Dodaj do ulubionych

A która z ematek nie jest

03.02.19, 10:56
niczyją chrzestną? Część z Was jest niewierząca, ale sama znam przypadek niewierzącej poproszonej na chrzestną, która się w dodatku zgodziła wink Większość ze znanych mi dorosłych dostąpiła tej roli.
To jak, macie chrześniaków i ciepłe z nimi relacje czy nie?
Obserwuj wątek
    • verydry Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:02
      Mamy. Kocham jak swoje. Podobnie mąż kocha jak swojego - chrześniaka.
    • saskia44 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:02
      Nie jestem niczyja chrzestna.
      • saskia44 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:03
        Poza tym nie wiem jak mozna zgodzic sie na bycie chrzestna/ym bedac niewierzacym.
        • agniesia331 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:10
          Córkę siostry kocham jak swoją.Inna chrzesz ce.której chrzestna zostałam mając 18 lat. ( bo tak rodzina sobie umysłową i moja matka) widuje raz na 5 lat na weselach. To kobieta 25 plus.Nie wiem czy wypada ale zawsze jej wtedy te kilkaseT zł wciskam. Czekam na wesele.bo ostatni porządny prezent był na komunie
    • spanish_fly Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:06
      Ja nie jestem niczyją chrzestną.
    • joxanna1 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:08
      W pewnym sensie ja. Jeden chrześniak dorosłych do 18 i dokonał formalnej apostazji, a drugi nie dotrwal nawet do 1 komunii. W dalszym ciągu są bratankiem i siostrze cen ciotecznym. Utrzymujemy kontakty raczej z rodzicami, starszego widujemy tylko na święta, dawno już nie mieszka z rodzicami. Drugi ma na razie 11 lat, ale rzadko się widujemy z powodu różnych komplikacji organizacyjnych.
      • mamablue Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:17
        Niezła historia.
    • 123zielona123 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:09
      Nie mam. Pewnie dlatego, że brak rodziny, a dla koleżanek byłam za biedna smile
    • asia-loi Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:13
      Mam chrześniaka (u kolegi) i chrześnicę (u siostry), ale matką chrzestną zostawałam, jak jeszcze byłam wierząca i praktykująca.
    • manon.lescaut4 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:14
      Ja nie jestem, ale u mnie w rodzinie było naprawdę mało dzieci, to się zmieniło ostatnio, ale większość nie chrzci. Wśród bliskich koleżanek dzieci to głównie jedynacy (albo wcale) wiec pierwszeństwo miały siostry a nie przyjaciółki.
    • grru Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:14
      Nie jestem i nie będę. Moje dziecko też ie jest ochrzczone.
      • stwory_z_mchu Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 20:51
        U nas to samo smile
    • ginger.ale Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:15
      Ja nie jestem chrzestną. Mąż ma chrześniaka - syn przyjaciela.
    • iberka Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:17
      Mam chrześniaka, relacje kiedyś bliskie - od pewnego czasu właściwie żadne. Za biedna jestem na wymagania i oczekiwania
    • maaria33 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:17
      Ja nie jestem. Nie bardzo sobie wyobrażam, że komuś mógłby przyjść taki pomysł do głowy.
      • mamablue Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:18
        Różnie się to układa, kto wie? wink
        • maaria33 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:22
          Nie sądzę, że ktoś uwierzy, że będę pomagać w katolickim wychowaniu - dosyć odwazny pomysł wink
          • milva24 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:24
            Ale jest coś takiego jak świadek chrztu, do tego wierzącym być nie trzeba.
            • maaria33 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:28
              Ale świadek chrztu to chyba nie chrzestny?
            • 35wcieniu Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:51
              Przecież to co innego. Mówimy o chrzestnych.
            • thea19 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 12:21
              swiadek chrztu musi byc wierzacy tylko nie katolik a prawoslawny np
              • milva24 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 15:12
                A to nie wiedziałam.
                • angazetka Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 20:27
                  Nie musi. W szczególnych przypadkach może być niewierzący.
          • asia-loi Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:27
            maaria33 napisała:

> Nie sądzę, że ktoś uwierzy, że będę pomagać w katolickim wychowaniu - dosyć odwazny pomysł wink

Ale żadnemu chrzestnemu rodzice dziecka nie pozwolają na to, aby chrzśni wtrącali się w wychowywanie dziecka. Chrześ mają inne zadania.
            • maaria33 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:28
              Jakie?
              • czarniejszaalineczka Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:44
                wyskakiwac z kasy na komunie , slub itd
                • asia-loi Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:57
                  czarniejszaalineczka napisała:

> wyskakiwac z kasy na komunie , slub itd
                  >

Dokładnie. Nie można ochrzcić dziecka, tak by nie było chrzestnych.
                  A swoją drogą ciekawa jestem kto i kiedy wymyślił chrzestnych, może ktoś wie?
            • m_incubo Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:33
              Jakie? Prezenty powyżej pewnej kwoty?
              • maaria33 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:50
                big_grin
    • milva24 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:26
      Mam dwójkę z czasówgdy byłam wierząca i praktykująca, w bardzo bliskiej rodzinie (rodzeństwo moje i męża) i tak, mam dobre kontakty, choć dzieci na razie małe.
    • nutella_fan Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:30
      Ja nie mam chrześniaków.
    • m_incubo Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:31
      Nie jestem, kilka razy odmówiłam, były to osoby z gatunku trzy razy w życiu w kościele i obowiązkowo jeden z nich w białej sukni - w tym moje rodzeństwo. wink
      Nie znoszę hipokryzji i tego typu szopek, do tego nie mam i nie chcę mieć nic wspólnego z KK.
      Z tego też powodu osoby prawdziwie wierzące i praktykujące nie biorą mnie pod uwagę przy wyborze chrzestnych.
      Wszyscy to w końcu zrozumieli i przestali pytać: o rany, co ci zależy??
    • czarniejszaalineczka Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:42
      ja nie mam i nie bede miec zadnych chrzesniaków
    • tojamarusia Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:44
      Mam 1 chrześnicę- dorosłą, dzieciatą. Zostałam w to wrobiona jak miałam 14 lat, nie miałam nic do gadania.
      Z chrześnicą bardzo się lubię, nasze córki są w tym samym wieku i przyjaźnią się.
      • berber_rock Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 17:42
        Witaj w klubie.
        Ja podobnie. Poproszono mnie na chrzestna w wieku 15 lat. Moja matka tonem milusinskim stwierdzila "a sprobuj powiedziec nie".
        Zeby bylo ciekawiej, wszyscy byli swiadomi ze z kosciolem mi nie po drodze, ale luczyli na to ze jak dorosne to zmadrzeje. I mieli racje, jak doroslam, to wystapilam o apistazje smile
        Co do chrzesniaka, to wstyd przyznac, ale widzialam go w zyciu jedynie 2x na oczy. Raz na chrzcie, drugi kuedys w trakcie swiat. Inna kwedtia ze chlopak urodzil sie za granica i tam mieszka do tej pory, wiec okazji za duzo nie bylo.
        Potem ja wyemigrowalam do jeszcze innego kraju i tak sie potoczyło.
        Chlopak ma dzisiaj 25 lat, mowi mocno lamana polssczyzna. Kontaktow specjalnych raczej nie utrzymujemy.
    • ficus_carica Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:44
      Nie byłam chrzczona, więc trudno, żeby ktoś wpadł na pomysł proszenia mnie na chrzestna.
    • malia Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:46
      Nie mam i nie planuję być niczyją chrzestną
    • alpepe Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 11:57
      Ja nie jestem i nie będę.
    • takisobieludz Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 12:10
      Ja nie jestem. Ale moja bratowa jest w ciazy i sie boje, ze mnie na chrzestna poprosza big_grin
    • kotomama Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 12:12
      Nie jestem bo nie mogę być. Jestem ateistką od urodzenia, a z kościołem katolickim zerwałam w wieku lat 11 kiedy nauczyłam się, że można i warto artykułować swoje poglądy.
    • kkalipso Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 13:09
      Nie jestem chrzestną - odmówiłam i dobrze bo to jednak zobowiązanie.
    • swiezynka77 Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 14:22
      Sama nie jestem ochrzczona więc chyba się nie nadaję big_grin
    • katriel Re: A która z ematek nie jest 03.02.19, 14:33
      Ja nie jestem niczyją chrzestną. Nikt mnie nigdy nie poprosił i w sumie zupełnie nie rozumiem, dlaczego. Jestem porządną katoliczką, biedna też jakoś szczególnie nie jestem (średnia krajowa, powiedzmy), uważam że świetnie bym się nadawała. Jeśli któraś ematka pilnie potrzebuje chrzestnej, a nie ma skąd wziąć, to się polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka