Dodaj do ulubionych

Pytanie prawne

08.02.19, 11:26
Oczywiście sprawdzę osobiście w urzędzie ale zanim tam dotrę mam pytanie.
Jest sobie działka. Działaka ma 4 spadkobierców i nie wyprowadzoną księgę wieczystą.
Chce na nią założyć księgę wieczystą i potrzebuję dołączyć do wniosku sądowne potwierdzenie spadku na rzecz tych spadkobierców (mam nadzieję że dobrze to opisałam).
Trzy osoby z 4 dostarczyły mi to bez problemu, czwarta nie chce. Wiem, że taki wyrok/potwirdzenie spadku ma, ale nie chce dać bo boi się, że jak założymy księgę będzie musiała zapłacić podatek.

Czy jest jakaś możliwość by ominąć niechęć 4 osoby do dostarczenia tego dokumentu. Nie wiem, wyciągnąć go z akt sądowych jako odpis albo jakoś inaczej.
Chce wpisać wszystkie 4 osoby do księgi, nie planuje nikogo na niczym oszukać (zresztą nawet nie wiem jak miałabym to zrobić), zależy mi na tym by zrobić porządek w dokumentach.
Finalnie działka ma iść na sprzedaż i wszyscy się na to zgadzają łącznie z tą osobą, która nie chce dać dokumentów. Tylko ona nie da bo się boi że będzie musiała zapłacić podatek.
Jest możliwość by jakoś to ominąć.
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 11:51
      Jak znasz sygnaturę sprawy - to idziesz do sądu i prosisz o odpis wyroku. Nie pamiętam ile to kosztuje, ale czeka się ok 3-4 tygodni. Przynajmniej ja czekałam - ale wyciągałam odpis sprawy z lat 70.
      • beataj1 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 11:56
        A jak nie znam sygnatury to mogę ją odszukać jakoś po nazwisku albo np po numerze działki której dotyczy. Bo numer działki oczywiście znam.
        • martishia7 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 12:03
          Jak dawno zmarł spadkodawca?
          • martishia7 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 12:05
            A w zasadzie nie jak dawno zmarł, tylko jak dawno była ta sprawa spadkowa, której rezultatu ten czwarty samorodek nie chce Ci dać.
            • beataj1 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 12:07
              Sprawa odbyła się jakoś w latach 90. To będę się w stanie dowiedzieć - choć jeszcze nie wiem.
              • martishia7 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 12:21
                Koniec języka za przewodnika w BOI sądu/sekretariacie wydziału. Rżnij zagubioną i porusz wszelkie pokłady uprzejmości i powinno pójść
                • beataj1 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 12:23
                  to akurat umiem. Jak już wiem, że jest możliwość to ją wykorzystam smile
          • beataj1 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 12:06
            Dawno. Bardzo dawno. Muszę to załatwić bo jak poumierają mi spadkobiercy z tej linii to z 4 osób zrobi się około 30.
        • arwena_11 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 12:03
          No ja tam miałam. Znałam nazwisko i mniej więcej termin. Zadzwoniłam do sądu i porozmawiałam z jakąś panią ( dzwoniłam na główny numer sądu i mnie przekierowali jak powiedziałam o co chodzi ). Pani znalazła w systemie nazwisko osoby po której był spadek. Podała mi sygnaturę. Z tą sygnaturą składałam wniosek, już nie pamiętam czy mailowo czy musiałam osobiście zanieść - ale to ci powiedzą.
          Odebrać musiałam osobiście i przedstawić pokwitowanie zapłaty.
          • arwena_11 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 12:04
            A sprawa z której potrzebowałam odpisu wyroku odbyła się w 1970 roku
          • martishia7 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 12:06
            O dokładnie. Zależy na ile do tyłu sąd ma zinformatyzowane - wtedy po nazwiskach dotrze się do sygnatury, a jak znasz sygnaturę, to już odpis dostaniesz. Musisz złożyć wniosek i wyłuszczyć jaki masz interes w uzyskaniu tego odpisu.
    • a.n.i.a.78 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 12:06
      ale czekaj bo nie rozumiem, jakiego czego nie chce ci dać czwarty spadkobierca. a co ci dali pozostali trzej, swoje odpisy postanowień?. skoro dziedziczą po jednej osobie, to w postanowieniu winny być wymieniony wszystkie cztery osoby.
      jak sprawa jest stara, to trzeba szukać po skorowidzach w sekretariacie.
      • beataj1 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 12:12
        Bo to jest tak. Włąścicielem był x. Spadek po nim miał y i z. I trzecia linia to po dwoje dzieci z y i z.
        My dostarczaliśmy wyrok nabycia spadku po Y. Nie mamy od jednej osoby dziedziczącej po Z.
        Potrzebujemy potwierdzenia nabycia spadków od tych 4 osób by założyć księgę wieczystą.
        • a.n.i.a.78 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 12:23
          czyli po z dziedziczy dwoje dzieci, tak? więc w postanowieniu o stwierdzeniu spadku po z jest dwoje jego dzieci i jedna z nich nie chce dac postanowienia, ale macie od drugiej rozumiem identyczne.
          • jana111 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 16:36
            Mozesz miec racje, jesli 2 osoby to spadkobiercy y a pozostale 2 to spadkobiercy z a napisalas "dzieci" czyli rodzenstwo, to postanowienie spadkowe bylo 1 na rzecz 2 osob i juz je masz.
            Choc z drugiej strony gdybys miala, to chyba bys wiedziala smile
      • martishia7 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 12:20
        Te cztery osoby to może być już kolejny poziom - spadkobiercy po różnych współwłaścicielach.
    • jana111 Re: Pytanie prawne 08.02.19, 16:31
      Mozecie tez isc prosto do notariusza i dzialke sprzedac, spadkobiercy nie musza byc ujawnieni w ksiedze wieczystej a ksiega dla dzialki nie musi byc prowadzona. Byleby byl komplet dokumentow wlasnosciowych i geodezyjnych.
      Z tym, ze czesc notariuszy niechetnie robi takie umowy, domagajac sie uprzedniego ujawnienia wlasnosci. No i czasem sprawa bywa ryzykowna, bywa ze sad czegos sie dopatrzy i wniosek oddali i kupujacy maja wielki klopot.
      • aerra Re: Pytanie prawne 08.02.19, 21:19
        No właśnie - dużo łatwiej sprzedać działkę, jak sprawa jest załatwiona i jasna - nikt nie chce się bawić w kupowanie czegoś, co może się okazać niekupowalne (bo sąd oddali), a nawet jeśli to na pewno nie za taką cenę, jak działka z uregulowaną sytuacją prawną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka