Dodaj do ulubionych

Michel Quoist o idealej matce

11.01.19, 08:22
"Moim największym odkryciem, mówi Bóg, jest moja Matka. Brakowało mi jej i dlatego ją stworzyłem. Sprawiłem, że powstała, zanim powstałem w jej łonie. Teraz jestem człowiekiem takim, jak wszyscy inni. Nie muszę nikomu niczego zazdrościć, bo sam też mam Matkę. Brakowało mi jej. Moja Matka nosi imię Maryja, mówi Bóg. Jej dusza jest czysta i pełna wdzięku. Jej ciało jest dziewicze i przeniknięte takim światłem, że nigdy nie mogłem oderwać od niej oczu, przestać jej słuchać i podziwiać. Moja Matka jest tak piękna, że wszystkie piękności nieba nie były mi bliższe od niej. Wiem, mówi Bóg, co znaczy przebywać w objęciach aniołów: a jednak, wierzcie mi, brakowało mi matczynych ramion!"(Michel Quoist).

Piękne, prawda?

Cytat pochodzi z: opoka.org.pl/biblioteka/T/TS/md_femkat.html
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Spoiler alert: Matka Kożu... znaczy Boska dymała 11.01.19, 08:30
      Więc z tym urojonym dziewictwem to tak wiesz, nie teges...
    • z_lasu Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 08:31
      Ciało matki jest dziewicze. Aha. Na wyspach Bergamutach podobno jest kot w butach. Widziano także osła...
    • czarniejszaalineczka Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 08:38
      ohyda
    • cosmetic.wipes Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 08:40
      Kazirodztwem trochę zaleciało 😃
      • z_lasu Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 09:01
        Bardziej niż trochę. Moje pierwsze skojarzenie to kompleks Edypa.
    • madamewu Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 08:49
      Ktoś jeszcze chciałby się zwierzyć, jak rozmyśla o dziewictwie swojej matki i nie może oderwać od niej oczu?
      • z_lasu Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 09:45
        😂
      • fawiarina Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 12:37
        Też to czytałam z pewnym takim obrzydzeniem..
        • mrs.solis Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 14:39
          Ja tez.
    • morekac Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 08:55
      Brzmi jak tekst człowieka zakochanego w kobiecie, nie jak tekst człowieka kochającego matkę. Jest wtraźny podtekst seksualny.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 09:10
        Tak to jest jak próbuje się podzielić na trzy jeden byt. I potem jest ojciec, który jest synem i jeszcze duchem świętym, który płodzi sam siebie...
      • aandzia43 Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 10:01
        morekac napisała:

> Brzmi jak tekst człowieka zakochanego w kobiecie, nie jak tekst człowieka kocha
        > jącego matkę. Jest wtraźny podtekst seksualny.
        >
        Normalka, brzmi jak zakonnice wzdychające do Jezusa wyraźnie rozpalone erotycznie. Banda zje..w pokrętnie kanalizująca swoje popędy.
    • same-old_mona Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 09:13
      Fuj, obleśne.
    • amsterdama Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 09:22
      A2, weź poczytaj, zrób coś dobrego, jeśli masz taką potrzebę, ale daj już spokój z tymi tekstami na forum. Jestem osobą wierzącą, ale niewiele rzeczy mnie tak irytuje jak religijny ekshibicjonizm.
      • atoness Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 09:30
        Mój syn w wieku lat trzech oznajmił, że jestem taka piękna, że nie może na mnie patrzeć. Teraz już naprawdę nie wiem co o tym myśleć.
        • alpepe Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 10:06
          hahaha
        • mamtrzykoty Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 10:56
          I słusznie, bo jakby patrzył, to mógłby się w tobie zakochać i miałby ogromny problem.
          Mądry dzieciak!
          • atoness Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 11:18
            Właśnie! Wtedy tak na to nie spojrzałam. A teraz aż mnie dreszcz przeszył. Jest dobrze.
    • iwles Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 09:45
      a2-a napisał:

> " Matka. Brakowało mi jej i dlatego ją stworzyłem.

Człowiek , który stawia siebie ponad Boga ?
      Wiesz lepiej, co Bóg myślał i co czuł ????

I ty to nazywasz "pięknem"?
      oj pycha przez ciebie przemawia i arogancja. Grzeszysz....

• aandzia43 Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 09:56
      Nie, egzaltowane i szkodliwe. Matka nie jest dziewicą, matka to KOBIETA z krwi i kości, pełny człowiek. Ten żeński eunuch którego poczęły mizogińskie mózgi niedojrzałych emocjonalnie facetów zwany Matką Boską nijak pełnowymiarowej kobiety nie przypomina.
      • czarniejszaalineczka Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 10:03
        10/10
    • alpepe Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 10:46
      Bardzo piękne, pokazuje, do czego prowadzi brak normalnego życia seksualnego.
      • fawiarina Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 12:38
        big_grin w rzeczy samej!
    • mamtrzykoty Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 10:54
      Piękne??
      Raczej okropne i obrzydliwe.
      Tak jakoś z kompleksem Edypa mi się kojarzy.
      • alpepe Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 11:24
        Ależ tego jest cała masa w piśmiennictwie świętych katolickich. Jakoś trzeba sublimować pociąg seksualny.
    • starczy_tego Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 11:34
      to nie jest piękne, to jest niepokojące uncertain
    • katja.katja Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 14:00
      Idealna matka to - matka jedynaka, który młodo zmarł i sam nigdy nie założył własnej rodziny, w dodatku zaszła w ciążę będąc wczesną nastolatką? Raczej kiepsko...
      • maslova Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 17:01
        Istnieją źródła mówiące o tym, że Jezus miał dzieci.
        • aandzia43 Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 17:10
          maslova napisała:

> Istnieją źródła mówiące o tym, że Jezus miał dzieci.

Oraz ze matka Jezusa miała poza nim inne dzieci. Ale co poradzisz na seksualne odpały grupki zboczeńców.
        • ichi51e Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 17:10
          i rodzenstwo
    • asia.sthm Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 14:34
      Fuj, wcale nie piekne - to wytwor bardzo chorej wyobrazni ....ale pisarzowi wszystko wolno nawet kiedy mu peron odjedzie.
      Az sprawdzilam z jakiej planety ten Michel Quoist - ksiadz i plodny tworca .
      Wsrod wybrana bibliografii
      Dzienniczek dorastającej dziewczynki,
      jakos mnie nie dziwi. A2, czytales to dzielo?

ttps://pl.wikipedia.org/wiki/Michel_Quoist
      • alpepe Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 14:46
        krwa, jaki zbok
      • a2-a Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 14:46
        Czytałem inną, Rozmowy o miłości: lubimyczytac.pl/ksiazka/54915/rozmowy-o-milosci i gorąco polecam.
        • asia.sthm Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 14:58
          Nie, dziekuje nie skorzystam, wystarczyl mi ciutek recenzji:
          "Autor zastosował niecodzienną formę literacką. Jest to historia o tym, jak młody człowiek odwiedza regularnie mędrca, który powoli wprowadza go w odkrywanie miłości."
          Niech sie wprowadzaja do wypeku - nie dla mnie ten sznur samochodow. Brrr.
          • katja.katja Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 16:20
            Owym mędrcem jest oczywiście ksiądz?
          • a2-a Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 17:33
            Ja sobie zdania nie wyrabiam na podstawie recenzji, wolę sam zapoznać się z tematem.
      • jowita771 Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 15:07
        Co też ten ksiądz wie o życiu dorastających dziewczynek i skąd?
        • maadzik3 Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 15:16
          dobre pytanie
        • alpepe Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 15:18
          Nieważne, czy coś wie, co się nafantazjował, to jego.
        • beneficia Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 20:47
          No, jeśli coś wie, to bardzo niedobrze.
    • mrs.solis Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 14:38
      Na ogol, zeby zostac matka trzeba najpierw uprawiac sex, a pozniej nastepuje porod i wtedy nie pozostaje nawet wspomnienie dziewictwa.
    • jdylag75 Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 15:22
      Wyobrażacie sobie analogiczne wynurzenia dziewczyny o ojcu?
    • ichi51e Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 17:07
      dlaczego dl dziecka jest istotne dziewictwo matki???
      • czarniejszaalineczka Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 17:13
        incele tak już mają
      • a2-a Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 20:43
        ichi51e napisała:

> dlaczego dl dziecka jest istotne dziewictwo matki???
        >

Bo dziewictwo to znak wyjątkowości.
        • beneficia Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 20:48
          Po porodzie to z całą pewnością.
        • vasaria Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 20:57
          Dziewictwo (czy prawictwo wink ) to brak doświadczeń seksualnych - w pewnym wieku norma, w pewnym wieku odchył - wyjątkowości w tym nie ma żadnej.
        • owmordke Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 17:34
          Dla normalnego czlowieka dziewictwo nie ma zadnej wartosci. Katolicki fetysz dziewictwa to efekt prania mozgu od kolyski.
          • a2-a Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 18:18
            E, tam...
          • morekac Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 20:25
            Dziewictwo jest sprawą zasadniczo jednorazową, bycie empatycznym, ciepłym (i jakie jeszcze tam zalety powinna mieć matka) przez kilka czy kilkanaście lat wychowywania dziecka jest znacznie ważniejsze.
            • a2-a Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 20:58
              A jak matka ma wymienione cechy, ale np. jest narkomanką, alkoholiczką lub złodziejką?
              Dziewictwo jest symbolem czystości i niewinności, czyli bezgrzeszności.
              • gryzelda71 Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 21:02
                A czystość i niewinność to najlepsze cech matki?
                • a2-a Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 21:57
                  Tak
                  • gryzelda71 Re: Michel Quoist o idealej matce 13.01.19, 17:23
                    W sumie masz rację. Ważne,zeby raczki myła i była niekaralnasmile
                • morekac Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 22:01
                  Matka musi być czysta, z tym się zgadzam. Ojciec zresztą też. Zachowanie higieny jest wskazane przy małych dzieciach, chociaż też nieprzesadne, bo smarkacze podobno alergii dostają od nadmiaru sterylności.
              • morekac Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 21:25
                Pijaczka czy narkomanka najczęściej utraciła wszelkie uczucia i tylko wódka ją interesuje, nie dzieci.
                Czystość i niewinność zapewne jest zaletą w przypadku funkcjonariuszy KK, ale rodzice to przede wszystkim muszą umieć ochronić swoje dzieci, ubrać je, nakarmić i wychować, nie zaś klęczeć godzinami w modlitwie. Naiwność, którą często niektórzy rozumieją pod pojęciem niewinności, nieczęsto idzie z tym w parze. Z życiem niestety trzeba się mierzyć, nie zaś trwać bezczynnie w modlitwie jako niewinna lelija, która nie wie, skąd biorą się dzieci, a zło świata pozostaje jej zupełnie obce.
                • a2-a Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 22:01
                  Dziecko uczy się od rodziców, czystości i niewinności także, aby w życiu poradziło sobie ze złem tego świata.
                  Proste...
                  • morekac Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 22:13
                    Aha. Można uczyć się bycia dobrym i prawym człowiekiem, ale da się być mentalną dziewicą do końca życia.
                  • katja.katja Re: Michel Quoist o idealej matce 13.01.19, 11:28
                    Aby poradzić sobie ze złem Tego świata raczej potrzebne są cechy całkowicie odwrotne od niewinności big_grin
    • satur13 Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 18:02
      To są psychotyczne urojenia bardzo chorego człowieka, takie rzeczy należy jak najszybciej leczyć, i to przymusowo.
    • anberte1 Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 18:30
      obrzydliwe to.
      a kto wie kto tam za klawiaturą siedzi? może a2-a to pedofil ?
      • vasaria Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 18:58
        Też mam takie wrażenie, ze on się tymi wątkami emocjonalnie (albo i nie emocjonalnie ... bleh) na tym forum brandzluje. Zasadniczo, ten cały a2-a czy jak on tam ma, to obleśny religijny zbok ! Fuj !
      • milva24 Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 19:02
        U Ciebie też nie wiadomo kto siedzi.
    • rosa-fira Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 19:36
      Fascynujące. A co mówią lekarze?
    • chicarica Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 21:51
      Tak, tak, idealna i dziewica, a jednocześnie matka. Potem się dziwić że mają whore madonna syndrome.
      • a2-a Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 22:49
        Niektórzy się dziwią, bo nie wiedzą że to jest tajemnica wiary, cud...ale i także świętość dla katolików.
        • alpepe Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 23:27
          Ale czy wiesz, że dogmat o dziewictwie Maryi pochodzi bodajże z XIX wieku?
          • a2-a Re: Michel Quoist o idealej matce 11.01.19, 23:54
            Na płaszczyźnie wiary, to co najistotniejsze w sensie dogmatycznym, istnieje niezmiennie od zarania dziejów. Ogłoszenie dogmatu, tylko oficjalnie potwierdza daną prawdę.
            • daisy Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 19:11
              O jezu, kolejny do wygaszenia...
              • a2-a Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 19:45
                Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus; supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae caelestis, Satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen
                • gryzelda71 Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 20:12
                  nie pomoże
                  • a2-a Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 20:59
                    Zawsze pomaga.
                    • gryzelda71 Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 21:03
                      Nie tym razem.
                      • a2-a Re: Michel Quoist o idealej matce 12.01.19, 21:55
                        gryzelda71 napisała:

> Nie tym razem.

Nie tylko tym razem, ale za każdym razem.
                        • czarniejszaalineczka Re: Michel Quoist o idealej matce 13.01.19, 11:32
                          a rozmawiales o tym z psychiatra ?
                          • a2-a Re: Michel Quoist o idealej matce 13.01.19, 14:11
                            Proszę Pani, ja wiem że nie każdy kto nie szanuje dziewictwa zaraz musi być pedofilem, ale jeśli dziewictwo kogoś mierzi, to może faktycznie powinien udać się po poradę...
                            • gryzelda71 Re: Michel Quoist o idealej matce 13.01.19, 14:48
                              To idź,po porade.
                            • morekac Re: Michel Quoist o idealej matce 13.01.19, 16:26
                              Dla większości ludzi w pewnym wieku dziewictwo, zwłaszcza zaś dziewictwo własnej matki, nie ma większego znaczenia. Może być nieznaczną zaletą albo wadą, ale jego znaczenie jest znikome w porównaniu z innymi wadami czy zaletami danej osoby. No, chyba że ktoś jest nastolatkiem z myślami opętanymi seksem i/lub zachowaniem czystości. Normalnym ludziom takie zafiksowanie jednak mija, bo dociera do nich, że nie jest to najistotniejsza cecha człowieka i życie jest zbyt skomplikowane, by robić sobie z tego fetysz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka