Dodaj do ulubionych

Zatoki u dziecka.

10.02.19, 21:20
Rano córka powiedziała, że boli ją oko.
Zaraz potem okazało się że boli ją od czoło (nad okiem) do policzka (pod okiem). Od miesiąca ma katar. Najbardziej boli, gdy pochyla głowę w dół.
Zero gorączki, czy innych objawów.
Zatoki?
Czyli basen jutro odpada😞.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Zatoki u dziecka. 10.02.19, 21:26
      W jakim wieku dziecko? Przede wszystkim czy używacie sterydu donosowego? Jeżeli dziecko starsze niż wiek przedszkolne to użyłabym actifedu (już!), to lek z pseudoefedryną dla dzieci. Jesteście w sytuacji podbramkowej, więc trzeba wytoczyć armatę. Jeśli nie zadziała steryd i pseudo, to pewnie skończy się antybiotykiem i jutro lekarz. Po aplikacji sterydu niech córka położy się na plecach z głową odchyloną do tyłu, np. na brzegu łóżka. I tak trzeba poleżeć około minuty.
      • karme-lowa Re: Zatoki u dziecka. 10.02.19, 21:29
        Ten katar był raczej słaby i z przerwami. Bez problemu oddychała bez leków na katar. Nie mam nic ze sterydów. Boli tylko jak pochyla głowę.
        • rulsanka Re: Zatoki u dziecka. 10.02.19, 22:11
          Drożny nos nie wyklucza zapalenia zatok. Ja miałam zapalenie zatok zagrażające życiu, przy drożnym nosie.
      • daisy Re: Zatoki u dziecka. 10.02.19, 21:36
        Ale chyba bez przesady, dziecko i ja chorujemy na zatoki co roku i nigdy nie bierzemy na to antybiotyku, tylko Avamys albo Nasonex. I nie leżymy z głową na dół, przecież sterydy wciąga się z oddechem, to taka drobna mgiełka...
        • rulsanka Re: Zatoki u dziecka. 10.02.19, 22:10
          Jeżeli chcesz, by steryd dotarł do zatok, to właśnie tak należy się położyć. Nie głową w dół, tylko odchylona do tyłu w pozycji leżącej na plecach.
          Przy bólu głowy od zatok u dziecka należy zachować dużą czujność. Od zatok jest bardzo blisko do mózgu.
          Zasadniczo gdy ktoś choruje regularnie na zatoki, podejrzana jest alergia.
    • alfa36 Re: Zatoki u dziecka. 10.02.19, 21:29
      Współczuję. Właśnie syn kończy (mam nadzieję) chorobę. We wtorek laryngolog stwierdziła zapalenie ucha. Gorączka od poniedziałku do piątku włącznie, od środy antybiotyk. A, zdaniem lekarki, pierwotnie było to zapalenie zatok. Katar dziecko miało około tygodnia (i był w tym czasie na obozie).
      • alfa36 Re: Zatoki u dziecka. 10.02.19, 21:32
        A dodam, że katar nie był jakiś duży. Laryngolog zaleciła steryd do nosa i tabletki na alergię, bo jej zdaniem, to może być problem z alergią. Testy na alergię młody miał jako małe dziecko (też przedłużające się katary), nic nie wykazały.
        • karme-lowa Re: Zatoki u dziecka. 10.02.19, 21:34
          Dzięki dziewczyny. Czyli jutro lekarz.
          • alfa36 Re: Zatoki u dziecka. 10.02.19, 21:40
            Myślę, ze byłoby dobrze. Sama jestem po tygodniu chorowania młodego wykończona a przy okazji zarażona i siadła mi krtań. U nas wyglądało na niewinne przeziębienie (ot, zostawiłam w poniedziałek dziecko w domu, bo wyglądał niewyraźnie, a po południu był chory, ospały, osowiały...).
    • berdebul Re: Zatoki u dziecka. 10.02.19, 22:03
      Daj coś na rozrzedzenie, kropelki do nosa, nawilżaj powietrze i jutro do lekarza.
    • eliszka25 Re: Zatoki u dziecka. 11.02.19, 00:20
      Jak najbardziej mogą być zatoki. Mnie kiedyś przy zapaleniu zatok bolała tylko głowa. Nie miałam gorączki ani nawet kataru. Tylko ból głowy był taki, że miałam ochotę ją sobie oderwać własnoręcznie i nic z posiadanych środków przeciwbólowych nie działało. Nie lekceważyłabym takiego bólu i poszłabym do lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka