Dodaj do ulubionych

Wątek książkowy:)

03.02.19, 20:02
Lubię wątki książkowe, napiszcie proszę, co ostatnio przeczytałyście dobrego.
Z mojej strony polecam "Błoto słodsze niż miód" Małgorzaty Rejmer i "Dom z dwiema wieżami" Macieja Zaremby Bielawskiego. Obie świetne, moje ostatnie lektury.
Obserwuj wątek
    • maniaczytania Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:04
      Kryminał Kuźmińskich - pierwszą część, już się rozglądam za następnymi - tytuł "Śleboda"
    • kosmos_pierzasty Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:09
      Poldark kontynuuję.
      Czytałam "Cien wiatru", bo dostałam na Gwiazdkę, ale średnio.
      A najbardziej nie mogę się doczekać trzeciej części trylogii o Maj Kristiny Sandberg, ale to też sporo czytania, więc nie chcę mieszać - najpierw skończę jeden cykl, potem drugi.
      • kochamjesien79 Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:15
        Ten Poldark ma coś wspólnego z serialem "Poldark, wichry losu" ?
        Ja czytam "Middlesex" Eugenidesa i mi się podoba.
        • maniaczytania Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:15
          Serial jest na podstawie serii książek smile
          • potworia Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 03:42

Ja ostatnio z klasyki "Sheltering sky" z młodej polskiej eseistyki "Wyroby" Drendy. Smakuję też Pilcha "Żywego ducha" ale reaczej nie wchodzi. No i jak zawsze pod ręką Atwood, płodna i niezawodna. Tym razem "Kocie oko".
            • sko.wrona Re: Wątek książkowy:) 06.02.19, 09:48
              Odkryłam Atwood bardzo późno i teraz się nią zaczytuję: Opowieść podręcznej, Grace i Grace, no i oczywiście Oryx i Derkacz.
        • kosmos_pierzasty Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:17
          Ja w Middlesex utknęłam 20 lat temu jakoś big_grin
          I tak nawet myślałam, żeby zrobić drugie podejście.
          • verdana Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:29
            To tak, jak ja. Też przez Middlesex nie przebrnęłąm
          • fil.lo Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:46
            Middlesex nie czytałam, za to dość miło wspominam inną książkę Eugenidesa: Intrygę małżeńską. Nie jest to arcydzieło, ale czyta się dobrze.
        • daniela34 Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:19
          Bardzo dużo ma wspólnego - serial jest adaptacją książki. Książkowa saga Poldark ma 12 tomów, w tym tygodniu w Polsce wyszedł ostatni tom. Ja kończę 11-ty, 12ty czeka na odbiór w księgarni
      • stara.mostowiakowa Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:15
        Marcin Szczygielski 'Poczet królowych polskich'. Uwielbiam tego autora.
      • daniela34 Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:20
        kosmos_pierzasty napisała:

> Poldark kontynuuję.
        > Czytałam "Cien wiatru", bo dostałam na Gwiazdkę, ale średnio.
        >
        To dalszych tomów nie czytaj, im dalej w las tym gorzej moim zdanien - ostatni tom czytałam już na siłę, żeby skończyć serię
        • daniela34 Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:23
          Oczywiście chodziło mi o serię Zafona nie Grahama. Poldark niezły do końca
          • livia.kalina Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:50
            Ja Zafona lubię wszystko ale mój tata to jest jego prawdziwym miłośnikiem i wszystko czytał po 10 razy. To rzecz gustu.
            • daniela34 Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:59
              Mnie się pierwszy tom podobał, czytałam go zaraz po ukazaniu się w Polsce. Dalej było gorzej, a ostatni już w mojej ocenie był bardzo zły. Oczywiście, że to rzecz gustu, ale skoro pierwszy się Kosmosowi podobał średnio to...
              • kosmos_pierzasty Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:25
                Tak, domyśliłam się, że o Zafonie piszesz, że dalej słabiej - też czytałam w necie takie opinie. Tak, zdecydowanie odpuszczam.
    • stwory_z_mchu Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:26
      Niereportaże: Judith Schalansky - Atlas wysp odległych - piękna książka, pięknie wydana, pięknie skondensowana, wierzę, ze takie książki zostaną i mimo mojej wielkiej miłości do Kindla to musiałam ją mieć na półce w wersji papierowej
      Reportaże, ostatnio się wkręciłam:
      Małgorzata Szejnert - My, właściciele Teksasu - cyklr reportaży o tematyce PRL-u - ominął mnie ten czas, ale mam jakiś sentyment
      Kate Brown - Plutopia. Atomowe miasta i nieznane katastrofy nuklearne - też reportażowe, o produkcji plutonu w USA i ZSRR i oddziaływaniu atomowych miast na ludzi
      Marcin Wójcik - W rodzinie ojca mego - o imperium Rydzyka, straszne trochę, miałam wcześniej świadomość, ze ludzie opisani w reportażu istnieją, ale jednak takie potwierdzenie, że istnieją naprawdę jest smutne
      Marcin Wiecha - Jak przestałem kochać design - w kręgu moich zainteresowań
      • stwory_z_mchu Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:28
        Za to chętnie przyjmę polecenie czegoś w stylu Italo Calvino, którego kocham szczerą miłością. Albo jakąś dobrą iberoamerykańską literaturę, tęsknię za latem.
        • verdana Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:32
          Wczoraj przeczytałam Pawła Snajewa, Pochowajcie mnie pod podłogą - doskonała ksiażka. Nadopiekuńcza, wredna, chora psychicznie babcia i cała rodzina, która musi się jej podporządkować - a przede wszystkim wnuk, bezustannie leczony. Tylko to wszystko wcale nie jest takie jednoznaczne - zła bacia, maltretowane dziecko, mąż pod pantoflem - a pod tym wszystkim prawdziwe uczucia
          • stwory_z_mchu Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:49
            smile Czy to miało iść pod moim postem?
            Bo ja aktualnie jestem ciążowo rozchwiana hormonalnie i boję się, że nie dam rady udźwignąć książki w stylu "Małego życia" Yanagihary (chwilowo mam traumę, że bycie mamą chłopca i nie przekichanie mu życia będzie mega trudno wykonalne smile )
            Ale jak będzie w bibliotece to dam Sanajewowi szansę.
          • livia.kalina Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:52
            Brzmi bardzo interesująco. Na pewno sobie poszukam, dzięki! smile
            • kosmos_pierzasty Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:28
              Dla mnie też zachęcająco.
              Wiedziałam, wiedziałam, że wchodzenie w ten wątek to kiepski pomysł wink
              A "Gorzkie mleko" czytałyście? Też o pokręconych relacjach, tu córka-matka. Mnie się podobało. I wcześniejsze jeszcze "Oby cię matka urodziła" - szokujące.
              • andaba Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:41
                Jesteś pewna, że mleko?
                • andaba Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:42
                  A, wysłało mi się za szybko. Nie wino?
                  • kosmos_pierzasty Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:48
                    Aha
                    lubimyczytac.pl/ksiazka/4408477/gorace-mleko
                    • andaba Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:52
                      A, gorące smile
                      • kosmos_pierzasty Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:55
                        Faktycznie - sorry.
    • beneficia Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:29
      Wróciłam do "Mistrza i Małgorzaty" smile
      Jak to jest napisane!
      " - Butelkę mineralnej - poprosił Berlioz.
      - Mineralnej nie ma - odpowiedziała kobieta z budki i z niejasnych powodów obraziła się."
      • frey.a86 Re: Wątek książkowy:) 06.02.19, 09:06
        Uwielbiam! smile
    • mamaafg Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:42
      "Ostatnie chwile.bardzo ludzkie historie"(reportaz), "Morze o poranku", "smierc wisi w powietrzu"(reportaz) - wszystkie bardzo polecam. Skonczylam tez wojewodzkiego i ehm...zdecydowanie nie warto
    • czarniejszaalineczka Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:51
      Fajnie sie czytało "Żonę mordercy", a teraz znowu wróciłam do Nesbo ( Pentagram czytam)
    • andaba Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 20:56
      Powinno mi blokować takie watki, bo moja lista "do przeczytania" ma kilometr.

Z dobrych i nowszych na faktach to ostatnio przeczytałam Aleję włókniarek.
      Z kryminałów Stelara.
      Teraz czytam "Negatyw" Szymańczaka i chyba zrewiduję poglądy na temat polskich autorów płci męskiej. Chyba do nich dotarły moje uwagi tongue_out
    • 21mada Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 21:12
      "Kochanek lady Chaterley". Polecam!
      • 21mada Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 21:13
        I jakbyście znały coś podobnego to poproszę tytuły. 😊
        • frey.a86 Re: Wątek książkowy:) 06.02.19, 09:08
          Poszukaj w kiosku na półce z Harlequinnami.
    • nenia1 Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 21:36
      Skończyłam "Służące do wszystkiego" bardzo ciekawa pozycja, z jednej opowieść historyczna, z drugiej strony historie smutne, zabawne, przejmujące z życia zwykłych kobiet.
      Teraz zaczynam Eichmann sprzed Jerozolimy., nie jest to nowość, ale do tej pory nie miałam okazji przeczytać.
      • kosmos_pierzasty Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:31
        "Służące do wszystkiego" - słyszałam o tym w radio, owszem, ciekawie się zanosiło. Czyli potwierdzasz, że warto.
        • lellapolella Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 18:50
          Też potwierdzamsmile Warto- ciekawa i świetnie napisana!
          • raczek47 Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 23:58
            Też potwierdzam że "Służące..." fajne.
    • chocolatemonster Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:14
      Przeczytalam 'Krolewstwo' Twardocha i ...polamalo mnie na dwa dni. Czytam tez 'Woda ma sicie. Apokryf czarownicy' Anny Brzezinskiej, jestem gdzies w polowie i mam mieszane uczucia. Dzis sluchalam mojego ukochanego 'Zabic Drozda' czytanego przez Sissy Spacek. Cudowne! (ponoc jest nowsza wersja czytana przez R.Witherspoon). A np Harry Potter czytany przez P.Fronczewskiego nie jest tak fajny jak oryginal czytany przez S.Frya. Czytam tez 'Floating Theatre' (zapomnialam autorki)
      • chocolatemonster Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:16
        o mlodej krawcowej plynacej na statku-teatrze po Mississippi (i mam wrazenie, ze glowna bohaterka ma ZA).
        • bi_scotti Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:36
          Poniewaz sie zaczal "Cardinal" season 3 (www.imdb.com/title/tt5583512/episodes), wiec odgrzebalam ksiazki by Giles Blunt zeby sobie niektore watki odswiezyc. A poza tym to jak zwykle czytam glownie non-fiction. Cheers.
      • mama-ola Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:51
        Uwielbiam HP czytanego przez Frya! Opowieści Stworka z 7. części słuchałam chyba z 10 razy.
        • chocolatemonster Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:53
          Cudny jest!
          • mama-ola Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:59
            Reklamuję to wśród znajomych, ale nikt się jakoś nie zachwycił. Ty jesteś jedyną osobą, jaką znam, która też chwali ten audiobook. Pozdrawiam Cię Chocolatemonster smile)
        • maaria33 Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 18:52
          To polecam bajki Wilde'a czytane przez niego! Delicje.
          • mama-ola Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 19:59
            A ja słuchałam jeszcze czegoś bodajże Roalda Dahla, o krokodylu. Też ładnie przeczytane smile
          • kosmos_pierzasty Re: Wątek książkowy:) 06.02.19, 08:38
            Też bardzo lubię te bajki. Ale nie słuchałam - mam stary oryginał po dziadku. Jedna z moich ulubionych książek smile
      • mimbla125 Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 23:35
        O ile bardzo lubię Fronczewskiego jako aktora, o tyle jego nagranie H.Pottera jest po prostu fatalne! Okropna, przesadna emfaza bez przerwy, wymowa słów angielskich (sir!) taka, że nawet znając tekst, nie wiadomo co chodzi... Duże rozczarowanie....
        • chocolatemonster Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 00:54
          Ekhem...staralam sie byc dyplomatyczna...zobaczylam 'Harry Potter- czyta P.Fronczewski' i sie podekscytowalam i po 30 minutach oklaplam. Natomiast Fry to bajka.
    • boogiecat Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:42
      « Ostatnie rozdanie » Wieslawa Mysliwskiego- ksiazka typu dzielo totalne, egzystencjalne, niesamowita, jedna z najlepszych ksiazek jakie kiedykolwiek czytalam
      • ewag12 Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 14:43
        O matko nie wierzę. Też ją właśnie czytam, a sięgnęłam po nią po fenomenalnym "Uchu igielnym". Czeka "Traktat o łuskaniu fasoli". Myśliwski jest wspaniały. Genialny.
        • ewag12 Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 14:47
          Niesamowity jest tez podobno "Widnokrąg". Po nim będę polować na "Chrobot" Michniewicza.
        • kosmos_pierzasty Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 15:30
          Traktat... mnie także zauroczył.
          • boogiecat Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 23:23
            No prosze🙂 ja mysliwskiego zaczelam od Traktatu..., przeczytalam po francusku i tak mi sie spodobal, ze musialam po polsku zdublowac i nie zaluje (troche czasu mi to zajelo😉), uznalam ze jest tak dobry, ze rzucilam sie na Ostatnie rozdanie, ktore uwazam za sto razy lepsze, widnokrag mam na poleczce, czeka sobie na ferie zimowe, a ja juz sie oblizuje😋
            • livia.kalina Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 23:30
              Zazdroszczę Ci, że nie czytałaś Widnokręgu smile Wszystko przed tobą. To jest książka, o której moja mama mówiła, że to książka jej życia.
              • boogiecat Re: Wątek książkowy:) 05.02.19, 21:54
                Livia, mam przez twoj komentarz jeszcze wieksza chrapke na Widnokrag, juz sie ciesze z gory ze bedzie fajnie, co za mile uczucie!😀
                • livia.kalina Re: Wątek książkowy:) 05.02.19, 22:47
                  Napisz koniecznie o swoich wrażeniach, jak przeczytaszsmile
    • kub-ma Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:47
      Ostatnio wróciłam do dalszego ciągu "Przeminęło z wiatrem". Oj, fajnie było wrócić do czasów nastoletnich, kiedy byłam tą pozycją zachwycona.
      Teraz na stole leży i czeka Shirley Conran "Oko tygrysa". Też nie nowość smile
    • mama-ola Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 22:54
      Lincoln z Bardo - jak to mnie zachwyciło stylem! Chapeau bas dla tłumacza.
      • chocolatemonster Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 23:16
        Czy rzeczywiscie jest to takie 'wow'? Mam zamiar zamowic i...rowniez pozdrawiam!
        • mama-ola Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 07:26
          Nie dla każdego - mój mąż się tym zmęczył i odłożył. Na lubimyczytać.pl też mają mieszane uczucia.
        • angazetka Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 13:26
          Dla mnie było wow bardzo smile
      • ada.maris Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 18:44
        Tez się zachwycilam, pośmialam się i wzruszyłam czytając i gorąco polecam.
        • lellapolella Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 18:53
          Bardzo dziękuję, dziewczyny za polecenie "Lincolna...", bo nie mogłam się zdecydować na kupno, a u mnie w bibliotekach nie masad
    • beverlyja90210 Re: Wątek książkowy:) 03.02.19, 23:56
      Motylek -Puzynskiej
    • itka-julitka Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 12:30
      ostatnio przeczytałam "Hańbę" Coetzee, dobrze się czyta, chociaż temat cięzki, a wybory głownych bohaterów - przynajmniej dla mnie - niezroumiałe, ale pozostawia po sobie taki hm... niepokój ? Daje do myślenia, szokuje, pewnie przeczytam coś jeszcze tego autora.
      Wcześniej, przed "Hańbą", czytałam "Modlitwę za Owena" Irvinga - niezwykła ksiązka o niezwykłym człowieku. Czytałam też "Regulamin tłoczni win" i "świat według Garpa" tego autora - wszytskie mi się podobały.

Z innej beczki, jeśli chciałabys coś lżejszego, polecam serię o Sebastianie Bergmanie szwedzkiego duetu Hjorth / Rosenfeldt (pierwsza cześć to "Ciemne tajemnice"). Są to kryminały, ale wątek kryminalny często jest na drugim miejscu, podczas gdy na piewrszy plan wysuwaja się trudne relacje miedzy boheraterami - wciągające i skomplkowane. Fajnie sie czyta.
      • kosmos_pierzasty Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 15:24
        Hańba też mi się podobała. Bardzo. Ale czytałam przeogromnie dawno.
        • maniaczytania Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 18:57
          oglądałam film, po książkę już chyba nie sięgnę ...
    • semihora Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 13:54
      "Factfulness" i "Brakująca połowa dziejów". Obie warto przeczytać.
      • pani07 Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 14:31
        Mnie z kolei nieźle się czyta (jestem w trakcie) "A ja żem jej powiedziała ..." Katarzyny Nosowskiej. Niezła obserwatorka życia i świata, w którym żyjemy oraz jak trudna jest droga do poznania samej siebie i jak łatwo sami się oszukujemy. I pisze to z punktu widzenia dojrzałej już kobiety.
        • kosmos_pierzasty Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 15:25
          No całkiem ok pisze - tak zamiast magazynu ilustrowanego. Fajna.
          • pani07 Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 17:23
            Właśnie: fajna. Żadna tam wielka literatura, ale czyta się przyjemnie, podoba mi się sposób budowania zdań, niezwykle metaforyczne niektóre. I ciekawie ujmuje wiele spraw z tzw. życia codziennego.
            • fil.lo Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 18:21
              Z tego typu lektur polecam Masłowską: "Jak przejąć kontrolę nad światem nie wychodząc z domu". Ekstra.
    • katja.katja Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 15:30
      Przeczytałam fragment polecanej przez uczone e-matki "Czarodziejskiej góry", coś o płodzie świni big_grin Obrzydliwe i dziwaczne uncertain
      • kosmos_pierzasty Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 15:30
        Nie znasz się tongue_out

To jedna z moich ulubionych powieści.
      • boogiecat Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 23:17
        No chyba nikt ci nie mowil, ze w czarodziejskiej gorze bedzie normalnie i ladniutko😄
    • 35wcieniu Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 18:40
      Marzy mi się nowa edycja wątku "ile książek czytacie rocznie".
      Był tu kiedyś taki i był S U P E R.

Nie chce ktoś założyć? big_grin
      • fil.lo Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 18:42
        Sama załóż. A tutaj, w moim wątku, poleć proszę coś fajnego do czytania wink
    • martaesz Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 18:44
      Wciagnęły mnie bardzo ,Inwazja i Farba Wociecha Miłoszewskiego.
    • lellapolella Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 18:48
      fil.lo napisała:

> Lubię wątki książkowe, napiszcie proszę, co ostatnio przeczytałyście dobrego.
      > Z mojej strony polecam "Błoto słodsze niż miód" Małgorzaty Rejmer i "Dom z dwie
      > ma wieżami" Macieja Zaremby Bielawskiego. Obie świetne, moje ostatnie lektury.

Super, że napisałaś o Zarembie Bielawskim, skoro jest taki dobry, to kończę czyhanie w bibliotece i kupujęsmile
      Sama ostatnio czytałam Treblinkę 44 Wójcika- jestem pod ogromnym wrażeniem, jak ta książka jest skomponowana i zastanawiam się, czy to przypadek czy przemyślany zabieg. Ogrom okrucieństwa w pierwszej części poraża ale w jakiś przedziwny sposób "odbija się" pozytywnie w drugiej. Doskonała. Pozycja obowiązkowa jak dla mnie.
      1968 Czasy nadchodzą nowe - Winnicka i Łazarewicz- zbiór reportaży. Dobrze napisane, dużo odniesień do czasów obecnych.
      Zaczęłam "Sprzedawczyka" Paula Beatty`ego- błyskotliwa proza ale jednak jak dla mnie ciut rokokowa, muszę sobie dawkować to rozbuchanie, bo męczywink
      • homohominilupus Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 19:50
        Królestwo Twardocha
        Lud Ilony Wiśniewskiej
        Inni ludzie Maslowskiej, rewelacja!
        Jestem w trakcie W samym środku zimy Isabel Allende
        • fil.lo Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 20:32
          "Lud" czytałam, rzeczywiście dobra książka. A "Inni ludzie" czekają już na swoją kolej, wypożyczyłam przedwczoraj z bibliotekismile Do Twardocha nie mogę się przekonać.
      • fil.lo Re: Wątek książkowy:) 04.02.19, 20:31
        Dzięki za polecenie tych książek. Nie wiem, czy na Treblinkę 44 mam siłę, ale bardzo zaciekawiłam się książką Winnickiej i Łazarewicza, na pewno po nią sięgnę smile
        • homohominilupus Re: Wątek książkowy:) 05.02.19, 09:13
          A Joanna Bator? Uwielbiam Piaskowa Górę i Chmurdalie. Ciemno, prawie noc to też świetna powieść, chociaż cholernie ciężka. Ale juz kolejne książki nie do strawienia moim zdaniem. Wyspa Łza-dokonczylam z trudem i nic mnie w niej nie poruszylo. Rok królika- nie dałam rady. Zastanawiam się czy warto brać się za Purezento.
          • chocolatemonster Re: Wątek książkowy:) 05.02.19, 11:14
            O! Ktos oprocz mnie lubi Bator. Choc tych nowszych, o ktorych piszesz, nie czytalam.
            • homohominilupus Re: Wątek książkowy:) 05.02.19, 12:44
              chocolatemonster napisała:

> O! Ktos oprocz mnie lubi Bator. Choc tych nowszych, o ktorych piszesz, nie czyt
              > alam.

nie warto
              ona chyba na fali popularności Ciemno, prawie noc wyprodukowała naprędce te dwie kolejne
              takie mam wrażenie
              Podobno Japoński Wachlarz jest ok ale nie czytałam
          • klamkas Re: Wątek książkowy:) 05.02.19, 20:29
            "Piaskowa góra" mnie tak zdołowała, że więcej nie sięgnęłam po tą autorkę. Wszystko co pisze jest takie depresyjne?
            • homohominilupus Re: Wątek książkowy:) 05.02.19, 21:45
              klamkas napisała:

> "Piaskowa góra" mnie tak zdołowała, że więcej nie sięgnęłam po tą autorkę. Wszy
              > stko co pisze jest takie depresyjne?
              Ciemno, prawie noc jeszcze bardziej depresyjne
          • fil.lo Re: Wątek książkowy:) 05.02.19, 20:29
            Czytałam tylko Ciemno, prawie noc. Pamiętam, że mi się podobało.
    • katja.katja Re: Wątek książkowy:) 05.02.19, 10:02
      Czy ktoś wie gdzie można dostać w polskim tłumaczeniu książkę "Młyn diabła" o więzieniu w Rumunii? Ktoś przeczytał całą tą książkę i podzieli się ogólnie wrażeniami?
      Na razie czytałam tylko fragment w gazecie.
    • grabasik Re: Wątek książkowy:) 05.02.19, 20:11
      Też bardzo lubię J. Bator i polecam Purezento. Bardzo przyjemnie się czyta, trochę japońskich klimatów, metafizyki, nie chciałam żeby ta książka się skończyła... W mojej ocenie obok Ciemno, prawie noc najlepsza jej książka.
      • inaccessible_rail Re: Wątek książkowy:) 06.02.19, 22:09
        Także polecam Purezento, po rozczarowaniu Wyspą Łzą i Rokiem Królika byłam bardzo mile zaskoczona, aczkolwiek może się lepiej nie nastawiać.
    • inaccessible_rail Re: Wątek książkowy:) 06.02.19, 22:11
      Nie zauważyłam żeby ktoś o tym pisał, polecam Botanikę Duszy Elisabeth Gilbert. Całkowicie inna niż Jedz, Módl się, Kochaj. Niesamowicie nie zaskoczyła, przeczytałam ze 3 razy smile
    • inaccessible_rail Re: Wątek książkowy:) 06.02.19, 22:13
      No i oczywiście polecam trylogię Maddaddam Margaret Atwood. Największy sentyment mam do Roku Potopu- chyba coraz bardziej podoba mi się życie Bożych Ogrodników wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka