Dodaj do ulubionych

faworyt (k)a

24.02.19, 15:41
Mam faworytkę do Oscara - Olivia Colman w roli królowej Anny w "Faworycie" jest bezkonkurencyjna. Ktoś tu niedawno pytał o film z dobrym aktorstwem - no to biegiem smile
A film też znakomity, o władzy, właściwie włos się jeży. Jorgos Lanthimos nie zwiódł, to sztuka nakręcić film kostiumowy o takiej mocy.
Obserwuj wątek
    • roks30 Re: faworyt (k)a 24.02.19, 15:53
      Myślę, że wygra Glenn Close.
    • aandzia43 Re: faworyt (k)a 24.02.19, 15:59
      Film przepiękny, mocny, królowa Anna zarąbiście zagrana. To mój oscarowy faworyt (film i Olivia Colman), ale małe szanse żeby dostali.
      O władzy tak, ale i o miłości i przyjaźni.
    • kolibeer2 Re: faworyt (k)a 24.02.19, 20:06
      aktorki to nie wiem, ale kibicuję "Green book"
      • nangaparbat3 Re: faworyt (k)a 24.02.19, 20:48
        Ja obydwu nominowanym aktorom. Świetni są.
    • tryggia Re: faworyt (k)a 24.02.19, 20:12
      Nie znałam, ale kiedy tylko zobaczyłam zwiastun, wiedziałam, że to Lanthimos! Dziwne, że nie ma Colina Farrella. Muszę obejrzeć.
      A Coleman uwielbiam! W Broadchurcb cudowna, w Lobsterze też.
      • nangaparbat3 Re: faworyt (k)a 24.02.19, 20:49
        Nie widziałam jej wcześnie, i po prostu mnie powaliła na kolana. Dawno nie oglądałam tak świetnej roli.
        • tryggia Re: faworyt (k)a 24.02.19, 20:51
          Bo ona jest świetna!
    • chocolatemonster Re: faworyt (k)a 24.02.19, 20:56
      Olivia jest super, nie tylko w tym filmie. Trzymam kciuki za Oscara. A widzialas 'Mary Queen of Scots'? Margot Robbie jest swietna!
      • dziennik-niecodziennik Re: faworyt (k)a 24.02.19, 21:23
        Obie krolowe sa gitesowe smile
        • chocolatemonster Re: faworyt (k)a 24.02.19, 21:32
          To prawda. Soirse jest przesliczna i bardzo utalentowana.
      • nangaparbat3 Re: faworyt (k)a 24.02.19, 21:39
        Widziałam. Robbie robi wrażenie - zupełnie inna Elżbieta niż dotąd w filmach, z początku miałam problem, "nieprawdziwa jakaś". Znakomita.
        • chocolatemonster Re: faworyt (k)a 24.02.19, 22:21
          Poplakalam sie w trakcie sceny gdy one sie 'spotkaly'.
    • livia.kalina Re: faworyt (k)a 24.02.19, 21:30
      Faworyta jeszcze na mnie czeka i jestem pewna, ze jak doczeka to nie będę zawiedzionasmile

Dla mnie Olivia Colman to przede wszystkim "Peep show":
      www.filmweb.pl/serial/Peep+Show-2003-171155
      • nangaparbat3 Re: faworyt (k)a 24.02.19, 21:40
        Niestety nie widziałam. W ogóle ostatnio doszłam do wniosku, że świat jest pełen świetnych seriali, a ja ich nie oglądam sad
        • livia.kalina Re: faworyt (k)a 24.02.19, 21:49
          W sumie to nie do końca napisałam , co chciałamsmile

Chciałam napisać, ze to dla mnie do tej pory przede wszystkim aktorka komediowa: oprócz peep show, jeszcze green wing i Hot Fuzz - Ostre psy. Teraz się okazuje, ze również dramatyczna. Fantastyczniesmile
        • chocolatemonster Re: faworyt (k)a 24.02.19, 22:22
          No to zacznij Nanga jesli masz czas😁
          • nangaparbat3 Re: faworyt (k)a 24.02.19, 22:29
            Właśnie nie mam aż tyle. Jakieś tam oglądam, ostatnio Trepalium, ale wciąż słyszę o jakichś świetnych serialach, o których nie mam pojęcia.
            • lauren6 Re: faworyt (k)a 25.02.19, 11:22
              Dodaj sobie jeszcze do listy seriali Broadchurch i The Night Manager: dwie świetne role Olivii.
              • nangaparbat3 Re: faworyt (k)a 25.02.19, 17:02
                Dziękuję smile
      • chocolatemonster Re: faworyt (k)a 24.02.19, 22:22
        Jak ja Tobie dziekuje! Juz wiem co sobie zapodam jutro rano do kawy!😚
        • livia.kalina Re: faworyt (k)a 24.02.19, 22:30
          Miłej kawkismile
    • tryggia Re: faworyt (k)a 25.02.19, 07:50
      Nanga! Wygrała! Genialnie!
      • nangaparbat3 Re: faworyt (k)a 25.02.19, 08:05
        Bardzo, bardzo się cieszę. Oraz z nagrodzenia Green Book i Mahershala Alego.
        Za to mam problem z Malekiem.
        • aerra Re: faworyt (k)a 26.02.19, 23:32
          Ja też... I jedno i drugie.
      • aandzia43 Re: faworyt (k)a 25.02.19, 10:19
        Ale się cieszę z wygranej Colman smile Najlepsza według mnie, ale nie sądziłam ze jej dadzą Oscara.
    • chocolatemonster Re: faworyt (k)a 25.02.19, 09:26
      😁 No i wykrakalas😁
      • nangaparbat3 Re: faworyt (k)a 25.02.19, 09:58
        Mam intuicję w sprawach sztuki.
        Coleman to oczywistość, nic trudnego.
        Ale - w 2000 słuchałam pierwszego etapu Konkursu Chopinowskiego, kręciłam się po kuchni, radio grało. I nagle po prostu zamarłam, tak pięknie ktoś grał. Złapałam ołówek i zapisałam nazwisko na tapecie, którą wtedy mieliśmy oklejone kuchenne szafki. Gdybym nie zapisała, nie uwierzyłabym potem, bo na muzyce się nie znam, nigdy się nie uczyłam poza lekcjami w komunistycznej SP. Na tej szafce było: Li Yundi, wygrał konkurs.
    • lauren6 Re: faworyt (k)a 25.02.19, 11:27
      Cieszę się, że dostała Oskara: bardzo ją lubię, no i świetnie zagrała w Faworycie.

Faworyta mnie poruszyła, nie jako film o władzy, ale właśnie jako film o Annie. Przerażająco samotnej i nieszczęśliwej kobiecie, która pomimo fatalnego stanu zdrowia i ewidentnej depresji musi się trzymać dla racji stanu.
    • sylwiastka Re: faworyt (k)a 25.02.19, 11:49
      Ciesze sie z sukcesu Romy, ten film dzialal na mnie jak balsam artystycznie oraz tematycznie. Faworyta moglaby zostac bardziej doceniona, bo to film nietuzinkowy, kreacja Colman wysmienita. Green Book nie widzialam ale nadrobie w tym tygodniu. Jestem ciekawa Czarnego Bractwa. Super, ze za efekty specjalne zostal nagrodzony "Pierwszy czlowiek", tez wg mnie niedocenionyy, duzo lepszy niz np Bohemian Rapsody jesli chodzi o filmy mainstreamowe.
      • nangaparbat3 Re: faworyt (k)a 27.02.19, 08:11
        Przyznałabym "Faworycie" nagrodę za reżyserię. Zresztą Lathimos był nominowany. Ale właściwie - jak tu porównać?
        Kolega mi wczoraj opowiadał o "Żonie" i Glenn Close. Nie widziałam jeszcze. Mówił, że on w żaden sposób nie umiałby wybrać między Close a Coleman. A trzeba było zadecydować. Tak działają konkursy sad . W sumie nie lubię.
      • lauren6 Re: faworyt (k)a 27.02.19, 08:14
        > Jestem ciekawa Czarnego Bractwa.

Bardzo dobry film. Spodobał mi się bardziej niż Faworyta. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka