Dodaj do ulubionych

Pies stracił sluch

14.01.19, 18:48
Mój 6 letni pies stracił słuch - nic nie da się zrobić . Czy ktoś miał podobny przypadek? Jak się z nią kontaktować ? Zachowuje się jakby buła w depresji , osowiała był chęci do życia . Czy może znacie kogoś kto pracuje z takimi psami ?
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 18:56
      Behawiorysta sobie poradzi, nauczy psiaka reagować na Twoje gesty. Paradoksalnie to łatwiejsze niż reagowanie na komendy głosowe, bo psy między sobą porozumiewają się mową ciała (uszy, ogon itp.)
      Na spacerach koniecznie na smyczy.

Będzie dobrze smile
      • jola-kotka Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 18:59
        Oby
    • jola-kotka Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 18:57
      O kurde przykro mi. Ja jezdze z pasami na rozne szkolenia ale o takim specjaliscie to nie slyszalam.
    • peonka Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 19:01
      Skąd jesteś? Wiem że w schronisku w Korabiewicach są psy niewidome, nie wiem czy nie mają też niewiadomego i nieslyszącego jednocześnie. Jeśli nikogo nie znajdziesz, a jesteś z okolic Warszawy, moze skontaktuj się z nimi i coś podpowiedzą?
    • ciapkiwciapki Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 19:36
      nie pocieszę. głuchy pies to kaleka. nie słyszy naszych komend, a co ważniejsze nie słyszy zagrożenia. musi być ciągle na smyczy. na początku wpada w panikę gdy dzieje się coś , czego się nie spodziewał - czyli niemal wszystko. jeśli to duży pies to uważajcie jeszcze bardziej. widząc wszędzie zagrożenie będzie Was bronił w sytuacjach które takiej obrony nie wymagają.
      dużo by pisać. tak, mam głuchego psa. ma szczęście bo ma podwórko dla siebie. gdy chcemy go zawołać musimy stanąć tak, żeby nas widział i mógł zareagować na ruch ręką. czyli w praktyce - biegamy za psem. ruszenie samochodem wymaga dokładnego sprawdzenia , gdzie pies jest - głucha komenda potrafi wleźć pod koła. sprawdzić gdzie jest, okazać się i zaprowadzić go w bezpieczne miejsce. na spacery tylko na smyczy i pełna koncentracja na psie. bo nagle zobaczy psiego wroga tuż przed nosem ( a wróg obszczekuje go od pięciu minut) i albo próbuje uciec albo rzuca się na wroga. w obu przypadkach człowiek może wylądować na tyłku.
      nasz pies oprócz tego że jest głuchy to jeszcze ma reumatyzm i jest po prostu stary. nie będę cię oszukiwać: dopóki nie stracił słuchu było o niebo łatwiej.
    • piekna_remedios4 Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 19:46
      Nigdy przenigdy nie dopuścić do samodzielnego oddalenia się psa. Mój biedaczek tak zaginął, nigdy go nie odnaleźliśmy.
      • ciapkiwciapki Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 19:50
        mojego ledwo dopędziliśmy. to był moment, wyszłam do skrzynki pocztowej przy furtce. biegłam kilka metrów za nim ( bo on już powolny) i irracjonalnie darłam się w niebogłosy wołając kundla. dopędziłam bo sąsiad wracał ze spaceru i mój głucholec stanął sie przywitać.
        • piekna_remedios4 Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 21:29
          Raz mi się udało go zgarnąć jak hasał po lesie, kompletnie bez żadnej kumacji dokąd idzie. I wydawałoby się, że bez problemu dogoni się 14-letniego psa. Akurat. Ledwie go dorwałam, ale musiałam go klepnąć w plecy, żeby zorientował się, że jestem za nim sad
    • thea19 Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 20:03
      byl kiedys taki serial o kanadyjskim policjancie "Na poludnie" i glowna postac miala gluchego psa. Calkiem niezle sobie radzili.
      • kanna Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 20:39
        Też na Animal oglądałam film o ludziach, którzy przygarnęli głuchego psa ze schroniska.
    • muchy_w_nosie Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 20:42
      Tak, mój pies stracił w wieku 12 lat, nigdy nie chorował na uszy, przez ostatnie pół roku darłam się na niego na spacerze bo nie słuchal, później była akcja w lesie, że nagle pies znikł ja biegam zdyszana, krzyczę, cofnęłam się do samochodu i stał wystraszony, po zapięciu smyczy ani myślał żeby odejś od auta, zadzwoniłam po męża i do domu pojechaliśmy. I wówczas mąż powiedział, że pies jest głuchy i faktycznie. Przez kolejne 2,5 roku mocno gestykulowałam i klaskałam czy skakałam głośno i szybko załapał - trochę dziwnie wyglądałam ale Drops był zadowolony.
      • muchy_w_nosie Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 20:46
        Z klaskaniem i skakaniem to o drgania chyba chodziło bo spokojnie na 5-10 m byla reakcia, obracał się i ja wtedy przywoływałam go gestami i mimiką twarzy.
    • default Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 20:43
      Nasz Rudy ogluchl na stare lata. Radził sobie świetnie, ale może dlatego ze gluchota przychodziła stopniowo i miał czas się przystosować. Na spacerach zawsze patrzył na mnie i momentalnie reagował na gesty. Zresztą zawsze był psem zdyscyplinowanym, pilnował się, nie uciekał.
      Na pewno gorzej jest gdy gluchota przychodzi nagle.
    • berdebul Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 21:06
      Światło (mała latarka), gesty (te zawsze warto wprowadzać od szczeniaka, na starość jak znalazł), albo wibrująca obroża.
      Jeżeli psu nie dolega nic innego, to smaczki, spacery (smycz, linka) w spokojnej okolicy i nowe zabawki powinny pomoc.
      Zofia Mrzewinska pracowała z psami o specjalnych potrzebach.
    • boo-boo Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 21:17
      Mój był głuchy jak pień przez kilka ostatnich lat życia.Ogłuchł z dnia na dzień. Komunikacja tylko wizualnie- znał komendy wizualne. Oprócz tego nie spuszczasz go z oka ani ze smyczy w terenie otwartym. Taki ciapowaty się zrobiła ale najbardziej mnie śmieszyło, że nie bał się grzmotów burzy jak dawniej. A i raczej nie podchodź od tyłu dotykając go znienacka- może się wystraszyć i okazać to.
      • ciapkiwciapki Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 21:25
        o. a mój głuchy jak pień burzę jakoś wyczuwa.
        • boo-boo Re: Pies stracił sluch 15.01.19, 11:41
          Jak zobaczyłam mojego stojącego w deszczu, a dookoła grzmiało i piorun strzelił dwa razy ....taki sobie stał, rozglądał się jakiś znudzony i nie był świadomy. Do domu musiałam na siłę wciągać bo na kiwanie ręką nie reagował.
      • naturella Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 21:27
        Nasza pani behawiorystka, prowadząca szkolenia dla psów ma głuchego owczarka szwajcarskiego. Pies jej pomaga w szkoleniach szczeniaków w psim przedszkolu. Nie zauważam nigdy nic „innego” w jej zachowaniach, trzeba tylko pamiętać, żeby nie podchodzić do niej od tylu. Jeśli ktoś jest z Warszawy to mogę podać namiary na priv, bo na pewno kobieta umie obchodzić się z głuchym psem.
    • starobrno Re: Pies stracił sluch 14.01.19, 21:54
      Widziałam gluchefo psa szkolonego. Wesoły, zadowolony, karny. I po szkoleniu biegał luzem. Miał obrozę elektryczną - włączoną na poziom 1 (delikatne wibracje jak telefonu komórkowego). Uszy do góry, będzie dobrze. Na stronach anglojęzycznych jest więcej materiałów o szkoleniu psów głuchych.
    • kanga_roo Re: Pies stracił sluch 15.01.19, 08:37
      mój poprzedni pies oprócz komend werbalnych znał i reagował na gesty. często mu pokazywałam, zamiast mówić. no ale nie był głuchy.
      ja bym się zainteresowała tą obrożą wibrującą, i najpierw nauczyła psa, że kiedy wibruje, to ma Cię odszukać wzrokiem (czyli wibracja to jak wołanie po imieniu). parę psich przysmaków i się nauczy. a potem tak, jak się uczy szczeniaka, kolejne komendy w wersji migowej. a w nocy - latarka. myślę, że kiedy zaczniesz z psem pracować, zamiast się martwić, odzyska chęć do życia. sześcioletni pies to jeszcze młodziak smile
      ja miałam suczkę która na starość straciła wzrok, bardzo szybko się nauczyła funkcjonować w nowych realiach, właściwie doszła tylko jedna nowa komenda "uważaj", na co się zatrzymywała i sprawdzała łapą, co jest przed nią smile mało kto wiedział, że jest niewidoma.
    • kosheen4 Re: Pies stracił sluch 15.01.19, 09:02
      Nie wiem czy pracuje z guchymi psami, ale mozesz wygooglac Ewelina Wlodarczyk Canid. pani jest zoopsychologiem, i przypuszczam ze moze pomoc, naprowadzic na odpowiednie metody postepowania.
      • kaka73 Re: Pies stracił sluch 15.01.19, 09:11
        Dziękuję bardzo za informacje. To mały piesek, spokojny, maltańczyk kochany, nie sprawiający problemów. Jestem ze śląska. Jakiś tam kontakt juz załapałam zobaczymy - mam dzwonić. Weterynarz powiedział, że najlepiej zrobiłby mu drugi pies. Mieszkamy w domu, z dala od ulicy, pies wychodzi sam , poza teren naszej działki się nie oddala. Na spacer zasze na smyczy,
        • ajaksiowa Re: Pies stracił sluch 15.01.19, 09:24
          Ale działka ogrodzona?
          • kaka73 Re: Pies stracił sluch 15.01.19, 11:00
            Tak działka ogrodzona. Zastanawiam się nad jakimś przyjacielem dla niej - może to byłoby rozwiązanie - tylko to reweolucja w domu, problem z pozostawieniem już dwóch psów podczas wyjazdów. Teraz jeździ z nami, ale z dwoma psami to juz nie tak łatwo.
            • kanna Re: Pies stracił sluch 15.01.19, 11:05
              Na razie spędzaj z nią więcej czasu i zacznij ćwiczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka