Dodaj do ulubionych

Baby, It's Cold Outside

22.12.18, 19:53
Jak wiadomo, w kulturze anglosaskiej istnieją tzw. Christmas songs. Są to piosenki nie mające wiele wspólnego z chrześcijaństwem (zresztą w sporej części pisane przez żydowskich autorów), a opisujące zimę, śnieg, przejażdżki saniami, siedzenie przy kominku i kupowanie prezentów.

Ostatnio ruch #MeToo dobrał się do tych piosenek, wskazując, że wiele z nich ilustruje niepoprawne stosunki męsko-damskie i społeczne. Na pierwszy ogień poszedł standard ”Baby, It’s Cold Outside”. Jest to dialog między mężczyzną, który namawia kobietę, żeby u niego została (w domyśle: na noc) i jego partnerką, która obawia się, co ludzie powiedzą, ale widać, że tak naprawdę jest chętna. Przez ostatnie 70 lat piosenkę śpiewało wiele sławnych duetów, ale w tym roku niektóre stacje radiowe wycofały ją pod naciskiem grup feministycznych, które twierdzą, że piosenka gloryfikuje ”date rape” i tabletki gwałtu (w którymś momencie piosenkarka pyta ”co jest w tym drinku?”).

Nota bene, najbardziej znane nagranie piosenki, w filmie ”Neptune's Daughter”, zawierało dwie wersje, w jednej z nich role były odwrócone. Pokazuje to, że producenci zdawali sobie doskonale sprawę, jak można manipulować przekazem.

A co sądzą ematki?

Obserwuj wątek
    • miss_fahrenheit Re: Baby, It's Cold Outside 22.12.18, 20:10
      Uważam, że dopatrywanie się wszędzie ucisku i przemocy może ośmieszyć skądinąd słuszne idee. W tej konkretnej piosence (którą bardzo lubię zresztą) jest raczej flirt, niż jakikolwiek przymus. Z drugiej strony - faktem jest, że sytuacje od niekomfortowych po jawnie agresywne są często obracane w żart przez sprawców i otoczenie, a jeśli odbierasz cokolwiek jako rzecz nieprzyjemną, to brak ci poczucia humoru/masz PMS/jesteś histeryczką/babochłopem* (wybierz dowolne).
      • pani_tau Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 09:57
        A propos -dlaczego nikt się nie czepia Almodovara i tych jego filmów, w których gwałt to po prostu romantyczna przygoda (Porozmawiaj z nią) albo takie tam nudy na pudy (Kika)?
    • kosmos_pierzasty Re: Baby, It's Cold Outside 22.12.18, 20:14
      Czytałam o tym.
      Trudna sprawa, bo rację mają. Jednak piosenka ładna i trochę szkoda z niej rezygnować... Mam mieszane odczucia. Ale chyba bym odpuściła.
    • cruella_demon Re: Baby, It's Cold Outside 22.12.18, 20:21
      Kiedyś wariatów się izolowało. Obecnie rozbuchana poprawność polityczna dopuszcza ich do środków masowego przekazu.
      Ludzkość dąży do samozagłady.
    • chocolatemonster Re: Baby, It's Cold Outside 22.12.18, 20:40
      No blagam...Pani w tej piosence 'nie wypada' zostac a chcialaby.Zostanie ale wine za swawole zrzuci na drinka 'tak sie ululalam tym martini, ze wlasciwie nie wiem jak to sie stalo, ze obudzilam sie w lozku obok Johna'. Czytalam tez, ze chcieli sie dobrac do mojej ukochanej 'Fairytale in New York'. Zgroza.
      • disco-ball Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 08:34
        Onie! Fairytale in New York uwielbiam
      • maniaczytania Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 18:03
        właściwie to ta pani z piosenki jest właśnie taka prawie że 'wyzwolona' i dobrze wie, czego chce, tylko jeszcze wciąż się waha, bo "co ludzie powiedzą" wink
        • dziennik-niecodziennik Re: Baby, It's Cold Outside 24.12.18, 23:49
          Ale facet to burak. "Jak mozesz ranic moja dume?", "Jak mozesz mi to robic"??? No sorry, słabe, słabe...
    • woman_in_love skończy się odpałem na prawo i 5 krokami w tył 22.12.18, 20:59
      zamiast małego kroczku do przodu. Społeczeństwo bowiem tego nie wytrzyma.

Czyli będzie jak chociażby z walką o prawa uchodźców, która skończyła się zwycięstwem Orbana, PiS i wzrostem popularności partii prawicowych w całej Europie.

Szkoda.
      • milva24 Re: skończy się odpałem na prawo i 5 krokami w ty 22.12.18, 21:23
        Niestety podzielam Twoje zdanie.
      • turzyca Re: skończy się odpałem na prawo i 5 krokami w ty 23.12.18, 09:36
        Przez długi czas się tego obawiałam.
        Po czym trafiłam na to: youtu.be/_v-hzc6blGI i doszłam do wniosku, że jednak pojawienie się w przestrzeni publicznej haseł bardzo radykalnych powoduje, że te dotychczas skrajne wydają się być bardziej akceptowalne.

A piosenka jest świadectwem czasów, kiedy hasło "tak znaczy tak" było nie do wyobrażenia. Szkoda, że dla niektórych ono nadal jest niewyobrażalne.
    • 35wcieniu Re: Baby, It's Cold Outside 22.12.18, 21:10
      Sądzę jak wyzęj: ośmieszanie idei, która początkowo wydawała się sluszna i tyle.
    • saskia44 Re: Baby, It's Cold Outside 22.12.18, 21:26
      Przesada. To tylko piosenka, dzis nikt nie ma dylematow i o ile dwoje chce to uprawia seks i raczej nie martwi sie co kto pomysli. Co do drinka i tabletki gwaltu to ofiara w trakcie raczej nie pytalaby, co najwyzej nasteonego dnia, po wszystkim. To sie jednak inaczej odbywa.
    • beataj1 Re: Baby, It's Cold Outside 22.12.18, 21:57
      wychodzi na to, że się nie znam na molestowaniu, bo dla mnie ta piosenka była zawsze przykładem flirtu. I bardzo ją lubiłam.
      A już to wykonanie chyba nie powinno budzić emocji równściowych...
      • kandyzowana3x Re: Baby, It's Cold Outside 22.12.18, 23:18
        Ale tak wlasnie po zastanowieniu, to taki typowy przyklad " jak kobieta mowi nie to tak na prawde mysli tak" uncertain.
        • beataj1 Re: Baby, It's Cold Outside 22.12.18, 23:22
          Masz rację. Ale przecież na dobrą sprawę na tym polega flirt. Na niedopowiedzeniach, drugich dnach itd.
          I uważam że średniointeligentny facet naprawdę jest w stanie wyczuć różnicę. A jak nie daje rady to nie powinien się brac za flirt.
          • kandyzowana3x Re: Baby, It's Cold Outside 22.12.18, 23:35
            No przyznam, ze mam mieszane uczucia. W kontekscie historycznym ta piosenka jest jak najbardziej akceptowalna, ale czy dzis chcialabym by moje corki byly wychowywane w takim klimacie to juz mam spore watpliwosci uncertain. I bynajmniej nie I flirt mi chodzi. A sama piosenka super smile
            • cruella_demon Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 07:51
              Jak nie masz córek kompletnych kretynek, to załapią, że ta piosenka to żart.
              • czarniejszaalineczka Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 08:43
                a ty syna debila uczysz ze nie znaczy nie
                czy sie potem bedzie tlumaczyl, ze sama chciala bo wiadomo ,ze jak dziewczyna mowi nie to mysli tak ???
                • cruella_demon Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 08:46
                  Mój syn jeszcze jest za mały, ale jak podrośnie, nauczę go, że ma uważać, bo istnieją zaburzone baby, które oskarżą go o gwałt, jak na nie krzywo spojrzy w sklepie.
                  • czarniejszaalineczka Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 09:13
                    wszyscy gwalciciele byli kiedys mali
                    i ciekawe czego ich mamuski uczyly
                    • woman_in_love Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 09:45
                      Uspokój się już terfie.
              • jowita771 Re: Baby, It's Cold Outside 24.12.18, 15:12
                cruella_demon napisała:

> Jak nie masz córek kompletnych kretynek, to załapią, że ta piosenka to żart.

To, że załapią córki nie rozwiąże problemu. Rzecz w tym, żeby synowie nie byli idiotami i tez skumali.
                • cruella_demon Re: Baby, It's Cold Outside 25.12.18, 00:03
                  Na pewno będą się filozoficznie wgłębiać w treść piosenki lecącej przy okazji w radiu.
                  A wysłuchanie jej z raz do roku na pewno wpłynie na cały ich światopogląd i od tej pory zaczną czatować w krzakach na samotne kobiety, żeby je gwałcić.

Zgadzam się z woman, przez takie absurdalne akcje różnych świrów świat skręca w prawo. Najpierw była moda na "uchodźców", a teraz to. Obecnie wręcz nie wypada NIE być nigdy molestowanym, tak więc różne idiotki robią publiczne coming outy, bo kiedyś jakiś chłopak na nie spojrzał w TAKI sposób. Strach w ogóle komuś zaproponować randkę, bo a nóż trafisz na wariata.
                  • cruella_demon Re: Baby, It's Cold Outside 25.12.18, 00:14
                    I jeszcze jedno, zdziałać coś można edukacją młodzieży. Chłopców uświadamiać od małego, ze nie znaczy nie, a dziewczynek nie uczyć uległości. Natomiast zabranianie puszczania piosenki sprzed 40 lat, w której w sumie nic takiego nie ma jest tak absurdalne, ze nie wiadomo czy śmiać się czy płakać. Zwłaszcza w dobie łatwego dostępu do brutalnych gier, filmów i wszechobecnej golizny.

A już najbardziej mnie śmieszy dziamganie ematek, które w wątkach o grach prawie, że jednogłośnie pozwoliłyby grać mocno nieletniemu dziubusiowi w GTA5, a w wątku o plecaku z dziw**mi, twierdziły, że przecież nic dwuznacznego tam nie ma.

Nie rozśmieszajcie mnie.
      • magia Re: Baby, It's Cold Outside 24.12.18, 15:10
        Wspaniała ta wersja z Glee. Od dziś moja ulubiona smile
    • zeldaf Re: Baby, It's Cold Outside 22.12.18, 22:29
      Jest już wersja poprawna politycznie:
      www.youtube.com/watch?v=CJB9GP5gyAw
    • milka_milka Re: Baby, It's Cold Outside 22.12.18, 22:33
      Czytałam o tym, ubawiło mnie to. Idiotyzm i przesada, ludzie głupieją.
      • woman_in_love Re: Baby, It's Cold Outside 22.12.18, 22:39
        Terfy i Radfemy to rak feminizmu.
    • triss_merigold6 Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 07:05
      Sądzą, że paniom skupionym w organizacjach feministycznych peron odjechał, a w ogóle to mają za mało roboty i za dużo czasu na wymyślanie durnot.
    • anorektycznazdzira Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 08:39
      To coś w stylu akcji "nie jem awokado i w ten sposób ratuję planetę"
      zabieranie się za jakieś totalnie nieistotne pseudo-działania, kiedy do zrobienia na cito są znacznie poważniejsze rzeczy
      • czarniejszaalineczka Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 09:18
        co jest wazniejsze ?
        nie wszystko sie robi na cito
    • wapaha Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 09:53
      Nie bezpośrednio w temacie ale jednak
      Zostałam zbanowana w grupie feministycznej za pierdołę, czyli za złe uzycie słowa-w kontekście innym niż chcą tego feministki tongue_out

Każdy fanatyzm jest niebezpieczny
    • al_sahra Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 17:21
      Znajoma podesłała mi nową wersję piosenki ”Santa Baby” - w oryginale Eartha Kitt prosi Mikołaja o różne drogie prezenty, bo była grzeczna, w tej wersji Miley Cyrus śpiewa, że może sobie sama wszystko kupić, a od Mikołaja tylko żąda, żeby jej w pracy nie łapali za tyłek i żeby dostawała równą płacę z mężczyznami.

• czarniejszaalineczka Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 17:37
        fajne
      • czarniejszaalineczka Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 18:20
        big_grin
      • al_sahra Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 22:10
        mmoni napisała:

> Absolutnie najlepsza wersja

Tej nie znałam, aż dziw, że to puścili.
    • bywalec.hoteli Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 18:40
      jak możesz nazywać to „Christmas song” jak to nie ma nic wspólnego z Bożym Narodzeniem ? juz lepiej „piosenki zimowe albo świetlne” smile
      • al_sahra Re: Baby, It's Cold Outside 23.12.18, 22:11
        bywalec.hoteli napisał:

> jak możesz nazywać to „Christmas song” jak to nie ma nic wspólnego z Bożym Naro
        > dzeniem ?

Hmm, jakby Ci to wyjaśnić... na tej samej zasadzie, co Ty nazywasz się ”bywalcem”...
    • dziennik-niecodziennik Re: Baby, It's Cold Outside 24.12.18, 12:49
      A mnie na przyklad zawsze odrzucala znana "O, Ela!".
      Bo tekst "...musisz sie wreszcie nauczyc ze miłości nie wolno odrzucic" (wolno wolno!), brutalna przemoc wobec konkurenta oraz sugestie ze "jak ja Cie macam to git, ale jak idziesz na drinka z innym to juz dramat i upadek" są be i fuj.
      • zeldaf Re: Baby, It's Cold Outside 24.12.18, 15:06
        Oj znalazloby się dużo więcej podobnych kwiatków. Na przykład "Stand by your man".
        • mmoni Re: Baby, It's Cold Outside 24.12.18, 16:27
          "Hey Joe", "Oni zaraz przyjdą tu" - pierwsze z brzegu przykłady. Jeśli chodzi o piosenki, które są apologią przemocy wobec kobiet, to imię ich legion.
    • obrus_w_paski Re: Baby, It's Cold Outside 24.12.18, 16:59
      Piosenka oczywiście ładna, ale faktycznie czasy się zmieniły. Ostatnio mam fazę na filmy z lat 80, w większości bohaterka kobieta jest 100% zależna od widzimisie faceta, nie ma zdania, opinii ani władzy.

W zeszłym tygodniu oglądałam z siostrzeńcami takie ghostbusters- główna bohaterka nie dość ze nie ma nic do powiedzenia, to jeszcze nie pozostaje nic innego jak „zakochać” się w facecie, który 1) jej nie słucha 2) próbuje na sile wejść jej do mieszkania, mimo ze ta siła próbuje zamknąć przed nim drzwi a potem gonią się po kuchni. BardZo mnie ten film zniesmaczył

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka