Dodaj do ulubionych

Górnicy w Czechach

22.12.18, 01:54
Górników żal, jak każdego człowieka, ale ... znowu medialna polityczna hucpa.
Niby dlaczego rodziny mają dostać jakieś specjalne renty, co zapowiada premier, zbiórki i składki od społeczeństwa?

Poszli do pracy w Czechach za lepsze pieniądze, byli tam legalnie zatrudnieni, pewnie też ubezpieczeni.

Czym ta sytuacja różni się od wypadku komunikacyjnego czy na budowie? Poszkodowane rodziny gołębiarzy z Katowic czy tych z wypadku autokaru we Francji musiały długo walczyć o pieniądze. A rodziny ofiar katastrofy kolejowej? Nikt im nie obiecywał specjalnych rent rodzinnych, a byli tylko ofiarami - w niczym nie zawinili.
Nagle rodziny polskich górników na prywatnym kontrakcie w innym kraju są najważniejsze.

A jak na legalnej budowie czy na statku obcej bandery w Niemczech czy Holandii zginie 3 Polaków, to też rodzinom należy się specjalna renta?

No, sorry! Krew mi się burzy, bo ze względu na ryzyko i ciężką pracę, górnicy są dobrze opłacani, a nawet nie pracowali w kraju.
Sami wybrali taką pracę i tam. Jak w Polsce nie ma pracy dla górnika, to można się przekwalifikować, a nie ryzykować życiem za pieniądze poza krajem.
Bardzo współczuję rodzinom, żal mi ich, ale ci ludzie znali niebezpieczeństwo, pracowali tam z własnej woli, dostawali (chyba) niezłe pieniądze i mieli pecha, a setki ludzi giną kompletnie bez własnej winy, będąc pasażerami, przechodniami czy pracownikami bez wielkich odszkodowań czy specjalnych rent dla rodziny.
Takie stawianie sprawy mnie oburza, bo to polityczne ustawki niczym nieusprawiedliwione.

Wiem - zaraz posypie się hejt i zarzuty o brak wrażliwości. Wiem - nie muszę się składać, ale to nasze pieniądze z podatków i spróbujcie popatrzeć na to beznamiętnie i z boku.
Obserwuj wątek
    • magazynka Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 02:21
      Może jeszcze pojawią się odznaczenia za bohaterstwo i państwowe pogrzeby z wielką pompą, bo to górnicy, choć prywatnie za granicą?
      Noż, kurczę, nie dajmy się zwariować.
      Trochę trzeźwego spojrzenia i poczucia sprawiedliwości społecznej, bo Skarb Państwa, to nasze składki i z nich powstaje budżet państwa.
      Są specjalne renty, przywileje, deputaty i dodatki, to mniej pieniędzy zostaje na leczenie, nauczycieli czy niepełnosprawnych albo emerytów.

Przecież te rodziny i tak dostaną odszkodowanie zgodne z przepisami i nie trzeba jakichś specjalnych rent, czyż nie?

Bohaterami też nie są - pracują z własnej woli, a jeszcze nie wiadomo czy sami nie przyczynili się do złamania przepisów BHP. Nie oskarżam już teraz, ale komisja to zbada, bo 4-krotne przekroczenie dopuszczalnego stężenia metanu na pewno byłoby sygnalizowane przez mierniki. Mógł być też nagły wypływ metanu ze złoża, ale to nie do przewidzenia, choć w ramach ryzyka.

Prywatnie nie mam nic do górników, doceniam ich ciężką niebezpieczną pracę, choć uważam, że era węgla kończy się i on tylko
      nas truje, ale nie powinni być traktowani wyjątkowo.Trudno - trzeba zmieniać zawód na ślusarza, mechanika czy handlowca, bo górnik to już przeszłość i nie trzeba trzymać się kurczowo tego zawodu.
      • sumire Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 08:08
        "Prywatnie nic nie mam do górników"...
        No chyba masz. Obrzydliwy wątek.
        • kotomama Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 08:16
          Nie obrzydliwy. Wyłożyła kawę na ławę.
          • lauren6 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 09:12
            Oczywiście. Ciekawe czy gdyby wypadek wydarzyłby się po wyborach do PE/sejmu to rząd równie chętnie szastałby pieniędzmi podatników.
          • katja.katja Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 15:49
            W dzisiejszych czasach wszystko (co dopuszczalne prawem) można, ale nie wszystko wypada pisać.
            • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 19:22
              Gazeta, trochę wstydu.
        • asia-loi Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 12:20
          sumire napisała:

> No chyba masz. Obrzydliwy wątek.

Zgadzam się w 100% z założycielką wątku.
          Górnicy w Polsce są traktowani jak święte krowy. Nie ma obowiązku pracować w kopalniach. Kopalnie są nierentowne, nie zarabiają na siebie. Węgiel nas truje. Ci co zginęli w Czechach pojechali tam do pracy z własnej woli (nikt im nie kazał), wiedzieli jakie jest ryzyko w tej pracy. To był ich wybór, bo chodziło o większą kasę.
          Mogli wybrać inny zawód, zwłaszcza młodzi.
        • reinadelafiesta Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 12:34
          Sumire
          Dlaczego? Bo napisała prawdę?
          • marisol25 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 20:53
            Dla niej(sumire )kazdy głos rozsądku to obrzydliwość.takie same pierdy popełniała w wątku o turystkach zamordowanych w Maroku.biedna kobieta .

• sofia_87 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 15:05
          A co Ty masz do każdego kto zginął w wypadku, czy w pracy. Nie masz, to plac na renty specjalnie dla każdej rodziny, która straciła bliska osobę. Nie widzę powodu aby to akurat górnicy mieli być uprzywilejowani.
          Żeby było jasne, współczuję rodzinom zmarłych
      • fredzia098 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 14:50
        W pełni się z tobą zgadzam. Dodam jeszcze, że często mówiąc o górnikach w tv podkreśla się że oni nie pracują tylko są na służbie. Czy budowlaniec albo kierowca tira też są na służbie? Dodatkowo to mit jaka to ich praca jest niebezpieczna. Niebezpieczniej jest być właśnie budowlańcem czy kierowcą. A żony górników podkreślają jak co dzień boją się o mężów. O tym że żony kierowców też się boją nie mówi nikt. I tylko wdowy i dzieci po górnikach mają szczególne prawa. Dziecko, któremu oboje rodzice zginęli w wypadku nie ma żadnych przywilejów oprócz standardowej, marnej renciny po rodzicach
        • bistian Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 15:00
          fredzia098 napisał(a):

> Dodatkowo to mit jaka to ich praca jest niebezpieczn
          > a. Niebezpieczniej jest być właśnie budowlańcem czy kierowcą. A żony górników p
          > odkreślają jak co dzień boją się o mężów.

To była straszna śmierć, najpierw był wybuch, który niszczył chodniki, a potem znaleźli się w piecu z temperaturą po 1000 stopni.
          To zły moment na takie dyskusje o wyróżnianiu zawodów.
          • tanebo2.0 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 15:02
            Jest. Dlaczego w imię taniego grzania narażamy tych ludzi na śmierć?
            • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 19:32
              Gdyby w Polsce pozamykać kopalnie to węgiel by sprowadzono. Problem leży w tym, ze Polska nie ma obecnie alternatywy.
              • asia-loi Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 19:34
                kropkacom napisała:

> Gdyby w Polsce pozamykać kopalnie to węgiel by sprowadzono. Problem leży w tym,
                > ze Polska nie ma obecnie alternatywy.

Chyba bardzo dużo sprowadzamy węgla z Rosji.
                • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 19:37
                  Dokładnie.
              • tanebo2.0 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 21:55
                A Niemcy mają alternatywę? Nie mają ropy lub gazu. Więc stawiają na zieloną energię. I nie prawdą jest że trzeba elektrowni węglowych przy energii zielonej by dostarczyć jej gdy nie wieje. Są już nadprzewodnikowe akumulatory energii.
              • morekac Re: Górnicy w Czechach 23.12.18, 07:33
                Kropka, ale to była czeska kopalnia, dla ścisłości.
                • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 23.12.18, 18:38
                  Myślisz, że przeoczyłam ten fakt? Co chciałam zaznaczyć wcześniej, bo zrobiłam to chyba mało czytelnie? To nie czas i miejsce na takie dyskusje. Tak, polski prezydent wyskoczył przed szereg. Można sobie o tym przypomnieć przy wyborach. Koniec i kropka. Spokojnych świąt.
          • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 22:28
            Alez oczywiscie, ze ta śmierć byla straszna.
            I potworny ból rodzin tych mężczyzn.

Zamknąć 3/4 kopaln, to takich wypadków bedzie mniej
      • tanebo2.0 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 15:00
        Zgadzam się. Mieszkam na śląsku więc znam ten ludek. Do kopalni pracować szedł ten który był silny jak tur i głupi jak tur. To nie są górnicy z Walii www.youtube.com/watch?v=yDmmeJOGKXY dlatego śmieszyły mnie te programy dla górników. Tępy chłop nie założy start upa.
        • diona78 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:34
          No naprawdę głupi ci twoi sąsiedzi. Poszli ciężko pracować a mogli narobić kupę dzieciaków i żyć z zasiłków. Chyba nie jesteś Ślązakiem co?
    • kotomama Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 08:17
      Z mojej strony pełna zgoda z tym co napisałaś.
    • lauren6 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 09:10
      Kampanię wyborczą możemy uznać za otwartą.
    • przystanek_tramwajowy Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 09:15
      W Czechach pracują polscy górnicy na emeryturze. Ludzie w sile wieku. W Polsce legalnie nie mogą pracować w kopalni, więc jeżdżą do sąsiadów. U nas leci na konto suta górnicza emeryturka, tam pensja. Nie mówię, że wszyscy, ale niestety to powszechny proceder. Podatnicy w Polsce finansują ich emerytury, a teraz mają do tego jeszcze sfinansować jakieś renty albo odszkodowania? Współczuję tym ludziom i ich rodzinom, ale nie róbmy sobie przy tej okazji jaj z reszty społeczeństwa.
      • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 14:55
        A nie, Wiadomości wyjaśniły to inaczej: oni musieli pracować w Czechach, bo w Polsce Tusk pozamykał wiele kopalni
        • iberka Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:46
          😂😂
    • starczy_tego Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 09:17
      Zgadzam sie. To nie jest żadne bohaterstwo, to po prostu taka praca - nikt nie kazał w Czechach robić.
      • vasaria Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 09:21
        Dokładnie ! Zgadzam się z autorką wątku.
      • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 09:35
        I z tego, że w Czechach? Czy byłoby bohaterstwo gdyby zginęli w Polsce? Też nie.
        • starczy_tego Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 14:40
          Nic z tego, nie szukaj drugiego dna.
          • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 18:09
            Pierwsze istnieje?
    • katja.katja Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 09:32
      Myślałam, że to wątek współczujący zmarłym i ich rodzinom, weszłam by dopisać kondolencje.
      Ale widzę, że pomyliłam wątek..
    • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 09:33
      Wiadomo, że jest pokazówka, kampania. Jednak bez urazy, nikt by się z tymi którzy te renty dostaną nie zamienił, prawda? Bądźcie więc mądrymi wyborcami, ale teraz zachowajcie nad trumnami ciszę.

PS. Nie mam w rodzinie górnika dla jasności.
      • asia-loi Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 12:28
        kropkacom napisała:

Jednak bez urazy, nikt by się z tymi którzy te renty dostaną nie zamienił, prawda?

Nikt by nie pogardził takim rentami tak, jak i odszkodowaniami.
        A ci co zginął w innych zakładach pracy czy na drodze, chodniku - to ich rodziny ponoszą mniejszą stratę, mniej przeżywają śmierć swoich bliskich, ich życie jest mniej warte? Tylko górnicy mają uczucia i potrzeby no i jeszcze ci co polegli w katastrofie smoleńskiej, bo ci co zginęli w tej samej katastrofie w tym samym samolocie już nie - bo nie byli z PiS-u.
        Uczucie i potrzeby mają tylko górnicy i pisięta, reszta to gorszy sort, więc się nie należy.
        • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 12:34
          No cóż, zawsze można było zostać górnikiem. Tak, samo jak nauczycielem. A propos na przykład wakacji. Poza tym władza jest jaka jest. Sami się nie wybrali. Pora jest jaka jest. Już z dwa tygodnie temu na szczecie pokazali co znaczy dla nich węgiel. Teraz wszyscy zdziwieni?
          • asia-loi Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 12:47
            kropkacom napisała:

> No cóż, zawsze można było zostać górnikiem.

Niektórzy wybrali inny zawód, żeby właśnie nie zginąć. Do póki będą kopalnie, to górnicy będą ginąć. Więc to jest jeszcze jeden powód, żeby odejść od węgla i pozamykać kopalnie.

Poza tym władza jest jaka jest. Sami się nie wybrali.

No bo władza w kampanii obiecała górnikom i innym grupom społecznym różne rzeczy. Część spełniła, a wielu nie. Jak protestowali niepełnosprawni w sejmie, którym PiS też w kampanii wyborczej obiecał wiele, a w końcu ich wykołował, to w tym samym czasie górnikom po cichu dał wiele milionów zł (był o tym watek na tym forum).

Pora jest jaka jest.

Każda praca ma plusy i minusy, ale nie w każdej ryzyko śmierci jest z góry wiadome. Dlatego górnicy zarabiają znacznie więcej i mają różne przywileje (niż w innych zawodach). Śmierć jest z góry wkalkulowana w ich pracę. Górnik pracę w kopalni wybiera świadomie, nikt go nie zmusza, nikt mu nie każe.

Już z dwa tygodnie temu na szczecie pokazali co znaczy dla nich węgiel.

Wszyscy to odczuwamy osobiście. Smog mamy taki, że rocznie 44 tys. Polaków z jego powodu umiera i nie ma specjalnych rent, odszkodowań dla rodziny, żałoby narodowej. Bo życie 44 tys. Polaków jest mniej warte niż 13 osób. A ile tysięcy Polaków ma problemy zdrowotne z powodu smogu?
            • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 13:15
              Stan powietrza w powietrza w Polsce jest wszystkim znany. Jednak nadal ludzie tworzą wspólnego frontu w temacie. O czym tu gadać? O tych rodzinach górników, które zamiast wigilii zorganizują pogrzeb?
              • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 13:17
                Za szybko - nie tworzą. Za rok są wybory.
              • asia-loi Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 14:33
                kropkacom napisała:

>.... O czym tu gadać? O tych rodzinach górników, które zamiast wigilii zorganizują pogrzeb?

Ale to nie będą jedyne rodziny w Polsce, które w tym samym czasie będą organizować pogrzeby.
                Tu akrat się ten wybuch wydarzył w tym okresie. Mógł się wydarzyć w innym terminie i nie będzie to też ostatni wybuch. Jeszcze będzie wiele wybuchów i wielu gõrników zginie.
                • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 18:04
                  No ale do kogo pretensje? Tak jest i już. Tez mi przykro ale jednak.
              • tanebo2.0 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:49
                Może gdyby górnicy nie rzucali kilofami na demonstracjach to dziś by żyli...
        • angazetka Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 13:05
          asia-loi napisała:

> Nikt by nie pogardził takim rentami tak, jak i odszkodowaniami.

Hm. Pomyślmy. Jakby miała do wyboru, że zamiast tego odszkodowania czy renty mój mąż, brat, syn będzie żył, to mam niejasne wrażenie, że bym jednak pogardziła.
          • araceli Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 13:09
            angazetka napisała:
            > Hm. Pomyślmy. Jakby miała do wyboru, że zamiast tego odszkodowania czy renty mó
            > j mąż, brat, syn będzie żył, to mam niejasne wrażenie, że bym jednak pogardziła

A gdybyś miała do wyboru los wdowy z dziećmi bez żadnego wsparcia?
            • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 13:16
              Tu świat jest niesprawiedliwy ale to nie powód aby krzyczeć nad trumnami. To nic nie zmieni.
              • araceli Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 15:57
                kropkacom napisała:
                > Tu świat jest niesprawiedliwy ale to nie powód aby krzyczeć nad trumnami.

Kiedykolwiek nie poruszysz tematu to dostajesz w odpowiedzi durne "a chciałabyś się z nimi zamienić?" (patrz Smoleńsk 10 lat temu) więc to nie kwestia czasu tylko mentalności.
              • inka754 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:09
                Na ale jak jesteś taka dobra to może wypłacaj im rentę z własnych pieniędzy. Nic nie stoi na przeszkodzie. Ja osobiście nie mam ochoty pracować na ich rodziny.
                • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 18:05
                  No ale jednak będziesz. Tak samo jak na inne rzeczy.
                  • inka754 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 19:02
                    Mam nadzieję, że na ten cel nie. Ale ty jak najbardziej możesz wysyłać co miesiąc pieniądze tym rodzinom.
                    • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 19:13
                      Pewnie, że mogę.
    • woman_in_love oczywisty skandal coś takiego i robienie 22.12.18, 09:40
      z górników ponownie lepszej kasty. Wielu ludzi ginie w pracy i takich rent ich rodziny nie mają. Ciekawe, czy gdyby ratownicy medyczni na ten przykład zginęli w wypadku samochodowym jadąc do umierającego to czy ich rodziny też by dostały specjalne renty.

Obrzydliwa kasta. A tak przy okazji, to Czesi im powinni płacić, bo to ich kopalnia, w dodatku państwowa.
      • banowanyzaprawde1 Re: oczywisty skandal coś takiego i robienie 22.12.18, 13:29
        woman_in_love napisała:

> Obrzydliwa kasta.

Racja, dlatego Śląsk powinien wrócić do Niemiec.
        • woman_in_love Re: oczywisty skandal coś takiego i robienie 22.12.18, 17:54
          Ale to były dzbanie Czechy.
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 11:33
      magazynka napisał(a):

> Niby dlaczego rodziny mają dostać jakieś specjalne renty, co zapowiada premier,
      > zbiórki i składki od społeczeństwa?
      >
      > Poszli do pracy w Czechach za lepsze pieniądze, byli tam legalnie zatrudnieni,
      > pewnie też ubezpieczeni.

I jeszcze zapewne (na 125%) oszukiwali IV RP na podatkach, słusznie (albo i nie) jej się należących...

Ale dla tego rządu górnik najświętszą krową wśród świętych krów....

Xsioonc
      • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 14:53
        Nie tylko dla tego. Od Gierka się zaczęło i nie chce się skończyć. Mieszkam w rejonie górniczym, święte krowy od zawsze
    • lot_w_kosmos Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 13:05
      Magazynka, całkowicie się zgadzam.
    • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 14:52
      Z prostego powodu: górnicy w Polsce otaczani są bałwochwalczym kultem. Należą się im przywileje do piątego pokolenia niemalże
      • niunia19851 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 16:08
        mamalgosia napisała:

> Z prostego powodu: górnicy w Polsce otaczani są bałwochwalczym kultem. Należ
        > ą się im przywileje do piątego pokolenia niemalże
        >

A mogę wiedzieć jakie konkretnie ?? Bo chyba mnie coś ominęło smile
        • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 16:33
          Trzynastki, czternastki (!), talony na posilki (za ktore kupuja np alkohol), olowkowe, wegiel na opal, barborka...
          • niunia19851 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 16:41
            mamalgosia napisała:

> Trzynastki, czternastki (!), talony na posilki (za ktore kupuja np alkohol), o
            > lowkowe, wegiel na opal, barborka...
            >

Czyli jak sądziłam dane z gazet, otóż 14stek nie ma już od wielu, wielu lat, 13stki są tak jak i w wielu innych zakładach pracy (czy to w formie nazwanej 13stki czy też premii rocznej). Talony na posiłki są ale już nie wszędzie i to wyznaczone sklepy tylko je mają (ceny są zawyżone mocno) i alkohol wyłączony ze sprzedaży wink , węgiel na opał kolejny mit (praktycznie nie znam górnika który by dostawał jeszcze talony) , a ołówkowe w wielu innych firmach też jest (biedronki/Lidle itp. dają pracownikom całe wyprawki) wink
            • asia-loi Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 16:56
              niunia19851 napisała:

węgiel na opał kolejny mit (praktycznie nie znam górnika który by dostawał jeszcze talony) ,

Nie wkleję linka, bo piszę z tabletu a nie chce mi się odpalać laptopa, ale wpisz sobie w google:
              Górnicy dostali rekompensaty za brak deputatu za węiel. Jest tego dużo, dostali w tym roku średnio po 10 tysi, wdowy górnicze też.

(biedronki /Lidle itp. dają pracownikom całe wyprawki)

A to Biedronki i Lidle są dotowane z naszych podatków? Bo do górników my wszyscy dopłacamy.
              • niunia19851 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:04
                Tylko aby dostać te 10 tyś też trzeba było odpowiednie warunki spełnić czyli nie każdy dostał to raz a dwa górnicy KIEDYŚ mieli te deputaty węglowe w umowach wpisane bo dostawali je w ramach częściowego wynagrodzenia czyli załóżmy zarobili w miesiącu łącznie 3 tyś z czego 2 były wypłacone w formie gotówki a 1 w formie węgla. Świat górniczy znam dość dobrze i to nie z gazet/ internetu tylko z życia prywatnego. Owszem Ci "na górze prezesi od zawsze mieli o dużo za dużo ale zwykły szary dołowy górnik mało …
                • asia-loi Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:12
                  niunia19851 napisała:

Świat górniczy znam dość dobrze i to nie z gazet/ internetu tylko z życia prywatnego. %

To dlaczego ludzie na Śląsku tak się pchają do tej pracy. Dlaczego jest taki lament jak chcą zamknąć jakąś kopalnię. Przecież jest tyle innych zawodów, a na Śląsku jest dużo różnych firm, o pracę jest o wiele łatwiej niż np. w takiej Częstochowie. Miasteczka śląskie są dobrze skomunikowane, więc dojeżdżanie do pracy nie jest problemem np. z Katowic do Zabrza, Bytomia, Rudy czy innych miejscowości. Mam na myśli pracę w różnych branżach i różnych zawodach.
                  • niunia19851 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:28
                    OI ile dobrze pamiętam to z Bytomia lub Katowic jest coś ok. 80 km to 2 strony 160 km na dojazd do pracy za daleko. W Bytomiu tylko kopalnie były lub sklepy podobnie Piekary Śląskie
                    • asia-loi Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 19:15
                      niunia19851 napisała:

> OI ile dobrze pamiętam to z Bytomia lub Katowic jest coś ok. 80 km to 2 strony
                      > 160 km na dojazd do pracy za daleko.

Mam znajomych którzy codziennie dojeżdżają z Częstochowy do Katowic - do pracy. Jeżdżą pociągiem (bo taniej niż samochodem). W jedną stronę jadą 2 godziny. W Częstochowie nie ma pracy, a ci moi znajomi to inżynierowie.
                    • szarsz Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 22:24
                      > z Bytomia lub Katowic jest coś ok. 80 km

18, autobus jedzie pół godziny.
                    • aerra Re: Górnicy w Czechach 23.12.18, 01:05
                      80 km to z Katowic jest do Krakowa...
                • inka754 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:16
                  No może nie zawsze mało. Mieć książeczkę G to było coś, albo warunki szczególne za biurkiem i emeryturę w wieku 40 lat.
                  • niunia19851 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:31
                    Ale nie piszmy o tym co było 30-40 lat temu ... I tak jak napisalam wcześniej mi chodzi tylko o dolowych gornikach.
                    • inka754 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:39
                      To Ty użyłaś określenia „od zawsze .......mieli mało”.
                • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:19
                  Moi obaj sąsiedzi byli zwyklymi dolowymi. Piszesz nieprawde
                  • niunia19851 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:32
                    Gdzie i na jakiej kopalni pracowali ? Bo moi znajomi w Bytomiu / Piekarach Slaskich i Halemba
                    • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 19:18
                      Rymer i Chwałowice. A jakie to ma znaczenie?
            • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 20:49
              A nie, nie z gazet. Mieszkam od 43 lat w srodowisku gorniczym
            • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 20:51
              Ha ha, nie znasz gornika, ktory dostaje wegoel na opal?? To zaiste ciekawe. Bo wszyscy ktorych znam (setki) dostaja. I to nawet ci, ktorzy juz 20 lat nie pracuja
              • niunia19851 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 21:18
                Jakoś mój tato ( szczęśliwy emeryt gornik od 7 lat ) węgla nie dostaje, zresztą tak samo jak i mój wujek i ich koledzy ... dziwne no nie ? I o ile część z nich dostała te 10 tyś to uwierz , że sporo się na ten przywilej nie doczekał ... już pomijając fakt, że są to ich wypracowane pieniądze ... Ale tak najlepiej pisać o czymś o czym nie ma się pojęcia (podobnie jak i z bonami na jedzenie - Ale tu ktoś już bardzo dokładnie wyjaśnił co i jak .. smile i podkreślam alkohol wyłączony z zakupów jest ).
                • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 22:21
                  Nie mam pojęcia dlaczego twój tata czy wujek wegla (lub ekwiwalentu) nie dostają (oczywiscie pod warunkiem, ze faktycznie nie dostajawink ), u nas wszyscy dostaja. I albo pala i dymia na potege, bo nie musza oszczedzac, albo sprzedaja. Takie są fakty, może wmowisz warszawiakom, ze gornicy to biedne misie, ale nie komus, kto wsrod gornikow żyje ponad 40 lat.
                  • martialis Re: Górnicy w Czechach 24.12.18, 10:31
                    Oczywiście , ze dostają - babcia po dziadku dostawała do śmierci (3 lata temu). Na Dymitrowie pracował i to tylko "chwilę", ponieważ miał wypadek i przeszedł na rentę.
          • maslova Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 20:45
            > talony na posilki (za ktore kupuja np alkohol)

Dobrze jest, wypowiadając się na jakiś temat, mieć o nim jakiekolwiek pojęcie.
            Talony dla górników są rekompensatą za przysługujący im posiłek regeneracyjny. Posiłek ten, zgodnie z obowiązującymi przepisami, pracodawca ma OBOWIĄZEK. zapewnić każdemu pracownikowi, którego wydatek energetyczny podczas pracy przekracza 1500 (mężczyźni) i 1000 (kobiety) kcal. Przysługuje on zatem wszystkim pracownikom wykonującym dość ciężką pracę fizyczną ( np. hutnikom, wykonującym ciężkie pracę transportowe itd.). Nie jest to więc żaden przywilej, tylko spełnienie przez pracodawcę obowiązku wynikającego z przepisów BHP. To tak, jakby mieć pretensje do jakichś grup pracowników, że otrzymują odzież roboczą.
            • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 20:48
              Alkohol regenerujacy podczas pracy. Aha
              • maslova Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 21:28
                Ale bzdury wypisujesz. Sklep nie może sprzedawać alkoholu na te talony. Skompromitowałaś się już wystarczająco niewiedzą i nadal się pogrążasz.
                • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 22:24
                  Taaa wink
                  Kupuje sie alkohol, prosi sie kogos w kolejce zeby zaplacil talonem za swoje zakupy.

Napisalam juz wyzej - może komuś w Warszawie czy Gdansku wmowicie jacy gornicy są biedni, ale nie komuś kto wsrod nich żyje przez ponad 40 lat.
                  • maslova Re: Górnicy w Czechach 23.12.18, 07:14
                    > Taaa wink
                    Kupuje sie alkohol, prosi sie kogos w kolejce zeby zaplacil talonem za swoje zakupy.

Patologie zdarzają się wszędzie, ale to nie oznacza, że jest to standard. Masz dwóch sąsiadów górników i przekladasz ich zwyczaje na całą branże. To świadczy tylko o Twoim ograniczeniu myślowym.

> Napisalam juz wyzej - może komuś w Warszawie czy Gdansku wmowicie jacy gornicy są biedni, ale nie komuś kto wsrod nich żyje przez ponad 40 lat.

Ja nie piszę, że górnicy są biedni, piszę wyłącznie o tych mitycznych darmowych talibach, które wg Ciebie są nie dość, że przywilejem, to jeszcze przysługują tylko i wyłącznie górnikom. Nie dość, że piszesz bzdury, to jeszcze nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.
                    • maslova Re: Górnicy w Czechach 23.12.18, 07:28
                      *talibach = talonach 😁😁😁
                    • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 23.12.18, 09:54
                      Napisalam wyzej: setki gornikow, a nie dwoch sasiadow.
                      Przykre, ale twoja obrona tej grupy nawet polaczona z obrazaniem mnie nie ma podstaw.
                      • maslova Re: Górnicy w Czechach 23.12.18, 17:56
                        No i widzisz - właśnie kolejny raz udowodniłaś, że czytasz kompletnie bez zrozumienia. Wskaż proszę, w którym miejscu bronię górników? Chociaż jedno moje zdanie, ktore by na to wskazywało.
    • niunia19851 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 15:24
      A Smoleńsk ?? Kurczę a czemu te rodziny nie miałyby dostać jakiś dodatkowych pieniędzy itp. ?? Skoro na ofiary Smoleńska idą dosłownie miliony !! Te durne miesięcznice, te pomniki itp. … czym górnik różni się od ministra itp. ? Człowiek to człowiek, 1 sprawiedliwość na tym świecie, ból i rozpacz rodzin taka sama ...
      • sofia_87 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 15:32
        A czemu wszystkie rodziny, które straciły bliskich nie miałyby dostał dodatkowych pieniędzy. Czym różni się bol rodziny górników od bólu rodzin kierowcy czy kogokolwiek kto zginął w pracy czy w wypadku w drodze do pracy? Masz rację, człowiek to człowiek, ból i rozpacz rodzin taka sama. Ale sprawiedliwość jak widać nie ta sama, skoro jedni dostają więcej niż inni.
        • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 16:34
          Jestem jak najbardziej ZA. Pieniadze dla wszystkich, ktorzy stracili kogos w wypadku. Nie widze powodu zeby górników wyroznic
          • sofia_87 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 19:24
            Dokładnie, albo dla wszystkich albo dla nikogo
    • niunia19851 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 15:26
      A ponadto czy ktoś z Was ma w najbliższej rodzinie górnika ? Czy wiecie jak ta praca wygląda i jak wyglądają zarobki ? Nie w gazetach, danych z GUSu itp. tylko takie faktyczne zarobki = przelew na konto zwykłego szarego przodkowego ??
      • woman_in_love Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 15:32
        Mam to w doopie. Niech twój stary przekwalifikuje się na nauczyciela: wszędzie ich brak. Albo idzie na kasę do biedry.
      • przystanek_tramwajowy Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 15:35
        Ja mam i nie jest to głodowa pensja. Zresztą, czy ktoś zabraniał tym górnikom uczyć się i zostać: informatykami, finansistami, inżynierami, naukowcami, prawnikami? Sami sobie taką pracę wybrali i nie powinni oczekiwać, że cały naród będzie ich za to wielbił i całował po dudach. A odszkodowania smoleńskie to patologia i skandal.
        • niunia19851 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 15:58
          No niestety w takim paskudnym kraju żyjemy … gdzie żona polityka dostaje milionowe odszkodowanie i jeszcze kilkunastotysięczna miesięczną rentę po nim... co do nauczycieli to hmmm … idą na lewe l4 tak samo jak policjanci bo im się strajków zachciało …
          • asia-loi Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 16:12
            niunia19851 napisała:

.. co do nauczycieli to hmmm … idą na lewe l4 tak samo jak policjanci bo im się strajk
            > ów zachciało …

I to jeszcze w momencie kiedy rząd ma kasy po kokardy. Nadwyżkę budżetową, jakiej porzednicy nigdy nie mieli.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 16:30
        niunia19851 napisała:

> A ponadto czy ktoś z Was ma w najbliższej rodzinie górnika ? Czy wiecie jak ta
        > praca wygląda i jak wyglądają zarobki ? Nie w gazetach, danych z GUSu itp. tylk
        > o takie faktyczne zarobki = przelew na konto zwykłego szarego przodkowego ??

Mam to w doooopie!

Xsioonc
        • niunia19851 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 16:43
          pojeeemną dupee masz
      • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 16:35
        Tak, ja wiem.
        • vasaria Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 16:40
          Wiem, jak wyglądały zarobki górnika i wiem jak wygląda emerytura górnicza, mam tatę górnika. W skrócie - wygląda dobrze. Ale i tak zgadzam się z autorką posta. Współczuję rodzinom, tak jak wszystkim, którzy stracili bliskich.
      • szarsz Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 22:28
        Ja wiem, jak wygląda emerytura emeryta górniczego od ćwierć wieku. W skrócie jest sporo wyższa od moich zarobków.
    • iberka Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 16:10
      Większość tam pracujących, to polscy górnicy-emeryci, którzy otrzymali odpowiednie odprawy i u nas już pracować nie mogą.
      Absolutnie nie rozumiem żałoby narodowej, rent, zbiórek oto.
      Tak, to tragedia i współczuję rodzinom, ale to tyle.
      • inka754 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:05
        Podobno rodzina Polaka, który zginął w Strasburgu też ma dostać rentę specjalną, chociaż ten pan chyba nigdy w Polsce nie pracował. Wyjechał jak miał +-16lat. Mam nadzieję, że to nieprawda z tą rentą.
        • asia-loi Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:15
          inka754 napisał(a):

> Podobno rodzina Polaka, który zginął w Strasburgu też ma dostać rentę specjalną
          > , chociaż ten pan chyba nigdy w Polsce nie pracował. Wyjechał jak miał +-16lat.
          > Mam nadzieję, że to nieprawda z tą rentą.

Też tak czytałam, tylko nie wiem czy premier nie zmieni zdania, jak się już chyba dowiedział, że polski bohater był gejem.
        • iberka Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:24
          Zasady przyznawania takich rent są wielce niejasne, jak sądzę tylko i wyłącznie uznaniowe.
          Nie ważne czy gej czy homo - za co ta renta? Patrzę jak żyją Powstańcy, jakie warunki mają Polacy emeryci i nie zrozumiem w czym są gorsi, że zamiast milionów czy chociaż tysięcy dostają tylko kilkadziesiąt PLN w ramach "rewaloryzacji". Smutne.
          • inka754 Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 17:36
            Albo emerytura dla niepracujących rodziców min. 4 dzieci. Skąd oni wezmą na to wszystko pieniądze. Chyba tylko kosztem naszych emerytur.
            • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 19:18
              Nie ma siły, kołdra jest za krótka
          • asia-loi Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 19:25
            iberka napisała:

> Nie ważne czy gej czy homo - za co ta renta?

Też uważam, że się nie należy. Ale zbliżają się wybory do tej okropnej w/g PiS-u UE, więc trzeba już zabiegać o wyborców.

Patrzę jak żyją Powstańcy, jakie warunki mają Polacy emeryci i nie zrozumiem w czym są gorsi, że zamiast milionów czy chociaż tysięcy dostają tylko kilkadziesiąt PLN w ramach "rewaloryzacji".
            > Smutne.

Smutne.
            • kropkacom Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 19:30
              Wyborcy to też ty. Żelazny elektorat PIS tak naprawdę nie potrzebuje zachęty. Jaka była frekwencja w ostatnich wyborach parlamentarnych?
          • iberka Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 21:50
            P.S. gej czy hetero ...telefon mnie przechytrzył smile
    • taniarada Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 19:49
      Sam sobie odopisałeś .Tacy jak ty nie mają sumienia.Zamiast milczeć zakładają podłe wątki.Co cię to obchodzi.Chcesz zmarłym dokopać .Będę się za ciebie modlił.Choć wiem ,żeś nie godny.Amen.
      • asia-loi Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 20:03
        taniarada napisał(a):

> Sam sobie odopisałeś .Tacy jak ty nie mają sumienia.Zamiast milczeć zakładają podłe wątki.Co cię to obchodzi.Chcesz zmarłym dokopać .Będę się za ciebie modlił
        > .Choć wiem ,żeś nie godny.Amen.

To może zapłać te extra renty i odszkodowania z własnej kieszeni. I dlaczego te extra mają dostać tylko rodziny górników a nie innych ludzi którzy zginęli w pracy (w innych firmach).
      • aerra Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 21:20
        Jak można dokopać zmarłym? Zginęli, są martwi, nie żyją.
        Nic co ktokolwiek tu napisze nie ma na nich żadnego wpływu.
        Tylko żywym da się dokopać.

I tak, zgadzam się - specjalną rentę, to właściciel kopalni może wypłacać rodzinom zmarłych - a nie rząd. Chyba, że solidarnie - rodzinom WSZYSTKICH zmarłych, nie tylko górników (na dodatek pracującym za granicą). Wszystkim, proszę bardzo. Wybranym i to ni przypiął ni wypiął, to niby dlaczego tylko im?
        • mamalgosia Re: Górnicy w Czechach 22.12.18, 22:26
          Bo zadna inna grupa zawodowa nie bedzie palic opon pod sejmem
          • nutella_fan Re: Górnicy w Czechach 23.12.18, 18:18
            I to jest argument żeby im nic nie dać. Paskudna hołota.
      • clk Re: Górnicy w Czechach 23.12.18, 18:52
        Autorką wątku obchodzi bo to w końcu z jej pieniędzy będą wypłacane specjalne odszkodowania dla rodzin. A co z wszystkimi innymi Polakami którzy pracują za granicą i mają wypadki w pracy? W takim razie wszystko się powinno należeć. Nikt nie dokłada Rodziną poszkodowanych nie do końca rozumiem logikę państwa
    • clk Re: Górnicy w Czechach 23.12.18, 18:50
      Górnika od dawna nie współczuję. W Niemczech Zamknięto wczoraj ostatnią kopalnię bo jest nierentowna. U nas jak zawsze dopłaca się do Górnictwa bo jak nie to zaraz wyjda na ulicę protestować. Też mieszkam za granicą mój własny wybór i jakoś od państwa nie oczekuję że coś dostane jeśli to się stanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka