Dodaj do ulubionych

alergia na roztocza, plesn

09.01.19, 16:28
Dziecku wyszly alergie na dermatophagoides pteronyssinus i farinae (roztocza?) oraz na alternaria alternata - (plesn?) m.in. Przy czym na roztocza wynik byl wysoki (class 5 na 5).
Czy ktoras mama ma dziecko z takimi alergiami a nie wykazujace typowych obiawow? Nie swedza oczy, nie sa czerwone, nie ma kataru, wysypki itp.
Co pomaga? Czy rzeczywiscie posciel z pierza nie jest dobra? Jesli wymienic to na jaka?
Czy te poszewki antyalergiczne rzeczywiscie sa skuteczne?
Jaka posciel, koldry, materac sie u Was sprawdzily?
Obserwuj wątek
    • aerra Re: alergia na roztocza, plesn 09.01.19, 18:11
      Ja mam dziecko z alergią na roztocza, ale sama mam też alergię i na roztocza i na alternaria. Odczulam się, ale szczerze powiedziawszy efekt jest średni, i tak jestem cały sezon grzewczy na lekach non stop.
      Oczy mnie nie swędziały chyba nigdy (no chyba, żebym sobie wtarła kurz bezpośrednio), katar mam, ale bez przesady, wysypki nie mam, mam natomiast inne objawy skórne (mniej więcej takie jak przy azs, tylko kontaktowo, plus wtórnie (egzemy) przy dużym nasileniu).
      Pościel mam taką, którą da się prać w 90 stopniach, kołdry i poduszki tak samo. Materace w pokryciach, które da się zdjąć i wyprać. W ogóle wszystko czego używam musi się dać wyprać.
      • oliv2 Re: alergia na roztocza, plesn 09.01.19, 20:25
        Dzieki. A jaka koldra/poduszka najlepsza? Mam z pierza i ja piore normalnie, pozniej do suszarki bez problemu. Czy sztuczne gromadza mniej roztoczy?
        • aerra Re: alergia na roztocza, plesn 09.01.19, 21:03
          w 90 stopniach?
          Tak, są kołdry antyroztoczowe, w których roztocza mają ograniczoną możliwość namnażania się.
    • majenkir Re: alergia na roztocza, plesn 09.01.19, 22:00
      oliv2 napisała:
      > Czy ktoras mama ma dziecko z takimi alergiami a nie wykazujace typowych obiawow
      > ? Nie swedza oczy, nie sa czerwone, nie ma kataru, wysypki itp.

To co ma?
    • sineado Re: alergia na roztocza, plesn 09.01.19, 23:33
      Moja córka ma na roztocza. Objawy to AZS, teraz już łagodniejsze, bo było nieciekawie. I objawy ze strony układu oddechowego, zapalenia oskrzeli, płuc, początki astmy. Wszystko na tle alergii. Łzawienia oczu, kataru nie miała nigdy. Pościel mam antyalergiczną, poszwy bawełniane, zmieniam co 2 tyg. Piorę min. w 60°C. Do materaca, tapicerowanych mebli, dywanów są specjalne środki do kupienia w aptece. Hamują namnazanie roztoczy. Wietrzenie na mrozie lub słońcu tez zabija roztocza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka