Dodaj do ulubionych

Podwyzka w pracy

14.02.19, 23:56
Jak dac.podwyzke w prqcy osobie, ktora wyraznie mowi, ze nie chce. Nie chce bo ma komornika i wszystko ponad najnizsza krajowa zabierze komornik. Przyznaje, ze nie rozumiem. Tzn. rozumiem, ze zal oddac komornikowi ale... albo nie bedzie podwyzki i zarobi baaardzo malutko albo bedzie podwyzka i zarobi rowniez malutko ale przynajmniej dlug sie jej bedzie zmniejszal. Nikt poza ta jedna osoba nie pracuje za najnizsza krajowa. Teraz od marca szykuje sie kolejna podwyzka i po raz kolejny ta osoba odmowila.podpisana aneksu do umowy. Wiem, ze osoba ta chetnie by przygarnela pieniazki "pod stolem" ale to nie wchodzi w rachube. Tak sie nie rozliczamy.
Cieszyc sie z taniego pracownika czy drazyc temat?
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 01:47
      Cieszenie sie z taniego pracownika jest slabe. Uwazam ze pracownik calej prawdy nie mowi o cos tam wiecej musi chodzic niz o komornika. Jesli to twoja firma prywatna to ja bym dala w kopercie np. W dniu urodzin wszystko co sie uczciwie nalezy w ramach prezentu i tyle. Drazyc nie, nie musi chciec spowiadac ci sie ze swojego zycia swoich problemow. Zaraz mi powiesz ze cie namawiam do przekretu . Bez przesady jak ty zatrudniasz ludzi na najnizsza krajowa to i podwyzki nie sa jakies zawrotne.
      • ras.szamra Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 06:34
        Jola, doczytaj. Ten pracownik to jedyna osoba, która tam pracuje za najniższą krajową, bo sama nie chce podwyżki.
        Dokuczanie, że podwyżki nie będą imponujące, bo zatrudnia ludzi i placi im najnizsza krajowa, jest mocno słabe
        • jola-kotka Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 07:21
          Serio przyszedl o prace i powiedzial . Zatrudnie sie ale tylko za najnizsza ktajowa. Tam juz nikt inny nie zarabia najnizszej bo byly dwie podwyzki czyli zarabiaja 100 wiecej😀. A serio ok jesli to co napisalam jest nieprawda sory ale watpie .
          • jola-kotka Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 07:23
            Samo pytanie czy cieszyc sie z taniego pracownika jest tym co mowi wszystko, oczywiscie ja sobie zdaje sprawe ze to pewnie nie jest firma co potrzebuje dobrze wykwalifikowanych pracownikow bo wtedy wogole nie byloby mowy o najnizszej krajowej ale mimo wszystko.
          • slonko1335 Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 08:40
            >Serio przyszedl o prace i powiedzial . Zatrudnie sie ale tylko za najnizsza ktajowa.
            Serio jest mnóstwo takich pracowników-naprawdę. Tam gdzie się da dostają podwyżkę pod stołem....
            • bistian Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 12:36
              > >Serio przyszedl o prace i powiedzial . Zatrudnie sie ale tylko za najnizsz
              > a ktajowa.

slonko1335 napisała:

> Serio jest mnóstwo takich pracowników-naprawdę. Tam gdzie się da dostają podwyż
              > kę pod stołem....

I nie powinno się tego tak zostawiać, bo ciężko się żyje z człowiekiem, który czuje się skrzywdzony wyrokiem, decyzją czy czymkolwiek. U nas mediacja leży i kwiczy, sąd wydaje wyroki z subtelnością granatu, jeśli się do tego dorzuci szklany sufit, to uczucie siedzenia w pułapce czy innych płynnościach, może być pełne. Nie piszę, że wszyscy są bez winy.
              Z drugiej strony, w tym tygodniu czytałem o alimentach na dzieci od matki po 100 zł i wątpliwościach ojca, czy to już i czy da się coś z tego wyegzekwować?

Uprzedzę pytanie nie mam żadnych długów, żadnych kredytów, sufit mam wysoko, więc to nie jest solidarność dłużników.
    • taki-sobie-nick Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 01:55
      albo bedzie podwyzka i zarobi rowniez malutko ale przynajmniej dlug sie jej bedzie zmniejszał

To jest niezły argument - komornik szybciej z głowy.
      • jola-kotka Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 02:01
        No ale to chyba ta osoba wie. Czy to firma zatrudniajaca niedorozwinietych? Musi byc jakies drugie dno .
        • evee1 Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 04:03
          No wiesz, wiele osob nie chce podwyzki, bo "bede placil wyzsze podatki" wink.
        • chicarica Re: Podwyzka w pracy 16.02.19, 09:12
          Zdziwiłabyś się. Wieczne dyskusje polskich pracowników w Szwecji: łoboziu, ale podatku zabrali, tylko płacić i płacić. I nie patrzy taki człowiek na to, że skoro tyle podatku zabrali, to znaczy że świetnie zarobił, bo podatek jest progresywny.
          • wheels.of.fire Re: Podwyzka w pracy 16.02.19, 09:25
            To jak polscy zamożni. Zupełnie tak samo.
      • wheels.of.fire Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 06:04
        Możliwe, że to jest komornik z tych na całe życie i ta osoba w związku z tym chce oddać wierzycielowi jak najmniej by grać mu na nosie.
    • mia_mia Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 05:00
      Daj coś czego komornik nie zabierze, czyli wykup pakiet medyczny, na siłownię, kurs językowy, daj paczkę na święta czy co tam sobie pracownik zażyczy. Może wcale nie chodzi o komornika, a 500+ czy inne zapomogi, które może stracić, najlepiej porozmawiaj
      • danaide Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 05:44
        Albo żeby zrobić na złość eksi.
        • wheels.of.fire Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 06:14
          Lub np. nieuczciwemu wierzycielowi. Różni lichwiarze mają najlepszych prawników i wtyki w sądach, polskich, zepsutych moralnie sądach.
    • wheels.of.fire Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 06:05
      wheels.of.fire napisał:

> Możliwe, że to jest komornik z tych na całe życie i ta osoba w związku z tym ch
      > ce oddać wierzycielowi jak najmniej by grać mu na nosie.
      >
    • wheels.of.fire Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 06:17
      A jak to Frankowicz, któremu bank zabrał mieszkanie i jeszcze zostawił z długiem na całe życie? Też bym pewnie kombinował jak koń pod górę, by jakimś lichwiarzom z Wall Street oddać jak najmniej, gdyby umowa była nielegalna, ale bank wygrałby proces z powodu skorumpowanej resortowej togi.
    • jematkajakichmalo Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 06:56
      To chyba naturalne, że takie osoby chcą wykazywać jak najmniejsze zarobki.
      Może dać te pieniądze w innej formie? Co miesiąc bony na benzynę, karnet na coś tam, kurs językowy, pakiet medyczny..?
    • maaria33 Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 07:28
      A potem się dziwimy, że "większość Polaków zarabia minimalną" big_grin
      • jola-kotka Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 07:33
        To o tej minimalnej to sa oficialne dane a prawda jest ze wiekszosc na papierku ma tylko minimalna a do reki zupelnie inaczej to juz wyglada.
    • agonyaunt Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 11:50
      Nie cieszyć, nie drążyć, zaakceptować decyzję i zapomnieć o temacie. Tylko zadbać o podkładkę, niech ta osoba podpisze odmowę, żebyście potem sami po tyłku nie dostali, że podwyżek nie dajecie. Człowiek jest dorosły, a Ty nie jesteś rodzicem czy żoną, żeby wychowywać, naciskać czy uświadamiać głupotę podejmowanych przez niego decyzji.
    • alba27 Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 13:15
      Ja niestety nie pochwalam unikania płacenia długów. Przecież, to nie e musi być dług w banku, może to być dług u osoby prywatnej, ktoś na te pieniądze czeka. Wyobraźcie sobie, że ktoś nie oddaje Wam pieniędzy, twierdzi, że nie ma i jednocześnie odmawia podwyżki. Wolałabym dostać podwyżkę i po trochu spłacać dług.
      • wheels.of.fire Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 16:18
        Możliwe, że jest to dług wobec banku który pomimo wpłat rośnie i jest praktycznie nie do spłacenia. Mogą być to też alimenty na dziecko, które okazało się dzieckiem innego ojca, ale sąd i tak nakazał płacić.
        • memphis90 Re: Podwyzka w pracy 16.02.19, 09:15
          Prawo się zmieniło i nie płaci się alimentów na cudze dziecko.
          • wheels.of.fire Re: Podwyzka w pracy 16.02.19, 09:25
            A jeśli ktoś płacił, to należy mu się zwrot?
      • taki-sobie-nick Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 22:03
        Ja niestety nie pochwalam unikania płacenia długów.

Autorka też nie pochwala, ale nie zmusi pracownika do przyjęcia podwyżki.

Tak, tak, na pewno ma dług u matki chorego dziecka. Bankowo.
        • wheels.of.fire Re: Podwyzka w pracy 16.02.19, 08:35
          A jak spiralę zadłużenia wobec banku, za mieszkanie za które to zadłużenia zabrano mu mieszkanie?
    • lidek0 Re: Podwyzka w pracy 15.02.19, 22:13
      A w jakiejś innej formie można mu coś dać? Karnet jakiś opłacany co miesiąc, telefon służbowy do celów prywatnych .... chcesz mu coś dać czy jesteś zainteresowana powodem odmowy podwyżki? Bo do końca nie zrozumiałam pytania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka