Dodaj do ulubionych

Gitara dla dziecka

19.01.19, 12:47

Syn chce się uczyć grać na gitarze. Poradzicie mi proszę jaką gitarę mu kupić bo się na tym nie znam. Syn ma 11 lat, wiem ze dla dzieci są takie w mniejszym rozmiarze. No i nie chciałabym przepłacać bo nie wiadomo co z tego wyjdzie. Czy używana to jest jaka opcja czy jednak lepiej nową?
Obserwuj wątek
    • beauty_agadir Re: Gitara dla dziecka 19.01.19, 13:04
      Pytanie za szerokie.Najpierw znaleźć nauczyciela.Czy będzie się uczył klasycznie,z nut czy brzdąkając piórkiem "ze słuchu".Do drugiej opcji można kupić coś tańszego np.w sklepie muzycznym.Za porządna gitarę dla dziecka klasyczną,używaną trzeba dać ok.800 zł.
    • niktmadry Re: Gitara dla dziecka 19.01.19, 13:08
      Przy używanych trzeba sprawdzić czy da się ją dobrze nastroić. Bo słuch sobie zniszczy grając na rozstrojonym instrumencie. Co do reszty to nie poradzę. Nie wiadomo czy syn chce grać klasycznie czy akordami. Posłuchaj nauczyciela.
    • mikams75 Re: Gitara dla dziecka 19.01.19, 13:24
      zaczac od nauczyciela, ten doradzi rodzaj gitary, rodzaj strun i rozmiar. W necie jest wiele tabelek okreslajacy rozmiar instrumentow pasujacy do wieku, badz wzrostu, ale nie patrz na to, np. moje dziecko zupelnie sie nie wpasowuje w te tabelki, bo ma po prostu dlugie rece.
      Uzywane instrumenty sa ok, ale tez trzeba umiec wybrac.
    • kubek290713 Re: Gitara dla dziecka 19.01.19, 14:29
      Mój syn uczy się grać na gitarze w szkole muzycznej już 3 rok a ma obecnie prawie 9 lat. Od miesiąca ma już trzecią gitarę. Zaczynał od rozmiaru 1/2, później 3/4 a teraz 7/8. Nam gitarę dobierał nauczyciel a kupiliśmy przez internet polecaną przez nauczycieli. Ta ostatnia gitara ma najlepsze brzmienie ale też była najdroższa.
      • izabelka55 Re: Gitara dla dziecka 17.12.19, 18:41
        Wow mój zaczynał szkołę muzyczna jako 6latek i grał na 3/4 teraz tzn. od 1,5 roku ma 4/4 i jest ok. Pierwsza miał używana za 100zl odkupioną bo miała ryse, nówka za 1500.
    • suuar Re: Gitara dla dziecka 31.01.19, 19:42
      Jeżeli chodzi o rozmiar gitary, to już w wieku 11 lat jeżeli syn jest dość wysoki, to może zacząć od razu na docelowym rozmiarze 4/4. Przede wszystkim podaj budżet jakim dysponujesz i to czy mówimy, tu o gitarze klasycznej czy akustycznej.
    • bistian Re: Gitara dla dziecka 31.01.19, 20:11
      Poproś kogoś, kto gra, potrafi stroić i ma słuch, niech wybierze.
      Czasami używana gitara to jest strzał w 10, ale każdą gitarę trzeba mieć w ręku, zagrać na niej.
      To nie tylko lakier i ładny wygląd, ale rodzaj drewna, jakość wykonania, prawidłowe rozmieszczenie progów, jakość naciągu itd. Niektórych gitar nie da się nastroić dobrze, bo mają wadliwie rozmieszczone progi i coś fałszuje, niby mało, ale jednak wkurza.
      Poszukaj poradników na YT, jak wybrać gitarę?
      • memphis90 Re: Gitara dla dziecka 22.05.19, 08:41
        Do strojenia teraz sa aplikacje w telefonie smile
    • ga-ti Re: Gitara dla dziecka 31.01.19, 20:30
      Kup używaną, jak syn załapie bakcyla to zainwestujecie w nową. Piszę z doświadczenia, memu dziecku przeszło po pół roku, dotrwało do końca roku szkolnego, by zamknąć cykl zajęć u nauczyciela.
      Pewnie, że poradź się fachowca co do rozmiaru, strun, rodzaju itp. ale z większą inwestycją się wstrzymaj.
    • slonko1335 Re: Gitara dla dziecka 01.02.19, 07:22
      najlepiej znaleźć nauczyciela u którego da się wypożyczyć gitarę, my tak zrobiliśmy
    • sansei Re: Gitara dla dziecka 22.05.19, 08:36
      Z takich bardziej przystępnych cenowo to do nauki poleciłbym Ci kupić synowi gitarę klasyczną fińskiego producenta Kantare.
    • rena.k Re: Gitara dla dziecka 22.05.19, 08:47
      Mój ma 9 lat, jest bardzo drobny, gra na gitarze 4/4. Gitara dobierana przez nauczyciela.
    • mallard Re: Gitara dla dziecka 22.05.19, 08:52
      mojave napisała:

> Syn chce się uczyć grać na gitarze.

Klasycznej, czy elektrycznej? 🙂
    • yenna_m Re: Gitara dla dziecka 22.05.19, 09:05
      Pierwszą gitarę kupilam akustyczna.
      To byl taki dobie pomysł.
      Kolejna byla elektryczna. I pykło.
      W tej chwili moi synowie mają po kilka gitar wink

Moze warto porozmawiać z dzieckiem, na czym chcialoby konkretnie grać?

Rozmiar dobierze nauczyciel.
    • gryfos Re: Gitara dla dziecka 17.12.19, 14:46
      Z używanymi różnie bywa, ale jak się znasz i umiesz ocenić stan techniczny instrumentu to czemu nie. Dla dziecka w tym wieku to najlepszy będzie rozmiar 3/4, ale można też już próbować na 4/4. Moim zdaniem edukacje najlepiej rozpocząć na klasycznej. Przede wszystkim ze względu na struny, które są bardziej przyjazne dla palców i szerszy gryf, na którym precyzyjniej możemy dociskać daną strunę.
    • asfiksja Re: Gitara dla dziecka 17.12.19, 19:36
      Kup taką z Lidla za 200 zł (żart).
      W moim świecie się najpierw instrumenty wypożycza ze szkoły, dopiero potem, jak dziecko jest pewne na 100%, że to jest to - kupuje się własny, niekoniecznie od razu lutniczy, ale już taki przyzwoitszy fabryczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka