama Kubusia nikomu (oprócz urzędnika w urzędzie pracy jeżeli pobiera zasiłek) nie powinna się tłumaczyć z tego czy pracuje.
      Jeżeli jest taka opcja dostępna dla wszystkich rodziców (pracujących i nie) to ma prawo nie tłumaczyć się nikomu tylko skorzystać z opcji.
      Mama Kubusia popełnia niestety często błąd osób na daną chwilę nie pracujących zawodowo - głupio się tłumaczy przed ludźmi, których nie powinno to interesować.
      Przez pewien czas nie pracowałam zawodowo i nikomu się nie tłumaczyłam, gdy ktoś miał jakieś "ale" jedna krótka piłka - "Nie Twój interes" zamykała buzię.
    • asasa5 Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 13:10
      Ale czego żal?
      Że Kubuś się pobawi z dziećmi zamiast siedzieć w domu i tępo się gapić przez pół dnia w telewizor jak matka będzie zajęta?
      Osobie niepracującej albo pracującej i mającej urlop nie wolno poświęcić trochę czasu sobie? A potem zdziwienie że matki to takie zaniedbane i sfrustrowane...
      Będąc Kubusiem wolałabym iść na świetlicę, pobawić się z kolegami i w zabawy zaproponowane przez panie (ło matko - będą musiały przecież dzieciom czas zorganizować), a potem mieć święta z zadbaną i szczęśliwą mamą, a nie zmęczoną życiem kobietą, która ledwo nadąża wszystko ogarnąć.
      Poza tym skoro szkoła pracuje, to dlaczego ma nie skorzystać? Bo tobie żal? A to Kubusiowi będą tam ręce wyrywać, że się tak litujesz?
      • asasa5 Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 13:13
        BTW: moje dziecko uwielbia świąteczne dyżury i chyba by mi nie wybaczyło, gdybym kazała mu zostać w domu. Nie mają wtedy lekcji, w szkole jest luz, robią fajne eksperymenty na świetlicy i wspólnie zawsze coś pichcą na stołówce, a do tego nic wreszcie nie muszą i mogą do woli bawić się zabawkami i na placu. Biedne dziecko.... big_grin
      • aaa-aaa-pl Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 21:01
        Nie szykowałaś wigilii z rodzicami ? .
        • frey.a86 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 09:53
          W wieku przedszkolnym?? Ja nie szykowałam, przedszkolak to raczej przeszkadza niż pomaga.
          • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 10:20
            Wątek chyba dotyczy dzieci szkolnych...
        • asasa5 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 15:52
          A co to za różnica? Jak dziecko chce iść się pobawić z kolegami to czemu mam mu tego zabraniać - zwłaszcza że jeszcze zdąży się nasiedzieć w domu przez pozostałe dni
          • memphis90 Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 09:15
            Czy Twoje dziecko nie jest w 1 klasie...? Jakim cudem może uwielbiac świąteczne dyżury w szkole...?
            • asasa5 Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 10:22
              Cud nie? Normalnie - bo wtedy ma możliwość nieskrępowanej zabawy z kolegami. Układają Lego, bawią się na placu (bardzo fajnym zresztą), mają zajęcia z gotowania w stołówce, szaleją z panem od karate... nie wiem co w tym dziwnego
      • memphis90 Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 09:14
        Pewnie Kubuś wyjdzie ze świetlicy z torbą słodyczy, dostanie mdłości i w ogóle nie zje wieczerzy...
        • asasa5 Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 10:25
          Masz coś z głową....
    • kragina Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 13:37
      Straszne rzeczy. Zamiast siedzieć w domu z babcią i mamą ogarniającą święta, dziecko pobawi się z kolegami na sali. PATOLOGIA
    • rozwiane_marzenie Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 17:08
      Rozumiem, że Twój post jest wkrętem, co nie znaczy, że gdzieś w Pl taka sytuacja się nie zdarzy, wręcz przeciwnie.
      Moje dziecko właśnie przyniosło kartkę, żeby się wpisać, czy będzie w dni okołoświąteczne w szkole. Na kartce jest i Wigilia, i dni zaraz po świętach a przed Nowym Rokiem. Nie, nie miałabym sumienia ani uczynić tego dziecku ani tym dyżurującym nauczycielkom. Ale z pewnością znajdą się rodzice, którzy z chęcią zamienią czas spędzony z własnym dzieckiem na wolny przed tv albo na zakupach. Co roku obserwuję ile osób rzeczywiście pracuje w tych dniach - bardzo niewielu, a większość z własnej woli ma właśnie urlop.
      • fomica Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 17:16
        > Co roku obserwuję ile osób rzeczywiście pracuje w tych dniach
        Masz na myśli dni: 24, 27, 28, 29, 30 a nawet 31 grudnia? Przecież to są normalne robocze dni. Nie znam ani jednej instytucji która w tych dniach domyslnie jest zamknięta. Pracują urzędy, przychodnie, restauracje, sklepy, szpitale, komunikacja miejska, biura, prywatne firmy, produkcja... Tylko nauczyciele mają wolne i stąd wydaje im sie że to jest norma. Nie, nie jest.
        • janja11 Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 19:50
          Otóż to. Już widzę jakie larum podniosłyby ematki, gdyby to sprzedawczynie/ sprzedawcy w centrach handlowych i hipermarketach zażyczyliby sobie takiej świątecznej przerwy od wigilii włącznie do nowego roku.
          A u nauczycieli takie pomysły są jak najbardziej usprawiedliwiane i bardzo duże zrozumienie u ematek mają.
      • kragina Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 18:54
        A rozumiesz też że ludzie PRACUJĄ? Wigilia jest dniem pracującym, 27, 28, 29, 30 i 31 również.
        Biorąc urlop tracę 6 dni, zupełnie nieatrakcyjnych urlopowo, no chyba że wyjechałabym do ciepłych krajów.
        • kragina Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 18:56
          PS. moja mama pracowała w branży w której na ten okres przypadały rozliczenia i różne inne rzeczy które trzeba było zrobić w tych dniach właśnie. Chodziłam na dyżury, nie czułam się pokrzywdzona. Chętnych dzieci było zatrzęsienie.
        • rozwiane_marzenie Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 20:02
          Akurat rozumiem, bo sama jestem księgową big_grin, ale rozumiem też, że opieka nad dzieckiem spoczywa na rodzicu, a nie szkole.
          I tak jak napisałam, ja w te dni pracuję, ale w moim otoczeniu, chyba tylko! ja.
          • kragina Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 20:54
            Więc zrozum że chore jest wpędzanie rodziców w kompleksy, bo zarabiają na swoje dzieci.
            Też wolałabym siedzieć w domu, gotować dziubdziusiowi obiad i odbierać go o 13.30 bo świetlica to patologia, ale wtedy niestety byłabym "nierobem", "beneficjentką 500+", ,,utrzymanką".
            • rozwiane_marzenie Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 21:16
              Doskonale rozumiem, bo sama ma już odchowane dziecko. Ale nigdy na szkołę nie zrzucałam opieki. Albo urlop albo opiekunka, moje dziecko, mój problem
              • kragina Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 10:02
                To nie jest zrzucanie opieki, to jest zabieranie się za patologię która się wykształciła wśród nauczycieli.
                Wystarczy wolny dzień w środę, czwartek i pyk już wydłużanie sztucznie weekendu. Święta? Zrobimy 2 tygodnie wolnego. A później płacz że system źle działa, że dzieci się nie uczą, ze materiału za dużo.
                • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:19
                  kragina napisał(a):

> To nie jest zrzucanie opieki, to jest zabieranie się za patologię która się wyk
                  > ształciła wśród nauczycieli.
                  > Wystarczy wolny dzień w środę, czwartek i pyk już wydłużanie sztucznie weekendu
                  > . Święta? Zrobimy 2 tygodnie wolnego. A później płacz że system źle działa, że
                  > dzieci się nie uczą, ze materiału za dużo.

Każdy, szeregowy nauczyciel mówi do dyrekcji : zróbmy sobie czwartek i piątek wolny i dyrektor z radością przyklaskuje smile smile smile
                  Coraz więcej idiotycznych wypowiedzi na forum.
                  • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:21
                    Wiesz w szkole syna, często jest tak, że jak święto jakieś w czwartek albo wtorek, to mają dodatkowe dni wolne. Tak samo było w tym roku w listopadzie. Okoliczne szkoły pracują normalnie, szkoła syna wykorzystuje na maxa wszysktie dni dodatkowe.
                    • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:26
                      To fatalna szkoła.
                      Moja szkoła tych dni wolnych ma ze dwa. A może mieć 10.
                      • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:29
                        U syna wykorzystane całe 10. I nie sądzę by było to przy sprzeciwie nauczycielismile
                        • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:32
                          Ty myślisz, że szeregowy nauczyciel ma w ogóle jakiś wpływ na to, czy wolnych będzie 2 dni, 5 czy 10?
                          Widać niewiele wiesz o pracy szkoły.
                          A dlaczego nie zapisałaś dziecka do jednej z okolicznych szkół, które nie wykorzystują tych dni na maxa?
                          • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:40
                            Mam przenosić dziecko do szkoły oddalonej o 5-15 km, chociaż do tej ma 7 min pieszo?

Akurat o tej szkole sporo wiem, także dlatego, że zajmowałam się też oświatą w gminiesmile
                            • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:01
                              No wiesz, skoro tak narzekasz, że szkoła ma 10 dodatkowych dni wolnych a tamte dużo, dużo mniej i jakoś funkcjonują, że w szkole twojego dziecka to co prawda dyrektor podejmuje decyzje ale nauczyciele nie protestują i nie mówią, ależ panie dyrektorze, po co Pan robi 2 maja wolne, to może warto jednak przenieść do tych naprawdę dobrych szkół?
                              • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:16
                                Stwierdzam po prostu fakt. A swoje zdanie opieram na tym, że znam szkołę. Ty jej nie znasz, ale nie przeszkadza ci to zarzucać mi, że nie wiem o czym mówię.
                                W tej szkole jest kilku dobrych nauczycieli. Między innymi nauczycielka syna od matematyki. Na drzwiach otwartych byłam specjalnie u niej, by podziękować, że dzięki niej syn polubił matematykę, że osiąga sukcesy. Jest teraz najlepszy w szkole z matmy. Chociaż miał wcześniej kiepskich nauczycieli. Potrafię docenić dobrą pracę i za to podziękować.
                                • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:22
                                  Na razie rozmawiamy tylko o 10 dniach wolnych. Ty na nie narzekasz. Mówisz, że nauczyciele nie protestują gdy dyrektor ogłasza te 10 dni. To ja ci tłumaczę, że może jako urzędnik w swoim urzędzie gminy wiesz więcej o pracy tej konkretnej szkoły, racja, ale to dyrektor, a nie każdy szeregowy nauczyciel decyduje czy 2 maja robi dniem dyrektorskim czy inny dzień, czy dni będzie 2 jak u mnie czy 10 jak w szkole i twojego dziecka. Od tego jest dyrektor a nie nauczyciele.
                                  • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 19:35
                                    A ja ci tłumaczę, że nie narzekam, tylko stwierdzam fakt, że te 10 dni jest wykorzystanych. I powtarzam, że nie jestem urzędnikiem, nigdy nie byłam. No ale Ty wiesz lepiej, co ja wiem, prawda?
                                    • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 10:19
                                      Nie wiem, dlatego zwyczajnie pytam kim jest osoba, która zajmuje się oświatą w gminie, w sensie jakie to stanowisko?
                            • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:03
                              oqoq74 napisał(a):

> Akurat o tej szkole sporo wiem, także dlatego, że zajmowałam się też oświatą w
                              > gminiesmile

Urzedniczka w urzędzie gminnym?
                              • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:17
                                Nie.
                                • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:26
                                  No to z ciekawości zapytam, bo nigdy nie pracowałam w żadnej gminie, ani w szkole ani w urzędzie, kto zajmuje się oświatą w gminie? Nie jest to urzędnik. Czyli kto? Nie pytam tu o twój przypadek, tylko o to, co to konkretnie znaczy, że ktoś zajmuje się oświatą w gminie?
                                  • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:58
                                    Dziewczyny, kto zajmuje się oświatą w gminie? Podpowiedź : podobno nie urzędnik.
                                    OK, może być osoba zajmująca się finansami i wtedy jest to na przykład księgowa ale jeśli zajmuje się finansami w gminie i w oświacie, która podlega pod tą gminę to nie jest to urzędnik tej gminy? Poza tym tu było chyba coś o kwestiach merytorycznych a księgowa czy inna osoba zajmująca się finansami ma chyba inny zakres obowiązków?
                                    Pytanie z ciekawości.
                                    • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 19:39
                                      Możesz szydzić i ironizować, proszę bardzo. Nie zamierzam niczego precyzować. Ty, chociaż nie znasz tej szkoły i panujących w niej zwyczajów, twierdzisz, że wiesz lepiej. Ok. smile
                                      • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 10:21
                                        Nie szydzę. Nie pracuję w gminie. Jestem po prostu ciekawa kto to jest, jaki zawód, jakie stanowisko?
                                        • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 10:25
                                          Nie pytam o ciebie, tylko jak to jest w Polsce rozwiązane. Gdy moje dzieci chodziły do szkoły, nie zastanawiałam się kto zajmował się oświatą w naszym mieście. W sensie kto miał nadzór. Pewnie urzędnik w urzędzie miasta, tak to rozumiem, u nas jeden z wiceprezydentów pewnie. Ty mówisz, że nie urzędnik. Nie pytam o ciebie tylko ogólnie.
              • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:14
                Nie, szkoła ma obowiązek zapewnić w te dni opiekę. To, że Ty to sobie opacznie interpretujesz, to Twoja sprawa. Nie oczekuj jednak, że inni też tak to zinterpretują. Mnóstwo osób w te dni pracuje.
                • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:23
                  Nie, wg ministerstwa szkoła nie ma obowiązku zapewnić opieki "Ministerstwo Edukacji Narodowej informuje, że zimowa przerwa świąteczna trwa w szkołach od 23 do 31 grudnia br. Jest to dla uczniów czas wolny od zajęć dydaktyczno-wychowawczych. W tych dniach dyrektor szkoły nie ma obowiązku zapewnienia opieki świetlicowej czy zorganizowania zajęć wychowawczo-opiekuńczych."
                  • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:32
                    O ile się nie mylę, to jakiś czas temu był o to wrzask. Nieważne. Skoro szkoła organizuje taką opiekę, to nie widzę powodu, by z tego nie skorzystać.
                    Poza tym, podobne akcje są w przedszkolach, chociaż to są jednostki nieferyjne. Wymusza się na rodzicach zabieranie dzieci.
                    • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:36
                      Być może są takie akcje - ja osobiście się w przedszkolu dzieci nie spotkałam. W szkole moich dzieci również. W mojej też nie ma nacisków.
                      Wrzask był za sprawą słynnego listu ministry. Jak widać samo MEN nie jest zdecydowane, co należy w tym dniu robić. A pretensje i tak spływają na szeregowych nauczycieli...
                    • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:37
                      Poza tym jak cytujesz to całość.

MEN przypomina, że jest to dla uczniów czas wolny od zajęć dydaktyczno-wychowawczych, a dyrektor szkoły w tych dniach nie ma obowiązku zapewnienia opieki świetlicowej czy zorganizowania zajęć wychowawczo-opiekuńczych. Może jednak zdecydować o ewentualnym zorganizowaniu zajęć opiekuńczych po zdiagnozowaniu potrzeb rodziców, których dzieci uczą się w danej szkole; chodzi o dni między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem, czyli 27, 28 i 29 grudnia.

"Zimowa przerwa świąteczna nie jest czasem wolnym od pracy dla nauczycieli ani dniami ich urlopu wypoczynkowego (urlop przysługuje nauczycielom w okresie ferii letnich i zimowych). W trakcie przerwy – w dni robocze – nauczyciele pozostają do dyspozycji dyrektora szkoły (w ramach realizacji 40-godzinnego tygodnia pracy wynikającego z przepisów Kodeksu pracy). Dyrektor decyduje zatem o zaplanowaniu zadań dla nauczycieli w trakcie przerwy świątecznej

źródło: gazeta prawna
                      • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:38
                        Z tego wynika, że jeśli rodzice zwrócą się o opiekę, czy zasygnalizują taką potrzebę, to szkoła powinna ją zapewnić.
                        • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:44
                          Może - nie musi
                          • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:09
                            I to może oznacza, że jeśli rodzice zgłoszą taką potrzebę to powinno to zostać uwzględnione. To nie oznacza, że nie zorganizuje opieki, bo nie muszę.
                      • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:43
                        No nie jest czasem wolnym dla nauczyciela, jednak to nie zmienia faktu, że szkoła nie musi zapewnić opieki. Nauczyciele pozostają do dyspozycji dyrektora, jeśli nie zleci im żadnych zadań mogą być w domu, jeśli zleci, muszą się stawić w pracy. Zlecenie zadań wcale nie oznacza organizacji zajęć dla dzieci.
                        • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:56
                          To prawda. Ta praca zlecona przez dyrektora to może być równie dobrze jakieś szkolenie, posiedzenie rady pedagogicznej, praca w zespole przedmiotowym, organizacja konkursu. Część szkół robi coś takiego, aby potem w styczniu nie siedzieć po południu tylko w tym czasie po Bożym Narodzeniu a przed Nowym Rokiem.
            • little_fish Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 21:28
              Zauważę tylko nieśmiało, że post dotyczy matki, która nie pracuje. I która oczywiście ma prawo skorzystać z opieki szkoły, jednak upada argument o zarabianiu na dzieci.
              • kragina Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 09:58
                A może nie ma czasu iść do fryzjera kiedy indziej?
                Co roku wypływa taki wątek, że na świetlicach to niby tylko biedne dzieciaki z patologii, a mamusia odpoczywa w domu.
                Ja widze co innego, dzieciaki z rodzin wielodzietnych, oddane na świetlicę żeby mama mogła zająć się młodszymi i ogarnąć dom pod święta i mnóstwo dzieci które po prostu są za małe, żeby zostać same w domu a rodzice niestety w pracy.
                • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 10:22
                  Ależ ja nie piszę o patologii! Napisałam przecież, że ma prawo posłać dziecko na dyżur do szkoły. Powody nie są istotne. Napisałam tylko, że odpada argument o zarabianiu w wigilię na utrzymanie dzieci
            • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:23
              kragina napisał(a):

> Więc zrozum że chore jest wpędzanie rodziców w kompleksy, bo zarabiają na swoje
              > dzieci.
              > Też wolałabym siedzieć w domu, gotować dziubdziusiowi obiad i odbierać go o 13.
              > 30 bo świetlica to patologia, ale wtedy niestety byłabym "nierobem", "beneficje
              > ntką 500+", ,,utrzymanką".

Ja też. Inny nauczyciel też.
              Nie mówię o tym dyżurze. Skoro ma być to jest i ok. Nie ma problemu.
              Ale inny nauczyciel nie pojedzie na wycieczkę 5 dniową z klasą i jest wielki lament. Jeszcze inny nie pojedzie na konkurs w sobotę i jest lament. Nauczyciel też ma własne dzieci. Też musi im zapewnić opiekę w różne dni, po południu i w sobotę. Też musi zarobić na swoje dzieci.
          • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:13
            Skoro to są dni, kiedy szkoła ustawowo ma obowiązek zapewnić dzieciom opiekę!, to Twój wpis jest zwykłą manipulacją i wpędzaniem w poczucie winy każdego, kto pośle dziecko w ten dzień do szkoły.
            • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:21
              Właśnie z tym nie obowiązkiem jest głupio sformułowane i dlatego pojawiają się takie historie. W dni wolne od zajęć dydaktycznych (czyli te "dyrektorskie") szkoła ma obowiązek zapewnić opiekę. W ferie świąteczne, na wniosek rodziców MOŻE taką opiekę zorganizować. "Ministerstwo Edukacji Narodowej informuje, że zimowa przerwa świąteczna trwa w szkołach od 23 do 31 grudnia br. Jest to dla uczniów czas wolny od zajęć dydaktyczno-wychowawczych. W tych dniach dyrektor szkoły nie ma obowiązku zapewnienia opieki świetlicowej czy zorganizowania zajęć wychowawczo-opiekuńczych."
              • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:28
                Ja z tego nigdy nie korzystałam i już nie będę, syn za duży. Skoro na wniosek rodziców, to wystarczy, że rodzice zgłoszą taką potrzebę.
                W szkole syna, wykorzystywane są wszystkie dni dyrektorskie. Często jest tak, że on ma wolne, a w szkołach obok dzieci idą normalnie do szkoły.
                • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:33
                  No właśnie nie wystarczy, że rodzice zgłoszą potrzebę, gdyż szkoła MOŻE zorganizować opiekę, ale nie musi. Oprócz wniosku rodziców potrzebna jest zatem wola dyrektora /szkoły
                  • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:42
                    Nie, to może nie oznacza, jak chcę to zrobię. Oznacza, że jak taki wniosek jest, to trzeba tą opiekę zorganizować, a nie że musi być zorganizowana obligatoryjnie, również gdy nie ma zapotrzebowania.
                    • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 11:46
                      Wtedy byłoby napisane, że na wniosek rodziców szkoła ma obowiązek zorganizować opiekę (tak jak np lekcje religii czy etyki).
                      • oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:11
                        Interpretujemy interpretację. Bez sensu. Lepiej byłoby oprzeć się na konkretnym przepisie. Ale nie mam czasu teraz szukać.
                        • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:29
                          w konkretnym przepisie (który interpretuje MEN czyli Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie organizacji roku szkolnego (Dz. U. poz. 1603).) nie ma ani słowa o jakichkolwiek zajęciach czy opiece w czasie przerwy świątecznej. Wymieniony jest tylko obowiązek następujący - § 6. 1. W dniach, o których mowa w § 5 ust. 1, szkoła ma obowiązek zorganizowania zajęć wychowawczo-opiekuńczych.
                          Dni z § 5 to dodatkowe dni wolne od zajęć dydaktyczno-wychowawczych czyli tzw dyrektorskie.
                          pozostaje zatem oprzeć się na interpretacji MEN do tego przepisu, która to interpretacja nie nakłada obowiązku organizowania zajęć opiekuńczych. Dopuszcza jednak taką możliwość. Można zatem dyskutować czy szkoła powinna takie zajęcia organizować i na jakich zasadach.

• oqoq74 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 19:41
                            Interpretacja MEN nie jest wykładnią prawa. Jak sama nazwa wskazuje jest interpretacjąsmile
                            • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 20:14
                              A prawo (w tym wypadku to konkretne rozporządzenie) nie wskazuje obowiązku zapewnienia opieki w dniach przerwy świątecznej. Wskazując jednocześnie taki obowiązek w przypadku dodatkowych dni wolnych od zajęć dydaktycznych.
              • ichi51e Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 09:14
                No i ta szkola jak widac organizuje. Rodzice maja w protescie dzieci nie poslac?
                • little_fish Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 09:52
                  Ależ nie. Jak najbardziej podsyłać jeśli mają taką potrzebę. Odnosiłam się do tej wypowiedzi "Skoro to są dni, kiedy szkoła ustawowo ma obowiązek zapewnić dzieciom opiekę!". No ustawowo obowiązku nie ma. I tyle.
          • grrru Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 14:38
            Jesli jest dyżur w szkole to decyzja rodzica, czy chce, żeby opieka spoczywała na nim czy chce skorzystać z oferty opieki w szkole
        • stasi1 Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 08:48
          Moje dziecko praktycznie w te wszystkie dni prawie świąteczne było w przedszkolu. Żadnych wyrzutów sumienia nie mieliśmy może dlatego że sami jako rodzice w większości te dni pracowaliśmy? Dziecko wolało do przedszkola niż zostać z babcią. W przedszkolu mało było dzieci ale pań też tylko jedna na 5
      • angazetka Re: Wigilia w szkole 14.12.18, 21:20
        Tak, bo ludzie mają hektary urlopu. Owszem, w miarę często bierze się urlop na Wigilię i sylwestra. Ale w pozostałe dni większość ludzi normalnie pracuje. Zwłaszcza że za chwilę ferie zimowe i kolejna zagwozdka, co zrobić z dzieckiem.
    • tsaria Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:16
      ja za swoich szkolnych wczesno podstawówkowych lat tez nie raz korzystałam ze świetlicy w dni około świąteczne, krzywda mi się na działa. Ba, nawet miło wspominam ten czas, było nas mało, jakieś prace plastyczne przygotowywaliśmy i nauczycielka brała nas na salę gimnastyczną, rozkładaliśmy materace i wałkonili się po nich smile
      • maj18-98 Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:29
        Ja w ramach współpracy ze szkołami często jestem zapraszana w ferie i prowadzę z dziećmi zajęcia grupowe, albo fajne zabawy interakcyjne albo spotkania przy grach planszowych. Przy okazji pokazuję dzieciom i nauczycielom inne gry niż Monopol i Chińczyk. W tegoroczną wigilię nie idę, biorę urlop!
    • bbkk Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:48
      Obecnie MEN ma inne zdanie o dyzurach
      www.gov.pl/web/edukacja/zimowa-przerwa-swiateczna
    • tsaria Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:50
      Może tata kubusia i zuzi pracuje do późna i w normalny dzień kobieta nie ma szans wyjść do fryzjera, bo jak mniemam zuzia jest jeszcze małym dzieckiem. Dla takiego dziecka wizyta 2-3 godzinna w salonie fryzjerskim jest niewskazana, tak samo jak już pewno dla straszego kubusia. Przyjechała babcia na święta i kobieta korzysta z okazji, aby się ładniej poczuć, babcia jest starsza i nie da radę z dwoma maluchami, a że świetlica jest czynna to starsze idzie do świetlicy. Na szubienicę z nią!
      • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 12:58
        A może mąż nauczycielki też pracuje do późna, albo nawet w delegacji, a ona pracuje i opiekuje się dziećmi i nawet nie ma babci która ogarnie jej dzieci w wigilię, i też nie ma kiedy iść do fryzjera żeby ładniej się poczuć. I nawet w wigilię nie może do tego fryzjera iść.... 😉
        • chocolate-cakes Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 13:01
          No co ty smile
          Nauczycielka pracuje codziennie 3 godziny. Nie może sobie iść do fryzjera we wtorek na 11.00? 😉 😅 😅
          • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 13:02
            Ta matka nie pracuje wcale i też nie może iść do fryzjera innego dnia niż wigilia 😂😂😂
            • tsaria Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 14:49
              wyobraź sobie, że może tak się zdarzyć, jak mieszkają daleko od rodziny, albo dziadkowie nie żyją, powyjeżdżali za granicę, w dzisiejszych czasach to Cię tak dziwi?
              Ja będąc z małym na macierzyńskim miałam problem wyjść ot tak do fryzjera, bo nie mialam z kim go zostawić. Mąż wraca o 18, wtedy fryzjer już nie pracuje, żebym ja poszła sobie do fryzjera i kosmetyczki mąż musiał wypisać urlop.
              Ta matka być może korzystała z okazji.
        • tsaria Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 14:29
          ale nauczycielka pracuje tego dnia, bez względu na to czy Kubuś jest czy go nie ma, bo ma dyżur.
          Dla mnie wigilia jest też pracująca, w tym roku mam urlop, za rok będę pracować, nie współczuje i nie narzekam na nikogo komu muszę pomóc tego dnia.
          • little_fish Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 15:20
            Oczywiście, że pracuje. I matka ma prawo korzystać z dyżuru oferowanego przez szkołę. Nigdzie temu nie przeczyłam
    • aaa-aaa-pl Re: Wigilia w szkole 15.12.18, 14:13
      Ze strony MEN :
      Ministerstwo Edukacji Narodowej informuje, że zimowa przerwa świąteczna trwa w szkołach od 23 do 31 grudnia br. Jest to dla uczniów czas wolny od zajęć dydaktyczno-wychowawczych. W tych dniach dyrektor szkoły nie ma obowiązku zapewnienia opieki świetlicowej czy zorganizowania zajęć wychowawczo-opiekuńczych.
      ttps://www.gov.pl/web/edukacja/zimowa-przerwa-swiateczna
    • ichi51e Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 08:53
      Nie znam sytuacji ale moze dziecko woli posiedziec na dyzurze z kolegami zamiast sprzatac i lepic uszka...?
      • asasa5 Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 10:29
        Dokładnie. Moje właśnie woli. Mogą się pobawić w grupie (ciekawa kto się zgodziłby na zaproszenie kolegów do domu w Wigilię), jest mniej osób więc ze wszystkich zabawek na świetlicy mogą korzystać bez ograniczeń, z tego samego powodu nauczyciele mogą przeprowadzić ciekawsze zajęcia (ostatnio ćwiczyli wybuchy wulkanów i piekli pizzę). Nie wiem dlaczego miałabym kazać zostać w domu...Poza tym szkoła jest otwarta i dzieci są zapraszane a nie zniechęcane głupimi tekstami "ojej to będzie sam jeden jedyny..."
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wigilia w szkole 16.12.18, 10:26
      Ja też posyłam moje dziecko do przedszkola i powoli zaczynam się czuć jak wyrodna matka. uncertain Wiem, że w domu będzie się nudził, albo oglądał bajki, bo ja będę w tym czasie ogarniać chałupę i przygotowywać żarcie. W przedszkolu będzie się mógł pobawić z innymi dziećmi i spędzi tam 4 godziny. To tak na moje usprawiedliwienie tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka