Dodaj do ulubionych

IKEA- zawiodła

23.02.19, 15:00
Kupowaliśmy meble do mieszkania teściów. Była promocja, więc kupiliśmy w listopadzie. Transport z Ikea, panowie wpadli z mnóstwem paczek, nosili dzielnie i szybciutko, duże paczki i malutkie, powrzucali pomieszane do pokoju i zaraz ich nie było. O sprawdzaniu kilkudziesięciu pozycji można było zapomnieć. Podpisałam.
Dwa tygodnie temu zaczęliśmy te stosy paczek rozdzielać z synem- bo kilka szafek do jego mieszkania. Okazało się, ze brakuje jednej części komody- czyli jednej dużej szafki, która tworzy body. Reklamowałam, ale , ale odrzucono reklamację☹️
Nie wiem jeszcze co tam napisano, bo dostałam tylko SMS, a pełna wypowiedz przyjdzie pocztą. Tak, oczywiście moja wina, bo nie sprawdziłam. Dlatego wszystkim radzę, by przetrzymac dirmę przewozową przez godzinę czy dłużej. Gdy kupujemy np komodę RTV z besty, to musimy wgłębić się na stronie, ze otrzymamy 11 opakowań, a poszukiwanie numerów tych opakowań to kilka minut na każde z nich. Grrrrrrrrrrr
Obserwuj wątek
    • boo-boo Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 15:07
      Ja ostatnio kupowałam duży zestaw z Besta i przy dostawie liczyłam wszystkie paczki -czy się ilość zgadza.
      • valtho Re: IKEA- zawiodła 18.03.20, 19:13
        Zamawiałam ikea do biura. Było milion paczek i opcja na liście - brak możliwości weryfikacji, która zaznaczyłam. Brakowało kilku rzeczy, drzwi od szafy były uszkodzone, w jednym przypadku brakowało elementu w paczce. Wszystko bez problemu uznali. Fakt złożyłam reklamacje w ciągu tygodnia.
    • tryggia Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 15:09
      Nie Ikea, a firma przewozowa.
      Kupowaliamy kuchnie paczek ponad 100, kto by liczył. Brakowało 2 frontów i paczki czegoś tam.
      Też nam powiedziano o liczeniu, gdyż to jest podstawą roszczeń między Ikea a firma transportową. Kupując meble - a było tego więcej niż kuchnia, bo do całego mieszkania na raz - liczyliśmy wszystko. Panowie bardzo cierpliwi.
      • milamala Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 18:33
        tryggia napisała:

> Nie Ikea, a firma przewozowa.

Firma przewozowa jest z Ikei. To wiec nikogo innego wina tylko Ikei. To sprzedajacy jest upowazniony. Zreszta zauwazylam duza ale to duza roznice miedzy Ikea sprzed lat a teraz.
        Koniec z meblami z Ikei. Nie zamierzam sie z nimi wiecej uzerac.

• ongoing Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 19:03
          nie, firma przewozowa to jest zewnętrzna firma, a nie IKEA, i kazdy, kto zamawia meble w IKEA o tym jest informowany

tak samo jak to nie IKEA zawiodła, a klient, który dopiero po 2 tygodniach interesuje się tym, co zamówił i zamiast się nad swoją niefrasobliwością zastanowić, wylewa żale na firmę na forum - trochę żenujące
          • memphis90 Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 20:43
            Po 3 m-cach nawet... 😜
          • milamala Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 23:11
            ongoing napisała:

"> tak samo jak to nie IKEA zawiodła, a klient, który dopiero po 2 tygodniach inte
            > resuje się tym, co zamówił i zamiast się nad swoją niefrasobliwością zastanowić
            > , wylewa żale na firmę na forum - trochę żenujące"

Zenujaca to jest twoja wypowiedz.
            Jakby Ikea nie zawinila (bo ona odpowiada za dostaarczenie produktu, niech wysyla swoj towar jak chce, dronen, na latajacym dywanie albo firma przewozowa) i wyslala prawidlowo zamowiony towar to klient nie musialby niczego sprawdzac i nic reklamowac.
            To, ze klient zaufal firmie, nie jest niefrasobliwoscia - chyba, ze zalozyc, ze firma jest diabla warta i trzeba ja sprawdzac na wszelkie sposoby.
            Tak Ikea jest diabla warta i trzeba ja sprawdzac jesli sie juz pedejmuje ryzyko kupienia czegokolwiek w niej.

• profes79 Re: IKEA- zawiodła 24.02.19, 17:56
              Ale IKEA mogła wysłać towar prawidłowo. Tylko ty dostałaś o jedną paczkę mniej a ktoś dostał o jedną paczkę więcej. Właśnie po to nawet jak zamawiasz coś przez internet to masz na otrzymanym potwierdzeniu zamówienia ilość paczek, żeby móc to sprawdzić.
              Poza tym po trzech miesiącach to firma już nawet nie ustali czy ktoś na magazynie źle załadował czy machnął się kurier. Gdybyś przeliczyła paczki to albo kurier sprawdziłby samochód, czy coś mu luzem nie leży albo na potwierdzeniu odbioru byłaby informacja, że otrzymano jedną paczkę mniej (a nawet czego brakowało bo to też można ustalić).
              Zamawiałem parę rzeczy z Ikei z dostawą; tak samo zamawiałem z Agata Meble i każdorazowo nawet do głowy mi nie przyszło podpisanie potwierdzenia odbioru bez sprawdzenia, czy wszystko jest bo potem mógłbym sobie pisać na Berdyczów. Zamówienie na kilka tysięcy (skoro mowa o kuchni i takiej ilości paczek to może i kilkanaście) a autorce szkoda czasu na sprawdzenie, czy zamówienie dotarło w komplecie.
              A błędy ludzkie się zdarzają. Pracowałem na magazynie swego czasu i w pewnym momencie wprowadzono obowiązek sprawdzenia czy na palecie znajduje się całe i prawidłowe zamówienie. Robił to inny pracownik niż pakujący i jak się okazało, że potwierdził kompletność niekompletnego zamówienia to on dostawał po uszach - ale to się dosyć szybko przestało zdarzać - za to mimo wszystko dosyć często wyłapywaliśmy drobne pomyłki.
    • verydry Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 15:17
      Zawsze trzeba przeliczyć paczki.
    • bei Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 15:24
      Mądry Polak po szkodzie😊
    • barattolina Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 15:34
      No niestety. Zamawialiśmy cały samochód mebli z milionami paczek i paczuszek.
      Sprawdzałam każda pozycje. To była prawdziwa masakra.
      Wiec rozumiem ze podpisałaś bez sprawdzenia.
      Nie miej wyrzutów, zdarza się. Nie ma co się tym martwić zbytnio.
      • pozytywka5 Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 15:51
        Nie odpuszczaj,zrob odwolanie. Mnie udalo sie,malo tego dostalam zadoscuczynienie za cale zamieszanie.
        • zenona2020 Re: IKEA- zawiodła 18.03.20, 18:09
          Dzień dobry, a jaka argumentacja? Ja miałam tą samą sytuację - w pośpiechu potwierdziłam odbiór mebli, a nie było wszystkiego. Na moje odwołanie - odmowa a na zapytania, czy otrzymali od firmy transportowej skany odbioru mebli - cisza. Jak to przebiegało u Pani? Z góry dziękuję za pomoc.
    • pelissa81 Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 15:48
      A nie jest to kwestia tego, że kupowaliście w LISTOPADZIE a mamy luty? Firma ma podstawy sądzić, że miałaś 3 miesiące na sprawdzenie. Jakaś logika powinna być bo między "sprawdzam wszystko przy kurierze" a sprawdzam w ciągu 6 miesięcy.
      • bei Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:06
        Nie wiem...odpowiedź przyjdzie pocztą. Dopiero teraz weszliśmy w fazę składania mebli, meble syna będą składane w kwietniu, więc wszystko sobie leżało odłożone w zgrabne stosy.
        Wiem, ze moja wina☹️

Dodam, ze niedawno miałam problem z umywalką- była pęknięta, a zakupiona w grudniu. Dopiero gdy fachowiec miał ją zamontować po rozpakowaniu zauważył zniszczenie. Castorama - jeden pracownik zgromił nas, ze mieliśmy tydzień na rozpakowanie i sprawdzenie. Przy zakupie nie wiedziałam, ze tak jest (nieznajomość nie zwalnia mnie od przestrzegania prawa). Drugi pracownik wytłumaczył, ze można oddać do reklamacji i powołać się na ustawę-którą podyktował. W ustawie stoi, ze mamy pół roku a nie tydzien). Przy zakupie drugiej sprawdzaliśmy, i jeszcze dwie umywalki były pęknięte. Pracownicy dobrze wiedzą, co sprzedają, jakoś przy zakupie nikt nie zachęca by rozpakować.
        • zojka.little.pony Re: IKEA- zawiodła 18.03.20, 19:46
          Jaka to ustawa?
    • berdebul Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 15:50
      Reklamuj jeszcze raz. U nas też był problem, ikea nie była chętna, zrobiłam e-matkowy dżihad i nagle okazało się, że można dowieźć zagubioną paczkę i nie sugerować, że próbuję wyłudzić nogę od stołu. Transport z ikea jest niestety na bardzo złym poziomie.
      • 1matka-polka Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 15:53
        "zrobiłam e-matkowy dżihad i nagle okazało się, że można dowieźć zagubioną paczkę i nie sugerować, że próbuję wyłudzić nogę od stołu. Transport z ikea jest niestety na bardzo złym poziomie."
        Potwierdzam, ze firma transportowa z Ikei jest do bani i ze dzihad trzeba robic, bo Ikea zwala na firme transportowa.
        Z meblami kuchennymi przywiezli mi zwykla szafke, zamiast szafke na lodowke. Zorientowalam sie przy montazu. Pare razy musialam awanture zrobic, zanim przyjechal koles z prawidlowa szafką.
        • 1matka-polka Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 15:54
          Na infolinii sugerowali, ze to na pewno dobra szafka i ze mam tam wcisnac lodowke.🤣
    • alpepe Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:00
      Mnie tak załatwiła Ikea w Poznaniu, jeden front szuflady musiałam dokupić, a paczki były wydawane z magazynu, nie tak, że ja czegoś nie kupiłam, zresztą na fakturze to było.
    • iberka Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:05
      U mnie zawsze sprawdzają sami + następnie ze mną.
      Dostawcą był Rhenus?
      • niennte Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:11
        Chyba to przejęły jakieś małe firemki typu typu: dwóch gostków na DG. Słabo ogarniają i chyba podkradają po drodze.
        Dawniej przyjeżdżała ekipa z walizami sprzętu montażowego, teraz było dwóch kolesi z wiertarką, wkrętarką, śrubokrętem i poziomicą.
        • bywalec.hoteli Re: IKEA- zawiodła 24.02.19, 00:19
          niennte napisała:

> Chyba to przejęły jakieś małe firemki typu typu: dwóch gostków na DG. Słabo oga
          > rniają i chyba podkradają po drodze.
          > Dawniej przyjeżdżała ekipa z walizami sprzętu montażowego, teraz było dwóch kol
          > esi z wiertarką, wkrętarką, śrubokrętem i poziomicą.

Kiedyś przed laty przywiozła mi z Ikei firma Fastrack meble. Wszystkie paczki sprawdzałem. Okazało się, ze zabrakło zawiasów za 75 zł. Znalazły się w kabinie kierowców. Niestety podczas sprawdzania jeden z panów był bardzo niemiły, wręcz agresywny. Cały czas poganiał mnie, teksty „Jak chcesz sprawdzać, to kupuj w Swarzedzu a nie Ikei” a na pożegnanie zakończył „Spierdalaj”. Miałem pisać skargę ale jakoś tego nie zrobiłem.
          • minniemouse Re: IKEA- zawiodła 24.02.19, 04:33
            bywalec.hoteli napisał:
            Niestety podczas sprawdzania jeden z panów był bardzo niemiły, wręcz agresywny. Cały czas poganiał mnie, teksty „Jak chcesz sprawdzać, to kupuj w Swarzedzu a nie Ikei” a na pożegnanie zakończył „Spierdalaj”. Miałem pisać skargę ale jakoś tego nie zrobiłem.

o kurcze 😲 ale przygoda 🤣 !!

to teraz chyba dostawy nie tylko liczyć, ale i nagrywać z ukrycia trzeba...

Minnie
          • niennte Re: IKEA- zawiodła 24.02.19, 10:45
            bywalec.hoteli napisał:

> Kiedyś przed laty przywiozła mi z Ikei firma Fastrack meble. Wszystkie paczki s
            > prawdzałem. Okazało się, ze zabrakło zawiasów za 75 zł. Znalazły się w kabinie
            > kierowców. Niestety podczas sprawdzania jeden z panów był bardzo niemiły, wręcz
            > agresywny. Cały czas poganiał mnie, teksty „Jak chcesz sprawdzać, to kupuj w S
            > warzedzu a nie Ikei” a na pożegnanie zakończył „Spierdalaj”. Miałem pisać skarg
            > ę ale jakoś tego nie zrobiłem.

Naście lat temu urządzałyśmy od podstaw trzy mieszkania: moje i dwóch córek. Mebli z Ikei było dużo, w tym kuchnie. Sporo ekip, dowożenia, składania. Tylko raz z jednym gościem z ekipy były problemy (gburowaty, oszukiwał); napisałam skargę - uwzględniono, przeproszono, oddali pieniądze, poprawili usterki. W pozostałych wypadkach panowie z ekipy to była pełna kultura: zero przekleństw, przestojów, punktualność, sprzątanie.
            Teraz do składania kuchni u córki tych dwóch podjeżdżało osobówką - mowy nie było o zabraniu ze sobą śmieci, kartonów, cały syf zostawili, szafki niezłożone do końca, niepowkładane półki...
            Samą Ikeę lubię, tzn. jej produkty. Zresztą nie o tym mowa w tym wątku. Chodzi o to, że współpracując z podwykonawcami od transportu i montażu powinni mieć świadomość, że jakość tych ostatnich usług drastycznie spadła, odkąd zmienili zasady oraz że to rzutuje na Ikeę jako firmę. Któraś tu już pisała, że Ikea to Ikea - razem z transportem i montażem i klienta nie obchodzi, że to jacyś podwykonawcy.
            • bywalec.hoteli Re: IKEA- zawiodła 24.02.19, 11:53
              Zdaje sobie sprawę, ze mamy taki rynek pracy, ze nie ma bezrobocia i do prac montażowych czy transportowych trafiają słabsze osoby , to nie powoduje jednak jakoś chamstwa jak ktos dowozi mi pizzę czy kurierskie paczki. Ten Fastrack to teraz się nazywa Rhenus ? Cos mi się tak kojarzy. Widocznie nie zmienili firmy. Akurat przy Ikei jest bardzo dużo paczek, które trzeba sprawdzic i w sytuacji kiedy cos nie dotrze, a klient zorientuje się po czasie, to Ikea powinna działać jak Amazon - natychmiast bez gadania wysyłać brakująca paczkę, wtedy mogą kurierzy szybko wyjeżdżać bez weryfikacji przez klienta. Rozmawiałem niedawno z Amerykaninem (Murzynem) mieszkającym w Poznaniu. Mówi, ze w porównaniu fo Stanów to polska obsługa klienta jest fatalna. USA słynie z brzproblemowych reklamacji.
              • pani-nick Re: IKEA- zawiodła 19.01.20, 09:10
                Przepraszam, ale jakie znaczenie ma kolor skory? Pierdzial ci w fotel? ...
          • droch Re: IKEA- zawiodła 18.01.20, 20:11
            Ooo, ktoś bardziej wyrywny mógłby Pana-Co-Się-Śpieszył w gębę zamalować...
          • dr.amy.farrah.fowler Re: IKEA- zawiodła 20.01.20, 10:26
            Ło Jezu, chyba bym weszła w tryb "sprawdzam wszystko po 5 razy i ekstremalnie wolno".
      • bei Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:18
        Iberko, mam tylko na skrawku papieru nr do pana kierowcy. Panowie byli mili, zapewne dostarczyli komu innemu paczkę, a ten ktoś nie zgłosił. Może tez jeszcze nie składał mebli. Nie podejrzewam o kradzież, ot, czyjaś pomyłka i moje niedopatrzenie.
        • ginger.ale Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:26
          Mogli im wydać za mało elementów w magazynie - czynnik ludzki jest najbardziej zawodny.
    • niennte Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:07
      No niestety, potwierdzam.
      Córce przywozili kuchnię, meble do sypialni i jakieś pojedyncze. Czegoś tam brakowało, innego nie dowieźli i wozili na raty, jeszcze inne przywieźli w nadmiarze smile Zięć nie ma cierpliwości do użerania się i reklamowania, odpuścił i dokupił. Montaż kuchni to było spóźnienie ekipy o kilka godzin, wychodzenie bez skończenia robót, "niedasie" sad
      W porównaniu z tym, jak robili nam kilkanaście lat temu: sprawnie i profesjonalnie - dużo, dużo gorsza usługa.
      • verydry Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:50
        Potwierdzam - Poznań - montaż kuchni - tra ge dia. Ludziki nie umiały przyciąć blatu, zabrały się do tego od żopy strony, dyskutowalli jeszcze ze mną, wyrażającą swoje wątpliwości, a następnie zawinęli się na wielkim fochu z pozostawionym, nieskończonym montażem.
        Reklamacja trwała chyba z dobre 6 tygoni do czasu naprawy błędów w montażu i dostarczenia i przycięcia nowego blatu.
        Ikea korzysta z outsourcingu jeśli chodzi o montaż i dostawę i niestety słabo panuje nad jakością tych usług.
        I niestety, ale fakt że reklamacje praktycznie wszystkie sa rozpatrywane na korzyść klienta, już dawno przestała być wystarczającą formą rekompensaty.
      • ingrid13ee Re: IKEA- zawiodła 18.01.20, 19:21
        Niekompetencja pierwszego stopnia!!! Wprowadzają klienta celowo w błąd, kuszą promocją 10 rat 0% wykosztujecie się na przejazd, wystoicie w kolejce oraz wyczekacie na decyzję banku 2 godziny po to by usłyszeć: odmowa kredytu. Jest to jawne wprowadzanie klienta w błąd. Każda akcja reklamowa powinna zawierać info z gwiazdką: nie dotyczy klientów, którzy już skorzystali z naszych usług - łapiemy nowych, starym dziekujemy że dali sie złapać crying Do wniosku wymagany niby dowód i paszport, mąż miał być żyrantem, odrzucili jego zagraniczny paszport, bo w systemie nie mają możliwosci wpisać innego niż pl... Żenada! A info o tym zero! Po pół dnia spędzonym w Ikea i zrobieniu 300km wyszliśmy z niczym. Nie chcieli nam dać absolutnie żadnego rozwiązania...
    • ginger.ale Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:19
      To nie wina IKEI, że PODPISAŁAŚ, że wszystko się zgadza.
      Tak to każdy mógłby twierdzić, że w zamówieniu sprzed kilku miesięcy czegoś brakuje...

Znam ten ból, też sprawdzałam, zgłoszony brak "uzupełnili".
      • ginger.ale Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:28
        W każdym razie spróbuj jeszcze raz się odwołać, jak już dostaniesz od nich pismo.
        • bei Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:39
          Dzięki😘 ginger
      • milamala Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 18:30
        ginger.ale napisała:

> To nie wina IKEI, że PODPISAŁAŚ, że wszystko się zgadza.

Wina Ikei jest, ze nie przyslali klientce wszystkiego czego powinni. Bo od tego sie zaczelo. Gdyby przyslali wszystko, to niezalezni od tego czy klientka by sprawdzila czy nie to sprawy by nie bylo.
        • ginger.ale Re: IKEA- zawiodła 18.03.20, 19:36
          Ktoś wyżej pisał, że brakujące zawiasy za kilkadziesiąt złotych znalazły się w kabinie kierowcy. Mogli też rozwozić towar do kilku klientów i komuś dać za mało, a komuś za dużo.
    • bergamotka77 Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:21
      Serio skladacie meble KILKA MESIECY po zakupie i żyjecie z tymi paczkami na podłodze na co dzień? Ludzie nie przestaną mnie zaskakiwać.
      • niennte Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:25
        Ja jesteś w trakcie remontu i wiesz, że niedlugo będziesz potrzebować, a teraz jest promocja i możesz sporo zyskać?
        Gdyby córka chciała meblować się od zera już po zakończeniu wszystkich robót, to pewnie do dziś by mieszkała w starym domu.
        A widziałaś kiedyś ilość pak, paczek i paczuszek przy zakupie dużej kuchni razem z AGD?
      • bei Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:38
        Tak, żyjemy z paczkami na podłodze. Dom ma 300 m kw, więc gdy paczki leżą w jednym z wolnych pokoi i nikomu nie wadzą.
        • bergamotka77 Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 17:11
          Też mam spory dom i wolne pokoje, ale nie robię z nich magazynu. To ja się wkurzam jesli mąż nie złoży czegoś od razu a tu miesiące magazynowania. Muszę mu zwrócić honor wink Ale na pocieszenie napiszę ci, ze my ostatnio odebralismy krzesła z innej skandynawskiej firmy, ktorych nie zamawialismy. Na szczęście przyjęli z powrotem.
          • jola-kotka Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 17:23
            Berga wez przestan. Moga sobie spac na kartonach . Niczyja to sprawa.
          • kurt.wallander Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 17:40
            bergamotka77 napisała:

> Też mam spory dom i wolne pokoje, ale nie robię z nich magazynu. To ja się wkur
            > zam jesli mąż nie złoży czegoś od razu a tu miesiące magazynowania.

Co kto lubi. Ja tez jestem w stanie kupić wczesniej, jesli cena jest super i żyć z tymi paczkami przez jakiś czas. Nie lubię przepłacać, korzystam z okazji. Mam gdzie trzymać. Nie widzę problemu.
            • bergamotka77 Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 21:32
              Ja to muszę od razu zobaczyć jak to wygląda. Ostatnio kupujac witrynki do biblioteki z Ikei (ja ją uwielbiam podobnie jak inne sklepy ze skandynawskim wzornictwem) zamowilismy pana do montażu. Wpadł i szybko ogarnął temat. Bo ja nienawidzę składać czegokolwiek nawet Lego 😄 a mąż często nie ma czasu.
              • jola-kotka Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 22:11
                Ale jak masz remont rozgrzebany to nie ma sensu tego robic juz. Ja to bym wogole nie kupila mebli z Ikea ale to nie ma nic do tematu watku tak samo jak to o czym ty piszesz .
                • bergamotka77 Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 22:22
                  Ikea ma niektóre rzeczy fajne ale wiele osób jej nie trawi i nie lubi mebli stamtąd. Moja mama też nie ma chyba nic z Ikei. Ja mam komody na przykład, uszaka, stolik kawowy jakieś drobiazgi plus biurka dzieci i chyba tyle.
                  • bergamotka77 Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 22:23
                    No i witrynki w bibliotece 😄
              • kurt.wallander Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 23:40
                bergamotka77 napisała:

> Ja to muszę od razu zobaczyć jak to wygląda.

Normalnie też lubię mieć od razu zrobione, ale czasem nie potrzebuję od razu. Np. szafki do łazienki kupiłam ze sporym wyprzedzeniem, bo akurat upatrzony model był końcówką serii. Podobnie inne rzeczy takie bardziej wykończeniowe, remontowe, a nie typowe meble do pokoi, które zazwyczaj potrzebuję na juz i nie ma sensu odwlekać ich złożenia. Przy czym jednak staram sie sprawdzić od razu, czy wszystko jest ok, czy czegoś nie brakuje.

• bei Re: IKEA- zawiodła 24.02.19, 09:27
                Kupiliśmy meble do mieszkań w budowie, jeszcze nie mieliśmy kluczy. Oba mieszkania dopiero teraz są wykańczane.
                Popełniłam błąd nie sprawdzając dostarczonych zakupów- nie byłoby to łatwe zadanie. Ufam ludziom- to moja wada.
      • iberka Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 20:00
        Kupiłam szafę pax w kwietniu. Nie miałam czasu na składanie....ani siły. Kartony w październiku nadał stały.......zamówiłam transport, oddałam, kupiłam kolejnego oaza,ale w innej konfiguracji 😂 + zamówiłam montaż, bo w innym przypadku stałaby jak poprzednia
      • milamala Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 23:14
        bergamotka77 napisała:

cyt. "> Serio skladacie meble KILKA MESIECY po zakupie i żyjecie z tymi paczkami na pod
        > łodze na co dzień? Ludzie nie przestaną mnie zaskakiwać."

Ludzie nie przesana mnie zaskakiwac swoim waskim pojmowaniem swiata. Wyobraz sobie, ze niektorzy moga miec miejsce aby te paczki skladowac (wolne pokoje, strych, piwnica, budynki gospodarcze itp) i nie musiec zyc z tymi paczkami na co dzien.
      • majarzeszow Re: IKEA- zawiodła 24.02.19, 06:49
        Serio. Tyle że niektórzy nie moga pojąć ze ma się kilka mieszkań i w jednym sobie paczki leżą. Ja też skorzystałam z tej promocji i teraz składam.
    • hanusinamama Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 16:59
      Ja zamówiłam kuchnie duzo wczesniej...w domu sciany stawiali dopiero. Ale stałam i kazdą paczke sprawdzałam. Panowie nie byli oburzeni....
      • niennte Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 17:03
        Córka przeliczyła paczki, a i tak potem brakowało albo coś było, ale nie to, co trzeba.
    • kurt.wallander Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 17:41
      Niestety, IKEA jest super, ale najlepiej wszystko przewozić własnym sumptem i samemu składać.
      • thea19 Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 19:13
        szafe 2,3m wysoka czy kanape ciezko wlasnym transportem wiezc
        • ginger.ale Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 19:32
          Pod ikeą stoją też dostawczaki "na minuty", albo osoby prywatne, które tylko czekajä na chętnych na przewiezienie czegoś busem - sama raz korzystałam z usługi takiego kierowcy, sam dybał na klientów przy kasach.
          • thea19 Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 19:49
            ja sie po szafe wybieram. do kwietnia ma byc promo na pax. zapytam ile biora za kurs. to sie potem z tym panem jedzie czy mu adres tylko podaje?
            • ginger.ale Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 23:37
              Ja wracałam swoim autem, a z Panem pojechal mąż, ale raczej dlatego, że transport byl do mieszkania na wynajem, a ja wracałam do "naszego". Pan pomagał też przy wniesieniu do windy. Koszt niewiele niższy od ikeowego, ale nie trzeba bylo umawiac transportu i potem czekać, tylko wszystko załatwiliśmy "od ręki".

To bylo kilka lat temu, teraz są pod Ikeą auta dostawcze "na minuty", więc nie wiem czy nie ukróciło to dzialalnosci transportowrj osob prywatnych.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: IKEA- zawiodła 20.01.20, 11:10
        Rzeczy typu stół czy komoda tak, ale kuchnia to hardcore. Wiem, składałam, nigdy więcej.
    • milamala Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 18:27
      Ogolnie mama baaaaaardzo zla opinie o Ikei. Reklamowalam stolek biurowy dziecka po 3 miesiacach od zakupu, bo koleczka przestaly sie ruszac. Pan spojrzal zobaczyl jakies ziarenka piasku (przepchnelam stolek od parkingu do reklamacji) i stwierdzil, ze niewlasciwie uzytkowane. Nic nie wskoralam i jedno wiem, nigdy ale to nigdy nic wiecej z Ikei nie kupie. Bardzo zla firma.
      • 1matka-polka Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 18:39
        "przepchnelam stolek od parkingu do reklamacji"
        Obawiam sie, ze ten manewr, nawet bez obciazenia, mogl drastycznie zwiekszyc uszkodzenia tych kółek.
        • milamala Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 23:19
          1matka-polka napisała:

"> Obawiam sie, ze ten manewr, nawet bez obciazenia, mogl drastycznie zwiekszyc us
          > zkodzenia tych kółek."

Nie pojechalam do reklamacji dla zabawy z dobrze dzialajacymi kuleczkami, ktore zepsulam sobie po drodze na parkingu.
          Chyba oczywistym jest, ze pojechalam z juz zepsutymi koleczkami.
          Pan w reklamacji po zobaczeniu "brudu" z parkingu, sugerowal , ze krzeslo biurowe uzytkowalam na zewnatrz dlatego koleczka przestaly dzialac. Tak drogi panie przytaknelam ... na plazy. Zanujacy poziom dzialu reklamacyjnego.
    • muchy_w_nosie Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 18:43
      Ten system paczek jest durny, my mieliśmu ponad sto opakowań, przy czym na patagonie było policzonych tylko 82, pozostałe paczki to były części jakieś inne też od kompletu, a paczki to nie kartony jak przt np komodzie ale zafoliowane lampy podwieszane do szafek kuchennych które miały swoje kody i były na liscie, ale już listwy czy śruby do skręcania blatów mimo, że w osobnych paczkach nie miały kodów i nie były policzone. Ogólnie w połowie sprawdzania, powiedziałam: wale to!
      Po skręceniu zostały nam paczki które oddałyśmy i zwrócili nam 5 stów - może coś twojego było ;P
    • phantomka Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 18:59
      Najlepiej reklamowac osobiscie.
      Zamawialys.y ostatnio 2 fotele do biura. W dniu distawy, przywiezli jeden. Okazalo sie, ze jedbego nie dowiezli, bo byl jakis blad z nunerem zamowienia, ale kase pobrali i nie oddali na konto. Pojechalam reklamowac usluge, bo nam troche utrudnili rozne sprawy. Nie dosc, ze na nastepny dzien juz dowiezli fotel, to w ramach rekompensaty trabsport i skladanie gratis. Najlepszy byl numer, kiedy kolezanka po tygodniu odebrala tel.z pytaniem, kiedy moga dostarczyc fotel. Okazalo sie, ze ktos nie odhaczyl naszego zamowienia (z tej reklamacji) jako zrealizowanego i chcieli dowiezc 3 fotel😊 Za uczciwosc, dali nam 2 bony na kawe i ciastko w Ikei😁
    • beverlyja90210 Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 19:35
      Ja potwierdzam ze tylko dżihad pomaga,niestety ale to prawda.Przez dwa tygodnie starałam się być miła i g. z tego miałam,jak wpadłam na wk.rwie z trójka małych dzieci do sklepu i zrobiłam zadymę taka ze głowa mała to na drugi dzień wszystko było załatwione. Czyli dżihad i nie przez infolinie a osobiscie w sklepie polecam. To było na starym mieszkaniu.Dla pocieszenia napisze ze teraz meble robił nam stolarz na zamówienie i to dopiero buła droga przez mękę,Pamietaj wszedzie dobrze gdzie nas nie ma 😜
      • phantomka Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 19:54
        A ja wlasnie nie dzihadem(ten mialysmy w trakcie rozmowy telefonicznej) tylko spokojem. Niestety musialam uzbroic sie w cierpliwosc, bo zajelo to wszystko 1.5 h.
        • berdebul Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 20:34
          BEz dzihadu miałam czekać trzy tygodnie, jeszcze pani sugerowała że musi sprawdzić, bo może to próba wyłudzenia. suspicious Miałam ochotę wytargać babsztyla przez słuchawkę telefonu. Po potężnym nadęciu i opie..niu każdego po kolei, nie tylko część się znalazła, transport był za free, ale jeszcze dostaliśmy jakąś kartę podarunkowa. tongue_out
          • phantomka Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 22:20
            No czasami inne metody nie dzialaja, wazne zeby skutek byl dla nas satysfakcjonujacy😉
    • lidek0 Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 20:38
      Ale to IKEA czy firma przewozowa?
      • milamala Re: IKEA- zawiodła 23.02.19, 23:22
        lidek0 napisała:

> Ale to IKEA czy firma przewozowa?

A co kllienta firma przewozowa obchodzi? Jak firma przewozowa zawala to niech sie z nia Ikea rozlicza i znajdzie kogos kompetentnego.
        A Ikea od dluzszego czasu (nie tylko w Polsce, ale i w Holandii) to dno.
        Kupic latwo, mebel mowiac delikatnie slaby jakosciowo, ale zeby go zareklamowac, to swiety boze nie pomoze.
        Nauczylam sie inwestowac w dobre meble. Dzieki ci Ikeo.
        • lidek0 Re: IKEA- zawiodła 24.02.19, 17:09
          A komu dziewczyna podpisała, że wszystko odebrała?
          • niennte Re: IKEA- zawiodła 24.02.19, 17:40
            A gdzie kupiła?
            • kokosowy15 Re: IKEA- zawiodła 24.02.19, 17:57
              Kiedyś jeden facet napisał powieść. Rękopis wysłał do wydawcy, wydawca odesłał do poprawek i rękopis zaginął na poczcie. Na reklamację poczta odpisała, że autor może napisać jeszcze raz. Napisał. W jakim kraju to było?
    • katriel Re: IKEA- zawiodła 24.02.19, 00:44
      Mnie się zdarzało reklamować w Ikei brakujące części mebli i bez problemu uwzględniali reklamację. Fakt, że to było trzy dni po dostawie, a nie trzy miesiące - może w tym problem?
      • bei Re: IKEA- zawiodła 24.02.19, 09:30
        Tak Katriel, masz rację. Klient pokrzywdzony myśli b egocentrycznie😊, stad po zauważeniu braku straciłam rozsadek.
    • yennefer.00 Re: IKEA- zawiodła 18.01.20, 19:38
      Kurce, a co tak wszyscy i wszystko z tej Ikei biorą? Tzn rozumiem, że ładne, dostępne itp. I oczywiście w każdym sklepie może być różnie z obsługą, tylko skala zjawiska strasznie duża. Są też inne sklepy, możliwości, Ikea też spoko, ale to się nie nudzi już? Ile mozna
      • yennefer.00 Re: IKEA- zawiodła 18.01.20, 19:43
        Też wiadomo, że baza z Ikei jest pewnie niezłym rozwiązaniem, bardziej chyba mnie dziwi np kupowanie wszystkich drobniejszych rzeczy i dodatków z Ikei.
        • mooi Re: IKEA- zawiodła 18.01.20, 20:02
          a mnie nie dziwi. Wszystko w jednym miejscu i porządnie wyeksponowane.
          Widziałas, jak to jest chocby w Agacie? to trzeba projektanta wnetrz zatrudnic, zeby wszystko ogarnal. Dobrał, poustawiał. W Ikei nie trzeba. Wystarczy popatrzec na zaprojektowane wnetrza, łącznie z dodatkami.
          Poza tym, Ikea jest na kazda kieszeń. |Zarówno ania wynajmujacego studenta, jak i zasobniejsza rodzinną.
          Zas co do jakosci...no, inne sklepy tez nie powalają a może nawet przeciwnie. Kupowałam w innych miejscach, takze "bazę" i niestety...żałuję, że nie była to Ikea.
        • chococaffe Re: IKEA- zawiodła 18.01.20, 20:34
          Lubię wzornictwo IKEI (wiadomo, że nie wszystko), wybieram rzeczy z naturalnych materiałów. Z jakością rzeczy, które kupiłam nie mam problemów. 2 lata temu korzystałam z oferty raty 0% - szybko i sprawnie (jacy żyranci???).

Wady? Malo pracowników "na sali" jezeli masz jakieś pytania.
        • profes79 Re: IKEA- zawiodła 20.01.20, 11:34
          Do tego IKEA ma wszystko w asortymencie. Jak zamawiałem w Agacie to meble dopiero robiono - przetrzymali mnie cały (bodajże 6 tygodni) okres oczekiwania a meble dotarły dopiero jak już wysłałem informację o rezygnacji z zamówienia w związku z przekroczeniem terminu. Gdybym zamawiał z IKEA to miałbym wszystko skręcone i poustawiane dwa dni po zamówieniu...
      • elle_du_jour Re: IKEA- zawiodła 18.01.20, 20:27
        Stety/niestety kocham Ikeę nieprzerwanie odkąd jest w PL. A nawet i z dawniejszych czasów, gdy za PRL mieliśmy w domu ikeowskie meble z jakichś odrzutów z zachodu, przetrwały do teraz, są w rodzinie, nadgryzione zębem czasu, ale nadal solidne i praktyczne. W swoim domu mam miks mebli i wystroju różnych brandów i noname’ów, jednak przeważa Ikea. Meble czy dodatki innych firm to najczęściej spadki po kimś czy używki, nawet przytargałam kiedyś krzesło z wystawki. Po nowe meble niemal zawsze jadę do Ikei - lubię ten design, estetykę, jakość (choć zdarzają się buble, ale rzadko), obsługę, wygodę, ceny. A, i kocham te graty skręcać!!! (poważnie)
        Jedna jedyna moja przygoda z okropną szafą z Jyska utwierdziła mnie tylko w posiadanym przekonaniu, że Ikea jest bardzo w porządku.
        • bei Re: IKEA- zawiodła 18.01.20, 21:18
          Mimo perturbacji z jednym z zakupów dalej dążę ten sklep sympatią😉, przed świetami kupiłam papier do pakowania, kolorowy i biały sznurek, foremki do pierniczków pakowane w puszkę z gwiazdką, serwetki w złote kropeczki i dekoracje choinkowe. Uwielbiam ich tartę czekoladową i ciasteczka imbirowe.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: IKEA- zawiodła 18.01.20, 21:37
      Moja siostra dostała za dużo. Po skręceniu mebli kuchennych ponad miesiąc później oddawała nadprogramowe rzeczy i zwrócili jej kasę, także raz na wozie raz pod wozem.
      A tych paczek od mebli kuchennych jest tyle, że nie ogarniesz, dopiero po skręceniu widać. Owszem możesz liczyć - nam wyszło po przeliczeniu pakunków przy panach 120 a na paragonie było 96, po 2 dniach liczyłyśmy po kodach i też nam zostały pakunki z zawiasami, suwnicami, uchwytami, jakieś maskownice, płyta, szafka - i dałyśmy spokój - później akurat te paczki zostały zużyte. A na podłodze leżała sobie półka zapakowana, maskownica i jakieś zawiasy więc oddałysmy.
      • iberka Re: IKEA- zawiodła 19.01.20, 09:20
        Ten.dostała za dużo czy więcej dostała i więcej zapłaciła? Bo opcja 2 widoczna jest od razu (wysokość rachunku), opcja 1 nie ma podstaw do zwrotu kasy.
    • iberka Re: IKEA- zawiodła 19.01.20, 09:18
      Ikea ma taką firmę przewozową....niestety. Znając takie historie nie wypuściłam Panów dopóki nie sprawdzili czy wszystko z listy jest. Wgniecenia na paczkach oznaczyła w protokole odbioru, bo z tym też są problemy.
    • zuleyka.z.talgaru Re: IKEA- zawiodła 20.01.20, 09:50
      Twoja wina, bo ilość paczek trzeba sprawdzać przy rozładunku. Jak mi firma transportowa kuchnię przywiozła - sprawdzałam wg ich rozpiski i wg wydruku, który dostałam z IKEA i wszystko się zgadzało. A panowie byli cierpliwi i elegancko poczekali aż skończę (80 paczek było ponad).
      • bei Re: IKEA- zawiodła 20.01.20, 11:19
        Szacun Zulejko😊👍

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka